2021-09-20 70 瀏覽
Lunch嚟到銅鑼灣食的日本餐廳, 聽朋友介紹新開又抵食。 就黎試下。揀咗個15貫嘅壽司餐。先嚟咗個麻醬沙律, 有羽衣甘藍,沙律菜都好新鮮。再嚟過蒸水蛋, 水蛋入面有草菇,魷魚, 白果,入口即溶。重點係塊蒸魷魚, 爽口又嫩, 火候控制得好好。象拔蚌,青魚,賴尿蝦, 左口魚赤身,蘇長蝦 ,目張,赤背拖羅 ,間八,油甘魚,粒貝, 海膽第一層由左至右。八件貝- 象拔蚌 , 比較淡同鮮甜, 爽口。青魚就油脂味重小小,完全唔腥。瀨尿蝦刺身出乎想像地鮮甜。火炙左口魚, 火炙後嘅魚充滿着豐富嘅油脂,配上飯一流。開始食第二層,由左至右。赤身就肉質比較軟身。 蘇長蝦, 肉質軟綿鮮甜。目張, 味道較淺, 肉身偏彈牙。赤貝爽口, 海鮮嘅甜味好濃。粒貝第一次食, 極度彈牙, 咀嚼嘅時候有甜汁滲出,第三層由左至右。拖羅入口即溶, 好好味間八質地有d 似橡膠, 有淡淡橘子味, 好fresh.油甘魚比較厚身, 都很鮮甜。海膽就無敵, 好creamy 好甜, 完全無腥味另外加件吞拿魚茸手卷, 入面有洋蔥同炸蒜, 吞拿魚茸煮麵嘅口感再加上脆脆嘅炸蒜同埋有點點爽口嘅細粒洋蔥。 最後, 可以係13 貫入面簡兩件Encore

揀咗個15貫嘅壽司餐。

先嚟咗個麻醬沙律, 有羽衣甘藍,沙律菜都好新鮮。

象拔蚌,青魚,賴尿蝦, 左口魚
赤身,蘇長蝦 ,目張,赤背
拖羅 ,間八,油甘魚,粒貝, 海膽

第一層由左至右。
八件貝- 象拔蚌 , 比較淡同鮮甜, 爽口。
青魚就油脂味重小小,完全唔腥。
瀨尿蝦刺身出乎想像地鮮甜。
火炙左口魚, 火炙後嘅魚充滿着豐富嘅油脂,配上飯一流。

開始食第二層,由左至右。
赤身就肉質比較軟身。
蘇長蝦, 肉質軟綿鮮甜。
目張, 味道較淺, 肉身偏彈牙。
赤貝爽口, 海鮮嘅甜味好濃。
粒貝第一次食, 極度彈牙, 咀嚼嘅時候有甜汁滲出,

第三層由左至右。
拖羅入口即溶, 好好味
間八質地有d 似橡膠, 有淡淡橘子味, 好fresh.
油甘魚比較厚身, 都很鮮甜。
海膽就無敵, 好creamy 好甜, 完全無腥味

最後, 可以係13 貫入面簡兩件Encore, 最念不忘係海膽同拖羅壽司。都係咁甜咁好味。食完成個set , 飽飽離場。
2021-09-20 42 瀏覽
來到銅鑼灣享受omakase。茶碗蒸- 有冬菇,蟹肉, 魷魚,蟹柳,白果;蛋蒸得很滑。刺身 - 昆布真鯛 醃漬過,魚味更鮮牡丹蝦 - 喺蝦頭擦啲蟹膏出嚟燒香佢,牡丹蝦很甜醬油烏賊- 即係魷魚加海膽,海膽味濃北海道生蠔 - 好新鮮,好肥美沖繩琵琶蝦- 很多蝦肉,很鮮甜。天婦羅蝦 - 炸到新鮮滾熱辣,碎卜卜。到食沙律,沙律很新鮮,有雞胸,有車厘茄,羽衣甘藍。沖繩花竹蝦- 肉質飽滿,彈牙深海池魚 - 魚味重 , 重得來唔腥。象拔蚌 - 口感爽口拖羅 - 入口即溶,必食之選靖魚-魚的味道很濃海膽杯 - 很肥美, 又creamy 又鮮甜吞拿魚蓉手卷 - 很驚喜, 在手卷內放入洋蔥和炸蒜,有口感之餘,增加了吞拿魚蓉的味道。整頓午飯食得很開心又滿足。
來到銅鑼灣享受omakase。
茶碗蒸- 有冬菇,蟹肉, 魷魚,蟹柳,白果;蛋蒸得很滑。

刺身 - 昆布真鯛 醃漬過,魚味更鮮

牡丹蝦 - 喺蝦頭擦啲蟹膏出嚟燒香佢,牡丹蝦很甜
醬油烏賊- 即係魷魚加海膽,海膽味濃

北海道生蠔 - 好新鮮,好肥美

沖繩琵琶蝦- 很多蝦肉,很鮮甜。

天婦羅蝦 - 炸到新鮮滾熱辣,碎卜卜。

到食沙律,沙律很新鮮,有雞胸,有車厘茄,羽衣甘藍。
沖繩花竹蝦- 肉質飽滿,彈牙

深海池魚 - 魚味重 , 重得來唔腥。

象拔蚌 - 口感爽口

拖羅 - 入口即溶,必食之選

靖魚-魚的味道很濃
海膽杯 - 很肥美, 又creamy 又鮮甜

整頓午飯食得很開心又滿足。
2021-09-16 46 瀏覽
Seasonal Omakase Set ($680 / 全十三品)包括前菜、沙律、蒸蛋、五款刺身、五款壽司、燒物、雲丹盛、手卷、雪糕及咖啡前菜會係南瓜同蟹肉蒸蛋蒸蛋加左啖啖蟹肉好好味刺身方面有油甘魚、𩶘魚、牡丹蝦、北海道仙鳳趾蠔同琵琶蝦薄切油甘魚配上酸酸甜甜既醬汁特別開胃𩶘魚好爽口唔會太腥牡丹蝦配埋炙燒既蝦膏係面味道都唔錯即開既北海道仙鳳趾蠔夠大隻好鮮甜燒過既琵琶蝦肉質都好彈牙食完五款刺身師傅叫我地休息一陣食左燒物同沙律先再上埋壽司今日既燒物係車海老天婦羅師傅將車海老沾上一層薄薄既炸粉上碟個陣熱辣辣炸得剛剛好唔會過左火壽司方面有花竹蝦、赤貝、秋刀魚、拖羅同另一款魚 (唔記得咩名)花竹蝦燒到一成熟入面仲係刺身咁又大隻又鮮甜赤貝都好新鮮魚類壽司厚切唔腥壓軸出場既雲丹盛同吞拿魚手卷用紫菜包住海膽同壽司飯食埋個手卷都好滿足啦Omakase來講算係性價比高$680有十三貫仲有雪糕同咖啡下次要試埋佢個晚餐先

前菜會係南瓜同蟹肉蒸蛋
蒸蛋加左啖啖蟹肉好好味

刺身方面有油甘魚、𩶘魚、牡丹蝦、北海道仙鳳趾蠔同琵琶蝦
薄切油甘魚配上酸酸甜甜既醬汁特別開胃

$680有十三貫
仲有雪糕同咖啡
下次要試埋佢個晚餐先
2021-09-14 117 瀏覽
呢日出銅鑼灣幫亞女交收,佢為咗慰勞我就介紹咗呢間餐廳俾我食返個廚師發辦嘅午餐豪一豪;叫咗個15貫+手卷套餐,其實壽司只有13款,餘下兩款就在這13款裡再番揀你最喜歡的兩款,仲包沙律、茶碗蒸、麵豉湯同甜品非常抵食沙律/茶碗蒸前菜有沙律同茶碗蒸,沙律配胡麻醬,味道不錯;茶碗蒸有蟹肉、冬菇、白果同魷魚,味道滑溜鮮甜尾長鯛壽司肉質厚實Q彈有咬勁,味道鮮美清甜又帶回甘味油甘魚壽司魚肉細緻甘甜,入口甘香,充滿油分北海道新鮮帶子/障泥烏賊壽司新鮮帶子肉質富有彈性,肉厚味甜障泥烏賊肉厚甘甜,肉質彈韌,口感黏糯,越越鮮甜車子(瀨尿蝦)/白見貝(象拔蚌)壽司車子即瀨尿蝦肉質鮮甜彈牙,而且還帶有膏,入口甘香取自北海道的白見貝非常爽鮮,肉質脆嫩,味道鮮甜北海道甜蝦壽司甜蝦肉質細綿,味道甜美,上面喺折出嚟嘅蝦膏,用味琳煮過再燒,入口甘甜北海道野生燕魚壽司非常少有,肉質嫩滑,但魚味較淡,所以要熟成過4天,魚味更鮮甜,風味更佳右口魚邊壽司右口魚邊滑溜得嚟魚油更豐富,近乎膩滯,要經過炙燒迫出油脂先香,但包咗紫菜就無咁膩,入口即溶,甘香滋味,令人回味生鯖魚(非急凍)壽司新鮮的鯖魚沒有腥味,鮮滑可口,由於鯖魚保鮮的難度

沙律/茶碗蒸

尾長鯛壽司

肉質厚實Q彈有咬勁,味道鮮美清甜又帶回甘味

油甘魚壽司

魚肉細緻甘甜,入口甘香,充滿油分

北海道新鮮帶子/障泥烏賊壽司

新鮮帶子肉質富有彈性,肉厚味甜
障泥烏賊肉厚甘甜,肉質彈韌,口感黏糯,越越鮮甜

車子(瀨尿蝦)/白見貝(象拔蚌)壽司

車子即瀨尿蝦肉質鮮甜彈牙,而且還帶有膏,入口甘香
取自北海道的白見貝非常爽鮮,肉質脆嫩,味道鮮甜

北海道甜蝦壽司

北海道野生燕魚壽司

右口魚邊壽司

生鯖魚(非急凍)壽司

新鮮的鯖魚沒有腥味,鮮滑可口,由於鯖魚保鮮的難度大,難得可以食到新鮮的

醬油漬赤身/O拖羅壽司

赤身呈紅色,肉質緊致,以醬油漬過可帶出赤身的鮮甜味
O拖羅即大拖羅,佈滿精緻的魚油花紋,入口即融,油香四溢

北海道紫海膽壽司/蔥吞拿魚腩蓉手捲

紫海膽表面顆粒感清晰,顏色呈橙黃色,入口非常creamy
蔥吞拿魚腩蓉手卷呈長形,吞拿魚腩蓉油分豐腴,口感綿稠無筋,裡面加咗天婦羅蝦碎增加口感

麵豉湯/甜品

最後先上麵豉湯原來可以幫助降脂,避免小腸吸收過多的醣類和油脂,真是長知識;甜品喺紅豆雪糕,呢餐飽足又完滿
2021-08-30
2021-09-11 140 瀏覽
最近轉工升職加薪緊係食餐廚師發板午餐慶祝下啦餐廳位於銅鑼灣駱克道駱克駅頂層廿七樓可以望到海景南瓜/茶碗蒸南瓜經過漬煮口感綿軟同時香甜微鹹幾有趣;雞蛋滑嫩配搭大量蟹肉以及魷魚同埋其他食材配料豐富真鯛昆布漬 真鯛切成細條配搭食用花蕊賣相精緻而且魚肉經過昆布醃漬爽滑鹹鮮北海道八爪魚刺身 北海道八爪魚挑選觸鬚以及吸盤薄切口感爽韌配搭日本蘿蔔蓉同酸汁啫喱感覺清新北海道牡丹蝦 北海道牡丹蝦蝦肉粉紅通透同時肉質爽密細綿而且師傅專登拆啲蝦膏出嚟炙燒食落更加甘香北海道仙鳳趾真蠔北海道仙鳳趾真蠔蠔肉白嫩柔滑而且奶油感重尾韻悠長真心推薦沖繩琵琶蝦/赤蝦天婦羅/櫻花蝦沙律琵琶蝦賣相古怪成日唔敢試但估唔到食落肉質鮮甜爽嫩個人認為甚至比龍蝦更好食;赤蝦天婦羅肉質爽彈同時金黃酥脆而且漿粉透薄完全唔覺油膩;櫻花蝦沙律配搭胡麻醬夠哂清新可以消膩減滯準備好食壽司岩手縣石垣貝/銀雪魚/鯖魚岩手縣石垣貝足夠新鮮嘅話拍打可以令到肉質收縮口感更加爽脆;平時食銀鱈魚都係西京燒估唔到原來仲有刺身級別而且魚油豐富得嚟又唔肥膩好正;選用新鮮鯖魚肉質細緻而且油脂豐潤的確同急凍貨有好大分別沖繩花竹蝦/大拖羅餐廳水缸即撈然後熱水稍微燙熟再浸冰
最近轉工升職加薪緊係食餐廚師發板午餐慶祝下啦

北海道仙鳳趾真蠔蠔肉白嫩柔滑而且奶油感重尾韻悠長真心推薦

沖繩琵琶蝦/赤蝦天婦羅/櫻花蝦沙律

岩手縣石垣貝/銀雪魚/鯖魚

沖繩花竹蝦/大拖羅

餐廳水缸即撈然後熱水稍微燙熟再浸冰水保持蝦肉透明同時可以引啲蝦味出嚟;大拖羅色澤粉嫩同時油花豐腴細密入口即融

北海道紫海膽

北海道紫海膽呈橙黃色同時顆粒明顯完整而且份量激多

碎吞拿魚腩手卷

吞拿魚腩蓉軟綿細密加咗啲天婦羅碎增加口感幾聰明嘅配搭

廚師發板套餐跟配麵豉湯同咖啡以及甜品

2021-08-30
  • Seasonal  Omakase  Set
2021-09-05 58 瀏覽
今晚家人請我吃廚師發板,我期待了一段時間。餐廳晚餐有兩款套餐,我們叫了逸$1480/位,可以吃到料理、刺身和壽司,25款食物每次都是驚喜,因為我們沒有預告吃什麼,所以有神秘感。我最喜歡吃刺身,今餐的刺身也很多。刺身方面有北海道水八爪魚,這是八爪魚鬚的部分,加入醋調味,更爽口。另外有蚌,吃起來也是很清爽。真鯛魚切成條狀,加上紫蘇花點綴,吃起來很軟腍,魚味香淡。還有海膽配日本腐皮,海膽香甜,腐皮入口又香又滑,很特別。還有牡丹蝦配蝦膏,牡丹蝦入口很清爽,肉質紮實。之後是粒貝刺身,吃起來很清爽。還有帆立貝刺身,入口軟腍清爽。無花果天婦羅吃起來熱辣辣,咬下去無花果還冒著煙,暖呼呼的,又清甜。之後是雞蛋布丁,一小塊方形,比玉子燒濕潤,比布丁結實一點,吃起來蛋味濃郁。最後還有甜品,完美結束今晚豐富的一餐。
今晚家人請我吃廚師發板,我期待了一段時間。

餐廳晚餐有兩款套餐,我們叫了逸$1480/位,可以吃到料理、刺身壽司,25款食物每次都是驚喜,因為我們沒有預告吃什麼,所以有神秘感。

我最喜歡吃刺身,今餐的刺身也很多。

另外有蚌,吃起來也是很清爽。

真鯛魚切成條狀,加上紫蘇花點綴,吃起來很軟腍,魚味香淡。

還有海膽配日本腐皮,海膽香甜,腐皮入口又香又滑,很特別。

還有牡丹蝦配蝦膏,牡丹蝦入口很清爽,肉質紮實。

之後是粒貝刺身,吃起來很清爽。

還有帆立貝刺身,入口軟腍清爽。

最後還有甜品,完美結束今晚豐富的一餐。
2021-09-05 555 瀏覽
今晚在銅鑼灣吃日本菜,這家餐廳對我來講比較陌生,隨以想試試。餐廳面積不大,設有吧台和多人座位,一盞盞藍色大球似的吊燈,感覺溫馨。我們點了每人一份逸$1480,包括25道菜,有sashimi、otsumami和sushi 。25這個數大約是一件壽司也算一道,一個小菜也算,以刺身和冷盤菜式居多。由於菜式眾多,只舉出最難忘的菜式。⭐️Apple juice$40入口香甜,蘋果味很香。有北海道刺身級別的白色粟米,非常多汁清甜。另外有蟹肉沖繩水雲,水雲入口酸香。海膽豆腐綴以海膽和魚子醬,賣相更精緻。這是燒貝類,加入清酒,吃起來真的很清甜雙脆脆,最後連清酒一起喝,不錯!之後開始吃壽司,尾長鯛肉質鮮美,北寄貝入口爽脆,油甘魚魚味突出,油脂豐富。之後是海膽配日本腐皮,海膽香甜,腐皮入口又香又滑,很特別。還有牡丹蝦配蝦膏,牡丹蝦入口很清爽,肉質紮實。蠔入口有淡淡海水味,滑溜滑溜,很不錯。銀鱈魚刺身壽司還是第一次吃,加上黑松露提味,入口柔嫩到極致,魚油充足,非常香嫩。花竹蝦加上柚子,入口更爽,香氣迷人,之後還有炸蝦頭,入口鬆化。喜之次經過炙燒過,入口微脆,魚肉柔嫩香滑,令我回味。再來就是我喜歡的原隻紫海膽海

由於菜式眾多,只舉出最難忘的菜式。

⭐️Apple juice$40

入口香甜,蘋果味很香。

有北海道刺身級別的白色粟米,非常多汁清甜。
另外有蟹肉沖繩水雲,水雲入口酸香。
海膽豆腐綴以海膽和魚子醬,賣相更精緻。

之後是海膽配日本腐皮,海膽香甜,腐皮入口又香又滑,很特別。

還有牡丹蝦配蝦膏,牡丹蝦入口很清爽,肉質紮實。

蠔入口有淡淡海水味,滑溜滑溜,很不錯。

喜之次經過炙燒過,入口微脆,魚肉柔嫩香滑,令我回味。

再來就是我喜歡的原隻紫海膽海膽刺身,加上高湯果凍和三文魚籽,增加口感。

店員提及每隻海膽不同味道,紫海膽入口沒有其他海膽那般濃味,吃起來味道很清甜。

之後是慢煮三小時磯煮蟹膏鮑魚,鮑魚煮得又軟又香,加入蟹膏令鮑魚味道再濃烈一些,但不影響它柔軟的口感。

之後又是大家期待的壽司,大拖羅、海膽天婦羅大拖羅紫菜和吞拿魚。

大拖羅吃起來豐腴細滑,魚脂濃郁香滑。

海膽天婦羅也不失色,紫菜天婦羅有畫龍點睛的效果,入口鬆脆,配以甘甜的海膽,味蕾得到雙倍的滿足。

這件吞拿魚是吞拿魚天靈蓋頭頂位置,所以入口軟滑,十分難得。

鱲魚清湯入口清甜且有鮮味,鱲魚吃起來煙韌有咬口,魚肉較紮實美味。加上舞茸菇,是不錯的湯品。

最後是芝士雪糕,入口鹹香,十分清爽特別。

▫️壽司部分有驚喜,有不少難得的壽司,也夠新鮮,不錯。

2021-09-01 57 瀏覽
在尖沙咀新開的Omakase 今次點了 他們的 “逸”Itsu 包括刺身,壽司,酒肴 全25品首先前菜已經非常精緻漂亮 松葉蟹 白雲 蟹肉北海道白粟米 非常鮮甜 然後就有赤貝白背燒 海鹽由淡淡的鮮味開始在下一道菜就是三件壽司分別有深海池魚配黑松露 非常厚切 爽口北寄貝 金目鯛花竹蝦 顏色非常鮮艷美麗!象拔蚌 非常爽口腐皮 配上魚子 帶點鹹鹹的味道非常鮮甜的蠔加上少少辣的 好creamy 蝦頭天婦羅 加了點點海鹽之後再上三件壽司北海道 喜知次賴尿蝦腦天 入口即溶 非常喜愛!之後就是很多人愛的馬糞海膽分量非常多粒貝,非常喜歡他的擺設!再來就是慢煮磯煮鮑魚,上面放了少少蟹膏 非常軟身無花果天婦羅 岩鹽,無花果酸酸甜甜的味道,令到不會太油膩之後也是三件壽司,當然是比較濃味或者油脂返味高啲嘅食材赤身拖羅白海膽中拖羅油脂香味很豐富!最後會有一碗湯和甜品無容菇真叼清湯非常清甜雞蛋布丁 玉子燒 混合清酒魚溶甜品就是益力多雪葩十分滿意店員服務也非常好和貼心值得推介!
在尖沙咀新開的Omakase
今次點了 他們的 “逸”
Itsu

深海池魚配黑松露
非常厚切 爽口
北寄貝
金目鯛

花竹蝦 顏色非常鮮艷美麗!
象拔蚌 非常爽口
腐皮 配上魚子 帶點鹹鹹的味道

非常鮮甜的蠔
加上少少辣的 好creamy

蝦頭天婦羅 加了點點海鹽

之後再上三件壽司
北海道 喜知次
賴尿蝦
腦天 入口即溶 非常喜愛!

之後就是很多人愛的馬糞海膽
分量非常多

粒貝,非常喜歡他的擺設!

再來就是慢煮磯煮鮑魚,上面放了少少蟹膏 非常軟身

無花果天婦羅 岩鹽,無花果酸酸甜甜的味道,令到不會太油膩

之後也是三件壽司,當然是比較濃味或者油脂返味高啲嘅食材

赤身拖羅
白海膽
中拖羅

油脂香味很豐富!

最後會有一碗湯和甜品
無容菇真叼清湯
非常清甜

雞蛋布丁 玉子燒 混合清酒魚溶

甜品就是益力多雪葩

十分滿意店員服務也非常好和貼心
值得推介!
2021-08-31 372 瀏覽
媽媽的生日是在七月中。那個時候我和弟弟也各有各忙,沒有正式吃一餐好的生日飯。於是今天特意嚟到銅鑼灣,吃一頓好的日本菜。餐廳裝修簡單典雅,座位之間有足夠距離,私隱度十足。我們一行二人總共叫了兩位壽司餐。前菜是櫻花蝦沙律,甜酸酸十分開胃。另外的茶碗蒸用料十足,包括了各種種不同海鮮。之後便到萬眾期待的壽司。師傅十分細心,先吃味道淡,然後一步一步吃到。首先上場的間白魚有一點點柚子調味,吃起來十分開胃。白見貝吃起來爽甜,十分鮮甜。 之後的象拔蚌,吃起來相對較為軟身,味道也是較為清淡。相對大拖羅,這個深海池魚味道較為清,油脂減不會那樣重。取而代之,入口質感爽脆,味道鮮甜,各有千秋。廣東人白飯魚就吃得多,但用作刺身壽司真的是第一次,吃起來入口即溶,口感特別。北海道瀨尿蝦本身味道比較平淡,師傅巧妙地加了青檸皮,吃起來十分清新。北海道帆立貝也十分不錯,大件而且肉厚。燒海鰻肥美,而且醬汁十分惹味。火炙左口魚裙邊吃起來嫩口,經大火炙燒,魚油被逼出,在口中瞬間溶化,油脂感豐富。牡丹蝦上面加了昆布,吃起來肉質結實。拖羅大件而肥美,吃起來入口即溶。另外的海膽軍艦份量也十足,有三層,吃起來十分Creamy,不會覺得

之後的象拔蚌,吃起來相對較為軟身,味道也是較為清淡。

另外的海膽軍艦份量也十足,有三層,吃起來十分Creamy,不會覺得腥。

拖羅手捲,配上了粒粒薄脆,吃起來口感豐富。

甜品是豆腐紅豆雪糕,不太甜,十分適合現在都市人口味。
2021-08-10
2021-08-30 50 瀏覽
今晚去了一間廚師發辦(Omakase)的日式料理店, 地方不算寬敞卻很整潔丶幽雅,環境佈置十足十處於日本旅遊的感覺。坐下侍應哥哥殷勤招待,先端上日本茶,然後介紹當日廚師發辦的25道菜~逸;當他端上每道菜時都不忘介紹我們食的次序和技巧:由右至左開始食,北海道白粟米~清甜多汁丶爽口彈牙有嚼勁。沖繩水雲配松葉蟹肉~以日本髮菜混合松葉蟹一起食很嫩滑,味道微酸卻特出了松葉蟹肉的鮮味。蟹膏豆腐上舖了魚子醬~ 濃郁香甜的蟹膏配上魚子醬爽滑鮮嫩更提升其蟹味,有咬感。由左至右食,昆布真鯛~真鯛魚非常新鮮味道既清又滑。石垣貝上放了已磨成茸的山葵,新鮮嫩滑爽口。石鯛薄片上放了細細粒的微酸啫喱粒丶菊花粒丶蔥粒,把魚卷在一起吃,確實與別不同,亦能保留石鯛的新鮮味道。北海道白背燒灑冲繩岩鹽,鮮味特出,爽口彈牙,富有嚼感。sushi 出埸了(由左至左食)鮫鰈上放了魚肝蔥粒,爽滑厚肉,味道鮮甜。帆立貝爽口彈牙,海鮮味道濃,有嚼勁。秋刀魚味道香濃幼嫩。湯葉,日本腐皮味濃香滑配上魚子一起吃,彈牙嫩滑,很得意的一道菜。北海道牡丹蝦肥美厚肉又大隻, 蝦子蝦膏放在蝦的上層,一起吃更顯出其海鮮味。先吃白見貝即象拔蚌爽滑彈牙味道鮮
由右至左開始食,北海道白粟米~清甜多汁丶爽口彈牙有嚼勁。

由左至右食,昆布真鯛~真鯛魚非常新鮮味道既清又滑。

石垣貝上放了已磨成茸的山葵,新鮮嫩滑爽口。

北海道白背燒灑冲繩岩鹽,鮮味特出,爽口彈牙,富有嚼感。
sushi 出埸了(由左至左食)
鮫鰈上放了魚肝蔥粒,爽滑厚肉,味道鮮甜。
帆立貝爽口彈牙,海鮮味道濃,有嚼勁。
秋刀魚味道香濃幼嫩。

先吃白見貝即象拔蚌爽滑彈牙味道鮮甜嫩滑。
後吃長崎椿岩蠔,放上細細粒酸啫喱膏及碎蒽粒再加秘製汁,也不阻礙其海水味道。
又來了兩道sushi:
車海老爽口又彈牙放少許 wasabi調味,也留著其鮮甜。
魚王喜之次kinki(火炙)輕燒魚王挺香口,有嚼感(先吃蝦後吃魚)。

岩手縣紫海膽,肉味甘甜入囗即溶不須加任何醬料。
響螺刺身( 粒貝)爽滑彈牙有嚼感。
磯煑南非鮑魚包著蟹膏,慢煮三個小時,蟹味濃卻不失鮑魚的新鮮味道,嚼勁特出。

無花果天婦羅炸得香口又能保留無花果的水份及甜味。

又來了一道 Sushi:
大吞拿魚腦天,輕燒腦天(魚頭頂肉), 又厚又薰香,有咬感。
吞拿魚腩肥美,油而不肥膩,軟滑。

白海膽sushi 鮮甜甘香很嫩滑
玉子豆腐,蛋香味重,十分細緻嫩滑。
龍珠果清甜多汁味道像芒果。
舞茸菇真鯛清湯,鮮甜魚湯加菇味清淡香甜,菇更脆嫩爽口有嚼感。

最後出場的清甜解喝的momo桃結束了這頓仿如身在日本旅遊的晚膳; 確實回味無窮。
2021-08-29 83 瀏覽
對日式菜是門外漢的我,终於抵受不了好友推介吃了首頓日菜厨師發辦(Omakase),這小店位於大樓頂層外望景觀一流,甫入座年青經理即殷勤地介绍今晚的菜式,我嘩了一聲因共有二十五款,魚生,壽司,天婦羅,湯一應俱全 😁😁上每道菜時經理都细心地解釋食材背境,吃的方法及程序,令我更了解每道菜, 他十分專業抵讚👍🏼👍🏼首碟菜有三款😋1 北海道白粟米甘甜味清,打開口胃2 沖繩水雲配松葉蟹肉是日本的髮菜加酸汁配蟹肉好醒胃3 蟹膏豆腐上舖魚子醬,三種味道混成濃郁味感三款菜食的次序是右至左第二碟兩款刺身😋4 昆布真鯛以昆布汁配好咬口的真鯛5 石垣貝上放輕量山根茸提升了鮮味建議左至右食第三碟😋6 石鯛薄片配上特製汁碎葱粒捲在一起吃甘甜, 好有魚鲜味第四碟😋7 北海道白貝燒灑冲繩岩鹽伴吃好爽脆有嚼勁第五碟壽司😋8 鮫鰈魚面上放了魚肝葱粒,用 醬油已是美食9 帆立貝爽口味鮮10 秋刀魚魚味濃所以最後吃進食次序左至右11 湯葉😋即日本腐皮加上魚子提升了味道12 北海道牡丹蝦😋虾子虾膏鋪在蝦肉上外觀美又可提升味感13 白見貝😋即象拔蚝爽脆彈牙海鮮味濃14長崎椿岩蠔😋😋用酸汁吊起鮮蠔味,是晚我其中一愛進食次序右至左

首碟菜有三款😋
1 北海道白粟米
甘甜味清,打開口胃
2 沖繩水雲配松葉蟹肉
是日本的髮菜加酸汁配蟹肉好醒胃
3 蟹膏豆腐
上舖魚子醬,三種味道混成濃郁味感
三款菜食的次序是右至左

上放輕量山根茸提升了鮮味
建議左至右食

第三碟😋
6 石鯛薄片
配上特製汁碎葱粒捲在一起吃甘甜, 好有魚鲜味

第四碟😋
7 北海道白貝燒
灑冲繩岩鹽伴吃好爽脆有嚼勁

第五碟壽司😋
8 鮫鰈
魚面上放了魚肝葱粒,用 醬油已是美食
9 帆立貝

虾子虾膏鋪在蝦肉上外觀美又可提升味感

13 白見貝😋
即象拔蚝爽脆彈牙海鮮味濃
14長崎椿岩蠔😋😋
用酸汁吊起鮮蠔味,是晚我其中一愛
進食次序右至左

下一碟壽司😋
15 車海老
大蝦新鮮爽脆
16 喜之次
輕輕火炙令魚肉更有咬口,不愧魚王

17 岩手縣紫海胆😋😋😋
全晚我的至愛,新鮮肥美的海胆入口溶化加上魚子味碰撞得天衣無縫

18 粒貝刺身😋
即日本响螺,嚼感極重

19 磯煑南非飽魚😋😋
先慢煑三小時後切薄片混入蟹膏,嘴嚼時味濃肉煙韌

20 無花果天婦羅😋
爽脆甘甜,剌身壽司以外另一口感

21 大吞拿魚腦天😋
以魚頭頂位嫩肉造壽司,輕加火炙有魚香竟全不油膩
22 拖羅😋
吞拿魚腩造成壽司,肥美有油份,入口魚香濃

最後一碟😋
23 白海膽壽司
海膽味十分鲜甜入口溶化
24 玉子豆腐
放入口蛋香四溢,輭硬適當
25 龍珠果
小小一粒但極爽脆又有清果味

完成二十五款菜式後再來了

舞茸菇真鯛清湯😋
湯底清香,一大片魚塊沈在湯底

😋香甜的日本Momo桃作甜品完结了我首個厨師發辦,亦是一個難忙的經驗👍🏼👍🏼👏👏
2021-08-26
<$400 omakase系列!依間lunch $380有13件 係銅鑼灣算係cp值好高. 整體質素唔錯, 可回訪!-🦁 環境一眼望晒, 座位唔多 要預早book. 樓層高 有日光!🦁 服務比較遲bk冇吧枱坐, 冇直接接觸師傅 樓面staff唔錯🦁 食物|13貫壽司Lunch ($380)先上6件, 再上5件同海膽. 第13件可以encore番海膽以外既其中一款. 依個idea幾好!✅ 好食右口魚油香勁重, 紫菜中和番. 同事encore左依件. 而我揀左encore赤身, 好肥美! 黑鱲魚同蝦都好鮮甜! ➡️ 瀨尿蝦|第一次食omakase有 好似係即場撈上黎 味道正常➡️ 海膽|麻麻地 唔夠甜-🦁 鮨逸 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅27樓🦁 人均消費:$420
🦁 環境
一眼望晒, 座位唔多 要預早book. 樓層高 有日光!

🦁 服務
比較遲bk冇吧枱坐, 冇直接接觸師傅 樓面staff唔錯

🦁 食物|13貫壽司Lunch ($380)

✅ 好食

➡️ 海膽|麻麻地 唔夠甜

🦁 鮨逸 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅27樓
🦁 人均消費:$420
2021-08-23 58 瀏覽
廚師發板聽就聽得多,今日趁有lunch Menu就同老公喺公司附近試下頭盤先嚟個凍菠菜開開胃茶碗蒸人生第一次食咁多料既茶碗蒸,入面蟹肉份量完全係多到每一口都食到好多,裡面仲有好多件魷魚輪到刺身員工非常之好好詳細介紹左每一件食材,亦都教我地左至右食起最左真鯛加左少少酸汁配搭,帶出既鮮味壽司有玉子、鰹魚、右口魚、吞拿、車子,即係我地平時食開嘅賴尿蝦、拖羅海膽好厚身,比出面食既軍艦壽司再要份量多海鰻好肥美,少少魚油令壽司飯都好香刺身牡丹蝦上面配蟹膏琵琶蝦揀左沖繩海鹽白烚吊出海鮮味吞拿魚蓉手卷上面加左少少天婦羅碎增添口感,唔使加豉油都好好食海膽盛呢位海膽份量相等於大半板大粒原粒海膽,身為海膽控完全係大滿足Lunch每人都包一杯飲品,冇諗過除咗食物精美,連飲咖啡的杯都精緻過人,可愛造型令人忍唔住打卡

頭盤先嚟個凍菠菜開開胃

茶碗蒸

輪到刺身
員工非常之好好詳細介紹左每一件食材,亦都教我地左至右食起
最左真鯛加左少少酸汁配搭,帶出既鮮味

海膽好厚身,比出面食既軍艦壽司再要份量多
海鰻好肥美,少少魚油令壽司飯都好香

刺身牡丹蝦上面配蟹膏

琵琶蝦
揀左沖繩海鹽白烚吊出海鮮味

吞拿魚蓉手卷
上面加左少少天婦羅碎增添口感,唔使加豉油都好好食

海膽盛

2021-08-19
  • 茶碗蒸
2021-08-21 63 瀏覽
最近香港的股票市場十分之波動,但是波動,才能夠賺到大錢,懂得轉身,便是獲利的機會了.水雲,十分之開胃好味道,油甘魚腩,油脂分布平均,入口即溶石垣貝十分之爽口.帆立貝,充滿了淡淡海水味赤貝,也是本人的最愛蜜柑鯛,零魚肉彈性增加.這個花竹蝦、是由魚缸直接拿下來,十分之新鮮爽口.這個魚缸也十分之有特色琵琶蝦也是在內的.鮑魚,加上蟹膏這個配搭十分之合適.吞拿魚腩,令這一餐十分之滿足.這一餐廚師發板,除了是味覺上的享受,視覺上看見廚師的刀工也十分之讚嘆.

水雲,十分之開胃好味道,

油甘魚腩,油脂分布平均,入口即溶

石垣貝十分之爽口.

帆立貝,充滿了淡淡海水味

赤貝,也是本人的最愛

蜜柑鯛,零魚肉彈性增加.

這個花竹蝦、是由魚缸直接拿下來,十分之新鮮爽口.

這個魚缸也十分之有特色琵琶蝦也是在內的.

鮑魚,加上蟹膏這個配搭十分之合適.

吞拿魚腩,令這一餐十分之滿足.

2021-08-20 121 瀏覽
鮨逸 Lunch Omakase Set $680______________________________全13品:🍱🍱🍱🍱🥢🥢🤤刺身 🦪壽司🍣🍣🍣牡丹盛燒物🍢手卷甜品🍨咖啡☕️整體來講唔覺得有咩大驚喜應該係舖頭 第一批嘅顧客見到佢啲刺身 已經一早切好晒令到感覺已經唔係咁新鮮咁就係普普通通咁______________________________HaahaaMy 生日lunch 🤣🤣🤣所以佢加左支蠟燭喺個雪糕到俾我🎂🎉鮨逸 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅27樓
鮨逸 Lunch Omakase Set $680

就係普普通通咁

Haahaa
My 生日lunch 🤣🤣🤣
所以佢加左支蠟燭喺個雪糕到俾我🎂🎉

鮨逸 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅27樓