2007-05-02 12 瀏覽
麥當勞真係可以話係由細食到大, 耐唔耐就想去食下薯條, 魚柳包, 麥樂雞, 麥旋風等. 最佩服係水準keep得好好, 間間分店味道都好相似, 而且仲拍得住"梗有一間係你附近", 好方便.潮流興健康, 呢度都推出田園沙津. 本身我唔食沙津醬, 再者田園沙津只有菜都要差唔多廿蚊, 好唔抵咁, 所以一直都無試過. 呢排係聚會中無意間試到田園沙津, 醬汁可以揀沙津,千島同香草汁, 頭兩款我都唔, 諗都唔洗諗就要香草汁啦. 首先,盤菜都幾大碟, 我地幾人share都夠, 菜好新鮮同埋種類都好多, 再加埋帶酸香草汁, 係麥記其他食物度都未食過有呢款汁, 好新鮮醒胃, 好味wo! 突然間對田園沙津加晒分呀!估唔到開咁年都仲有驚喜!

估唔到開咁年都仲有驚喜!
2007-04-06 25 瀏覽
潮濕溫熱的黃昏,沒啥食欲,結果跑入麥當努,點了客田園沙律,和一杯菠蘿雪碧特飲,共$27.8。好fresh 好爽脆,邊吃邊覺涼透心。結論係田園沙律,有可能係全美孚最對味的食味!愈簡單城好味,因為不容易做得難吃嘛!
好fresh 好爽脆,邊吃邊覺涼透心。
2007-03-16 15 瀏覽
趕tender 的季節,加班至晚上八時半點,回到美孚巳經九點。大快活差不多打徉,嫌連續粥店唔好坐,於是入了麥記。\點了雞香雞($8)、田園沙拉($18.3)、細汽水($5),合共$31.3。在M 記而言,唔算便宜!沙拉即叫即製,幸好今晚的蔬菜尚算新鮮爽脆,$18.3 算合理!有好多kids 走來走去,唔算太吵,增添生氣。似乎係細蚊仔都喜歡M 記!忽然想起寄宿留學英國的小表弟妹…!v
2006-12-25 27 瀏覽
平安夜玩到三點幾,冲完涼但訓唔著,於是晨早七點半鐘落樓買早餐回家食。麥當努和大家樂,女伴選了後者,是因為她知道我喜歡美式熱咖啡!買回來的是兩客「Big Breakfast」($19.8/客),冬日清晨,陽光普照,天朗氣清。食麥記係撞手神,質素異之大係法估計。今朝,豬柳juicy、炒蛋既乾且「鞋」、English Muffin 正常模、薯餅居然唔油膩亦脆口、熱咖啡正常味道。
因為軍曹玩偶,以及一句「happy meal 低至$15」,所以幫襯。開心樂園餐($15):最平的組合係「漢堡包」、「細薯條」以及細汽水。味道依舊,係小朋友份量。我等男生當然唔夠!
2006-08-26 26 瀏覽
加班至八點半,故亂吃份晚餐。點選了「六號餐」($21.3),是煙肉蛋漢堡、薯條、飲品選了Coke Light。煙肉蛋漢堡好似細個左!?係我超肚餓?還是縮左水?但嘉頓交來的english muffin 應該係standard size 播!!!薯條幸好熱和脆,難得地份量足秤。四分鐘內吃完走人,速食晚餐!
加班至八點半,故亂吃份晚餐。
薯條幸好熱和脆,難得地份量足秤。
四分鐘內吃完走人,速食晚餐!
2006-08-24 27 瀏覽
我之前食過小龍蝦蛋沙律三文治,覺得幾OK,不過始終芒果比較健康,所以試下。果日星期六,放工去麥當勞買三文治,大約13:45左右,芒果三文治已賣剩半份,我要剩底果半份;小龍蝦系列三文治都有分1份($26)/半份($14)同垃圾食品唔同,所有三文治都係賣曬就無。龍蝦芒果最快售罄,大約中午就無,而龍蝦蛋沙律晚上,收工時間重剩少少。配搭清爽,只可惜芒果得果幾丁粒,食到最底就食到有沙律醬。雖然只有半份,不過就已食飽左我,彼為健康~如果可以供客人選擇走沙律醬多芒果更好。
我之前食過小龍蝦蛋沙律三文治,覺得幾OK,
不過始終芒果比較健康,所以試下。

果日星期六,放工去麥當勞買三文治,大約13:45左右,
芒果三文治已賣剩半份,我要剩底果半份;

小龍蝦系列三文治都有分1份($26)/半份($14)
同垃圾食品唔同,所有三文治都係賣曬就無。

龍蝦芒果最快售罄,大約中午就無,
而龍蝦蛋沙律晚上,收工時間重剩少少。

配搭清爽,只可惜芒果得果幾丁粒,
食到最底就食到有沙律醬。
雖然只有半份,不過就已食飽左我,彼為健康~

如果可以供客人選擇走沙律醬多芒果更好。
2006-07-01 28 瀏覽
一連四日,麥記推行‘買一送一’優惠!週二晚上,與老爸飯後落街煲煙時,看見此廣告海報。老爸二話不說便建議入內!點了是日優惠「麥樂雞」($11.9 / 六件;買一送一)和「草莓奶昔」($5;細),埋單$16.9,抵!若不是老爸相告,都不知原來醬汁都有幾款,我們要了甜酸醬和芥末。麥樂雞就是炸雞塊,沒啥特別,要讚的就是今次的隔油功夫做得好!以及價錢抵。草莓奶昔細細杯,好cutie!若不是有優惠,我應該唔會幫趁這些不瘦降食品!
草莓奶昔細細杯,好cutie!
若不是有優惠,我應該唔會幫趁這些不瘦降食品!
2006-04-01 38 瀏覽
今天午餐,吃了「麥當當」的新品飯tastic 牛肉米堡。$25.8 的「飯tastic 餐」包:牛肉飯tastic、大粟米杯、Coke Light米飯部份當然並不如廣告中所說的「粒粒呈現金黃焦烤」,而是又濕又軟又油膩的米飯餅,韓燒牛肉乾燥如牛肉乾,份量亦少得可憐,相當不濟!名字絕對係改得妙,價錢不便宜,但食品質素亦不敢恭維。
今天午餐,吃了「麥當當」的新品飯tastic 牛肉米堡。
名字絕對係改得妙,價錢不便宜,但食品質素亦不敢恭維。
2005-09-04 16 瀏覽
外賣兩個紅豆批,外脆內甜,雖然不是粒粒豆,但都好味!今次比番個笑它啦~
2005-07-11 19 瀏覽
為了換公仔,一個人要了豬柳漢堡餐,餐飲轉了蜂蜜雪梨茶。收銀位姐姐重覆問左我幾次係咪轉蜂蜜雪梨茶,又問左幾次係咪堂食,留心d好唔好。。。跟住食食下,發覺托盤上面張紙好"巢",係似比水整濕左乾番甘樣,三份一張紙係甘。o下?乜果張紙係re-use架,點知張紙掂過乜?心諗:包薯條有些會外露的,掂到張紙,都好唔衛生啊~

2005-05-16 18 瀏覽
週二晚上,家裡沒做飯,便獨個兒到這裡。原打算買烤包和沙律回家吃,見是日優惠「買烤包或沙律,送麥樂雞六件」。故此,只買了客沙律。田園沙律($18):店員說即製,要等十五鐘。無問題!十分鐘後,收銀的那位妹妹仔,雙手把那沙律呈上給我。回到家一看,份量比半年前食的那趟少三分一,仲要無芝士,可怒,可怒!麥樂雞(免費):六件足秤,無花無假。難以相信,一間歷史悠久、流程系統化的快餐店,水準會飄忽不定,就連食味、份量都可以「無出其左,估你唔到」!===============================另:曾經試過在這兒買McFlurry ,久等五分鐘,只得半杯,跟經理投訴,更換另一杯!員工士氣低落,工作極度不認真。相對之下,McCafe 員工略勝少許,較主動積極。
麥樂雞(免費):六件足秤,無花無假。
員工士氣低落,工作極度不認真。
相對之下,McCafe 員工略勝少許,較主動積極。
許久沒帶小表弟去玩,週五早上跟他看「哈爾移動城堡」前,他要求吃「開心樂園餐」作早餐。電影散場後,他要求再吃多次。原來,為的是「哈姆太郎」玩具!這兩頓「不瘦降」餐:他吃有玩具送的「開心樂園餐」;我則隔岸觀火地,呷著咖啡,吃著提子鬆餅和雜菜沙律;看他如何以「吃」來解破「不瘦降」之迷。我的咖啡、鬆餅、沙律一般水準。倒是他的招牌「不瘦降」煎炸食物,質素相當飄忽參差。怪哉!早餐($20.5):選了兩片裝的熱香餅、高鈣芒果鮮果乳酪(加$3)、熱朱古力熱香餅唔熱唔香唔軟;乳酪細細杯要加三蚊;熱朱古力唔熱兼稀釋。三款食品都唔掂!午餐($18):選了芝士漢堡、細薯條、細酷兒汽水(加$0.5)芝士漢堡的芝士份量恐怕連半塊都冇;塊漢堡牛肉好油好羶兼質感「粗糙」;細汽水冰塊佔三分二,汽水體積恐怕連一百毫升都冇!三款食物連基本質素都達唔到!若不是有玩具送,想不到吃「不瘦降」食物的原因!
早餐($20.5):
選了兩片裝的熱香餅、高鈣芒果鮮果乳酪(加$3)、熱朱古力
午餐($18):
選了芝士漢堡、細薯條、細酷兒汽水(加$0.5)
若不是有玩具送,想不到吃「不瘦降」食物的原因!
2004-11-09 30 瀏覽
尋日買左個雞扒烤餅($14.50)同蜂蜜雪梨茶($8),雞扒烤餅內夾左雞扒、紅蘿蔔絲、生菜及醬汁,唔算好食,好普通。蜂蜜雪梨茶就唔太甜,都ok.....另外,我覺得個包裝唔好,本身係用一個類似蘋果批既盒裝住,又直立擺放,令到所有料都跌到盒底,食左一半都未食到雞扒。題外話:有無食家知道,邊度有新鮮wasabi (即山葵) 買?麻煩各位食家,知道的話,請e-mail去bibilala@yahoo.co.hk Thanks

Thanks
2004-10-20 31 瀏覽
來麥當勞,我只食軟雪糕,還是兩蚊一杯那種!年紀小時很喜歡食麥當勞,尤其巨無霸套餐,還要加大.現在想起,也覺危險.
來麥當勞,我只食軟雪糕,還是兩蚊一杯那種!