天氣咁凍,最好當然係食火鍋。早前發現荃灣大鴻輝中心樓上有間鮮一夜火鍋,任食火鍋相當吸引,於是放工後就黎試下! 當晚點左個「一夜皇御套餐」,$268/位任食火鍋之餘,仲有不少驚喜。 驚喜一,食火鍋前,先來一盤鮮味刺身,有 5 款刺身,質素也不錯。 驚喜二,花膠翅 + 扣海參鮑魚,相當矜貴。 驚喜三,重有大大個即炒奇妙雞煲,二人份量有半隻雞,而且辣度可自由選擇。重份量又惹味。 任食火鍋部份,我地揀左個香濃豬骨湯底,同附加左幾道食物。豬骨湯底味濃,用作火鍋最滋味不過。 其實驚喜還未停,任食火鍋部份仲有貴價配料奉送,分別是航母海鮮拼盤及安格斯肥牛。 如此豐富的任食火鍋,每位只需$268,真係相當超值!!!

驚喜二,花膠翅 + 扣海參鮑魚,相當矜貴。

如此豐富的任食火鍋,每位只需$268,真係相當超值!!!

2018-02-13 125 瀏覽
荃灣都多放題打邊爐食,今次呢個就特別D,除左任食打邊爐之外,佢仲有魚生雞煲打個底先~環境唔錯,價錢都唔算貴一睇,除左打邊爐,仲有好多前菜食呀~一黎一盤魚生先,D3文魚又幾厚肉,唔錯播~每樣有2粒,一人一款唔會多,幾好生蝦係好大隻好多肉呀!你睇,成隻手咁大隻呀!食落都幾鮮甜海參,鮑魚,唔大隻,但係好滿足。再黎,仲有翅食,雖然唔係最高質,但呢個價錢食咁多野真係好抵食完堆前菜,就黎雞煲,好香好入味呀~都算幾多肉,D雞又幾大粒野飲自助,都好多選擇,連菜都係自助,自己係雪櫃拎~食完雞煲就可以打邊爐啦,選擇唔係話好多,不過好夠我食啦唔會用雞煲底直接打邊爐,幾好,唔會咁油,我地揀左藥膳湯底,幾特別,不過唔算太濃,但係都好香ge肥牛個紋好靚,同埋好大塊,不過一碟得4塊,切得都幾厚身食落算比較瘦,肉質唔錯,好有咬口菜係自助拎,可以狂食菜呀~會有一盤海鮮,好多樣化,每樣幾垃,質素都唔錯~係個蜆有少少砂叫左好多野食呀~不過朋友減肥中都冇叫好多肉蝦細隻少少但幾新鮮,可以再試~整體食物質素唔錯,以呢個價錢,食到咁多野,對大食ge人黎講係好滿足,打邊爐又可以用清湯打,食得好似健康D,不過就係咁多野食,食完前面果D
環境唔錯,價錢都唔算貴
一睇,除左打邊爐,仲有好多前菜食呀~
生蝦係好大隻好多肉呀!
你睇,成隻手咁大隻呀!食落都幾鮮甜

海參,鮑魚,唔大隻,但係好滿足。
再黎,仲有翅食,雖然唔係最高質,但呢個價錢食咁多野真係好抵
食完堆前菜,就黎雞煲,好香好入味呀~
都算幾多肉,D雞又幾大粒
野飲自助,都好多選擇,連菜都係自助,自己係雪櫃拎~
食完雞煲就可以打邊爐啦,選擇唔係話好多,不過好夠我食啦
肥牛個紋好靚,同埋好大塊,不過一碟得4塊,切得都幾厚身
食落算比較瘦,肉質唔錯,好有咬口
菜係自助拎,可以狂食菜呀~
叫左好多野食呀~不過朋友減肥中都冇叫好多肉
蝦細隻少少但幾新鮮,可以再試~
整體食物質素唔錯,以呢個價錢,食到咁多野,對大食ge人黎講係好滿足,打邊爐又可以用清湯打,食得好似健康D,不過就係咁多野食,食完前面果D都飽左幾成,記得要帶食得ge朋友去呀!
香港地少人多,近年來,受經濟及各方因素影響下,不但樓價一升再升,令很多港人的置業夢變得遙遙無期;就連租金也不斷上漲,住屋租金如是,其實商用地點的升幅就更為驚人。所以,多年來,不少商舖不斷向上遷移。早期的樓上舖的確令人卻步,但時至今日,大家都習慣了在工商廈搜尋店舖。荃灣大鴻輝中心樓上,開設了不少食店,而且,經常吸引大量食客,以至電梯經常出現人龍。 最近天氣這麼凍,最好當然是食火鍋,不過寒冬入骨,都不願到處找美食,不用返工的日子,幾乎也躲在被窩裡。所以,放工後當然在最便利的地方覓食。這次就來到荃灣大鴻輝中心樓上的《鮮一夜火鍋》。 當晚的套餐名叫「一夜皇御套餐」,很有氣派,感覺價值不菲,而價格為 HK$268/位。進食火鍋前,先來一盤鮮味刺身,款式不少之餘,質素更可媲美日式刺身店。 還未食火鍋前,更有吸睛前菜,花膠翅及扣海參鮑魚,真的萬萬想不到喔! 花膠翅份量驚人,湯底以老雞熬製數小時而成,味道濃郁,用小匙一勺,真的發現大大梳翅針及厚身花膠,確實真材實料,非常滋補,而且用心打造。 鮑汁扣海參拼溏心鮑魚,更是軟腍入味,選用原條澳洲海參及南非10頭鮑魚,鮑魚彈牙,海參爽口,配以濃郁的鮑汁,令人食

鮑汁扣海參拼溏心鮑魚,更是軟腍入味,選用原條澳洲海參及南非10頭鮑魚,鮑魚彈牙,海參爽口,配以濃郁的鮑汁,令人食過番尋味!

別以為驚喜就此完結,吃完名貴前菜美食後,接著揣來一煲即炒奇妙雞煲,二人份量也有半隻雞,而且辣度也可自由選擇。雞肉嫩滑,惹味十足。

終於完成 Part 1 部份,其實 BeautySearch 已覺半飽了。

進入Part 2 火鍋環節,原來湯底也有 6款選擇,有藥膳養生鍋、杏汁豬肺鍋、重慶麻辣鍋、養生椰子雞鍋、香濃豬骨湯及芫荽皮蛋湯。全部都很有特色。

不過,我們還是選了最愛的香濃豬骨湯。乳白的色澤,豬骨味濃,相當味美。

一般任食火鍋配料也屬、低價,而《鮮一夜火鍋》的火鍋還有貴價配料奉送,分別是航母海鮮拼盤及安格斯肥牛。

航母海鮮拼盤內有 6款時令海鮮,基圍蝦、貴妃蚌、大蜆、青口、龍躉球、廣島蠔、蟶子等等,十分大堆頭。聽說每日的海鮮也有不同,視乎當日的來貨而定,平均有 5-7款時令海鮮供應。

安格斯肥牛,色澤嫩紅,紋理均勻,肉味相當濃郁。

任食火鍋配料亦相當豐富,超過 50款之多,有肉、有丸、有餃子、有菜等等,選擇十分多,但其實 Part 1 部份已令 BeautySearch 感到半飽了;再加上 Part 2 的貴價配料,差點不用再加料呢!

不過,我也添加了手打墨魚滑,很喜歡看著蝦子餅用小匙一下一下的把魚滑掃入鍋內的感覺,而且手打出來的墨魚滑,份外鮮味彈牙!

蔬菜一盤盤很整齊的擺放著,感覺如同一盤小盆栽呢!而且相當新鮮,再飽也要吃點菜喔!

2018-01-28 177 瀏覽
一去到,安排左窗邊既卡位,好正😃😃跟住就上刺身,好新鮮,三文魚又大件😜😜好正,再黎翅同鮑魚海參,海參細細條,😃都Ok la , 個翅都幾足料!好味!之後就食雞煲,都幾香,雞件唔算少,😃再點湯底打邊爐,要左椰子雞同藥材湯底,兩個都好香,每樣野食都吸收晒味,😗😗再黎海鮮拼盤,又係好新鮮,有生蠔😍😜唔錯唔錯,安格斯肥牛好食!之後職員再比打邊爐野食既紙我地剔,款式唔算好多,不過都已經夠食!肥牛無乜味,墨魚滑好食😃同埋無漏單,黎得又快!😜😜😜所以呢間野都幾抵食,員工友善,有禮貌😃😃
2018-01-27 159 瀏覽
冬天唔洗問梗係要去打邊爐   今次就同朋友去左荃灣呢一間鮮一夜試吓  朋友話呢間邊爐啲野幾特別 因為除左平日既丸肉,佢地仲有啲特色熱食 鮑魚同海參 @@!餐廳喺大鴻輝中心,平日都原來咁多人....上到21樓門口,就見到大大個易拉架介紹呢個一夜皇御套餐   食物有九大選擇 感覺就係食緊一個好話九大簋咁 好豐富呀!一入到去成間餐廳已好多人了  第一道就係紅燒花膠翅花膠配魚翅 既養顏又滋補 之後就係鮑汁扣海參拼溏心靚鮑魚鮑魚炆得入味爽口 再來的就是五色刺身拼盤拼盤 有五大款刺身: 包括有三文魚帶子 赤蝦 希靈魚同埋北寄貝三文魚出奇地超厚切而且超鮮味! 第四樣: 即炒奇妙雞煲 唔食辣嘅ok 佢地係可以幫你走辣既~個雞煲分量唔多因為始終你下面落嚟仲有好多火鍋配料要任食所以淺嚐即可 終於到火鍋黎了~~~我哋揀咗養生椰子雞煲,再送海鮮拼盤+一份安格斯肥牛,食完可以任食其他火鍋配料椰子雞煲湯底清清地又清新感覺不錯海鮮拼盤 好足料 有海蝦貴妃蚌蜆生蠔 樣樣海鮮都好新鮮最後就係任食,我哋叫咗好多丸 同魚片,款式都好多,呢個相比平時既邊邊,感覺多左好多野揀,啱晒鐘意咩都試啲既女生黎哦~

食物有九大選擇 感覺就係食緊一個好話九大簋咁 好豐富呀!

一入到去成間餐廳已好多人了

第一道就係紅燒花膠翅
花膠配魚翅 既養顏又滋補

之後就係鮑汁扣海參拼溏心靚鮑魚
鮑魚炆得入味爽口

再來的就是五色刺身拼盤
三文魚出奇地超厚切而且超鮮味!

第四樣: 即炒奇妙雞煲

椰子雞煲湯底清清地又清新感覺不錯
海鮮拼盤 好足料 有海蝦貴妃蚌蜆生蠔 樣樣海鮮都好新鮮

2017-12-14
2018-01-24 186 瀏覽
朋友講荃灣有間打邊爐好抵食約左我收工後一齊去試 套餐分兩部份 (part 1 & part 2) Part 2 > 湯底選左椰子雞,仲送海鮮拼盆同安格斯肥牛其中一個雪櫃擺曬不同種類既新鮮蔬菜,鍾意邊款自己拎埋位就OK架啦另一個雪櫃就係擺放不同的飲品Part 1 最特別花膠翅+ 海參併溏心飽魚真係好好味,靚料,又夠滋補^^一D都唔細份, SIZE足料呀喂超級抵食﹗ +五色 身併盆 新鮮食材仲有雞煲TIM, 肉質唔錯, 幾開胃SPICY 自己決定開頭已經好多野食,. 我已經半飽一次過滿足幾個願望咁, 強調好抵食海鮮拼盆又係款款食材新鮮,又好食蠔都大大隻^^安格斯肥牛色澤鮮艷,令料椰子雞湯底整體真係好抵食, 又好味,食材新鮮, 位置方便同埋夠特別,好少打邊爐任食會包咁多款食物架強烈強介要一試^^

朋友講荃灣有間打邊爐好抵食
約左我收工後一齊去試
套餐分兩部份 (part 1 & part 2)

Part 2 > 湯底選左椰子雞,仲送海鮮拼盆同安格斯肥牛

另一個雪櫃就係擺放不同的飲品

Part 1 最特別
花膠翅+ 海參併溏心飽魚
真係好好味,靚料,又夠滋補^^

一D都唔細份, SIZE足料呀喂

超級抵食﹗
+五色 身併盆 新鮮食材

仲有雞煲TIM, 肉質唔錯, 幾開胃
SPICY 自己決定

開頭已經好多野食,. 我已經半飽
一次過滿足幾個願望咁, 強調好抵食
海鮮拼盆又係款款食材新鮮,又好食
蠔都大大隻^^

安格斯肥牛色澤鮮艷,令料

椰子雞湯底

整體真係好抵食, 又好味,食材新鮮, 位置方便
同埋夠特別,好少打邊爐任食會包咁多款食物架
強烈強介要一試^^
2018-01-02
5 分鐘 (堂食)
2018-01-21 185 瀏覽
呢間已經第二次食 第一次食已經覺得好驚喜所以聚餐我都介紹呢間比大家試下其實呢間有咁多野食又上得快啲人又好服務態度 食材又新鮮希望真係可以一直 keep 到水準又有鮑魚海參 又有花膠翅 又有雞煲同打邊爐一次滿足哂幾個願望 真係好開心好,唔講咁多 去相 刺身 海參鮑魚雞煲呢個都係一次,安格斯牛 好正杏汁豬肺湯底呢個係一次包埋 冇得任食的!花膠翅最得總結有機會可以去食第三次今晚食得好開心 過左一個愉快的晚上期待下次再去 !!希望真係可以繼續keep住呢個心!!
呢間已經第二次食 第一次食已經覺得好驚喜

好,唔講咁多 去相

刺身

海參鮑魚

雞煲

呢個都係一次,安格斯牛
好正

杏汁豬肺湯底

呢個係一次包埋 冇得任食的!

花膠翅

最得總結有機會可以去食第三次

今晚食得好開心 過左一個愉快的晚上

期待下次再去 !!希望真係可以繼續keep住呢個心!!
2018-01-05
2018-01-15 149 瀏覽
一到咗冬天, 一定會想食暖笠笠嘅邊爐今日就嚟到好多嘢食嘅荃灣食邊間好呢?揀咗呢間, 見佢裝修好新淨有wifi好多位, 唔駛等好耐最緊要餐牌吸引前菜已經有刺身件件厚切, 好新鮮好肥美跟住有足料花膠翅燉湯花膠好淋好濃味海參鮑魚, 澳洲嘅鮑魚, 南非嘅海參究竟主角係咪打邊爐雪花肥牛海鮮併盤蟶子同蠔都好大隻又鮮甜雞煲少辣,雞件非常嫩滑,加埋洋蔥、蒜頭非常惹味香噴噴再嚟勁多選擇打邊爐真係一次過滿足哂所有要求, 係我呢啲選擇困難症嘅人嘅恩物捧住個肚走~
一到咗冬天, 一定會想食暖笠笠嘅邊爐
今日就嚟到好多嘢食嘅荃灣
食邊間好呢?

揀咗呢間, 見佢裝修好新淨
有wifi

好多位, 唔駛等好耐

最緊要餐牌吸引

前菜已經有刺身
件件厚切, 好新鮮好肥美
跟住有足料花膠翅燉湯
花膠好淋好濃味
海參鮑魚, 澳洲嘅鮑魚, 南非嘅海參
究竟主角係咪打邊爐

雪花肥牛
海鮮併盤
蟶子同蠔都好大隻又鮮甜

雞煲
少辣,雞件非常嫩滑,加埋洋蔥、蒜頭
非常惹味香噴噴
再嚟勁多選擇打邊爐
真係一次過滿足哂所有要求, 係我呢啲選擇困難症嘅人嘅恩物
捧住個肚走~
2018-01-14 138 瀏覽
凍凍地就最啱去打邊爐啦,有黎到打邊爐嘅季節,令我零舍興奮,仲令我個肚腩又再打算更進一步。呢度嘅嘢食勁多元化,首先來一鍋花膠燉翅,保持湯底味道夠晒濃,加埋花膠用了足,食落更加養顏。跟住係一碟鮑蔘翅肚,係大大隻鮑魚加海參,鮑魚經過爆汁處理後,非常入味識落仲有糖心添,至於海參就口感爽滑,而且夠晒入味,系非常開胃嘅菜式。另外仲有成大碟刺身,有好多種新鮮嘅魚生,三文魚同埋帶子食落夠晒滑,仲有牡丹蝦,味道食落夠新鮮係因為本身fresh 。跟住就到熱食,雞煲食落口我就知用料新鮮,雞肉夠晒滑之外,仲有唔同嘅香料味入晒肉,包括洋蔥香蔥仲有辣味,證明餐廳用了用心,入口更加香,更加吸引。食完雞煲就當然要打邊爐啦,將湯汁加落雞煲度已經成為指定動作,一嚟就當然係食海鮮啦,筒蠔夠晒滑溜,而且蠔味濃,蠔汁夠正,另外仲有龍躉腩,肉質夠厚之餘又夠滑,味道鮮甜,同埋有貴妃旁,綠廿秒就夠晒啦,肉質滑之外仲夠晒甜,真係非常享受。打邊爐零一樣主打當然係肥牛啦,你啲美國肥牛雪花分布均勻,肉質夠薄令口感更佳,所以30秒就夠晒,入口即溶,我鍾意。整體質素非常高,因為種類繁多,但品質食得出係頗高,所以諗住下個月會再嚟。

2018-01-14 114 瀏覽
荃灣大鴻輝廣場有好多餐廳,平時差唔多食飯既時候,地下大堂都會好熱鬧,今日約左屋企人去鮮一夜食半任食火鍋,試下呢間幾出名既火鍋餐廳。點解叫半任食呢?因為一開始每人一碗花膠翅燉湯,碗燉湯非常足料,啖啖都有花膠同翅,個湯底好濃,花膠融入哂湯裏面,好香好滑,個湯超正!之後再上埋海參鮑魚,又係一人一份,海參好軟好入味,而且海參花膠充滿骨膠原,好滋補養顏,仲有一人一隻鮑魚,炆得好入味,而且好有口感,淨係食呢兩樣都抵哂!雞煲成個煲好多配料,有洋蔥、莞茜等,一放上枱,已經聞到好香,而且雞肉好滑,好入味,食到呢到已經完全值回票價。新鮮刺身盤成個刺身盤有好多款式,有刺身蝦、帶子、三文魚、希靈魚同赤貝,全部都非常鮮味,而且非常之甜,唔食生既刺身仲可以放落火鍋內熟食,可以二食,一樣咁鮮甜,一樣咁好食火鍋海鮮盤呢個火鍋海鮮盤好吸睛,大大隻大蜆、好新鮮既蝦、仲有大大隻蠔、脆肉鯇、沙白... 唔單止睇得,食落仲係好好味,隻大蜆勁鮮甜,一咬,入面既海鮮汁唧哂出黎,又鮮又甜,一人有一隻,大滿足。蝦都非常新鮮,剝殼好容易,食落好彈牙,又好爽,亦都好鮮甜。脆肉鯇亦都好有口感,火鍋必食脆肉鯇,由於比較結實,放落火鍋湯底唔會散

新鮮刺身

火鍋海鮮盤

唔單止睇得,食落仲係好好味,隻大蜆勁鮮甜,一咬,入面既海鮮汁唧哂出黎,又鮮又甜,一人有一隻,大滿足。蝦都非常新鮮,剝殼好容易,食落好彈牙,又好爽,亦都好鮮甜。脆肉鯇亦都好有口感,火鍋必食脆肉鯇,由於比較結實,放落火鍋湯底唔會散,最啱打邊爐。
肥牛

嘩~一片片肥牛色澤新鮮,脂肪分佈又好平均,因為每片都好薄,所以放落火鍋灼一灼,一轉色就可以食,入囗好滑,油脂好香,薄薄一片,入口即溶,估唔到打邊爐會有咁高質既肥牛。

仲有好多好多其他火鍋配料,全部都好高質素,而且飲品任飲,真係非常抵食!

餐廳地點方便,環境好舒適,有卡位坐,而且上菜速度好快,食物質素好高,選擇又好多,而且每人都係二佰幾蚊,食到花膠、翅、海參、鮑魚、刺身、海鮮,極之抵食!
2018-01-12 123 瀏覽
這火鍋店位處荃灣市中心最高層,今天的晚飯坐在窗邊看著荃灣的夜景吃著另類的放題火鍋,另有一番風味,先上枱的是海參鮑魚,鮑魚很有咬口,惟海參略為薄身,湯是紅燒花膠翅,花膠也有些份量,跟著的就是刺身,大大的赤蝦和厚厚的帶子,味道也很鮮美,還有就是辣雞煲,可選擇大中小辣,味道很濃郁雞肉也很新鮮,然後才正式開始火鍋,湯底我選了藥膳湯底,滿滿的藥材,包括:北芪黨參杞子圓肉川芎白芷和很有膠質的豬骨,重頭戲端上來的是一個海鮮拼盤,內有厚切石斑片,大大隻的貴妃蚌和有手掌般長的大蝦,還有肥美的鮮蠔更有高質的安格斯牛肉,吃到這裏胃已滿了大半,但是現在才正式開始一般的火鍋料,在50多款火鍋料中最值得讚就是鱔片和手打花枝丸,另外一題就是那些蔬菜很新鮮和乾淨,完全可以全部吃下,而不需要先揀擇,今晚的晚餐,實在很滿意,要給他一個like。
2018-01-11
20 分鐘 (堂食)
2018-01-12 90 瀏覽
第一次試這所火鍋店,坐下沒有傳統的點心紙在枱面,店員解釋他們會按部就班逐步端上美食才開始火鍋,首先奉上的是海參伴鮑魚,賣相已經很吸引,味道也不錯,跟著就是紅燒花膠翅,也很足料,再來就更正,那個五色魚生刺身拼盤,大大肥美的帶子和赤蝦更有希靈魚,三文魚等,實在比美酒店的質素,跟著那個奇妙醬炒雞煲就更精彩,雞肉紮實,醬汁味道濃郁,這時肚子已飽了一半,但是精彩陸續有來,店員現在才放上點心紙,而湯底也有很多選擇,我選了藥膳湯底,看見煲内滿是豬骨和藥材包括:北芪黨參圓肉杞子,聞起來的藥膳味,實在己令人垂涎欲滴,更加精彩的就是端上那個海鮮火鍋拼盤有大大的海蝦、肥美的扇貝,花甲,扇目,更有切得厚厚的斑片肉 ,還有就是那幾片雪花分佈均勻的安格斯肥牛,吃到這裏肚仔已有八成飽,但正式火鍋現在才開始那個點心紙裏面更有鱔片、脆肉鯇和其他海鮮類,最正就是手打丸類,尤其花枝丸實在是爽口彈牙,這時肚子實在再容不下其他東西了,但是看見甜品類那個蕃薯糖水,香香的薑味忍不住呀。店主的心思和食物的質素,實在值得一讚,這個火鍋放題我會再試。
2018-01-11
現在火鍋店的花款愈來愈多,由以前只是普通涮火鍋,升級至雞煲加火鍋,甚至還有刺身,而鮮一夜火鍋更搶Fo,連鮑參翅肚也有得吃,堪稱多重美食享受。紅燒花膠翅超級足料,滿滿的花膠翅,而且有一定的厚度,很讚。雞湯挺濃郁的,就像喝雞的精華一樣,整體都很好喝。鮑汁扣海參拼糖心靚鮑魚又是另一亮點,海參很軟彈,明明非常軟嫩卻很有嚼感,配上鮑汁入饌,盡享味美。鮑魚口感也不錯,被勾芡的鮑魚讓鮑魚糖心度更突出,鮮嫩不單薄。接著五式刺身拼盤得到朋友盛讚,三文魚富油脂,比一般三文魚濃,味道挺新鮮的。希靈魚脆脆的口感,酸甜的魚肉吃後嘴裡有一股清香。赤蝦蠻大尾的,肉質不只彈口鮮甜,不時散發出鮮香滋味。帶子沾點芥末一口吃下,芥末的微辛激發嫩滑的帶子甜味,超棒呢。再來即炒奇妙雞煲,店員在下單時已詢問我們吃甚麼辣,朋友出奇地選中辣,我以為她會吃小辣。雞肉都有經過醃漬,先燜煮一會,然後再香炒,令它更入味。雞肉炒後依然肉嫩,並多了一份香辣滋味,與辣椒辛香,蔥花配料相輔相成。懂吃火鍋湯底的一定會選養生椰子雞鍋,椰子雞湯喝起來香潤甘甜,淡淡的椰子清香瀰漫整個口腔,好喝得一口接一口。而且隨著火鍋配料涮煮,配料的鮮味令椰子雞湯多添風味
現在火鍋店的花款愈來愈多,由以前只是普通涮火鍋,升級至雞煲火鍋,甚至還有刺身,而鮮一夜火鍋更搶Fo,連鮑參翅肚也有得吃,堪稱多重美食享受。

紅燒花膠翅超級足料,滿滿的花膠翅,而且有一定的厚度,很讚。

雞湯挺濃郁的,就像喝雞的精華一樣,整體都很好喝。

懂吃火鍋湯底的一定會選養生椰子雞鍋,椰子雞湯喝起來香潤甘甜,淡淡的椰子清香瀰漫整個口腔,好喝得一口接一口。而且隨著火鍋配料涮煮,配料的鮮味令椰子雞湯多添風味,到最後也不膩。雞肉紮實有彈性,尤其椰子湯的清甜帶出雞肉的細嫩。

火鍋奉送的安格斯牛份量頗足,看似四卷安格斯牛很少的,當我們下鍋涮的時候牛肉片四散,超多片牛肉,而且很大的一片。安格斯牛那銷魂的滑溜絕不能忽視,只涮數秒就可享用,感受它豐富的肉汁。

尚有奉送的航母海鮮拼盤非常豐富,有豐腴的龍躉,飽滿的生蠔,彈牙的蝦隻,蕃薯蜆及其他貝殼海鮮。這些海鮮不用一會便涮熟,可見火鍋熱力充足,我們夾起的時候,蜆肉輕易從貝穀中脫下。

龍躉魚肉細緻沒骨刺,新鮮甘甜,完全擄獲我心。生蠔肥得不像話,滑溜溜之餘,鮮汁盈盈大爆發,好想多吃幾顆。

蝦肉富彈性,只是輕輕一脫殼就能吃到,而且完整無缺相當美。

任點的美國肥牛質素比預期優,肥牛切得厚薄適中,帶點油花卻不膩味,涮煮後不乾也不柴,同樣和安格斯牛一樣新鮮。

黑豚梅花肉很有誠意,油脂分佈漂亮,滑嘴順口,肉質甜美不膩中帶咀嚼感,越嚼越香,越嚼越甜,吃起來非常過癮。
火鍋不可只吃肉,也要吃些蔬菜,我超愛這裡的冬瓜與粟米,熟透時全將椰子雞湯的精華吸收,椰香十足。

火鍋不可缺少的丸類,手打滑,雲吞,魚皮餃也是無限任點的。

我始終愛吃海鮮,又多點一碟鯇魚腩,幾乎沒骨刺,全是肥嫩的魚肉啊!
最後一定要喝碗清潤的雪梨糖水和菊花茶,下下火,消消火鍋後遺症熱氣。雪梨糖水很清甜滋潤,我喝了兩豌,哈哈。
2018-01-02 109 瀏覽
呢間鮮一夜火鍋響荃灣大鴻輝21樓,可能係新開張冇耐,所以場內客人唔算太多,地方寬敞坐得好舒服,我哋兩個人去食,食咗五百幾蚊左右價錢合理,食品味道又幾高質素,海鮮配料也很新鮮。一開始先去雪櫃攞罐飲品飲下先,跟住坐低食鮑魚、海參、花膠翅,味道拍得住酒樓質素,跟住再嚟食日式刺身,再之後食奇味雞煲,雞肉都幾鮮嫩唔錯,跟住就上湯底打邊爐,航母海鮮盤+安格斯肥牛,多款火鍋配料就你任食。整體上呢間火鍋,比起其他同類型火鍋比較高質數,價錢合理,食品味道比預期中理想,所以一定會有下次,一定會返轉頭再食
鮑參翅肚
航母海鮮盤
安格斯肥牛
  • 鮑魚海參花膠翅
2017-12-31 5901 瀏覽
只要天氣涼涼地,一星期打幾日火鍋真的吃不厭,今天在荃灣工作完去食晚飯,大家異口同聲說到大鴻輝中心,因為這大廈已經成為該區的美食天堂,而且有大量火鍋或放題食肆進駐。今晚我們選擇了這間新開張的”鮮一夜私房菜火鍋館”。來到餐廳地方都夠大,座位間不會擠迫,坐得幾舒服,眼見飲品、醬料、火鍋湯底和蔬菜都是自取的,店員為我們介紹這裡的”一夜皇御套餐 晚市時段優惠 $268/位”,套餐已經安排好次序,只讓我們選雞煲辣定唔辣,還有就是選擇湯底。先來紅燒花膠翅、鮑汁扣海參 拼 糖心靚鮑魚,任食來說已經夠看頭,花膠翅夠膠質又粘口,調味適中;鮑魚海參炆得好夠腍,汁香濃。五色刺身拼盤有三文魚、希靈魚、北寄貝、甜蝦和帶子,刺身都好肥美新鮮,質量不錯。接住就到雞煲了,大大鍋好香好惹味,雞肉既滑且入味,份量都足,雖然不能添加,但都好夠食了。食完雞煲,就到火鍋了,我們選擇了杏汁豬肺湯,感覺十分滋潤,個湯夠白杏味重,豬肺極腍,看到任食火鍋配料豬肺,趕快加料。再來航母海鮮併盤,併盤每日都包含5-7款時令海鮮,我地今日有蠔,龍躉,鮮蝦,貴妃蚌,花甲同沙白。蠔身飽滿;龍躉片厚切;蝦隻隻都爽口彈牙;貴妃蚌又大隻又鮮甜。安格斯肥牛
只要天氣涼涼地,一星期打幾日火鍋真的吃不厭,今天在荃灣工作完去食晚飯,大家異口同聲說到大鴻輝中心,因為這大廈已經成為該區的美食天堂,而且有大量火鍋放題食肆進駐。
今晚我們選擇了這間新開張的”鮮一夜私房菜火鍋館”。

安格斯肥牛雪花分佈平均,牛味濃郁。

最後還有任食的火鍋配料,套餐已經實在太豐富,我們已經食到七七八八了,但還是貪食叫了幾款試試。
脆肉鯇、脆鯇骨腩好爽脆,又鮮甜;店員介紹的醬醋肉也不錯;牛柏葉很爽口;鮮雞件嫩滑有雞味;泡菜餃子幾得意好少見。

鮮一夜私房菜火鍋館整體都很不錯,不論食材、服務和環境都較高質,一定再來。
2017-12-21