今日老遠去到天水圍,諗住試下依間天水圍區頗出名嘅米線都知而家病菌好勁,一唔小心就會受感染隨時連命都無下晝四點幾見無乜人,有幾張吉枱入去填完表登記之後諗住坐低食嘢點知一坐低都未叫嘢食即刻有另一個人走坐低嚟搭枱當時我問店員可唔可以分開枱坐,因為兩個唔識嘅人費事坐埋一齊面對面食嘢點知佢話就算分開坐都要同人搭枱,又冇拎膠板隔開我同對面食客嗰度啲枱細,已經同隔離枱相當近,如果多返啲人嚟食嘢都驚驚地食嘢時候飛沫淺到對面而家重話要搭枱兩個人迫埋一齊食,我當然唔想啦,因為近日大部份新冠肺炎就係咁樣傳播於是我就話咁我唔食喇,諗住走最嬲係之後個店員竟然仲話咁你可以你自己坐去其他枱,我心諗咁點解要我自己揾位坐開?而唔係佢安排返後尾嚟搭枱嘅食客坐去第二張枱?即刻應都唔想應就走咗無食雖然我最後冇試過啲嘢食,但就算啲嘢食嘢好食都好,佢咁樣嘅服務態度同埋環境,食完都怕且會背脊骨落嚟咗呢度食野嘅都要睇路,有時啲源頭不明嘅個案可能係因為咁嚟⋯⋯
今日老遠去到天水圍,諗住試下依間天水圍區頗出名嘅米線

都知而家病菌好勁,一唔小心就會受感染隨時連命都無

下晝四點幾見無乜人,有幾張吉枱

入去填完表登記之後諗住坐低食嘢

點知一坐低都未叫嘢食即刻有另一個人走坐低嚟搭枱

點知佢話就算分開坐都要同人搭枱,又冇拎膠板隔開我同對面食客

於是我就話咁我唔食喇,諗住走

即刻應都唔想應就走咗無食

2021-03-26
2021-02-05 1000 瀏覽
呢一間真係每一次經過,都有好多人係門口排隊,外賣堂食都係非等不可🤫即使佢地方真係好淺窄,咩住個袋堂食都未必有位你放,甚至同人背貼背咁坐,都唔影響佢有咁多fans支持🤭好耐以前有朋友特登入黎話要試下佢到底係咩名堂,睇下係咪真係咁好味🤨眼見盡受限聚令嘅影響,小編有一次lunch time行過,見到佢門口無人排隊,入面又坐唔滿,真係打左個突😱所以夜晚就去左幫襯佢地,但因為買嘅時候都成夜晚9點幾,係佢地臨收,問佢地仲收唔收order,好彩都肯做埋我張單先,好感動😭==============================🍜 麗江雲南米線 📍天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場一期1樓C45A號舖(輕鐵樂湖站,步行約1分鐘)⏰ 星期一至日 10:30 - 21:30==============================1️⃣ 【雲南酸辣米線】 $29本身個米線只係$29,每樣餸加$6,小編叫左兩樣就$41小編本身想試佢嘅酥肉同蘿蔔,但都賣曬😭所以加左辣腩肉同豬皮👾配菜方面整體餐牌上都無乜蔬菜🥬可以揀😢小編一開個碗,已經聞到好香嘅酸辣味,屋企人聞到都差啲過黎同我搶食💢小編唔算好食得辣,但又好想過下口
🍜 麗江雲南米線
⏰ 星期一至日 10:30 - 21:30
1️⃣ 【雲南酸辣米線】 $29
本身個米線只係$29,每樣餸加$6,小編叫左兩樣就$41
小編本身想試佢嘅酥肉同蘿蔔,但都賣曬😭
所以加左辣腩肉同豬皮👾
配菜方面整體餐牌上都無乜蔬菜🥬可以揀😢
小編唔算好食得辣,但又好想過下口癮就叫左少辣,點知都好辣🥵
本身個米線底有少量蔥、腐皮、肉碎、酸菜、芽菜
佢啲酸菜主要係酸菜葉,唔係菜嘅莖部,所以煮嘅時候可能會入味啲,而唔係有咬口個款🥬
不過可能辣味較重,所以酸味都唔算好出,但個湯底係食到好爽🤣
米線都算多,食極都仲有,米線係偏淋身🍜
因為我成碗米線都係辣,所以我都唔知辣腩肉啲辣係點🤡但佢腩肉係薄身,同埋都爽口😌
豬皮爽口,唔會過淋,索曬啲湯底,好正😂
整體黎講,成碗米線都好好味😋,食完亦都唔會好口渴,唔係好重味精👍🏻
(🔥 怒食指數:8/10)
🔥評分:
環境:7/10 (外賣)
味道:8/10
性價比:9/10
服務:9/10
總分:8.3/10
💢 唔想呆等咁耐,可以打電話登記!
2021-01-30
8 分鐘 (外賣自取)
$41 (宵夜)
雲南酸辣米線加辣腩肉、豬皮
天水圍新北江商場出名多隱世好野食 當中最出名之一就非「麗江」莫屬啦🆒首先呢度超多人排隊😭 我同我朋友都排咗接近半粒鐘先入到去 即刻嗌左一碗酸辣豬大腸米線同埋腩肉麻辣米線 另上一碟酥肉酸辣豬大腸米線:5️⃣5️⃣呢碗我唔係好推介 本身我好鍾意食酸辣 但係「麗江」嘅酸辣其實就係用辣椒湯底再加醋 冇酸菜既香 豬大腸太林同埋唔入味腩肉麻辣米線:7️⃣0️⃣相反腩肉麻辣米線就好食得多啦首先佢嘅麻辣好重麻椒味 湯底好濃 腩肉夠肥有甘香🤤 兩碗米線份量都超多 飽到傻😵酥肉:7️⃣5️⃣呢個黎到必叫👍🏻 炸到好香口 食得出唔健康但係完全忍唔到口 同埋好大碟下 就算兩個人係咁食都好似食唔完咁

酸辣豬大腸米線:5️⃣5️⃣

腩肉麻辣米線:7️⃣0️⃣

酥肉:7️⃣5️⃣

• 酥肉
2020-09-28 937 瀏覽
今日外賣咗一碗麗江大腸雞翼米線,因為我唔食辣,所以就要清湯米線,總體講真係幾好味,首先米線唔會太林,而且大腸夠林夠入味,加上雞翼佢有調味過而且炸個,真係好入味,唔怪得知咁多人食,雖然我係外賣,但係鋪面比較窄,所以都唔敢入去食,因為疫情。。。ps姐姐幾好,知你第一次嚟,而且又多人,太混亂,會專登望下我個外賣到未。會再嚟。。不過外賣好了,下次試酥肉

會再嚟。。不過外賣好了,下次試酥肉
外賣自取
2020-09-21 767 瀏覽
餐廳:麗江雲南米線地區:天水圍地址:天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場一期1樓C45A號鋪日期:18/9/2020 時間:19:00人數:2人 等位:25 mins 價錢:$118今日收工同另一伴食佢最愛既米線鋪,當時以為6點半左右去到現場攞位應該冇咩人,結果已坐滿人仲有數人等待,最後等左二十五分鐘先有位,下次都係提前15分鐘左右打電話攞定位為免等太耐,因為鋪頭前既位置非常狹窄冇咩位企。 入咗之後由於太多人嗌外賣,舖頭電話不停響,侍應只有兩個,所以入咗之後都等咗一段時間先可以嗌嘢食,我哋一個嗌咗小酸辣湯底加腩肉、雞翼,而另一個嗌小麻辣雞翼同酥肉,可惜酥肉七點嘅時候已經冇晒,另外再嗌左個必食既小食蒜泥白肉,凍飲加$5、罐裝可樂就加$7,總共要$118。而米線入邊嘅腩肉同蒜泥白肉嘅肉質係一樣,冇肥豬肉比較偏實,所以大家如果想食腩肉直接嗌小食蒜泥白肉會更加好味,雞翼每次嘅水準都一樣非常香口同肉質嫩滑,而其他配菜對於我哋來講就比較正常唔會有特別嘅驚喜。如果大家要試呢一間野一定要俾多少少耐性。
餐廳:麗江雲南米線
地區:天水圍
地址:天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場一期1樓C45A號鋪
日期:18/9/2020
時間:19:00
人數:2人
等位:25 mins
價錢:$118

如果大家要試呢一間野一定要俾多少少耐性。
2020-09-18
25 分鐘 (堂食)
  • 蒜泥白肉
〖 北江篇 -- 麗江雲南米線 〗⁣⁣⁣⁣⁣💛 你唔係仲食譚仔呀嘛?🤤⁣⁣🍜 雲南麻辣米線 配豬紅 豬膶 (大辣) -- $28 + $6 + $6 = $40⁣🍹凍檸茶 -- 跟餐+$5⁣⁣⁣⁣🥢 難得尼到黃店滿滿嘅北江,講到米線,唔好同我講食譚仔🤷🏻‍♀️ 梗係要食黃店嘅麗江💁🏻‍♀️ 我食嗰日係初選嗰日,💛啲阿姐仲好落力教啲客點樣去天瑞投票🗳 唉,投票...... 已經變咗大家嘅回憶 (其實我仲未投得票... 唔知我將來仲有無機會投...)⁣⁣🥴 本身見米線28先行入去,點知唔最低消費竟然係40😵 唯有叫兩個餸啦~ 🥤不過勝在野飲有得跟餐🤤 食辣嘅舖有野飲跟餐真係唔多🥰⁣⁣🍜 我點了大辣,真係超夠辣🌶食到最尾我都覺得有啲辣🥵 不過愛辣嘅我當然係超爽啦🤤啲餸都係正常,同埋佢加咗炸醬喺度,勁襯米線🥢 總括尼講絕對好食過譚仔多多聲,唔怪之得日日都勁多人排隊啦~ 加杯凍檸茶,爽呀🙋🏻‍♀️ ⁣⁣💰 人均消費: $40-60 (設最低消費: $40)⁣⁣🥡 皇遞: 未有🙅🏻‍♀️⁣⁣~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ •⁣⁣⁣
〖 北江篇 -- 麗江雲南米線 〗⁣
💛 你唔係仲食譚仔呀嘛?🤤⁣

🍹凍檸茶 -- 跟餐+$5⁣

雲南麻辣米線  配豬紅  豬膶

💰 人均消費: $40-60 (設最低消費: $40)⁣

🥡 皇遞: 未有🙅🏻‍♀️⁣

~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ •⁣⁣⁣⁣
📈 評分⁣⁣⁣
💗 幸福感: 8/10⁣⁣
🤑 抵食程度: 7/10⁣⁣⁣
👩🏻‍💼 員工服務: 8.5/10⁣⁣⁣
🪑 餐廳環境: 8/10⁣⁣⁣
⏳ 等候時間: 成日都好多人要等位,不過煮得都算快,等5分鐘就有得食了⁣

✏️ 整體評分: 8/10⁣
📌 地址: ⁣⁣⁣⁣
📍天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場一期1樓C45A號舖⁣

~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ~ • ⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
💛每次消費都係一次選擇,當你選了沒表態的店,就是放棄了一次懲罰黃店的機會。請盡能力餐餐食黃店。⁣⁣⁣⁣
2020-07-12
雲南麻辣米線  配豬紅  豬膶
  • 麻辣米線
2020-08-14 631 瀏覽
食左10幾年麗江,呢間係天水圍出晒名最好食,雖然無論係店舖定商場都比較擠迫,但係你每日都會見到好多人排隊,就算要排一個鐘都會去食!我同身邊嘅朋友大多數都係比較鍾意食麻辣米線,本身清湯嘅湯底都已經好香,而佢最好食係食完個嘴仲會有少少麻痺嘅感覺,好正!通常我會配雞翼、豬耳同炸醬,炸雞翼雖然唔大隻,但係炸得好好食。豬耳可以另外叫一碟麻辣豬耳當小食,但有時都鍾意當餸咁叫加入個湯入邊,識落好鮮甜。極力推介個蒜泥白肉!同譚仔嘅蒜泥白肉完全唔同,啲腩肉係厚切嘅,仲有粒粒嘅生蒜🧄🥰,個汁好惹味,講起又想食了。

極力推介個蒜泥白肉

• 麻辣米線
  • 蒜泥白肉
  • 麻辣豬耳
2020-07-29 486 瀏覽
落order時問我分唔分湯上但最後湯都冇俾我攞嘅時候以為佢個碗係譚仔果種分湯外賣碗所以冇問俾我果個又唔check單返到屋企先發現原來冇湯搞到變咗炸醬撈又少炸醬失敗!
落order時問我分唔分湯上
又少炸醬
失敗!
外賣自取
2020-07-18 2090 瀏覽
今日小編終於都有時間寫下食評📄,緊係第一時間去搵餐廳食飯介紹啦。上一次出左個天水圍新北江刀削麵食評🍜,而@foodieyanyannn留言話食過麗江雲南米線🧐,今日小編都專登過去一試。而今日既疫情都仲未完結😷,大家係食飯既時候記得要消毒好雙手同餐具💦,保持社交距離。今日去既呢個餐廳係叫「麗江雲南米線」⛩,今日小編就為大家介紹下啦。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦餐廳既餐牌上面有個特色之處,就係有分一至四味咁樣去選擇😳,等你揀得容易又係最佳組合,有時好趕時間唔想諗😏,揀呢啲組合就啱哂喇👏。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈雲南麻辣米線 + 豬耳 + 蘿蔔 $40小編今日好想食辣野就揀咗麻辣米線🍜中辣,配料就揀左豬耳同蘿蔔。 🔺蘿蔔 : 超級淋,入口未咬就鬆軟,而且勁入味,好好食😋,可惜份量唔多,如果再黎就真係要嗌double蘿蔔先得喇🤤。🔺豬耳 : 一如既往都係爽口又煙韌,小編就係鍾意豬耳既口感👄,多咗一份層次,食麵線上嚟都豐富一啲✨。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦而麵線既辣度雖然係中辣🌶,但食得辣既朋友應該會覺得未到好辣既程度🤏,所以食得辣既朋友可以一戰,大辣或以上🤯。不過麻辣味都食到小編嘴脣十
🎈雲南麻辣米線 + 豬耳 + 蘿蔔 $40
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
而麵線既辣度雖然係中辣🌶,但食得辣既朋友應該會覺得未到好辣既程度🤏,所以食得辣既朋友可以一戰,大辣或以上🤯。不過麻辣味都食到小編嘴脣十分麻痺,好上癒呀🤣。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
新北江商場係小編經常去天水圍食飯既地方👅,而新北江好多餐廳夠平民亦地點位置就近又多選擇,無疑係搵食好地方👍。
雲南麻辣米線 + 豬耳 + 蘿蔔
雲南麻辣米線 + 豬耳 + 蘿蔔
2020-07-16
  • 雲南麻辣米線
2020-07-06 421 瀏覽
Was recommended by a friend to try this rice noodle restaurant. The hype was real when I got there. The restaurant only offered a small number of seats but the queue outside is MASSIVE. Eventhough we called 30mins before arriving at the restaurant for a ticket, we still waited another 30 minutes until being seats.We had the sichuan spicy noodle and sour and spicy noodles. The texture of the noodles were different, quite a chewy texture which was nice~ The sichuan spicy soup was.. nothing special

We had the sichuan spicy noodle and sour and spicy noodles. The texture of the noodles were different, quite a chewy texture which was nice~ The sichuan spicy soup was.. nothing special. The sour and spicy soup was also refreshing different, I could taste that they used better vinegar than others.

Overall.... really NOT worth the wait.
2020-06-27
60 分鐘 (堂食)
2020-06-06 794 瀏覽
🔻雞翼+豬腸酸辣米線成日見到呢間小店大排長龍 咁啱嗰日4點零經過無乜人排隊就好奇食下 叫咗個雲南酸辣米線 配雞翼豬腸 首先味道已經無咩特別 環境又逼唔好坐 啲姐姐態度又差 同朋友食完仲要兩個都肚屙 不會再幫襯😅😅😅
🔻雞翼+豬腸酸辣米線
2020-05-28 583 瀏覽
麗江真係無咩人唔識佢幾乎講起米線就會諗到佢我自己都有一段既時間無食今日突然好想食佢既舖好細間...等位都要等好耐有時候會因為耐以唔食今次等左15分鐘左右我今次叫左酸辣小辣米線加(必食)雞翼個湯幾濃夠酸夠辣 小辣都覺得辣一啖湯加米線好正 又有d肉碎但下次都係會叫翻小麻辣米線🍜都係覺得食到個咀麻麻地先過癮😂個雞翼係分開上既甘樣又唔會浸淋d雞翼重叫左炸酥肉我記得我第一次係覺得唔好食可能覺得好油今次食反而唔覺 重好好食又唔肥又脆 細細粒甘 又唔會咬到成舊粉醬酥肉係4點後先有 好快就賣完 都見d客人係必點蒜泥白肉今次食覺得d肉好鞋口不過都啖啖肉 個汁好正 點雞翼同酥肉係絕配麻辣雞 好麻麻地 唔算好食 可以唔叫都得雞雖然大大舊好多肉但都俾唔到好好食既應覺得個皮有醬d肉係無 所以唔係每一口都食到醬加肉不過麗江真係係到keep左好耐感覺都無咩點變
麗江真係無咩人唔識佢

d肉係無 所以唔係每一口都食到醬加肉

不過麗江真係係到keep左好耐
感覺都無咩點變
2020-05-25 593 瀏覽
天水圍人 唔會唔識麗江黃色人 更加識佢每次經過 都會見到佢排晒長龍但等幾耐啲人都會等 因為實在太好食啦今次我醒目 岀門口前打定電話黎拎位黎到岩岩好 下張枱到我呢到既白肉真係與眾不同用左深色既醬油同埋啲白肉 真係好厚肉 唔會淨係得肥膏啲蒜仲要係超多😋😋😋我係酸辣既朋友🤣正呀 又濃郁 仲有少少肉燥加左金菇 索晒啲湯既精華但米線今日就硬左少少我係鐘意食淋麵既人🙈🙈男朋友就鐘意食麻辣加左肉燥同肥腸肉燥真係大大兜😋😋肥腸 真係肥的 唔係細細條既豬腸同細心的幫你切開左 唔會成條咁
天水圍人 唔會唔識麗江

肉燥真係大大兜😋😋
肥腸 真係肥的 唔係細細條既豬腸
同細心的幫你切開左 唔會成條咁

2020-05-24
5 分鐘 (堂食)
白肉
2020-05-19 593 瀏覽
年幾前已經有朋友介紹去食麗江 但天水圍又遠 附近又無乜好行 所以一直無去 今日終於去天水圍搵朋友 順便去試下 去到已經朝早11點9 已經排晒隊要攞飛 等咗45分鐘先有得入座 地方有d迫 但都唔緊要 但見一坐低 後面有張二人枱 咁諗住同阿姨交代聲轉位 點知佢話 出面好多人等緊架 你地出去等啦要收碗 但我唔明我坐係度 你係咪收唔到碗呢? 但我地都比較有禮貌 咁就出去等啦 最後食完仲飲緊野飲 佢已經收緊我地d碗 咁點解一開頭要我出去等?而且食緊期間 個阿姨又同第二個食客嘈🤷🏻‍♀️ 麗江唔係特別好食 嗌麻辣米線 得辣無麻 比較出色嘅只係雞翼 所以我唔會再去食麗江
麻辣米線
2020-05-19 312 瀏覽
一直聽聞天水圍新北江有一間非常出名的酸雲南米線, 於是決定搭車入去試一試..順便發掘下其他美食!!小店米線既店舖門面唔大, 只有4~5張細枱, 幸好我下午時間入座, 用餐人流不算太多。原來想試鎮店既酥肉, 可惜一早賣哂, 所以今次選擇了 腩肉, 雞丁, 豬紅, 腐皮, 麻中辣!!- 腩肉, 雞丁, 豬紅, 腐皮, 麻中辣米線湯頭夠麻夠辣, 而且不會過咸, 配科都好豐富, 有芽菜, 肉碎, 腐皮, 以及其他新香料。米線亦都好彈牙, 非常喜歡~至於餸菜方面, 非常喜歡佢地既腩肉, 厚厚一切但非常入味而且不會過硬。腩肉份量都挺多, 有4大塊, 可說是非常良心的店鋪。另外厚切雞丁不得一提, 嫰滑程度及得上豆腐般, 而且份量也十分多。至於豬紅方面就不過不失, 普普通通的豬紅味道。食物整體上都不錯, 如果下次再入天水圍, 一定會再試試 佢地既酥肉同其他餸菜!!

- 腩肉, 雞丁, 豬紅, 腐皮, 麻中辣米線

至於豬紅方面就不過不失, 普普通通的豬紅味道。

2020-05-17