2021-07-08 170 瀏覽
行完觀塘駱駝漆outlet,第一次入去搵食係駱駝漆舊工廈入面,竟然有間裝飾日式風情嘅餐廳,入面坐位好舒服,全部都係梳化位價錢唔貴,幾十至百幾,食物款式都好多壽喜牛肉鍋非常有驚喜牛肉入口彈牙,又唔會肥,好高質,絕對係靚牛,配料仲有雜菜豆腐等,好豐富,性價比好高!大推第二驚喜係條魚,第一次食一夜干,估唔到味道幾好,肉質實而滑,完全唔腥,份量又多跟隔離檯嗌左蛋卷,超多明太子,中間仲要有芝士,帶少少咸味同微辣沙律賣相吸引,超大盤,煙三文魚咸香整體質素好好,加上環境坐得舒服
行完觀塘駱駝漆outlet,第一次入去搵食

價錢唔貴,幾十至百幾,食物款式都好多
壽喜牛肉鍋

壽喜牛肉鍋非常有驚喜
大推
花魚一夜干

芝士明太子蛋卷

煙三文魚沙律

沙律賣相吸引,超大盤,煙三文魚咸香

整體質素好好,加上環境坐得舒服
2021-07-05
壽喜牛肉鍋
花魚一夜干
芝士明太子蛋卷
煙三文魚沙律
2021-07-02 198 瀏覽
是日同honey再來哩間鳥棲日本料理佢個富士山飲品真系好想令人一飲再飲同honey點左個原條鰻魚炒飯牛肉稻庭烏冬,大蔥雞肉稻庭烏冬韓風牛舌同埋綠薄荷富士山飲品牛肉烏冬的牛肉好滑好重肉味,加上爽口的稻庭烏冬,一碗食完真的好滿足,另外大蔥雞肉烏冬honey都話好正,烏冬整得好食原條鰻魚炒飯一大條鰻魚真系好吸引,另外佢的炒飯都好入味,加埋鰻魚食真的好正好像巨形壽司韓風牛舌酸酸地又好惹味,牛舌好lum味道都唔錯再來食都keep到水準!綠薄荷富士山哩度的富士山飲品真的飲同食都得,打卡一流!
是日同honey再來哩間鳥棲日本料理

佢個富士山飲品真系好想令人一飲再飲

同honey點左個原條鰻魚炒飯
牛肉稻庭烏冬,大蔥雞肉稻庭烏冬
韓風牛舌同埋綠薄荷富士山飲品

另外大蔥雞肉烏冬honey都話好正,
烏冬整得好食

原條鰻魚炒飯

好像巨形壽司

韓風牛舌
酸酸地又好惹味,牛舌好lum
味道都唔錯
再來食都keep到水準!

綠薄荷富士山
哩度的富士山飲品真的飲同食都得,打卡一流!
2021-06-30
  • 韓風牛舌
  • 原條鰻魚炒飯
2021-07-01 3363 瀏覽
今日又清假,真係無聊 …… 同公主去駱駝漆大厦提貨順便食午餐。上Openrice 諗定食五樓的【鳥棲日本料理】,去到2點半,以為有下午茶……點知店員告知餐廳營業到3點 …… 餐廳細細但是大部分都是梳化椅,這些梳化椅望落去已經覺得舒服,以為自己去左coffee shop。由於接近餐廳落場時間,客人不太多,環境舒適。半開放式廚房,但比較混亂,而且要穿過這個廚房才可以去廁所,上面已經說過這大厦的厠所真係唔想去 …… 只有30分鐘,爭取時間!未坐底已經快快落單。駱駝漆大廈又舊又殘,特別廁所,真係唔想參觀 …… 但是大廈內越開越多餐廳,而且價錢絕對不是工廠價錢,因此這裡的 lunch 也是正常價格。幫公主order 炸雞 set lunch ,自己戒飯而且餐廳主打串燒所以隨便order 有圖片的串燒。【鳥棲南蠻炸雞定食$78】定食包括餐飲、沙律及麵豉湯,賣相對辨。可惜炸雞上已經預先淋上沙律醬,不是每個人都喜歡沙律醬的。如果沙律醬可以分開開另上,讓客人按喜好沾上比較理想。這個炸雞外皮乾身脆口不油膩。肉汁不太juicy, 但肉質嫰滑,整體不錯。不過麵豉湯及沙律……份量一半也沒有莫非我是最後的客人所以

炸雞定食
不過麵豉湯及沙律……份量一半也沒有莫非我是最後的客人所以剩下這些食材?
【燒雞翼$30, 鳥棲和牛$36】燒雞翼必叫串燒菜式!雞翼表面燒到香脆而且調味合適。和牛質素一般,沒有心目中和牛應該有的油香,口感太淋沒有牛肉的咬咬感。
2點半坐底,我們竟然可以2點50分食完,效率真高!這裡環境及食物都ok,下次可以再試下。
2021-06-24
2021-06-29 113 瀏覽
果日紅假下午6:30右左,我地即興去咗呢間餐廳。當時由一位紮馬尾的年輕女待應安排我地3人入座。佢語氣麻麻,好似唔想招待我地坐底,講左2次 “你地冇book位㗎嘛!?”。老實說鋪內又唔係多人,又冇人等位,冇book位都唔洗畀說話我地聽嘛👉👈 坐低之後,佢畀左張印有QR code的紙我地,叫我地scan QR code自助落單。我地嘗試用wechat scan, 3部手機都scan唔到。咁我地誤以為手機network收得差,就connect鋪內的wifi, 再次用wechat scan但都冇反應。我再用其他scan QR code的 apps,都係read唔到個QR code, 唯有叫職員嚟落單。走過嚟的就是剛才帶位馬尾的年輕女待應。佢叫我地connect wifi, 我地好聲好氣表示我地3個人,3部機已connect wifi, 用過不同apps都read唔到個code。佢非常好晦氣同我地講:「你攞部機出嚟!」我地果吓真係好愕然! 第一,佢語氣好差。第二,被勒令要攞部手機出嚟。莫非佢覺得我地呃佢?正常一個待應遇到客人手機不能自助落單,都會自動提出人手幫客人落;又或者有禮貌地話“不如我幫你

佢非常好晦氣同我地講:「你攞部機出嚟!」

正常一個待應遇到客人手機不能自助落單,都會自動提出人手幫客人落;又或者有禮貌地話“不如我幫你睇睇部手機?”。

最後佢用自己手機試左幾次scan QR code都係唔得, 一句都冇講就嬲爆爆咁走左去。

我地一頭霧水都唔知佢做咩態度咁差,係咪剛被老闆鬧完呢?Anyway我地覺得唔想再受佢氣,所以決定起身走人!
2021-06-28 161 瀏覽
-鳥棲日本料理 🍽-觀塘工廈一向出名多野食但呢就要俾d時間去搵下🤣呢間日本料理平日都坐滿建議想食要book枱😉-🥢川海老唐揚 $48呢個海老其實係炸BB蝦🦐係幾得意勁細隻但又有少少肉好鮮甜😋但食個陣就要小心d因為小編俾佢吉左條脷幾下😂-🥢花魚一夜干 $78呢個推介世界級正😍燒到個外皮乾乾地但魚肉仲保持鮮嫩😋一夜干有調過味去掩制所以唔會有腥味😉食到停唔到口呀!-🥢天婦羅多春魚 $65多春魚就係平時BBQ個隻咁炸粉唔係話好多都ok😉-🥢壽喜牛肉鍋 $128食完d下酒菜當然要叫個鍋物填飽下個肚😉壽喜燒個湯底勁好飲唔會死咸😋牛肉都唔錯幾林再加上蛋汁傳統壽喜燒食法👍入面仲有少少粉絲索哂d湯勁濃😋唔夠食既朋友仲可以加$15烏冬/白飯但個份量就唔夠既但過下口引都ok🤣-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓S舖
鳥棲日本料理 🍽

2021-06-22
  • 壽喜牛肉鍋
  • 花魚一夜干
2021-06-27 93 瀏覽
食物質素唔算差,但唔係十分好食,但真係價錢好貴law!服務又唔太好!環境不錯,不過限時我又係唔鐘意law!總括一般,不會再食,也不會介紹人食,觀塘可以有好多野選擇!
總括一般,不會再食,也不會介紹人食,觀塘可以有好多野選擇!

2021-06-22 180 瀏覽
本來睇OpenRice 見呢間野咁多好評 環境又幾舒服 就試下叫左個牛肉燒 一個豬肉鍋 一份炸魷魚 一份雞肉就係.....你見到咩味 就係咩味無咩特別/價錢偏貴野食種類少份量少/有個紋身女侍應個樣仲要好西 放低野又好大力同埋 明明講左食個半鐘 個場又未坐滿就勁快收哂我地啲野觀感真係唔太好🙃好似趕我地走咁/成間鋪不過不失如果想同fd吹水 唔係想醫肚呢間應該係唔錯既選擇
叫左個牛肉燒 一個豬肉鍋 一份炸魷魚 一份雞肉
成間鋪不過不失
如果想同fd吹水 唔係想醫肚
呢間應該係唔錯既選擇
2021-06-20 113 瀏覽
鳥棲日本料理 @觀塘📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓S舖▫️壽喜牛肉鍋 $128最鐘意壽喜燒湯底甜甜鹹鹹 所有配菜粉絲、豆腐、冬菇、金菇娃娃菜都索曬壽喜湯汁🤤🤤 肥牛肉質不過不失 肥瘦得宜 點蛋汁食一流😋😋▫️牛肉他他燒 $88其實呢款係牛刺身 第一次生食牛 凍冰冰🧊感覺幾特別 牛味濃郁 入口即融 不過朋友唔係好慣咁食 所以接受到先好試~▫️燒豬頸肉 $30呢款似鹽燒多d 調味料唔多 主要食到鹽味不過豬頸肉好香口 油脂分布平均👍🏼▫️鳥棲和牛 $36和牛肉質似一般牛柳粒 都幾juicy😋▫️鹽燒牛舌 $35牛舌唔會韌到咬唔開 口感幾爽脆🤤 唔會燒到乾柴 保持到原有既肉汁!▫️雙重芝士年糕 $45我同朋友一致認為佢地既芝士年糕勁好味!🤩 好食到要encore 每人一粒真係唔夠喉🤣 年糕即叫即整 熱辣辣食 口感軟糯 芝士仲要呈流心狀態 多到瀉曬出尼🤤 💙藍桔富士山 $35打卡飲品📸️ 夠曬吸精😍 其實係波子汽水尼 整體偏甜 上面就係雲尼拿雪糕 都幾滑👍🏼🍫榛子鮮奶朱古力 $36奶味香濃 朱古力味就唔係好出~

鳥棲日本料理 @觀塘

▫️鹽燒牛舌 $35

▫️雙重芝士年糕 $45

💙藍桔富士山 $35

🍫榛子鮮奶朱古力 $36
奶味香濃 朱古力味就唔係好出~
2021-06-19 2483 瀏覽
完全沒有在誇張!鳥棲真的超好吃的呀!!!!ฅ(๑*д*๑)ฅ!!前菜我們選了煙三文魚沙律,擺盤超美的!煙三文魚好鮮甜呀~~~/既然胃口已經被煙三文魚沙律的酸甜打開了,就來點些油一點的東西吧(誤!)/首先來個秋葵豚肉卷(´ΘωΘ`)我超愛秋葵的!用豬肉夾著秋葵來烤,就能夠完全Cover了老公很怕的黏稠感,連他也居然說好吃~真了不起~明太子雞翼內釀了很多很多明太子呢~超足料!大愛明太子的我可以大口大口品嚐!明太子真的很好吃~所以我還加點了一盤芝士明太子蛋卷。這個蛋卷真的超犯規!一定要點一定要點一定要點!!本身明太子加玉子燒已經是絕配,現在還在中間放加入一大片芝士,誰還要理會卡路里呀?先吃了再說!!!!!主菜登場,登登登凳~是原條鰻魚炒飯呀!!!!! ♥(´∀` )人單是看到原條鰻魚,已經令口水直流了!鰻魚汁真的非常影響鰻魚飯的整體質素,無論是過咸或過淡都會讓鰻魚失色。這裡的鰻魚汁完全是神來之筆!好吃到好想躺在鰻魚飯上翻滾(咦?!)ヽ(㊤V㊤*)ノ為了鰻魚飯,我下次一定會再來!!

完全沒有在誇張!
鳥棲真的超好吃的呀!!!!ฅ(๑*д*๑)ฅ!!

前菜我們選了煙三文魚沙律,
擺盤超美的!
煙三文魚好鮮甜呀~~~
既然胃口已經被煙三文魚沙律的酸甜打開了,
就來點些油一點的東西吧(誤!)

首先來個秋葵豚肉卷(´ΘωΘ`)
我超愛秋葵的!
用豬肉夾著秋葵來烤,
就能夠完全Cover了老公很怕的黏稠感,
連他也居然說好吃~真了不起~

明太子雞翼內釀了很多很多明太子呢~
超足料!
大愛明太子的我可以大口大口品嚐!

明太子真的很好吃~
所以我還加點了一盤芝士明太子蛋卷。
這個蛋卷真的超犯規!
一定要點一定要點一定要點!!
本身明太子加玉子燒已經是絕配,
現在還在中間放加入一大片芝士,
誰還要理會卡路里呀?
先吃了再說!!!!!

主菜登場,
登登登凳~是原條鰻魚炒飯呀!!!!! ♥(´∀` )人
單是看到原條鰻魚,
已經令口水直流了!
鰻魚汁真的非常影響鰻魚飯的整體質素,
無論是過咸或過淡都會讓鰻魚失色。
這裡的鰻魚汁完全是神來之筆!
好吃到好想躺在鰻魚飯上翻滾(咦?!)ヽ(㊤V㊤*)ノ
為了鰻魚飯,
我下次一定會再來!!
2021-06-16
  • 芝士明太子蛋卷
  • 煙三文魚沙律
  • 原條鰻魚炒飯
2021-06-17 218 瀏覽
第三次嚟呢間餐廳啦呢度依然都係咁多人每次都覺得呢度真係好舒服 超好坐又有咁大張沙發🥰呢度會比較似日式嘅居酒屋會比較多串燒或者炸物呢個都有唔同嘅一品料理㗎主食就反而唔太多啦呢度嘅飲品都非常之有特色 款式都有好多首先上枱嘅係炸魷魚圈非常之鬆脆 上枱都感覺到係啱啱炸起呢度仲可以叫多醬架!呢個牛扒我覺得係必點嘅佢嘅黑椒醬汁非常之出色 唔會太鹹 恰到好處牛扒亦都唔會太un 煎得剛剛好 食得出係比較靚嘅牛扒主食方面就叫咗個飯份量其實都好多㗎 但係個蛋我覺得撈左汁會鹹咗少少不過呢個黑毛豬都炸得非常鬆脆 唔會因為同啲蛋一齊而變得冧曬呢度嘅飲品上面都會有個雪糕真係會覺得好似富士山飲品下面仲有啲燈飾 非常可愛最後仲叫咗個甜品不過落鹽啲cream唔夠太實失色咗少少 但係味道都係好好食嘅
第三次嚟呢間餐廳啦

主食就反而唔太多啦

呢度嘅飲品都非常之有特色 款式都有好多

首先上枱嘅係炸魷魚圈
非常之鬆脆 上枱都感覺到係啱啱炸起
呢度仲可以叫多醬架!

呢個牛扒我覺得係必點嘅

最後仲叫咗個甜品
不過落鹽啲cream唔夠太實
失色咗少少 但係味道都係好好食嘅
2021-06-13 256 瀏覽
觀塘啲工廈都好多好嘢食,但都好驚訝平日夜晚上嚟食都坐滿晒!依度有得揀燒肉,係比個細嘅爐你燒!想過下燒肉癮又唔想淨係食肉嘅岩哂!叫咗胡麻汁牛肩胛(72),肩胛肉質係比較結實嘅,唔會太油膩!而落啲胡麻醬一齊燒令到啲牛味更突出,正!牛肉他他燒($88),淨係外邊燒過,之後就生食,都比較少地方有得食!因為要個牛好新鮮先可以做到,好好食,完全食到牛嘅鮮味!可想言之呢度嘅食材係幾高質嘅!另外叫咗個鳥棲豚肉炒麵($82),好鍾意日式炒麵果種加左醋嘅醬汁,好開胃,而且個拉麵夠煙韌!嘢飲方面呢個特飲賣相超吸引!叫左藍桔富士山($35),大大球雪糕再加上波子汽水味,邪惡又好味!依間食物選擇多又唔貴,而且質素都不錯,難怪真係要book位先食到!
觀塘啲工廈都好多好嘢食,但都好驚訝平日夜晚上嚟食都坐滿晒!

2021-06-08 1912 瀏覽
之前係呢層樓嘅肉店買過凍肉,今晚再要入貨,入完貨當然順便開埋餐,就比我見到佢係食日本嘅,價錢望落合理,仲有最後一張卡位,快快入座先套餐只有二人餐,其餘單點 (前菜/沙律/串燒/天婦羅/日式料理/烏冬炒拉麵等),另供應多款特式咖啡及飲品,仲有甜品,手機落單!估唔到最先出場係呢客南蠻炸鷄籃 ($62),一籃有5-6件,炸鷄上已有蛋沙律醬,附送嘅醬油無點過入口熱辣辣又唔會一口油,炸漿唔太厚唔會食到一口粉都未食到主角,鷄肉保持肉汁同滑度,好得喎!之後到牛油果蟹籽沙律 ($52),兩種食材都係我喜愛,蟹籽及青瓜絲都係超脆感,呢個熱天食好引人胃口; 綿滑牛油果粒增加香滑度,唯份量少咗D!係日本餐廳出現嘅韓風牛舌 ($28),厚切牛舌,驟眼睇似鷄腎汁煮味道唔會過濃,灑上芝麻,不單"韓風"提升,仲增加香度,牛舌雖然厚切但入口唔韌仲煮得幾入味,當前菜小食份量岩岩好!主食叫咗碗大蔥鷄肉稻庭烏冬 ($78),送上枱時都驚訝咁大碗嘅?!  目測餸料包括日本魚蛋,大蔥,油揚及鷄肉稻庭烏冬主打幼滑度,湯底清甜唔油膩,一口夾住送入口,爽快.........隨即送多口鷄肉及大蔥,滿足度加大!食緊烏冬嘅同時,條花魚一夜

係食日本嘅,價錢望落合理,仲有最後一張卡位,快快入座先

食緊烏冬嘅同時,條花魚一夜干 ($78),就送上啦。上網查過HOKKE叫(魚花)魚,又叫多線魚,主要係得一條主骨,微少細骨,食起黎都方便

附上醬汁及蘿蔔茸,用黎點魚食簡直絶配,魚肉經過半風乾製法,肉質仍然嫩滑,用鹽醃製過多一份咸香,魚皮若然唔怕咸咗D都可以食埋!  咁嘅價錢有咁嘅質素同份量,相當抵食!

2021-06-05 353 瀏覽
觀塘駱駝漆大廈不嬲都多嘢食,呢間熟食嘅日本料理更加係有驚喜,門面仲有個打卡位💕迷你磯煮鮑魚$ 58一共有5小片,鮑魚煮得好入味,好食😋雙重芝士年糕$ 45面層鋪滿芝士,表皮好脆,內裡係熱辣辣嘅年糕,食落好滋味吉列廣島蠔$ 58外層吉列咬落超鬆脆,裡面係好多汁嘅廣島蠔❤️美味香草燒羊架$ 52唔會好大陣羊羶味,裡面大概7成熟左右,肉質嫩滑壽喜牛肉鍋$ 128牛肉唔算好鞋,好香牛味,有蛋,粉絲同埋蔬菜,味道唔錯薰衣草波子汽水$ 28飲落同普通波子汽水差唔多,冇特別重薰衣草味

迷你磯煮鮑魚$ 58
一共有5小片,鮑魚煮得好入味,好食😋

雙重芝士年糕$ 45
面層鋪滿芝士,表皮好脆,內裡係熱辣辣嘅年糕,食落好滋味

吉列廣島蠔$ 58
外層吉列咬落超鬆脆,裡面係好多汁嘅廣島蠔❤️美味

香草燒羊架$ 52
唔會好大陣羊羶味,裡面大概7成熟左右,肉質嫩滑

壽喜牛肉鍋$ 128
牛肉唔算好鞋,好香牛味,有蛋,粉絲同埋蔬菜,味道唔錯

薰衣草波子汽水$ 28
飲落同普通波子汽水差唔多,冇特別重薰衣草味

• 雙重芝士年糕
  • 迷你磯煮鮑魚
  • 吉列廣島蠔
  • 香草燒羊架
  • 壽喜牛肉鍋
同女友同行去到觀塘唔知食乜好,靠左openrice發現有間睇食評睇落「唔錯」嘅「日式」餐廳,二話不說就去左食。 觀感上,裝修十分日式,採用了柔和燈光、普通枱和梳化椅。坐落還好。睇到餐牌都還好,還算日式,食物比一般餐廳貴。背景音樂係你唱k會聽到嘅情歌王(???) 但坐耐左你分發現張櫈矮到傻,你對手掙唔會放到喺張枱,而係你大脾到,全程食飯坐得好唔舒服。現場透明玻璃睇到入面個廚房係嗰啲茶記嘅啡紅色地板同鋼廚櫃,同啲茶記級數嘅呀叔喺到煮野食,已經有唔好嘅預感。 坐得唔舒服都算,食物方面叫左一個$78南蠻炸雞定食,一個$78明太子海鮮烏冬(有兩三隻蝦、兩隻青口,一隻半熟蛋,好多明太子汁) 呢個係大伏!!!啲青口差到食到成口都係沙,女友食左一粒已經吐番出黎,麵豉湯得豆腐「微」粒,咸到pk。個沙律奇奇怪怪。個南蠻炸雞「件」冇調味過,得炸粉味,啲雞嘅份量仲少高一個正常嘅繼光香香雞,都算啦當自己唔好彩信錯下面啲咁「精美」嘅食評。 點知岩岩女友凌晨就肚屙,屙左成半個鐘,懷疑係隻蛋唔係日本蛋,又室溫放得太耐滋生左細菌,個人

點知岩岩女友凌晨就肚屙,屙左成半個鐘,懷疑係隻蛋唔係日本蛋,又室溫放得太耐滋生左細菌,個人好翻少少又去痾多次。

埋單連加一$172,咁嘅質素仲夠膽收服務費?

睇番上年嘅差評先知間野有幾差,有錢食飯嘅,建議唔好比錢買難受。
2021-05-23 459 瀏覽
野食味道不錯!價錢算平!性價比高!環境一般,不過呢個價錢不能有太多要求!比較差既一方面係明明訂左位都重要等左差不多半小時先有得入座!同無諗過日本料理竟然無酒賣!所以扣分!
30 分鐘 (堂食)