2022-08-12 25 瀏覽
厚福街好多嘢食朋友今次帶我嚟鳥鑫食日本串燒裝修間隔都好日式座位舒適我地禁啱坐窗口位放工當然要relax下我同朋友分別點咗梅酒同蘋果酒易入口加埋冰透心涼一坐低侍應已經放小食係日本沙葛同埋椰菜沙葛清甜 椰菜新鮮佢跟味噌醬比你點又幾夾 另一個風味雞油渣炒枝豆一上枱已經好香食落有陣焦香味但又唔會好油同平時出面食嘅好唔同咬落枝豆爽脆好好食個人幾推介雞中翼看似好平凡但燒到剛剛好肉汁juicy雞肉嫩滑好味燒茄子茄子厚肉上面加咗自家製味噌醬味道唔會太淡或太濃免治雞肉棒呢個必試平原雞肉做佢跟日本雞蛋比你點但其實你唔點就錦食都好好食因為雞肉棒上面已經有層醬汁係用平原雞殼熬製用心製作勁好食我覺得點同唔點各有風味雞柳柚子雞柳竟然唔鞋配埋柚子清新唔漏串燒苦瓜苦瓜上面鋪滿櫻花蝦又係上枱已經好香平時我唔太食苦瓜都覺得好食呢個配搭應該會改變你覺得苦瓜唔好食嘅印象汁燒牛柳本身店專出雞的部位牛肉方面以為會較為遜色怎知都好好食醬汁香濃牛肉唔會un 豚肉鵪鶉蛋朋友特別叫因為好耐無食過鵪鶉蛋😂估唔到出嚟效果幾好雞心元本身我都怕食內臟但呢個食落爽爽地質感都幾好豚肉蠔卷其實個配搭幾新穎豚肉薄切包住蠔香口又新鮮雞橫膈肌我諗要呢度先食

厚福街好多嘢食

其實仲有好多雞嘅特別部位
所以下次應該都會再嚟試
好食值得推介

2022-08-11 21 瀏覽
最近好多國家都漸漸放寬旅客入境,不過香港點回港隔離措施亦未完全放寬😔所以旅行嘅野都係擱置先!咁就唯有係香港繼續食住好野先😆今晚好想把酒談歡,居酒屋當然係最佳之選😍「雞胸軟骨」雞肉比較軟腍並有少少脂肪,連埋爽脆口感嘅軟骨,很不錯!「雞柳柚子」雞柳比我預期中juicy,一啲都唔鞋👍加左柚子汁,味道多左份清新😋「雞頸肉」呢個汁燒好惹味❤肉質比起其他部位更具彈性,富有嚼勁👍🏻「燒雞全翼」香港人特別鍾意食雞翼😆我都唔例外!呢度嘅燒雞翼水準好得🤩內外都充滿鹽燒香,肉嫩多汁,雞皮仲燒得好脆😋「京蔥雞」日本京蔥係最好食㗎!夠甜夠爽😍雞肉燒到皮脆肉嫩,正呀「鹿肉柳」鹿肉原來同牛肉嘅味道好似,不過個人覺得有一種微微嘅草味😛我都係鍾意食牛肉多啲!「日式鴛鴦燒湯丸」有花生味&芝麻味,我更鍾意芝麻口味😃不過湯丸皮就比較厚‼️
所以旅行嘅野都係擱置先!
咁就唯有係香港繼續食住好野先😆
今晚好想把酒談歡,居酒屋當然係最佳之選😍

「雞胸軟骨」
雞肉比較軟腍並有少少脂肪,
連埋爽脆口感嘅軟骨,很不錯!

「雞柳柚子」
雞柳比我預期中juicy,
一啲都唔鞋👍
加左柚子汁,味道多左份清新😋

「雞頸肉」
呢個汁燒好惹味❤
肉質比起其他部位更具彈性,富有嚼勁👍🏻

「燒雞全翼」
香港人特別鍾意食雞翼😆
我都唔例外!
呢度嘅燒雞翼水準好得🤩
內外都充滿鹽燒香,
肉嫩多汁,雞皮仲燒得好脆😋

「京蔥雞」
日本京蔥係最好食㗎!夠甜夠爽😍
雞肉燒到皮脆肉嫩,正呀

「鹿肉柳」
鹿肉原來同牛肉嘅味道好似,
不過個人覺得有一種微微嘅草味😛
我都係鍾意食牛肉多啲!

「日式鴛鴦燒湯丸」
有花生味&芝麻味,
我更鍾意芝麻口味😃
不過湯丸皮就比較厚‼️
2022-08-10 75 瀏覽
無懼強風🌬沈醉於日式串燒🍢🍢我一直都好想食勻全港嘅居酒屋覓食期間發現呢間新店,即刻唔諗咁多就book位✨✨本身我好鍾意食燒鳥「煙燻華味鳥芝士」華味鳥係經過特別飼養嘅方法,口感特別清爽,無太多脂肪,味道唔會太複雜呢個用左煙燻,食嘅時候會帶有微微煙燻味,唔會太濃再配合埋軟腍嘅芝士,味道變得豐富,好夾呀❤️用嚟送酒簡直一流,會令人食唔停口「京蔥雞串」啲雞燒得非常好燒到有焦面❗️雞皮脆卜卜,肉質亦保留到軟嫩多肉汁日本京蔥係無得輸,好脆甜。而甜醬油感覺有啲蒲燒汁嘅味道,完全係點睛作用「雞全翼」雞皮燒到係鬆脆的 一咬就feel到驚喜嘅脆度‼️鹽味非常入味,唔會剩係得表面。原來所有串燒都係用左2款鹽調味海鹽+岩鹽咸度可以互相取得平衡「鹿肉柳」第一次食鹿肉味道似牛肉,帶有少少草味!肉質比牛肉更軟男人食會更補身~~「七里香」之前已經食過七里香口感感軟腍,當中有啲脂肪感,入口非常香,但又唔會有肥膩感「雞頸肉」一大串雞頸肉,可以大大啖咁食真係第一次我好鍾意呢串嘅質感,會有少少gummy 爽彈「雞肩肉」呢串又係一個亮點好似雞髀+雞胸嘅mix版❗️食到好重蛋白質,但肉質又非常軟滑juicy甜品:燒菠蘿外層做左薄薄的焦糖
無懼強風🌬沈醉於日式串燒🍢🍢
我一直都好想食勻全港嘅居酒屋

覓食期間發現呢間新店,
即刻唔諗咁多就book位✨✨

本身我好鍾意食燒鳥

「煙燻華味鳥芝士」
華味鳥係經過特別飼養嘅方法,
口感特別清爽,無太多脂肪,味道唔會太複雜

呢個用左煙燻,食嘅時候會帶有微微煙燻味,唔會太濃

再配合埋軟腍嘅芝士,味道變得豐富,好夾呀❤️
用嚟送酒簡直一流,會令人食唔停口

「京蔥雞串」
啲雞燒得非常好
燒到有焦面❗️
雞皮脆卜卜,肉質亦保留到軟嫩多肉汁

日本京蔥係無得輸,好脆甜。
而甜醬油感覺有啲蒲燒汁嘅味道,
完全係點睛作用

「雞全翼」
雞皮燒到係鬆脆的
一咬就feel到驚喜嘅脆度‼️
鹽味非常入味,唔會剩係得表面。
原來所有串燒都係用左2款鹽調味
海鹽+岩鹽
咸度可以互相取得平衡

「鹿肉柳」
第一次食鹿肉

味道似牛肉,帶有少少草味!
肉質比牛肉更軟
男人食會更補身~~
「七里香」
之前已經食過七里香

口感感軟腍,當中有啲脂肪感,
入口非常香,但又唔會有肥膩感

「雞頸肉」
一大串雞頸肉,可以大大啖咁食真係第一次

我好鍾意呢串嘅質感,會有少少gummy 爽彈

「雞肩肉」
呢串又係一個亮點

好似雞髀+雞胸嘅mix版❗️
食到好重蛋白質,但肉質又非常軟滑juicy

甜品:燒菠蘿
外層做左薄薄的焦糖面,
菠蘿勁甜勁多汁

呢間嘅串燒真係極度高質❤️
燒鳥特別出色,每一串燒嘅火喉都岩岩好‼️
入味又juicy,唔會死咸
2022-08-09
  • 燒雞翼
  • 煙燻華味鳥芝士
  • 雞頸肉
  • 京蔥雞
2022-08-06 186 瀏覽
平時去厚福街都唔留意有呢幢食肆, 今晚一於上去試下, 同朋友無咩特別想食乜, 揀左間日式串燒店, 慢慢食下吹下水. 店內都唔細, 大約可容納40人, 和風格調, 坐得舒適. 都有唔少日本酒種類可選擇, 串燒加日本酒, 三五知己聚一聚真係一流!野菜條 (前菜)椰菜清新, 尤其是沙葛, 爽脆清甜, 加埋自家製味噌醬, 精品前菜!日本銀杏應該即係白果,但日本銀杏無苦味,燒完食落仲好香甜, 估唔到咁好食豬油渣炒枝豆枝豆加豬油渣炒到微焦, 外皮焦香味配埋裡面枝豆, 食唔停, 間中食粒脆卜卜既豬油渣, 口裡充滿焦香味白鱔外皮燒到超脆, 肉質結實彈牙, 唔韌, 完全無腥味!味噌醬茄子用左佢地既自家製味噌醬燒, 厚切茄子好入味雞柳柚子柚子醬完全包滿雞柳, 味道好夾, 雞肉嫩滑燒雞白子打邊爐食雞子就多, 串燒真係好少, 又好食喎燒雞全翼師傅功力深厚, 雞全翼燒到啱啱好, 皮脆肉嫩, 雞肉好滑, 肉汁保留左係裡面, 呢度可能主打雞肉, 真係好出色!免治雞肉棒燒到好香, 雞肉好濃雞味, 配埋秘製燒汁, 配埋橙紅色既日本雞蛋加添香滑感, 推介!燒粟米粟米燒到唔會太乾, 表面香而保留質感, 而且粟米仲好甜, 超
野菜條 (前菜)
日本銀杏
豬油渣炒枝豆
白鱔
外皮燒到超脆, 肉質結實彈牙, 唔韌, 完全無腥味!
味噌醬茄子
用左佢地既自家製味噌醬燒, 厚切茄子好入味
雞柳柚子
柚子醬完全包滿雞柳, 味道好夾, 雞肉嫩滑
燒雞白子
打邊爐食雞子就多, 串燒真係好少, 又好食喎

燒雞全翼
燒粟米
粟米燒到唔會太乾, 表面香而保留質感, 而且粟米仲好甜, 超甜品
茶漬飯 (三文魚)
超級超級濃湯底, 飯亦屬於高品質, 加上三文魚, 日本山葵, 完美配搭! 食多幾碗都絕對無問題! 一餐完美既結尾!
京姬 柚子x檸檬酒
柚子味清香, 加埋檸檬酸酸地, 好開胃!
2022-08-04
2022-08-06 50 瀏覽
今晚約左舊同事聚舊,大家想搵個地方傾下計飲下野,呢間係厚福街既串燒店好方便,可以一路食住串燒一路傾計。沙葛椰菜前菜係好清新既椰菜同沙葛,原汁原味,點自家制既味噌醬,咸咸地得黎好清甜。燒銀杏第一次食燒銀杏,估唔到又幾好食,燒完好軟熟,銀杏味依然好濃。燒白鱔白鱔燒到外脆內軟,外皮咬落香脆,魚肉依然好滑。雞油渣炒枝豆雞油渣味好香,又唔會好油,令到冇乜味既枝豆都好入味味噌醬茄子用左秘制味噌醬黎燒茄子,令到茄子更入味。柚子雞柳雞柳食落有好清新既柚子味,柚子味唔會太濃,唔會搶左雞柳本身既味。雞肉免治棒免治雞肉好惹味,點埋秘制蛋漿,食落更滑。燒雞全翼雞全翼只係用鹽調味,燒到外皮脆卜卜,肉質依然嫩滑。燒粟米係超甜粟,燒完已經有好香粟米味,仲有少少燶燶地。乳酸梳打

沙葛椰菜

燒銀杏

燒白鱔

白鱔燒到外脆內軟,外皮咬落香脆,魚肉依然好滑。

雞油渣炒枝豆

雞油渣味好香,又唔會好油,令到冇乜味既枝豆都好入味

味噌醬茄子

用左秘制味噌醬黎燒茄子,令到茄子更入味。

柚子雞柳

雞肉免治棒

免治雞肉好惹味,點埋秘制蛋漿,食落更滑。

燒雞全翼

雞全翼只係用鹽調味,燒到外皮脆卜卜,肉質依然嫩滑。

燒粟米

係超甜粟,燒完已經有好香粟米味,仲有少少燶燶地。

乳酸梳打

2022-08-05 41 瀏覽
超地道嘅日式串燒店😍 睇menu已經有好多款式 有雞、牛、豬、魚 仲有各式酒類飲品👍🏻 餐廳裝修主要係木系元素 座位闊落 而且有唔少窗邊的位置 再加上佢位於高層 所以空間感特別大👍🏻先來嘅蔬菜,配上自家製嘅麵豉醬 蘿蔔爽口多汁 唔錯👍🏻 華味鳥芝士卷都係值得一試嘅前菜 全部都係一口嘅size 食落去好香嘅芝士味 夠晒開胃之後就叫咗唔同嘅串燒 各有特色 雞柳柚子係我最鍾意嘅菜式之一 咁嘅配搭係第一次見 而且估唔到同雞肉嘅咪係咁夾 再加上裏邊彈牙多汁 真係幾好食😋向來都鍾意食紫蘇葉嘅我 更加鍾意呢個雞胸紫蘇葉 紫蘇葉嘅味香加上雞胸嘅口感 真係一流🤤 燒雞翼原來都可以咁有技巧 發現佢支竹籤係唔會整穿雞翼個骹位 所以燒嗰時唔會令到佢啲肉汁流失 食落去特別juicy😚 鍾意食紅肉當然可以叫汁燒牛柳 淋身之餘亦都好香牛味 另外白金豚腩肉好肥美 燒到外層金黃色 有少少脆口 非常之唔錯😆馬友好大條 夠晒兩個人食 外層燒到香口 入面就非常滑 好多魚肉 鍾意嘅可以配上醬汁撈上蘿蔔蓉 又係另一種滋味🐟今餐仲叫咗生啤同埋巨峰乳酸梳打 喺炎炎夏日嘅日子 一啖凍飲 一啖串燒 真係無窮嘅享受🥳

2022-08-04 34 瀏覽
今日去到尖沙咀厚福街食日本料理呢間串燒主打食雞分別有雞橫隔肌、雞心腚、雞柳、雞肉棒、雞冠、雞尾等等當然亦有牛柳、豚肉、魚的選擇!先來野菜條及雞油渣炒枝豆醒一醒胃先雞中翼香脆肉嫩味道沒有失手串燒茄子在茄子上鋪滿味噌醬相當不俗 免治雞肉棒餡料加了紅蘿蔔絲爽口而不膩,蘸日本鮮雞蛋一齊食特別鮮味而當中的雞蛋汁是用雞殼熬成的!串燒苦瓜上面鋪上蝦子,蝦子的香夾雜苦瓜的甘味混埋一齊好特別,這配搭好味好出奇的好!豚肉蠔卷這配搭頗新穎將煮得剛剛好的蠔加在豚肉內,肉的油脂香夾住蠔的鮮一起食,真精彩!食串燒雞心腚跟食雞腎的感覺有點兒似😋軟腍的燒汁牛柳好嫩滑冇得輸!雞柳柚子這雞胸肉嫩滑有淡淡的柚子味!雞橫隔肌我特意蘸上味噌醬加添味道之餘又不油膩!鵪鶉蛋原來加上豚肉又幾好食喎!最後食甜品點咗燒菠蘿及老闆提議的日本燒花生丸及芝麻丸好好味有嚼口而不太甜!這晚好滿足😋
先來野菜條及雞油渣炒枝豆醒一醒胃先
雞中翼香脆肉嫩味道沒有失手
串燒茄子在茄子上鋪滿味噌醬相當不俗
食串燒雞心腚跟食雞腎的感覺有點兒似😋
軟腍的燒汁牛柳好嫩滑冇得輸!
雞柳柚子這雞胸肉嫩滑有淡淡的柚子味!
雞橫隔肌我特意蘸上味噌醬加添味道之餘又不油膩!
鵪鶉蛋原來加上豚肉又幾好食喎!
2022-08-03 53 瀏覽
先黎野菜條 配上自家製嘅麵豉醬好好味🤤烤雞串有好多款式 😍 煙燻華味鳥芝士卷呢道菜式好特別 裏面嘅芝士蓉非常之香口 絕對係出色嘅開胃小菜😋 雞胸柚子皮 好清新嘅感覺 而且燒到有少少彈牙爽口嘅口感 好得意👍🏻 雞胸紫蘇葉 好清新 連雞胸都燒都好嫩滑 好juicy☺️ 雞膝蓋都唔錯 好惹味香口 值得一試👍🏻個人最鍾意嘅就係雞全翼🤩 真係要俾100分 燒到外層脆口 因為佢穿竹籤嘅方法同其他地方唔同 既能鎖住肉汁 又可以令到雞肉好肥美 熱辣辣真係好正😍 配埋多款唔同嘅飲品 例如啤酒、汽水、提子或者乳酸梳打等等 真係大滿足😆鍾意濃味少少嘅話可以試吓白金豚腩肉同埋汁燒牛柳 油脂感好澎湃 食到唔停口😎馬友好大條 層皮好薄脆 裏面嘅魚肉好滑 而且好夠熱 仲要好易拆骨 幾分鐘就清晒成條🥳呢度仲有唔同嘅內臟 例如雞肝 鍾意內臟嘅朋友一定要試🤩最後個燒湯丸一定要試 個餡係芝麻同花生 好滿足😚
先黎野菜條 配上自家製嘅麵豉醬好好味🤤

2022-07-29 32 瀏覽
日式串燒真是頗巧功夫,首要條件是有耐性,要烤好每一串的串燒一定不能急,否則很易燒焦,這間鳥鑫主打串燒,其中有很多人雞的不同部位,幾有特色。先點了杯黑啤送串燒。野菜條:清甜爽口的沙葛及爽脆的椰菜配上麵豉醬,幾開胃清新的配搭。雞全翼:表皮燒至金黃焦脆,咬落去滲出油脂,雞肉嫩滑多汁。鹿肉柳:比較少見的鹿肉,有點似牛肉味,但味道更濃郁,而且更嫩腍,纖維較牛肉少,鹿肉燒至肉汁封鎖在肉內。雞胸柚子皮:雞胸肉較嫩滑,有淡淡柚子香味,入口不會太膩。雞頸肉:雞頸油脂燒至變脆,所以入口完全不油膩,反而帶點爽口及油脂甘香。和牛橫隔肌:表面燒至焦香,中間約七成熟,橫隔肌帶點爽口,有肉汁滲出,而且牛肉味濃郁。最後叫了個燒菠蘿當甜品,菠蘿表面是香脆的冰糖,香甜多汁。
先點了杯黑啤送串燒。

雞全翼:表皮燒至金黃焦脆,咬落去滲出油脂,雞肉嫩滑多汁。

雞胸柚子皮:雞胸肉較嫩滑,有淡淡柚子香味,入口不會太膩。

最後叫了個燒菠蘿當甜品,菠蘿表面是香脆的冰糖,香甜多汁。
2022-07-28 33 瀏覽
這間位於尖沙咀厚福街內的鳥鑫,主打雞串燒,有不同的雞部位,完全可以食到串燒雞全宴,除此之外,還有些豬、牛及海鮮串燒供應。串燒全部即叫即燒,新鮮熱辣。食串燒點可以唔配返杯烏龍茶燒酎。店員會先送上野菜條,椰菜及沙葛爽甜,配上麵豉醬增添咸味感。煙燻華味鳥芝士卷淡淡的煙燻香味,雞肉刺身肉質爽口,中間的忌廉芝士很creamy,送酒一流。日本銀杏銀杏帶微微苦澀味,質感軟糯。汁燒牛柳牛柳兩面燒至焦香,加上醬汁,入口嫩腍,肉汁豐富。鵪鶉腿肉鵪鶉表皮燒至金黃色,皮脆肉嫩,燒至剛熟透。雞胸紫蘇葉紫蘇葉包裹著雞胸,淡淡葉香味滲入雞肉內,雞肉中間帶點雞油脂,十分juicy。雞橫隔肌肉質比較爽口,帶點筋部位,口感豐富。燒菠蘿菠蘿表面沾滿了冰糖,冰糖位脆口,菠蘿清甜多汁。

店員會先送上野菜條,椰菜及沙葛爽甜,配上麵豉醬增添咸味感。

煙燻華味鳥芝士卷

日本銀杏
銀杏帶微微苦澀味,質感軟糯。

汁燒牛柳
牛柳兩面燒至焦香,加上醬汁,入口嫩腍,肉汁豐富。

鵪鶉腿肉
鵪鶉表皮燒至金黃色,皮脆肉嫩,燒至剛熟透。

雞胸紫蘇葉

雞橫隔肌
肉質比較爽口,帶點筋部位,口感豐富。

燒菠蘿
菠蘿表面沾滿了冰糖,冰糖位脆口,菠蘿清甜多汁。
2022-07-26 27 瀏覽
今日同同事收工去咗尖沙咀行咗一陣 係咁上下差唔多七點幾開始肚餓啦 上OpenRice search一下好想食串燒 見到喺厚福街藍馬商業大廈21樓 有間專係做串燒嘅 我同朋友都想試吓見佢哋係都係新開嘅 咁上到21樓 串燒餐廳名稱叫做#鳥鑫#上到去侍應帶我哋坐出口位 望落去係厚福街嗰度坐低咗侍應俾咗個椰菜 再配埋佢哋做嘅自家製醬汁 個椰菜好爽好脆1️⃣煙燻華味了芝士卷 呢個好特別佢面頭係刺身雞肉入邊包住芝士 食落去一啲都唔聲 刺身雞肉同芝士夾埋一齊食好夾好好味2️⃣雞橫隔肌 3️⃣雞全翼4️⃣雞肝5️⃣免治雞肉棒 配埋佢哋日本煎雞蛋加埋佢自家製醬汁配埋你食呢個好好味6️⃣雞胸紫蘇葉 7️⃣雞柳柚子8️⃣雞下腿9️⃣京蔥雞 🔟燒菠蘿 🍍
上到去侍應帶我哋坐出口位 望落去係厚福街嗰度

• 煙燻華味鳥芝士卷
  • 雞全翼
  • 雞柳柚子
2022-07-26 39 瀏覽
日式串燒餐廳真係越開越多,今次就黎到呢間位於尖沙咀的雞串燒餐廳,餐廳有bar枱,亦有普通座位。枝豆,食日式野點少得食枝豆,枝豆落有少少鹽,唔會好咸,用黎送酒一流。淺澗梅酒,有淡淡既梅酒味,味道甘香,甜甜地,不錯。雞胸柚子皮,雞胸上面加有柚子皮,新落有種好清新的感覺,雞胸嫩滑。雞皮,燒到脆卜卜,上面灑有鹽花,味道咸香。西班牙豚肋肉條,豚肉加入了黑椒,所以食落咸咸辣辣,肋肉juicy又唔會好肥,唔錯。原揚,燒豆腐上面有甜甜的醬汁,加上還有木魚絲和蔥花,食落很香口。雞脾菇,雞脾菇厚身而且食落好juicy,有好香的菇味。

淺澗梅酒,有淡淡既梅酒味,味道甘香,甜甜地,不錯。

雞皮,燒到脆卜卜,上面灑有鹽花,味道咸香。

雞脾菇,雞脾菇厚身而且食落好juicy,有好香的菇味。
2022-07-25 54 瀏覽
這兩年幾裡面去唔到日本旅行,為有在香港搵下日本串燒店食下,感受下環境同食物。在銅鑼灣其實都好多間日本居酒屋或串燒店,到最後去這間試吓。【乳酸梳打】今晚不太想飲酒所以叫了杯梳打,味道酸酸甜甜,清新又冰凍。【雞下腿】店內主打日本雞肉,雞下腿整件去骨直接串燒,味道特別鮮甜有咬口,肉質鮮嫩多汁,用少少鹽調味已經好足夠。【雞全翼】雞翼燒到雞皮勁香脆,雞肉鮮甜美味,好味程度一個人都可以食到5-6隻,值得推介!!【沖繩苦瓜、雞脾菇】沖繩苦瓜非常有名,入口淡雅的苦味、清脆的口感,跟平時苦瓜很不一樣,沾上少許味噌醬一起吃,另有一番滋味。雞髀菇入口彈牙,切成厚身口感有點似肉類,而且味道特別鮮甜,淋上醬汁,鮮味倍增。【和牛橫隔肌】橫隔肌即是肋骨內側,與橫隔膜相連的地方。牛味濃郁芳香,燒到表面勁香,內裡仲帶點少少紅,食落鮮嫩無比,口感非常好。【雞白湯拉麵】師傅每日用上大量雞殻雞骨煮成湯底,湯底充滿濃厚的雞汁精華,做成雞白湯拉麵,拉麵麵質爽口彈牙,湯底味道香濃鮮甜,雞湯膠質感重,食完可以補充骨膠原。【燒菠蘿】燒過的菠蘿很香甜又多汁, 還帶有點點焦香味,加上少少糖燒成的糖皮,味道更加豐富。

【乳酸梳打】
今晚不太想飲酒所以叫了杯梳打,味道酸酸甜甜,清新又冰凍。

【雞下腿】

【雞全翼】

【沖繩苦瓜、雞脾菇】

【和牛橫隔肌】

【雞白湯拉麵】

【燒菠蘿】
2022-07-19
2022-07-24 52 瀏覽
今晚放工又約了朋友去吃日本野食,今次選了這間在尖沙咀新開的日本餐廳吃,環境不錯,好有日式感,看了餐牌,我們叫了野菜條好新鮮,爽脆,入口唰唰聲煙燻華味鳥芝士卷好香煙燻味,入口好滑芝士果味氣酒 (巨峰)微微酒精,一啖入口好甜香巨峰味雞全翼大件,燒得香口,全翼好嫩滑京葱雞雞透入葱味,好搭配雞肝有厚度,好有口感雞横隔肌口感特別,軟熟嫩滑免治雞肉棒點上蛋白,雞肉好香蛋味雞胸紫蘇葉雞胸同紫蘇葉,好脆口同滑身雞柳柚子大粒,甜甜柚子香,特別雞下腿大件,都有厚度感同滑身燒菠蘿香焦糖菠蘿味,好鮮甜
野菜條

好新鮮,爽脆,入口唰唰聲
煙燻華味鳥芝士卷
好香煙燻味,入口好滑芝士
果味氣酒 (巨峰)

微微酒精,一啖入口好甜香巨峰味
雞全翼
大件,燒得香口,全翼好嫩滑
京葱雞

雞透入葱味,好搭配
雞肝
有厚度,好有口感
雞横隔肌

口感特別,軟熟嫩滑
免治雞肉棒
點上蛋白,雞肉好香蛋味
雞胸紫蘇葉

雞胸同紫蘇葉,好脆口同滑身
雞柳柚子
大粒,甜甜柚子香,特別
雞下腿

大件,都有厚度感同滑身
燒菠蘿
香焦糖菠蘿味,好鮮甜
2022-07-21
  • 煙燻華味鳥芝士卷
  • 雞柳柚子
2022-07-24 16 瀏覽
今日同朋友去食串燒 飲下酒 傾下偈 黎到尖沙咀呢間樓上舖 座位舒服 食物質素唔錯 店員亦都好有禮貌雞胸紫蘇葉 雖然係雞胸肉 但係都唔會鞋 仲保留到肉汁燒羊架 帶點焦香 羊騷味唔重 肉質軟淋燒雞中翼 燒雞中翼雞皮燒到好香脆 雞肉嫩滑 而且呢度嘅雞翼絕對冇營養不良 而係啖啖肉嘅 而不到嘅調味都好簡單 只係鹽味鹹香味 唔會濃味到蓋過本身食材嘅味道香蔥牛柳&汁燒牛柳 燒完都唔會韌 有咬口得黎係好容易咬開 加埋啲肉汁 簡直一流 前者簡單配上香蔥 後者淋上汁醬 各有各嘅好味道我叫咗杯Ginger Highball 夠曬冰凍 係呢個炎炎夏日裏面可以飲杯超冰凍嘅嘢飲 真係好爽

雞胸紫蘇葉 雖然係雞胸肉 但係都唔會鞋 仲保留到肉汁

燒羊架 帶點焦香 羊騷味唔重 肉質軟淋