2018-04-23 375 瀏覽
自從無係附近返parttime都好少嚟食🤣 早兩日突然好想嚟食~捉埋男友再度光臨~~晚市時間唔算好多人~一行入嚟就有位 唔洗等!兩個人嗌咗兩個拉麵同一款小食~豚角煮赤拉麵~~啲肉好肥好淋~份量嚟講都叫可以配住碗面食~岩岩好嘅~不過男友就投訴~覺得肥咗啲🤣我就覺得可以接受啦~男友就揀咗叉燒赤拉麵,其實除咗塊叉燒其他同我嗰個一樣,嗰個男友就話啲湯頭唔夠人,食到最尾就涼晒~最後呢個雞軟骨真係好失望呀,炸到硬晒😭😭分量仲好似小咗🙍🏿馬鞍山唔係冇嘢食嘅~不過選擇真無唔多~下次可以去石門行下再搵食!

晚市時間唔算好多人~一行入嚟就有位 唔洗等!

兩個人嗌咗兩個拉麵同一款小食~

豚角煮赤拉麵

叉燒赤湯拉麵

最後呢個雞軟骨真係好失望呀,炸到硬晒😭😭分量仲好似小咗🙍🏿
七味雞軟骨唐揚

2018-04-21 372 瀏覽
🍋👧🏻跟🧒🏻早兩天在新港城逛街買衣服 順道吃過晚餐 然後才回家 不知道最近是不是運氣不好 繼上一次在Cafe中伏之後 然後這次又中伏了💣---------🇯🇵個餐牌日文字仲多過中文字 根本就睇唔明🤷🏽‍♀️真心想問呢間野其實係開比日本人食⁉️—————————💩沾麵(白) ($79)白代表豬骨湯底 湯底好稀 好似加左好多水💦💦💦 難食 淨係一味咸 全食唔到豬骨味 🐖平時食嘅沾麵湯底都係杰撻撻 會好濃郁 呢度完全相反 叉燒唔算乾身 薄到十張A4紙搭埋一齊都唔夠佢薄 特色黎❓蛋流心但係冇味 麵有坑紋 但係湯底稀到 咁有坑都無用 最重要嘅係湯底唔夠熱 ❄️成個面放落去之後都係凍 好似隨便攞啲味粉 然後加啲水💧攞出嚟俾人食🤮一啲誠意都冇⭐️評分:1/10 (🖕🏻🥚1分係比隻蛋).💩拉麵(白)($75)🧒🏻叫咗豚肉片拉麵 👧🏻偷吃了一啖 奇奇怪怪 莫名其妙 食到陣鹼水味🤢 軟硬程度適中⭐️評分:3/10.💩惡魔之爪($42)油到令立立 油過油塘OMG 炸得幾脆 落咗七味粉 鹹鹹地 味道可以 脆漿好厚 我以為自己俾錢食脆漿添 魷魚好細條 🦑⭐️評分:3/10 (🖕🏻當自己食薯片).🐟比目魚黃金燒($48)有沙

---------
—————————
💩沾麵(白) ($79)

⭐️評分:1/10 (🖕🏻🥚1分係比隻蛋)
💩拉麵(白)($75)

⭐️評分:3/10
💩惡魔之爪($42)

⭐️評分:3/10 (🖕🏻當自己食薯片)
🐟比目魚黃金燒($48)
有沙律醬同埋芝士🧀係面 都係好多油 賣相不錯 🐟魚有兩大舊 幾香 幾好食 甜甜的👍🏻
⭐️評分:6.5/10
💡💡以上食物均設加一
---------
🕖晚飯時間其實都冇乜人 因為太難食?值得一讚就係每個位都有一份餐牌 其餘真係諗唔到有咩好讚😁
2018-04-14 205 瀏覽
黑衫服務人員服務態度差,我們在外面等候,之後他叫自己號碼,但講佢講野唔正叫號碼,就話客人有問題,仲不停説~我未叫咗號碼囉!最後我們一家吃得十分不開心😠,一間有連鎖店的餐廳,其實好多公司已經用機器作排隊叫號碼,應該需要用既去取代。
2018-01-07 528 瀏覽
中午時份,在這間位於商場角落的食店內並不多人。雖然有許多空枱,我在門口等了又等也看不見一個侍應的蹤影。偶爾看到一個侍應,但她是在遠處上菜中,等了又等,冇人看見或理會我。心想,不如自己入去找位置坐下吧,這樣可以嗎?好吧,就這樣吧!坐下來,終於有侍應看見我了!送上餐牌。本想點這個定食,但經過侍應友善的提醒這是凍的,想想這天天氣凍,還是點熱食吧!點了秋葉咖哩豚肉芝士蛋飯定食($68,另加一),配前菜,沙律和味噌湯。上菜時,匙羹放在左手邊。片大生菜上有小小污垢,不夠衛生。先吃沙律,看似平凡,但有驚喜,個汁有wasabi 味。味噌湯有兩件白蘿蔔和兩件豆腐泡,nice~仲有片紅蘿蔔。飯面上的芝士,完全另我感到在吃MacDonald's 的包,味道一模一樣。豚肉正常好吃。但什麼是秋葉咖哩?吃不到咖哩味,是在吃洋蔥豚肉飯的味道罷~隻蛋接近熟透,完全冇蛋汁撈飯,可惜!而且個蛋黃好細。個蛋黃熟到乾晒,個蛋白煎到燶晒,但一點也沒有焦香,只有非常硬掘掘的質感,完全吃不下。未見過一隻蛋竟然整到咁,極度失望!真的吃不下去。最後一切吃掉,除了那隻極度燶和硬的蛋白。題外話,全場好像得一兩個侍應,找人落單或埋單不容易呢

好吧,就這樣吧!

坐下來,終於有侍應看見我了!送上餐牌。

秋葉咖喱豚肉芝士蛋飯定食

上菜時,匙羹放在左手邊。
片大生菜上有小小污垢,不夠衛生。

先吃沙律,看似平凡,但有驚喜,個汁有wasabi 味。

味噌湯

味噌湯有兩件白蘿蔔和兩件豆腐泡,nice~

味噌湯

仲有片紅蘿蔔。

豚肉正常好吃。
但什麼是秋葉咖哩?吃不到咖哩味,是在吃洋蔥豚肉飯的味道罷~
秋葉咖喱豚肉芝士蛋飯定食

隻蛋接近熟透,完全冇蛋汁撈飯,可惜!而且個蛋黃好細。

真的吃不下去。

秋葉咖喱豚肉芝士蛋飯定食

最後一切吃掉,除了那隻極度燶和硬的蛋白。

題外話,全場好像得一兩個侍應,找人落單或埋單不容易呢~

2017-12-21
5 分鐘 (堂食)
$74.8 (午餐)
2018-01-02 312 瀏覽
這家店是以前的贊岐手打烏冬 可能生意不太好所以就換成了這家 感覺更高大上 裝修也偏向日式拉麵風格 招牌甚是顯眼 帶著一股濃濃武士風!裝修後的格局更加開朗 雖然只是一條長長的走廊位置 但是因為隔斷的關係 人們更加願意坐下來吃吃飯聊下天 雖然高峰時期需要拼桌 但是吃個麵而已 不必介懷
2017-12-29 249 瀏覽
呢次係我第二次去幫襯 上次去食係啱啱開咗冇幾耐嘅時候 當時帶咗個赤武豚叉燒拉麵同埋炸雞 味道係唔錯。但係今日再去就完全係兩回事我叫一個赤豚角拉麵同炸雞 個湯底好多油又鹹到死 個舊豚角又乾 個炸雞啲粉好似未熟曬咁有啲黏黏地同埋真係好鬼死鹹真係好失望
真係好失望
唐揚炸雞
赤豚角拉麵
2017-12-29
午餐
2017-11-25 329 瀏覽
食晏唔洗等,入去食返碗赤叉燒拉麵,上次食完覺得都唔差,🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️今次🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️,啲麵叫咗要淋身啲,無淋到都算,仲要覺得硬咗,未到唔熟嘅,但叫咗淋就無預佢會咁叉燒只係三薄片,如果要接近八、九十蚊 (加一)我下次未必會再食😩😩
赤叉燒拉麵

赤叉燒拉麵
我們抵達後接待處一個人都没有,等了十分鐘才有接待員派飛等入座。取飛後接待員又馬上消失。等了至少十五分鐘,員工竟然叫我們下一個號碼,把我們的號碼取消(看到接待處紀錄表把我們的號碼刪去),讓比自己識的朋友打尖入座,我們問接待員為什麼跳了號碼,接待員竟然說已叫了號碼沒人回應,我們一直站在接待處旁邊,接待員叫號碼我們一定馬上聽到,如果取了票都可以明目張膽比自己朋友插水入座,不如只接待自己人算了這家麵店實在太差,永不幫襯
這家麵店實在太差,永不幫襯
2017-11-03 188 瀏覽
開置至今,一直都想試食呢間日式拉麵店。今日就去品嘗一下,點了黑豚肉拉麵,第一啖就先飲湯,結果非常非常失望,湯底無味,得個油字,加了調味都不能帶出鮮味,而肉不算嫩,不會再點。主菜已經失色,對小食都沒太大期望。點知黃金比目魚味道不錯,魚肉嫩滑,醬汁好味。感覺呢間餐廳,小菜有點喧賓奪主的情況發生。
開置至今,一直都想試食呢間日式拉麵店。

主菜已經失色,對小食都沒太大期望。
點知黃金比目魚味道不錯,魚肉嫩滑,醬汁好味。

感覺呢間餐廳,小菜有點喧賓奪主的情況發生。
本身仲滿心期待咁走入去呢間拉麵檔,上咗個蕃茄湯拉麵就知賴屎啦今次💩 生勾勾嘅洋蔥刺激味蕾係咩玩法,係碗豬骨湯加幾嚿番茄同埋一嚿薯蓉就當係蕃茄湯😒 再加上即食麵質地嘅拉麵,話自己沾麵全日本第一真係完全唔知醜囉☻ 唔小心多手剔咗嚿炸雞嚟食,舊雞上面嗰層粉仲厚過佢哋嘅面皮😑咁都算啦,佢仲加咗啲唔知乜嘢汁,奇奇怪怪再一次刺激我嘅味蕾,測試我嘅底線,再係咁落去馬鞍山再開多十幾廿間餐廳,都洗唔甩美食沙漠呢個朵
2017-09-26 249 瀏覽
鐘意食拉麵,唸住呢間唔差試下...個麵好油唔好食 ,配菜多過麵...落左個餃子到最後一刻先出現,餃子真係好難食,皮唔脆,真係最後一件都食唔落,完全無心機出食物,唔怪得咁小人。
2017-07-30 436 瀏覽
在香港最愛之拉麵香港好多日式拉麵店,越開越多,不過我堅持最鍾意食嘅拉麵店就係呢一間,選擇唔係好多,最主要有黑色湯底,白色湯底,橙紅色湯底。黑色醬油,白色醬汁我都食過,本人較為鍾意食黑色多啲,送上極都有三款選擇,我食過椓肉,份量唔多,肉質還可以。不過其實我最欣賞嘅就係佢個拉麵,每次都係煮得啱啱好,唔硬,亦都吾淋,配合埋黑醬油個湯底,簡直頂呱呱,拉麵份量亦都唔算多,係喺香港做得最似類嘅日本拉麵,如果價錢上平少少就好。
在香港最愛之拉麵

2017-06-25 437 瀏覽
自己係住馬鞍山既人,平時去到新港城都會好辛苦咁諗食咩,一係d野太貴唔想食一係就成日都食。就見到有間新既拉麵就入去試下,佢主打有三款湯底白,紅,黑。而我就叫左黑沾麵,就係黑蒜豬骨湯。佢個麵係粗身d既,個湯係好濃既,但食落我就覺得一般啦。我朋友就叫左個紅拉麵就係辣既豬骨湯,我就覺得個味好似食緊出前一丁辛辣豬骨湯個款公仔麵咁,好normal,70幾$食個公仔麵唔推薦大家食。

2017-05-30 332 瀏覽
第一次幫襯,一白湯一黑湯叉燒拉麵。配料少,每碗有兩片紙咁厚的叉燒,真是無見過。以前食山頭火的拉麵,有筍絲及合理厚度的叉燒。如因成本關係而俾咁嘅食材,不如加多幾蚊好過。對員工的觀感便知整體質素如何。$78+10%@, 有更多選擇。
對員工的觀感便知整體質素如何。
$78+10%@, 有更多選擇。
麺屋武蔵出左新拉麵!!!岩戸山濃厚松茸拉麵,用菇做湯底?!一於去試下!!宣傳單張寫住每日50份,中午去食應該安全啲(實有貨)…除咗岩戸山濃厚松茸拉麵,我哋仲叫咗岩戸山特制醬油煮手羽同埋辛味豚耳!見到餐廳推出菠蘿特飲同雜果特飲,一人一杯岩岩好!岩戸山濃厚松茸拉麵豬骨湯拉麵就食得多!!松茸湯底就得一次!先試湯底,湯底極濃郁,好先松茸味,飲落「醬」口,但唔會覺得膩因為湯底濃厚,所以好掛麵,拉麵啖啖香濃!拉麵拌以即炒雜箘夠鑊氣,份量足,$80一碗意想不到好質素!辛味豚耳有啲似中國嘅麻辣豬耳,辛味豚耳係涼拌業色,唔係麻辣,係辛辣!特別鍾意當中嘅韮菜花!清甜爽口,開胃解膩!特制醬油煮手羽好有驚喜!!本身以為係普通豉油雞翼,但好有驚喜!!先講外表,雞翼本身XL SIZE,每一隻都同我手掌一樣大!味道方面,同想象中嘅「豉油」味大不同,餐廳用咗特制醬油去煮,有濃濃嘅香料味,咸度剛剛好,肉質亦非常嫩滑!!好欣賞餐廳每一味菜都食加上蔬菜,好似特制醬油煮手羽就附上煮菠菜,食完肉類再食蔬菜清清口腔,一洗肉類帶嚟嘅油膩!菠蘿特飲/雜果特飲特飲夠凍,味道沒食物咁大驚喜我地仲叫咗碗餐廳嘅招牌拉麵—黑武骨豚角煮拉麵!!

岩戸山濃厚松茸拉麵
拉麵拌以即炒雜箘夠鑊氣,份量足,$80一碗意想不到好質素!

辛味豚耳

特制醬油煮手羽

菠蘿特飲/雜果特飲
特飲夠凍,味道沒食物咁大驚喜

我地仲叫咗碗餐廳嘅招牌拉麵—黑武骨豚角煮拉麵!! 嚟到果然同餐牌圖一模一樣!黑武骨湯底加入咗黑蒜,好惹味,而超邪惡豚角煮MY FAVOURITE! 煮得夠晒稔同入味,果然係招牌菜!
2017-03-06