2021-10-18 370 瀏覽
去食lunch, 叫左15件,坐bar檯。一開波食個沙律係正常,個人口味唔鐘意咁多醬,問題唔大。個蒸蛋都叫唔錯,幾滑!到上壽司,我見到係我落單後冇耐就有另一位師傅成碟切好左嘅魚生俾serve 我地嘅師傅都知有伏味。見到師傅打開個飯盒出哂煙,伏味就更濃。上第一件白身魚,見到鼓油就極少,好淡。入到口,件魚好凍,舊飯好暖,有冰火feel。飯本身嘅質素唔掂,唔夠飽滿而且好爛下,醋味亦好淡,似白飯咁。好失望。之後有兩件都唔錯嘅,帆立貝同魷魚都唔差,係個飯影響哂黎到有件壽司,師傅就話呢件特別,叫葉血引!孤陋寡聞嘅我地第一次食咁都期待係啲咩味!嘩!真係好特別!特別腥!我地見師傅咁自豪,唯有應句呀,好特別呀☺️之後嘅海膽係幾好嘅,中拖就勉強合格水平。15件壽司嘅set, 第14同15件係可以揀番頭13件嘅黎encore,做法好有創意值得一讚。當師傅問到我哋想食邊兩件嘅時候,我地二人都苦笑對望,因為都唔容易揀得落手。整體黎講,魚生由於係切定再雪番,基本上都好乾,冇哂鮮味魚味。師傅鼓油亦落得輕手得好緊要。飯係真係食過差唔多級數嘅壽司店中最差,沒有之一。其實都成5百蚊一個人,咁嘅質素係完全唔能夠接受。呢間壽司
去食lunch, 叫左15件,坐bar檯。

之後有兩件都唔錯嘅,帆立貝同魷魚都唔差,係個飯影響哂

之後嘅海膽係幾好嘅,中拖就勉強合格水平。

呢間壽司店攞到咁多個「笑臉」,但佢又一啲都唔full(星期日lunch 只得5檯客),究竟點做到嘅呢?☺️☺️☺️☺️☺️

我好少寫食評,通常間餐廳食到嬲我先會寫,呢間絕對比到力量我。

週年紀念,食個好西慶祝下~上網做咗少少research,搵到有人介紹性價比高嘅OMEKASE,就拉埋男朋友過來食下(俾錢)來之前很期待,實際吃過後也沒有失望~~鮨逸坐落銅鑼灣駱克道商廈,鄰近地鐵站C出口,地點方便。位於商廈高層,內裝修簡單典雅但一絲不苟,很多小擺設也看得出設計者的心思。承襲日本師傅手藝,鮨逸主廚曾先後效力多家知名高級日本餐廳近三十年。餐廳主打高質廚師發辦,提供季節性美食。今次試了午市主打季節廚師發板套餐 Seasonal Omakase Set。 HK$680 全十三品包括前菜、沙律、蒸蛋、五款刺身、五款壽司、燒物、雲丹盛、手卷、雪糕及咖啡。午市則比晚市平一半以上,超高性價比之選!👍🌼前菜兩款,包括茶碗蒸、冷菠菜盛載茶碗蒸的餐具相當別緻,厚身保暖,而匙羹可插在碗邊,很方便。蛋蒸製的時間剛好,蛋質挺身而幼嫩,高湯味道濃沃。用料十足,包括蟹肉、魷魚、蝦、鮮菇、銀杏等,配起來分外鮮甜美味。切成小段的冷菠菜翠綠幼嫩,加上了些木魚絲,添上鹹鮮之餘十分開胃 👍👍👇👇👇 🌼 第一貫:真鯛昆布漬 真鯛魚新鮮,切成條狀。經昆布醃製一晚令到漬物提鮮,口感爽帶煙韌。食用時混合柚子醋和紫蘇花點

來之前很期待,實際吃過後也沒有失望~~

🌼前菜兩款,包括茶碗蒸、冷菠菜
茶碗蒸,冷菠菜
🌼 第一貫:真鯛昆布漬
真鯛魚新鮮,切成條狀。經昆布醃製一晚令到漬物提鮮,口感爽帶煙韌。食用時混合柚子醋和紫蘇花點綴,味道鹹香帶微酸,魚味香淡。非常醒胃醒神。盛載器皿亦十分精緻。😍😍
真鯛昆布漬
🌼 第二貫:北海道牡丹蝦
這一貫的食材配搭一流!牡丹蝦好有份量, 肉質鮮甜,肥美,紮實有微爽彈,且富黏性。蝦頭拆出的蝦膏經微微燒過,味道好濃厚好香!配合牡丹蝦肉一啖過食,好rich咸蝦香味,好有層次,超高享受!🙌🙌🙌
🌼 第三貫:間八魚
薄切鮮甜間八魚(油甘魚) 配上特製Wasabi醬汁、食用菊花,碎蔥花和蘿白蓉捲在一起吃。味道偏濃味,但魚鲜味沒有被遮蓋。師傅刀工一流, 簿到透明咁,正!🤸‍♀️🤸‍♀️
間八魚
🌼 第四貫:北海道真蠔
北海道仙鳳趾真蠔賣相超吸引!蠔尺寸有如掌心一樣大,十分大隻巨型肥美。蠔肉白嫩柔滑,口感creamy,海水味重。配上蒟蒻柚子醋果凍,增加口感之餘更能帶出海鮮的味道。食到我lam lam利,好有滿足感🥰💯
北海道真蠔
🌼 第五貫:灼沖繩琵琶蝦
琵琶蝦是少有的日本食材, 屬於季節性海鮮。賣相古怪,但吃起來竟然比龍蝦肉質更為鮮嫩! 師傅在旁邊水缸新鮮活捉,以沖繩海鹽白烚吊出海鮮味。不用配任何調味已經很好吃。 🙆‍♀️🙆‍♀️
灼沖繩琵琶蝦
🌼 第六貫:赤蝦天婦羅,櫻花蝦沙律
師傅樣我們吃這一貫熟食隔一隔消消濟,分別上了一份炸物赤蝦天婦羅及櫻花蝦沙律。

天婦羅色澤金黃平均,漿粉透薄;上碟時新鮮滾熱辣,碎卜卜香脆可口,炸得剛剛好且完全沒有油淋淋之感。魚肉肉質爽彈亦能保持鮮嫩,啖啖肉,令人吃得更滋味! 櫻花蝦沙律配搭胡麻醬夠哂清新可以消膩減滯,準備好食壽司!🛀
赤蝦天婦羅,櫻花蝦沙律
🌼 第七貫:油甘魚壽司
油甘魚腩,油脂分布平均,入口即溶🤩🤩
油甘魚壽司
🌼 第八貫:北寄貝壽司
北寄貝有別之前食開的紅色北寄貝,即開即食的北寄貝入口爽脆彈牙,味超鮮甜又濃味,口感又有彈性。爽!🤭🤭🤭
北寄貝壽司
🌼 第九貫:秋刀魚(季節魚)
秋刀魚乃屬秋丶冬季季節魚,秋天季節食尤其鮮甜肥美。本身都有驚秋刀會腥,但真係睇少左新鮮秋刀魚既威力!味道超濃郁而不失鮮味,一啲都無魚醒味,魚肉大塊又有口感~呢一貫真係一改我對秋刀既印象🤫
秋刀魚(季節魚)壽司
🌼 第十貫:沖繩花竹海老
花竹海老在餐廳水缸新鮮活捉,即開即食,惜才極度新鮮。蝦肉本身味道比較平淡,口感比全生的刺身較紮實和有爽脆。師傅以熱水稍微燙熟再浸冰水保持蝦肉透明,再巧妙地配上柚子皮,入口更爽,更能夠帶出新海老甜味迷!😶😶
沖繩花竹海老壽司
🌼 第十一貫:大拖羅
呢一貫容許我用更多文字形容~~

大拖羅肉質鮮嫩柔軟,色澤粉嫩亮麗;油花豐腴細滑,只有超少量筋位,咀嚼入口後滿口啖啖油香,加速溶化! 師傅以炸蒜及鰹魚豉油稍作調味,持而恰到好處。魚脂濃郁香滑,超!級!回!味!😝😝😝
🌼 第十二貫:北海道紫海膽盛
大家都知每隻海膽不同味道~~ 北海道紫海膽呈橙黃色,顆粒明顯完整,肥美;入口沒有其他海膽那般濃味,吃起來味道很清淡,但甘甜, 無腥味。~~整貫海膽盛份量激多!!份量相等於大半板大粒原粒海膽,身為海膽控完全係大滿足 💓😵💓
北海道紫海膽盛
🌼 第十三貫:拖羅手卷
最後一貫師傅以驚喜的手卷作結尾~!大拖羅蓉的油潤鮮味,配上了洋蔥和炸蒜薄脆,吃起來口感豐富, 亦增加了吞拿魚蓉味道。
值得一題, 手卷用的紫菜上枱之前都會再用微熱烤一下,脆脆的,可見餐廳十分注重細節~💟
拖羅手卷
🌼 新鮮紫菜麵豉湯
是日是新鮮紫菜麵豉湯,配合嫩滑豆腐,味道簡單得來鮮香又溫暖。✨✨
新鮮紫菜麵豉湯
🌼 甜品及咖啡
侍應最後送上一杯暖笠笠的咖啡及雪糕為這一餐超豐富omakase 體驗的結尾。

咖啡以一個很精緻的木製杯子盛載,旁邊放了兩粒小棉花糖;喝起來有濃郁的咖啡豆味,不太苦澀。甜品為冰凍幼滑紅豆雪糕,不太甜,入面仲有粒粒紅豆蓉。好完美的一頓晚餐!大滿足!
甜品及咖啡

整體而評,由食材、味道、服務到價錢等不同範疇來看,都很有水準。絕對是會一直會定期回去之選。

食物:★★★★★

環境:★★★★☆

👇👇👇 ( THANK YOU C FU! ) 👇👇👇
2021-10-03
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
拖羅手卷
新鮮紫菜麵豉湯
甜品及咖啡
2021-10-16 103 瀏覽
今次去試吓銅鑼灣新開嘅鮨逸食物種類豐富亦見心機好似第三道嘅蟹糕豆腐睇落平凡食落有濃濃蟹膏味配上蟹肉鮮上加鮮另一道鮑魚亦用上蟹膏調味鍾意食蟹嘅人一定覺得滿足貝類同魚類都係不時不食較特別嘅係北海道嘅水八爪魚師傅專登介紹有兩個唔同部位吸盤位口感特別爽口仲有第一次試嘅蜜柑鯛食落有淡淡果香長崎嘅椿岩蠔大大隻入口鮮甜食完有淡淡金屬餘韻😌最令人期待嘅海膽竟然原個上肥美嘅岩手縣紫海膽大大啖超級滿足稍後仲有根室白海膽配炸紫菜香味濃郁口感豐富而家諗返起都流口水食到最後已經好飽所以選擇同朋友share個甜品不過個開心果雪糕都好有驚喜😳每一道都水準以上值得一試
今次去試吓銅鑼灣新開嘅鮨逸

不過個開心果雪糕都好有驚喜😳
每一道都水準以上
值得一試
2021-10-13 123 瀏覽
適逢生日,今年想去食omakase 慶祝一下🙂千揀萬揀,一於揀你 鮨逸坐sushi bar可以睇到師傅整嘅壽司,同傾下計我哋兩個今日揀咗$680 set,下單後很快便送來茶碗蒸同appetiser係茄子茶碗蒸鮮嫩,放入口中已滑下喉嚨上方係深海池魚,伴以醬汁同蔥花同吃,清新胃口左圖為真鯛,清甜有𡁻頭右圖為北海道 仙鳳趾蠔,肉身肥厚 鮮甜滑口上方:紫蘇葉包蝦同蝦膏 同吃 勁鮮甜濃稠的鮮味包着我味蕾,太正了!下方:琵琶蝦即撈即烚,肉質鮮甜爽彈,印象深刻,問師父只以少少酒,海鹽同煮,新鮮材料真的不用太多調味已很好吃上方:沖繩車海老,師傅先給我拍照下方:天婦羅蝦,火候恰到好處,脆漿也很薄,食到中間仲有啲膏,omg上方:沖繩車海老壽司 ,蝦肉鮮甜爽彈左下方:拖羅配以少許淡雪鹽同吃,入口即溶,帶少少鹽的鹹味作結尾,happyyyy右下方:時令 秋刀魚壽司 ,肉質飽滿,但個人覺得佢甜中有少少腥味上方:石元貝壽司,彈牙甘甜下方:北海道帆立貝壽司,配以少許碳鹽同吃鮮甜滑嫩因我老公不吃海膽 師傅為他轉了魚子令我有機會海膽加魚子同吃,海膽的甘甜加上魚子的鹹鮮,幸福得說不出話來,而且佢哋嘅飯都值得一讚,唔會太酸
適逢生日,今年想去食omakase 慶祝一下🙂
千揀萬揀,一於揀你 鮨逸

坐sushi bar可以睇到師傅整嘅壽司,同傾下計

茶碗蒸鮮嫩,放入口中已滑下喉嚨

上方係深海池魚,伴以醬汁同蔥花同吃,清新胃口

左圖為真鯛,清甜有𡁻頭

右圖為北海道 仙鳳趾蠔,肉身肥厚 鮮甜滑口

上方:沖繩車海老,師傅先給我拍照

上方:沖繩車海老壽司 ,蝦肉鮮甜爽彈

上方:石元貝壽司,彈牙甘甜

下方:北海道帆立貝壽司,配以少許碳鹽同吃鮮甜滑嫩

因我老公不吃海膽 師傅為他轉了魚子
令我有機會海膽加魚子同吃,海膽的甘甜加上魚子的鹹鮮,幸福得說不出話來,而且佢哋嘅飯都值得一讚,唔會太酸,帶點甜味

休息咗一陣 師傅捲埋吞拿魚碎手卷,加埋天婦羅脆脆同吃 好夾啊喂🔈🔈

呢度服務也不錯,而且師傅百忙中(適逢lunchtime)也會為你介紹壽司,留意你枱面有什麼需要同埋掌握上食物節奏

最後奉上miso soup ,雲呢拿雪糕伴十勝紅豆同埋咖啡,為呢一餐omakase畫上一個幸福完美的句號
2021-10-12 1490 瀏覽
經朋友介紹來了這間omakase來享受一下。位置易找之餘不用大排電梯長龍,小巧的店面極具日本風格,適量的座位避免了繁雜的環境同時亦方便了廚師專心處理食材及為客人介紹菜式,可見店主的悉心安排。套餐選了25道菜的Itsu逸,在吧檯可直接欣賞廚師準備菜式,全程吃足近兩小時。😙沖繩水雲海髮菜加入松葉蟹肉和酸醋汁,黏滑而帶一點點爽口,精緻醒胃菜👍🏻蟹膏豆腐略帶一點青綠的豆腐磚以蟹肉鋪面,分一小口一小口地吃亦能充分品嘗到其香濃的蟹膏味。😋白子經廚師介紹,即營養豐富的鱈魚精囊,本季節才有的高級食材。簡單配上柚子醋汁,能完美品嘗到白子的香濃和入口即溶的口感。😍石垣貝極為新鮮,砧板上能看見其肌肉跳動。廚師會用力將其拍打一下令肌肉收縮,口感提升。🤣深海池魚薄切依然能品嘗到肥美的肉質,賠償芥末沙律汁和食用菊花,捲起來吃,賞心悅目。😚赤貝外表帶光澤,濃厚鮮味加上爽脆口感,鮮味十足。😉秋刀魚帶皮的刺身,又是當紅的時令食材,油脂豐厚,每一口咬下去都能帶油香。😜北海道昆布森蠔換上另一個精美的擺盤,如手掌心一樣大小的生蠔,挑戰一口吃掉,差點直接滑進喉嚨。咀嚼下肉身溶化濃郁非常,然後剩下的裙邊爽口,口感的二次享受。🥰象

白子

深海池魚

赤貝
外表帶光澤,濃厚鮮味加上爽脆口感,鮮味十足。😉

北海道昆布森蠔

象拔蚌
就在旁邊的活缸養著,即開即切即食,爽口又美味。🤓

沖繩花竹蝦
廚師介紹輕輕的制過,熱水後冷水煮至精準的一成熟,表面再磨上薄薄一浸新鮮的柚子末,令你能感受到高級食材就因廚師的手再度升華。🤩

筋子
廚師特意保留住營養價值極高的筋子卵巢薄膜,清理後整串醃漬,為筋子帶來多一份口感。😆

鰤魚
六日熟成的時令食材,廚師再將表層去掉,肉身依然厚實,油脂分布完美。😛

赤身海膽卷
赤身口感超淋,配上又是入口即溶的海膽,可能整卷掉進口中,美味相輝映。😝

磯煮鮑魚
新鮮南非鮑魚片加上香濃蟹膏慢煮三小時而成,品嘗完表面蟹膏味後軟淋的鮑魚味依然特出。😍

拖羅
平均的油脂分布,做到真正的入口即溶,脂肪精華甘香而不會過分。😋

白海膽
顏色偏淺,但味道一樣濃郁滑。清脆的紫菜包著一口吃掉,能感受到得海膽水份較多的口感。🥰

玉子布丁
一口形狀,口感綿滑帶香濃蛋香,香甜得像甜點😍

悠久之梅雫 - 銀撰梅酒
經店長介紹,由南高梅加上十年熟成古酒釀造而成的梅酒,相比其他梅酒比較淡口,其柔和口感十分適合配搭魚生等美食。🥃

最後來一個秀珍菇真鯛湯,清香解膩,益力多雪糕酸甜交替,整晚享受上乘日本料理,掛念日本的心得到慰藉🥰🥰🥰🥰
  • 大拖羅壽司
  • 北海道牡丹蝦
  • 活赤貝
  • 深海池魚壽司
2021-10-12 86 瀏覽
今晚朋友帶我食原汁原味廚司發辦,選擇了二十五道菜的「逸」餐。由前菜到甜品,每道菜都令人難忘。鱈魚白子十分新鮮,很滋補。石垣貝拍一拍卷在一塊,很爽口。間白魚配新鮮芥末、芝麻、香蔥,爽口。秋刀魚配蔥和芝麻,魚味相對較濃。湯葉刺身即腐皮配三文魚子,主角是湯葉,三文魚子是配角,很香濃,很滑溜。白健厚身,很清爽,很鮮甜。鰹魚炙熱後,配炸蒜,肉質滑,很香濃。根子配青檸,吃落口有一個個氣泡,口感得意。比起三文魚子軟身點。熟成過的吞拿魚海膽夾著紫菜,海膽很香,魚肉很嫩,紫菜很脆。大拖羅厚實,用紫菜包著,配芝麻和香蔥,入口即溶。毛蟹壽司配蟹膏,滿滿的蟹肉,用蟹膏點綴,大滿足。炸紫菜配白海膽香濃滑溜的高級海膽,配淡雪鹽,加上酥脆紫菜,一脆一滑,互相輝影。

鱈魚白子
十分新鮮,很滋補。石垣貝
拍一拍卷在一塊,很爽口。
間白魚
配新鮮芥末、芝麻、香蔥,爽口。
秋刀魚
配蔥和芝麻,魚味相對較濃。

湯葉刺身
白健
厚身,很清爽,很鮮甜。鰹魚
炙熱後,配炸蒜,肉質滑,很香濃。
根子
海膽夾著紫菜,海膽很香,魚肉很嫩,紫菜很脆。

大拖羅
厚實,用紫菜包著,配芝麻和香蔥,入口即溶。
毛蟹壽司
配蟹膏,滿滿的蟹肉,用蟹膏點綴,大滿足。
炸紫菜配白海膽
2021-10-12 163 瀏覽
獎勵一下自己近來的努力,預訂了附近一直想試的omakase,地點在灣仔地鐵站附近商廈,方便易找,餐廳裝潢小巧溫暖,坐在吧台,師傅貼心的介紹食物處理方法,環境衛生食得安心。漬物開胃,伴在碟旁,點了一杯林樆蘋果汁,日本直送,濃厚蘋果香味撲鼻,甜滋滋刺激味蕾☺️北海道白粟米意想不到香甜多汁,水份夠又鮮嫩,季節限定😙柚子醋白子當季限定,鱈魚白子表面滑溜,入口即溶的口感,含豐富蛋白質☺️石桓貝師傅輕拍一下即時收縮,新鮮非常,餐廳養缸即開即食,肉質甘甜厚實。燒帆立貝帆立貝爽甜,彈牙厚實有紋路,加上七味粉和紫菜,原汁原味。金時鯛壽司薄切得透光,油潤肥美,細膩口感。秋刀魚秋風起,肥美非常的秋刀魚,脂肪比例飽滿,油脂豐富,鮮嫩鮮甜,較濃味。三文魚籽百頁百頁豆香浀厚,三文魚籽晶瑩剔透,飽滿帶鮮味。北海道牡丹蝦燒蟹膏香濃,牡丹蝦綿軟帶彈性,甜味佈滿口中。北海道昆布森蠔外觀肥美肉厚,口感幼滑細嫩裙邊爽口,豐富多汁略帶咸味,不會過濃。白見貝師傅拍打兩下會綣曲,爽彈非常,帶獨特口感,鮮甜無添加。沖繩花竹蝦用熱水冷水淋至一成熟,蝦味濃郁,爽脆清甜帶口感,鮮味十足。鰤魚季節限定,6日熟成,含豐富魚油,肉質會較為軟淋。拖羅

北海道白粟米
意想不到香甜多汁,水份夠又鮮嫩,季節限定😙
柚子醋白子
石桓貝
燒帆立貝
帆立貝爽甜,彈牙厚實有紋路,加上七味粉和紫菜,原汁原味。

金時鯛壽司
薄切得透光,油潤肥美,細膩口感。
三文魚籽百頁
百頁豆香浀厚,三文魚籽晶瑩剔透,飽滿帶鮮味。
北海道牡丹蝦
燒蟹膏香濃,牡丹蝦綿軟帶彈性,甜味佈滿口中。

北海道昆布森蠔

白見貝
師傅拍打兩下會綣曲,爽彈非常,帶獨特口感,鮮甜無添加。
沖繩花竹蝦
用熱水冷水淋至一成熟,蝦味濃郁,爽脆清甜帶口感,鮮味十足。
鰤魚
季節限定,6日熟成,含豐富魚油,肉質會較為軟淋。
拖羅
油脂分布平均,油香十足,心目中日本料理首選,入口即化開,魚香味濃厚香滑☺️

醬油漬赤身海膽
赤身位置較為清爽,醬油帶出鮮甜味,軟韌兼容,海膽甘甜清香,互相暉映🥰

北海道螺片
螺片肥美,肉質彈牙爽口,帶海水濃厚鮮甜味。
磯煮鮑魚
慢煮4小時的心機菜式,肉質依然保持鮮嫩彈牙,用蟹膏包裹住,咸香得來略帶甜味。
燒喜之次
表面燒至均勻金黃色,香脆可口,魚肉嫩滑帶香味,保留肉汁不乾身。

北海道毛蟹
師傅已貼心拆肉,肉質飽滿鮮嫩帶甜味,蟹膏味香濃,層次豐富。

白海膽
上乘食材,色澤較淺色,水分較重身,肉質最嫩滑,甘甜濃郁,驚喜鮮味🥰

秀珍菇真鯛湯
熱辣辣鮮甜湯汁,魚味濃厚無腥味,解膩一流。

最後來一個清涼又開胃的甜品,益力多雪糕,整個晚上享受非常,跟師傅聊天,氣氛溫馨專業,用料上乘,季節限定料理新鮮又豐富,值得推介,下次來要淺嚐店長介紹的酒精飲品!
2021-10-05
  • 磯煮鮑魚
  • 北海道毛蟹
  • 白海膽
2021-10-11 101 瀏覽
為了慶祝和老公六週年結婚紀念日,預約了Omakase 慶祝這六年來的一切。點了個套餐,共有25品不同的菜式。北海道白粟米,十分清甜多汁。沖繩海藻配蟹肉,爽爽的,酸酸的,很開胃。海膽豆腐,香滑濃郁的海膽,入口即化。帶子炙燒過,配七味粉,夾住紫菜,另一番風味。大分池魚,簡單配醬油,反而突出其鮮味。赤貝,肉厚,身爽,味鮮。北海道牡丹蝦,大大隻,蝦子配蝦膏,味道濃郁。熟成油甘魚,厚切,香濃滑口,齒頰留香。白蝦配魚子醬,顏色突出,多隻白蝦仔聚在一起,醬香蝦鮮。北海道粒貝,非常清爽,簡單配芥末,味道鮮甜。慢煮鮑魚配蟹膏,慢煮了四小時,味道濃郁,肉稔可口。福罔太刀魚,炸得很香脆,熱辣辣,脆卜卜。最後更有玉子布丁和湯。很欣賞餐廳用最原始的新鮮材料,簡單配醬油或芥末或香蔥和芝麻,突出食物的鮮味。

2021-10-10 138 瀏覽
銅鑼灣壽司這裏的壽司Omakase 性價比很高,25品才$1480,而且食材優質。包括:1)北海道ムラサキウニ 北海道紫海膽:新鮮海膽下面放了由海膽絞碎製成的果凍,非常特別。2)真鯛の昆布締め 真鯛配上昆布高湯煮3)イシガキガイ 石垣貝:秋天是石垣貝的收成期,特別鮮甜肥美。4)カンパチ 章紅魚:配上醬油和食用菊花,配搭新鮮。5)北海道シロガイ 北海道白貝:日式煮白貝,鮮甜有風味。6)シマアジ 深海池魚:池魚新鮮。舎利軟熟,份量適中,握得鬆軟度也剛剛好;醤油偏甜,味道不錯。7)生ホッキ貝 生北寄具8)秋刀魚 :秋天的秋刀魚特別肥美。秋刀魚獨有的魚香香濃。9)ゆば 湯腐皮:煮得很軟滑,非常正宗的味道。10)白ミルガイ 象拔蚌:象拔蚌刺身肉質鮮甜彈牙。11)牡丹エビ、エビ子、エビ味噌 牡丹蝦、蝦子、蝦味噌:蝦非常鮮甜,肉質軟綿綿。蝦子和蝦味噌味道也很特別。12)北海道仙鳳趾牡蠣 北海道仙鳳趾生蠔:仙鳳趾位於北海道東南面的海域,因為氣溫偏低,全年也能夠產蠔。蠔的特點是size 很大,有潮水的香味跟軟綿綿的食感。13)車エビ 車蝦:蝦肉質新鮮彈牙,配搭柚子胡椒。14)銀鱈魚:第一次吃生的銀雪
銅鑼灣壽司

包括:

1)北海道ムラサキウニ

2)真鯛の昆布締め
真鯛配上昆布高湯煮

3)イシガキガイ
石垣貝:秋天是石垣貝的收成期,特別鮮甜肥美。

4)カンパチ
章紅魚:配上醬油和食用菊花,配搭新鮮。

5)北海道シロガイ
北海道白貝:日式煮白貝,鮮甜有風味。

6)シマアジ

7)生ホッキ貝
生北寄具

8)秋刀魚 :秋天的秋刀魚特別肥美。秋刀魚獨有的魚香香濃。

9)ゆば
湯腐皮:煮得很軟滑,非常正宗的味道。

10)白ミルガイ
象拔蚌:象拔蚌刺身肉質鮮甜彈牙。

11)牡丹エビ、エビ子、エビ味噌

12)北海道仙鳳趾牡蠣

13)車エビ
車蝦:蝦肉質新鮮彈牙,配搭柚子胡椒。

14)銀鱈魚:第一次吃生的銀雪魚。油脂豐盈美味,配搭炸蒜。

15)筋子:非常肥美和新鮮。

16)岩手県ムラサキウニ
岩手県紫海膽:海膽很鮮甜美味。加入了高湯啫喱和三文魚籽。

17)つぶ貝
螺:新鮮爽口。

18)アワビ
鮑魚:日本鮑魚煮得軟腍,外層塗上了蟹味噌。

19)いちじく天ぷら
無花果天婦羅:很特別的天婦羅。無花果炸得外脆而裏面保留濕潤。

20)大トロ
吞拿魚腩:跟紫菜一起吃能夠減淡油膩感。

21)毛蟹:毛蟹肉加上蟹醋啫喱,味道和食感也有層次。

22)北海道白ウニ
北海道白海膽:白海膽味道偏淡,配搭沖繩雪鹽提升口味。

23)慕蓉菇真鯛湯:味道清香淡雅

這裏食材和烹調也很有特色,staff 有禮貌,環境舒服,值得再來。
$1900 (晚餐)
2021-10-10 87 瀏覽
今次食嘅set係有25碟,今日就同大家介紹25碟之中我最欣賞嘅6款🍵▪️沖繩水雲髮菜🥢呢個係頭盤,味道酸酸地,非常之開胃,食刺身同海鮮之前食一杯就最啱喇!將水雲同髮菜撈埋食,再加上濃郁嘅汁底,放入口完全feel到一絲絲嘅冰涼感,夏天食呢個沖繩水雲髮菜簡直係不二之選❄️▪️烏賊配海膽本身唔太食海膽因為怕腥味,但係黎到食omakase就諗都冇諗放入口食🙈 果然冇令我失望,海膽嘅口感好rich同超creamy,完全冇腥味。一樣都係撈完再食,細條狀嘅烏賊配搭埋海膽咬落去好似食緊soba蕎麥麵咁樣,好特別。▪️北海道白貝好大隻嘅白貝啊!放入口咬嘅每一啖都係滿滿嘅彈性,好爽好脆,咬到最後仲有一陣甜味滲出黎,陣味留喺個口入面揮之不去,真係好唔捨得呑🥺 食完入面嘅肉仲可以飲埋盛住湯汁,味道超濃郁🥄▪️銀鱈魚壽司🍣此銀鱈魚非彼銀鱈魚,呢個係刺身級嘅銀鱈魚bb,聽師傅講仲可以生食添!可能係bb嘅關係,魚肉極之嫩滑,比起平時食嘅仲更加軟熟同鮮香。▪️赤鯥魚壽司🍣壽司比火槍噴過燒過,迫晒魚油出黎,師傅喺面前一路燒嘅時候已經聞到好香。口感真係超級鬆軟,好好食,加埋白飯真係一級棒,如果可以真係好想encore🥰 ▪️拖羅壽司🍣

▪️沖繩水雲髮菜🥢

▪️烏賊配海膽

▪️北海道白貝

▪️銀鱈魚壽司🍣

▪️赤鯥魚壽司🍣

▪️拖羅壽司🍣
最後就係呢樣喇~ 望到拖羅嘅雪花紋已經想即刻放入口🤤 拖羅嘅厚度啱啱好,配合埋適量醬油,完全係入口即溶,基本上需要咬嘅都係飯。即使係入口即溶,飯同拖羅嘅分佈仍然係好平均。呢個可以話係食過最好食嘅拖羅壽司
2021-10-10 91 瀏覽
間唔中想食好小小 見到有好多人都介紹呢間 於是就book左星期六lunch 試😋😋 鮨逸位於銅鑼灣地鐵站附近 地理位置好方便 個日我食lunch 第二場1:30左右 上到去都有8成full. 我同朋友都簡咗13貫壽司Omakase! 前菜有櫻花蝦沙律🥗同味噌湯 個櫻花蝦炸到好香脆 好好味😋 之後師傅開始上時令壽司🍣 用心介紹 呢間Omakase 出色之處 係會用好多唔同配搭/配料去突出返魚生鮮味!例如用淡雪鹽配吞拿魚 味道好夾😋 全餐飯既亮點係炸海苔海膽!師傅應該知道我食左好多壽司飯太飯 所以到中後段 用即炸海苔取代飯 個配搭係又凍又熱 好特別 又好好味 食完12件壽司 可以再encore多件 而我當然係簡返海苔海膽!

2021-10-09 107 瀏覽
今晚黎到銅鑼灣食Omakase, 座位寬敞, 有3位師傅負責全場食物, 感覺清雅. 食Omakase硬係要坐bar枱, 可以同師傅交流下.叫左”逸”套餐, 包括刺身, 酒肴, 壽司, 甜品等等, 全25品.北海道白玉粟米前菜都好重要, 有漬黃蘿蔔, 牛蒡同酸疆. 第一道菜係北海道白玉粟米, 粟米大大粒, 好爽口, 仲超級甜, 係粟米既另一個境界.沖繩水雲水雲都屬於海藻既一種, 係沖繩獨有既特產, 口感黏黏滑滑, 放入口就瀡左入口嚨. 上面加左蟹肉, 增添海鮮感.蟹膏豆腐 並唔係一般既豆腐, 師傳將蟹膏混入豆腐, 再整成蟹膏豆腐, 濃烈既蟹膏味加上滑滑豆腐, 上面再加蟹肉同魚子醬, 無得彈.鱈魚白子 好幼滑, 蛋白質豐富.石垣貝 鮮味爽口, 即開即食, 全完食到海鮮味.薄切油甘魚 平時食油甘魚多數都係刺身壽司, 今次師傅用漬油甘魚, 醬油同油甘魚好夾, 完全食到另一個口味.磯燒帶子 帶子燒左大約半熟, 加上少少醬油, 用脆脆紫菜包住食, 真係會食上癮.葉血引壽司 未聽過”葉血引”呢款魚, 肉質唔錯, 師傅話係時令當造品種秋刀魚壽司 以前係日本都食過秋刀魚刺身, 同熟既秋刀魚完全唔同, 秋

北海道白玉粟米
鱈魚白子
好幼滑, 蛋白質豐富.
石垣貝
鮮味爽口, 即開即食, 全完食到海鮮味.

薄切油甘魚
磯燒帶子
葉血引壽司
未聽過”葉血引”呢款魚, 肉質唔錯, 師傅話係時令當造品種
秋刀魚壽司
以前係日本都食過秋刀魚刺身, 同熟既秋刀魚完全唔同, 秋刀魚刺身好鮮味, 唔會有熟秋刀魚既腥味.
赤貝壽司
超級新鮮, 爽口, 脆卜卜.
湯葉
其實係腐皮, 好滑身, 加工後配上大大粒三文魚子.
北海道牡丹蝦
蝦係店內魚缸即撈上黎, 絕對新鮮, 肉質爽口, 師傅會挑埋蝦頭裡面既蝦膏, 成隻蝦都食晒, 唔會嘥.
白見貝
都係新鮮即劏, 爽口鮮味, 唔使加任何調味.
仙鳳趾真蠔
好大隻, 新鮮, 啖啖海水味, 正!
沖繩花竹蝦
新鮮即撈, 超大隻, 師傅係你面前將蝦去殼, 外面用火槍燒左1成, 裡面仲係生蝦, 超爽口鮮味!
黑龍魚壽司
師傅話都唔係常有, 口感好好.
筋子壽司
平時既三文魚子係已經除去薄膜, 而筋子未除去薄膜, 相比係更新鮮既三文魚子, 都相當考師傅既處理手法.
北海道響螺
全場最超脆卜卜爽口, 北海道響螺比普通響螺更鮮味.
醬油漬赤身包海膽
漬後赤身好入味, 配上海膽無得頂.
磯煮鮑魚
鮑魚肉質好冧, 煮到啱啱好, 配上蟹膏, 再加上另一層海鮮味.
天婦羅無花果
第一次食, 薄薄漿粉, 炸到熱辣辣, 無花果帶微酸.
大拖羅壽司
重點出場, 果然無令人失望, 肉質鮮甜美味, 入口即溶.
北海道蟹肉蟹膏拌飯
呢個都係絕配蟹肉蟹膏拌飯, 淨係聽個名都已經流口水.
白海膽
白海膽都算係頂級海膽, 鮮味甜味絕對不容置疑, 用紫菜包住食都係慣常絕佳選擇.
布甸蛋
蛋味極濃, 一口一粒.
磨菇麵豉湯
麵豉湯清新, 顏色雖然清徹, 但味濃.
益力多味雪葩
好濃味既益力多味雪葩, 飯後甜品一流!
2021-10-04
今次係小編第一次食阿媽家姐,當然要好好記錄吓👭🏻平時晚市每間都要過千,所以呢個lunch set cp值係勁高,for初嘗又未想比咁貴或者慶祝都係一個好選擇🥳當日見唔少海鮮都係即刻撈上嚟,好新鮮😚同埋師傅會好有耐性咁介紹每一道菜式,而且仲同我地傾計講笑,令到成餐飯嘅氣氛冇咁單調🤣▫️Seasonal Omakase Set | $680@位麵豉湯/茶碗蒸/冷南瓜/櫻花蝦沙律蒸蛋好熱好滑,入面有蟹肉、魷魚、冬菇、銀杏,啖啖都好足料🥚其他前菜都做得唔錯,係個好開始🤤真鯛昆布漬/間白魚薄切經昆布汁醃製過嘅真鯛肉質更加緊緻,食落帶鹹香同柚子嘅清香🍊間白魚入口細嫩,配上蘿蔔蓉同酸汁,格外清爽開胃🥕北海道牡丹蝦/北海道真蠔師傅將蝦膏拆出嚟炙燒,然後放上厚肉、膠原滿滿嘅蝦身度,令鮮味頓時倍增🤩生蠔creamy肥美,海水味唔重,就連平時少食蠔嘅小編都接受到☺️琵琶蝦/車海老天婦羅師傅用咗清酒同鹽煮蝦,令到蝦肉更鮮甜彈牙🦞天婦羅嘅炸粉夠薄,啱啱好裹住隻蝦,而入面嘅蝦係僅僅熟,好juicy🍤壽司五貫有左口魚、池魚、花竹蝦、拖羅同鯖魚,當中拖羅顏色粉嫩,入口即溶☄️另外花竹蝦同左口魚用咗熟成嘅製法,分別煮至1同5

麵豉湯/茶碗蒸/冷南瓜/櫻花蝦沙律

真鯛昆布漬/間白魚薄切

北海道牡丹蝦/北海道真蠔

琵琶蝦/車海老天婦羅

壽司五貫
有左口魚、池魚、花竹蝦、拖羅同鯖魚,當中拖羅顏色粉嫩,入口即溶☄️另外花竹蝦同左口魚用咗熟成嘅製法,分別煮至1同5成熟,食落香味更突出🤗

北海道紫海膽
份量好慷慨,有半板咁多,完全蓋晒啲飯😂海膽爽滑清甜,如果可以比埋塊紫菜夾住食就perfect🤫

拖羅蓉手卷
呢個要即刻食❗️紫菜夠脆,軟綿綿嘅吞拿魚蓉加咗天婦羅粒增添口感,好滿足😌

紅豆雪糕/咖啡
咖啡杯係好cute嘅樹木造型🪵味道偏苦,建議一啖咖啡一啖雪糕,咁就可以中和返😇

* 餐廳設加一服務費

💫9/10
2021-10-06
  • 北海道牡丹蝦
  • 天婦羅
  • 大拖羅壽司
2021-10-09 80 瀏覽
今日有值得高興既事要慶祝,當然要食好D, 同舊同事聚一聚食返餐好又豪既,就係我最愛嘅廚師發板,朋友推介呢間抵食,CP值超高,25道菜都只係$1480/位。 北海道白玉粟米 第一次食北海道白玉粟米,原來粟米係可以生食,真係第一次,呢款粟米係白色,唔同我地一般食開黃色個款,食落好甜,好juicy。 沖繩水雲 水雲即係海藻,帶黏滑口感,酸酸地,好開胃。 蟹膏豆腐 豆腐好滑,好香蟹膏味。 鱈魚白子 白子就係魚既精巢,屬季節性食物,口感滑腻,含有豐富蛋白質。 石垣貝 石垣貝肉質鮮甜,口感厚實。 薄切油甘魚 將油甘魚薄切,再配埋沙律醬汁食,濃味但好惹味。 磯燒帶子 將帶子略略燒到有D焦味,再用紫菜夾住,好香口。 葉血引壽司 第一次食葉血引,師傅話係稀有品種,係一種好珍貴既食材,魚肉帶鮮紅色,口感鮮甜。 秋刀魚壽司 之前係北海道食過已經念念不忘,秋刀魚係季節性既魚,呢個時候最當造,味道濃郁。 赤貝壽司 口感爽脆,夠哂鮮甜。 湯葉 湯葉即係腐皮,將味道偏淡晚配埋濃味既三文魚籽又幾夾。 北海道牡丹蝦 見列師傅係魚缸即刻撈出嚟,一定新鮮,肉質鮮甜,將蝦頭既蝦膏燒過,好香 白見貝 即係我地平時食開既象拔蚌,

北海道白玉粟米

沖繩水雲

水雲即係海藻,帶黏滑口感,酸酸地,好開胃。

蟹膏豆腐

豆腐好滑,好香蟹膏味。

鱈魚白子

白子就係魚既精巢,屬季節性食物,口感滑腻,含有豐富蛋白質。

石垣貝

石垣貝肉質鮮甜,口感厚實。

薄切油甘魚

將油甘魚薄切,再配埋沙律醬汁食,濃味但好惹味。

磯燒帶子

將帶子略略燒到有D焦味,再用紫菜夾住,好香口。

葉血引壽司

秋刀魚壽司

赤貝壽司

口感爽脆,夠哂鮮甜。

湯葉

湯葉即係腐皮,將味道偏淡晚配埋濃味既三文魚籽又幾夾。

白見貝
即係我地平時食開既象拔蚌,鮮甜,口感爽脆。

仙鳳趾真蠔
生蠔有成隻手咁大隻,蠔味濃郁,配埋特製醬汁,好夾。

沖繩花竹蝦
花竹蝦如其名,顏色一節深,一節淺,輕輕燒過既花竹蝦,外面熟,裡面仲保持住生,口感依然爽脆。

黑龍魚壽司
魚肉呈粉紅色,口感彈牙。

筋子壽司
都係時令食材,入秋開始有得食,筋子要用麵豉醃製3 天先食得,味道香濃,咬落成口都係汁。

北海道響螺
我最鍾意食響螺,咬落脆卜卜,好鮮甜。

醬油漬赤身包海膽
醃過既赤身好入味,再加埋鮮甜既汴膽,雙重口感。

磯煮鮑魚
鮑魚煮左4個鐘,口感好軟熟,再加上鮮味既蟹膏,好入味。

天婦羅無花果
第一次食天婦羅無花果,粉漿夠哂薄,無花果好甜,好新穎。

大拖羅壽司
終於到我最鍾意嘅大拖羅,油脂分布好平均,入口即溶。

北海道蟹肉蟹膏拌飯
有濃味既蟹膏一定要配埋飯先好食,蟹肉好鮮。

白海膽
白海膽號稱為海膽既最高級別,果然係唔同D,真係特別鮮甜,海水味濃郁,鮮味十足。

布甸蛋
布甸口感超滑,蛋味香濃。

磨菇麵豉湯

益力多味雪葩
食左咁多味菜之後,最後黎到甜品,有益力多味雪葩,益力多味都好夠味,幫助消化。
2021-10-04
2021-10-06 1025 瀏覽
同朋友慶祝生日,把心一橫叫咗全最貴嘅逸omakase set ($1480),完全冇後悔,非常高水準。昆布漬鯛魚非常清新,魷魚𠝹左花好入味,就好似用魚生代替茶去清味蕾咁。 油甘魚調味比較濃,但依然食到新鮮魚味。 石垣貝有昆布香味,軟滑爽口。椿岩蠔好有驚喜,由外貌上已經感受到日本新鮮空運既光澤感。 入口就發現酸汁都已經做多左,佢本身已經極度好食,軟腍多汁,令人好有幸福感。牡丹蝦一啖放哂入口,蟹膏同蟹肉相輔相成,爽滑彈牙嘅口感之中,又迸發出牡丹蝦獨有嘅鮮味。 即使幾貴既日本餐廳都係撞手神,有時食到粉粉地咁會好可惜,今晚完全冇呢個問題。紫海膽謀殺左唔少菲林,店員話可以同朋友交換試吓,因為每隻紫海膽都唔同味。 我拎中咗隻比較淡嘅海膽,而朋友嗰隻就超級甜,同一個價錢又完全唔同嘅感受,好彩朋友肯同我一人一半。 即使係日本當地食原個海膽都冇咁正,由殼挖出黎既感覺呃唔到人,非常新鮮。唔需要逐樣去講,因為每一啖都好鮮,一定會再黎。
唔需要逐樣去講,因為每一啖都好鮮,一定會再黎。