2021-02-21 0 瀏覽
有時番工食燒味飯,可以慳下錢之餘,又夠晒飽肚,係灣仔食過咁多間燒味飯,黃金燒味可以話係價錢實惠得來又最好食!佢呢度午餐仲可以揀要老火湯或者飲品,每次我都會揀老火湯,健康得來好足料,同埋夠哂好大碗。蜜汁叉燒拼脆皮燒腩仔 配米粉以呢個價錢,呢度嘅雙拼燒味份量真係對得住良心。叉燒夠晒入味,雖然有少少鹹但配米粉岩岩好,燒腩仔層皮夠晒脆,仲要係我最鍾意的肥瘦度,唔會話有好厚嘅肥膏,配埋芥茉醬真係好好食。以五六十蚊一個午餐來講真係水準好高。

蜜汁叉燒拼脆皮燒腩仔 配米粉
2021-01-15 584 瀏覽
見食評不錯,叫了個肥燶腩叉+燒鵝飯叉燒完全無肥燶感覺 只有好厚嘅肥羔,但又唔係燒腩果種入口溶化嘅脂肪,只有吃豬羔嘅感覺。燒鵝,皮是脆脆地,味道不錯,但也沒有很驚喜。感覺是一間普通燒味店,說不上甚麼高質。
見食評不錯,叫了個肥燶腩叉+燒鵝飯
燒鵝,皮是脆脆地,味道不錯,但也沒有很驚喜。
感覺是一間普通燒味店,說不上甚麼高質。
2021-01-11 327 瀏覽
今天幾乎遊了一圈灣仔至金鐘一帶的美食地區,開APP一直查看心儀的是日口味,OK今天就試試燒味。店舖門口可能也是午飯時間關係,一直在處理外賣,我想入座也沒有人招呼,等了大概5分鐘終於有侍應有空才可以入座,其間我已選好心水。侍應處理餐的速度其實算快,叉燒只等數分鐘就先來了,後來每隔幾分鐘又來其他菜式。(蜜汁叉燒番茄濃湯餐)內容:(蜜汁叉燒)先試試第一道來的叉燒:叉燒份量足夠,肥瘦適中,非柴皮叉燒,但不宜連續吃叉燒,伴炒蛋來吃也是不錯;伴菜心雖然冰冷但是吃起來是有處理過,疑似是上湯菜心,可以食用(半邊奶油脆豬)脆的程度近似酥皮。比起以往吃的脆豬似法包硬度,我比較喜歡酥皮硬度;牛油方面好冰冷,與淋上的煉奶明顯分開兩層,再隔開脆豬,吃起來比較突兀,如有方法令牛油半溶化,令煉奶可以黏上牛油及脆豬就非常好了(黑松露炒蛋)蛋比較薄身,可以更滑,黑松露醬如果可以平均染上表面的蛋層,感覺會更好(番茄濃湯米線)十分失望,不知道為何稱之為濃湯:顏色跟普通煲番茄湯一樣淺色,雖然紅蘿蔔及西芹之類的蔬菜已經偏軟爛,但湯的味道,顏色完全無法談上"濃"。配上的牛肉碎十分乾韌,廉價牛肉,不好吃;米線偏煙韌,口中吃不出條條
蜜汁叉燒番茄濃湯餐
(蜜汁叉燒番茄濃湯餐)內容:

(番茄濃湯米線)十分失望,不知道為何稱之為濃湯:顏色跟普通煲番茄湯一樣淺色,雖然紅蘿蔔及西芹之類的蔬菜已經偏軟爛,但湯的味道,顏色完全無法談上"濃"。配上的牛肉碎十分乾韌,廉價牛肉,不好吃;米線偏煙韌,口中吃不出條條分明,基本上似正在吃一團米線。賣相疑似西餐廳的羅宋湯,多料,可惜味道完全不是那回事。

(熱檸水)沒有特別

雖然番茄米線很失望,但叉燒方面確實值得一試,脆豬、炒蛋亦不錯,整體中上
2021-01-06
蜜汁叉燒番茄濃湯餐
2020-12-22 424 瀏覽
🥰非常足料,燒肉佢絕對唔係俾啲頭尾或者唔要嘅部份,佢係真係會斬一啲腩仔,香脆嘅表皮,加上肥瘦剛剛好。叉燒方面,肥瘦均勻,有咬口,濃郁嘅蜜汁充斥着叉燒。我自己個人覺得係一個非常高質素嘅燒味飯。
🥰
2020-12-18
外賣自取
2020-12-12 490 瀏覽
如果大家冇食過咩叫做好味嘅叉燒,一定要嚟試吓呢間黃金燒味。佢最出名係肥窿腩叉燒,一啲都唔韌而且非常Juicy,叉燒入口即溶,好味到你唔信。除咗叉燒之外,燒排骨、燒鵝、生腸、燒腩仔等等亦相當有質素,係一間水準一流嘅燒味茶餐廳。另外,佢嘅例湯同普通茶餐廳嘅例水唔同,佢個湯飲落有少少藥材味,絕對係落足料。總括嚟講如果你同我一樣喺香港周圍搵緊最好食嘅叉燒,我肯定黃金燒味唔會令你失望。記住落單時一定要講係肥窿腩叉燒,因為個價錢會貴少少嘅,如果普通叉燒可能個口感會有啲唔同。如果覺得午餐太貴可以下午茶時段先去試,一樣有肥窿腩叉燒飯架。
2020-12-05
  • 肥窿腩叉燒
  • 燒排骨
  • 燒腩仔
  • 生腸
2020-11-27 425 瀏覽
一直想試這間小店的燒味,剛巧下午茶時段路經,立即内進一試此店馳名的燒味。义燒始終是筆者的最愛,不加考慮便order了一客义燒湯濑粉,本想要求要肥义燒,但原來只能加$5要肥腩义。义燒與湯濑粉是分開上的,濑粉份量不小,肥腩义則整齊的端放在另一個小碟上,色澤油潤,賣相十分吸引,吃了一小件,濃厚的蜜糖甜味充斥着整個口腔,肉質亦軟硬適中,一件接一件的吃不停口,要另加五大元真是不無道理。
2020-11-27
2020-09-16 807 瀏覽
今日去左買外賣, 燒味店一般都好快手, 所以就11:40 分左右去到佢門市叫外賣. 落單果陣都無人, 場內無坐滿人. 門口得1,2 個客等外賣(包括我).點知我等外賣要等差不多成20分鐘.... 佢飛單都飛左幾次, 哎, 食飯得一小時, 等要20分鐘. 明明無咩客等, 都要咁耐. 仲要無人理.... 好唔掂. 以後唔再幫襯, 浪費晒D 時間.
2020-09-16
20 分鐘 (外賣自取)
2020-06-30 1262 瀏覽
成日午飯時間經過這店,見佢外賣好似優惠啲,所以門口成日都企咗好多人等外賣,但因為我公司不在附近,所以都係選擇堂食,十二點搭三度到,等了一會兒就有位,佢個出入口位比較窄,基本上有人出係要等佢出完先有位可入去,安排咗我坐卡位,見到餐牌有個類似常餐嘅蜜汁叉燒蕃茄濃湯餐,係有叉燒配通粉/米粉/米缐/公仔麵,另外可選黑松露炒蛋或䶢牛肉炒蛋配半個奶油豬連飲品,好似幾吸引咁,決定食佢,個通粉同叉燒分開上,叉燒份量充足,不過比較瘦,但唔太硬,我覺得個蜜汁叉燒要撈飯先好味,就咁食味道有D過濃,個蕃茄通粉好多料,但個湯底出奇地無咩味😳可能太多水煲關係🤔稱不上為濃湯,至於個黑松露炒蛋唔夠滑,比較薄身,黑松露只係放在蛋上,並沒有一齊炒,個奶油豬唔夠脆,雖然以上總總好似評價唔高,但另一角度諗好似健康啲,唔洗咁濃味同熱氣🤣這個餐$62,如果常餐而言可能比較貴,但佢又有別於一般常餐,總體而言,可接受.
2020-05-14 773 瀏覽
同朋友經過入到去叫左個豉汁蒸倉魚,叉燒燒鵝例牌,食材睇落極有水準一啲都唔馬虎,食落果然好味,然而最差係個白飯,可能我食慣金鳳,佢啲飯鞋恰恰一啲飯味都冇,仲微微偏黃,完完全全係敗筆,肯定係用咗貴價嘅越南米所至,希望儘早作出改善
2020-05-13
2020-04-29 727 瀏覽
同同事叫左一個蒸魚及一個叉油雞飯,蒸魚火候恰到好處,油雞尚可但係叉燒比較硬唔係太腍,敗筆之處在於啲飯偏硬又冇飯味,都唔知係咪用咗越南米出嚟嘅結果就係咁,最好用金鳳或其他正宗泰國米,6月我再嚟食過希望有所改善
同同事叫左一個蒸魚及一個叉油雞飯,
2020-04-28
2020-01-24 671 瀏覽
是日午餐啱啱新開嘅時候都幾多人等位,但今日早就唔使點等位!但其實都坐得好迫夾但灣仔區來講嘅燒味飯佢都算唔錯㗎啦!有個細細碟嘅餐前小食係青瓜可以唔食,唔跟湯可以揀熱飲,雙併飯就50蚊左右!我覺得而家食比初初開嘅時候啲嘢仲大份左添,叉燒都大大嚿,燒肉都脆口!但就唔預佢有咩服務可言,午餐咋咋淋食完快啲走,因為門口晏左都好多人等位!同區附近黎講,佢比起大興嗰啲叫做好味少少又坐得舒服小小咁囉!燒鵝髀同埋燒腩排骨係要加錢,但呢間係無燒鴨的!
是日午餐
有個細細碟嘅餐前小食係青瓜可以唔食,
燒鵝髀同埋燒腩排骨係要加錢,但呢間係無燒鴨的!
叉燒脆皮燒腩飯
2020-01-13 1232 瀏覽
放工收夜了點就到灣仔附近隨便找找好西,食個靚飯才回家休息。而同事就馬上介紹我到附近這間燒味,講到非常吸引。而我自己平時放工又急急腳行過就走,但都成日聞都燒味獨特you吸引的香味。今日終於可以來到一探究竟la~整個MENU上面九成九是燒味,多到選擇不下,每款都想品嘗下~~真的要認真篩選看才能好好ORDER^^最後我地兩個女仔人各點左一個自己中意的燒味,而其中一個有飯Set就share已經夠 😜 好期待!#醬皇燒排骨一個淨餸果然份量驚人🤤感覺應該有超過一條完整排骨條🍖外表看上去秘製的醬料醃製令到菜式閃閃發光,馬上胃口大開😝味道方面一食入口是甜甜蜜蜜的醬料,有像咸蜜糖一樣的口感。而且排骨比例上,肉比骨多很多,不怕咬到很多骨頭👍👍#燒鵝肥燶楠叉雙拼飯🤘果然飯量已經超過兩個女生的分量,我地甘order真是太聰明haha😏燒鵝外皮燒得光澤,皮薄不會很多肥肉,女生不用怕肥😂脆脆香香的,味道一流。中意食燒鵝的人會很喜歡!肥燶楠我都係第一次食到,肉質肥嫩可以做到入口即融非常厲害😍,入口是有回甘的又充滿腩肉香。飲品除左普通汽水,重有唔小夏日特飲可以選擇😜全肉晚餐食完好滿足啊,下次放工又再行黎食💃🤘
放工收夜了點就到灣仔附近隨便找找好西,食個靚飯才回家休息。
而同事就馬上介紹我到附近這間燒味,講到非常吸引。
而我自己平時放工又急急腳行過就走,
但都成日聞都燒味獨特you吸引的香味。
今日終於可以來到一探究竟la~

整個MENU上面九成九是燒味,
多到選擇不下,每款都想品嘗下~~
真的要認真篩選看才能好好ORDER^^

#醬皇燒排骨
一個淨餸果然份量驚人🤤
感覺應該有超過一條完整排骨條🍖
外表看上去秘製的醬料醃製令到菜式閃閃發光,馬上胃口大開😝
味道方面一食入口是甜甜蜜蜜的醬料,有像咸蜜糖一樣的口感。
而且排骨比例上,肉比骨多很多,不怕咬到很多骨頭👍👍

#燒鵝肥燶楠叉雙拼飯

燒鵝外皮燒得光澤,皮薄不會很多肥肉,女生不用怕肥😂
脆脆香香的,味道一流。中意食燒鵝的人會很喜歡!

飲品除左普通汽水,重有唔小夏日特飲可以選擇😜

全肉晚餐食完好滿足啊,下次放工又再行黎食💃🤘
2019-12-05 1707 瀏覽
Located in the midst of busy streets at wanchai, I really loved this restaurant because they serve high value worth steamed fish!It was a pleasing set, worth the visit!日日蒸品 $98拍蒜豉汁蒸鯧魚大頭菜蒸黃花魚 (we ordered 2 dishes)老火湯、白飯骨湯浸時蔬熱飲Besides, this restaurant was famous for its BBQ pork, without a doubt, we ordered the bbq pork set : 分量十足碟頭飯單拼 $49 雙拼 $54蜜汁叉燒&黃金燒鵝+$6是日涼拌小食白飯/粉麵5個鐘頭老火湯It was a flavor-wise set indeed! 淮山杞子螺頭燉雞湯 $35This chicken soup was soothing! Must order item here! Healthy and flavor-wi

日日蒸品 $98

拍蒜豉汁蒸鯧魚

大頭菜蒸黃花魚 (we ordered 2 dishes)

老火湯、白飯

是日涼拌小食

白飯/粉麵
5個鐘頭老火湯

淮山杞子螺頭燉雞湯 $35

Must order item here! Healthy and flavor-wise! Simply loved it!
  • 拍蒜豉汁蒸鯧魚
  • 大頭菜蒸黃花魚
  • 蜜汁叉燒
  • 淮山杞子螺頭燉雞湯
2019-12-05 253 瀏覽
If you are figuring out where to eat out for comfort cHinese/local food, this restaurant serves average food. Their recommended dish was definitely BBQ Pork! The black truffle fries egg was flavor-wise!蜜汁叉燒蕃茄濃湯餐$60 : 蜜汁叉燒通粉The only drawback of this set : The tomato broth was overcooked! It was really bad as a result...黑松露炒蛋半邊奶油脆豬 Devilish toast!None could resist!熱飲

蜜汁叉燒蕃茄濃湯餐$60 :

蜜汁叉燒通粉

黑松露炒蛋

半邊奶油脆豬 Devilish toast!
None could resist!

熱飲
  • 黑松露炒蛋
2019-11-29 313 瀏覽
似茶餐廳嘅裝修格局, 面積唔算好大, 有卡位,坐得算幾舒服。比起平時食開燒味嘅餐廳,呢度嘅選擇相對比較多,而且有套餐選擇,最後我哋揀咗兩個住家燉湯餐。套餐包括燒味雙拼、湯、時蔬、飯/粉,同埋飲品,非常豐富。乳豬燒腩仔雙併乳豬皮好香脆,入口鬆化,皮脆肉滑,肥瘦亦適中,多汁但不油膩。燒腩仔略嫌有點瘦,不過皮好脆,燒得啱啱好。瀨粉白飯轉左瀨粉,份量足夠,大大碗,湯底是帶有藥膳湯味,瀨粉爽滑入味。淮山杞子螺頭燉雞湯 暖暖嘅感覺,燉湯材料好足,有雞肉、螺頭、桂圓等,有補肺、滋陰等功效,感覺好滋潤。蠔油菜芯菜芯應該係用骨湯去浸熟,有湯味,配上蠔油就係最佳。燒鵝肥濃腩叉雙併(另加$5)燒鵝好香,係油脂散發出來嘅鵝油香氣。表層鵝皮又薄又脆,燒鵝肉有彈性而且好香。肥濃腩叉燒得都好香, 帶點肥,肉質顯得更有嚼勁,入口鬆軟,個人最鐘意,正!老火湯,想試多款湯,轉左老火湯,夠晒火喉,用料足。仲有飲品,滿足嘅一餐。

乳豬燒腩仔雙併

瀨粉

淮山杞子螺頭燉雞湯

蠔油菜芯
菜芯應該係用骨湯去浸熟,有湯味,配上蠔油就係最佳。

燒鵝肥濃腩叉雙併(另加$5)

老火湯,
想試多款湯,轉左老火湯,夠晒火喉,用料足。

仲有飲品,滿足嘅一餐。