2016-05-29 85 瀏覽
行過麥當當 試下佢地呢期新出既梳乎蛋飯tastic.....梳乎蛋好cute呀 個設計都好靚叫左個親子蛋飯tastic餐有一個飯,一包薯條同一杯汽水入面有兩塊飯 咬起來煙煙韌韌 味道都幾好中間夾住塊炸雞塊 好juicy..仲有d類似蛋咁既野 仲有濃濃既蛋黃醬真是幾好味不過食完成個餐都好飽 好滿足了

梳乎蛋好cute呀 個設計都好靚

叫左個親子蛋飯tastic餐

有一個飯,一包薯條同一杯汽水
入面有兩塊飯 咬起來煙煙韌韌 味道都幾好

中間夾住塊炸雞塊 好juicy..

仲有d類似蛋咁既野 仲有濃濃既蛋黃醬
真是幾好味

不過食完成個餐都好飽 好滿足了

2016-05-26
2016-04-19 148 瀏覽
麥當奴午餐之選是吃一個飽餐再加一雞翼,湯薯條就是最好不過的。熱辣辣既雞翼香脆可口,雞肉外層鬆脆,內裡還有少許肉汁,薯條就好是剛炸出來所以夠香脆。至於湯就感覺一般,好像溝了很多麵粉似的,有少許似似麵粉多過似湯啊。
外賣自取
2016-03-12 136 瀏覽
Every once in a while, McDonald's comes out with new limited time items. Sometimes to test the market, to liven things up or in conjunction with a promotion of some sort. There are times these limited items are not that great but then there are times where it's pretty good.Currently, you can find at selected McDonald's outlets serving sweet potato and vanilla soft serve ice cream for $5.50 or the sundae version for $8.50. Boyfriend and I shared the sundae version as he had already eaten the soft

Boyfriend and I shared the sundae version as he had already eaten the soft serve version a while back. The ice cream part was not bad at all. It had a light sweet potato taste that was not too overpowering. The only thing I didn't like was syrup on the sundae. At first we thought it would be sweet potato syrup but upon tasting it, it wasn't. It tasted like the same strawberry syrup that they add to regular sundaes. This combination really didn't work with the sweet potato soft serve. It made everything taste a bit off.
Will stick to the regular sweet potato soft serve and skip the sundae version. Or at least until this promo ends and McD's comes out with something else.
2016-02-23
外賣自取
$8.50 (下午茶)
2016-03-03 85 瀏覽
見到有新廣告賣,搵隻熊貓黎宣傳,就知道又有新包出啦,對於我呢個漢堡控黎講一定要試下。我叫左珍寶黑椒漢堡,佢真係堡如其名,真係珍寶級咁大個,我一口係咬唔晒架。裡面有四層漢堡扒,一層芝士,最特別係有幾片薯脆,味道類似nacho, 但可惜俾勁多醬浸到淋晒,完全失去nacho脆既口感。加上呢個包失敗既地方係個黑椒醬好濃烈,而且辣味重,變成黑椒醬完全係主角。好在佢個shake shake薯條仲keep到水準,個紫菜味係幾令人越食越想食架。
10 分鐘 (外賣自取)
2016-02-18 160 瀏覽
麥當勞又有新的軟雪糕推出, 不過近幾星期我跟文迪也不太舒服, 終待是晚才有機會一嚐此不再新的新品.紫薯扭紋新地 Sweet Potato & Vanilla Sundae $8.5: 7.5分, 這次的新口味帶點和風, 說的就是紫薯扭紋新地. 先要讚軟雪糕的質感依舊香滑, 但不太冰, 當中的雲尼拿軟雪糕是老朋友, 不用再評了, 而紫薯軟雪糕, 帶紫薯香, 不會太甜, 不過跟上的紫薯醬味道就比較人工.麥當勞全新推出的紫薯扭紋新地, 無論是雲尼拿軟雪糕以及紫薯軟雪糕皆有水準, 軟雪糕質感依舊香滑, 只是紫薯醬味道比較人工, 吃不出紫薯的味道, 反而有藥水的影子呢.
2016-01-02 164 瀏覽
今次由於被電視廣告的吸引,就試試佢節日限定的早晨全餐。晨早黎到,見到迫滿晒人,諗住實無死啦,一於試佢新出既廚師精選套餐。由於超多人既關係,等了半小時先可以拿到這外賣。賣相同廣告當然有分別啦,但食落先知個差別。茄汁豆直頭係罐頭,仲要係凍既,味道係點真係想像得到啦。炒蛋都係凍,而且有點硬,差過茶記啦。火腿就只有鹹味,毫無質感。最差係塊厚多,本身期望最大,食落完全係淋架,毫無厚度又唔香脆,失望。最正常算係薯餅,一貫水準啦,夠脆而且有薯味。杯飲品係新出既紫米豆漿,熱飲,算okay, 因為豆漿味唔係好濃,但有紫米既香甜味道。
今次由於被電視廣告的吸引,就試試佢節日限定的早晨全餐。
由於超多人既關係,等了半小時先可以拿到這外賣。

賣相同廣告當然有分別啦,但食落先知個差別。
茄汁豆直頭係罐頭,仲要係凍既,味道係點真係想像得到啦。
炒蛋都係凍,而且有點硬,差過茶記啦。
火腿就只有鹹味,毫無質感。
最正常算係薯餅,一貫水準啦,夠脆而且有薯味。
2016-01-01
30 分鐘 (外賣自取)
$30 (早餐)
2015-11-14 235 瀏覽
我是足三兩迷,今晚試食磨菇足三兩,整体味道麻麻,牛肉全無牛味,醬汁很少,磨菇免強也算多,包只是微暖,任何一個足三兩也比它好味,一個只得個包夠「大」,卻無味又吾夠熱的餐,要超過$4O元,不是太值。
磨菇足三兩餐
有點乾,牛肉無味
2015-11-14
5 分鐘 (堂食)
  • 磨菇足三兩
2015-10-21 365 瀏覽
您喜歡到麥當勞吃雪糕新地嗎? 這是我小時候的情意結, 能夠到麥當勞吃吃雪糕, 已經是個大節目了. 人大了, 成長了, 吃雪糕的途徑多了很多, 但麥當勞雪糕新地, 依然在我心中有很重要的地位. 如果有新品應市, 更加是不能錯過的.阿華田 x 朱古力扭紋新地Ovaltine x Chocolate Vanilla Sundae $8: 8分, 這一期的新品是阿華田 x 朱古力扭紋新地, 還未知是否期間限定的口味.是晚吃到的軟雪糕, 質感香滑而不太冰, 當然以雲尼拿軟雪糕比較對味, 朱古力軟雪糕敗在朱古力味道不夠濃烈, 跟朱古力店做出來的相比, 當然相差不少. 其實麥當勞一向只有加上朱古力醬的雪糕新地, 而沒有朱古力味軟雪糕, 這次也算是個突破.面頭的就是阿華田碎碎, 質感有點硬身, 部份阿華田碎碎是幾難去咬開的. 但阿華田碎碎配上軟雪糕同吃, 味道香甜, 那個效果又幾特別的. 不過兩者相比, 我會喜歡上次好立克版本用上好立克粉.麥當勞全新推出的阿華田 x 朱古力扭紋新地, 甜美的阿華田碎碎, 加上香滑的雲尼拿軟雪糕以及朱古力軟雪糕, 是蠻討好的組合. 或許朱古力軟雪糕的朱古力味道不夠濃烈,
麥當勞全新推出的阿華田 x 朱古力扭紋新地, 甜美的阿華田碎碎, 加上香滑的雲尼拿軟雪糕以及朱古力軟雪糕, 是蠻討好的組合. 或許朱古力軟雪糕的朱古力味道不夠濃烈, 但$8一客, 就能夠結合兩個兒時回憶, 還是很有舊日情懷的呢.
2015-05-28 252 瀏覽
早幾日試晒兩大新包之後,今日見咁出左去行街,就去試埋另一樣新野 --- 黑白椰子批。唉,點知都係伏。。。一買完坐低諗住慢慢食,打開見到個批見到都夠熱同埋好似都幾脆身諗住今次實唔會中伏喇,一食落就知,阿媽我又中伏喇。。。首先個批係脆身嘅,但M記你係個批入面可唔可以加小小椰子肉呢,成個批除左幾粒椰果(注意:係真係幾粒,係我記憶好似5粒),全部都係椰槳,洗唔洗慳成本到咁先,俾小小椰子肉我諗M記唔會爆炸瓜。。。仲要甜到嘔。寫完中伏記1,2,3感覺好似完成個使命咁,不過點都好口味呢啲係因人而異嘅,大家有興趣都可以去試下嘅,不過味道就自己有心理準備喇
2015-05-21
2015-01-24 220 瀏覽
我很喜歡吃麥當勞的雪糕新地, 價值便宜, 簡單的軟雪糕配上朱古力醬以及花生, 已經是相當美味的甜品. 這天經過麥當勞, 看見推出了全新的和風抹茶系列, 當中包括了抹茶新地以及抹茶扭紋新地, 大喜, 當然要一試. 或許大家還記得我早前吃過抹茶新地筒, 評價是相當麻麻, 但當變成新地之後, 興趣馬上大增.抹茶扭紋新地 $8: 7分, 兩個版本中還是選來抹茶扭紋新地, 一次過兩種享受嘛. 先試試抹茶軟雪糕, 比起上一次吃, 抹茶香是較為突出, 當然跟VT不能去比較, 但起碼是吃到抹茶的茶香, 還有點點奶香, 質感也幾滑溜, 不會太冰. 而雲尼拿軟雪糕依舊令人滿意, 把雲尼拿軟雪糕跟抹茶軟雪糕同吃, 化學作用不俗. 當然, 加上朱古力醬以及花生之後, 還是很美味的.麥當勞全新推出的抹茶扭紋新地, 抹茶香有改善, 起碼有抹茶的茶香, 配上雲尼拿軟雪糕, 朱古力醬以及花生, $8一客, 還是大眾化而美味的甜點. 始終, 麥當勞的雪糕新地還是有一定的吸引力.
2015-01-18 386 瀏覽
我曾聽有些人講過: 連麥當勞食評都好寫!我反而好奇,麥當勞是賣食物的地方,尤其是現在的麥當勞要收到單才即製、即組合,這些動作都要好考技術。買了招財福堡套餐$30.80,另加$8要了碗小龍蝦湯。今次居然喝到有龍蝦甜味的湯,內有龍蝦肉六粒,肉質爽身是我沒有預期之內。曲曲薯條香口惹味,尤其是最喜歡曲成一卷卷的口感。招財福堡牛只得簡單配料,洋蔥碎、生菜絲,牛肉漢堡扒沾上帶甜味的黑椒燒汁,既香又甜,牛肉漢堡扒的肉不實。近排食得漢堡包多,麥記漢堡論厚度,餡量,味道當然不夠其他的漢堡店fight, 麥當勞有的就是我們的回憶。
我曾聽有些人講過: 連麥當勞食評都好寫!
買了招財福堡套餐$30.80,另加$8要了碗小龍蝦湯。
曲曲薯條香口惹味,尤其是最喜歡曲成一卷卷的口感。
招財福堡牛

2015-01-15
$39 (其他)
2014-11-01 372 瀏覽
一日之計在於晨,星期六要這麼早起牀,目的是要到學校出席家長會,唉…… 老師辛苦了!完成後,我還未可以鬆懈…… 因為跟著就要帶孩子返團集會,在舟車勞動之前吃頓Big Breakfast 是常識吧!現在就在頗擠的車程上寫我的早餐評,有apps 真好!珍寶早晨全餐 $30 熱香餅餐跟早晨全餐的混合體,兩者拼合得井井有條。 熱香餅的厚度增加,疏窿的情況有改善,吸糖漿的能力提高,令我每啖都可以甜蜜蜜。炒蛋嫩滑有蛋黃也有蛋白,被裁成長方形的細細塊,拼放在豬柳漢堡扒上剛剛好。跟餐要了杯熱朱古力,哈……居然第一次買到暖朱古力,適合我的熱度,因為我是“雀仔脷”!

現在就在頗擠的車程上寫我的早餐評,有apps 真好!
珍寶早晨全餐 $30

2014-11-01
$30 (早餐)
2014-09-21 300 瀏覽
從朋友的ig得悉麥當勞有新軟雪糕出售,而且只限美孚及中環。今晚特地走到美孚吃晚餐,晚餐吃了甚麼就懶得去提,反而就喝了...細杯裝的抹茶豆奶 Soy Green Tea ,McCafe 裏的掛牆海報有介紹為慶祝McCafe在香港成立15周年,細杯裝抹茶豆奶及焦糖牛奶咖啡只賣$15。見著barista從雪櫃裏拿出一盒organic soy milk, 只是這一點已很值得飲,隨後見著barista從附近取出抹茶粉……濃郁而且厚身的豆奶裏,藏著抹茶那甘甜並帶青澀的茶味,兩樣味道很融洽! 豆奶那種厚身可足以令人有飽肚感。是時候要完成今晚到達的目的 …… 食軟雪糕、雪糕雪糕!新推出的抹茶軟雪糕(新地筒)只會在dessert station出售,價錢是每支$4,可選全支抹茶或抹茶雲呢嗱扭紋。軟雪糕的抹茶味與抹茶豆奶相比簡直是天與地,雪糕軟滑得來有清清的口感,並非像以前般有食過油的感覺。雪糕的奶味稍遜,抹茶味似乎是適合大眾化的兒童版本。
抹茶豆奶 Soy Green Tea
細杯裝的抹茶豆奶 Soy Green Tea ,McCafe 裏的掛牆海報有介紹為慶祝McCafe在香港成立15周年,細杯裝抹茶豆奶焦糖牛奶咖啡只賣$15。

是時候要完成今晚到達的目的 …… 食軟雪糕、雪糕雪糕!

題外話/補充資料: 抹茶豆奶 Soy Green Tea 是很好飲,可惜是一個功未能抵各樣的平平, 還是奉上一個OK臉吧!
2014-09-21
抹茶豆奶 Soy Green Tea
2014-09-16 804 瀏覽
好一段日子沒有到麥當勞吃軟雪糕了, 其實, 我還是很喜歡吃麥當勞的軟雪糕, 畢竟價格便宜, 位置便利, 突然想吃軟雪糕, 走兩步路就有得食, 多好. 近日, 從朋友的相集中得知麥當勞推出了全新的抹茶新地筒, 那有不試的道理, 就在是晚晚餐後拉了文迪來吃軟雪糕才回家.抹茶新地筒 $4: 4分, 比起正常版的新地筒貴$1, 轉為抹茶版, 加$1也是合理的. 先說說顏色, 那份色澤好像不太對勁, 有點假, 還是我被VT的版本寵壞了? 味道方面, 不太有抹茶香, 沒有了那份苦中帶甜的感覺. 平日麥當勞的軟雪糕是很有奶香的, 但這客抹茶新地筒, 就連奶香也跑掉了. 還好的是質感尚算滑溜, 也不會太冰, 挽回點點分數.抹茶扭紋新地筒 $4: 文迪的選擇是抹茶扭紋新地筒, 她特意買這款新地筒, 好讓我能夠一次過把兩款全新的新地筒也拍下照片存檔, 真貼心.麥當勞的抹茶新地筒, 色澤不太對勁, 不太有抹茶香及苦澀味, 甚至連奶香也跑掉了, 唯一的賣點, 應該是城中最便宜的抹茶軟雪糕吧. 想吃出色的版本, 還是到VT吧. 如果要在麥當勞吃軟雪糕, 不如省掉$1吃回普通的新地筒吧.
$4 (宵夜)
平時日日朝早都係晌屋企整早餐食,食完先返工。自從公司最近改咗5日制,星期六就多咗出街食早餐,懶得整之餘,想食得hea啲同豐富啲。依朝先搵嚟麥記,平時去麥記都係但求快快手頂餐飽,咁既然唔趕時間,又想食得豐富啲,「珍寶套餐」係必然首選,一份珍寶有齊脆薯餅、兩件熱香餅、兩件英式烘鬆餅、炒滑蛋、豬柳,加埋一杯即磨咖啡,咁嘅陣容實屬小弟平時早餐嘅兩倍份量。可能好多人都不悄麥記出品,麥記就等於垃圾食物,有時人就唔理好醜鍾意為反而反。眼見麥記近幾年都不斷改進,雖然質素唔係好到飛上天,收你十零廿蚊,咁你想點?總好過有啲餐廳真係收得你貴仲要唔好食,我屋企附近間荔苑就係表表者啦!講番個珍寶套餐,幾樣都係我鍾意食嘅嘢,脆薯餅、熱香餅、烘鬆餅都係心頭好,熱香餅鍾意多牛油多糖漿,咁至夠香;烘鬆餅捨果醬,還是鍾意搽牛油多啲。炒蛋唔算好滑,勝在份量多;豬柳搭薯餅,你試過咁食未丫?仲有咖啡可以添飲,我又鍾意多奶,想點都得,幾寫意呀!又有免費報紙睇,依間麥記又大又闊落,幾好hea呀,想坐得更加舒服啲,過隔離嘅McCafe就得喇,偶爾唔使返工整份珍寶,感覺都唔知幾好。俾個「笑」佢,因為廿零蚊大大份,樣樣啱食,咖啡添飲,刨

,偶爾唔使返工整份珍寶,感覺都唔知幾好。
麥記珍寶早餐,幾多嘢呀!
俾個「笑」佢,因為廿零蚊大大份,樣樣啱食,咖啡添飲,刨埋份星島,hea足成個鐘呀,絕對係早餐大滿足

$26 (早餐)
麥記珍寶早餐,幾多嘢呀!