2021-07-09
平時想食omakase但係又覺價錢太貴,今次呢一間可以話性價比十分之高,真係唔好走寶啊。坐低咗師傅一嚟就上咗前菜,係一道生嘅水茄子配埋個酸汁,開胃之外酸酸地仲幾醒神。等緊刺身嘅時候我哋嗌咗一支清酒,同平時唔同呢一支係生酒,味道比平時更加活潑突出,如果平時飲慣咗甜味花香,想試吓啲唔同味道嘅可以一試。之後再嚟第二道前菜,毛蟹配埋水雲,個汁都係酸酸地,幾突出到蟹嘅鮮味。食完開胃嘅前菜後就到海膽豆腐,第一眼望到覺得好神奇。除咗面頭嘅海膽好吸引,就連佢嘅豆腐都有加埋海膽一齊蒸,食落每一口都係鮮味,面頭有少少魚子,亦能夠帶出箇中鹹鮮味。之後係北海道北寄貝,除咗爽口之外,佢嘅肉身好厚,師傅拍打完之後見到佢個身體會彎曲,證明非常之新鮮!最近非常鍾意食池魚,而呢個亦係今晚我好鍾意嘅一貫,來自淡路島嘅小池魚,佢油分好高,撈埋紫蘇花可解油膩外,香氣亦十足。八爪魚刺身比較少食,仲要係有吸管嘅部份,除咗爽口,上面有微酸嘅啫喱,夾埋一齊感覺好新鮮!白貝係季節食物,師傅用鹽燒嘅方法處理,食落清甜,亦加入清酒一齊處理,可以連汁都飲埋。蜜柑鯛魚壽司,頭嗰兩啖就有好淡嘅蜜柑皮味,食到後期魚味都好重。另外一個驚喜就係隻生蠔
以為佢食得7788,原來仲有兩三道菜未上,呢個磯煮鮑魚望落吾算吸引,但係個香味真係無得輸。
我地食完之後真係飽到要捧住個肚走,但係又好滿足,真心值得推介。