天水圍人冇可能唔識😛✨開咗好多年嘅終極人龍黃店!冇見過有一次出邊冇人排隊,如果唔想等,建議打定電話去叫外賣🥡(其實大部份人都係咁xdd)但就算忙,店員全部都好nice,係一間好有人情味嘅小店💗老闆娘好搞笑又好好傾!同個個客人都可以吹到水咁😂ps佢喺度笑我同🐯爭比錢,然後扮唔收我張100,淨係收🐯嗰張,好fun~-<湯底>麻辣可以叫「多麻小辣」,酸辣米線又可以叫「多酸少辣」,大家可以揀最貼近個人口味嘅味道👍🏻👍🏻👍🏻麻辣👉🏻條脷會感覺好麻痹咁,但係又好爽!酸辣👉🏻好開胃,食極都唔厭想一啖接一啖咁!麻辣同酸辣我次次都揀唔到,所以次次都係同🐯一個叫麻辣一個叫酸辣咁樣share食🤣兩隻辣都超級超級超級順喉,辣得好舒服,唔係「那」喉嚨嗰隻!😭👍🏻唔係好食得辣嘅朋友(例如食開清湯嘅我)都會食得好開心好爽😭👍🏻👍🏻👍🏻-<配菜>一般米線店嘅選擇佢都有,但我每次都係叫雞翼腩肉✨性價比最高,極力推介呢兩款俾大家!雞翼👉🏻雖然細細隻,但係炸到好香脆,同埋好抵食!腩肉👉🏻偏瘦嘅,有啲人好可能唔鍾意,但呢隻就係exactly我一直搵緊嘅腩肉🥰仲要比得算幾多!如果淨係可以嗌一個餸
天水圍人冇可能唔識😛✨
開咗好多年嘅終極人龍黃店!
但就算忙,店員全部都好nice,係一間好有人情味嘅小店💗
老闆娘好搞笑又好好傾!同個個客人都可以吹到水咁😂
腩肉雞翼米線

<湯底>
麻辣👉🏻條脷會感覺好麻痹咁,但係又好爽!
酸辣👉🏻好開胃,食極都唔厭想一啖接一啖咁!
酸辣
麻辣

<配菜>
雞翼👉🏻雖然細細隻,但係炸到好香脆,同埋好抵食!
腩肉👉🏻偏瘦嘅,有啲人好可能唔鍾意,但呢隻就係exactly我一直搵緊嘅腩肉🥰仲要比得算幾多!如果淨係可以嗌一個餸,我一定會叫呢個~
腩肉
雞翼
豬大腸

回頭率:🍜🍜🍜🍜🍜/5
幸福感:🍜🍜🍜🍜🍜/5
飽肚感:🍜🍜🍜🍜/5
性價比:🍜🍜🍜🍜🍜/5
不專業評分:9.5/10
👉🏻簡而精咁形容:係我最鍾意嘅米線店,亦係我唯一一間會叫辣嘅米線✨😭👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💗天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場一期1樓C45A號舖💗
腩肉雞翼米線
酸辣
麻辣
腩肉
雞翼
豬大腸
  • 麻辣湯底(多麻小辣)
2022-05-28 370 瀏覽
新北江哩間米線店一向好多人等,店面面積不大,可以容納唔多人。今次係打電話黎拎飛,去到唔係等好耐就可以入坐。要贊吓哩度d姐姐係超級好服務態度,EQ好高,即使多人等一樣好有耐性,有講有笑超有人情味。食物價錢唔貴,大大碗份量多,味道不過不失,熱辣辣唔錯

今次係打電話黎拎飛,去到唔係等好耐就可以入坐。

食物價錢唔貴,大大碗份量多,味道不過不失,熱辣辣唔錯
2022-05-23 385 瀏覽
🍾環境🍾每一次去到麗江都係會排長龍㗎🧚‍♀️就算今次小編3點幾去依然都係要等位🥹因為店面嘅位置比較少 所以等候嘅時間都比較長⏳另外位同位之間嘅位置都比較窄 所以有機會會唔小心掂到隔離位🤥但係小編覺得堂食係好食過外賣好多㗎!🥰🥰所以就算環境唔洗特別舒服都會揀堂食!😎🤓服務🤓麗江嘅姐姐都好親切㗎 同埋所有嘢都好快手😍😍有時候傾傾下計佢地會一齊傾賣一份🤣除此之外姐姐平時嘅互動都好搞笑 所以成個氣氛都好輕鬆😇😋食物😋🌟呢度有唔同種類嘅米線 包括過橋米線、豬骨清湯米線、小鍋米線、麻辣米線、酸辣米線等等🍜🌟每款米線都會有芽菜、腐竹、酸菜、韭菜、炸醬同埋荽茜咗配料🌱🌟每款配菜各+$7、熱飲+$3、凍飲+$6、汽水+$8🥤🥤🌟仲有好多款小食 小編推介炸酥肉、蒜泥白肉同埋香辣雞中翼!🐤🐤 但是今次小編3點幾去已經賣曬啲小食了😭🤍 豬紅 紅燒肥腸 貢丸 中麻小辣 $51(🌕🌕🌕🌗/5)🌶記得如果叫咗麻辣米線可以自己選擇麻同辣度 小辣嘅話大約同譚仔嘅10少差唔多 🌶🌶小編通常會叫中麻 因為好enjoy食完仲有痹痹地嘅感覺😙米線最重要嘅係佢嘅湯底 如標題所講 佢地嘅湯底真係好出色 當中炸醬同碎肉真係湯底嘅點綴🥹
🍾環境🍾

除此之外姐姐平時嘅互動都好搞笑 所以成個氣氛都好輕鬆😇

😋食物😋
🌟每款配菜各+$7、熱飲+$3、凍飲+$6、汽水+$8🥤🥤

小編通常會叫中麻 因為好enjoy食完仲有痹痹地嘅感覺😙
米線最重要嘅係佢嘅湯底 如標題所講 佢地嘅湯底真係好出色 當中炸醬同碎肉真係湯底嘅點綴🥹🥹♥️
配菜方面豬紅比較唔入味 覺得可以唔洗特登叫黎試🤥🙏🏻
紅燒肥腸好香好入味 但係略嫌少少肥😯
‼️推介‼️ 貢丸 真係好香好好食 好耐冇食過有咁香豬肉味嘅貢丸 🤤🤤🤤

🤍 魚腐、蘿蔔 中麻辣 少米 $44 (🌕🌕🌕🌕🌗/5)🌶
小編比較細食 叫咗少米真係啱啱好飽 唔會浪費食物😛😛
而中辣就大約係譚仔嘅3少辣🌶🌶
魚腐 都係好好食 好清新好香 而且會晤梅😌
‼️必食‼️ 提醒大家 如果黎到唔食蘿蔔真係浪費曬 蘿蔔真係好甜 食得出係用湯熬過嘅 推推推!!!!😋😋😋😋😋

🤍凍奶茶、凍檸水 跟米線+$6 (🌕🌕🌕/5)
飲品嘅質素同不同茶餐廳差唔多 係一半嘅水準🧐
🚨注意🚨
1️⃣只收現金~💰
2️⃣每人最低消費$50🤑
3️⃣中午時間會好多人 可以打電話比佢地攞定位先 咁就唔洗係商場等咁耐📞🤙🏻
4️⃣3點打後小食可能會賣曬🤥🤥
2022-05-07
  • 蘿蔔配料
  • 香辣雞中翼
2022-04-23 503 瀏覽
☀️雲南過橋米線(清湯口味) $54這間位於天水圍的雲南米線,很多YouTuber都拍過,米線關注組十分有名,號稱全香港數一數二的米線舖👍🏻第一次嘗試清湯底的雲南米線,有另一番滋味😆碗米線的餸菜好多,有雞丁、蟹柳、鵪鶉蛋、豬潤、白肉、火腿、芫荽、榨菜等,兩至三個人食都可以!正😝
☀️雲南過橋米線(清湯口味) $54

正😝
  • 雲南過橋米線
2022-04-22 366 瀏覽
好耐之前朋友外賣過呢間米線畀我食,非常重口味,一試難忘,今日經過附近,一於食多次!位於位之間得好少空間,坐得非常迫,如果有潔癖或者擔心疫情,建議外賣。麻辣米線 \ $30 * 每個餸+$7 /加咗豬肚、紅腸同埋炸雞翼,非常足料,可以一啖餸一啖麵食到最尾。不過佢哋個奶茶就好淡啦,唔建議嗌。

麻辣米線 \ $30 * 每個餸+$7 /

不過佢哋個奶茶就好淡啦,唔建議嗌。
2022-01-06 870 瀏覽
麗江雲南米線門口長期好多人每次經過見到咁多人都唔想排隊 寧願食格離米線關注組有推介 睇圖都幾正 紅紅辣辣滿心期待 今日就試下佢米線 $28 加餸每款 $6  價錢幾實惠聽講一定要試麻辣湯底我叫左兩款送 豬肚、豬紅基本配菜有腐皮、炸醬、芫荽、青蔥、芽菜、酸菜豬紅好滑 可以一試豬肚  無奇怪既味麻辣味幾香口 總結黎講係好味
麗江雲南米線門口長期好多人
每次經過見到咁多人都唔想排隊 寧願食格離
米線關注組有推介 睇圖都幾正 紅紅辣辣
滿心期待 今日就試下佢

米線 $28 加餸每款 $6  價錢幾實惠
聽講一定要試麻辣湯底
我叫左兩款送 豬肚、豬紅
基本配菜有腐皮、炸醬、芫荽、青蔥、芽菜、酸菜

豬紅好滑 可以一試
豬肚  無奇怪既味

麻辣味幾香口 總結黎講係好味
2021-10-26 1167 瀏覽
恭喜大家捱過星期一了🥳今日介紹我最愛最愛的米線店 已經食左無數次🤍相信無咩天水圍人會唔識 鋪面好細坐得好逼 但長期都要排隊🤫- 雲南麻辣米線 $28 加餸每款 $6黎呢度一定要試麻辣湯底!🌶如果比較食得辣會建議試返中/大辣 (圖2)個湯底會麻好多😆成日都同朋友講笑話佢湯底係咪落左啲鷹粟粉因為佢既麻辣係有層次的 個湯愈飲愈上癮 跟住再飲一下凍飲 個麻痹感會更加明顯好滿足🤤米線方面唔洗多講 夠爽口份量又多!本身都有唔少配菜 包括炸醬、芫荽、青蔥、芽菜、酸菜同腐皮 基本上我每次都係叫呢三樣:豬肚、豬紅同雞翼 豬肚絲好有咬口 豬紅好滑好入味 😍雞翼炸到好香好脆 係細隻左啲 有時都會忍唔住當小食再加!另外小食都可以試下炸酥肉(限時供應)同埋蒜泥白肉🤤溫馨提示:唔想等咁耐位就記得打電話攞定位先啦📞
恭喜大家捱過星期一了🥳

如果比較食得辣會建議試返中/大辣 (圖2)個湯底會麻好多😆
成日都同朋友講笑話佢湯底係咪落左啲鷹粟粉
因為佢既麻辣係有層次的 個湯愈飲愈上癮
跟住再飲一下凍飲 個麻痹感會更加明顯好滿足🤤

米線方面唔洗多講 夠爽口份量又多!
本身都有唔少配菜 包括炸醬、芫荽、青蔥、芽菜、酸菜同腐皮
基本上我每次都係叫呢三樣:豬肚、豬紅同雞翼
豬肚絲好有咬口 豬紅好滑好入味 😍
雞翼炸到好香好脆 係細隻左啲 有時都會忍唔住當小食再加!

另外小食都可以試下炸酥肉(限時供應)同埋蒜泥白肉🤤
溫馨提示:唔想等咁耐位就記得打電話攞定位先啦📞
2021-10-10 957 瀏覽
麗江係我暫時食過最好食嘅麻辣米線🍜由4年前食過第一次,辣到流哂眼淚鼻涕之後,發現耐唔耐都會有種心思思想再食既感覺。食完佢嘅麻辣湯,再飲一啖凍飲感受條脷嘅麻痺感係好爽🤪佢全年任何時段門口都係排滿人,等唔切嘅人一般會叫外賣,但堂食係好食好多,所以想試嘅話可以打電話去拎張飛,到時到候就去堂食堂食推薦:麻辣豬肚絲麻辣湯底米線(加$2茜將湯底發揮到極緻好味)餸:肥腸(麻辣湯底必點)、酥肉(指定時段先有)、其他就一般米線配菜
麗江係我暫時食過最好食嘅麻辣米線🍜

堂食推薦:
麻辣豬肚絲
麻辣湯底米線(加$2茜將湯底發揮到極緻好味)
  • 麻辣米線
🍜 雲南麻辣米線 💵45🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍜麵底$28+2款餸(每款$6)+🥤凍飲$5,大頭大我就唔歡喜食酸菜,第一時間走酸菜😂而我嗌左墨丸同豬肚,墨丸有啲腍,唔夠彈牙,而豬肚量多,切成絲狀,好有咬口👍🏻雖然嗌小麻辣湯底,但又麻又辣好夠味,啲米線太多,食極都仲有🤣凍飲就嗌左華田~🍜雲南麻辣米線💵47🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍜麵底$28+2款餸(每款$6)+🥤汽水$7,我個朋友嗌左肥腸同豬肚,小麻辣,嗌左罐肥仔水😂聽聞走芽菜啲米線會多啲,所以依碗走左芽菜😂肥腸好腍好入味,豬肚都好多~🐷蒜泥白肉💵32🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 小食就嗌左蒜泥白肉🤤啲肉好大塊又多蒜,食落啲肉質口感都ok ,帶有甜甜既味,而蒜泥帶出少許辣味,食完第日會好口臭🤣🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀☀️整體而言,最好打定電話攞飛先,唔係有排等位,以前成日食,大左就少入天水圍😂座位狹窄,坐得唔方便,麗江雖然好食但好多味精,食完勁口渴~

🍜 雲南麻辣米線 💵45
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

🍜雲南麻辣米線💵47
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

🐷蒜泥白肉💵32
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
2021-09-30 568 瀏覽
住左天水圍10幾年,次次去到新不江都見到麗江雲南米線門口好多人,見到咁多人都煩,直至到琴晚,見人少少,買個大大碗既過橋米線$50咩配料都有,買番屋企同老公食,一打開個蓋已經流晒口水,一陣陣酸辣味🤤d湯飲完又飲,好正價錢味道環境回頭

價錢

回頭

• 過橋米線
2021-09-16 534 瀏覽
今日去天水圍,老公話呢間餐廳係米線關注組嘅number one😲緊係即刻要試😎好彩間餐廳有得電話落單,如果唔係等到佛誕都未有得食😥大概半個鐘就去拎,喺出面已經見到間餐廳坐滿人,係好多好多人, 再加有唔少人喺出面排隊😥心諗好彩一早落訂單。滿心期待咁買外賣去朋友屋企一齊試下究竟佢幾好食😎好彩佢既湯同麵都分開啲麵應該就唔會浸冧👍🏻但第一印象即刻扣分,因為朋友個碗畀漏咗一個餸😥但因為買外賣所以費時返去問佢拎返了😑試下個湯底, 由於我嗌咗辣,所以個湯底好紅,睇落去仲有啲油佢係雲南米線,所以個湯食落去有少少似譚仔既香麻,味道第一下都有啲似譚仔,但佢個湯底應該有更多唔同香料,所以味道比譚仔都複雜但係對我嚟講,唔係幾特別,只係覺得越食越油😂米線方面比較冧,有時大力啲夾佢都斷😣可能食開譚仔覺得麵質應該係要有少少咬口之餘又唔易斷而且佢既麵唔掛湯,所以無咩味,要連湯食😥餸方面就冇乜特別,我覺得最好味係佢粒墨丸,豬皮都唔錯爽口又大塊,其他無特別所以無印象😥我哋三個人一路食,一路都諗唔明點解佢係 關注組第一位😵食譚仔好過🤡

試下個湯底, 由於我嗌咗辣,所以個湯底好紅,睇落去仲有啲油

但係對我嚟講,唔係幾特別,只係覺得越食越油😂

米線方面比較冧,有時大力啲夾佢都斷😣
可能食開譚仔覺得麵質應該係要有少少咬口之餘又唔易斷
而且佢既麵唔掛湯,所以無咩味,要連湯食😥

2021-09-12
30 分鐘 (外賣自取)
2021-09-11 460 瀏覽
如果要我評選全港最好食既米線,非麗江莫屬!先評論下佢個米線麵質,佢個口感超爽口彈牙。唔會有over cook 既感覺。另外,個麵底一啲都唔散。食米線最驚就係個麵底散到食到好唔連貫,食得一個字可以形容食落口個感覺,就係爽。而佢個湯底都好出色。個日我叫左麻辣中辣湯底。佢個辣係好有層次,並唔係一下子爆曬出黎既辣,而係遞進式既越比越多你既感覺。佢個麻都好出,同辣互相輝映,唔會話邊個搶左邊個。即使食到後尾個嘴麻曬,都係食完最後一啖先肯停手。
如果要我評選全港最好食既米線,非麗江莫屬!

2021-09-02 274 瀏覽
開左好耐好耐,次次經過都排哂隊,證明品質有返咁上下,食過之後都覺得的而且確係幾好食,而且份量都唔少,除左米線之外,佢地既口水雞其實都好出色,而且雖然多人,但服務態度唔錯,難怪咁好生意
2021-08-17 374 瀏覽
千里迢迢黎到天水圍緊係要食下朋友介紹既麻辣米線啦🍜朋友仔由中學食到依加都仲係咁多人等 咁好食🤤係北江咁多年屹立不到當然有佢原因啦😚·炸雞翼·麻辣米線小辣($28) 麻香味好重 湯底唔會好鹹👍🏻•麻辣雞(小辣)
千里迢迢黎到天水圍
緊係要食下朋友介紹既麻辣米線啦🍜
朋友仔由中學食到依加
都仲係咁多人等 咁好食🤤

係北江咁多年屹立不到當然有佢原因啦😚

·炸雞

·麻辣米線小辣($28)
麻香味好重
湯底唔會好鹹👍🏻

•麻辣雞(小辣)
2021-08-17
午餐
Finally!!!終於等到位喇!!!!!!🤣今次閒日晏晝去到都要等大約20分鐘😵之前個個都話好食🙌🏻越講我越期待👀但期望越大失望越大🤥小編覺得好普通喎😵‍💫——————————————————————————————🍜雲南酸辣雞翼蘿蔔米線 $40唔酸嘅😭叫小辣~成個湯就係有微微嘅辣味😛湯底非常普通🤷🏻‍♀️米線質地彈牙 煮得啱啱好👍🏻配料正常~腐竹係硬身嘅👅 雞翼係不過不失嘅炸雞翼🍗 蘿蔔又甜又無渣😋正!!!同埋最抵讚嘅就係碗米線 好夠熱🔥食到最尾都仲熱辣辣💫🤌🏻6/10——————————————————————————————#為食tips👻 我個frd嗌咗腩肉同豬耳🥩小編覺得呢2樣好味好多😂大家去的話可以試吓😚可能係我嗰次唔好彩 冇咁好味🤣仲有!好似可以打電話去攞飛㗎!大家都可以咁做!⭐️
🍜雲南酸辣雞翼蘿蔔米線 $40
🤌🏻6/10