2023-05-08 1196 瀏覽
💛鳳鳴居 (旺角)..🫶🏻醉香雞湯麵大愛💓#世一醉雞米 ,好味到連湯都飲哂🤤湯底香甜,有陣陣酒香👍🏻雞件嫩滑,有成6大件份量足✨仲配埋豉油點雞用😋可惜米線少左啲,但飲哂成碗湯🥣係夠哂飽😮‍💨📸01.05.2023..💁🏻‍♀️等左10分鐘左右就有位✨上菜速度快,食物質素有水準🤤醉雞湯 #世一 真係好正👍🏻難怪長期有人排隊😂..💛✨💛✨💛✨💛✨💛✨💛✨💛✨💛
💛鳳鳴居 (旺角)
🫶🏻醉香雞湯麵
大愛💓#世一醉雞米 ,好味到連湯都飲哂🤤
湯底香甜,有陣陣酒香👍🏻
雞件嫩滑,有成6大件份量足✨
仲配埋豉油點雞用😋
可惜米線少左啲,但飲哂成碗湯🥣
係夠哂飽😮‍💨
📸01.05.2023
💁🏻‍♀️等左10分鐘左右就有位✨
上菜速度快,食物質素有水準🤤
醉雞湯 #世一 真係好正👍🏻
難怪長期有人排隊😂

💛✨💛✨💛✨💛✨💛✨💛✨💛✨💛
2023-05-08 688 瀏覽
Happy Friday 同朋友落旺角搵食,朋友話想食米線,所以帶佢去鳳鳴居。兩年前喺上水總店食過一次,已經好回味,依家旺角開分站,人氣依然不減,喺門口拎完飛等了3-40分鐘才可入座。看完餐牌後,我當然二話不說地點了醉雞(湯面)米線。店員會貼心地比隻碟我裝雞骨。湯底好香,雞肉好嫰滑,米線亦已經吸收曬湯的精華。朋友沒有聽我推介,點了自選清湯米線,配肥牛,小雲吞及豆卜。雖然清雞湯米線都好食,但醉雞米線實在太香,她說她後悔了。最後點了一份細炸三兄弟,很新鮮熱辣不過味道沒有太大驚喜。用餐後朋友跟我說,下次一定要再來,希望下次不要等太久。

看完餐牌後,我當然二話不說地點了醉雞(湯面)米線。
醉香雞湯米線
店員會貼心地比隻碟我裝雞骨。
湯底好香,雞肉好嫰滑,米線亦已經吸收曬湯的精華。
自選清湯米線

細炸三兄弟
最後點了一份細炸三兄弟,很新鮮熱辣不過味道沒有太大驚喜。
用餐後朋友跟我說,下次一定要再來,希望下次不要等太久。
2023-05-05
35 分鐘 (堂食)
醉香雞湯米線
自選清湯米線
細炸三兄弟
  • 醉雞湯面
每次經過鳳鳴居都是大排長龍,終於決定下班後試試;大概晚上6時隊伍不太長,等了10分鐘就進去了🤫 當然要點招牌菜品 - 醉香雞米線;一上菜已經聞到濃濃的酒香味,醉雞湯喝完也不會很口渴,所有搭配都很出色! 另外也點了一碟鵝腸,很少人推介的鵝腸令人大吃一驚,整體用餐體驗及食物質素都很不錯,不過如果日後要排一個小時的話我可能會選擇其他餐廳  ᐅ 招牌醉香雞米線 $54 湯底非常清甜,有淡淡的酒香味;雞件份量十足,連白肉的部分也很嫩滑;配菜紅棗已去核,比湯底還甜;基本上吃完米線,湯底也所剩無幾😋 ᐅ 秘制腩肉 +$8 腩肉和醉藥雞旗鼓相當,它的脂肪含量雖然比較高,在熬煮的過程中煉出了一些肥油,肉質也很細嫩 ᐅ 辣豉油爽脆鵝腸 $51 鵝腸帶有少少油脂,沒有內臟味,蘸上豉油的鵝腸吃起來中和了油膩味;非常爽口🤤  ᐅ 凍菠蘿青檸蜜 $8 | 有點像菊花蜜,偏甜
[推薦菜品]
ᐅ 招牌醉香雞米線 $54
招牌醉香雞米線

ᐅ 秘制腩肉 +$8

ᐅ 辣豉油爽脆鵝腸 $51

[Others]
ᐅ 凍菠蘿青檸蜜 $8 | 有點像菊花蜜,偏甜
題外話/補充資料: 不設預約,需要即場排隊,晚市6:30PM開始至少排半小時
2023-03-08
20 分鐘 (堂食)
招牌醉香雞米線
辣豉油爽脆鵝腸
自從旺角開咗分店一路都好想試,但總係排曬長龍。終於今心血來潮去排一排,發現原來轉枱turnover好快,即使要排仲要係等大枱最後都只係等左十分鐘就有位‼️再早啲嚟12點前嘅話更加唔洗等,想試嘅朋友記得早啲嚟喇🤭成枱總共試過咗三款湯,麻辣醉雞、醉雞、芫茜雞🍺個人最愛係芫茜🌿冇任何濃味材料,純純粹粹嘅雞湯底加埋一大座山嘅芫茜吊味,飲落真係超清甜‼️會忍唔住飲曬成碗湯醉雞兩款酒味都好香,聞到但飲落唔會搶依然係順口,加咗麻辣嗰款更加豐富,啱曬重口味人士食完太開心,仲買咗個外賣雞煲夜晚打邊爐食哈哈

成枱總共試過咗三款湯,麻辣醉雞、醉雞、芫茜雞🍺

個人最愛係芫茜🌿

食完太開心,仲買咗個外賣雞煲夜晚打邊爐食哈哈
2023-05-06 195 瀏覽
見到米線關注組有人提起呢間米線,有日經過就去會一會佢!週末六點前嚟到,以為咁早應該有位啦,點知全場full晒,都係要等位,不過等咗一陣就可以入座。佢地方唔大,不過勝在啲位規劃得幾好,就算二人座都算闊落,唔會同隔離枱膊頭搭膊頭。滿懷期望叫咗碗醉雞湯米線,點知一飲啖湯就覺得出事,完全食唔出酒味,淨係得一個字,甜!而且雞件份量唔多,仲要鞋口,同以前食過嘅滑醉雞好大分別!另外可以嗌餐飲,印象中嗌咗一杯百香果,一杯菊花,但兩杯嘢都超甜,夾埋碗米線真係甜上加甜,食完出去即刻買返支水飲。唔知點解呢間嘢網上咁多好評,我相信可能係因為平,但如果你想食好味嘅雞湯米線,避雷!
見到米線關注組有人提起呢間米線,有日經過就去會一會佢!

2023-04-30 284 瀏覽
今日嚟到旺角睇戲搵到呢間食抵食湯麵,不過今日既湯麵只有米線,醉雞米線個湯底會有酒嘅味道,建議唔係好慣食有酒味湯底嘅朋友可以諗下,喇沙湯底米線就幾好食,因為我個幾鍾意食喇沙
2023-04-29 338 瀏覽
落雨天,晚餐時間6:00左右去到,唔使排隊☺️。🐣『姬松茸雞湯麵』$61飲啖湯,眼都大埋,湯底鮮甜😍⋯⋯🍜『自選 喇沙湯米線』$50我揀咗紫菜(大概1/3個圓餅)、水餃(2粒)、水魷(4-6件);湯底有少少辣味,偏香口,水魷爽脆;水餃係白菜豬肉餡⋯⋯🌶️『辣豉油爽脆鵝腸』$51面嗰浸唔辣,但係底嗰啲開始浸咗啲汁就有少少後勁;食譚仔五少辣嘅有友話,到最尾太辣,唔係好食到⋯⋯🥬『郊外油菜(通菜)』$23新鮮⋯⋯佢嘅湯底真係不得了,難過長期都好多人;坐就唔太舒服㗎啦,都幾逼,係快餐!。📍 鳳鳴居 (旺角)旺角西洋菜南街138號地下2號舖。好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
落雨天,晚餐時間6:00左右去到,唔使排隊☺️

🐣『姬松茸雞湯麵』$61
飲啖湯,眼都大埋,湯底鮮甜😍
姬松茸雞湯麵

🍜『自選 喇沙湯米線』$50
自選 喇沙湯米線

🌶️『辣豉油爽脆鵝腸』$51
🥬『郊外油菜(通菜)』$23
新鮮

⋯⋯

📍 鳳鳴居 (旺角)
旺角西洋菜南街138號地下2號舖

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
2023-04-24
姬松茸雞湯麵
自選 喇沙湯米線
2023-04-26 242 瀏覽
1.九点到店,外面取号机器停止运行,我进去店里问服务员小姐姐,是不是太晚了不能堂食了,服务员说不能堂食了,并且态度很冷淡,爱答不理的。我就点了外卖,结果出来后,机器好了,好几个后面来的人又可以堂食了。2.外卖拿回家后,打开外卖盒子,发现底部破裂了,汤汁全部流出来,满地都是,然后吃了个没汤的粉。很差的体验,投诉无门,在香港吃了哑巴亏。总体来说食物还是可以的,就是服务需要加强,当然也有可能那天运气不佳,碰到的服务员不行
外賣自取
2023-04-25 201 瀏覽
鳳鳴居🤤🤤醉香雞湯米線 $54超級驚喜的米線本身都聽過朋友推薦呢間嘅米線,長期都好多人排隊,咁次特登早左去排隊,一行到門口,濃郁嘅酒香已經係鋪外四溢。入到去叫左最出名嘅醉香雞湯米線 試一啖個湯就明白點解會有咁多人排隊,湯底好鮮甜,帶有香醇酒味。 啲雞肉好滑亦都好入味,佢跟左碟豉油比我地點雞食不過唔點都已經好夠味~但係個雞就稍為熟左啲!如果唔滾咁耐,個雞再嫩啲就簡直完美了。食到最後飲曬個湯都唔會覺得愈飲愈口渴~是分出色的米線!真係值得排隊了。另外仲叫左一個辣豉油爽脆鵝腸$51呢個小食都唔錯!鵝腸就如其名,好爽脆有咬口而且無異味~但係個人就覺得可以再重口味啲!整體都十分推薦大家試吓
鳳鳴居🤤🤤
醉香雞湯米線 $54
超級驚喜的米線
入到去叫左最出名嘅醉香雞湯米線
食到最後飲曬個湯都唔會覺得愈飲愈口渴~
是分出色的米線!真係值得排隊了。

另外仲叫左一個
辣豉油爽脆鵝腸$51
整體都十分推薦大家試吓
2023-04-23 203 瀏覽
這間從上水紅到旺角的米線店,上水店對我來說實在相當遙遠,我就不曾去過了,不過自從旺角分店在多月前在西洋菜南街開張之後,因為新店就腳關係,我都去過幾次,感覺都不錯,就只是光顧的人太多了,幾乎每次去都要等位,就不是那麼好。其實我每次去,都只是吃它最基本的招牌「醉香雞湯米線」($54)再加飲品。它的「醉香雞湯米線」的確是不俗的,每次吃都可以保持穩定上佳的水準,醉雞湯頭清甜而帶酒香和酒味,雞與米線都滑,黃色的雞皮、白色的雞肉,配以黑色的雲耳、紅色的紅棗和綠色的青蔥,已可成為一頓簡單又好味的午餐或晚餐。不知道上水店的米線會否比旺角分店更加出色呢?
不知道上水店的米線會否比旺角分店更加出色呢?
5 分鐘 (堂食)
  • 醉香雞湯米線
2023-04-17 262 瀏覽
<#🐳肥肥食記🐳>👧🏻 醉雞湯飯|$52醉雞湯飯 $52 +$8 有野飲送🔻地點:鳳鳴居 (旺中對面)旺角西洋菜南街138號地下2號舖🍚食物食落醉雞味都幾重但飯嫌有d硬 真要浸飯食先可以🤣🏠環境同朋友食而間一定要預早 好多人排隊🌟總結推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務指數:⭐️⭐️⭐️⭐️#foodie #湯飯 #醉雞 #chicken #chinese #food #yummy
<#🐳肥肥食記🐳>
👧🏻 醉雞湯飯|$52

醉雞湯飯 $52
+$8 有野飲送

🔻地點:鳳鳴居 (旺中對面)
旺角西洋菜南街138號地下2號舖

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-04-16 273 瀏覽
即使過了午餐時分,門外依然有不少客人等待,大約等待20至30分鐘可入座。坐下後自行用QR code掃碼下單,可自行選擇份量、走蔥木耳紅棗、少酒,非常方便,大大減去下單時間,不需5分鐘後已送餐。醉香雞湯麵$54必試招牌米線撲鼻而來的酒香,令人食指大動。米線幼滑容易入口,而且煙韌彈牙。湯底非常清甜,濃烈的酒香味,但入口沒有酒的苦澀味,完全真材實料熬製。雞肉質地嫩滑多汁,而且非常入味,配上靈魂醬料—特製辣椒豉油,更加突出鮮味。正常麵與少麵面之間份量的差別。雖然入座後限時一小時後交枱,但是上菜速度很快,所以不用擔心。

醉香雞湯麵$54
必試招牌米線

撲鼻而來的酒香,令人食指大動。
米線幼滑容易入口,而且煙韌彈牙。

正常麵與少麵面之間份量的差別。

• 醉香雞湯米線
2023-04-13 316 瀏覽
平日下晝3:00嚟到,冇人排隊,但入面都full晒咁濟。可能因為出咗名,店員嘅服務態度都麻麻。餐廳環境比較迫夾,如果一個人嚟到,會塞你去啲窿窿罅罅到坐,加上餐廳都幾嘈,食得唔多舒服。明白如果好食的話,環境爭啲都唔緊要。本來抱着期望試吓佢嘅醉雞米線,點知食完之後都幾失望😫醉雞米線 $54 + 凍檸茶 $8食米線最重要當然係個湯底,而呢碗面嘅湯只係食到紅棗甜味,冇乜藥材同酒味。雞件部位的皮都比較肥,肉質亦都有啲嚡口,唔可以話好食。如果相同食物嚟講,我會揀返銅鑼灣嗰間養生湯麵館,或者平啲選擇返譚仔😅😅

明白如果好食的話,環境爭啲都唔緊要。
本來抱着期望試吓佢嘅醉雞米線,點知食完之後都幾失望😫

醉雞米線 $54 + 凍檸茶 $8

雞件部位的皮都比較肥,肉質亦都有啲嚡口,唔可以話好食。

2023-04-10 400 瀏覽
⍥ 醉香雞湯米粉 ❙ $54雞湯表面帶點油但飲下去又沒有太油膩的意思酒香清甜頗突出 帶有微微藥膳食材非常易入口不自覺會把飲喝光光也不意外被分派雞胸、雞腿部分應該是新鮮雞吧肉質充滿彈性但略嫌溫度有點不足否則必定暖入心⍥ 喇沙雞湯米線 ❙ $54喇沙挺香濃也散發淡淡椰香是能喚醒味蕾的辣度 我一邊吃一邊流著鼻涕重口味但又令人欲罷不能雞件數量蠻多依舊都是雞胸 雞腿位置不是走嫩嫩 骨肉分離路線反而帶點Q彈米線偏軟稔 我喜歡的溫度還是不太熱真的 有點美中不足⍥ 即炸醬爆肉丸 ❙ $33熱騰騰炸起真的有分別 外皮是那種脆脆但有點柔韌拉扯的內裡是惹味肉末充滿著邪惡脂肪和幸福我們也很愛⍥ 蜂巢春卷 ❙ $31兩款小吃比湯麵來得更有溫度熱騰騰明顯好吃得多嚐一口隨即聽到「咔嚓」清脆又鏗鏘無比鬆脆 不誇張以為是一般春卷餡料誰知道主要是包裹著一絲絲芋絲 綿綿的 脆脆的 非常好吃
⍥ 醉香雞湯米粉 ❙ $54
雞湯表面帶點油
但飲下去又沒有太油膩的意思
酒香清甜頗突出
帶有微微藥膳食材
非常易入口
不自覺會把飲喝光光也不意外
被分派雞胸、雞腿部分
應該是新鮮雞吧

以為是一般春卷餡料
誰知道主要是包裹著一絲絲芋絲
綿綿的 脆脆的 非常好吃

2023-04-05 235 瀏覽
身邊朋友都鐘意食米線 ,好多時都會同佢地去唔同嘅米線店, 經過呢間出面好多人排隊,搞到我同朋友好有興趣試下,等位差唔多等左15分鐘左右 ,限時70分鐘。 叫左招牌醉香雞湯配米線,送辣醬一碟。湯頭好甜帶有紅棗味同淡淡酒味,但慢慢會覺得有少少咸同少少油,雞件份量多,完全唔鞋口岩晒我! 如果唔洗排隊都可以考慮再去。

2023-03-18
午餐