2025-04-01 748 瀏覽
日式料理素來以精緻與平衡見稱,而這次嘗試的三重鰻魚丼、玄米茶及原條蒲燒鰻魚烏冬,充分展現了日本料理的獨特魅力,無論是味道還是擺盤,都讓人感受到匠心獨運。三重鰻魚丼三重鰻魚丼是一道視覺與味覺兼具的佳餚。鰻魚切片厚實,表面呈現誘人的焦糖色澤,輕輕散發炭燒的香氣。三層鰻魚的配置讓人覺得份量十足,而每一層都經過精準的烤製,外皮酥脆、內裏嫩滑,入口即化。搭配的醬汁甜鹹適中,略帶醬油的鮮味,與白飯完美融合,讓人忍不住一口接一口。飯粒略帶黏性,吸收了鰻魚汁的精華,整碗飯的層次感非常豐富,令人食指大動。玄米茶作為主餐的配飲,玄米茶無疑是一個絕佳的選擇。它的香氣輕柔,帶有烤米粒的獨特芳香,入口後有一抹淡淡的苦澀與甘甜,能有效中和鰻魚丼的濃郁滋味,讓味蕾得以調和與舒緩。這杯玄米茶不僅是解膩的好幫手,亦為整個用餐體驗增添了一份雅緻。原條蒲燒鰻魚烏冬蒲燒鰻魚烏冬則是另一種風格的美味享受。厚切原條鰻魚鋪在烏冬面上,份量十足,視覺上極為吸引。烏冬麵條彈牙滑溜,吸附了湯底的鮮美精華,與蒲燒鰻魚醬汁完美結合。湯底濃郁但不過於油膩,醇厚的口感令人回味。每口麵條與鰻魚的搭配都讓人感覺到用料的新鮮與用心。這次品嚐美食的體驗

三重鰻魚丼

玄米茶

原條蒲燒鰻魚烏冬

這次品嚐美食的體驗令人滿意,三重鰻魚丼、玄米茶與蒲燒鰻魚烏冬各具特色,卻在味道與質感上達到了平衡。無論是鰻魚的處理,還是茶飲的選擇,都展現了日式料理的細膩與講究。如果你熱愛鰻魚料理,這絕對是一次不容錯過的美味旅程!
2025-06-27 0 瀏覽
一直都好鐘意食鰻魚,例如鰻魚滑蛋丼、鰻魚炒飯之類。今次比我搵到一間專食鰻魚既店,當然唔可以走寶。沙羅鰻蛇丼,分量大到誇張,等於我平時係超市買既鰻魚2條咁大條,烤得好靚冇咩燶,味道都好夠,呢個丼好滿足,一個人食好似有啲多,兩個人share就差不多了,好抵食!大大大滿足!
2024-04-10
10 分鐘 (堂食)
2025-05-28 176 瀏覽
今日同朋友去咗尖沙咀赫德道嘅「鰻工房」食晚飯,呢間係專食鰻魚嘅日式小店,鋪頭唔算大,但裝修幾有日本風情,木系枱凳同埋牆上掛住啲鰻魚畫,感覺幾舒服首先叫咗個「鰻魚芝士玉子燒」,一上枱就聞到陣蛋香。玉子燒煎得啱啱好,入面嘅鰻魚肉嫩滑,加埋半溶嘅芝士,口感好豐富跟住試咗招牌嘅「三重鰻魚丼」,真係冇改錯名,一碗飯有三種食法:蒲燒、白燒同鰻魚碎。蒲燒鰻魚油香十足,醬汁甜度適中;白燒就食到原汁原味,魚皮燒得脆脆哋;最驚喜係鰻魚碎,撈埋溫泉蛋同飯一齊食,真係停唔到口。飯底煮得唔錯,軟硬適中,吸晒鰻魚嘅精華最後個「一本蒲燒鰻魚烏冬」 烏冬算彈牙價錢平民 鰻魚專門店好抵食鰻工房 地址:尖沙咀赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖

最後個「一本蒲燒鰻魚烏冬」 烏冬算彈牙
價錢平民 鰻魚專門店好抵食

鰻工房
地址:尖沙咀赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖
2025-05-24 283 瀏覽
我好後悔朋友生日去左呢度食OR見有184😋得幾個中差評諗住唔會伏啦因為朋友鍾意食日本生燒鰻魚 而呢間係鰻魚專門店叫左成個menu第二最貴嘅生燒鰻魚丼$208冷烏冬+$8鰻魚肝$38+10%=$508個鰻魚落單到上枱20分鐘 食落口完全唔覺得係即燒 個皮有啲硬揀左汁燒但係冇咩汁冇咩味道個飯都冇乜汁 隔離有樽鰻魚汁自己落 但就重酒味啲鰻魚唔知咩部位黎 厚身啲但係唔好食 同日本食原條嘅差好遠而且每塊都有骨最差係成間野唔知射燈太勁定點 問店員可唔可以開大啲冷氣 佢話冇我熱到一路吹住風扇咁食極速埋單走人點解呢間野可以咁高分?如果10分滿分 坦白講 我唔係黎食白飯 我想比0分
我好後悔朋友生日去左呢度食
最差係成間野唔知射燈太勁定點
問店員可唔可以開大啲冷氣 佢話冇
我熱到一路吹住風扇咁食
極速埋單走人
點解呢間野可以咁高分?
如果10分滿分 坦白講
我唔係黎食白飯 我想比0分
2025-05-16 119 瀏覽
因為好掛住日本的鰻魚飯,所以朋友介紹尖沙咀有間鰻魚小店,店舖雖然細小,但很有日本風,7点後已經坐滿客人每人点了套餐定食,每款定食加$18 可配溫泉蛋,流心香滑,鰻魚肝白貝湯,味道鮮甜,還有鹹菜及玄米茶定食~一本蒲燒鰻魚烏冬,原條鰻魚用蒲汁燒,蒲汁味道香濃,滲入新鮮的鰻魚,味道很好,肉質軟綿綿,外皮煙韌有口感,滑滑的烏冬配濃香的芝麻醬,好好味生燒鰻魚(白燒),新鮮肥美的鰻魚,燒得香噴噴,外皮香脆,肉質爽口彈牙,不需加醬汁,保留鰻魚的鮮甜味道,白飯鋪滿紫菜絲及蛋絲,味道很好。另外建議預留三分一米飯,加入紫菜絲,芝麻及高湯,完成一碗茶漬飯,一款兩食,兩款都非常好味

定食~

2025-05-01 88 瀏覽
朋友之前社交平台見到恨食咗好耐,講咗幾乎成年之後終於約得成🤣 收工去食要對自己好啲!不過我喉嚨痛未好又唔太餓,所以叫咗個烏冬,朋友就叫咗個生燒鰻魚丼,兩個都要咗set, 有包溫泉蛋,醃菜,鰻魚肝白貝湯同飲品一本蒲燒鰻魚烏冬個鰻魚真係超大條,出街食飯第一次見到咁大隻碟覺得真係有必要 😂 佢哋啲鰻魚燒得啱啱好,調味都perfect 唔會太濃太咸,食極都仲有好滿足XD個烏冬本身都有跟個胡麻醬可以撈,俾咗好多但其實落少少都夠味了,連埋set送嗰個温泉蛋撈落去簡直畫龍點睛❤️ 烏冬連埋蛋黃食更滑,配汁燒嘅鰻魚好正 唔會太濟至於朋友個生燒鰻魚丼,想有少少變化,所以呢個鰻魚揀咗白燒,呢款鰻魚有切開一件件,唔知係咪因為燒完塊皮會比較難咬開,白燒不得了,每啖咬落去都係好香嘅魚油,係滿滿嘅omega 3呀XD 個湯都有驚喜,唔係平時飲到得個咸字嘅味噌湯,除咗有幾粒蜆仲有海帶,好鮮 好味另外推下佢哋個醃蘿蔔,唔會太酸 甜甜哋可以消濟幾好味,另一隻紫嘅我就覺得太酸 唔啱口味

2025-04-26 54 瀏覽
今次約咗朋友相聚,一齊去尖沙咀食燒鰻魚,地點就係「鰻工房」。餐廳屬於小店類型,座位不多,但環境整潔企理,而且上餐速度頗快。沙羅鰻蛇丼一上枱就非常吸睛!原條長達30cm嘅鰻魚,豪邁鋪滿整個飯面,氣勢十足。鰻魚表面烤得微焦,帶有淡淡炭香,魚身油脂豐盈,肉質細嫩入口即溶,口感軟綿得嚟又唔會過肥膩。配上秘製蒲燒醬汁,鹹甜適中,醬香同鰻魚鮮味完美融合,再加埋粒粒飽滿嘅米飯,真係每一啖都非常滋味!丼飯既鰻魚底仲有舊玉子,食哂成碗真係超級飽。蒲燒鰻魚厚燒玉子丼碗內有厚厚的玉子同嫩滑的鰻魚,玉子柔軟微甜帶蛋香,鰻魚則烤得外層微脆,兩者一齊食層次分明又富有飽足感。飯底吸晒蒲燒醬汁,帶少少甜鹹味,整體不錯。
蒲燒鰻魚厚燒玉子丼
2025-04-26 41 瀏覽
喜歡食鰻魚的當然不會錯過這間專門店。店子地方雖小,但就充滿日本風情,入內好像瞬間去日本感覺。鰻魚丼有多款選擇,有平有貴豐儉由人。我地試左兩款,生燒鰻魚比較好味。叫套餐包了前菜、溫泉蛋、湯,而鰻魚肝白貝湯鮮味十足,趁熱飲就無咁鯹。生燒鰻魚(白燒) 鰻魚肉肥厚,口感結實彈牙,魚皮燒得酥脆焦香。配白飯食有鰻魚汁淋下增添美味。一本蒲燒鰻魚烏冬 鰻魚原條上,魚肉軟嫩,蒲燒醬汁入味,配彈牙烏冬和麻醬汁底,都幾惹味。見隔離枱食沙羅鰻蛇丼,係巨化版的蒲燒鰻魚,相比之下有點失色,好羨慕人地,識揀梗係揀沙羅鰻啦~
喜歡食鰻魚的當然不會錯過這間專門店。
店子地方雖小,但就充滿日本風情,入內好像瞬間去日本感覺。

鰻魚肝白貝湯

2025-04-24
5 分鐘 (堂食)
鰻魚肝白貝湯
  • 生燒鰻魚
2025-04-08 231 瀏覽
一入到餐廳,座位數目不算很多,但小店氣氛很好,裝修得勁似日本小店,令人感覺置身於日本當中~牆壁上仲貼了好多唔同款式既鰻魚款式~間中花多眼亂,每一款都好吸引,光是想想食飯、蕎麥麵還是烏冬都已花上了不少時間~最後我們點了兩款不同的菜式~另外一提~加$18 仲可以升級做套餐套餐好抵食,有野飲,仲有溫泉蛋,醃菜,同有一碗非常香濃又足料既鰻魚肝白貝湯,好多貝類,仲有食到鰻魚肝,相當特別呢。一本蒲燒鰻魚烏冬,賣相好吸引,鰻魚又長又大塊,真係勁吸引呀。鰻魚加入了惹味鰻魚汁,味道恰到好處,又唔會過咸過膩!非常好!而且鰻魚又啖啖肉,真係超香超惹味,熱辣辣的,份量又多,相當之抵食。另外烏冬都非常煙韌彈牙,好好味呀。可以混入芝麻醬拌勻來吃。而我又混入芝麻醬再加上了溫泉蛋,超多濃香蛋汁,又creamy又美味,正呀。另外一客相當吸引,間中係鎮壓全場~店員一把食物送上時已吸引唔少食客既目光了。呢款就是沙羅鰻蛇丼,鰻魚超超超巨大,大到要用食物盒再加一隻碟才可以盛著鰻魚。呢一款沙羅鰻蛇~較為厚身,更有口感,食起來啖啖肉勁豐富,好吸引呀。而且鰻魚實在太巨大了,所以是以刀叉來進食的,哈哈,相當特別,我都是第一次食到咁巨大

最後我們點了兩款不同的菜式~
另外一提~加$18 仲可以升級做套餐
套餐好抵食,有野飲,仲有溫泉蛋,醃菜,

沙羅鰻蛇丼

呢一款沙羅鰻蛇~較為厚身,更有口感,食起來啖啖肉勁豐富,好吸引呀。而且鰻魚實在太巨大了,所以是以刀叉來進食的,哈哈,相當特別,我都是第一次食到咁巨大豐厚既鰻魚!
沙羅鰻蛇丼

呢個沙羅鰻蛇丼相當有誠意,除了鰻魚又巨大又美味,鰻魚下面仲有一件厚切的燒玉子,燒玉子甜甜香香,又嫩滑,相當美味。
沙羅鰻蛇丼

飯仲混入了豆的,日式魚片,賣相又靚又美味,仲有咁多食材。
2025-03-31
2025-04-05 183 瀏覽
召喚所有鰻魚控 !٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و全部同我一齊去食呢間 鰻工房!🥺超級好食😋 即叫即整係呢間賣點!🤩好值得用時間去等待⌛️ 欣賞廚師用心❤️全部都好熱騰騰咁上菜 🙌🏻 鰻魚一定要咁樣先好食🤤!主菜可以+ $18 就有得加配溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯 及飲料✨白貝湯好鮮甜!😍⭐️一本蒲燒鰻魚烏冬 (必點)我就係為左成條大鰻魚而來😆 蒲燒就係以醬油和味醂製作而成嘅醬汁搽上經碳燒嘅鰻魚肉上面,再加上日本山椒粉令到味道更加美味協調!我自己中意將溫泉蛋加入烏冬攪勻再配埋麻醬食👍🏻 ⭐️生燒鰻魚丼 (白燒) (必點)呢個係一個便當嘅組合!🤩白燒就係將鰻魚放置炭火上燒 唔加醬🙌🏻加咗少少鹽就好好食🤤 保留到鰻魚嘅鮮味!而且口感爽彈! 推薦食食食!😍⭐️鰻魚芝士玉子燒大推呢款!超有芝士拉絲感 ~~~玉子燒厚度十足好滑嫩😆 小豬表示好滿足>< ⭐️燒鰻魚肝串 未試過鰻魚肝嘅朋友要試吓啦😆 入口後雖然略帶苦味,但平時配上啤酒食就會好惹味!
召喚所有鰻魚控 !٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
全部同我一齊去食呢間 鰻工房!🥺
超級好食😋 即叫即整係呢間賣點!🤩
好值得用時間去等待⌛️ 欣賞廚師用心❤️
全部都好熱騰騰咁上菜 🙌🏻
鰻魚一定要咁樣先好食🤤!
主菜可以+ $18 就有得
加配溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯 及飲料✨
白貝湯好鮮甜!😍

⭐️一本蒲燒鰻魚烏冬 (必點)
我就係為左成條大鰻魚而來😆
蒲燒就係以醬油和味醂製作而成嘅醬汁
搽上經碳燒嘅鰻魚肉上面,再加上日本山椒粉
令到味道更加美味協調!
我自己中意將溫泉蛋加入烏冬攪勻
再配埋麻醬食👍🏻

⭐️生燒鰻魚丼 (白燒) (必點)
呢個係一個便當嘅組合!🤩
白燒就係將鰻魚放置炭火上燒 唔加醬🙌🏻
加咗少少鹽就好好食🤤 保留到鰻魚嘅鮮味!
而且口感爽彈! 推薦食食食!😍

⭐️鰻魚芝士玉子燒
大推呢款!超有芝士拉絲感 ~~~
玉子燒厚度十足好滑嫩😆 小豬表示好滿足><

⭐️燒鰻魚肝串
未試過鰻魚肝嘅朋友要試吓啦😆
入口後雖然略帶苦味,但平時配上啤酒食就會好惹味!
2025-04-03
  • 生燒鰻魚丼
  • 鰻魚肝白貝湯
  • 白燒生燒鰻魚丼
  • 原條蒲燒鰻魚
  • 原條蒲燒鰻魚丼
  • 溫泉蛋
  • 玄米茶
餐廳主打鰻魚飯,提供了多款不同的鰻魚菜式可以選擇,其中有個超大條的鰻魚更是吸引了不少人來打卡的,價錢也不算貴,所以算是人氣不錯的小店。生燒鰻魚丼(208元)燒得表面焦香,吃起來口感爽滑彈牙,而且保留到不少的汁水,鰻魚味挺香濃的,亦帶有油香,直接吃就能吃到鰻香本身的味道,口味較重的可以配上蒲汁一起吃。配的飯上面撒上了很多的雞蛋絲和紫菜來增加香味。一本蒲燒鰻魚烏冬(128元)多數都蒲燒鰻魚都是配飯的,但這裡就改成了烏冬,挺特別的。蒲燒鰻魚口感非常軟嫩,入口即化,滿口都是油香,鰻魚味亦很香濃。配的烏冬給了胡麻醬,按自己喜歡的量來拌勻,口感滑嫩有彈性,味道挺清爽的,兩者有對比。升級套餐(18元)升級套餐性價比挺高的,包了飲品,湯,鹹菜和溫泉蛋。湯更是用鰻魚肝一起煮,味道挺香濃。溫泉蛋配鰻魚或配飯都很不錯。

生燒鰻魚丼(208元)

一本蒲燒鰻魚烏冬(128元)

升級套餐(18元)

2025-04-01
2025-03-31 189 瀏覽
今晚難得地同媽咪去尖沙咀行街,媽咪一路都好鐘意食鰻魚,所以決定帶佢黎試下鰻工房,主打即叫即燒的鰻魚料理👍👍👍餐廳外觀非常日系,有種日本小店感覺☺️餐廳乾淨明亮,混合木系同工業風,幾有feel餐牌選擇都好多,淨係丼既選擇都有十幾款我地最後揀左兩個套餐三重鰻魚丼一個丼飯有晒三款鰻魚:蒲燒鰻魚、穴子同埋白燒生鰻魚蒲燒鰻魚用香甜既蒲燒醬汁烤製,食落醬香味道濃厚,既甜又香鰻魚肉質嫩滑,配埋蒲燒醬汁一齊食,非常惹味🥰🥰🥰穴子係海鰻嘅一種,比一般的鰻魚細長,肉質都幾滑嫩,鰻魚味道食落更香濃生鰻魚係我最鍾意嘅一種用白燒方式烤製,不加任何醬汁,只加鹽無燒鰻魚咁香濃惹味,但就更加品嘗到鰻魚本身既鮮甜一次過試晒三款鰻魚真係好滿足套餐的配菜都非常不錯溫泉蛋夠晒嫩滑,蛋黃濃郁拎黎拌飯一流🤤🤤🤤鹹菜酸酸甜甜,清爽解膩蒲燒鰻魚烏冬上菜嘅時候真係哇咗一聲真係完整一大條嘅蒲燒鰻魚,我敢保證鰻魚愛好者一定食到非常滿足鰻魚燒到外脆內軟,蒲燒醬汁濃厚無論係味道,定係口感都一流👍另外媽咪都幾欣賞個烏冬,食落去非常爽口彈牙同鰻魚亦都好夾另外值得一提嘅係店家唔係提供味噌湯,而係鰻魚肝白貝湯以鰻魚肝臟同埋白貝熬製,湯汁鹹香,飲落鮮味十

餐廳外觀非常日系,有種日本小店感覺☺️

餐廳乾淨明亮,混合木系同工業風,幾有feel
餐牌選擇都好多,淨係丼既選擇都有十幾款

我地最後揀左兩個套餐

三重鰻魚丼
一個丼飯有晒三款鰻魚:蒲燒鰻魚、穴子同埋白燒生鰻魚
蒲燒鰻魚用香甜既蒲燒醬汁烤製,食落醬香味道濃厚,既甜又香
鰻魚肉質嫩滑,配埋蒲燒醬汁一齊食,非常惹味🥰🥰🥰

生鰻魚係我最鍾意嘅一種
用白燒方式烤製,不加任何醬汁,只加鹽
無燒鰻魚咁香濃惹味,但就更加品嘗到鰻魚本身既鮮甜
一次過試晒三款鰻魚真係好滿足

套餐的配菜都非常不錯
溫泉蛋夠晒嫩滑,蛋黃濃郁
拎黎拌飯一流🤤🤤🤤
鹹菜酸酸甜甜,清爽解膩

蒲燒鰻魚烏冬
上菜嘅時候真係哇咗一聲

鰻魚燒到外脆內軟,蒲燒醬汁濃厚
無論係味道,定係口感都一流👍

另外媽咪都幾欣賞個烏冬,食落去非常爽口彈牙
同鰻魚亦都好夾

另外值得一提嘅係店家唔係提供味噌湯,而係鰻魚肝白貝湯

以鰻魚肝臟同埋白貝熬製,湯汁鹹香,飲落鮮味十足,鰻魚肝和白貝都很鮮嫩👍👍
呢個湯可以感受到店家誠意十足❤️
2025-03-29 325 瀏覽
尖沙咀#鰻工房  🔥🐍🔥鍾意食鰻魚既朋友真係唔好錯過,大眾化價錢食倒高質鰻魚!加上位置方便,距離K11商場幾分鐘而已。全晚九成滿座。真心推薦!👍🏻🥢沙羅鰻蛇丼先飲碗鰻魚肝白貝湯,鮮甜又暖胃,成條沙羅鰻尺寸相當驚人🤣,足足有成隻手臂長,要加個小托盤裝,岩岩燒好魚皮十分焦脆🤩鰻魚肉質肥厚,沾滿醬汁味道香香,但帶點絲骨。食完條鰻魚後,底下還有日式卷蛋,一段時間過後入口依舊嫩滑,令整個丼十分豐富,,別具心思😋🥢生燒鰻魚丼呢個set好豐富,有前菜,溫泉蛋,鰻魚肝白貝湯和主食鰻魚丼,生燒過後外皮酥脆,內裡軟嫩,味道偏鹹,非常入味!仲有10件咁多, 配搭日本米飯,撈埋一齊食,一口接一口,充滿幸福感🥰
尖沙咀#鰻工房  🔥🐍🔥

真心推薦!👍🏻

🥢沙羅鰻蛇丼

🥢生燒鰻魚丼
2025-03-24 190 瀏覽
喜歡打卡既港式少女,一定唔可以錯過呢間鋪頭既「沙羅鰻蛇don」,大大條打卡一流👍🏼👍🏼👍🏼打卡📸📸📸15 分鐘🤣🤣🤣🤣午餐:1)沙羅鰻魚don,$198;小心多骨🦴🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️。本身打算同朋友一人一條沙羅鰻,好彩冇叫兩條,一人一半已經好肥好漏🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️一個人食唔到一條;細食既兩個女仔可以叫一個don打卡再叫小食。2)三重鰻魚don;$228;好食過沙羅鰻,唔係打卡,我會食呢碗,好好味😍😍😍有比較有傷害😆😆😆😆3)加$18 升級套餐,有小食同飲品。純粹為飲品。

午餐:

3)加$18 升級套餐,有小食同飲品。純粹為飲品。

• 三重鰻魚丼
  • 沙羅鰻蛇丼
2025-03-23 165 瀏覽
期待 兼 Bookmark已久位於尖沙咀嘅「鰻工房」,終於都黎食啦😝 之前見到朋友食超大條嘅鰻魚!小編已經心心眼啦😻一定要至少起碼黎食返次😬三重鰻魚丼 $228 + $18 雪碧呢個三重鰻魚丼相當之不得了!因為可以試到不同鰻魚 同埋 不同嘅烹調方式😋 包括:生燒鰻魚、蒲燒鰻魚、穴子😊穴子嘅口感就相當之腍,入口即溶😝 生燒鰻魚燒到香噴噴 脆卜卜,口感一流☺️ 蒲燒鰻魚就用秘製醬汁黎燒,亦係燒到香噴噴!食落都十分之夾👍 仲有 半熟蛋撈飯!食多兩碗都得啦😬一本蒲燒鰻魚烏冬 $128 + $18 可樂超長超大條鰻魚出場啦😻一見到就已經流哂口水🤤配上芝麻醬撈烏冬 仲有半熟蛋!一碗真係唔夠喉呀😋

三重鰻魚丼 $228 + $18 雪碧

一本蒲燒鰻魚烏冬 $128 + $18 可樂