2020-12-05 80 瀏覽
食完今餐,又收緊限聚令。。 真係想多個人多雙筷都唔得添。今晚四川麻辣嘢刺激一下。 喺銅鑼灣金百利嘅麻辣派對非常方便就腳, 餐廳真係好似開派對咁, 燈光昏暗迷幻, 音響強勁有氣氛, 四處到是bling bling 裝飾。酸菜魚(江團)$188屋企人唔食得太辣, 點了BB辣度。招牌嘅花型大湯碗, 夠睇頭又夠震撼,打卡一流。淋上嘅滾油令酸菜與特別香, 各種川椒,泡椒, 乾辣椒 ,令辣度非常有層次~ 一边辣一也忍唔住 一口接一口, 就是酸菜魚嘅魅力所在, 越辣越停唔到囗。江團肉很厚, 夠嫩滑,冇細骨。 主角其實係酸菜, 份量好多,還有其他配菜: 魔芋, 幼薯粉, 芽菜。。 要完全KO 可能要三,四個人先可以~本來還加了一份輔菜:秋葵, 不過好像漏了單, 後加的賣相也不俗😋。『家常豆腐』也是bb辣, 味道相當溫和, 豆腐先泡油很惹味且冇咁吸油。 深啡色的醬汁令人食指大動。臨尾仲有甜品送:桂花大菜糕, 清香又唔會太甜,最啱辣野之後降溫。

食完今餐,又收緊限聚令。。 真係想多個人多雙筷都唔得添。

酸菜魚(江團)$188
屋企人唔食得太辣, 點了BB辣度。
招牌嘅花型大湯碗, 夠睇頭又夠震撼,打卡一流。

2020-11-29 62 瀏覽
I only eat spicy food自問真係無辣不歡好彩身邊啲朋友都同我一樣所以有陣時gathering 都可以去食下辣野今次去麻辣派對到食晚飯 由於人數唔多都係興輕散叫小炒今次分別點左: 梅窩肉 , 炒四季豆 同 麻婆豆腐味道方面: 都仲keep得住水準辣度方面: 佢係由小小辣慢慢去到越食越辣我都忍唔住點左枝啤酒飲絕對係可以encore系列Location: Causeway BayPrice (10 is expensive): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
I only eat spicy food

自問真係無辣不歡
好彩身邊啲朋友都同我一樣
所以有陣時gathering 都可以去食下辣野

今次去麻辣派對到食晚飯 由於人數唔多都係興輕散叫小炒
今次分別點左: 梅窩肉 , 炒四季豆 同 麻婆豆腐

味道方面: 都仲keep得住水準
辣度方面: 佢係由小小辣慢慢去到越食越辣
我都忍唔住點左枝啤酒飲

絕對係可以encore系列

Location: Causeway Bay
Price (10 is expensive): 7/10
Yummy (10 is delicious): 7/10
2020-11-29 101 瀏覽
好耐無食過酸菜魚,一直都好想食。朋友食過麻辣派對數次,知道我想食酸菜魚後主動話陪我食,感動呀🥺🥺🥺一坐底店員就俾左濕紙巾我哋抹手清潔,濕紙巾包裝非常有趣呢😂😂酸菜江圍魚魚類有數款選擇,店員都好好同我地解釋每款魚係肉質上有甚麼分別,我哋鍾意嫩滑的,所以店員推介我哋食江圍。影相完全反映唔到呢鍋魚有幾大,兩個人食一半已經非常飽,而且魚肉係厚切,還要超大塊,一碟內應該差不多有15,6塊以上。看魚肉多大,還要每一塊都是這麼大塊。我們還加了蓮藕,真心覺得超級好食!!!保留了蓮藕的爽脆,又不會太硬,軟硬適中呀。除左蓮藕係額外加。原來已經有其他配菜另外叫了小龍蝦,本來以為唔會有好多隻,點知又係超大份。真係碟碟的份量丁足。選了十三香味,真的如其名,好夠香。不過辣道選了小辣,好像有少少唔夠辣。小龍蝦的肉質比想像中彈牙。店員都好好提供手套,用完也會主動再次提供。而且見我們食到成碟蝦殼,也會主動換碟。最後仲有甜品送,係飲的桂花糕,個人覺得幾好食,不會太甜。成餐飯好滿足好飽,酸菜魚也是我在香港吃過最滿意的一間。

酸菜江圍魚

看魚肉多大,還要每一塊都是這麼大塊。

我們還加了蓮藕,真心覺得超級好食!!!
保留了蓮藕的爽脆,又不會太硬,軟硬適中呀。

除左蓮藕係額外加。原來已經有其他配菜

最後仲有甜品送,係飲的桂花糕,個人覺得幾好食,不會太甜。

成餐飯好滿足好飽,酸菜魚也是我在香港吃過最滿意的一間。
2020-11-28 67 瀏覽
今次我同朋友補祝生日,因為朋友喜歡食辣野, 所以我專登訂咗呢間喺銅鑼灣,人氣麻辣餐廳~~辣住慶祝🤩餐廳用中國風的裝潢,以紫紅色為主,非常有特色!麻辣雞鍋($158)配菜加生腸($68)、台式貢丸 ($38)餐廳推介嘅雞鍋,果然唔錯! 麻辣雞鍋喺一邊加熱一邊食,麻辣濃郁撲鼻,材料十足,有雞件、多款辣椒、洋蔥、香菜等等,食落舌尖發麻,刺激味蕾,非常惹味。 朋友更讚辣椒🌶️食落爽脆,辣味十足👍🏻👍🏻金牌酸辣水晶粉($39)雖然外表未有雞鍋奪目,但湯底酸酸辣辣,水晶粉煙煙韌韌,吸收湯底嘅味道。 冰雪鮮檸C飲($38)食辣最好就係配以冰凍嘅飲品😋😋 入面仲有多種水果,解辣又鮮甜!

餐廳用中國風的裝潢,以紫紅色為主,非常有特色!

麻辣雞鍋($158)
配菜加生腸($68)、台式貢丸 ($38)

金牌酸辣水晶粉($39)

冰雪鮮檸C飲($38)
  • 酸辣水晶粉
  • 麻辣雞鍋
1K
2020-11-28 53 瀏覽
天氣轉涼就想吃辣了,既可解癮又可以保暖🙈。我們很久沒有去這家吃東西了,難得在附近當然要去吃東西吧😆。店舖環境依舊是美美的花海裝修,環境也是很舒適,午市套餐附送飲品和飯/麵食。💥鮮椒爽脆生腸 HKD$78,這個滿滿的生腸小山丘,另有辣椒和蒜蓉很吸引😋。生腸口感爽脆帶微微辣味,醬汁濃郁而不咸,是個拌飯不錯的小菜🍵。💥酸菜江團魚 HKD$78,午餐的份量也挻多的,看到濃濃的湯底感覺很棒😍。湯底味道酸酸的很開胃,魚肉肉質嫰滑無骨,所以很方便吃😆。💥川香豬軟骨酸辣水晶粉 HKD$58,這個賣相不錯的,豬軟骨挻大件肉質腍身😋,味道不咸口感煙韌。水晶粉是幼身版本,吸入醬汁味道更棒,這個口感挻煙韌😁。💥冰雪鮮檸C飲 HKD$10 / 熱咖啡 HKD$0,跟餐可以選擇飲品/老火湯,除了附送指定飲品,還可以升級飲品🙈。飲品味道不過不失,來止渴解辣確實挻好的💕。

2020-11-27
2020-11-20 156 瀏覽
連續放幾日假當然要去行街食飯,今日出左銅鑼灣去食川菜選咗麻辣派對呢間餐廳。餐廳裝修好特別,座位舒適。選左兩個套餐水煮鮮牛肉套餐,酸菜江團魚套餐和單點乾扁四季豆。水煮鮮牛肉(BB辣)呢個辣度剛剛好又唔會太辣,呢個午市套餐都好大份,鮮牛肉好嫩滑又超多牛肉全部系下面,仲有一些芽菜都唔會太淋好好味。酸菜江團魚啖啖魚肉,魚片又大大塊魚片又嫩滑又無骨超美味可口。乾扁四季豆仲有肉碎一起炒炒到好香濃又入味又不油膩,又好夠味道綠豆沙甜品好軟綿綿又唔會太甜。凍蜜語水果茶有西瓜大大塊又甜,飲品又好好飲。
餐廳裝修好特別,座位舒適。
乾扁四季豆
綠豆沙
綠豆沙甜品好軟綿綿又唔會太甜。
凍蜜語水果茶
凍蜜語水果茶有西瓜大大塊又甜,飲品又好好飲。

2020-11-15
乾扁四季豆
綠豆沙
凍蜜語水果茶
2020-11-19 105 瀏覽
妹妹生日便邀請她一起晚飯為她慶祝,知道他喜歡食魚及辣,便想起麻辣派對了,一想起麻辣派對胃口也大增,食過的食客一定回味無窮,我本人就是了,所以推介妹妹一嘗。雖說限聚人數,6點左右已坐滿滿,可知香港人口味多喜愛吃辣,餐廳每張枱都有膠板相隔及消毒潔手酒精,做足預防措施。妹妹第一次在這餐廳食,不知是否接受辣度﹐所以她保守一點,選了BB 辣,而魚方面這次我選了黑魚,另再加了清炒萵筍及麻辣仙掌,還推介妹妹這店的水果茶是解辣的不錯飲料,她選了冰雪鮮檸C ,我因健康關係要禁茶類飲品。水煮魚上枱,我們急不及待起筷,雖然不知黑魚是怎樣的樣子,入口魚肉口感也很滑,並不是多骨魚,如果喜歡食魚但不喜歡挑骨,黑魚也是不錯的選擇。而麻辣仙掌不是鵝掌是去骨鳳爪﹐辣度不及水煮魚的BB辣的辣度﹐味道有點遜色﹐我最喜歡清炒萵筍﹐清甜爽口。雖然我們沒有主食﹐但也食不下整盤的水煮魚﹐估不都一份的分量也很多。這店的服務員每一個都很好禮貌及招呼﹐結帳後還送我們桂花冰粉。

2020-10-18
  • 水煮魚﹐
  • 清炒萵筍
一如既往的好味!lunch超抵食!yummy!水煮魚夠辣 好多舊魚 超級飽我地兩個人呢左三個餐👍🏻酸菜魚亦好夠麻 皮蛋個汁都好好味,服務都好好,好岩傾😆lunch都幾多人架
一如既往的好味!lunch超抵食!yummy!
水煮魚夠辣 好多舊魚 超級飽
我地兩個人呢左三個餐👍🏻
酸菜魚亦好夠麻 皮蛋個汁都好好味,服務都好好,好岩傾😆
lunch都幾多人架
2020-11-07 94 瀏覽
已經光臨過好幾次,但每次都係因為個咕嚕肉再番去食😆個咕嚕肉真係好好味👍炸到脆卜卜,亦都夠酸,甜甜酸酸真係好開胃😋四季豆都係每次必點😋雞軟骨都好味,但如果可以鹹d就好lu哩個覺得一般,蛙有d老,娃娃菜都硬,成道菜亦都唔入味😔之後哩3樣不過不失,無乜特別🙈總括黎講我都係好鍾意嫁!但真係每次去都會比蚊🦟咬🥴😫
已經光臨過好幾次,但每次都係因為個咕嚕肉再番去食😆

四季豆都係每次必點😋

雞軟骨都好味,但如果可以鹹d就好lu

哩個覺得一般,蛙有d老,娃娃菜都硬,成道菜亦都唔入味😔

之後哩3樣不過不失,無乜特別🙈

總括黎講我都係好鍾意嫁!但真係每次去都會比蚊🦟咬🥴😫
2020-11-07 48 瀏覽
同事約我放工食晚飯,佢話知道我同佢一樣鍾意食辣嘢所以帶我嚟銅鑼灣食!原來係麻辣派對,我之前都喺尖沙咀食過,今次就試埋銅鑼灣分店啦!本身想嗌酸菜魚但同事唔太鍾意食魚所以我哋揀咗單點輔菜組合(酸菜味/小辣),鍾意佢夠酸好開胃,份量仲好多!秀珍菇:味道鮮美,口感嫩滑!剝皮魚:因為同事怕魚腥味,所以決定點輔菜份量少啲又可以試下,侍應推介我哋食剝皮魚,果然好似侍應所講冇魚腥味而且骨少肉多啖啖肉!高山娃娃菜:口感爽脆同酸菜湯好夾!土豆:口感軟糯,食落薯仔味好濃!萵荀:新鮮爽脆又清甜,差唔多全部都係我食曬!涼拌黑木耳(中辣):夠酸又夠辣,重口味必食!金牌酸辣水晶粉(小辣):配料豐富,肉碎惹味,水晶粉彈牙有嚼勁!凍檸茶(少甜少冰):同事話茶味不夠濃😆加多寶:食辣嘢必備,既解辣又可以解熱氣😚

秀珍菇:味道鮮美,口感嫩滑!
高山娃娃菜:口感爽脆同酸菜湯好夾!
土豆:口感軟糯,食落薯仔味好濃!
萵荀:新鮮爽脆又清甜,差唔多全部都係我食曬!

涼拌黑木耳(中辣):夠酸又夠辣,重口味必食!

凍檸茶(少甜少冰):同事話茶味不夠濃😆

加多寶:食辣嘢必備,既解辣又可以解熱氣😚

2020-11-06 58 瀏覽
今次朋友聚餐,點了水煮牛肉,酸菜魚,辣炒田雞,家常豆腐,四季豆,口水雞!整體來說味道都是一如既往的好吃,推薦!唯一感覺家常豆腐水平不在線!上次點番茄牛肉也是味道一般,太甜了!疫情期間,餐台之間都有隔離,卡座做的還是比較舒服的,四個人去最好了,可以點多幾個菜,畢竟每個菜的份量都算多!人太多的話,長桌有點不方便說話和夾菜,希望店家可以考慮到8-12人聚餐的座位舒適度,安排的更好一些!如果有包房就更好啦!

整體來說味道都是一如既往的好吃,推薦!

2020-10-27
2020-11-01 73 瀏覽
呢間野我之前喺尖沙咀用外買平台叫過,覺得非常之好食,於是就約姊妹去到佢哋銅鑼灣嘅分店食。我哋係食之前用OpenRice訂枱嘅服務唔單止可以九折仲送50miles,雖然冇特別多但都好似抵左咁。對上一次食嘅時候我哋嗌左魚香茄子,肥腸鍋,口水雞同埋雲南米線。全部都好好食所以我哋今次決定試啲新嘢。我哋揀咗一個水煮桂花魚,呢個水煮魚佢會跟埋魔芋片同埋薯粉。魚嘅份量非常之多,而且唔會話剩係得魚片啲魚腩魚棋嗰啲位都有齊。我哋今次揀咗小辣,大食嘅你如果覺得個魚唔夠喉嘅話仲可以叫啲配菜愛嚟打邊爐。另外我哋仲叫咗個涼拌生腸,呢個非常之好食佢個底仲擺咗一啲青瓜絲,嗰啲青瓜絲非常之辣,食完會噴火㗎呢。最後我都係忍唔住再嗌左個酸菜雲南米線,果然冇令我失望。佢最好食嘅嘢依然係雲南米線。呢間麻辣派對的確係好好食我一定會一食再食呢。

呢間麻辣派對的確係好好食我一定會一食再食呢。
2020-10-31
閨蜜👭約會好地方之另類港女下午茶~~~放假相約好閨蜜吃下午茶 我地兩個都係奇怪嘅女仔 唔中意去酒店食靚靚high tea 反而中意食d食得爽嘅野 唔使斯文 最緊要好食 例如酸菜魚咁~~~呢間出名食酸菜魚水煮魚嘅鋪頭 一直都係閨蜜嘅最愛 今次佢生日由佢發辦 最後佢叫咗金牌水晶粉同酸菜魚🐟~~~金牌水晶粉:條條都煙韌彈牙 望落好晶瑩 辣度可以自選 我地就揀咗bb辣 bb辣食落酸度會較高 如果鍾意冇咁酸就可以叫辣d 另外裏面仲有好多配料 例如有 肉碎 榨菜 香蔥 花生等等 超級惹味 尤其係花生🥜 真心香到不得了 為整個粉變得更為出色 完全令人食唔停口~~~酸菜魚:佢哋有幾種魚可以揀 我哋就揀咗最平嘅個種 之前食過曬咁多種 感覺上味道分別唔大不過最貴嘅桂花魚確實會在滑少少 酸菜魚嘅魚份量非常多 而且完全唔會好薄切 非常足料 裡面嘅芽菜 酸菜 魔芋 亦非常美味 我哋兩個人食 食唔到太多 如果大家多啲人食嘅話 可以加埋佢哋嘅其他配料 款款都係廿零三十蚊左右 好抵食~~~除咗食物質素之外 整體餐廳嘅環境都幾舒服 暗暗地 但係好多彩色嘅燈光 好特別 而且服務員嘅服務態度亦都好好 仲有綠豆沙糖水送
閨蜜👭約會好地方之另類港女下午茶
~~~
除咗食物質素之外 整體餐廳嘅環境都幾舒服 暗暗地 但係好多彩色嘅燈光 好特別 而且服務員嘅服務態度亦都好好 仲有綠豆沙糖水送 唯一要挑剔 真係次次黎都好多人好旺場 哈哈 大家如果想make sure唔使等 最好book定位😁
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
麻辣派對 (金百利廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場4樓R1號舖
2020-10-29 77 瀏覽
餐廳佈置很有酒吧風格,位子寬鬆,服務很周到。擦手紙的包裝很搞笑點辣鍋的話 可以挑辣/辣度/不辣 和加配菜。我們點了:香辣田雞鍋.小辣($168) + 茄子 ($28)很大一鍋肉和辣椒,份量驚人。鐵鍋放在煤氣爐上加熱,不斷釋出香味, 很讓人滿足。田雞肉帶骨頭,肉很嫩很滑,吃的時候很容易就能把肉從骨頭上啃下。醬汁味道香濃,沾滿醬的肉配白飯吃就能享受那香辣味厚的肉,不會太油膩。再配上茄子就不怕菜式單調。茄子蓋滿醬汁,很軟入味,特別好吃。我們還要了冰啤酒,一口啤酒 一口辣肉,超爽!鍋外也可以加配菜。我們點的清炒萵筍 ($78)非常爽口,味道清甜, 很開胃。最後餐廳還送我們清甜的桂花果凍 完美的一頓飯 關鍵在於菜色的搭配。我們吃的很飽,很滿意。

點辣鍋的話 可以挑辣/辣度/不辣 和加配菜。

我們還要了冰啤酒,一口啤酒 一口辣肉,超爽!

最後餐廳還送我們清甜的桂花果凍

完美的一頓飯 關鍵在於菜色的搭配。我們吃的很飽,很滿意。

• 清炒萵筍
  • 香辣田雞鍋
2020-10-29 70 瀏覽
今次來了銅鑼灣的麻辣派對聽到個名就興奮了麻辣迷 哈哈必點的麻辣雞煲!份量比想像中多,辣度適中,醬汁也很香雞肉新鮮,肉質鮮嫩我們加了蓮藕!超入味!爽口!我們把洋蔥也吃清了哈哈麻辣麻婆豆腐!送飯一流!豆腐嫩滑枱上還有一樽魔鬼辣椒粉!給愛挑戰辣的朋友仔吃不到辣的朋友不要亂試喔我也試了一點點香味不重,但真的辣最後點了回鍋肉 菜非常好吃,不油膩肥瘦肉平均 值得一試整體來說,食物,環境,服務也滿意下次來試試他們的酸菜魚
今次來了銅鑼灣的麻辣派對
聽到個名就興奮了
麻辣迷 哈哈

必點的麻辣雞煲
份量比想像中多,辣度適中,醬汁也很香
雞肉新鮮,肉質鮮嫩

我們加了蓮藕!超入味!爽口!
我們把洋蔥也吃清了
哈哈

麻辣麻婆豆腐!送飯一流!
豆腐嫩滑

枱上還有一樽魔鬼辣椒粉!
給愛挑戰辣的朋友仔

吃不到辣的朋友不要亂試喔
我也試了一點點
香味不重,但真的辣

最後點了回鍋肉
菜非常好吃,不油膩
肥瘦肉平均 值得一試

整體來說,食物,環境,服務也滿意
下次來試試他們的酸菜魚