2010-06-09 10 瀏覽
琴日同我媽子去旺角行街,眼看openrice中麥記既笑哈哈都幾多,所以順路去試下喇入到去間鋪,冷氣幾涼,裝修樸素,原來呢間麵店有4x年歷史!!!我地叫左1碗雲吞麵,牛腩麵同豬手麵食及9菜花雲吞冇估左系全鮮蝦,有2隻咁多,為番3蚊一隻 從來未食過,十分好食牛腩同其他鋪差唔多,但豬手既口感夠哂"膠"同埋豐富既南乳味,十分好食而幼麵條都ok既,,,,Overall麥記都拎我接受,但價錢應稍為下降,因為碗麵太細碗喇
琴日同我媽子去旺角行街,
眼看openrice中麥記既笑哈哈都幾多,所以順路去試下喇

入到去間鋪,冷氣幾涼,裝修樸素,
原來呢間麵店有4x年歷史!!!
我地叫左1碗雲吞麵,牛腩麵同豬手麵食及9菜花
雲吞冇估左系全鮮蝦,有2隻咁多,為番3蚊一隻
從來未食過,十分好食

而幼麵條都ok既,,,,

• 淨雲吞
2010-05-18 17 瀏覽
光顧了這兒恐怕也有超過十多年吧 (數數手指,可能還不止於此呢)。不是經常來,但每隔兩三個月就會心思思想過來吃碗雲吞麵或是豬手河去止一下口癮....是日下午又一枝公前來。時候早了些,難得有卡位,馬上坐下來,不及細想,速速來一碗自己一向心儀的豬手河...不知怎的,久未遇上的特香濃的南乳香好像有點減弱了,豬手的皮也好像沒有從前的炆得入口即化 (雖然肉的部份仍是相當的淰軟);粉不算特別的滑口,但粗幼度倒是頗合自己的個人口味....當然水準仍是比普通的粉麵舖高了一班,但對我這一類算是老主顧來說,要求自然就更高了....來到麥文記不吃雲吞,就等於去到得龍不叫金錢雞一般,尤如走入寶山空手而回。先嘗一口雲吞湯底,有很濃的大地魚香,很清澈的顏色,是一流的水平,真是要小弟從荷包掏多些錢來多碗淨湯也不會皺眉頭;雲吞餡雖是全蝦,但店方用的蝦勝在夠新鮮,入口很夠爽甜彈牙,還是吃得過的....同樣一場來到,不叫一碟馳名的菜花,怎說得過去 ? 進口全然無渣又爽甜,不愧為招牌。要小弟花多一兩塊錢來一小碟蠔油伴吃 ? 簡直是暴珍天物的行徑.....仍是吃得很愜意....十多年來,從來沒有改變.....
....

不知怎的,久未遇上的特香濃的南乳香好像有點減弱了

,真是要小弟從荷包掏多些錢來多碗淨湯也不會皺眉頭

.....

仍是吃得很愜意....十多年來,從來沒有改變.....

2010-05-15 28 瀏覽
十二月中旬‧陰天自少已經要幫忙下廚,包廣式雲吞當然是必修科。自家包製的雲吞,無論在火窩及放湯吃麵時也大派用場。包雲吞很簡單,買一斤廣式雲吞皮,豬肉要三成肥七成廋,刴好,加上韭黃及鮮蝦,調味包起就成。自小吃的雲吞,蝦肉是四六分,鮮味肉味俱在。但到後來,不知何時,市面上卻流行大大粒的蝦餃雲吞,很少肉,只下蝦,雪藏蝦當然比豬肉便宜一點,所以也可以行薄利多銷的一套。沾仔記,龍記,甚至權記又或是雲吞成,都紛紛打出一條血路。是日有局,但也想吃點東西,來這裡吃碗細蓉就正好。細蓉上檯,麵在面,雲吞及匙羹在底,是正統的格式。聞起來是有點大地魚及蝦籽香,還有的是麻油香味了。麵爽身,吃起來「啖啖蝦」,喜歡蝦餃雲吞的,必滿意。收口位做得結成一團,只一般。為什麼得不到米芝蓮大員的青睞?是「領航員」沒帶他們來嗎?因為橫看豎看,這裡也不會比龍記差。得不到推介,是2010年米芝蓮的奇案之一。更多相片及有關資料:http://gourmetkc.blogspot.com/2010/03/blog-post_2370.html
十二月中旬‧陰天

更多相片及有關資料:

十年如一天的樣子
全蝦!西人至愛,明年推介有望!
十年如一天的樣子
全蝦!西人至愛,明年推介有望!
2010-05-14 13 瀏覽
四月上旬龍鳳一局,同食友談起豬手與豬腳分別,這是從前在forum中常討論問題,老生常談,分別好簡單,就以早前吃到的麥文記豬手作例子。豬手即豬前腿,皮較薄而肉厚夾起來很贅手,這裡炆法是用上濃厚廣東南乳醬炆,呈淡紅色而味道帶甜,豬皮炆得黏腍,肉是鬆腍入味,還帶薄薄肉臊味,質感豐富,比較起皮厚肉薄的南乳豬腳,麥文記的風味就更為紮實多了,而碟底滲著豬油的南乳醬,來撈麵一流!這裡的白灼韭菜配蠔油也是店子特色,值得一試。
四月上旬
這裡的白灼韭菜配蠔油也是店子特色,值得一試。

豬手肉地豐厚,醬香入肉,值得推介。
爽口的韭菜以鹼水灼過,顯得特別翠綠。
豬手肉地豐厚,醬香入肉,值得推介。
爽口的韭菜以鹼水灼過,顯得特別翠綠。
2010-05-12 185 瀏覽
有很多人移民他方多年,一回到自己的地方,第一件事,就急不及待要一點港式味道,來平衡一下心理.大多人的心水之選,大約是點心,叉燒飯,或者是雲吞麵.以上的例子不是說我,但在同區吃了一餐北方點心之後,很想要一碗雲吞麵來慰藉我這個"港仔",結果,來到了麥文記,我吃了十多年,出自同一娘胎的家弟,只是第一次來.這次當是帶他來品嘗一下,九龍區老字號鮮蝦雲吞麵.同隔離的澳牛一樣,生意興隆,想找個位也不容易,三個人還要搭檯.來得此等地方,意料中事.麥文記除了鮮蝦雲吞之外,另一味最揀手的,就是油菜.蠔油加$1是多年的傳統,假若第一次來的客人見到,一定說有無搞錯?一小碟蠔油都要$1?真係好吃到飛起?不過我來麥文記,總是連一塊錢也慳回,因為芥蘭條條是揀手貨,新鮮爽甜沒有渣,加上蠔油只會劃蛇添足,在百物騰貴的今天,慳回的$1,最多可拿去機舖,放低$1跟機.雲吞麵賣相正宗,麵條同韭黃在面,匙羹放在碗底,雲吞不見天,這是最正確的規格,否則,過對面的雲吞成,大大粒又抵食,價錢更平,但對雲吞有點要求的客人,還是會走過來.吃一碗細蓉,兩者客人的要求,根本大不同,這一點在早前的食評上說過,不再詳述.大地魚湯的清香,滲滿蛋香

大地魚湯的清香,滲滿蛋香的麵條柔韌彈牙,沒有一點懊惱的鹼水味,薄而滑溜的雲吞皮,包著鮮爽的蝦肉,味道如何?又是不再詳述.

吃碗雲吞麵也要諸多要求?你未免太過固執.人有一點要求,是好事,好一餐,唔好又一餐的人,在某個層面上,生活永遠比吃得精彩的人乏味.其實吃得好,不須花太多金錢,廿多塊一碗雲吞,相信大多人也能得付,問題就係你肯不肯比多$10,由雲吞成跳到上去麥文記?
淨雲吞
散尾
好物沉歸底
揀手芥蘭
2010-04-02 93 瀏覽
係CityHall睇完電影節既戲 , 就上左船返去尖沙咀啦行行下就落左企敦, 記得之前行過有間野食麵唔錯既就去試下啦 : )去到就有位啦 見好似咩菜食就 叫碟油菜 , 蝦子撈麵 , 牛腩麵啦 伙記問要唔要蠔油, 原來蠔油要收一蚊不過試落D蠔油真係好味, 我覺得佢D蠔油係帶甜味 一蚊都抵牛腩好"林"..應該都煮左好耐, 麵我覺得又唔係咁特別係冇咩梘水味 都幾彈牙"蝦子撈麵"我覺得唔夠味, 要撈埋D蠔油就岩岩好
係CityHall睇完電影節既戲 , 就上左船返去尖沙咀啦
行行下就落左企敦, 記得之前行過有間野食麵唔錯既
就去試下啦 : )
去到就有位啦
見好似咩菜食就 叫碟油菜 , 蝦子撈麵 , 牛腩麵啦
伙記問要唔要蠔油, 原來蠔油要收一蚊
不過試落D蠔油真係好味, 我覺得佢D蠔油係帶甜味 一蚊都抵

牛腩好"林"..應該都煮左好耐, 麵我覺得又唔係咁特別
係冇咩梘水味 都幾彈牙
"蝦子撈麵"我覺得唔夠味, 要撈埋D蠔油就岩岩好

一蚊蠔油~
好味油菜
蝦子撈麵
  • 蠔油
2010-04-01 58 瀏覽
本來諗住去澳洲牛奶公司, 但實在太多人最後去左麥文記, 叫左炸醬麵, 牛腩麵, 淨水餃各$24, 菜心$11. 麵幾爽但好勁梘水味, 湯底淡而無味, 菜心太淋連阿婆食到, 唔值咁嘅價錢, 完全唔掂@@
2010-03-27
2010-04-01 3 瀏覽
到九龍公園赴表演前~來到鄰近的白加士街開飯~~時間不多~無謂花在人龍堆中~~改選旁邊的麥文記快快吃完就算~雖然也有少少人龍~不過流量都頗快~被安排在場中間的圓檯~不用多想~叫了碗細的淨南乳豬手~細蓉~芥蘭全走~期間忍不住投視於那個私隱度極高的面壁小間~哈哈南乳豬手(細) [$30] : 約有四大件~南乳味濃而黏稠~膠質極重的一道菜~就算每啖之後抹咀~都覺得"痴lup lup"~南乳滲透率高~很入味~皮層彈牙煙韌~反而更有嚼勁~吃得狼狽都值得雲吞麵 [$24] : 超級九成半人來吃的目標~見粉麵檔的櫃上每一刻都放了at least 8,9個碗待出的細蓉~~的骰小碗令人常覺得攝牙隙都唔夠~其實份量都可接受~雲吞放底~以鴨蛋打成的麵條~彈牙得來不會一口未揮發的鹼水味~雲吞以全蝦製作~當然不奢望是咬破蝦身薄膜鮮味盡出的那種~但皮薄蝦爽~已經夠幸福芥蘭全走[$11] : 份量頗為足秤~翠綠的顏色雖然未必是全天然 ~但吃下去是新鮮爽口~沾一沾南乳汁的話更惹味!快吃快走~因為吃豬手吃得小比狼狽不堪~所以我地已經算吃得慢了~對座的都換了兩次人了~hahah~幸好這裡不會被人塞單趕走~~

芥蘭全走[$11] : 份量頗為足秤~翠綠的顏色雖然未必是全天然 [蔬菜於鹼性湯頭滾起會令顏色變得bright green~而蛋麵正正有不少鹼水嘛]~但吃下去是新鮮爽口~沾一沾南乳汁的話更惹味!

$32.5 (午餐)
  • 南乳豬手
  • 雲吞
2010-03-31 11 瀏覽
雲吞好正~好彈牙!好好味!佢入面d料好多:有蝦,有豬肉,而且湯底好熱好濃,真係好好味道!試得過~
2010-03-30
  • 雲吞
2010-03-28 45 瀏覽
行開尖沙咀,見到麥文記剛剛開(12:00pm),冇人排隊,就入去試下^^一入去好古色古香,D卡位好舊色。叫左個一碗柱候牛腩麵($24)同上湯雲昋麵($24)。D雲昋好爽,好大隻蝦,麵好彈牙,冇"簡"水味^^不過D湯冇咩味柱候牛腩麵幾好,D渴好好!不過就真係細左D,女仔食就得…好食,值得一試^^

柱候牛腩麵幾好,D渴好好!

不過就真係細左D,女仔食就得…
好食,值得一試^^
上湯雲昋麵
2010-03-28
上湯雲昋麵
2010-03-20 40 瀏覽
數年前幫趁後已久未到來 一句到尾不合我口味..某日3:30左右 同事B提出再度一試 看看如何 各自叫了餛飩麵$24 (4大粒卻細細碗)完全不飽肚D蝦爽又大粒 可惜無乜味道 死實實 麵質好硬下 不是爽口 湯底又沒什味道我倆快速用了5分鐘食完.. 急走去大家樂比$18再填肚皮 最起碼 ~快 平 OK
數年前幫趁後已久未到來 一句到尾不合我口味..

D蝦爽又大粒 可惜無乜味道 死實實
麵質好硬下 不是爽口 湯底又沒什味道

我倆快速用了5分鐘食完..
急走去大家樂比$18再填肚皮 最起碼 ~快 平 OK

2010-03-09 105 瀏覽
不知為何有點"名氣"而又對口味的麵家好像都是位於港島區的居多!九龍這邊就只有這家的麵(湯除外)是較為喜歡的.個人的計算方式是不計價錢、環境及服務,只計湯、麵及配料!豬手麵----一碗有三大件的豬手,有很濃的南乳味,皮層不是炆得軟爛那種,而是咬落有點彈性而帶黏,膠質很重!最重要是去毛去得乾淨.麵條做得爽脆,只要不是下得太過份的話是不介意鹼水的味道,湯的味道很薄,是比較淡口(豬手的南乳汁,湯已經是額外加了味道)剩雲吞----一碗有八粒,雲吞皮薄,餡料內的鮮蝦爽口,混有點炒香芝麻的味道.體積似乎大了一點,一啖一粒吃時會有點狼狽.因為當這是小吃(等於別人食兩串魚蛋只不過換了是麵)所以嫌麵的份量是大了一點!沒有了那種吃完覺得唔夠喉想再叫多一碗的衝動.這方面麥奀就做到既止到口痕而又不防礙正餐的要求.
這方面麥奀就做到既止到口痕而又不防礙正餐的要求.
豬手麵
麵是不錯
剩雲吞
$48 (其他)
2010-02-22 6 瀏覽
果日行過佐敦有D餓就試下真系好多人黎食不過我食完就唔覺得好好食叫左個雲吞米點知原黎呢度系沒米粉買既你D河粉同麵都系黎點會少樣米粉.......奇怪我就唔鐘意佢個全蝦既雲吞D蝦全陪系雪蝦黎得個爽字沒乜味道見隔離個牛脯勞D牛脯仲要系碎脯.................唉豬手勞就幾靚仔似樣好多叉燒就唔洗問都系黎架啦真系睇唔出呢間野既野食有乜野咁特別
果日行過佐敦有D餓就試下

真系好多人黎食

不過我食完就唔覺得好好食

叫左個雲吞米

點知原黎呢度系沒米粉買既

你D河粉同麵都系[交]黎點會[交]少樣米粉.......奇怪

我就唔鐘意佢個全蝦既雲吞

D蝦全陪系雪蝦黎得個爽字沒乜味道

豬手勞就幾靚仔似樣好多

叉燒就唔洗問都系[交]黎架啦

真系睇唔出呢間野既野食有乜野咁特別

2010-02-20
  • ???????????????????????
2010-01-03 15 瀏覽
雲吞麵.. 最欣賞是那個麵底.. 爽到... 你會聽到自己咀嚼時的"嗦嗦聲".. 就是如此..雲吞﹕ 皮薄, 質料ok~ 湯底﹕梘水味不重~ 韭菜花﹕ 清甜, 爽~ Overall, 不錯不錯~ 值得試, 也值得再去~
雲吞麵..
雲吞﹕ 皮薄, 質料ok~
湯底﹕梘水味不重~
韭菜花﹕ 清甜, 爽~

Overall, 不錯不錯~ 值得試, 也值得再去~

雲吞麵+韭菜花
2010-01-02
雲吞麵+韭菜花
2009-12-23 4 瀏覽
我抗拒豬肉,所以一直有豬肉既野我都唔會吃,不過今次因為依間店話距既雲吞系全蝦包,沒有半點豬肉成份,因此就慕名去穩吃啦~~~下午2點幾,居然仲有人排隊.......相比之下,其他既店鋪就空空如也,就系得距做到忙曬腳。好彩等左唔夠5分鐘就可以入去吃,坐得比較逼咯,地方好細,不過為左吃,咩都願意。招牌雲吞面(24元):真系好細,不過入面有4只雲吞,每隻雲吞都有2只大蝦,有鮮味,吃得出唔系冰凍蝦。雖然話細細碗,但系我一個女仔都夠吃。翠綠芥藍(11元):依排好想吃菜,見到隔黎臺叫左份體上去唔錯,所以又叫左份。恩,菜吃落去好甜,煮得淋,唔錯,值得一試。總體黎講,價錢系就貴左些少啦,不過偶然吃下都算系犒勞自己啦。下次要帶埋媽子過黎吃下,就系為左那個全蝦雲吞。
~~~
下次要帶埋媽子過黎吃下,就系為左那個全蝦雲吞。
招牌雲吞面 24大元
淋芥藍 11大元