2021-08-28 20 瀏覽
冇得去日本 唯有係香港尋找日本既味道朋友介紹左我食麵屋黑岩佢話啲叉燒做得好出色一於就黎試吓餐廳用QRcode落單好方便我同朋友一人揀左一個麵 再加一份小食拉麵方面 我叫左蟹肉拉麵拉麵上 都有唔少蟹肉撈埋落碗湯度 鹹香味十足另一碗拉麵 就係黑蒜拉麵拉麵可以選擇配火炙叉燒 或者慢煮叉燒我哋揀咗火炙叉燒 而且加多份慢煮叉燒睇吓邊份好食啲火炙叉燒入口即溶 有足夠嘅油脂仲有淡淡的火炙香味10分推介慢煮叉燒比較多肉少一點油脂但因為慢煮所以叉燒都嫩口適合食肉獸最後我哋仲叫多咗一份炸雞炸雞外脆內嫩加上日式醬汁唔錯!最後真係好推介大家食火灸叉燒!!!
冇得去日本 唯有係香港尋找日本既味道

最後我哋仲叫多咗一份炸雞
炸雞外脆內嫩
加上日式醬汁
唔錯!

最後真係好推介大家食火灸叉燒!!!
2021-08-24 48 瀏覽
今天於深水埗行了一陣,感到肚餓現在附近找東西吃,看見有一間未試過啲拉麵,於是便試一試日式炸餃子 (五隻) $32炸餃子非常香脆,帶有點點辛辣,非常惹未可口蟹肉拉麵 $86蟹肉拉麵追加了紫菜、糖心蛋、叉燒, 只要 $20。蟹肉爽口,富海鮮味,雞黃是橙色的,蛋的味道很重,慢煮肩肉非常淋身,有入口即溶嘅感覺,火炙叉燒得非常濃,煙韌得很,鰹魚拉麵 $82堅魚湯魚味很濃厚,魚油香濃,啖啖拉麵也掛醬,讓人入口難忘,這樣叫也只是$220, 真的非常抵吃

日式炸餃子 (五隻) $32

炸餃子非常香脆,帶有點點辛辣,非常惹未可口

蟹肉拉麵 $86

鰹魚拉麵 $82

堅魚湯魚味很濃厚,魚油香濃,啖啖拉麵也掛醬,讓人入口難忘,

這樣叫也只是$220, 真的非常抵吃
  • 鰹魚拉麵
  • 蟹肉拉麵
2021-08-22 33 瀏覽
又嚟介紹拉麵啦喂❣️經過深小埗呢間小店 門外裝修都幾日本風 毫無懸念咁入咗去🎌呢度嘅拉麵可以話自由度極高 除咗湯底有7款選擇 叉燒可以揀火炙叉燒/慢煮肩肉 配菜有蔥/椰菜 再揀埋個麵想要咩軟硬度🍜除咗拉麵之外仲有日式小食揀 當然唔可以錯過啦😌◾海老湯拉麵◽鰹魚湯拉麵◾唐揚魷魚◽溏心蛋一上枱見到已經好興奮 尤其是見到塊叉燒🐷因為當日慢煮肩肉已經售罄 所以我哋都係揀咗火炙叉燒 燒得十分靚仔 肉同脂肪比例均勻 入囗超稔超嫩 仲好香tim😍兩款湯底都好濃郁 海老湯有大量櫻花蝦 好足料🦐而鰹魚湯濃得嚟帶點清甜😋我仲追加咗一隻溏心蛋 往往覺得拉麵有隻蛋先最完滿🥚另外叫咗個唐揚魷魚 雖然未至於熱辣辣 但係味道搭夠💯開頭望落以為好厚粉 但其實炸漿好薄 而且好脆tim
又嚟介紹拉麵啦喂❣️
經過深小埗呢間小店 門外裝修都幾日本風 毫無懸念咁入咗去🎌

◾海老湯拉麵
◽鰹魚湯拉麵
◾唐揚魷魚
◽溏心蛋

2021-08-13 92 瀏覽
傍晚去黃金消費完,搵巴士站途中發現有裝修別致的日式拉麵店,快速查看食評後馬上入座!(笑)七點前入座不算太多食客,上菜後已經座無虛席了~果然是大人氣食店呢!用QR code落單~疫情期間份外安心!湯底、叉燒、配菜、麵條軟硬度都可自由配搭~讚!先來一客日式炸蝦餅金黃色外皮炸得很香脆,咬開啖啖蝦肉很鮮甜!配沙律醬開胃又滋味~記得要趁熱食!我選了海老火炙叉燒拉麵~配椰菜及軟麵一上菜已經聞到超香濃的海老香氣~湯底超濃郁但不會太油膩,配以大量櫻花蝦,賣相超讚!兩大片厚切叉燒肥瘦適中,炙燒後十分香口~肉質很嫩滑,入口即溶!有誠意之作!麵條軟硬度也是我想要的偏軟口感~友人選了蟹肉叉燒拉麵~配香蔥本來想試黑蒜湯底,但蟹肉湯底好像比較少見~所以決定一試!蟹肉份量很多很鮮甜~不是蟹柳扮蟹肉呢!(笑)湯底味道比較清新輕怡,不會怕重口味!另加日式拉麵必備的溏心蛋!大滿足的一餐!下次再來要試到薯片雞翼!(哭)

用QR code落單~疫情期間份外安心!
湯底、叉燒、配菜、麵條軟硬度都可自由配搭~讚!

先來一客日式炸蝦餅
金黃色外皮炸得很香脆,咬開啖啖蝦肉很鮮甜!
配沙律醬開胃又滋味~記得要趁熱食!

我選了海老火炙叉燒拉麵~配椰菜及軟麵
麵條軟硬度也是我想要的偏軟口感~

友人選了蟹肉叉燒拉麵~配香蔥
本來想試黑蒜湯底,但蟹肉湯底好像比較少見~所以決定一試!
蟹肉份量很多很鮮甜~不是蟹柳扮蟹肉呢!(笑)
湯底味道比較清新輕怡,不會怕重口味!
蟹肉叉燒拉麵

另加日式拉麵必備的溏心蛋!
糖心蛋

大滿足的一餐!下次再來要試到薯片雞翼!(哭)
2021-08-11
糖心蛋
2021-08-08 52 瀏覽
今天和朋友到深水埗購物,感覺是時候慰勞肚子了。路過長沙灣道,看見一間日式拉麵店環境不錯,便入內一試。用二維碼點餐,可選配菜和拉麵的軟硬度,切合顧客需要。只需要等數分鐘,拉麵馬上送到。“鰹魚拉麵 + 慢煮肩肉”,爽口甘香的鰹魚片,可口的豬肩肉,加上濃味湯底,非常美味。“普通”硬度的拉麵爽口有嚼勁。“海老拉麵 + 火炙叉燒”,鹹香的櫻花蝦,半肥瘦的日式叉燒,口感特別好。“軟”硬度的拉麵則柔軟滑溜。“汁燒豚肉飯”, 追加的小食,豚肉美味,配上醬汁和碎紫菜,份外惹味。珍珠米飯給人滿足感覺。在閒談之中,不知不覺又吃完了一餐,希望下次再來試試別的拉麵款式。

2021-07-27 111 瀏覽
餐廳位置方便,環境簡潔整齊。餐牌也清楚簡明。下單掃 QR code。黑蒜拉麵 ($82)湯底濃厚稠滑,黑蒜味十分濃郁。麵質軟硬適中,黏答掛湯能力強。火炙叉燒香口惹味,肥瘦比例五十五十。整碗拉麵好好味,湯都幾乎被我喝光😋。鰹魚拉麵 ($82)有好香濃的鰹魚味,湯頭同樣稠厚。厚切叉燒真的幾厚,不過肥肉偏多。這碗拉麵同樣好味😋。小食點了炸蝦餅。蝦餅炸得較乾身,蝦肉偏硬實,但吃到蝦味。拉麵好吃,值得光顧😋。

黑蒜拉麵 ($82)

鰹魚拉麵 ($82)

小食點了炸蝦餅。蝦餅炸得較乾身,蝦肉偏硬實,但吃到蝦味。

拉麵好吃,值得光顧😋。
  • 鰹魚拉麵
  • 黑蒜拉麵
  • 溏心蛋
同朋友一齊喺深水埗,想食個簡單嘅 early dinner,經過呢度,記得曾經食過,味道唔錯,咁冇乜考慮之下就決定入去開餐😋我叫咗 $80嘅「辛辣拉麵」,揀咗「厚切叉燒」、椰菜,麵要硬身,再加 $16嘅「火炙叉燒」做topping;朋友叫咗 $82嘅「鰹魚拉麵」,亦都係揀咗「厚切叉燒」、椰菜;另再加一個 $32嘅小食「日式炸餃子🥟」share😋-「辛辣🌶拉麵」湯底幾濃郁,唔算好辣;拉麵麵身夠硬,啱晒我胃口😋;「厚切叉燒」真係好厚,又大塊,肥瘦適中好甘香😋;加咗嘅「火炙叉燒」就燒得好香口😋- 朋友嘅「鰹魚拉麵」湯底有濃郁鰹魚味,我都飲咗佢一啖湯😆,真係幾正😋;拉麵上面仲有啲鰹魚乾😋;亦都同樣有一塊好厚嘅「厚切叉燒」😋-「日式炸餃子🥟」炸得香口,外邊脆脆哋,裏邊嘅肉幾juicy 😋

2021-07-19 59 瀏覽
今日和朋友逛完街便想吃個早飯。途經長沙灣道一間拉麵館,看見價錢合理便入內一試。我們叫了兩個拉麵一個小食一個前菜, 分別是黑蒜湯底厚燒叉燒拉麵, 黑蒜湯底味道濃沃,不是太油膩,叉燒略帶肥,適合喜歡半肥瘦叉燒的朋友。另外一個拉麵是辣味湯底,喜歡吃辣的朋友不妨一試,辣度比我想像中辣。麵質硬度還可選偏軟或偏硬或普通,細心周到。至於餃子 外皮炸得脆脆的,很有口感。前菜有不同的選擇,朋友愛吃叉燒, 所以加錢再來兩片叉燒。總括來說, 以這個價錢吃到兩個拉麵,一小食,一前菜,性價比非常高呢!
2021-07-16 2210 瀏覽
今天和朋友到深水埗買東西,之後就看到這間拉麵店,覺得門面很有日本風格,於是就決定到這裡吃晚飯。我和朋友都非常肚餓,我們各自點了一個拉麵,由於太肚餓,就點多了一份叉燒和炸雞來吃。我點了蟹肉拉麵($86)可選蔥或椰菜絲,我和朋友都選了蔥,軟硬度選了普通。叉燒預設為火炙叉燒,能吃到火炙過的香氣,叉燒雖然只得一片,不過又大又厚非常滿足,而且叉燒很淋身,肥瘦度適中,油脂的香氣充滿口腔非常美味。這款湯底比較清徹,濃而不膩,蟹肉份量很多,而且有一隻蟹鉗,非常足料,蟹肉能吃到鮮甜味和富有濃郁蟹味,值得一讚。拉麵質感很好,吃到最後也不會淋身,而且很彈牙。朋友點了黑蒜拉麵($82)這款拉麵的叉燒則可選火炙或厚切,朋友選了厚切,然後在配菜上選了火炙叉燒($16)所以兩種叉燒都可以品嚐到。我有試朋友這款黑蒜湯底,是非常濃郁的黑蒜味,喜歡黑蒜的朋友必點!唐揚雞肉($26)有4件,炸粉薄身,雞肉嫰滑多汁,剛剛炸起非常熱,配上酸酸甜甜的醬,很滋味。本來我和朋友都超級肚餓,但吃到最後覺得非常飽,份量很多,性價比亦很高。

我點了蟹肉拉麵($86)

可選蔥或椰菜絲,我和朋友都選了蔥,軟硬度選了普通。

朋友點了黑蒜拉麵($82)

2021-07-14
2021-07-11 1381 瀏覽
黃金商場行完,深水埗揾食。長沙灣道路過一間拉麵店。感覺有別於其它普通拉麵食店。主打款式類似海鮮種類。環境簡單簡約,每個人座位都有距離,食客安心用餐。落單之後,廚房好認真為我們的拉麵做準備。由於不知道份量,暫且不叫其它飲品。但有額外加炸蝦。當作是小食,炸蝦餅。蟹肉拉麵加火炙叉燒本身系拉麵愛好者通常會叫黑蒜,但呢間特別的海鮮拉麵都吸引。可以選擇蔥或者椰菜。因此蟹肉是首選,再加上用火炙的叉燒。火炙通常用在壽司刺身身上,最重要是使食物表面微微變焦或者熟透,有更濃烈的肉燒膿鮮味道。今次可以試一試火炙叉燒。叉燒都厚身,爽滑。拉麵軟度都可以選擇,有軟,硬,普通,軟度拉麵會令到飲湯時候有口感,因此都是叫軟拉麵。顏值一流。相機又爲食喇。同伴選擇鰹魚拉麵,鰹魚是木魚,通常出現木魚豆腐呀,章魚小丸子,而在加入拉麵中,口感的確產生一種特別的風味。食拉麵不可缺少的溏心蛋。溏心蛋軟滑漏汁,加多20元可以要多份。
黃金商場行完,深水埗揾食。
長沙灣道路過一間拉麵店。
感覺有別於其它普通拉麵食店。

主打款式類似海鮮種類。

環境簡單簡約,每個人座位都有距離,食客安心用餐。

落單之後,廚房好認真為我們的拉麵做準備。

由於不知道份量,暫且不叫其它飲品。但有額外加炸蝦。

日式炸蝦餅

當作是小食,炸蝦餅。

蟹肉拉麵
蟹肉拉麵加火炙叉燒

本身系拉麵愛好者通常會叫黑蒜,但呢間特別的海鮮拉麵都吸引。
可以選擇蔥或者椰菜。
因此蟹肉是首選,再加上用火炙的叉燒。

顏值一流。相機又爲食喇。

溏心蛋

食拉麵不可缺少的溏心蛋。
溏心蛋軟滑漏汁,加多20元可以要多份。

2021-07-11
蟹肉拉麵
  • 溏心蛋
  • 火炙叉燒
2021-07-08 110 瀏覽
這天放工後去兼職,中間有晚飯時間,所以我便去吃一頓非常豐富的拉麵大餐!雖然門口還有午市套餐餐牌,但其實我到達的時間已經六點多了,理所當然不會有午餐優惠...這是蟹肉拉麵。基礎的配菜已經有叉燒,不過,我喜歡日式叉燒,所以額外加點了火炙叉燒。拉麵看起來超級豐富!這裡的叉燒算是比較厚切的,所以就算不加點配菜,這裡的配菜已經算是很豐富了!我覺得這裡的叉燒很嫩滑,雖然不會入口即溶,但它肥瘦比例很合理,不會油膩,吃起來很滿足!蟹肉亦是拉麵的主要配菜。蟹肉沒有蟹殼,基本上亦算香甜,但其實因為湯底味道很香濃,吃到最後蟹肉的味道變得很淡...豬軟骨亦是額外加點的,味道重一點點,但這裡的豬軟骨肥肉不多,軟骨部份能夠保持脆脆的口感,所以我還是非常喜歡!
2021-07-02 130 瀏覽
今日雖然熱辣辣,但突然好想食辣拉麵,最好配埋生啤,搜尋一下,搵到呢度。平日下午茶時間,無人,唔知係開少咗冷氣,還是坐近門口,係有啲熱……。有“小盛”嘅下午茶餐,非常好 第一啖試咗湯底,比預期薄身,不過夠味而唔鹹。 然後食佢嘅叉燒,五花腩咁,好啱我口味 另外追加咗溏心蛋,咬開後覺得似溫泉蛋多啲(其實兩者有無分別?😂)至於拉麵本身,屬於淋啲嗰種,我啱呀,不過唔係話出眾嘅程度。下午茶時間,86蚊有個麵,有生啤,都幾開心嘅

有“小盛”嘅下午茶餐,非常好

至於拉麵本身,屬於淋啲嗰種,我啱呀,不過唔係話出眾嘅程度。

下午茶時間,86蚊有個麵,有生啤,都幾開心嘅

2021-07-02
星期一,未回暈清醒,收工同朋友出去hea下。放鬆下。今次朋友話想食拉麵,見Openrice咁多讚,咁就試下這間。我同朋友都叫左個火灸叉燒黑蒜拉麵首先試下個湯底。濃郁而厚,飲得出充滿骨膠既豬骨湯底。黑蒜中有豬肉粒,很香的蒜香味。火燒過的叉燒,燒出了點點的焦香。朋友很讚叉燒不像其他拉麵店的很乾,這裡的叉燒帶點油脂使叉燒軟軟淋淋。 而我很喜歡這裡的拉麵,因為沒有很重的鹼水味。我點了普通的軟硬度亦剛剛好。口感十足。日式店鋪裝修,簡潔充滿日本味道。星期一關係,唔多人。自助落單,雖然要店員的情況唔多 但店員都很有禮貌。總括,值得再次幫襯的平民式拉麵小店
星期一,未回暈清醒,收工同朋友出去hea下。放鬆下。
我同朋友都叫左個火灸叉燒黑蒜拉麵

黑蒜火灸叉燒拉麵

日式店鋪裝修,簡潔充滿日本味道。

總括,值得再次幫襯的平民式拉麵小店
黑蒜火灸叉燒拉麵
2021-06-28 69 瀏覽
今日經過深水埗想食拉面,就去咗依間舖頭試試,叫咗個海老拉麵,湯底好濃,有好多櫻花蝦,厚切叉燒整體都唔係好食既,如果好似日本咁提供凍水被客人飲用,同埋個湯再熱啲,會更好。
2021-06-23 208 瀏覽
好耐冇係深水埗搵野食,見到呢間拉麵店,同隔離嘅店格格不入,好突然既日本風裝修,見到評價都不錯就決定一試! 🧡黑蒜拉麵:椰菜、灸燒叉燒非!常!好!味!平時食黑蒜味嘅拉麵都怕佢會苦或者太濃,呢碗嘅蒜味好,揭開舊叉燒見到好多黑蒜同炸蒜,叉燒有2塊偏肥但超腍,叫左普通面質,食落岩岩好 鰹魚拉麵:蔥、厚切叉燒成碗面鋪滿木魚,湯底好濃郁嘅魚味,食完成碗都唔會好口渴;雖然得一舊叉燒但真係好厚,配料有蔥同木耳 🧡好鍾意佢哋提供嘅係冰水,真係有種日本小店嘅feel總結:7.5/10

🧡黑蒜拉麵:椰菜、灸燒叉燒
黑蒜拉麵

鰹魚拉麵:蔥、厚切叉燒
鰹魚拉麵

🧡好鍾意佢哋提供嘅係冰水,真係有種日本小店嘅feel

總結:7.5/10
2021-06-20