🎈黑蒜拉麵 $82 拉麵店係用手機點餐既📱,拉麵麵身偏幼身,小編揀左黑蒜款,入面有好多蒜粒同黑蒜,將材料搞均衡之後,蒜粒多到每啖都食到😗,而黑蒜既味道更濃厚,成口都係蒜味呀。以82蚊價錢嚟講,算係平,想另外加蛋就要加12蚊,特別既係小編少見拉麵入面可以配加椰菜🥬。整係嚟講,驚喜就唔算多,黑蒜味道既甘甘甜甜係越食越開胃。 ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦拉麵餐廳款式好多,有時多雜未必好事,少咗特色之處,而足足有成7款咁多🤔,甚至有一款係期間限定添。室內有一隻超巨大達摩 ,小編幾鐘意,加分🥰。位置非常易搵,對住大馬路,亦好近港鐵站,只需行大約3-4分鐘一條直路就到🗺。
🎈黑蒜拉麵 $82
整係嚟講,驚喜就唔算多,黑蒜味道既甘甘甜甜係越食越開胃。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
2022-06-25 817 瀏覽
疫情下已經兩三年冇得去日本,雖然香港有好多聲稱係日本嘅拉麵店,但係香港食到好味嘅拉麵都唔容易今日來開深水埗買嘢,順便試下呢間拉麵店,估唔到有驚喜!蟹肉拉麵 有一個好大嘅蟹肉球放喺拉麵上面,湯底相對清新但係個唔好搶咗啲蟹肉味,仲有少少蟹膏添海老拉麵呢個係推介,上面嘅櫻花蝦好多個通透濃郁嘅櫻花鹹味揀咗加$20加大,多兩塊火灸叉燒同埋糖心蛋,湯底比頭先蟹肉拉麵濃郁好多,啱晒重口味嘅朋友小食 叫咗個汁煮蘿蔔同埋煎餃子 就麻麻哋…
今日來開深水埗買嘢,順便試下呢間拉麵店,估唔到有驚喜!

海老拉麵

小食 叫咗個汁煮蘿蔔同埋煎餃子 就麻麻哋…

2022-06-25
  • 海老拉麵
呢間麵屋黑岩有七款拉麵可以揀,包括原味、辛辣、醬油、黑蒜、海老、鰹魚同埋蟹肉。午市套餐仲有包買小時或者飲品☺️湯底係好正好濃郁既,認真又抵食又好食。  1⃣️鰹魚拉麵($82) 第一次見鰹魚湯底既拉麵🤩我同朋友都揀左佢黎食。湯底好濃魚香,面頭仲落左啲木魚絲,就咁飲個湯底都已經好有驚喜!不過湯底係真係好濃,可能對一啲人黎講會覺得太鹹🙈但係我個人就好鍾意❤️  另外叉燒可以自選慢煮肩肉或者火炙叉燒。我同朋友一人揀左一款試,慢煮肩肉係大塊啲薄啲滑啲既,而火炙叉燒就厚啲,帶啲肥肉,食落更加重肉味同油脂感。我同朋友都一致覺得火炙叉燒好食啲😋另外仲可以自選蔥或者椰菜,同埋拉麵既軟硬度。我揀左普通既軟硬度,覺得啱啱好,拉麵份量都算多,口感都唔錯。  2️⃣唐揚雞肉(跟餐) 個唐揚雞肉比我想像中好食!本身諗住跟餐既都冇乜期望,點知食落外脆內嫩!入面既雞肉仲有少少肉汁🤤好正!

1⃣️鰹魚拉麵($82)

2️⃣唐揚雞肉(跟餐)
2022-06-17 341 瀏覽
麵屋黑岩 (深水埗) (評分7.5/10 )👍🏻深水埗長沙灣道219號地下環境🪑(評分8/10 )乾淨色👀 (評分8/10 )海老鮮紅色,靚香👃🏻 (評分7.5/10 )正常味👅湯底濃厚豬骨、海老味,但少少偏鹹叉燒即燒肉面、軟淋、油香,推介肩肉凍,建議煮熱
麵屋黑岩 (深水埗) (評分7.5/10 )👍🏻
深水埗長沙灣道219號地下

環境🪑(評分8/10 )
乾淨

色👀 (評分8/10 )
海老鮮紅色,靚

香👃🏻 (評分7.5/10 )
正常

味👅
湯底濃厚豬骨、海老味,但少少偏鹹
叉燒即燒肉面、軟淋、油香,推介
肩肉凍,建議煮熱
2022-06-12 405 瀏覽
拉麵味道及擺盤可以但偏咸,配料跟相片不一樣,落單時無講,上左枱問佢先知無曬配料,廚房上比客隻湯匙係爛的,同埋兩個煮麵女子掛住傾計細声講大声笑,椅子上有拉麵碎無人抺😥 汽水吳夠凍同無乜冷氣。

汽水吳夠凍同無乜冷氣。

2022-04-15 1081 瀏覽
去開深水埗,上網睇下有冇拉麵店好食,搵到黑岩。去到兩點五十幾分,等幾分鐘就可以嗌下午茶份量,我個人就好鐘意食拉麵,不過怕正常份量太多……所以嗌個下午茶份量試下就好。小朋友試左原味叉燒拉麵,湯算厚身有質感,又唔算濃又唔算重味,我個人食得偏濃味,所以覺得好一般,麵質合理,唔會太過軟,叉燒片唔會太肥,入味而軟淋。海老拉麵,食評同上,蝦湯及碗上櫻花蝦亦沒有太大驚喜,只能說合格而已。追加$6大蚊兩小舊炸雞,炸得比較乾身,好普通。溏心蛋好好味,浸得好入味,水準之內。經過好多次,終於入去試下,但我覺得不是我杯茶;我就鐘意食果d乜王物王,個湯要濃要重味,試完仲想加個替玉果d就perfect喇。不過唔知係咪人手問題,下午茶客人較少,師傅都係一個人走出走入(煮完又要出嚟上菜收錢),雖然價錢係好經濟/平,如果食物品質可以做得更好,會有比較大機會再光顧。
去開深水埗,上網睇下有冇拉麵店好食,搵到黑岩。

追加$6大蚊兩小舊炸雞,炸得比較乾身,好普通。
溏心蛋好好味,浸得好入味,水準之內。

2022-03-30
2022-01-21 1193 瀏覽
海老拉麵🍜$82湯底好正好鮮甜,仲有好多蝦仔,令到個湯底好重蝦味好香濃😝叉燒有燒一燒過,好淋入口即融🤤黑蒜拉麵🍜$82哩個拉麵岩曬重口味之人,一送到嚟有粒黑蒜個面,個湯底杰杰地咁好掛汁🤪Ps: 性價比幾高,同埋唔洗等就入得入面裝修都似日本d拉麵小店🏮個人會推介海老拉麵 個湯底比較鮮甜
海老拉麵🍜$82

黑蒜拉麵🍜$82
黑蒜拉麵

Ps: 性價比幾高,同埋唔洗等就入得
入面裝修都似日本d拉麵小店🏮
個人會推介海老拉麵 個湯底比較鮮甜
2021-12-01 1008 瀏覽
天氣開始轉凍,當然要食吓拉麵暖吓啦,黎到深水埗地鐵站附近嘅麵屋黑岩,離遠已經見到門口好日式嘅佈置,木系日式拉麵店嘅裝修,開放式廚房,亦都設有吧枱位,小店唔算好大但座位都夠闊夠舒適👍🏼湯底選擇多,除咗原味嘅豬骨湯底,仲有辛辣、醬酒、黑蒜、海老、鰹魚同蟹肉🙆🏽‍♂️叉燒都可以簡慢煮或火炙,麵底可自選軟硬度,唔中意食葱嘅都可以轉椰菜,拉麵本身都有2塊叉燒,加$20就可以追加紫菜,溏心蛋同叉燒添😋黑蒜拉麵加紫菜,溏心蛋,叉燒漆黑嘅湯底,黑蒜味非常香濃,配料都好多,椰菜,炸蒜,木耳同豬肉碎,簡咗火炙叉燒,厚身燒得十分靚,好有光澤,叉燒肥瘦適中入口即溶🤤溏心蛋好入味,好明顯食到加咗啲酒去醃製,特別得黎都好夾😋蟹肉拉麵加紫菜,溏心蛋,叉燒表面一大個蟹肉球,好足料,湯底都好鮮甜,慢煮一樣入口即溶,比較清淡唔會好似火炙咁重油香👍🏼糖醋魷魚炸到表面香脆,炸粉唔會好厚,魷魚夠煙韌🦑

黑蒜拉麵加紫菜,溏心蛋,叉燒

蟹肉拉麵加紫菜,溏心蛋,叉燒

糖醋魷魚
炸到表面香脆,炸粉唔會好厚,魷魚夠煙韌🦑
2021-11-29 629 瀏覽
經過深水埗,睇到黎間店,還不錯吸引我的是這兩個紅燈籠,挺有feel的唔使等位,感覺好好進到去點佐黑椒叉燒拉麵普通硬度的拉麵🍜,我感覺口感適中。黑椒味道挺重的,拉麵🍜都好掛湯,感覺一口麵一口湯,不錯不錯。仲陪有黑木耳like it
經過深水埗,睇到黎間店,還不錯
吸引我的是這兩個紅燈籠,挺有feel的

唔使等位,感覺好好
進到去點佐黑椒叉燒拉麵
普通硬度的拉麵🍜,我感覺口感適中。
仲陪有黑木耳
like it

2021-11-22 530 瀏覽
今天下班經過這兒,肚子很餓,看見這店舖門面裝修很有日式風味,便入內一試。由於當時是黃昏時間,未到晚市,店內人流不多,空間寬敞。這店採取電子點單,顧客可以透過手機點單,除了可以選擇不同口味的拉麵外,更難得是可以選擇拉麵的軟硬度。我點了一個蟹肉拉麵,因為本人喜歡吃軟身的東西,故此便選了軟身的拉麵,配料可以選擇蔥或椰菜,我選擇了椰菜,並另外加了紫菜。上菜時看見還加了不少黑木耳,份量十足。拉麵湯底很濃郁,拉麵質地很軟,配合大量的黑木耳爽口彈牙。 叉燒雖然只有一塊但是面積非常大而且肉質很嫩滑,入口即溶。蟹肉很鬆軟,少少海水的鹹味,鮮味十足,跟濃郁的湯底形成強大對比。另外我還點了章魚小丸子,木魚花份量很多,小丸子表面很脆,章魚彈牙。
由於當時是黃昏時間,未到晚市,店內人流不多,空間寬敞。

2021-11-21 358 瀏覽
位於深水埗嘅麵屋黑岩💫裝潢以木色作主調🪵滿有日本拉麵店嘅風格🎏拉麵嘅配搭相當個人化👧🏻湯底共有七款選擇🥣豚肉亦可配搭慢煮肩肉或火炙叉燒🐽配菜可選蔥或椰菜🥬麵質軟硬度亦可由食客自行決定🥢相當貼心💕♦ 拉麵 ♦🔸黑蒜拉麵($82)追加溏心蛋(+$12)黑蒜湯底味道濃郁😍伴以大量炸蒜🧄木耳絲👂🏻蔥花調味🌱拉麵掛湯入味🍜爽口有彈性💋配搭肉質腍嫩🏵入口即溶嘅慢煮肩肉🐖同一咬就流出香濃蛋黃汁嘅溏心蛋🥚令人相當滿足💛🔸蟹肉拉麵($86)追加火炙叉燒(+$16)豬骨湯湯底清甜醇厚🙆🏻‍♀️濃而不膩👏🏻蟹肉份量相當豐富🦀而且鮮甜味突出😽火炙叉燒肥瘦均勻🐷比慢煮肩肉多了份焦香味🔥配合蔥花同木耳絲等🤠味道同口感都絕不單調❣️♦ 小食 ♦🔸松露燒叉燒($28)份量十足✨未上枱已聞到松露香🍄叉燒油脂滿滿👍🏻配上大量蔥花💁🏻‍♀️惹味非常😋🔸日式炸餃子($32/五隻)餃子炸至金黃香脆🥟肉餡豐富多汁🤤蘸上蟹籽沙津醬更為滋味✅♦ 飲品 ♦🔹富士山柚子梳打($28)以天然富士山水🗻加入富士川町嘅柚子汁製成🍋味道清新酸甜🤩胃口瞬間提升💥🔹靜岡蜜瓜梳打($28)選用靜岡縣蜜瓜製成嘅梳打水🍈由日本直送🇯🇵味道清爽香甜🎉消濟一流💃🏼

♦ 拉麵 ♦

火炙叉燒
🔸黑蒜拉麵($82)追加溏心蛋(+$12)
蟹肉拉麵

🔸蟹肉拉麵($86)追加火炙叉燒(+$16)

♦ 小食 ♦
松露燒叉燒

🔸松露燒叉燒($28)
日式炸餃子

🔸日式炸餃子($32/五隻)
餃子炸至金黃香脆🥟肉餡豐富多汁🤤蘸上蟹籽沙津醬更為滋味✅

♦ 飲品 ♦

🔹富士山柚子梳打($28)

🔹靜岡蜜瓜梳打($28)
火炙叉燒
日式炸餃子
2021-11-15 193 瀏覽
深水埗出名美食多,這次就來試這間地道拉麵店,店舖非常近地鐵站,交通非常方便。店舖裝修也非常具日本特色。蟹肉拉麵蟹肉拉麵不是間間拉麵店也有得品嚐,他的蟹肉鮮甜,但份量不是很多,叉燒看似普通,但吃落很香的黑椒味,非常嘢味。他的湯底不會很鹹,這點我比較喜歡。醬油拉麵醬油拉麵的湯底很香,配搭店內特色的醬油味道,吃落很香濃。加上他的叉燒充滿油香味,咬落肉質像在口腔溶化一樣,出奇好味。煎餃子他的餃子皮脆肉香配上特色的沙律醬,很好味。

醬油拉麵

煎餃子
他的餃子皮脆肉香配上特色的沙律醬,很好味。

2021-11-15 142 瀏覽
無心插柳,喺附近做完嘢,就嚟試下門口好日式睇下餐牌有咩食先拉麵店一向選擇唔多, 不過這一間就有多d唔同湯底選擇。原味,辛辣,醬油,黑蒜,海老,鰹魚蟹肉,仲有一款啱。時間尚早,未有咩人,內裏乾淨企理坐低就QR code落單蟹肉拉麵厚切叉燒,配上絲絲蟹肉, 拌上椰菜 。湯底鮮香,口感幼滑,味道清甜。 叉燒肉質滑嫩。鰹魚拉麵同蟹肉拉麵一樣用料十足。選擇了炙燒叉燒, 多了一份焦香味。鰹魚湯底, 偏濃及重鹹香味。 愛魚人士的首選。溏心蛋好香,望住蛋黃流出嚟,好療癒。炸蝦餅外層香脆,內裏肉質鮮甜,蝦味濃。
無心插柳,喺附近做完嘢,就嚟試下

門口好日式

睇下餐牌有咩食先

時間尚早,未有咩人,內裏乾淨企理

坐低就QR code落單

鰹魚拉麵

溏心蛋
好香,望住蛋黃流出嚟,好療癒。

炸蝦餅
外層香脆,內裏肉質鮮甜,蝦味濃。
2021-11-12 106 瀏覽
剛巧經過,被店舖外觀吸引了。1. 食物 - 叫了個黑蒜豚肉拉麵,另加煮蘿蔔。一碗豚肉面,上面有一球黑蒜,好可愛,面質可選軟身,適中及偏硬。我選了軟的,吃落有面味而質感軟得來又有彈性,豚肉一大片,湯底濃淡合宜,黑蒜很香。喜歡的還可以選擇加大碼,不過忘了有甚麼,但必定有蛋。小吃選了白蘿蔔,切成丁粒,一口吃,味道清淡易入口,輕輕感受到有鰹魚味湯底釋出,不錯呢!工作人員 - 年輕人招待,有禮貌,衹是說話有點快及不清楚。環境 - 日式小店,感覺舒適,乾淨。眼見不多食客,店舖雖位處大街,四週不是食店,晚上6時多已全關門,若不是落車見到,也不知有間食店。門口既有大燈籠裝飾,建議老闆著燈,好讓遠處也能吸引客人,希望這店生意長好。
剛巧經過,被店舖外觀吸引了。
1. 食物 - 叫了個黑蒜豚肉拉麵,另加煮蘿蔔。
喜歡的還可以選擇加大碼,不過忘了有甚麼,但必定有蛋。
工作人員 - 年輕人招待,有禮貌,衹是說話有點快及不清楚。
環境 - 日式小店,感覺舒適,乾淨。

2021-11-09
2021-11-04 139 瀏覽
辛辣拉麵:濃郁杰身豬骨湯頭、一勺辣味噌半肥瘦肉碎,木耳絲,厚切火炙叉燒。辣味不算強烈,大約譚仔十小辣,反而厚重既豬骨湯頭更出。叉燒被火熗噴燒,焦黑但無苦味,肥瘦相間,入口軟綿。午市套餐配送炸雞,新鮮熱辣,外脆內軟。

辣味不算強烈,大約譚仔十小辣,反而厚重既豬骨湯頭更出。

叉燒被火熗噴燒,焦黑但無苦味,肥瘦相間,入口軟綿。

午市套餐配送炸雞,新鮮熱辣,外脆內軟。