2020-07-16 1698 瀏覽
今天吃完午餐便到了銅鑼灣崇光百貨買東西。買完已近二時,又要趕回家收網購貨品,於是便決定在附近的麻辣派對帶些外賣回家作晚餐。抵達食店,量過體溫點過菜後,便坐下欣賞一下這店的裝修陳設,既別緻又現代化。十五分鐘後,我便帶著外賣踏上歸途。~川香豬軟骨炆娃娃菜 (BB辣)這個菜的汁是滿滿的,娃娃菜炆得腍腍的,豬軟骨既腍又入味。川香汁微辣惹味,用沾上汁的菜和肉來配白飯,是最好不過,令人不期然也吃多了飯。~回鍋肉 (小辣)一打開這著名的四川傳統菜式,香溢四射。賣相不俗,椰菜爽口清甜。五花肉肥瘦分明,非常惹味。整體來說,回鍋肉豆瓣醬味突出,再配醬油、花椒和辣油,味道豐富,肥而不膩。~紅油火雞腎 (小辣)切片的火雞腎吃起來十分有嚼頭,紅油味突出,微辣。火雞腎下的青瓜絲非常爽口,絕不能放過,吸收了汁的精華,清新惹味。我覺得此店特色之一就是食物的配菜都十分豐富,讓食物更惹味和口感更豐富。此外不可不提的是這食店的外賣自取是免加一和再七折的,十分化算。

~川香豬軟骨炆娃娃菜 (BB辣)

~回鍋肉 (小辣)

~紅油火雞腎 (小辣)

2020-07-12
15 分鐘 (外賣自取)
2020-06-09 1759 瀏覽
好有禮貌的餐廳今日銅鑼灣輪班返工,收工後都已好疲倦,所以不想煮飯,我指晚餐。於是就走了附近的金佰利買外賣。我入了一間門面特別,滿佈花花投影的餐廳,麻辣派對。對的,我之前已經食過,正覺得食物可以,所以再來光顧。而今次特別想講職員先生好有禮物,所以忍不住來打食後感。餐廳佈置好特別,地方好寬躺,枱櫈餐具都好乾淨,有好多花花,投影燈投下都是花圖案,裡面燈光偏暗,我覺得私下拍拖都幾好,哈哈,黑黑的,看住對方有幾分真,幾分蒙。我覺得這個狀態的自己皮膚特別好,嘿嘿。等待時間都合理,大概十分鐘左右,就已經整好外賣,可以取走。忘了說埋單大概$352。平均$176一位,我連媽媽兩人。老爸加班,不用買他的。乾煸四季豆$70這盒份量都幾多,有麵豉醬的味道,有一些肉碎粒,而四季豆泡油過,顏色翠綠。咬口有微爽脆感。口水雞 $70這盒份量一樣都幾多,雞肉嫩,口感好,加上一點辣感,好開胃。雞皮夾住雞肉,連一點點辣油,還有一些蔥花花生作伴,媽媽都覺得幾好味。川北涼粉 $50涼粉口感非彈牙,開頭還以為類似紅薯粉,食後覺得有點像河粉,檬粉似的,因為一咬就斷。應該是川北風味吧。主要靠醬汁令涼粉有味道。黑醋伴秋葵$50微酸,微
好有禮貌的餐廳

乾煸四季豆$70

口水雞 $70

川北涼粉 $50

黑醋伴秋葵$50
微酸,微鹹的感覺。咬口清脆,煮得不老,秋葵爽身。配上少許蒜蓉粒,增添蒜香感。

手拍青瓜$40
這盒我喜歡,哈哈,因為青瓜我最愛。怎樣食都好食。這盒青瓜爽身,清脆口感。略鹹,但我接受到。

涼拌黑木耳 $40
叫黑木耳是因為聽講黑木耳可以通血管,哈哈,所以就叫了一盒回家和媽媽分享。黑木耳好爽口,鹹鹹辣辣的味道 ,作前菜好醒胃。
2020-06-08
2020-05-21 1728 瀏覽
上次食過尖沙咀麻辣派對覺得性價比幾高,今次又黎左銅鑼灣食下  黄燜豬手鍋 今次見到豬手鍋好似幾吸引就試下,點知佢整得仲好食過水煮魚 $168有好大鍋,好多件豬手,性價比已經值得一讚先 個湯底好濃郁,因為驚辣,所以叫左 bb辣,所以味道偏甜少少,好啱我口味,其實呢個鍋送飯都真係幾唔錯 豬手處理得都好好,平時出面食好驚見到成隻都係毛,但呢個食咁多隻都係得少量係見到有少許毛,算係幾唔錯 再講佢煲得好夠淋同入味,咬落去啖啖膠原蛋白☺️女人真係要食黎補充下  川香豬軟骨酸辣水晶粉 呢個其實上次都有叫,但冇配豬軟骨,今次配埋又層次升華左$48係銅鑼灣都食到咁大一碗麵,我都真係佩服,豬軟骨都比得唔手軟,大大件,三四舊,啖啖肉,唔會柴👍🏻除左豬軟骨仲有肉燥,肉燥係調左味,配埋水晶粉食好正,水晶粉都做得好煙煙靭靭又入味,如果係呢頭翻工,放lunch叫個黎食都幾好☺️  口水雞 呢個我都好中意,但性價比就同上面兩個淨少少,佢係好食但份量唔係好多 雞肉真係好嫩滑,因為口水雞係川菜,佢口味都真係偏重同辣少少,調味加左芝麻香蔥,十分惹味  奶茶 呢個黎到有少少嚇親,勁大個杯,仲有做到d層次,有d意料之外,佢口味係有
上次食過尖沙咀麻辣派對覺得性價比幾高,今次又黎左銅鑼灣食下

黄燜豬手鍋

今次見到豬手鍋好似幾吸引就試下,點知佢整得仲好食過水煮魚

$168有好大鍋,好多件豬手,性價比已經值得一讚先

川香豬軟骨酸辣水晶粉

呢個其實上次都有叫,但冇配豬軟骨,今次配埋又層次升華左

奶茶

呢個黎到有少少嚇親,勁大個杯,仲有做到d層次,有d意料之外,佢口味係有少少似泰式奶茶既味道,偏甜一點又係啱哂我口味😊

甜品

我幾中意呢度會送甜品比我地食,今次係桂花冰粉,本身以為係桂花糕,但食落口感好彈牙,好得意,又幾好食,細細份用黎清清喉嚨都唔錯👍🏻

食咁多野都係人均166,我會話呢間餐廳都係性價比取勝
質量都好高,環境又好特別好令,總結黎講會再Encore 🖐

2020-05-20 1408 瀏覽
自從疫情後都少外出用餐,更不用說到大陸食水煮魚。之前有試過尖沙咀的麻辣派對,覺得味道正宗,而且價錢合理,份量亦多。之後亦試過其他餐廳的川菜,但始終覺得普通,也懶得寫食評了。今次到銅鑼灣的分店進餐,水準仍然保持,沒有令人失望!我跟朋友兩人點了兩大鍋菜:水煮魚-江團(小辣)另加水晶粉及豬紅、香辣豬手鍋(BB辣)另加豬大腸。水煮魚的小辣是辣而不燙口,對於我這般吃不得太辣的人來說也很容易入口,而且有一種越辣越香,越香越想吃的感覺。江團魚十分滑口,而且啖啖肉,完全沒有骨。鍋裏的魚肉亦十分多,而且裏邊的蒟蒻彈牙,配上湯汁更滋味,豬紅亦很香口,沒有豬臊味,很不錯!至於豬手鍋亦同樣出色,本來想點麻辣雞鍋,但是店員推介豬手更馳名,很受客人愛戴,果然不負眾望!豬手肉本來就炆得腍口,一點都不嚡口,豬皮則爽口彈牙,吃下後充滿骨膠原的感覺。豬手鍋香料很多,味道的層次亦多,配合豬大腸的煙韌口感,兩者很匹配。不過豬大腸的分量不少,只有我跟朋友二人完成全碟後,十分有罪惡感(笑)。用餐後店員更送上兩杯桂花冰粉。在吃完兩大鍋辣辣的食物後,這甜品為我們帶來一股清涼,十分舒服。此餐後甜品十分體貼,值得一讚!總括而言,餐廳因為

總括而言,餐廳因為疫情關係都做最清潔及隔離措施,加上餐廳環境佈置精緻,坐得亦舒適,店員殷勤,食物質素亦高,值得支持,下次會再光顧!
2020-05-18
2020-05-16 867 瀏覽
疫情轉好了,超想吃麻辣川菜,今晚來銅鑼灣,即刻想起麻辣派對,地點又方便。我們來的時間大約8:30pm,入到去發現也很多人的。裝修好新派。我都忘記了上次來是不是都這樣的。我們只有2人,看看隔離的人,沒記錯:份量超大。所以只叫了2款食物,都叫了中辣。辣子雞好大一碟啊,我們是看到隔離枱的人叫,才叫這個辣子雞的。另外加了四季豆,果然沒失望,中辣都幾辣,雞肉有骨的,切到細細粒才和其他配料一起炸,好香好脆,花椒好惹味,啱啱炸好,忍唔住食左好多粒。四季豆幾飽滿,爽脆,好新鮮。另外叫了一個水煮系列加自選材料。自選材料最少叫5款,我叫了牛肉,椰菜花,木耳,金菇,水晶粉。我計算過,170元,比較抵食,而且又多菜。鮮牛肉,牛肉味較淡,但口感爽滑。配菜方面水煮系列入邊亦有芽菜和蒟蒻。 除了蒟蒻嘅口味一般,其他全部都好好食尤其是木耳,最入味!因為叫了中辣,愈食麻辣味愈強勁,味道好正宗。水晶粉吸晒味,雖然好辣但越食越爽。雖然兩個人唔可以叫太多道菜,但都可以享受至少一兩款大份嘅菜式,非常推薦。

辣子雞

另外叫了一個水煮系列加自選材料。

2020-05-07
食過喺尖沙咀嘅分店,幾好味,留有好印象,今日喺銅鑼灣,就決定去佢銅鑼灣分店試吓其他嘢。今次就叫咗$188嘅「鮮椒味型江團BB辣」,江團嘅正名係長吻鮠魚。「鮮椒魚」放喺一個有六片花瓣形狀嘅巨碗之中,一嚟嘅時候上面鋪滿蔥、花椒、白芝麻,賣相靚兼好有氣勢😍。撈勻之後就見到有好多魚肉😋。湯底味帶麻辣,一啲都唔酸,味道非常濃郁。江團魚沾滿湯汁非常惹味,魚肉新鮮結實,好正;湯裏邊有芽菜、蒟蒻、薑片、水晶粉、紅辣椒,仲有新鮮綠色嘅花椒同埋曬乾咗淺啡色嘅花椒兩種,所以味道可以咁濃郁。還有$78嘅「薑糖酒炒芥蘭」,芥蘭新鮮嫩綠味美😋同埋$48嘅「川香豬軟骨水晶粉」,味道微酸微辣,都好好食😁呢餐係味道濃郁嘅一餐,同朋友食得好開心😁

還有$78嘅「薑糖酒炒芥蘭」,芥蘭新鮮嫩綠味美😋

同埋$48嘅「川香豬軟骨水晶粉」,味道微酸微辣,都好好食😁

呢餐係味道濃郁嘅一餐,同朋友食得好開心😁
2020-10-20
2020-10-15 29 瀏覽
我同我朋友都好鍾意食辣,喺夏天嘅尾聲我哋嚟一個麻辣派對,今日就嚟咗銅鑼灣金百利商場嗰度食我哋嘅麻辣派對享受一下熱辣辣嘅午餐巴蜀毛血旺 (小辣) $185啲辣味晒落去啲豬紅度,辣得好過癮辣子肥腸(小辣)$158我平時唔係好食內臟,但係今日嘅辣子肥腸俾我有意外驚喜真係好好食肥膏裏面嘅有心出嚟令我冇辦法停落嚟係咁食金牌酸辣水晶粉(小辣)$39酸酸辣辣嘅水晶粉好煙銀好咬口,冰雪鮮檸C飲 $39食咁多辣野梗係要飲返杯凍飲爽下同埋清下熱氣啦!今日真係辣得好爽呀我好開心呀

巴蜀毛血旺 (小辣) $185
啲辣味晒落去啲豬紅度,辣得好過癮

辣子肥腸(小辣)$158

金牌酸辣水晶粉(小辣)$39
酸酸辣辣嘅水晶粉好煙銀好咬口,

冰雪鮮檸C飲 $39
食咁多辣野梗係要飲返杯凍飲爽下同埋清下熱氣啦!

今日真係辣得好爽呀我好開心呀
2020-10-10 23 瀏覽
未見過可以咁差。我經折扣app訂檯,一早到左等佢開門。帶位呀嬋一知道我係折扣app訂檯態度變曬,第一句就話我地要折實最低消費$80架你食唔食到啊?! App係完全一個字都無提過最低消費。呀嬋狂叫我cancel左佢,食正價。然後一手掉左兩分menu喺檯面。係掉。嗰陣我坐都未坐低。痴孖筋。咁唔鍾意人地app就唔好擺自己餐廳上去。我都唔係期望五星級服務,但係基本禮貌都有掛?平嗰dd就狗眼看人低。我唔係黎乞食。我係黎洗錢。最後我講左句 「唔使啦」走左。去左上一層間台灣野「易牙」度食。職員態度好,價錢平,環境光猛乾淨,d野都唔知幾好食。

嗰陣我坐都未坐低。

之前有朋友介紹過嚟食過一次,覺得唔錯,不過今次真係大獲!食食下之際發現有隻死咗嘅昆蟲喺碟酸菜魚上面,即刻冇晒胃口,加上今次叫嘅黑魚切得好薄之餘,每啖都有勁多骨,同對上一次食嘅質素差好遠。生腸成78蚊,但係一個西餐湯碗咁上,仲有d好怪既酒精味,完全唔值呢個價錢,而且都唔爽口。全餐飯最正常係嗰杯水果茶,叫做飲得落口......店員服務一般般,碗碟洗唔乾淨,又油又有污跡,喺呢個環境底下仲咁唔注意衛生,真係冇下次
全餐飯最正常係嗰杯水果茶,叫做飲得落口......
酸菜魚
Lunch time同同事搭左一個站過嚟銅鑼灣食呢間麻辣派對,環境唔錯。發現原來午餐超抵食,有不同小菜和套餐,全部小菜都會送白飯+甜品+飲品/湯,麵類套餐都會送涼拌菜!📍土豆黃炆雞$68小菜都可以選擇辣度,甚至可以揀唔辣,今次食呢個土豆黃炆雞就係唔辣嘅菜式,如果大家怕辣都可以揀。炆雞中,雞肉份量好多,薯仔先炸過,所以唔會爛蓉蓉,而且好入味!高分小菜!📍金牌酸辣粉$39可以揀大中小辣BB辣,甚至唔辣,我揀了BB啦,很容易接受的程度。酸辣粉價格優惠,酸酸辣辣10分開胃,而且有很多配菜,例如榨菜、花生等⋯📍糖水$0免費糖水質素都唔錯,類似咋喳,食落有桂花香味,有綠豆紅豆等等,幾好味😋!

📍土豆黃炆雞$68

📍金牌酸辣粉$39

📍糖水$0
2020-10-04 26 瀏覽
- 水煮魚好味,魚好嫩滑- 乾扁四季豆都唔錯- 回鍋肉一般,椰菜太多,肉片唔夠薄身Lunch set好抵食! 環境唔錯但點解d川菜有禁多辣椒係面頭,其實喺四川食嘅川菜係唔會有禁多辣椒
- 水煮魚好味,魚好嫩滑
- 乾扁四季豆都唔錯
- 回鍋肉一般,椰菜太多,肉片唔夠薄身

Lunch set好抵食!

環境唔錯
乾煸四季豆/水煮魚/回鍋肉
乾煸四季豆/水煮魚/回鍋肉
2020-09-30 28 瀏覽
辣既食物,無論熱天定冬天,我都係咁鐘意食!最近女朋友帶左我去佢之前試過既一間食辣野餐廳試下。由於太耐無食酸菜魚,所以我地叫左叫小辣既酸菜剝皮魚同埋小辣既乾煸四季豆!其實不嬲食開既酸菜魚都係嫩滑魚片,但呢次叫既剝皮魚完全唔同,係一種比較結實既魚肉,由於我地都係第一次試,我同女朋友都對呢種魚麻麻地,既無魚味又不嫩滑,好在既係佢酸菜魚個湯同酸菜真係好好食,辣味酸味取得平衡,酸菜又好好味,配埋白飯簡直一絕!另外乾煸四季豆就幾好食,但辣度可再提高少少咁多,肉碎配埋四季豆都好夾,送飯送酒都一流!其實我地仲有好多野想試,下次黎有少少想試下辣子雞或者其他未發掘既好味辣野呢!完。
辣既食物,無論熱天定冬天,我都係咁鐘意食!

最近女朋友帶左我去佢之前試過既一間食辣野餐廳試下。

完。
2020-09-24 75 瀏覽
銅鑼灣嘅麻辣派對係我喺疫情之前嘅飯堂,成日帶唔同嘅朋友去食飯,因為環境特別,氣氛好。今晚嘅朋友特別鍾意食辣,所以一定會嗌嘅係水煮魚。我哋揀咗鮮椒味型嘅江團魚,另外在加咗肥牛同埋豬紅。雖然只係揀咗中辣,但係一上菜已經聞到麻辣味。因為平時我唔算好食得辣,所以嗌咗佢一個唔辣嘅川香豬軟骨水晶粉。我特別鍾意水晶粉,因為好有咬口。為咗中和一下食物嘅刺激,叫咗一啲比較溫和嘅涷水果花茶。好大杯,可以兩個人share。最後仲有一人一個免費甜品,好滿足。
2020-09-24 57 瀏覽
同老婆都好耐沒有去銅鑼灣行街,行街之前諗下想食咩,但老婆想食酸菜魚,之後上網搵下邊道有得食,原來sogo對面一幢商業大廈內有得食,就係麻辣派對。【凍蜜語水果茶】每次過來都會叫這個水果茶,內裡生果非常足料,有火龍果、西瓜、橙等等,又不算太甜,飲這個是解辣之選。【紅油火雞腎】紅油火雞腎賣相不錯,切片的火雞腎吃起來十分有咬口,小辣。火雞腎下的青瓜絲非常爽口,絕不能放過,吸收了汁的精華,清新惹味。【口水雞】小辣的口水雞,淨看已經覺得不錯,舖了甘香的芝麻和花生。雞肉非常嫩滑,又不算太多肥膏,辣度又岩岩好。【酸菜味型江團魚+水昌粉】小辣的酸菜魚,一開始就見到滿滿辣椒。食落辣度剛好,但食落又不算好辣!魚選左江團,比較少骨又啖啖肉,而且肉質係爽口!裡面配菜都正,蒟蒻同個水晶粉連湯食真係好得。就咁食水晶粉就可以唔洗加白飯。
【凍蜜語水果茶】
【紅油火雞腎】
【口水雞】
【酸菜味型江團魚+水昌粉】
2020-09-21
2020-09-18 74 瀏覽
今日真係長知識啦本身想叫最平個隻魚,唔記得咩名啦。但話無哂,介紹d魚就揀左剝皮魚。從未諗過酸菜魚唔係滑溜溜既魚片,而係鞋sap sap 既魚扒,仲要煎完個種。只可以話完全不符合我期望。
今日真係長知識啦
酸菜魚 (剝皮魚)
2020-09-18