2010-11-18 24 瀏覽
香港旅行的第2站.下午4點.麥文記的生意還是超好1碗鮮蝦雲吞面.plus.1碟油菜雲吞面非常好吃.細細個的雲吞藏在鹼水面的底下.好生叫人喜愛可愛的雲吞裡藏著1.5只完整的蝦仁.彈牙得很菜心也比廣州的要嫩1些臨走的時候舉起相機對著正在煮麵的老師傅拍照沒想到他居然抬起頭擺個姿勢讓我拍.哈.真可愛
香港旅行的第2站.下午4點.麥文記的生意還是超好

2010-11-10
價格
  • 鮮蝦雲吞面
2010-10-24 4 瀏覽
今日終於有緣一試兩個女仔坐卡位兩個人叫左兩蝦子撈麵!有濃郁蝦子味道,係古舊麵店的風味!蝦子都好野味,撈埋麵係一絕!不過比較細碟,如果大碟半個麵會更佳!湯好好味,再有下次
今日終於有緣一試
兩個女仔坐卡位
兩個人叫左兩蝦子撈麵!
有濃郁蝦子味道,係古舊麵店的風味!
蝦子都好野味,撈埋麵係一絕!
不過比較細碟,如果大碟半個麵會更佳!
湯好好味,再有下次
2010-10-22 3 瀏覽
一星期通常都會黎一次, 一人通常唔需要等, $24雲吞麵, 經濟實惠又好味, 每碗麵都有4粒雲吞, 好公平, 每一粒size都唔細, 粒粒都有約兩隻鮮蝦,蝦肉新鮮,彈牙,最喜歡佢只有鮮蝦無豬肉, 感覺清新!
2010-10-22
2010-10-20 12 瀏覽
吃完早餐還有段時間才吃午飯,和老師逛完裕華後就去麥文記吃馳名的雲吞!很幸運地不用等位,立即有位坐,細看餐牌,發覺其實每一樣都頗貴呢,於是我們就夾份點了一份淨雲吞和蝦子撈麵。等了不到五分鐘,淨鮮蝦雲吞就送到了!初送到時,第一感覺就是:有點小喔~但我們三個人分,每人大概吃到2─3粒,又幾飽喎!雖然他每一粒都小小的,但其實每一隻都有兩隻鮮蝦,蝦肉非常新鮮,好爽好彈牙,鮮蝦的味道充斥著口腔,吃罷非常滿足他不像其他一般茶餐廳的雲吞大大粒卻有許多豬肉餡料,蓋過蝦的味道和沒咬勁,總之就很正!另外他的湯底亦很出色,保證絕無味精,咸咸的幾好喝,而少許的韭菜增加了湯頭的清新,難怪會有這麼多的粉絲。再來就是蝦子撈麵了單是賣相就很吸引,一個麵餅上灑滿了滿~~滿的蝦子,認真豪氣!與雲吞湯底一起拌著吃別有一番風味。麵條煮得爽口而不會過稔,很有彈性,蝦子就不算太有味道不過頗香,相對起雲吞這個就顯得較普通,但也不失為一道好吃的料理若有機會再到這裡,必點鮮蝦雲吞,一個人獨吃8-9粒雲吞,難道不滿足嗎?

價錢清楚明瞭。

等了不到五分鐘,淨鮮蝦雲吞就送到了!
達到高潮的鮮蝦雲吞!

精緻可口

再來就是蝦子撈麵了

蝦子撈麵!

2010-10-16
價錢清楚明瞭。
蝦子撈麵!
達到高潮的鮮蝦雲吞!
精緻可口
  • 淨雲吞
2010-10-18 243 瀏覽
of course i've never tried all 豬手 restaurants in HK but so far among those i've tried, 麥文記麵家 is still my no.1 choice. thisis my 1st time to take photos though having come here many times before. 豬手is still that big and declious especialy for its sauces. honey's 牛腩 is nice too but it just comes the 2nd in my view in this shop. i do agree that the 牛腩汁is very juicy and rich.actually we just had the tea luch with full stomach at 澳洲牛奶公司, but i still asked to come to nextdoor here to have my 豬手,-- i

actually we just had the tea luch with full stomach at 澳洲牛奶公司, but i still asked to come to nextdoor here to have my 豬手,-- i can never stop stepping in this shop if i come cross by .... can imagine how i love its 豬手 here~~~!

2010-10-01
  • 豬手
2010-10-11 15 瀏覽
叫左2個湯面,一個菜一個牛腩面,一個南乳豬手面牛腩面唔錯,個湯幾好,d牛腩唔會太難咬南乳豬手面好正,個湯正,d豬手都正不過就麻煩d,因為個豬手好大件,好難咬lei餐食左好耐!!!因為d 豬手講下d面先,真係幾唔錯,好彈牙一定會再去食我諗都係會再叫番南乳豬手面!!!而d菜呢,都唔差架wor...都幾甜幾爽!不過就覺得d野太細碗,唔係好夠食如果可以大碗d就好正到連d湯都飲埋
叫左2個湯面,一個菜

一個牛腩面,一個南乳豬手面
牛腩面唔錯,個湯幾好,d牛腩唔會太難咬
南乳豬手面好正,個湯正,d豬手都正
不過就麻煩d,因為個豬手好大件,好難咬
lei餐食左好耐!!!因為d 豬手

講下d面先,真係幾唔錯,好彈牙
一定會再去食
我諗都係會再叫番南乳豬手面!!!

而d菜呢,都唔差架wor...都幾甜幾爽!

不過就覺得d野太細碗,唔係好夠食
如果可以大碗d就好
正到連d湯都飲埋

2010-10-07 382 瀏覽
去完「澳牛」試菜之後緊系食埋隔離既「麥文記」兩點半左右入到去都幾多人 仲有幾台外國人我都估到今餐實有好野食!!!我同女友2個人 叫左個牛腩麵($24)同埋淨雲吞($24/8粒) 純粹為食好野而食 唔系想食飽= =3~4分鐘後 牛腩麵黎左 個碗超細-.- D麵幾有咬口 不過可能兩啖已經食得晒=_=但系D牛腩好入味 大約有6舊 正!!!!萬眾期待既雲吞終於黎左睇落去唔系好大粒 但系食落去先正你真系會食到入面有原隻鮮蝦!!!!D蝦既肉仲好爽 真系勁正=0=我覺得咬完一啖 浸落湯再食系最好食!!!反而叫雲吞麵就有D唔抵食 因為得4粒雲吞 個兩啖麵絕對唔值$12不過有個街坊裝既呀叔 一個人都食六十幾蚊佢叫左雲吞麵+油菜+細豬手其實如果要響依間野食飽一餐 我諗每人都要食五十蚊以上可惜我同女友都唔食豬手 (不過好多客都有叫-.-)哈哈 有機會一定會再黎拜訪依度既雲吞^^
去完「澳牛」試菜之後
緊系食埋隔離既「麥文記」
兩點半左右入到去
都幾多人 仲有幾台外國人
我都估到今餐實有好野食!!!
我同女友2個人 叫左個牛腩麵($24)
同埋淨雲吞($24/8粒)
純粹為食好野而食 唔系想食飽= =
3~4分鐘後 牛腩麵黎左 個碗超細-.-
D麵幾有咬口 不過可能兩啖已經食得晒=_=
但系D牛腩好入味 大約有6舊 正!!!!
萬眾期待既雲吞終於黎左
睇落去唔系好大粒 但系食落去先正
你真系會食到入面有原隻鮮蝦!!!!
D蝦既肉仲好爽 真系勁正=0=
我覺得咬完一啖 浸落湯再食系最好食!!!
反而叫雲吞麵就有D唔抵食
因為得4粒雲吞 個兩啖麵絕對唔值$12
不過有個街坊裝既呀叔 一個人都食六十幾蚊
佢叫左雲吞麵+油菜+細豬手
其實如果要響依間野食飽一餐
我諗每人都要食五十蚊以上
可惜我同女友都唔食豬手 (不過好多客都有叫-.-)
哈哈 有機會一定會再黎拜訪依度既雲吞^^
牛腩麵
淨雲吞
內裡乾坤
2010-10-02 6 瀏覽
今日去左佐敦搵食..見到lee間野係澳洲牛奶公司隔離可以食完一間又一間..又見食評幾好所以就去試下la. 南乳豬手撈麵($34) - 好香南乳味..豬手好林好入味..食完仲黏住個口tim. 雲吞麵($24) - 真係食到咩叫全蝦la...雖然碗麵好細..得個4粒..但係全蝦真係好正d蝦又爽舖頭入面好迫..坐得唔舒服但d野食真係唔錯.....有機會真係再想食佢d雲吞呀~

2010-10-01
  • 南乳豬手
  • 雲吞麵
咩叫名過於實, 呢間麵家應是表表者, 入到去以為d夥好懷舊抵食, 點知絕對5抵食, 碗水餃麵得3粒重要超細碗, 叫碟菜重要問幾次要5要蠔油, 點解甘長氣......原來要俾1元, 真笑話....邊有人去麵家叫碟油菜, 蠔油要另外俾錢......甘佢不如油都要另外俾錢......我5明d人重話好食, 我覺得好多麵家對比起呢間甘既野水準有過之而無不及.....我睇佢煮麵灼菜都係同一窩水, 你地知佢地水準有幾高!
2010-08-31
2010-08-26 22 瀏覽
來此店無數次了,從食客的對話中得知這是間老店,難得價格合理, 有人誤解份量少=呃錢, 其實老式麵店就是小小的一碗的。我試過的款式不多,原因是每次吃完下次再吃又會心思思叫番上次吃過的。而我吃過的都是很好吃的, 在此與大家分享1. 豬手麵-無論撈或湯都好味, 豬手炆到起膠, 連湯/汁都好好味, 我買回家給行動不便的父吃也讚好, 可以單叫豬手外賣的, 跟麵的湯有幾粒韮王, 很香2.炸醬麵-肉小小的, 醬汁卻很徇濃, 拌勻之後很好吃, 建議吃撈麵3.蝦子撈-好吃, 但我更喜歡吃1, 24.九菜-連媽媽也說好吃, 菜來貨好, 蠔油要加一元5.辣椒醬-是我的最愛余均益, 在雜貨店買愈來愈貴了, 難得此店一直沿用,感動!
來此店無數次了,從食客的對話中得知這是間老店,

而我吃過的都是很好吃的, 在此與大家分享

3.蝦子撈-好吃, 但我更喜歡吃1, 2
4.九菜-連媽媽也說好吃, 菜來貨好, 蠔油要加一元
2010-08-02
2010-07-30 28 瀏覽
雲吞麵名店之一,最近在旁邊又開了一家類似的麵店,一碗收費$28元。我是故意光顧完旁邊那家再來品嘗這家老店,這裡賣$24元一碗,本來很多人說份量少,但比起旁邊那家己大一些。譙味道各有特色,都相當優良,旁邊那家的雲吞完全是號蝦肉,這裡就有些豬肉,感覺沒有那麼寡,而且更道地有嚼頭,我比較喜歡,湯底旁邊那家較濃,但這裡也不錯,麵條大家相若,旁邊那家較硬有嚼力,我認為都不錯,只是收費$28元太貴不值得。以前聽這家老闆說每年都會加價,好像太狠了點。麥文記也有缺點,換了個師傅就差了,所以一定要大師傅在才保持水準,有時真的吃到很一般的麵,可能是晚上太夜幫襯會撞到替工,麵會煮得太淋,不過我還是很喜歡這家的麵。
2010-07-22
2010-07-14 11 瀏覽
在這店的隔離開了一間新的麥奀記分店, 本想試試, 不過因為下午二時想食飽飽, 還是幫襯一間食得飽的店為上. 一入店內, 收銀的阿姐吩咐侍應帶我到面壁位, 與另一位客人共坐, 其實店內只有八分滿, 叫了水餃撈麵, 34 元. 等了十分鐘還未有得食, 阿叔郤問我是否會轉到隔幾張枱, 剛結賬的卡座, 我說不介意那面壁位, 阿叔聽到便行開, 不久另一位阿叔又問同樣問題, 還親自把我倒定在小碟子上的辣椒油也帶往卡位那邊, 這一來另我這熟客也呆了, 以前那會有這週到的服務? 還不是冷冰冰十問九唔應?可知一遇到競爭便會有危機感, 不由你不改善. 這小動作也可算是改善服務罷.五分鐘後, 麵卒之到了, 一試湯, 沒有了豬油味, 麵也沒有, 爽還是爽的, 但是有不應該有的梘水味, 老店也犯了不應該犯的過失.水餃也退步了, 手切的筍粒太大了, 欠精細, 蝦郤不過不失, 但郤還覺得調味是稍退步, 沒有大地魚味, 不知是否心理作用. 這碟撈麵, 只可以給ok 而已.
在這店的隔離開了一間新的麥奀記分店
, 本想試試, 不過因為下午二時想食飽飽
, 還是幫襯一間食得飽的店為上.
一入店內, 收銀的阿姐吩咐侍應帶我到面壁位
? 還不是冷冰冰十問九唔應?
2010-07-13
  • 水餃
通常我吃到的雲吞全是有豬肉和蝦作餡料, 在上水林德記有只用豬肉的雲吞, 而這家麥文記卻只有蝦.一口吃下去, 至少有三隻新鮮蝦在裏邊, 蝦味十足. 但還是缺少應有豬油的香味, 如果豬肉和蝦兩者選其選其一, 我會選豬肉, 至少它帶點油在清湯煮時會散發油香, 而蝦煮太久味道會變得很淡, 最後可能要靠味精調味, 但它的面條是頗正宗, 有蛋味. 但總括而言沒甚麼特別, 去一次就夠.

雲吞面
只有鮮蝦的雲吞...
2010-06-26
雲吞面
只有鮮蝦的雲吞...
2010-07-03 10 瀏覽
本人經常把麥文記和麥x記搞亂,因為共同點亦好多,同時賣雲吞麵,又只係相差一個字,但味道就…店的環境較麥x記此外店較為企理,和店的面積較大,,但「復古味」較為重,又有另一種風味豬手麵雖然係好出名,份量真係幾多,但個人覺得豬手不夠軟熟,亦一點不入味,麵質只係覺得一般水準雲吞麵雲吞真係唔得,雲吞細細粒係正常,但一d肥肉都無,麵質和豬手麵一樣,份量同麥x記一樣少,又唔係平因為麵的份量少,所以另叫淨水餃,厘個就幾好食,份量不少總言,以後未必再來,就算會來都只會食淨水餃
豬手麵

雲吞麵

因為麵的份量少,所以另叫淨水餃,厘個就幾好食,份量不少

總言,以後未必再來,就算會來都只會食淨水餃
  • 淨水餃
2010-07-01 4 瀏覽
麥文記算是我暫時為止會點廣東麵來吃的唯一店舖每次去我只叫兩樣東西: 豬手和雲吞我喜歡吃的豬手都是很台灣式的那種, 家裡或者常吃都是用滷的在香港麵店大多都是用南乳或柱侯去烹調的麥文記的豬手很有南乳香味, 很黏口也很入味豬手的甜味不是加糖的那種甜, 而是南乳帶出來的甜雲吞小小的, 皮很薄, 裡面全是鮮蝦, 鮮甜而爽口每一口都能吃得到很實在的內餡麵條有蛋香, 彈牙而沒有我很怕的鹼水味很欣賞這裡不設雙拼, 看得出他們對食材的用心與堅持我幾乎都不吃廣東麵, 以前會覺得它太韌直至遇上麥文記因為好吃, 我一直介紹給身邊的朋友, 不論是香港或者是台灣的~
麥文記算是我暫時為止會點廣東麵來吃的唯一店舖
每次去我只叫兩樣東西: 豬手和雲吞

我喜歡吃的豬手都是很台灣式的那種, 家裡或者常吃都是用滷的
在香港麵店大多都是用南乳或柱侯去烹調的
麥文記的豬手很有南乳香味, 很黏口也很入味
豬手的甜味不是加糖的那種甜, 而是南乳帶出來的甜

雲吞小小的, 皮很薄, 裡面全是鮮蝦, 鮮甜而爽口
每一口都能吃得到很實在的內餡
麵條有蛋香, 彈牙而沒有我很怕的鹼水味
很欣賞這裡不設雙拼, 看得出他們對食材的用心與堅持

我幾乎都不吃廣東麵, 以前會覺得它太韌
直至遇上麥文記
  • 雲吞