2018-12-04 28 瀏覽
每次去韓國總會去食燒肉,但而家系香港,如果食燒肉的話,一定會到尖沙咀搵食。今日朋友帶我來到一間新開的韓國小店。裝修平實簡樸,好有韓國地道風味。因為我今日喉嚨痛,燒肉我暫時了,但無損朋友的雅興,他點了牛仔骨,店主醃製牛仔骨有一手,整條牛仔骨放在鐵板上燒,之後再把它切成三塊,其實可以不用點醬油也可以食。旁邊的雞蛋和芝士,我也很喜歡呀。我就點了一個海鮮豆腐雜錦湯,有蝦,有蜆,充滿,濃郁嘅麵豉湯味。簡單的,很有地道特色,還有我最愛的珍珠米,最開心係食韓國嘢。最喜歡食韓國的小菜,特別是菠菜,對健康特別是有益,他們還有黑豆,非常開胃。當然泡菜係我主打啦,泡菜非常爽脆,沒有過酸的味道,非常新鮮。所以下次朋友問我去邊度食韓國嘢,我會再帶他過來試一試。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8環境:8衛生:8服務:8價錢: 8舒適度:8總分:8

所以下次朋友問我去邊度食韓國嘢,我會再帶他過來試一試。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:8
衛生:8
服務:8
價錢: 8
舒適度:8
總分:8
韓風襲港已經好幾年 連帶唔迷韓風既我也漸漸愛上韓國菜尤其韓國嘅燒肉同炸雞 更加係至愛今日就去咗尖沙咀亞士厘道Mapo Korean BBQ 麻浦元祖韓式燒肉店同朋友兩個人決定點$398 - 牛肉拼盤套餐雪花牛肉,調味烤牛肉,牛脷,牛五花原來隨套餐仲附送一款湯 純豆腐海鮮湯,豆腐什錦湯,泡菜辣湯調味烤牛肉第一碟當然韓式燒肉必備嘅醃製牛肉,燒起來味道帶甜,好岩我口味送飯一流牛脷厚薄啱啱好,口感有咬勁爽脆,而且份量多 食得好爽!雪花牛肉肥瘦比例均勻入口即溶,正呀習慣食原汁原味 嫌味道淡的話 點小小鹽就夠了牛五花即是牛五花腩,放爐上面輕輕燒至7成熟一下子食得包埋生菜食就最正 中和油膩感純豆腐海鮮湯因為我唔食辣所以Order 小許微辣 非常開胃撈飯或者就咁飲都好夾而且有勁多豆腐飲到底都有豆腐,十分足料,仲有蜆八爪魚仔等等海鮮煎餅$85大食既我哋仲嗌多咗個海鮮煎餅,煎得剛剛好外圈脆脆的中間棉棉的而且仲有粒粒海鮮 食埋簡直大滿足另外而家食韓燒 當然不能夠忽視圍住爐側邊嘅蛋同芝士(SUPER EVIL 十分邪惡) 但係真係好好食呀下次再食韓燒嘅時候再同大家報告一下啦二人份量嘅套餐都十分夠份量可以試咁多
韓風襲港已經好幾年 連帶唔迷韓風既我也漸漸愛上韓國菜
尤其韓國嘅燒肉同炸雞 更加係至愛

今日就去咗尖沙咀亞士厘道
Mapo Korean BBQ 麻浦元祖韓式燒肉店

同朋友兩個人決定點$398 - 牛肉拼盤套餐

雪花牛肉,調味烤牛肉,牛脷,牛五花

原來隨套餐仲附送一款湯 純豆腐海鮮湯,豆腐什錦湯,泡菜辣湯

牛脷
厚薄啱啱好,口感有咬勁爽脆,而且份量多 食得好爽!

雪花牛肉
肥瘦比例均勻入口即溶,正呀
習慣食原汁原味 嫌味道淡的話 點小小鹽就夠了

即是牛五花腩,放爐上面輕輕燒至7成熟一下子食得
包埋生菜食就最正 中和油膩感

純豆腐海鮮湯
而且有勁多豆腐飲到底都有豆腐,十分足料,仲有蜆八爪魚仔等等

海鮮煎餅$85
大食既我哋仲嗌多咗個海鮮煎餅,煎得剛剛好外圈脆脆的
中間棉棉的而且仲有粒粒海鮮 食埋簡直大滿足

另外而家食韓燒 當然不能夠忽視圍住爐側邊嘅蛋同芝士
(SUPER EVIL 十分邪惡) 但係真係好好食呀

下次再食韓燒嘅時候再同大家報告一下啦
二人份量嘅套餐都十分夠份量可以試咁多款牛肉,加多個湯
加加埋埋兩個人都係食左 $500 幾抵食
韓國菜漸漸變成 我跟朋友用來懷念在外國生活的日子

Stay Tuned!
XOXO!
2018-12-04 20 瀏覽
一直都好鐘情食韓國菜,特別係韓燒。平時夜晚食韓燒總係會好多人,於是今日就挑戰下午餐食韓燒。原來間舖頭啱啱裝修完,望落都好新淨,而且坐位都非常闊落。時間尚早,客人唔多。但去到差我哋差唔多食完果陣,客人已經坐滿曬全間舖頭, 所以想食真係要早啲到。一入座就即刻上左醬汁同埋拌菜,服務一流。燒烤食物種類都幾豐富。最後我哋嗌咗兩人份量嘅牛肉拼盤,拼盤仲跟多咗個純豆腐海鮮湯。韓燒跟咗一份泡菜蛋同埋芝士粟米。店舖仲好有心思咁將泡菜放埋一邊,以防食客怕辣食唔到泡菜。首先嚟到嘅係純豆腐海鮮湯,原來仲會跟埋白飯。個湯望落去好紅,但其實唔辣,而且非常多材料,開胃一流。食韓燒當然唔少得飲燒酒,我哋嗌咗一支柚子燒酒,聞落有好香嘅柚子味,亦都好易入口,值得一試。好快就上埋個牛拼盤,分別有牛五花、調味烤牛肉、牛脷同埋雪花牛肉。牛五花切得好薄,一燒就熟,而且肉質鮮嫩,入口即溶。調味烤牛肉醃得非常入味,食落好有咬口。 雪花牛肉同牛脷嘅質素都唔錯食落唔會覺得太乾,非常可口。最後仲唔夠喉,嗌多咗個韓式炒年糕。呢份炒年糕唔單止有炒年糕同雜菜,仲有菜肉餃子,紫菜飯團,同埋魚糕,非常豐富。 份年糕望落好紅,但其實唔算辣,而且芝士份

原來間舖頭啱啱裝修完,望落都好新淨,而且坐位都非常闊落。

一入座就即刻上左醬汁同埋拌菜,服務一流。

燒烤食物種類都幾豐富。

首先嚟到嘅係純豆腐海鮮湯,原來仲會跟埋白飯。
個湯望落去好紅,但其實唔辣,而且非常多材料,開胃一流。

牛五花切得好薄,一燒就熟,而且肉質鮮嫩,入口即溶。

最後仲唔夠喉,嗌多咗個韓式炒年糕。
呢份炒年糕唔單止有炒年糕同雜菜,仲有菜肉餃子,紫菜飯團,同埋魚糕,非常豐富。 份年糕望落好紅,但其實唔算辣,而且芝士份量非常多,食落都幾甜。
2018-12-02
2018-12-03 13 瀏覽
天氣轉凍 韓燒系其中最應天氣的食物 🤤呢度都幾寬敞 吾會太大油煙味 人手方面 不得不讚非常充足成個食嘢嘅過程都冇被待慢過 就連我想較細啲個火 咁細微嘅小動作都被關注到 😊 絕對吾會 呼天不應叫地不聞 😂😂仲要一路燒 一路幫我哋換嗰塊鐵 😳啲嘢先可以燒到咁靚 吾會痴灑啲焦 😭 感動至於 menu方面, 有幾款餐可以選睇都睇左好耐先選到 因為 樣樣都想試佢有啲系用秘製汁醃製的 真系想試灑佢 😆最後選左呢個 😁另外見到有韓式生牛肉樣子都好吸引 可惜同行的朋友吾食呢 ~叫的未到 前菜已上非常好 ! 因為我好肚餓 可以食住先 []kimchi 芽菜 魚仔 都系standard 啦我比較中意系另外嗰三款尤其係個南瓜蓉波波 😊十分 十分 邪惡佢側邊系有芝士粟米 同埋kimchi蛋醬兩樣都系我好中意嫁 ☺其實,, 都吾洗我多講都見到佢肉嘅quality 啦🤤大蝦 👍🏻👍🏻肉質爽口 新鮮 真系可以encore 當然 我男朋友都燒得好好啦 😝😝😝嫩滑 易咬 😋醃得幾正喎 味道吾會太單調呢個豆腐海鮮湯就不過不過失啦食韓燒點可以唔係啤酒呀 😆其實我想飲燒酒🤫 佢呢度都非常好嘅啤酒杯係雪到凍曬嘅 😉十分滿足嘅一
天氣轉凍 韓燒系其中最應天氣的食物 🤤
咁細微嘅小動作都被關注到 😊
絕對吾會 呼天不應叫地不聞 😂😂

仲要一路燒 一路幫我哋換嗰塊鐵 😳
啲嘢先可以燒到咁靚 吾會痴灑啲焦 😭 感動

至於 menu方面, 有幾款餐可以選
睇都睇左好耐先選到
因為 樣樣都想試
佢有啲系用秘製汁醃製的
真系想試灑佢 😆
最後選左呢個 😁
另外見到有韓式生牛肉
樣子都好吸引
可惜同行的朋友吾食呢 ~

叫的未到 前菜已上
尤其係個南瓜蓉波波 😊

十分 十分 邪惡
佢側邊系有芝士粟米 同埋kimchi蛋醬
兩樣都系我好中意嫁 ☺

其實,, 都吾洗我多講都見到佢肉嘅quality 啦🤤

大蝦 👍🏻👍🏻

啤酒杯係雪到凍曬嘅 😉

十分滿足嘅一餐
飲飽食醉攬住個肚腩走 🤣

P.S. 聽講嚟緊12月仲會有任食添丫 😍😍😍
價錢由90幾蚊至到17x (?!好似系 吾知有冇記錯呢)
呢啲質素 呢個價錢 點可以吾返轉頭 🤣
2018-12-03 69 瀏覽
在下午茶時間,我和朋友決定放肆一下,去吃我們很久未吃的的韓式燒肉今次選擇了位於尖沙咀的麻浦元祖。餐廳是由韓國人經營的,不少侍應都是講韓文的,但英語對話沒有難度我們點菜後,侍應隨即呈上餐前小吃。餐廳在裝潢過後,環境乾淨,燈光光猛,過了不久後,侍應就將蛋汁加入爐邊,另一邊再加入芝士和粟米泡菜湯是跟餐的泡菜湯辣勁十足,非常濃郁,配料都非常豐富,有豆腐、肉和大量配菜豬肉拼盤其後送上,有四款不同的豬肉: 五花肉、豬排骨、護心肉和豬頸肉。當然,我們首要燒的是豬頸肉豬頸肉肉質鮮嫩,配合自家製的烤肉汁味道更鮮美五花肉的油脂比例好,入口即融當中最有驚喜的事豬排骨由於餐廳事先將肉腌好,所以味道不用加什麼調味都很好最後當然是燒酒。韓式燒肉怎能沒有燒酒呢

過了不久後,侍應就將蛋汁加入爐邊,另一邊再加入芝士和粟米

泡菜湯
泡菜湯是跟餐的

豬肉拼盤

豬頸肉
當然,我們首要燒的是豬頸肉
豬頸肉肉質鮮嫩,配合自家製的烤肉汁味道更鮮美

五花肉
五花肉的油脂比例好,入口即融

豬排骨
當中最有驚喜的事豬排骨
由於餐廳事先將肉腌好,所以味道不用加什麼調味都很好

柚子燒酒
最後當然是燒酒。韓式燒肉怎能沒有燒酒呢

下午茶
泡菜湯
豬肉拼盤
豬頸肉
豬排骨
柚子燒酒
2018-12-03 26 瀏覽
九龍中心外面就搭緊棚架在裝修,而走入店內,就感覺裝修很新潮,環境清潔,紅藍的主色調代表韓國,而店員大多數是韓國人。入座之後,店員就開始准備燒肉的工具及配料,擺放感覺很地道,好似到左韓國咁。燒烤爐邊備有芝士蛋漿同泡菜汁,前菜很有韓式特色,有泡菜,甜薯,藤菜,醬料也一早准備好。極上去骨豬扒,看上去很新鮮呢,侍應幫我們燒,服務態度很贊!服務態度系一個非常重要的因素,決定了整餐飯的心情。侍應話食得了,我就迫不急待試一下芝士蛋漿,好正吖,芝士香濃,與豬扒好襯!豬扒燒得好入味,好香!侍應每燒完一批就會換乾淨的鐵盤,呢個動作好重要吖,保證了食物的清潔,也保障了食客的健康,晤系間間餐廳都會換鐵盤架!侍應好貼心,會幫我們拆左蝦殼,方便左燒熟,也方便了我地食。主食,我地要了炒粉絲同炸醬麵,真系估唔到咁好味!系地道吖!

侍應好貼心,會幫我們拆左蝦殼,方便左燒熟,也方便了我地食。
主食,我地要了炒粉絲同炸醬麵,真系估唔到咁好味!系地道吖!

2018-11-30
午餐
  • 炸醬麵
  • 炒粉絲
  • 特級去骨豬扒
2018-12-03 20 瀏覽
韓風襲港已經有一段長的時間,相信很多港人 也有食韓燒的習慣。今晚突然韓燒癮發作,行完尖沙咀瘋狂買咗一輪衫之後,就來到麻浦元祖食燒肉。 雖然不是假日,但八點鐘左右店內已經坐滿客人,見到每一個客人都在餐廳飲啤酒和燒烤,環境氣氛唔錯啊! 欣賞餐廳的抽氣設備幾好,驚喜的燒完之後我件衫沒有燒烤的味道,還有每一枱都有一定的距離, 令到客人們都坐得舒適地享受美食和輕鬆的與朋友傾計。當我一坐低的時候店員已經立即送上前菜,總共有六款,泡菜,西蘭花,薯仔,芽菜,南瓜蓉 和黑豆。 六款的前菜都各具特色,我比較喜歡南瓜蓉和泡菜甜甜酸酸幾好味。鍋邊還放了蛋漿加泡菜和芝士茄粟米,每次食韓燒都很喜歡這兩款配搭。食韓燒又點少得飲啤酒呢,點了一支韓國啤酒$30,用來送燒肉一流!這個是跟餐的餐純豆腐海鮮湯,有很多蜆肉,豆腐和一隻雞蛋,微辣的海鮮湯容易入口又暖胃。今次點了燒肉全部拼盤 $598,包括有特級王牛肋骨,特上王牛排骨肉,頂級雪花牛肉,五花肉,豬排骨,雞肉,大蝦。 每一種肉都有不同的口感和味道。特級王牛肋骨 ~ 基本上燒完之後唔需要點醬汁都已經有好香的肉汁味,肥瘦適中。特上王牛排骨肉 ~ 有咬口又好吃肥瘦均勻。頂級

韓國啤酒

餐純豆腐海鮮湯

特上王牛排骨肉 ~ 有咬口又好吃肥瘦均勻。

頂級雪花牛肉 ~ 脂肪分佈得很平均, 非常juicy ,每一塊都入口即溶。

五花肉 ~ 配埋生菜和醬料一起吃,惹味有不肥膩。

豬排骨 ~ 肉質爽口,就算燒耐了都不覺得硬。

雞肉 ~ 新鮮嫩口的雞肉,醃料甜甜地幾好味。

大蝦 ~ 兩隻大蝦都非常新鮮, 燒完之後仲香噴噴添!
燒肉全部拼盤

個人感覺麻浦元祖的燒肉很新鮮,今次點這個燒肉全部拼盤已經夠兩個人食用。還有店員很多都是韓國oppa呢!埋單兩個人大約食咗$700, 都已經好飽了!

2018-11-21
韓國啤酒
餐純豆腐海鮮湯
燒肉全部拼盤
2018-12-02 24 瀏覽
天氣開始轉冷,又係時候食下韓燒感受一下韓流.這食店離mtr 3min 十分方便易找,可以接受不同的付款方式.充滿韓式佈置.環境又大又舒服.一坐下,便附上芝士.小食都十分正宗、泡菜爽囗、並不是很辣、適合港人口味,薯仔用韓式做法,十分好味道.點了一個護心肉、十分香滑、又不肥.抽氣做得好並不是很大油煙.也點了一個牛鍋,夠熱、並不是很咸、夠正宗.大家可以玩芝士拉絲的.可拉到20 cm 啦.有牛.有豬不到的.大家可自由選擇.
天氣開始轉冷,又係時候食下韓燒感受一下韓流.
充滿韓式佈置.
環境又大又舒服.
一坐下,便附上芝士.
點了一個護心肉、十分香滑、又不肥.
抽氣做得好並不是很大油煙.
也點了一個牛鍋,夠熱、並不是很咸、夠正宗.
大家可以玩芝士拉絲的.
可拉到20 cm 啦.
有牛.
有豬不到的.大家可自由選擇.
2018-12-01 54 瀏覽
難得周末有多點時間,可以慢慢嘆返個午餐,一於就去韓燒喇!可以慢慢燒慢慢嘆路過尖沙咀呢間麻浦元祖,午市時段有lunch set又有得韓燒,就食呢間喇!一開門已經有位好有熱誠的韓國人幫我地安排坐位有韓國店員的韓國餐廳特別親切啊!餐廳的logo好colorful呀!午市餐牌都幾多選擇,除了有多款飯類同湯類之外,仲有我最愛的炒粉絲最正係午餐有得送罐裝飲品呢!韓燒的部份都設有多款套餐,有以牛肉或豬肉為主的拼盤套餐,也有包括海鮮的拼盤套餐。如果套餐不合胃口還可散點呢!我和朋友分別點了2人份量的牛肉拼盤套餐和炒粉絲!前菜首先每人有3小碟冷前菜左起泡菜,南瓜溶,蒜溶菠菜泡菜不會醃得太咸或太辣或太酸味道剛好非常適合空口吃薯溶就吃得多前菜有南瓜溶都是第一次見很特別另外還有生菜給我們包燒肉來吃呢調味烤牛肉很大盤啊全碟都是調好味烤後味道甜甜地不會太咸送飯或包生菜來吃都很適合牛五花肥瘦度剛好因為有油脂所以燒後的肉質很滑此款還有用汁微醃燒後仍然juicy牛脷及雪花牛肉此2款肉都非常有牛肉味不用點海鹽或醬料已經很好吃牛脷切得不會太薄或太厚肉味及口感都很好雪花牛肉的紋理分佈得很好不用燒太久這樣才可吃到肉質的嫩度好想多

一開門已經有位好有熱誠的韓國人幫我地安排坐位
有韓國店員的韓國餐廳特別親切啊!

餐廳的logo好colorful呀!

最正係午餐有得送罐裝飲品呢!

我和朋友分別點了2人份量的牛肉拼盤套餐和炒粉絲!

首先每人有3小碟冷前菜
左起泡菜,南瓜溶,蒜溶菠菜
泡菜不會醃得太咸或太辣或太酸

不用燒太久
這樣才可吃到肉質的嫩度
好想多吃幾片啊

上枱時熱辣辣很夠鑊氣
椰菜,洋蔥,的份量很足
十分香口惹味

此款不辣是麵豉醬味
比較濃
適合配飯來吃
湯內材料很足
有翠玉瓜,洋蔥,豆腐,蜆肉,八爪魚,魷魚等
每喝一口都可吃到材料呢

最後一提,這裡的爐邊蛋很厚蛋肉,味道也調得很好吃啊

2018-12-01
2018-12-01 13 瀏覽
11月天氣開始轉涼,實在係食韓燒的季節😋 晚上到麻浦元祖,7點到已差不多滿座。一坐下,奉上絕不馬虎的6款前菜~南瓜🎃蓉好好味看看餐牌,有套餐可以什麼也試點,性價比挺高呢😊 點了2人套餐 ($398),有雪花牛,牛肉,牛脷和五花腩。肉質很新鮮😍 夾埋生菜🥬一齊吃,不會太膩。再加埋超級推薦的芝士粟米粒粒加埋一齊食,簡直係超級享受😊再加多左個水冷麵~加埋芥末同醋就係最正宗既韓式水冷麵啦😊下次多點人來要嘗嘗適合3-4人的海鮮🦞套餐先😋

再加多左個水冷麵~加埋芥末同醋就係最正宗既韓式水冷麵啦😊

下次多點人來要嘗嘗適合3-4人的海鮮🦞套餐先😋
2018-11-30 16 瀏覽
嚟到尖沙咀搵食梗係去亞士厘道行個圈,見天氣涼涼地去食下韓燒又想食下肉,見到呢間麻浦元祖未試過,所以入去試下。睇完餐牌,叫左個烤肉全部拼盤A入面包括特級王牛肋骨,特上牛排骨肉,頂級雪花牛肉,五花肉,豬排骨,雞肉及大蝦,另外仲有個湯,我地叫左純豆腐海鮮湯,上檯時仲滾緊,個湯個味都幾辣下,啱晒鍾意食辣嘅朋友。附送兩碟餐前小食,總共6款,有魚仔乾好正雞肉好嫩滑,醃得入味雪花牛肉入口即溶大蝦新鮮,爽口牛肋骨,牛排骨都好味,肉味濃郁真係會一口接一口。服務很好,每次燒完一樣野,服務員好快又幫我地換個個爐板。兩個人食以上份量算多,下次叫多個朋友一齊食,試多幾樣野。
睇完餐牌,叫左個烤肉全部拼盤A

附送兩碟餐前小食,總共6款,有魚仔乾好正

雞肉好嫩滑,醃得入味

雪花牛肉入口即溶

大蝦新鮮,爽口

牛肋骨,牛排骨都好味,肉味濃郁真係會一口接一口。

服務很好,每次燒完一樣野,服務員好快又幫我地換個個爐板。
兩個人食以上份量算多,下次叫多個朋友一齊食,試多幾樣野。
2018-11-29 22 瀏覽
今天在尖沙咀行街,晚餐就入咗去阿士厘道搵嘢食,行到九龍中心大廈見到呢間麻莆元祖韓國燒烤幾似樣,於是入去,原來真正韓國人打理嘅!仲請咗幾個韓國女仔做服務員添!服務員安排座位後又介紹一下餐牌菜式同燒烤材料,見到牛肉拼盆幾豐富,二人份量!啱哂!有雪花肥牛,調味燒烤牛肉,牛五花同埋牛舌!呢度抽風設備好好,唔會有燒烤嘅特殊氣味!石油氣爐上的鐵板,基本上放咗肉在上面是炙熟而不是直接被火燒熟的,這樣比較容易掌握肉的烤熟程度!四款牛肉都十分新鮮,肉質嫰滑鮮甜!我個人比較喜歡那牛五花的肉質同口感,鬆軟而又有咬口,肉汁豐富,灼熟後點韓式甜辣醬好好食!跟餐仲有自選的豆腐海鮮湯,有豆腐、魷魚仔,蜆肉等,都好鮮甜!再點多一個人參鷄湯!鷄肉鮮嫩,湯底人蔘味濃,最喜歡佢就係夠熱!石窩盛湯,溫度能保持!食韓燒,來兩瓶韓國冰凍啤酒,中和熱氣,真係食得十分過癮!

有雪花肥牛,調味燒烤牛肉,牛五花同埋牛舌!

再點多一個人參鷄湯!
鷄肉鮮嫩,湯底人蔘味濃,最喜歡佢就係夠熱!

石窩盛湯,溫度能保持!

食韓燒,來兩瓶韓國冰凍啤酒,中和熱氣,真係食得十分過癮!
2018-11-29
在一條全長只有260米的掘頭路上⛔,有著這家韓國人親自主理的韓式燒肉店🇰🇷。餐廳環境寬敞整潔😌,店內的抽風設備也不錯🧐,絕對不會有煙霧迷漫的感覺💨。餐牌上除了有套餐組合📜,還有更多的單點選擇😉。甫進店中😄,店員先為我們準備爐邊的泡菜蛋🍳、粟米芝士🌽及端上生菜包🥦,這都是一次性不作添加的🤫。🔹餐前小吃🍱不可或缺的韓式前菜😋,共有6款6⃣,當中包括了甜薯🥔、芽菜、沙律🥗,當然也有泡菜了🌶。泡菜是自家製的👐,酸中帶辣😁,當中還有點點凡椰菜甜味🤩,真的是只此一家喔👍~🔹牛肉拼盤 (兩人份)🐮套餐包括了4款牛肉🥩,分別有雪花牛肉❄、調味烤牛肉🌶、牛脷👅、牛五花🌸:厚切的雪花牛肉🔪,肉味濃郁😍,脂香十足😋,店家雖沒寫明是韓牛🇰🇷,但相信也不為過了😳;牛五花肥瘦相間🤩,輕輕一燒入口🔥,口感幼嫩💖。🔹純豆腐海鮮湯🍲隨二人餐附送的🌟,用石頭鍋上桌😃,蒸氣騰騰🌫,以泡菜煮製🌶,湯色紅紅的❤️️,但味道卻算不上很辣🤔,配料包括了蜆🐚、魷魚🦑及同埋大量豆腐😲,整體惹味醒胃🤤。🔹海鮮煎餅🍕麵糊入口煙韌😋,加上滿滿的餡料🤩,每一口都充滿了幸福感💞。🔹芝士炒年糕🧀不要以為只是泡菜🌶、韓式年糕🥢、芝士🧀的組合,當中原來充滿

餐牌上除了有套餐組合📜,還有更多的單點選擇😉。

爐邊泡菜蛋
爐邊泡菜蛋

🔹餐前小吃🍱
不可或缺的韓式前菜😋,共有6款6⃣,當中包括了甜薯🥔、芽菜沙律🥗,當然也有泡菜了🌶。泡菜是自家製的👐,酸中帶辣😁,當中還有點點凡椰菜甜味🤩,真的是只此一家喔👍~
餐前小吃

🔹牛肉拼盤 (兩人份)🐮
牛肉拼盤 (兩人份) // 上:雪花牛肉 // 下:牛脷
牛肉拼盤 (兩人份) // 左:雪花牛肉 // 右:牛脷
牛肉拼盤 (兩人份) // 調味烤牛肉
牛肉拼盤 (兩人份)
牛肉拼盤 (兩人份) // 雪花牛肉
牛肉拼盤 (兩人份) // 雪花牛肉

🔹純豆腐海鮮湯🍲
隨二人餐附送的🌟,用石頭鍋上桌😃,蒸氣騰騰🌫,以泡菜煮製🌶,湯色紅紅的❤️️,但味道卻算不上很辣🤔,配料包括了🐚、魷魚🦑及同埋大量豆腐😲,整體惹味醒胃🤤。

🔹海鮮煎餅🍕
麵糊入口煙韌😋,加上滿滿的餡料🤩,每一口都充滿了幸福感💞。

🔹芝士炒年糕🧀
不要以為只是泡菜🌶、韓式年糕🥢、芝士🧀的組合,當中原來充滿了驚喜✨,紫菜粉絲卷🌊、魚片🐟等,真的是非常豐富😍!年糕芝士牢牢包裹著😌,加上了醬汁🖤,芝味無窮😋!

💭總結
意想不到既的小驚喜✨,竟能在香港食到了韓國的味道🇰🇷,正宗果然是名不虛傳😎,值得推介👍!
2018-11-28
牛肉拼盤 (兩人份) // 上:雪花牛肉 // 下:牛脷
牛肉拼盤 (兩人份) // 調味烤牛肉
芝士炒年糕
我係經openrice上去錦有75折,係我去度睇餐牌見到d set餐寫住類似果d此優惠不得與其他優惠同時使用,錦我散叫,到埋單既時候發現無俾折,我問佢,佢話openrice客户係要叫set先有折,我會覺得錦搞笑既你明知我係咩平台上黎你都唔講清楚,錦如果我食正價唔洗經平台book喇!係食到最後仲發生意外,事緣鐵板上已經無肉類,得番個芝士粟米,我同朋友傾傾下計突然個爐爆一下好響,我即時俾鐵板上面d滾油彈到面同頸,嚇到隔離枱d人都大叫,d員工完全唔知點處理,問有無燙火膏都無,幫我燒左舊肉,請我飲罐就算,其實incase錦樣你買都要買支番黎喇!反正我就唔會再有下次喇!
反正我就唔會再有下次喇!
2018-11-27 45 瀏覽
放左工去左尖沙咀搵食,行行下就走左入黎呢條食街,好多餐廳,多不勝數!最後就想食下韓烤,就走左入黎呢間韓烤店!😋裝修設計都貼近韓風味道,店員安排左我地坐卡位!我地就點左個烤肉拼盤及純豆腐海鮮鍋,店員知我地都肚餓架啦,就比左幾碟前菜比我地品嘗,有泡菜,漁仔,薯仔等等,個純豆腐海鮮湯充滿了豆腐香口既味道,不過係辣左少少!店員好窩心咁倒左2杯凍水比我地,仲幫我地開左個爐預熱一下,爐邊仲有芝士粟米同泡菜蛋。拼盤登場啦,我地首先煎左雞肉,肉質鮮嫩,燒5分鐘左右就食得啦!到燒個頂級雪花❄️牛肉,每邊燒一燒5-6成熟就得,牛既味道都比較濃郁,都有種入口即溶既感覺!另外五花肉脂肪比例較多,出得太多油了!好搶火!而大蝦燒完好似跳完舞咁,姿態優美,味道鮮甜。最後就燒特上王牛排骨肉,好似成塊紅地毯舖係爐面上咁😅😅,我地燒到咁上下就剪開細細舊咁燒會較易熟!再夾埋生菜,泡菜蛋同芝士一齊食會冇咁濟!不過食完都有股燒烤味道,幸好外套同手袋可以放係椅內,沒有吸了太大的BBQ既味道!😌+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
頂級雪花❄️牛肉