2018-05-14 182 瀏覽
香港現正處於「拉麵戰爭」時代,拉麵店的數量,不論是連鎖日式拉麵店、本地小店及過江龍,都紛紛進佔本地,對於我們那些日本美食控來說,可說是快樂無窮!要數近期最火熱的日本過江龍,必有東京第一的麵屋一燈的份,今日就到我來親身試個究竟!因為我已經延遲朝聖,所以中午時份已無須受人龍之苦。一入坐,侍應生便給您餐牌及點菜紙,這選擇不多,而我便選了味玉濃厚魚介沾麵($158)。15分鐘後,沾麵就到了,侍應生會簡單介紹吃法及提醒我們可要求翻熱沾汁。它份量不多,配料有蛋、叉燒、雞肉、櫻花蝦辣粉及沾汁中帶有兩粒手製雞肉丸。我曾說過,蛋是拉麵/沾麵的最佳拍檔,我可以無肉,但不可沒蛋。別看它平平無奇,睇落有點過熟,實際它煙燻味重,非常入味,實在出色!老實其麵質是我吃過的最出色,麥香充足,彈牙非常,掛湯能力一流,不論是味道、質感,都非常好沾汁也是出色。目測不油膩,但質感濃稠,香味十足。雞肉相對失色了,雖稱不上老、鞋口,但雞肉味道唔出,更稱不上肉質幼滑。叉燒更是令人失望,真心鞋口,有渣。吃到一半,便把旁邊的櫻花蝦辣粉放入沾汁,伴麵入口,出乎意料地味道突出,有辛香之餘而帶有淡鮮味,不錯!總括而言,沾麵同蛋是一級,肉材卻
沾汁也是出色。目測不油膩,但質感濃稠,香味十足。
叉燒更是令人失望,真心鞋口,有渣。
總括而言,沾麵同蛋是一級,肉材卻是九流,地獄又折返人間,唔排隊食下都可以既......
2018-05-10 195 瀏覽
作為一位拉麵控,好出名既一燈係香港開點會唔試下呢。聽講試業期間每日限量供應100碗添。同友人5點15就去到,都已經排左10個人了。以為會好快入到去點知係外面等左足足20幾分鐘排到咁上下,店員比餐牌同紙,簡好左拉麵先入座。唸住好快有得食啦,點知仲要等多四十幾分鐘先有得食。我認為等待時間真係太長啦。特製 濃厚魚介沾麵 $168 湯底係幾濃郁,不過無話好特別亦唔係特別好食,麵條就夠彈牙有咬口。不過份量就唔太夠 我唸食2碗先夠飽肚。如果要等咁耐同比咁高價錢食既話,我唸性價比太太太低,唔係話唔好食,只係等既時間太長,加上價錢比同味道既拉麵高出太多。所以本人唔太建議再去,一燈去一次就夠了。
排到咁上下,店員比餐牌同紙,簡好左拉麵先入座。

特製 濃厚魚介沾麵 $168

2018-03-24
45 分鐘 (堂食)
2018-05-07 163 瀏覽
沾麵有些少鹼水味,彈牙而粗幼適中,沾上魚介湯汁食第一啖充滿左油香,係唔膩果隻油脂既濃郁,加上個魚介底調較得唔錯,食落是讚賞的。叉燒有兩款,係肉質比較唔同,白肉柴啲但都淋,都係咸咸地有啲肉味。湯中既肉丸點些少櫻花蝦辣粉會更惹味,就咁食普通就手製肉丸咁。味蛋竟然好咸,可能唔好彩。下次要最普通既濃厚魚介沾麵最穩陣。唔使等位,座位都有啲距離, 私隱度不錯。.......#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #foodie #foodstagram #eatstagram #like #food #meal #foodblog #foodig #instafoodie #delicious #foodporn #foodreview #foodhunt  #travelhk #eatlife #life #먹방 #맛집 #맛 #홍콩 #ramen #麵屋一燈 #沾麵

味蛋竟然好咸,可能唔好彩。

下次要最普通既濃厚魚介沾麵最穩陣。

唔使等位,座位都有啲距離, 私隱度不錯。

2018-05-07 143 瀏覽
12點3左右經過聞名已久嘅「一燈」,見唔到條長龍,即刻9秒9衝入去,點知門口waitress即刻遞上餐單,佢話先點菜,後入座,好啦,我喺好無頭緒之下,點咗「味玉 秘製醬油拉麵」,朋友點咗「濃厚魚介拉麵」。點完菜,終於可以坐底喺海景位,雖然海景位置係bar棓枱setting,但有足夠空間俾你用餐之餘又唔會同隔離果個人有身體接觸,喺當今寸金尺土嘅城市,我竟然唔洗同鄰座有丁點兒機會嘅肌膚之親,我已經感到恩惠。Anyway, 我個麵喺大約10分鐘之後到達。原來個麵係除咗有溏心蛋之外,仲有雞肉、叉燒各一塊,我平時麻麻地食拉麵叉燒,因為覺得好多肥膏又頂肚,但「一燈」嘅叉燒係肥瘦適中,我食完一塊、想再要多一塊雖然個溏心蛋好Hong Kong style, 而拉麵軟硬度都冇得揀,不過可能個靚海景已經提昇我食慾不少😊一定會再嚟試清楚😋

Anyway, 我個麵喺大約10分鐘之後到達。

一定會再嚟試清楚😋
2018-05-02
2018-05-06 125 瀏覽
行經LCX, 見到從東京過來香港插旗的麵屋一燈。愛兒至愛食日式拉麵,所以二話不說便行過去排隊,幸好等候的人不多。在等位期間,店員已提供餐牌及點餐紙給食客預先點餐,好讓節省時間。等了十五分鐘左右便可以入座,店鋪裝修以木材為主,簡約舒適。座位寬闊,椅子下方有籃子可以放置隨身物件。檯與檯之間保持一定距離,不怕擁擠。牆壁上還有以店名為主題的書法詩詞,頗有意思。兒子點了秘製醬油拉麵,拉麵內有一片豚肉及雞肉叉燒,豚肉叉燒薄而味濃,雞肉相對味淡但絕不鞋口。湯頭比較油並帶點苦味,應該是醬汁太濃的關係。麵身煙韌有彈性,口感不俗。而我則點了濃厚魚介拉麵,真心,我並不太喜歡,湯頭帶點魚味但太稠,內裡有兩粒雞肉丸子,丸子裡夾雜著少許雞軟骨,但整粒丸子的味道及口感都麻麻,丸子質地較散。此店連續五年獲選東京第一拉麵,但我個人覺得有更多拉麵店比她出色,不過這純粹個人意見😄

牆壁上還有以店名為主題的書法詩詞,頗有意思。

2018-05-05
2018-05-05 190 瀏覽
無心插柳地行入這間拉麵店, 日式裝修很優雅寧靜。 13款麵款任擇。以尖沙咀地段的拉麵當然唔會平, 不過湯底濃郁,麵彈口是不錯的。 料和麵如果多些會更好, 份量略嫌少唔算飽未試過又鍾意食拉麵的可以一試。試過一次唔會再來。

未試過又鍾意食拉麵的可以一試。試過一次唔會再來。

2018-05-04
2018-05-01 361 瀏覽
明明在日本都吃過一燈本店明知香港的一燈比日本貴一倍、人多、口碑一般但偏偏身邊有好多拉麵的Fans堅持要去試試,點知⋯掙扎了很久的我,在3位朋友陪同下去了食一燈為了避開人潮特意在平日午市尾先去成功長驅直入看了食評,已有入到去仲要等20分鐘先有得食的心理準備點知!我地一行4人,明明3個都點魚介湯底,偏偏奇怪地2人即刻有得食以為自己好彩,原來係另一種「中獎」先來的兩碗,分別係一碗沾麵、一碗拉麵兩碗都只係室溫,沒有沾麵拉麵熱到出煙的難基本原則要知道沾麵已在日本稱霸,尤其係在較新潮的店,即使係日本一燈,沾麵都係較收歡迎的所以我在香港都同樣點了沾麵,以為比較有保證先試了一口湯味道其實好出色好鮮甜好可惜溫度只係室溫,上面凝固了一層油可想以知,將冰凍的麵條浸落去之後只會令成碗湯更加快凍加上店內好大冷氣食左三份一已經唔係好想繼續食好彩佢有一個暖壺比你加湯壺內的湯倒出來仲有出煙的比起我本身一黎的湯熱,只不過熱湯加入已凍的湯都係又=室溫湯到我好慢咁食到一半,即係大概15-20分鐘後,另外兩位朋友的麵才到,而佢地既湯係熱既,好明顯早來的兩碗不太正常吧?最諷刺的是遲來的兩位朋友食剩的湯,仲熱過我不斷加湯的湯,朋
明明在日本都吃過一燈本店
明知香港的一燈比日本貴一倍、人多、口碑一般
但偏偏身邊有好多拉麵的Fans
堅持要去試試,點知⋯

掙扎了很久的我,在3位朋友陪同下去了食一燈

為了避開人潮
特意在平日午市尾先去
成功長驅直入

看了食評,已有入到去仲要等20分鐘先有得食的心理準備

以為自己好彩,原來係另一種「中獎」

先來的兩碗,分別係一碗沾麵、一碗拉麵
兩碗都只係室溫,沒有沾麵拉麵熱到出煙的難基本原則

所以我在香港都同樣點了沾麵,以為比較有保證

[味玉濃厚魚介沾麵]
先試了一口湯
味道其實好出色好鮮甜
好可惜溫度只係室溫,上面凝固了一層油

可想以知,將冰凍的麵條浸落去之後只會令成碗湯更加快凍
加上店內好大冷氣
食左三份一已經唔係好想繼續食

好彩佢有一個暖壺比你加湯
壺內的湯倒出來仲有出煙的
比起我本身一黎的湯熱,只不過熱湯加入已凍的湯都係又=室溫湯

最諷刺的是遲來的兩位朋友食剩的湯,仲熱過我不斷加湯的湯,朋友仲叫我不如沾佢食剩的湯底好過😓

食到最後1/5的麵條是碎的

本身食完都覺得不太差
因為味道同麵的口感其實是好的
怎料下午我和另外一位一坐下就有麵食的朋有都肚瀉
食麵之後同肚瀉之前,我地麵都冇再進食,只有飲水
另外兩位遲有麵食的朋友又冇事
所以無法怪店家,
只怪自己,太好彩「中獎」了🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

又海景又大冷氣又多位又裝修得高級,不如整返熱個湯底先
2018-04-29 228 瀏覽
香港真係有好多食拉麵同埋沾麵嘅鋪頭但係做得好食嘅真係好少數我諗本地薑嘅代表會有 彩但係過江龍嘅代表就唔少得依一間 麵屋一燈開嗰陣聽到朋友話好多人排隊即刻驚左唔敢嚟食 但係等熱潮過左之後今日中午時間嚟到點知一個人都冇今次我叫左一款拉麵🍜- 味玉濃厚魚介沾麵呢度嘅沾麵 有整得好凍先拎出嚟做沾面所以絕對係個質感好好再點落啲熱湯都有個衝擊再講下入邊嘅餸先分別有雞肉丸 豚肉 同埋 雞肉 雞肉丸入邊有少少軟骨令到口感增加豚肉同埋雞肉嘅發揮就好滑而且一啲都唔鞋口肉味仲要非常之足夠流心蛋方面就偏鹹即使係撈埋啲面度食都係鹹到好誇張但係蛋黃夠流心都加晒分另外沾面仲會配左個櫻花辣椒粉鍾意食辣嘅朋友就可以加少少上去令到個面更加好食值得一提嘅係麵條本身真係好好食口感非常之彈牙而且蛋分十分足夠😌😇😇😇
香港真係有好多食拉麵同埋沾麵嘅鋪頭

但係蛋黃夠流心都加晒分

另外沾面仲會配左個櫻花辣椒粉
鍾意食辣嘅朋友就可以加少少上去令到個面更加好食

2018-04-27 222 瀏覽
人氣爆登嘅拉麵店,聽講岩岩開嘅時候排晒長龍😱今次約咗同我一樣都好中意食拉麵嘅朋友嚟試下係咪真係咁好味😋佢係咁話啲座位好寬敞, 唔會比人偷聽到講咩🤣7點幾嚟到都有幾個人排緊隊,不過好快就入得去😚不過等碗麵嚟嘅時間就耐咗小小☹我地決定一個嗌拉麵,一個嗌沾麵😝呢度無得揀拉麵嘅軟硬度同湯底嘅濃度🤔#特製濃厚魚介拉麵 ($158)😋好味指數:(7/10)呢碗拉麵有2片雞肉,2片叉燒,2粒雞丸子同一個溏心蛋😚雞肉同叉燒都係慢煮嘅,食落去肉質都幾淋,不過食起上嚟又冇乜肉味咁🤔雞肉丸子原來係人手打,肉味就重啲,咬落去質感比較散,食到有啲軟骨係入面😆而溏心蛋就不過不失😗麵質比較幼,軟硬適中(因為我中意硬小小😝)夾起上嚟都見到幾掛湯😚個湯係魚介湯嚟嘅,飲落去都覺得幾濃厚,但飲飲下就覺得好咸😢不過好在唔口渴😍#特製濃厚魚介沾麵 ($168)一嚟到店員會問我地使唔使介紹點樣食😎同頭先一樣都係有2片雞肉,2片叉燒,2粒雞丸子同一個溏心蛋😚(不過就配多咗一碟辣辣地嘅櫻花蝦,可以加入湯到)食咗一條麵,覺得都幾煙韌😚不過就覺得沾麵嚟講個湯可以再濃啲🤔後記💁🏻‍♀味道的確唔錯,不過份量唔算多而且價錢較貴😟試過一次就夠了
人氣爆登嘅拉麵店,聽講岩岩開嘅時候排晒長龍😱
今次約咗同我一樣都好中意食拉麵嘅朋友嚟試下係咪真係咁好味😋
佢係咁話啲座位好寬敞, 唔會比人偷聽到講咩🤣
我地決定一個嗌拉麵,一個嗌沾麵😝
呢度無得揀拉麵嘅軟硬度同湯底嘅濃度🤔

#特製濃厚魚介拉麵 ($158)
😋好味指數:(7/10)
呢碗拉麵有2片雞肉,2片叉燒,2粒雞丸子同一個溏心蛋😚
而溏心蛋就不過不失😗

#特製濃厚魚介沾麵 ($168)
一嚟到店員會問我地使唔使介紹點樣食😎
食咗一條麵,覺得都幾煙韌😚
不過就覺得沾麵嚟講個湯可以再濃啲🤔

後記💁🏻‍♀
味道的確唔錯,不過份量唔算多而且價錢較貴😟試過一次就夠了😫
⭐溫馨小提示
📌如果沾麵嘅湯凍咗,可以叫店員整返熱😚好貼心😍
2018-04-25 173 瀏覽
上星期週末的午後才吃過沾麵,已決定找天晚上再訪,因覺得夜晚看海景吃麵更有feel。7時許到達,很驚訝的竟沒人龍。還擔心要排很久。5分鐘後,便安排入座了。店員問姐和友人: 坐普通位還是船景位?(朋友聽到水景位...)姐還認真的問,有海景位嗎。店員沒好氣回答: 被船遮住了。很可惜,這夜,有船泊岸邊,沒海景了。看著船上的享受旅遊樂,也是別一番風味吧。個人較喜愛拉麵,這次不吃沾麵了。同樣的濃厚魚介湯底,拉麵更出色。湯底依舊濃郁,很好喝。麵條有吸收了湯的精華,雖不能選麵的軟硬度,麵條是煙韌的,吃到底也可保持口感。可惜,這次的配料樣子有點瑕疵。溏心蛋是缺了一塊,幸好,蛋黃還是半溏心,也算合格吧。
上星期週末的午後才吃過沾麵,
已決定找天晚上再訪,
因覺得夜晚看海景吃麵更有feel。

7時許到達,很驚訝的竟沒人龍。
還擔心要排很久。
5分鐘後,便安排入座了。

店員問姐和友人: 坐普通位還是船景位?
(朋友聽到水景位...)
姐還認真的問,有海景位嗎。
店員沒好氣回答: 被船遮住了。

很可惜,
這夜,有船泊岸邊,沒海景了。
看著船上的享受旅遊樂,
也是別一番風味吧。

特製濃厚魚介湯拉麵

個人較喜愛拉麵,
這次不吃沾麵了。
同樣的濃厚魚介湯底,
拉麵更出色。
湯底依舊濃郁,很好喝。
麵條有吸收了湯的精華,
雖不能選麵的軟硬度,
麵條是煙韌的,
吃到底也可保持口感。

可惜,
這次的配料樣子有點瑕疵。
溏心蛋是缺了一塊,
幸好,蛋黃還是半溏心,
也算合格吧。
2018-04-24
5 分鐘 (堂食)
2018-04-24 3091 瀏覽
被譽為東京第一拉麵店的這裡,若身為典型拉麵 / 沾麵迷的我不來朝聖一下,總是有點說不過去吧 ?有晒心理準備要等,特別今日是週末。在這情況下,等個至少半小時以上也應冇走雞吧 ?怎知去到,排也不用排就直行直入.....是否這一股一燈熱,熱潮已退 ?小弟來之的目的,當然是為了一嚐所謂東京第一之沾麵。今期有一道限定的龍蝦沾麵,實在挺吸引,不過索價又確是太離地了....思前想後,還是放棄吧,轉而點許多人叫的特製濃厚魚介沾麵....習慣上呷一小口麵湯。湯杰稠濃郁滿有魚介鮮香;湯內藏著的雞肉丸,丸中含有不少細碎的軟骨,細嚼下去既有肉香亦有嗦嗦聲之咬勁,可算是一個額外之bonus....麵條上舖了一只蛋、豚肉與雞肉叉燒各兩小片,份量於我這大男人來講,確實有點偏少....不過若論每一款材料以至最基本的粗麵條,質素都是甚出眾的....蛋一睇就知極流心,蛋黃滿泛光澤帶晶瑩,入口滿嘴的甘甜,可說是小弟在本地吃過的拉麵店中弄的極致之作....豚肉叉燒用的是我們所謂的赤豚,極瘦但入口一點也不嚡,嗒落有微微的smoky taste;但相對比較下我是更愛那一小片睇落白雪雪的雞肉叉燒,將之放入嘴一抿就溶掉了,實在是嫩滑

豚肉叉燒用的是我們所謂的赤豚,極瘦但入口一點也不嚡,嗒落有微微的smoky taste;但相對比較下我是更愛那一小片睇落白雪雪的雞肉叉燒,將之放入嘴一抿就溶掉了,實在是嫩滑到極....

麵條一如所料的煙齦有咬口但又不至過韌硬,屬水準以上....

在這裡,要加湯的話絕對是易事,它一來就是一整樽,您喜歡加多少就多少,悉隨專便.....

加湯後味道更純更易入喉,一喝就是半碗。這兒特別在還附有少許櫻花蝦辣粉可以加進湯內,不過小弟試加入去,卻又感對湯的味道未能起提味之作用。說實在,是唔加好過加....

全城的沾麵店,小弟可說是嚐過其中的絕大部份。若論整體平均水平而言,這兒實可堪稱全城之最....

如您肯大破慳囊拿出一百六十八大洋的話,您就可以享受到這一碗出色的拉麵了.....
2018-04-23 177 瀏覽
一如以往日本拉麵店,環境靚地方乾淨,座位少,服務佳,一燈嘅拉麵一般,麵質較硬,湯底一般,豬肉一般,雞肉又一般,你話死唔死呀,咁就收我百二蚊,不過沾麵總算唔錯,湯底魚味夠,香濃而不鹹,去到記得坐對海,一邊睇住過海一邊食沾,咁百幾蚊就掋啦,仲有記得唔好飲烏龍茶啊,38蚊😱,同道地差唔多姐,飲住水先啦。
2018-04-22 287 瀏覽
[ 第六🍜| 東京冠軍 一燈🏮]••前排我身邊有隻烏英👻日日係咁話好想食拉麵好想食拉麵呀🧟‍♀️見佢咁渴望,我就趁復活節假期最後一日帶佢去食名氣好大既一燈🍜⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹特製濃厚魚介沾麵($168)⭐️6.5/10首先值得一讚既係湯凍左,可以翻熱🔥雖然係咁,但凍既速度係大約食第四啖就開始凍😨我都唔好意思係咁要求翻熱🤦🏻‍♀️話就話濃厚湯,但好淡味...做拉麵湯就差唔多😕而且麵條掛湯力非常低,沾唔到湯汁,我幾乎真係要當佢拉麵咁食🤷🏻‍♀️-▫️配料就全部都幾好,但啲叉燒好鬼細塊🙁最鍾意係隻蛋👍🏻自家製雞肉丸子都幾特別🐔雖然有啲鬆散,但撈左啲雞軟骨咁幾有咬口🤔-朋友點的拉麵🍜-🔺座位比一般拉麵店寬敞好多🤩好有私隱度,可以盡情影相同傾計📸🗣🔺但完全唔飽,之後要再去食野🙊$168黎講太貴,如果$100我都未必會再去食~
[ 第六🍜| 東京冠軍 一燈🏮]

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆

🔹特製濃厚魚介沾麵($168)⭐️6.5/10

▫️配料就全部都幾好,但啲叉燒好鬼細塊🙁

最鍾意係隻蛋👍🏻

朋友點的拉麵🍜

2018-04-19 376 瀏覽
晚市每天大排長龍,一直想試但實在不想排咁耐!故意選了個下午茶時間來到,排了5分鐘就有位~可惜沾麵巳沒有了,所以選了個拉麵🍜,只有幾款可以選,而且價錢也幾貴!抱著一試心態去,估不到出奇地咁好食餐廳環境好,剛剛坐在窗邊位置,感覺好舒服,而且裝修也好有格調叫了一個最貴的試一試,湯底味道濃厚,好香的魚介味道,好好食而且配料亦十分好食唔怪得日日可以大排長龍!如果價錢可以再親民一點就更加好了!希望下次可以試試沾麵!

抱著一試心態去,估不到出奇地咁好食

叫了一個最貴的試一試,湯底味道濃厚,好香的魚介味道,好好食

而且配料亦十分好食

唔怪得日日可以大排長龍!
如果價錢可以再親民一點就更加好了!

希望下次可以試試沾麵!
2018-04-19
2018-04-18 275 瀏覽
同事話呢間野 平時勁多人排 今日難得放半日 就去下朝聖 一入到去勁大魚味 再睇到餐牌寫魚湯係勁多骨膠原 好正 貪靚既我當然要試啦,同事就話要試期間限定。個麵一上就試個湯底,嘩個魚介真係好濃 個口感超厚 係香港未試過食到呢種感覺。 d湯掛晒上麵度 勁濃味 不過可能麵係因為濃味 食完係咁飲水 諗緊係咪有落味精? 同事果個醬油就唔太咸 醬油味都濃。 不過呢度個麵食落好入味 比外面既都粗實 好豐富既質感。 未試過都推介黎試 但相對我又唔會想去多次 。
同事話呢間野 平時勁多人排 今日難得放半日 就去下朝聖
一入到去勁大魚味

同事果個醬油就唔太咸 醬油味都濃。
不過呢度個麵食落好入味 比外面既都粗實 好豐富既質感。
未試過都推介黎試 但相對我又唔會想去多次 。