深水埗拉麵幾間巨頭,隱家沾麵好食就不在話下,麵屋黑岩呢就係另外一間王者呀。佢係勝在近近哋,最近地鐵站,行兩步就到,個招牌大大個有台形。個重點就當然係食物啦,今次我就食咗期間限定嘅龍蝦拉麵,龍蝦唔係半隻,係成隻咁上之餘,其他配料都畀足,可以話係爆滿成個版面。龍蝦呢就唔算超級新鮮㗎喇,但係呢一啲都唔會梅,食落加埋個湯底 真係味覺嘅刺激😋😋😋麵質好多人都著重呀,咁見屋黑岩呢啲面呢,就算係中等偏幼啦,都似一蘭嗰種,鍾意食依款嘅朋友就啱你啦。不過湯底呀就唔係勁濃,甘水質比較重呢同杰塔塔都各有優點,睇你鍾意邊款喇。

今日行過深水埗 行過見到呢間拉麵就試下,入去叫左個 蟹肉拉麵同豚肉薯餅 我咁啱唔係人流多嘅時間,所以上餐速度都快,個蟹肉拉麵就不過不失,個湯都有蟹味 而且麵上面嘅蟹肉份量都多,同埋都食得出有真蟹肉 塊叉燒就好高質,我揀左火炙叉燒,食落香口得黎 又有豬肉嘅油香我另外加左隻糖心蛋,佢地隻 溏心蛋係我食過咁多間拉麵最入味嘅 溏心蛋碗麵唯一敗筆係佢個麵底 佢地用啲好普通嘅拉麵 但整體都ok而個豚肉薯餅就係平時食開牛肉薯餅嘅 豬肉版 我就咁啱唔食牛肉 所以呢個薯餅啱晒我食

碗麵唯一敗筆係佢個麵底 佢地用啲好普通嘅拉麵 但整體都ok

溏心蛋
豚肉薯餅
  • 豚肉炸薯餅
2020-05-21 2446 瀏覽
叫厚肉,夾硬黎碗薄叉燒,碗面黎之前同人講聲其實好簡單,都無講,黎到放上台先同人講然後一野行左去,我第一次去,但可以保證唔會再去,野食都係只不過係一般,我第一次食想,叫個木耳伴麵,碗麵食完先到,咁都得!

2020-04-30 2029 瀏覽
食左呢間2年由第一次食就開始推介比朋友必食每次都要食厚切同火炙叉燒仲每次必食松露燒叉燒自從上年3月開始,開始次次都冇燒叉燒 間吾中冇下小食見佢黃黃地就算啦繼續食到今次泥食 厚切叉燒又冇 松露叉燒又冇火炙未燒夠 小食又冇真係冇晒mood再食落去
食左呢間2年
到今次泥食 厚切叉燒又冇 松露叉燒又冇
火炙未燒夠 小食又冇
真係冇晒mood再食落去
2020-04-21 1529 瀏覽
上年食過一次期間限定,當時食落口感以及服務員態度都不錯, 咁啱經過深水埗見到佢冇乜人 , 就入咗去坐低食, 一入去服務員態度奇差, 由量體溫開始到佢畀餐牌我哋睇 全程黑口黑面, 我同朋友點咗兩個常餐, 一個係海老麵一個係黑蒜油麵, 第一啖湯飲落去係死鹹, 個 麵質我哋嗌咗普通但食落口就硬到不得了, 最後強忍食完佢之後問佢攞兩張紙巾,個服務員張兩張紙巾劈係檯面,非常冇禮貌
2020-04-21
2020-04-06 1554 瀏覽
Recommended by my colleague to try this ramen shop in sham shui po, I picked a weekend and visit the shop.Apart from the classic tonkotsu flavour, there were ebi soup, soy soup, etc. But the one I came for was the bonito flavoured soup.The soup base was quite intensely flavoured with bonito, the dry bonito flakes on top also added texture to it. The char siu was well charred and flavourful. The soft boiled egg was nicely done too.

2019-12-21
2020-04-02 1136 瀏覽
Openrice上超多好評,滿心期待特登去食,但結果係普通ok啦,味道還不錯,但比較淡而不香濃,麵質都算軟滑但也是普通普通。其實都還好,只係太多好評自己想得太多🥺🥺。叫左蝦味同鰹魚味,味道是有的但又淡又稀,可能係我食慣重口味吧。配菜同餸都好少,regular拉麵得兩片薄薄的肉同幾條木耳絲,而加左錢加蛋同加厚叉燒後先好似合理啲,感覺不太抵🥺。另外都加左小食章魚燒,覺得都不錯的,不過都係好細粒。

另外都加左小食章魚燒,覺得都不錯的,不過都係好細粒。
2020-03-23 627 瀏覽
朋友食過好味帶我黎呢度食拉麵, 叫左碗黑蒜叉燒拉麵. 叉燒有得揀火炙或者厚切,我揀左火炙. 見住個師傅用火槍燒d叉燒, 燒完之後d油脂味出左黎,食落更加香, 叉燒好入味, 半肥瘦啱啱好. 到左個主角黑蒜,  撈左落d麵度食之後, 蒜味夠香濃. 麵度適中, 湯底唔算油膩.
黑蒜火炙叉燒拉麵
2020-02-12
黑蒜火炙叉燒拉麵
2020-03-01 668 瀏覽
中午同同事去食拉麵!叫咗鰹魚湯火炙豚肉拉麵,中午午餐可配小食,要左芥末薯蓉。鰹魚湯湯底不錯,濃郁但不會過咸,不過同事叫的海老就越食越鹹。我中意要佢嘅麵質,會掛到湯。火炙豚肉一般,食唔出火炙嘅風味,肉質偏乾。成碗拉麵,我最唔滿意就係嗰兩塊炸蓮藕,油益味,又凍,仲好硬,好難咬開,感覺就係整完之後放咗好耐。其實成碗麵比呢兩塊蓮藕拉低哂啲分,定其實佢哋係裝飾嚟㗎?小食係芥末薯蓉,幾特別。第一啖食落去好怪,但係慢慢食下食下又接受到。

2019-12-28 1554 瀏覽
依家個時勢,食餐飯都要揀過度過,遇到高質又同聲同氣嘅小店,真係要幚手寫篇食評贊下佢😆整體來講,環境乾淨企理,性價比好高,出品亦都好味,小店值得支持!豚骨龍蝦拉麵(限定)超正!原隻龍蝦,一百都唔使,係超抵食了!而且蝦肉爽口鮮甜,好新鮮!無論係賣相、味道同性價比,都係好高啖啖肉,廚師預先幚手打爛咗殻,都好容易起龍蝦肉出來海老拉麵好多蝦乾,配埋拉麵一齊食係好香。日本叉燒係有輕輕燒過表面,更加香了。湯比龍蝦拉麵嘅湯要咸d,好惹味
豚骨龍蝦拉麵(限定)
啖啖肉,廚師預先幚手打爛咗殻,都好容易起龍蝦肉出來
海老拉麵
2019-12-07
  • 豚骨龍蝦拉麵
  • 海老拉麵
2019-12-23 995 瀏覽
之前經過見到門口有張牌寫住請學生免費食拉麵,只要出示學生證就可以,咁我就唔知鋪頭嘅立場係咩啦,上網都搵唔到咩資料,就自己去fc下。厚着面皮咁行入去🥴都真係幾尷尬原味拉麵 ($72)因為是免費的關係所以叉燒只有一片,配菜固定為蔥,正常是兩片叉燒,配菜可以選擇蔥或椰菜。看到湯頭表面有油分但喝下去不油膩,也不算鹹,是可以喝得順口的湯頭。麵是細麵,彈牙不過軟煮得剛好。叉燒肥瘦均勻,經過輕炙帶出油香。喜歡木耳絲和蔥花給得夠多,口感清爽。有好多人都覺得呢間拉麵平,但我個人覺得咁樣先係拉麵嘅正常價錢,係日本,拉麵🍜係一種平民食物,價錢應該係貼地。但香港好多時候拉麵都過百,真係比較貴。

原味拉麵 ($72)
原味拉麵

2019-12-06 816 瀏覽
之前去日本無食到拉麵一直耿耿於懷,放工落車見返呢家拉麵就二話不說衝左入去門口仲見到話學生免費😉雖然唔關我事🤣拉麵都有幾款你揀有辣有唔辣,仲有黑蒜,海老,鰹魚口味😹真係會有選擇困難最後都係揀左黑蒜,印象好似上次食過,唔緊要!再食!配料揀左蔥,火灸叉燒,普通質感既拉麵好快就有得食!麵條係幼身既!軟硬適中!黑蒜味都濃濃的!湯又濃濃的!真的想把湯都喝了!叉燒很肥美,火灸過香香的!但我嫌舊叉燒太肥了,不喜肥肉的要注意了
門口仲見到話學生免費😉雖然唔關我事🤣
2019-12-04
2019-11-21 824 瀏覽
期間限定,原隻龍蝦拉面,濃味豬骨湯,味道唔錯,而且只需要$88,見已經係店內最貴的拉面款式。其他小食見到都是十幾二十,十分低食,門口見到支持學生,即刻去嘗試一下,店員都是年輕人.支持
龍蝦拉麵
龍蝦拉麵
2019-11-05 971 瀏覽
實在非常肚餓一落巴士喺正呢間拉麵門口見到好似幾吸引無諗咁多就入左去我點左鰹魚拉麵味道算夠嘅但未到好濃配菜係木耳同椰菜麵係幼身嘅唔係自己舖頭打係外面買返黎面嘅質感可以選擇 我揀左硬都幾掛麵 ok啦我鍾意粗身麵多d落單時我想加一隻蛋但舖頭話賣哂3點幾就賣哂🙈🙈海老拉麵就屬於普通水平叉燒比較鞋 唔多吸引呢個價錢配以呢個質素我覺得可以接受但呢間舖嘅員工唔係幾和諧我坐近bar枱一路聽住佢地好晦氣嘅對話覺得有d唔舒服
實在非常肚餓

一路聽住佢地好晦氣嘅對話
覺得有d唔舒服

鰹魚拉麵
2019-11-03 464 瀏覽
尋日返半日工忽然好想食拉麵, 最近一係去豚王或麵屋黑岩,最後因為要買野,所以去左深水埗麵屋黑岩之前食過幾次黑蒜,幾ok! 今次決定試下海老(80蚊)海老拉麵的湯底好濃蝦味上面有一堆櫻花蝦! 另有一堆肉碎! 配埋蝦味湯好好味! 配菜可以選蔥或椰菜。吾知點解d麵同我2。3個月前食不同,現變左幼身拉麵,幼度好似梘水麵果d甘,我喜歡食較硬身有咬口的麵,所以幾喜歡呢種麵呀!叉燒有2片,我選左火灸叉燒,少少肥不太厚,個湯都heavy所以吾會飲哂囉! 我本身真係大食的所以食完真心未飽!忍吾住又叫多個小食!唐揚魷魚(22蚊)望落幾炸,食落吾算,幾香口!!埋單102蚊! 餐廳沒趕人,我食完坐左半小時睇小說沒人理。麵屋黑岩星期一至五有拉麵tea更抵,50零蚊碗麵細d,女仔吾似我甘大胃應剛剛好
尋日返半日工忽然好想食拉麵

之前食過幾次黑蒜,幾ok
! 今次決定試下海老(80蚊)

海老拉麵的湯底好濃蝦味
上面有一堆櫻花蝦! 另有一堆肉碎!
配埋蝦味湯好好味! 配菜可以選蔥或椰菜。

吾知點解d麵同我2。3個月前食不同
,所以幾喜歡呢種麵呀!

叉燒有2片,我選左火灸叉燒,少少肥不太厚
,個湯都heavy所以吾會飲哂囉!

我本身真係大食的
所以食完真心未飽!
忍吾住又叫多個小食!

唐揚魷魚(22蚊)望落幾炸,食落吾算,幾香口!!

埋單102蚊
! 餐廳沒趕人,我食完坐左半小時睇小說沒人理

2019-11-02
  • 海老拉麵