2021-03-06 1302 瀏覽
這天下班後,與友人來到拉麵店吃拉麵,選了這間鄰近深水埗地鐵站、位置方便的拉麵店。店內以木色日式裝潢為主,並設吧台座位,一人來吃也很適合。店舖以手機下單,可即時看到已售罄的食物,十分方便。朋友身為黑蒜迷,怎能錯過黑蒜拉麵($82),這款拉麵的叉燒可選火炙或厚切,配料可選蔥或椰菜絲,亦可選麵條軟硬度。經火炙後的叉燒滲出其肉的炭香味和其油脂的香味,吃下會更香口。選了普通的麵條硬度,麵條硬度適中,在熱湯中浸了一會也不會變得過軟,而且能掛湯,整碗不論麵條還是湯底都帶着香濃的黑蒜味。加上爽脆的黑木耳絲和大量蔥,令整體口感變得更爽脆。蟹肉拉麵($86)的中間放上一大片惹味的叉燒,加上蔥、蟹肉和鮮爽的蘿蔔絲,湯底相對較柔和,不覺油膩,並有濃郁的海鮮味。蟹肉份量多,與柔和的湯底很相襯。拉麵同樣掛湯,叉燒香口帶着油香。溏心蛋($12)是拉麵不可缺少的配料,軟滑的蛋白襯托半熟的蛋黃。半熟的蛋黃緩緩流在拉麵碗內,令拉麵沾滿蛋漿,吃一口除了嚐到拉麵本身掛滿的湯汁,也嚐到蛋黃的香郁。想不到驚喜留在最後,這款日式炸蝦餅($22)非常好吃,一共有三大塊。蝦餅炸得非常鬆脆,內裏的蝦肉多而十分爽口,不會覺得乾硬。蝦餅下層

溏心蛋

日式炸蝦餅

想不到驚喜留在最後,這款日式炸蝦餅($22)非常好吃,一共有三大塊。蝦餅炸得非常鬆脆,內裏的蝦肉多而十分爽口,不會覺得乾硬。蝦餅下層鋪了少許新鮮爽口的椰菜絲,拌椰菜絲吃會變得更爽脆,是必點的小食。原本想點薯片雞翼,但售罄,卻嚐到如此好吃的小食,真是塞翁失馬,焉知非福。
2021-02-25
溏心蛋
2021-04-24 0 瀏覽
白色情人節👩‍❤️‍👨行吓香港嘅秋葉原(黃金電腦商場🤪😁)配合節日👩‍❤️‍👨~食日式拉麵🍜款式唔多、但款款都好想食😘用QR Code落單~可以選擇麵硬度(軟、硬、普通)強力推薦選擇硬度,好有咬感👍🏻👍🏻👍🏻叉燒推薦選擇火炙🔥一流😘正宗日式紫菜(卜卜脆)黃金餃子~個樣已經好吸引😬識食落仲好味🥟👍🏻👏半天香港🇭🇰日本🇯🇵遊(行街食野)願天下情人節快樂👩‍❤️‍👨😘
白色情人節👩‍❤️‍👨
行吓香港嘅秋葉原(黃金電腦商場🤪😁)
配合節日👩‍❤️‍👨~食日式拉麵🍜
款式唔多、但款款都好想食😘
叉燒推薦選擇火炙🔥一流😘
正宗日式紫菜(卜卜脆)
黃金餃子~個樣已經好吸引😬識食落仲好味🥟👍🏻👏
半天香港🇭🇰日本🇯🇵遊(行街食野)
願天下情人節快樂👩‍❤️‍👨😘
2021-04-18 0 瀏覽
今日出左黃金睇電腦野, 睇完就係附近食有間門面幾日本幾拉麵店, 冇咩點諗就入左去係OPEN KITCHEN格局, 咁衛生就有保障D, 睇住師傳煮都開心D平均都係八十幾一碗, 價錢都幾正常既拉麵價仲有D配菜, 小食咁用QR CODE落單, 方便簡單快捷海老拉麵-$82個湯底好濃味, 而個拉麵軟硬度岩岩好, 師傳掌握得好好, 而有好多海老仔令成個麵都鮮左, 好好味, 而個日式叉燒肥廋度剛剛好, 仲有兩大塊, 好抵食蟹肉拉麵-$86一大堆蟹肉, 真係不計成本, 差不多可以每啖拉麵都有蟹肉, 好幸福, D個湯底就冇海老的咁濃味, 但配蟹肉黎講, D個濃度剛剛好配菜叫左隻唐心蛋, 蛋黃係超流心的, 好食!最後食埋個好香脆的餃子, D個同出面食既不同, 好特別總結拉麵既質素都幾高, 真心幾好味
平均都係八十幾一碗, 價錢都幾正常既拉麵價
仲有D配菜, 小食咁
用QR CODE落單, 方便簡單快捷

海老拉麵-$82

蟹肉拉麵-$86
配菜叫左隻唐心蛋, 蛋黃係超流心的, 好食!
最後食埋個好香脆的餃子, D個同出面食既不同, 好特別

總結拉麵既質素都幾高, 真心幾好味
2021-04-18
2021-04-18 132 瀏覽
經過店外見裝飾很日式,即刻想起日本的拉麵店。一於食碗拉麵。辛辣味拉麵,配了厚切叉燒。好的湯底是重點。辣味湯底用上豬骨湯底,濃味辣味都足夠。還加了點辣粉在面,更添香味。麵質有彈牙,能掛住湯一起吃。叉燒厚身,咬落軟腍,不肥膩。 另加配了紫菜,大大片,脆口。 點了蟹肉拉麵。蟹肉鋪在拉麵上,份量有不少。拉麵是用了鮮蟹肉,食到鮮甜味。湯是豬骨味,非常濃郁。再撈蟹肉在拉麵內,更提升了湯底鮮甜度。配的是火炙叉燒。火輕輕燒過表面,味道更香。點了日式炸餃子。炸到金黃色,再配橙紅色的明太子醬。炸得香脆。肉餡料多,咬開入面還保留到肉汁。
經過店外見裝飾很日式,即刻想起日本的拉麵店。
一於食碗拉麵。

辛辣味拉麵,配了厚切叉燒。好的湯底是重點
另加配了紫菜,大大片,脆口。

點了蟹肉拉麵。蟹肉鋪在拉麵上,份量有不少
。拉麵是用了鮮蟹肉,食到鮮甜味

點了日式炸餃子。炸到金黃色

2021-04-13 145 瀏覽
拉麵之旅來到深水埗,等了10分鐘就可以入座,可以和朋友面對面坐,拉麵店來講算舒服。這裏要用QR code落單,都幾暢順方便。【原味】豬骨湯底配上厚切叉燒,有木耳絲和大量蔥花,先講豬骨湯底味道幾濃郁,口感偏稀,不會太張在口中,麵條亦沒有鹼水味。厚切叉燒7分肥3分瘦,脂肪溶解口中,過癮!【鰹魚】近排很多拉麵店都有鰹魚湯底,這間味道濃郁,亦有鰹魚的鮮味,又咸又香,一堆木魚碎做伴碟。火炙叉燒有兩片,質地比較乾身,肉的比例就多些少。【替玉】中間水汪汪。【日式炸餃子】上面的櫻花蝦碎超惹味,外皮又脆,中間的肉饀都好香。

鰹魚
炙燒叉燒

【替玉】中間水汪汪。
替玉

日式炸餃子
2021-04-07
鰹魚
炙燒叉燒
替玉
日式炸餃子
2021-04-11 126 瀏覽
朋友知道我好鍾意食拉麵,特登約我喺深水埗,話要一齊嚟試吓呢間口碑幾好嘅拉麵店😋我叫咗$82嘅「黑蒜拉麵」,揀咗「厚切叉燒」、椰菜,麵要硬身,再加$16嘅「火炙叉燒」做topping😆;朋友叫咗$86嘅「蟹肉拉麵」,亦都係揀椰菜😊;另再加一個$24嘅小食「唐揚魷魚🦑」share😋-「黑蒜拉麵」湯底幾濃郁,拉麵麵身夠硬,啱我胃口😋;「厚切叉燒」同「火炙叉燒」同樣好有豬味,肥肥哋非常甘香😋;最特別係有一小堆黑萌萌嘅豬肉碎,非常香口有蒜頭🧄味,原來係用黑蒜油煮嘅「黑蒜油肉碎」,好正😋;仲有啲黑木耳都係我喜歡嘅😋- 朋友話佢嘅「蟹肉拉麵」都好美味,仲有頗多蟹肉😋-「唐揚魷魚🦑」炸得非常香口😋

- 朋友話佢嘅「蟹肉拉麵」都好美味,仲有頗多蟹肉😋
-「唐揚魷魚🦑」炸得非常香口😋
2021-04-09 61 瀏覽
心思思想食拉麵,在深水埗找到間門面不錯的拉麵店,店面裝修也很有日本風格,就入去試試「蟹肉拉麵」我和朋友也點了最貴的蟹肉拉麵,想不到蟹肉的份量也不少,有超過一隻大匙羹的份量,是一絲絲的,蟹味也算濃。再飲一下湯底,想不到湯底也有蟹味哦!湯底超濃超好飲,配合上拉麵,拉麵只有很淡的鹼水味,口感也不錯!個湯底好飲到我全部飲晒,哈哈哈「日式煎餃子」小食就點了煎餃子,餃子外皮非常之脆,皮也很薄,大大隻,共有五隻,味道和份量也不錯!食物是非常之美味,唯一美中不足的地方就是收銀的那個女職員態度非常之惡劣,這間拉麵店請了她真的是非常之不幸喔!除了這位黑面女職員之外其他都是一百分!非常滿意!

「蟹肉拉麵」

個湯底好飲到我全部飲晒,哈哈哈

「日式煎餃子」

2021-04-02 127 瀏覽
這天中午吃的這家麵屋黑岩純粹是無意中發現的,正在想中午要吃什麼的時候經過店門口,就被店門口充滿日本風情的裝修所吸引,加上店內的工作人員熱情的招呼,所以就走進去了。店內的特色是,叉燒、配菜、麵,通通都可以客製化,我選了黑蒜拉麵, 叉燒選擇厚切叉燒, 配菜選擇蔥, 硬度為普通。拉麵的種類共7款,另外附有小食或飲品。黑蒜拉麵乳白色的豚骨湯汁淋上焦香蒜油,一看就是很濃郁的湯頭。淺嚐一口湯汁,焦香蒜味在嘴裡散發開來剛好可以配合豚骨湯底的香味,味道真的很香也很獨特。我很喜歡這個湯的味道,喝起來不會覺得太油。拉麵搭配大量的黑木耳感覺很清爽,也可以中和一下濃郁的湯底。拉麵粗度算是中細,煮得剛剛好也有彈性,吸附湯汁一起吃,吃起來每一口都很有味道。三大片的叉燒我揀選了厚切,口感軟嫰,吃起來十分滿足。飽滿的流心蛋同樣是一大賣點,將蛋黃稍微戳破後將拉麵沾著蛋黃吃,吃得出滑順的口感和蛋黃的鮮甜味。海老拉麵朋友則選擇了海老拉麵,顧名思義就是會有很多蝦的拉麵,拉麵用了大量的櫻花蝦鋪在上邊,賣相非常好看。喜歡海鮮與蝦子的人可以點這個,整碗都會是滿滿的蝦味。日式炸蝦餅日式炸蝦餅,一小碟有三片,非常厚身, 熱氣騰騰剛炸好

拉麵的種類共7款,另外附有小食或飲品。

黑蒜拉麵
拉麵搭配大量的黑木耳感覺很清爽,也可以中和一下濃郁的湯底。
三大片的叉燒我揀選了厚切,口感軟嫰,吃起來十分滿足。

海老拉麵

日式炸蝦餅
日式炸蝦餅,一小碟有三片,非常厚身, 熱氣騰騰剛炸好,蝦餅經過油炸外表非常黃金,一咬下去超酥脆又香甜,蝦餅不油膩,吃完也不會滿口油油的,爽脆好吃。

2021-03-31 109 瀏覽
住深水埗一帶的朋友都特別推薦麵屋黑岩的拉麵 ,對它的湯底和食物質素都讚不絕口,所以今日和朋友相聚和品嚐一下。餐廳也是採用QR code下單,也可以選擇配料,叉燒的厚度,麵條的軟硬度。海老拉麵上台的一刻,都被豐富的海老吸引着視線,湯底香濃撲鼻,整碗濃湯都是滿滿的櫻花蝦,每一口拉麵都能沾上豐富的櫻花蝦,所以無論味道或香味,都非常濃厚,不禁一口接一口。 拉麵硬度適中,帶點煙韌,叉燒選擇厚切,肉味超濃,整碗麵色香味俱全。蟹肉拉麵雖然蟹肉拉麵沒有海老拉麵的鮮豔奪目,但是蟹肉也不少,吃得出有蟹的鮮味。雖然湯底味道清淡一些,但更能吃出濃厚的豬骨湯底。不得不強烈推薦它的溏心蛋,溏心蛋超好味,熟度恰到好處, 味道甜甜的但帶點咸,忍不住一啖就吞下去。日式炸蝦餅炸蝦餅金黃香脆,蝦肉味濃, 也是不錯的小食。

海老拉麵

日式炸蝦餅
炸蝦餅金黃香脆,蝦肉味濃, 也是不錯的小食。
2021-03-31 64 瀏覽
黑岩門口有大大個燈籠寫住黑岩,遠遠一望就見到。拉麵店雖然細細,但座位坐得都舒服,還見到廚師煮拉麵。平時食日式拉麵,通常都是叉燒拉麵,見到蟹肉拉麵,不得不叫。蟹肉好多又甜,而且好有蟹味。湯底味道濃郁,麵質好彈牙。原隻半熟溏心蛋,切開蛋漿流出,熟到煮得好,有蛋味,好好味。黑蒜拉麵跟火炙叉燒,黑蒜是一個球,攪開全是肉碎,湯底顏色好啡,除了有黑蒜味道,還有陣陣胡椒味。火炙叉燒,是厚身的,肉質軟。小食唐揚魷魚,魷魚熱辣辣的,魷魚都有肉汁,外層炸得都脆口。
黑岩門口有大大個燈籠寫住黑岩,遠遠一望就見到。
拉麵店雖然細細,但座位坐得都舒服,還見到廚師煮拉麵。

平時食日式拉麵,通常都是叉燒拉麵,見到蟹肉拉麵,不得不叫。
蟹肉好多又甜,而且好有蟹味。湯底味道濃郁,麵質好彈牙。
原隻半熟溏心蛋,切開蛋漿流出,熟到煮得好,有蛋味,好好味。

小食唐揚魷魚,魷魚熱辣辣的,魷魚都有肉汁,外層炸得都脆口。
2021-03-30
  • 溏心蛋
2021-03-20 151 瀏覽
一直以為深水埗得黃金果頭比較多好野食,今日竟然比我起大街長沙灣道發現咗呢間拉麵舖,都幾好食。餐牌其實好簡單,有7款拉麵,都係豬骨湯底,我同友人分別嗌了一個辛辣拉麵,一個少啲見到嘅蟹肉拉麵。拉麵有得揀軟硬度,配菜有得揀葱或者椰菜,我朋友因為唔食蔥所以可以揀椰菜都幾好。最驚喜既係叉燒竟然有得揀火炙或者厚切。我自己就好鍾意我個辛辣拉麵,湯底好濃豬骨味,配埋辣肉碎食一流。我揀咗厚切叉燒,叉燒非常之好食,雖然係厚切但唔會太肥膩,仲勁大塊,抵食。朋友嘅蟹肉拉麵湯底原來除咗有豬骨味,仲好重蟹味,配埋啲蟹肉都幾好食,咁的配搭其實幾特別。朋友叉燒係火炙,因為燒過,口感都唔錯,但我就覺得厚切叉燒更好食。另外我哋加咗隻溏心蛋,都唔錯,醬油味非常之重,配拉麵食正!原本見到小食有一個薯片雞翼好似幾吸引,但係我哋因為太夜嚟食,已經賣曬,所以轉咗嗌蝦餅,又估唔到幾好食,仲有三塊咁多,同埋因為新鮮炸,好熱好脆。臨走見到原來平時有午市套餐,會跟小食/飲品,下次經過深水埗會再試下。

• 辛辣拉麵
  • 厚切叉燒
1K
2021-03-20 92 瀏覽
很久沒有來這裡吃東西了,我們挻喜歡吃這家的拉麵,經過附近就過來吃吃東西吧🙈。位於長沙灣道的店舖,環境雖然不大,但坐得很舒適。這裡已改為掃碼下單了,更方便又環保☺。💥辛辣拉麵 HKD$80,選擇了硬拉麵/厚切叉燒/走蔥版本。濃底味道很香😍,味道濃郁帶點辣味。叉燒是厚切版本,肥瘦適中肉質腍身。個人較喜歡吃硬拉麵,因為更有咬感挻好☺。💥醬油拉麵 HKD$80,選擇了普通拉麵/炙燒叉燒版本。顏色看似普通湯底,但醬油味道較重🙈,味道咸咸的。叉燒經過炙燒後,令到油份滲出,所以味道更香,肉質煙韌。💥日式炸餃子 HKD$32,這個一份有五隻,有兩款不同口味。口味有明太子和沙律醬這兩款,餃子外皮脆脆的,裡面肉質煙韌,不用加醬汁吃也可以☺。食物質素不錯,價錢一般,環境不太嘈吵。在下班時間去吃,人流未算太多,所以不用等位。

2021-03-17
🍴蟹肉拉麵 HKD 86呢個蟹肉拉麵一D都唔簡單 絕對唔係就咁放D蟹肉上去就叫蟹肉拉麵🤯首先梗係試左啖湯底先 味道較清甜 口感濃郁 蟹嘅鮮甜味都好出🥴拉麵上嘅蟹肉都份量十足 仲食到有少少軟殼 保證真材實料🤪佢嘅叉燒都係水準之作 雖然肥肉比較多 但係就做到入口即溶嘅感覺🥳🍴黑蒜拉麵 HKD 82重口味之選‼️湯底啲黑蒜未撈勻 已經食到好重嘅蒜味🧄黑蒜大大粒 食落口感分明 有啲似食緊肉碎嘅感覺🤪撈埋落個湯底到 蒜味十足‼️唯一就係湯底都真係偏重口味 食完會比較口渴🤪🙈🍴章魚燒HKD 20+日式炸蝦餅 HKD 24兩款小食都中規中矩 正常水平🧐章魚燒細細粒咁 每粒都有章魚肉係入邊 但係就感覺個口感唔夠外脆內軟🙈炸蝦餅都比較厚身 所以食落就比較實 但係都食到粒粒嘅蝦肉🦐
🍴蟹肉拉麵 HKD 86

🍴黑蒜拉麵 HKD 82

🍴章魚燒HKD 20+日式炸蝦餅 HKD 24
2021-03-14 106 瀏覽
又係同妹妹去食拉麵嘅時間~ 今日會出去深水埗區,口袋中已經有幾間cafe同拉麵店想試,之前聽係附近工作的朋友介紹呢間拉麵店十分不錯,所以就嚟試下啦!我地大概5點幾左右到,算係early dinner嘅時間,未有好多人,座位亦算鬆動。坐低之後店員已經好殷勤地奉上兩杯水同解釋用QR code落單,第一感覺已經唔錯!睇睇拉麵款式,基本的湯底款式都有;除咗必備配料 - 叉燒,亦都有蟹肉、海老等等可以選擇。另外仲有不同款式的小食和配料可以追加,有選擇困難症嘅我地都猶豫咗好耐先揀到。落單完成後,先來小食 - 章魚小丸子。即叫即做,新鮮上碟,外皮香脆,饀料豐富,加上木魚、醬汁,經典的日式小食好快俾我地食哂。醬油拉麵 & 蟹肉拉麵之後主角來了! 妹妹叫咗醬油拉麵,而作為海鮮控的我就試下蟹肉拉麵。先說湯頭,十分厚實的味道,非常濃郁,加上麵條可以選擇口感 (我地都揀咗「硬」),彈牙的拉麵加上濃厚的湯底,非常掛湯,十分滿足! 配料的叉燒經過火灸,肉香帶有少許炭香味,濃厚的湯底進一步提高油脂感,口感十分豐富!!而蟹肉拉麵的主角 - 蟹肉十分鮮甜,係真正的蟹肉,配上濃厚的湯底帶出少許甜味,是另一種的味道,對我嚟

醬油拉麵 & 蟹肉拉麵

而蟹肉拉麵的主角 - 蟹肉十分鮮甜,係真正的蟹肉,配上濃厚的湯底帶出少許甜味,是另一種的味道,對我嚟講十分討好!

而且份量都不少!

我地另外仲叫咗溏心蛋,單睇外貌以為無乜特別,咬開才有驚喜! 蛋身香甜,蛋黃濃郁,溏心的效果做得好好,剛好係食得到的溏心,又可以與拉麵融合的狀態,大家去食的話一定要加一隻溏心蛋!

2021-03-10