2022-04-26
打邊爐要飲湯係常識吧?慢慢的愛上了邊爐的我,全因為邊爐嘅湯。識我嘅人都知我唔鍾意食肉又食唔多野,所以甚少打邊爐🍲突然之間好想飲湯,諗唔到食咩就話不如打邊爐因為有湯飲🤣尖沙咀多嘢食一定係厚福街,見到呢間邊爐就上咗去。一出門口見到兩個大缸,放咗好多唔同嘅海鮮。我就知道我要叫海鮮了🤤打邊爐當然要叫湯底先,話明要飲湯,我就揀咗佢個花膠雞湯,得兩個人嘅關係就叫咗半隻雞$288🐥湯底必試,因為捉了大大隻嘅半隻雞,個湯超入味,麻麻哋飲湯嘅我都飲咗三碗,兩個人飲到差唔多見底,先叫人哋去加湯(豬骨湯)🤣🤣🤣打邊爐我必定要嘅嘢就係花甲$98,朋友未叫我已經點左一份,嚟到仲見到佢開合㗎,令我回想起韓國之旅,好想快啲去瘋狂夾海鮮食。佢嘅花甲好新鮮而且好甜,最緊要無沙,放咗落去好快就開晒口,夠新鮮👍中山脆肉鯇魚骨腩 $88打邊爐呢樣又係經常都要食,魚來講佢真係唔錯。花膠墨魚丸 $98我覺得佢啲丸幾特別,花膠墨魚丸真係第一次聽,最重要嘅係佢粒丸入面真係好多花膠🤣我諗應該係佢自家製嘅,墨魚丸都幾香。鮮蕃茄 $40朋友話豬骨湯配蕃茄一流,最緊要係佢平時冇得食蕃茄喎,咁豬骨湯配蕃茄係真係幾夾,大前提係唔好一開頭個雞湯就
突然之間好想飲湯,諗唔到食咩就話不如打邊爐因為有湯飲🤣
尖沙咀多嘢食一定係厚福街,見到呢間邊爐就上咗去。
中山脆肉鯇魚骨腩 $88
打邊爐呢樣又係經常都要食,魚來講佢真係唔錯。
花膠墨魚丸 $98
我諗應該係佢自家製嘅,墨魚丸都幾香。
鮮蕃茄 $40
朋友話豬骨湯配蕃茄一流,最緊要係佢平時冇得食蕃茄喎,咁豬骨湯配蕃茄係真係幾夾,大前提係唔好一開頭個雞湯就落蕃茄,唔係就會冇得飲嗰個好好味嘅雞湯。
紅薯粉 $33
我覺得呢個紅薯粉好好食,浸落去個雞湯度勁入味,食飽我都食咗好多,朋友話我好誇張,但真係好好食😋
人頭醬料費呢度係$15一位,不過其實我覺得個雞湯好入味,入未到根本就唔需要落醬料🙈