2020-09-16 1033 瀏覽
今日去左買外賣, 燒味店一般都好快手, 所以就11:40 分左右去到佢門市叫外賣. 落單果陣都無人, 場內無坐滿人. 門口得1,2 個客等外賣(包括我).點知我等外賣要等差不多成20分鐘.... 佢飛單都飛左幾次, 哎, 食飯得一小時, 等要20分鐘. 明明無咩客等, 都要咁耐. 仲要無人理.... 好唔掂. 以後唔再幫襯, 浪費晒D 時間.
2020-09-16
20 分鐘 (外賣自取)
2020-06-30 1555 瀏覽
成日午飯時間經過這店,見佢外賣好似優惠啲,所以門口成日都企咗好多人等外賣,但因為我公司不在附近,所以都係選擇堂食,十二點搭三度到,等了一會兒就有位,佢個出入口位比較窄,基本上有人出係要等佢出完先有位可入去,安排咗我坐卡位,見到餐牌有個類似常餐嘅蜜汁叉燒蕃茄濃湯餐,係有叉燒配通粉/米粉/米缐/公仔麵,另外可選黑松露炒蛋或䶢牛肉炒蛋配半個奶油豬連飲品,好似幾吸引咁,決定食佢,個通粉同叉燒分開上,叉燒份量充足,不過比較瘦,但唔太硬,我覺得個蜜汁叉燒要撈飯先好味,就咁食味道有D過濃,個蕃茄通粉好多料,但個湯底出奇地無咩味😳可能太多水煲關係🤔稱不上為濃湯,至於個黑松露炒蛋唔夠滑,比較薄身,黑松露只係放在蛋上,並沒有一齊炒,個奶油豬唔夠脆,雖然以上總總好似評價唔高,但另一角度諗好似健康啲,唔洗咁濃味同熱氣🤣這個餐$62,如果常餐而言可能比較貴,但佢又有別於一般常餐,總體而言,可接受.
2020-05-14 992 瀏覽
同朋友經過入到去叫左個豉汁蒸倉魚,叉燒燒鵝例牌,食材睇落極有水準一啲都唔馬虎,食落果然好味,然而最差係個白飯,可能我食慣金鳳,佢啲飯鞋恰恰一啲飯味都冇,仲微微偏黃,完完全全係敗筆,肯定係用咗貴價嘅越南米所至,希望儘早作出改善
2020-05-13
2020-04-29 903 瀏覽
同同事叫左一個蒸魚及一個叉油雞飯,蒸魚火候恰到好處,油雞尚可但係叉燒比較硬唔係太腍,敗筆之處在於啲飯偏硬又冇飯味,都唔知係咪用咗越南米出嚟嘅結果就係咁,最好用金鳳或其他正宗泰國米,6月我再嚟食過希望有所改善
同同事叫左一個蒸魚及一個叉油雞飯,
2020-04-28
2020-01-24 828 瀏覽
是日午餐啱啱新開嘅時候都幾多人等位,但今日早就唔使點等位!但其實都坐得好迫夾但灣仔區來講嘅燒味飯佢都算唔錯㗎啦!有個細細碟嘅餐前小食係青瓜可以唔食,唔跟湯可以揀熱飲,雙併飯就50蚊左右!我覺得而家食比初初開嘅時候啲嘢仲大份左添,叉燒都大大嚿,燒肉都脆口!但就唔預佢有咩服務可言,午餐咋咋淋食完快啲走,因為門口晏左都好多人等位!同區附近黎講,佢比起大興嗰啲叫做好味少少又坐得舒服小小咁囉!燒鵝髀同埋燒腩排骨係要加錢,但呢間係無燒鴨的!
是日午餐
有個細細碟嘅餐前小食係青瓜可以唔食,
燒鵝髀同埋燒腩排骨係要加錢,但呢間係無燒鴨的!
叉燒脆皮燒腩飯
2020-01-13 1395 瀏覽
放工收夜了點就到灣仔附近隨便找找好西,食個靚飯才回家休息。而同事就馬上介紹我到附近這間燒味,講到非常吸引。而我自己平時放工又急急腳行過就走,但都成日聞都燒味獨特you吸引的香味。今日終於可以來到一探究竟la~整個MENU上面九成九是燒味,多到選擇不下,每款都想品嘗下~~真的要認真篩選看才能好好ORDER^^最後我地兩個女仔人各點左一個自己中意的燒味,而其中一個有飯Set就share已經夠 😜 好期待!#醬皇燒排骨一個淨餸果然份量驚人🤤感覺應該有超過一條完整排骨條🍖外表看上去秘製的醬料醃製令到菜式閃閃發光,馬上胃口大開😝味道方面一食入口是甜甜蜜蜜的醬料,有像咸蜜糖一樣的口感。而且排骨比例上,肉比骨多很多,不怕咬到很多骨頭👍👍#燒鵝肥燶楠叉雙拼飯🤘果然飯量已經超過兩個女生的分量,我地甘order真是太聰明haha😏燒鵝外皮燒得光澤,皮薄不會很多肥肉,女生不用怕肥😂脆脆香香的,味道一流。中意食燒鵝的人會很喜歡!肥燶楠我都係第一次食到,肉質肥嫩可以做到入口即融非常厲害😍,入口是有回甘的又充滿腩肉香。飲品除左普通汽水,重有唔小夏日特飲可以選擇😜全肉晚餐食完好滿足啊,下次放工又再行黎食💃🤘
放工收夜了點就到灣仔附近隨便找找好西,食個靚飯才回家休息。
而同事就馬上介紹我到附近這間燒味,講到非常吸引。
而我自己平時放工又急急腳行過就走,
但都成日聞都燒味獨特you吸引的香味。
今日終於可以來到一探究竟la~

整個MENU上面九成九是燒味,
多到選擇不下,每款都想品嘗下~~
真的要認真篩選看才能好好ORDER^^

#醬皇燒排骨
一個淨餸果然份量驚人🤤
感覺應該有超過一條完整排骨條🍖
外表看上去秘製的醬料醃製令到菜式閃閃發光,馬上胃口大開😝
味道方面一食入口是甜甜蜜蜜的醬料,有像咸蜜糖一樣的口感。
而且排骨比例上,肉比骨多很多,不怕咬到很多骨頭👍👍

#燒鵝肥燶楠叉雙拼飯

燒鵝外皮燒得光澤,皮薄不會很多肥肉,女生不用怕肥😂
脆脆香香的,味道一流。中意食燒鵝的人會很喜歡!

飲品除左普通汽水,重有唔小夏日特飲可以選擇😜

全肉晚餐食完好滿足啊,下次放工又再行黎食💃🤘
2019-12-05 1793 瀏覽
Located in the midst of busy streets at wanchai, I really loved this restaurant because they serve high value worth steamed fish!It was a pleasing set, worth the visit!日日蒸品 $98拍蒜豉汁蒸鯧魚大頭菜蒸黃花魚 (we ordered 2 dishes)老火湯、白飯骨湯浸時蔬熱飲Besides, this restaurant was famous for its BBQ pork, without a doubt, we ordered the bbq pork set : 分量十足碟頭飯單拼 $49 雙拼 $54蜜汁叉燒&黃金燒鵝+$6是日涼拌小食白飯/粉麵5個鐘頭老火湯It was a flavor-wise set indeed! 淮山杞子螺頭燉雞湯 $35This chicken soup was soothing! Must order item here! Healthy and flavor-wi

日日蒸品 $98

拍蒜豉汁蒸鯧魚

大頭菜蒸黃花魚 (we ordered 2 dishes)

老火湯、白飯

是日涼拌小食

白飯/粉麵
5個鐘頭老火湯

淮山杞子螺頭燉雞湯 $35

Must order item here! Healthy and flavor-wise! Simply loved it!
  • 拍蒜豉汁蒸鯧魚
  • 大頭菜蒸黃花魚
  • 蜜汁叉燒
  • 淮山杞子螺頭燉雞湯
2019-12-05 348 瀏覽
If you are figuring out where to eat out for comfort cHinese/local food, this restaurant serves average food. Their recommended dish was definitely BBQ Pork! The black truffle fries egg was flavor-wise!蜜汁叉燒蕃茄濃湯餐$60 : 蜜汁叉燒通粉The only drawback of this set : The tomato broth was overcooked! It was really bad as a result...黑松露炒蛋半邊奶油脆豬 Devilish toast!None could resist!熱飲

蜜汁叉燒蕃茄濃湯餐$60 :

蜜汁叉燒通粉

黑松露炒蛋

半邊奶油脆豬 Devilish toast!
None could resist!

熱飲
  • 黑松露炒蛋
2019-11-29 394 瀏覽
似茶餐廳嘅裝修格局, 面積唔算好大, 有卡位,坐得算幾舒服。比起平時食開燒味嘅餐廳,呢度嘅選擇相對比較多,而且有套餐選擇,最後我哋揀咗兩個住家燉湯餐。套餐包括燒味雙拼、湯、時蔬、飯/粉,同埋飲品,非常豐富。乳豬燒腩仔雙併乳豬皮好香脆,入口鬆化,皮脆肉滑,肥瘦亦適中,多汁但不油膩。燒腩仔略嫌有點瘦,不過皮好脆,燒得啱啱好。瀨粉白飯轉左瀨粉,份量足夠,大大碗,湯底是帶有藥膳湯味,瀨粉爽滑入味。淮山杞子螺頭燉雞湯 暖暖嘅感覺,燉湯材料好足,有雞肉、螺頭、桂圓等,有補肺、滋陰等功效,感覺好滋潤。蠔油菜芯菜芯應該係用骨湯去浸熟,有湯味,配上蠔油就係最佳。燒鵝肥濃腩叉雙併(另加$5)燒鵝好香,係油脂散發出來嘅鵝油香氣。表層鵝皮又薄又脆,燒鵝肉有彈性而且好香。肥濃腩叉燒得都好香, 帶點肥,肉質顯得更有嚼勁,入口鬆軟,個人最鐘意,正!老火湯,想試多款湯,轉左老火湯,夠晒火喉,用料足。仲有飲品,滿足嘅一餐。

乳豬燒腩仔雙併

瀨粉

淮山杞子螺頭燉雞湯

蠔油菜芯
菜芯應該係用骨湯去浸熟,有湯味,配上蠔油就係最佳。

燒鵝肥濃腩叉雙併(另加$5)

老火湯,
想試多款湯,轉左老火湯,夠晒火喉,用料足。

仲有飲品,滿足嘅一餐。
2019-11-27 371 瀏覽
喺巴士站隔離見到有間燒味舖,好似係新開嘅就入去試吓啦本身想叫二人套餐,但係冇晒乳豬咁唯有叫兩個雙拼飯~好多飯都會送個涼拌小食,今日嘅就係拍青瓜,酸酸甜甜都幾開胃😋仲會送埋個例湯,飲得出係冇味精嘅老火湯👍🏻《油雞髀拼鵝髀》兩隻個size都大到嚇死人,本身冇諗過咁大份!油雞皮薄,脂肪唔算太多,肉滑~鵝髀皮都算脆!《肥腩叉燒拼鵝髀》隻鵝髀仍然係大到嚇死人,但就一啲都唔乾!肥腩叉燒舊舊都厚切,叫得肥叉就梗係脂肪比例比較多,所以一入口個口充滿油分,同埋調味做得幾好唔會太甜🐷係個白飯乾咗小小,如果唔係就更圓滿啦
喺巴士站隔離見到有間燒味舖,好似係新開嘅就入去試吓啦

本身想叫二人套餐,但係冇晒乳豬咁唯有叫兩個雙拼飯~

仲會送埋個例湯,飲得出係冇味精嘅老火湯👍🏻

《油雞髀拼鵝髀》
兩隻個size都大到嚇死人,本身冇諗過咁大份!
油雞皮薄,脂肪唔算太多,肉滑~
鵝髀皮都算脆!

《肥腩叉燒拼鵝髀》
隻鵝髀仍然係大到嚇死人,但就一啲都唔乾!

係個白飯乾咗小小,如果唔係就更圓滿啦

2019-11-25 269 瀏覽
和朋友放工聊天兼醫肚,行經灣仔軒尼詩道68號新禧大樓,見有人排隊買燒味,餐廳裝修頗新簇,我們點左黃金四寶飯 $100,有黃金燒鵝、化皮乳豬、叉燒、汾蹄,每款燒味都配有不同的醬料,沾些更好味,再配蠔油菜心和煲足5個鐘的老火湯,飲得出是真材實料無加味精,大大碗,真抵食!重有餐飲咖啡。住家燉湯餐 $108配米線,加$12可以揀乳豬和燒鵝,乳豬非常脆口,燒鵝很有肉香,淮山杞子螺頭燉雞湯也很清甜好味,有油菜配餐飲。燒腩仔$98,皮脆肉嫩,肥瘦適中。極不錯👍
燒腩仔$98,皮脆肉嫩,肥瘦適中。極不錯👍
  • 乳豬
2019-11-23 231 瀏覽
啱啱專登去左灣仔食,本來期望都幾高,但係結果令人失望。首先,叉燒同燒鵝太凍,雖然燒味本來就唔係熱,但係連少少溫暖都無,令人食慾大減。跟住燒鵝皮唔脆,又淋又難咬,燒鵝肉鞋得黎又無乜味,肥叉燶腩某啲位太燶,完全係黑色,無辦法進食。但係叉燒味道係唔差,有蜜汁,幾甘甜。另外叫左條魚,啲魚鱗未刮清,仲有半條魚係有魚鱗,浪費左條魚。米飯太硬,又唔熱,配燒味依啲乾身既食材好難吞嚥,無乜胃口。不值得一試,令人失望。
啱啱專登去左灣仔食,本來期望都幾高,但係結果令人失望。
米飯太硬,又唔熱,配燒味依啲乾身既食材好難吞嚥,無乜胃口。
不值得一試,令人失望。
  • 菜心
2019-11-21 270 瀏覽
見到有一間叫黃金燒味,比佢個名吸引望左一眼,見到入面都幾多客人,又有人等緊外賣,應該無伏既,就入去試下。餐廳主力做燒臘,我行去個燒臘位睇下,啲义燒好靚,好想食义燒😍😍我地叫左個2人餐,有好多野食,燒臘方面,有燒鵝拼义燒,太美味了。燒鵝個汁好好味,啖啖肉,餸飯一流。义燒竟然係半肥瘦义燒吾會太燶,而且好入味,有水準👍🏻👍🏻跟住重有一條蒸魚,日日都吾同魚,而且會賣晒,幸運地我地係最後一條😂😂條魚叫盲曹,魚肉好鮮味,茶餐廳黎講,算高質。之後重有啲配菜,係滷水拼盤同埋時菜。個滷水拼盤好好味,啲鴨翼入晒味,但食果時要小心啲,因為啲骨既切口好尖。套餐重會包埋飯同品,食左咁多野都係2百幾蚊,二人餐都好抵食,大家都快啲去試下呢間黃金燒味啦👍🏻👍🏻

燒鵝個汁好好味,啖啖肉,餸飯一流。义燒竟然係半肥瘦
义燒吾會太燶,而且好入味,有水準👍🏻👍🏻

條魚叫盲曹,魚肉好鮮味,茶餐廳黎講,算高質。
之後重有啲配菜,係滷水拼盤同埋時菜。

2019-11-14 1371 瀏覽
今日同我朋友嚟到灣仔想簡單啲食餐晚飯,見到呢一間燒味鋪名叫黃金燒味 ,嗰度望入去見到啲燒味好似燒得好靚。餐牌上咁多食物睇到眼花撩亂,所以同個朋友一齊帶咗一份二人套餐,入面包括有蒸魚,雙拼燒味,鳳爪,老火湯,油菜,非常豐富!✨老火湯一埋位就率先俾咗兩碗老火湯俾我哋 ,老火湯唔落味精,入面仲有好大舊嘅豬骨,飲落清涼解渴✨白雲鳳爪白雲鳳爪份量好多 ,大概有10幾隻 ,旁邊仲配上醋同埋醬料點嚟食✨燒鵝拼肥燶腩叉雙拼燒味拼盤可以選擇燒鵝同埋乳豬其中一款,再拼一款正常嘅燒味,我選擇左燒鵝同肥燶腩叉。一拎餐牌嗰時見到肥燶腩叉係需要加錢,唔知道有啲乜嘢特別,但當我親身嘗試過嘅時候先發覺乜嘢先係叫做好食嘅腩叉 ,呢一份藍差一層肥膏一層肉 ,一層肥膏一層肉,配上特製嘅蜜汁,果種特別嘅質感同味道簡直係喺味蕾上面跳舞!✨鼓椒蒸倉魚套餐入邊仲包一條蒸魚 以我選擇咗鼓椒蒸倉魚,倉魚嘅份量係中等size但係配合埋鼓椒蒸,逼出魚嘅味道,呢個價錢仲可以食多條魚簡直係超值!✨例牌叉燒一份($88)食完個雙拼燒味之後覺得唔夠喉 ,決定另外再帶多一份例牌叉燒 ,今次係嗌左正常叉燒,叉燒分量足夠,足足有兩大排 ,每一件叉燒都佔

✨老火湯

✨白雲鳳爪

✨燒鵝拼肥燶腩叉

✨鼓椒蒸倉魚

✨例牌叉燒一份($88)
食完個雙拼燒味之後覺得唔夠喉 ,決定另外再帶多一份例牌叉燒 ,今次係嗌左正常叉燒,叉燒分量足夠,足足有兩大排 ,每一件叉燒都佔有黃金般嘅蜜汁,稱佢為叉燒之王亦不過分!
2019-11-01
  • 叉燒
  • 都係叉燒
  • 叉燒太好食
2019-11-12 268 瀏覽
其實係第二次嚟, 因為太掛住個燒鵝髀飯點知7:30PM已經賣晒!!  唯有叫燒鵝代替, 加埋肥腩叉燒, 叉燒肥得嚟肉嫩又唔會食到成口油, 配埋甜甜地嘅蜜汁, 好好食燒肉今次食個皮有D硬得濟, 不過雞肉特別嫩滑, 明知雞皮唔健康都食哂, 偶爾放縱是必要的!平時少飲湯水, 今次叫個例湯, 估唔到好足料, 同埋絕對唔係味精死鹹味, 唔錯喎侍應好NICE, 尤其是收銀個位小姐, 有禮貌又服務好下次都係唔好咁晏, 一放工就嚟食返佢地嘅燒鵝髀先
其實係第二次嚟, 因為太掛住個燒鵝髀飯
燒肉今次食個皮有D硬得濟,

侍應好NICE, 尤其是收銀個位小姐, 有禮貌又服務好
下次都係唔好咁晏, 一放工就嚟食返佢地嘅燒鵝髀先