2020-07-28 156 瀏覽
朋友推介的麻辣菜甚少吃辣的小編,不停問係咪會好麻辣?但其實有得選擇辣度唔太吃辣的人都可以試下手拍青瓜(小辣)青瓜好爽口同清甜但有一點辣味小辣會比微辣合適因為青瓜本身是冷盤辣味不會太強手撕包菜(BB辣)菜加入小許辣會比較香口同埋開胃所以BB辣會好夾但如果平時比較會食辣嘅可以加大辣度麻辣雞鍋(半隻雞)加肥牛肉蓮藕土豆麻辣雞鍋好似食緊雞煲但係係好食嘅比起雞煲入味同好食雞鍋入邊加肥牛,完全係Perfect match蓮藕就比硬少少,土豆方面就過於林,同啲薑好似好難搵到送嘅甜品好清甜完全可以融化晒你口入邊嘅麻辣。。最後覺得麻辣派對適合各口味人士食值得推介的餐廳👍🏻👍🏻👍🏻
朋友推介的麻辣菜
甚少吃辣的小編,
不停問係咪會好麻辣?

但其實有得選擇辣度
唔太吃辣的人都可以試下

手拍青瓜(小辣)
青瓜好爽口同清甜但有一點辣味
小辣會比微辣合適
因為青瓜本身是冷盤辣味不會太強

手撕包菜(BB辣)
菜加入小許辣會比較香口同埋開胃
所以BB辣會好夾
但如果平時比較會食辣嘅可以加大辣度

麻辣雞鍋(半隻雞)加肥牛肉蓮藕土豆
麻辣雞鍋好似食緊雞煲
但係係好食嘅比起雞煲入味同好食
雞鍋入邊加肥牛,完全係Perfect match
蓮藕就比硬少少,
土豆方面就過於林,同啲薑好似好難搵到

送嘅甜品
好清甜完全可以融化晒你口入邊嘅麻辣

最後覺得麻辣派對適合各口味人士食
值得推介的餐廳👍🏻👍🏻👍🏻
2020-05-21
2020-07-23 152 瀏覽
疫情似乎沒有減退的跡象, 因為真的不想中招, 返工又沒時間自己煮食, 唯有不斷外賣自取抗疫不是第一次在這間食店買外賣, 今次真的是因為他們令人安心的服務和食物質素而給讚!除了必吃的酸菜魚外, 今次還因為外賣優惠點了其他食物給家人"加料"!涼拌黑木耳這個完全不會可以在家煮到的涼菜在夏天吃真的別有一番風味~黑木耳口感好清爽, 酸和辣調控得過適中好吃!另外一份好想點讚的是小蔥餐肉炒蛋雖然雞蛋可以再炒得嫩滑一點, 但餐肉和青蔥真的炒得好香, 可以吃得出餐肉有先煎香過!有時候最平凡的菜式做得好反而令人更驚喜!

涼拌黑木耳
這個完全不會可以在家煮到的涼菜在夏天吃真的別有一番風味~
黑木耳口感好清爽, 酸和辣調控得過適中好吃!

另外一份好想點讚的是小蔥餐肉炒蛋
有時候最平凡的菜式做得好反而令人更驚喜!
外賣自取
2020-07-22 120 瀏覽
到依家都未試過尖沙咀嗰間lol成日都幫襯銅鑼灣既麻辣派對一來位置方便 又岩一班人食就算兩個人撐枱腳都唔錯之前食過麻辣雞鍋都好唔錯今次想濕下個嘴 所以叫咗麻辣水煮魚我鐘意食最貴個隻魚 桂花魚因為無骨 大大舊肉 肉質又軟腍 好入口夠辣 分量多 過癮!唔同價錢既魚都有 但平d既魚都多少少骨最鐘意加配菜金針菇同水晶粉水晶粉就似薯粉既口感 好吸辣!仲叫埋羊肉 唔羶 又叫咗口水雞 但太多食唔哂~基本上諗唔到食咩就會揀佢因為辣野好吸引 魚又得雞又得價錢相對合理
到依家都未試過尖沙咀嗰間lol
成日都幫襯銅鑼灣既麻辣派對
一來位置方便 又岩一班人食
就算兩個人撐枱腳都唔錯
之前食過麻辣雞鍋都好唔錯
今次想濕下個嘴 所以叫咗麻辣水煮魚

我鐘意食最貴個隻魚 桂花魚
因為無骨 大大舊肉 肉質又軟腍 好入口
夠辣 分量多 過癮!
唔同價錢既魚都有 但平d既魚都多少少骨
最鐘意加配菜金針菇同水晶粉
水晶粉就似薯粉既口感 好吸辣!
仲叫埋羊肉 唔羶

又叫咗口水雞 但太多食唔哂~
基本上諗唔到食咩就會揀佢
因為辣野好吸引 魚又得雞又得
價錢相對合理
2020-07-19 139 瀏覽
疫情再度爆發,中午開餐選擇外賣自取,可先打電話下單,抵達時說出號碼取餐及即時付款,非常方便。進入店內,先量體溫消毒雙手,已看見枱上一袋袋準備好的外賣待取,店員服務快捷,過程順暢。今天點了兩個套餐及一個健康小炒,食物一個小時內仍能保持熱度。🥩古法咕嚕肉套餐打開盒蓋即傳出陣陣開胃的酸香味,咕嚕肉爽脆有嚼口肉質不會過實,最合年青人胃口。古法的特色是配料加有原個酸蕎頭及薄薄的酸子薑,炎炎夏日吃開胃消滯。🍆農家魚香茄套餐要了BB辣,紅乾椒份量也很多,入口茄子香棘好滋味。🥣套餐包一碗六小時燉湯,今日是雞腳廋肉,椰香味濃而且是落足料的燉湯,非常美味。另跟白飯,🍚米飯粒粒分明軟硬適中。🍲家常豆腐,豆腐有軟硬兩款,秀珍菇爽滑,亦加有青紅椒,芡汁做得很惹味,吃得舔舔脷。

🥩古法咕嚕肉套餐

🍆農家魚香茄套餐
要了BB辣,紅乾椒份量也很多,入口茄子香棘好滋味。

外賣自取
2020-07-16 2433 瀏覽
今天吃完午餐便到了銅鑼灣崇光百貨買東西。買完已近二時,又要趕回家收網購貨品,於是便決定在附近的麻辣派對帶些外賣回家作晚餐。抵達食店,量過體溫點過菜後,便坐下欣賞一下這店的裝修陳設,既別緻又現代化。十五分鐘後,我便帶著外賣踏上歸途。~川香豬軟骨炆娃娃菜 (BB辣)這個菜的汁是滿滿的,娃娃菜炆得腍腍的,豬軟骨既腍又入味。川香汁微辣惹味,用沾上汁的菜和肉來配白飯,是最好不過,令人不期然也吃多了飯。~回鍋肉 (小辣)一打開這著名的四川傳統菜式,香溢四射。賣相不俗,椰菜爽口清甜。五花肉肥瘦分明,非常惹味。整體來說,回鍋肉豆瓣醬味突出,再配醬油、花椒和辣油,味道豐富,肥而不膩。~紅油火雞腎 (小辣)切片的火雞腎吃起來十分有嚼頭,紅油味突出,微辣。火雞腎下的青瓜絲非常爽口,絕不能放過,吸收了汁的精華,清新惹味。我覺得此店特色之一就是食物的配菜都十分豐富,讓食物更惹味和口感更豐富。此外不可不提的是這食店的外賣自取是免加一和再七折的,十分化算。

~川香豬軟骨炆娃娃菜 (BB辣)

~回鍋肉 (小辣)

~紅油火雞腎 (小辣)

2020-07-12
15 分鐘 (外賣自取)
2020-07-11 98 瀏覽
其實已經來過幾次。今次離港多月後再回來,感覺很正。終於,我試了這店的招牌酸菜魚,無骨,而且都大大件,幾滑的。不過叫一條只夠2個人食。如果多人要叫多條,唔係得好少分。另外我同朋友仲叫左米線同麻婆豆腐,我自己覺得其實質素一般,最好食都係酸菜魚。店的辣粉皮,就因為口感同平時食的差好遠,我不太喜歡。一咬就化開,而且一條條甘似米線。以價錢來說,我覺得性價比比較低的。如果不是因為那味酸菜魚,我應該唔會再來食。
其實已經來過幾次。今次離港多月後再回來,感覺很正。
  • 酸菜江團魚
2020-07-10 83 瀏覽
這家餐廳靜靜吃過幾次,覺得食物素質不錯又夠惹味🤤🤤,挻喜歡吃這家餐廳♥️。知道麻辣派對首次推出月餅,還要是麻辣口味的餅所以就來吃吃看吧🤭。💥全素麻辣五仁月餅 HKD$168,靜靜是初次吃這個口味,五仁月餅從未試過。對於我們年青一輩來說,五仁月餅是老派食品又肥膩,所以不會想吃的🤔。但這個月餅加麻辣元素,還經過改良所以會好好多🤤,純素月餅的材料相對健康一點。食後感🤤:頭兩口吃覺得口感不太油膩,而且口感挻酥脆。食多幾口麻辣味的後勁慢慢散發出來,開始感覺到麻辣🥵。感覺像麻辣的小辣口感,雖然辣辣的但很香挻惹味,很快就吃完半個🤣🤣。這個月餅令靜靜對五仁月餅改觀,經過改良之後口感不錯挻喜歡🥰。

2020-07-08
$168 (其他)
2020-07-10 109 瀏覽
麻辣派對,岩食辣既朋友來呢到開派對就最岩啦❤️入門級: 鮮椒味江團魚(小辣)又麻又辣,非常適合辣妹BB班既人選!如果得辣既就可以揀大辣,不過我呢d BB班就當然選返BB辣我地揀左江團魚,貪佢少骨多肉魚肉非常鮮嫩而且幼滑,加上豐富既配菜 (芽菜、鮮綠椒等)鐘意加料既可以加d 薯粉/蒟蒻就主食,吸哂d魚味,總之你想加咩都可以。❤️七味雞脆骨雞脆骨香口又脆卜卜但係入要又可保持住嫩滑,食既時候記住面點七味粉,將呢個美食帶上另一層次❤️乾煸四季豆每次去呢到會叫既四季豆,佢火候無敵十足,而且豆咁鮮甜四季豆又炒得好脆口

麻辣派對,岩食辣既朋友來呢到開派對就最岩啦

❤️入門級: 鮮椒味江團魚(小辣)
又麻又辣,非常適合辣妹BB班既人選!
如果得辣既就可以揀大辣,不過我呢d BB班就當然選返BB辣

我地揀左江團魚,貪佢少骨多肉
魚肉非常鮮嫩而且幼滑,加上豐富既配菜 (芽菜、鮮綠椒等)

❤️七味雞脆骨

雞脆骨香口又脆卜卜
但係入要又可保持住嫩滑,
食既時候記住面點七味粉,將呢個美食帶上另一層次

❤️乾煸四季豆
每次去呢到會叫既四季豆,
佢火候無敵十足,而且豆咁鮮甜
四季豆又炒得好脆口

2020-06-23
  • 凍蜜語水果茶
  • 乾煸四季豆
  • 酸菜江團魚
2020-07-08 95 瀏覽
每次想起酸菜魚都會馬上想起這一間餐廳,上星期剛好魚癮發作,下班後便和朋友過來最喜歡的是即使最便宜的魚種江團,肉質仍然彈牙少骨,而且份量不少,絕對足夠三至四人食用,而且配料的份量亦多,心知連坊間餐廳少見的蒟蒻也有,還有薯粉質地的麵條,十分適合配搭這種酸酸辣辣的湯底魚香茄子,非常開胃,同樣香香辣辣的口感,而且份量亦都不少,和酸菜魚一樣都是配上白飯的良品窩心的是每一次過來餐廳都在飯後免費奉送一份小甜品,這是附送的桂花糕清甜芳香,即使需要付費購買也樂意

2020-07-06 76 瀏覽
今日同男朋友屋企人食飯,佢地都好鐘意食四川菜,今晚我地特登塊左銅鑼灣食麻辣派對我地四人行,叫左小菜和白飯口水雞我好怕辣,所以叫左小辣口水雞麻香重,辣度適中,入口另有一番風味雞肉非常滑溜無雪味,雞肉鮮甜無比麻香蓋過花生好好味豆豉鯪魚炒油麥菜豆豉鯪魚咸香,醬汁濃厚香甜,油麥菜爽甜翠綠。男朋友好鐘意食豆豉鯪魚,因為好岩送飯香辣豬手鍋有機花椰菜台式貢丸我地叫左BB辣辣椒望落好多,我都食得到豬手好香嫩,外層膠感豐富,貢丸好彈牙紅燒牛腩炆津白牛腩好軟腍,炆到好入味!醬汁濃香出色。津白吸哂醬汁味道好惹味我地最後叫左冰凍飲品!
我地四人行,叫左小菜和白飯

口水雞
我好怕辣,所以叫左小辣

口水雞麻香重,辣度適中,入口另有一番風味
雞肉非常滑溜無雪味,雞肉鮮甜無比麻香蓋過
花生好好味

豆豉鯪魚炒油麥菜

香辣豬手鍋有機花椰菜台式貢丸

我地叫左BB辣
辣椒望落好多,我都食得到
豬手好香嫩,外層膠感豐富,貢丸好彈牙

紅燒牛腩炆津白

我地最後叫左冰凍飲品!
2020-07-06 92 瀏覽
由於疫情的關係, 將近大半年時間都少有同班朋友聚會, 最近難得朋友們再聚埋一齊, 去了銅鑼灣一間叫”麻辣派對”的餐廳, 一入門口就聞到非常香的辣椒及花椒香味,頓時感覺味蕾在口腔中彈跳, 胃口大開. 餐牌有川菜, 亦有廣東菜, 有辣有唔辣, 任君選擇, 我們是選了個香辣豬手鍋另加有機花菜及台式貢丸,仲叫了個涼菜口水雞, 仲有古法咕嚕肉及豆豉鯪魚炒油麥菜. 口水雞上枱就聞到濃郁的花椒香, 雞件食落又香又滑, 一D都唔辣, 仲配有香脆的花生, 令人食不停口. 豆豉鯪魚炒油麥菜可以將青菜都炒到咁惹味, 淨係呢碟菜都可以令人送下兩碗飯, 好好味! 香辣豬手鍋真的是份量十足,好大一煲, 煲底仲有微火韾住,大煲內紅通通的辣椒, 青色的香芹及大蒜, 醬色的豬手, 仲有好多蒜頭及姜片,仲有配菜有機花菜及台式貢丸, 成煲紅紅綠綠, 見到都垂涎欲滴,  豬手入晒味,淋得來又有少少咬口, 這道菜的火候控制得相當好, 而且不太辣,又香口又啖啖肉, 好食! 連煲裡而的配菜都一樣咁好食, 成煲嘢樣樣都好食, 就連香芹及大蒜都是好好味的! 樣樣菜式都好食, 下次會帶埋屋企人來再食過!

樣樣菜式都好食, 下次會帶埋屋企人來再食過!
2020-07-05 44 瀏覽
午飯時間同兩位好辣朋友一齊「挑戰」麻辣派對,用open rice app訂座有九折,可免附加服務費。三個人食,點左十幾樣菜,酸菜魚麻辣湯底,叫左小辣,辣度可接受,香勝於辣,就算係唔太好辣既朋友都應該可以接受到,好辣既朋友就可能要再嗌辣少少了。最有驚喜係午餐肉、豬紅,午餐肉夠曬厚、啲肉吸曬個麻辣湯底更加惹味,豬紅好滑又唔腥,反而魔芋就唔太襯個湯底,下次去未必會再叫。店員態度親切,主動幫忙酙水,對食唔到辣但又想試辣既食客非常友好。
午飯時間同兩位好辣朋友一齊「挑戰」麻辣派對,
用open rice app訂座有九折,可免附加服務費。
三個人食,點左十幾樣菜,酸菜魚麻辣湯底,
叫左小辣,辣度可接受,香勝於辣,
就算係唔太好辣既朋友都應該可以接受到,
好辣既朋友就可能要再嗌辣少少了。
最有驚喜係午餐肉、豬紅,午餐肉夠曬厚、
啲肉吸曬個麻辣湯底更加惹味,豬紅好滑又唔腥,
反而魔芋就唔太襯個湯底,下次去未必會再叫。

店員態度親切,主動幫忙酙水,
對食唔到辣但又想試辣既食客非常友好。
2020-07-04 58 瀏覽
今日同朋友聚會。🥰今日想吃酸辣的食物。首選就是本人覺得香港最好味及最正宗的酸菜魚啦😍上一次來是半年前,不過味道始終如一,一如既往的好味😋我們點了份酸菜魚(黑魚)配菜加了花膠、小龍蝦🦞、牛肉、牛蛙、娃娃菜😁黑魚基本上沒骨棘、入味之余爽滑清甜帶有酸菜和辣椒。炎炎夏日酸酸辣令人非常開胃花膠是女人的恩物,QQ彈彈還帶著酸辣,牛肉熟度剛剛好,入味又不會煮得太老👍牛蛙肉汁爽滑鮮甜。娃娃菜鮮甜爽脆帶點酸辣七味雞脆骨用來配酒完美,酥內脆,還帶著淡淡蛋黃味。很有咬勁。外面那層是加了蛋黃的面粉想要吃辣的可以點秘制的辣粉🥰涼拌豬生腸也是必點的食物🥰豬生腸酸辣適中而且非常爽脆🥰🥰好味😋🥰
2020-06-15
  • 凍蜜語水果茶
  • 水煮魚
2020-07-03 46 瀏覽
約咗朋友去銅鑼灣食飯,天氣悶熱,大家都想食啲辣野醒下胃口,所以揀咗去麻辣派對食飯,因為喜歡佢嘅麻辣味調得好好!餐廳都有做足防疫,探咗熱先可以入座。座位亦有隔離,讓食客放心享用晚餐。派對口水雞,這個是必食的,醬汁調得夠味,辣度適中,又有麻的香味和感受,雞肉嫩滑,沾上濃郁的醬汁好惹味!黃燜豬手鍋,份量都好多,用火暖住食,唔怕凍咗唔好味。豬手用咗唔少香料和特別調製的醬汁燜煮,燜得入味林滑,辣度有得揀,唔怕唔啱味,我哋揀咗小辣,味道相當惹味,我最鍾意豬手d皮,林滑中又帶點Q彈,滿嘴骨膠原,越食越好味!紅燒排骨小麵,排骨鮮嫩,入口又林又入味,濃濃的湯底載住爽滑的小麵,加上蔥花、肉碎和花生,無論口感和味道都提升不少。咁好味嘅餸,藍妹白飯唔少得最後有桂花味的甜品送,香甜美味,又可以解解辣和油膩。
咁好味嘅餸,藍妹白飯唔少得

最後有桂花味的甜品送,香甜美味,又可以解解辣和油膩。
2020-06-29 60 瀏覽
突然想吃辣 於是便來了這間麻辣派對食晚餐。一上到去餐廳,見到門面是花的主題,很漂亮店內的裝飾都很漂亮連杯都好有心思,不同顏色的。我們點一份麻辣雞煲另加肥腸($58),蓮藕($28),選擇了小辣。雞和配料的份量很多,辣椒的辣勁相當惹味,醬汁濃郁。雞件非常嫩滑,肥腸十分肥厚,充滿麻辣味,很有口感。蓮藕爽口鮮甜美味。小吃點了一份土豆絲,BB辣。份量也十分多。酸酸辣辣口感脆爽味道佳還有手拍青瓜也是BB辣。辣度正常,青瓜十分清甜爽脆,加上特調的酸辣醬汁,十分醒胃。我自己不喜歡吃飯,所以點了酸辣水晶粉。$39 非常抵! 而且很大碗。水晶粉身通透,彈牙易咬又不會過於軟腍,配上酸菜炸菜花生十分香口美味也頗吸汁,發脹後的水晶粉更加入味,煙韌及順滑,吃得相當滿足最後有桂花啫喱做甜品,啫喱一粒粒,碎碎的,清甜的,中和一下味蕾,挺好的員工服務挺好,價錢適中,會再來幫襯
突然想吃辣

店內的裝飾都很漂亮

連杯都好有心思,不同顏色的。
麻辣雞煲

酸辣土豆絲

手拍青瓜

也頗吸汁,發脹後的水晶粉更加入味,煙韌及順滑,吃得相當滿足

金牌酸辣水間粉

桂花啫喱

員工服務挺好,價錢適中,會再來幫襯

2020-06-28
麻辣雞煲