2022-11-02 477 瀏覽
屋企人生日就決定帶佢食返餐好 呢排上網見到呢間尖沙咀新開嘅omakase😎 就決定一齊試吓😉 我哋揀咗假日嘅lunch嚟 lunch相對平啲 性價比都高👏🏻 餐廳有兩部分 我個日坐入面 L型壽司bar 枱 睇住師傅表演Business Lunch Omakase $680先付當日係以南瓜豆腐同水雲做前菜😚 我哋先食金黃色嘅南瓜豆腐🎃顏色好吸引 質感幼滑 好似一啲超細滑嘅南瓜蓉咁 南瓜味突出 幾好食😜 至於水雲帶酸 食落開胃蟹肉茶碗蒸有一絲絲嘅蟹肉係面頭同蛋入面 味道鮮甜☺️ 茶碗蒸質感滑身 不錯👏🏻刺身北海道鱈魚白子白子初體驗 其實食過咁多次日本嘢都無試過白子🙊 今次係來自北海道嘅鱈魚白子 白雪雪 佢質感有啲似食粉腸 粉粉哋為滑😆 師傅配合柚子啫喱同柚子汁 柚子味濃郁又可以為白子減膩感鰆魚 亦叫馬鮫魚 剌身片厚肉 師傅將魚皮火炙 特別香口🐟 配咗橙黃色嘅酸甜汁同薑絲 更突顯出魚料理秋刀魚天婦羅 天婦羅皮薄 秋刀魚魚肉嫩如豆腐 又白淨 感覺好舒服😚 炸到好透 所以連魚尾都好脆 成條食晒🐟 蕃薯甜香厚身💕壽司深海池魚金目鯛墨魚仔火炙秋刀魚赤綠魚醬油漬赤身中拖羅海膽手卷手卷唔單單係吞拿魚茸 而

Business Lunch Omakase $680

醬油漬赤身
中拖羅
海膽

手卷
手卷唔單單係吞拿魚茸 而係吞拿魚mix三文魚籽嘅餡料😍 餡料內亦有啲柚子碎 暗暗帶酸😁 餡料鋪滿係手卷入面 豐富又好味😋

吸物
麵豉湯 用杯盛上 方便飲用

甜品
慶祝紀念
生日
今日又同男朋友一齊食omakase(*ˉ︶ˉ*)俗語都有話,omakase除咗睇食物嘅質素,仲要睇師傅嘅態度xd,今次師傅好吹得!今次揀咗680個part,同480最大分別係480少咗刺身同天婦羅,同壽司款式有些微分別頭盤係南瓜豆腐同鴨肉,豆腐甜甜地又好香南瓜味,食落勁似南瓜芝士蛋糕ಥ_ಥ勁好食!再黎係北海道毛蟹蒸蛋,食到有一絲絲蟹肉係入面刺身分別有3日熟成嘅左口魚薄切同2星期熟成嘅寒師魚(油甘魚嘅大佬🤣),左口魚好嫩滑,當然唔少得佢嘅最住配角柚子酸汁同紫蘇花啦!寒師魚有上下腩,上腩加岩鹽輕輕燒咗帶出香味,下腩就做刺身用醬油漬,加上係用足2星期熟成,勁肥美!食完刺身就到天婦羅,有沙錐魚、青椒、南瓜同磨菇,外脆內軟,同師傅付上嘅海鹽好夾!之後就到壽司登場!第一款係石立,搽上柚子酸汁同加少少檸檬皮,淡口得黎又有口感第二款係帶子,完全係厚切!勁鮮甜同清香,帶子冇一定厚度完全入唔到口,黎舊勁正!第三款係黑鯥,皮輕輕燒過,肉質好彈口,好鍾意呢款魚!第四款係手釣池魚,點解要強調手釣呢?因為手釣嘅魚冇咁掙扎,肉質比起網釣更加鮮嫩第五款係金目鯛,師傅係處理嘅時侯用滾水淖皮,再過冰水,令條魚保持佢原有嘅

之後就到壽司登場!

第一款係石立,搽上柚子酸汁同加少少檸檬皮,淡口得黎又有口感

第三款係黑鯥,皮輕輕燒過,肉質好彈口,好鍾意呢款魚!

第五款係金目鯛,師傅係處理嘅時侯用滾水淖皮,再過冰水,令條魚保持佢原有嘅彈性

第六款係醬油漬吞拿魚,食得出食材好新鮮,淡淡嘅醬油漬已經好足夠

第七款係梭子魚,魚皮充滿油脂,炙燒過後加重油脂香氣,令成舊壽司更加香口

第八款係Bb銀鱈魚,銀鱈魚唔洗講都知係極重油分,都係有炙燒過,令到油脂味更上一層樓

第九款係燒拖羅,由第七款開始就係比較重油脂嘅魚,師傅悉心安排,將最重油脂感嘅拖羅放係最後

最尾當然唔少得馬糞海膽作收尾,又香又濃嘅海膽完全係為成個故事畫上完美嘅句號

之後仲包咗鮟鱇魚肝手卷、麵豉湯、玉子燒膽雪糕,鮟鱇魚肝處理得唔好通常都會帶腥味,但師傅有做好處理,加上係秋冬當做,所以可以話係期間限定,食到咁高質嘅一餐我地都好心滿意足!
2022-10-28 63 瀏覽
💛好味指數:4.6/5💛💜回頭指數:4.6/5💜朋友同我慶祝生日,食我最中意嘅Omakase,去咗間新開嘅餐廳,位於尖沙咀中港中心,食完仲可以行下街👫🏻✅Business Omakase Lunch$680🔸先付南瓜豆腐配三文魚籽,口感軟綿;吞拿魚角煮相當入味🐟比較特別嘅前菜🔸茶碗蒸茶碗蒸口感滑溜🤤芡汁係北海道毛蟹,入面有芫荽、冬菇、魚片🥚🔸鱈魚白子鱈魚白子好滑溜,有爆漿嘅感覺😆配上加咗檸檬嘅白子汁,味道更加香🥰🔸醬油煮日本八爪魚八爪魚煮得好腍身,好入味🐙🔸天婦羅天婦羅是沙錐魚、青椒、蕃薯,配海鹽和天婦羅汁💛壽司🔸金目鯛:魚味好香,配烏魚籽粉帶出鮮味✨🔸黑鯥魚:魚肉軟身,有燒過更加香🤓🔸墨魚仔配墨魚鬚:墨魚爽口彈牙🦑配海鹽和檸檬皮幾清新🍋🔸野生油甘魚:魚香軟滑,我最中意呢款🥰🔸海鰻:魚肉偏軟身,醬汁好食😋🔸赤身:魚味好濃,油份相對較少🔸竹莢魚:第一次食呢款魚,配香蔥又好夾幾好食🔸大拖羅:好肥美😍充滿油脂,配山葵漬醬油漬🔸海膽:平川水產嘅海膽,味道好鮮甜完全無腥味😋🔸手卷:材料有拖羅、三文魚籽、黃蘿蔔,紫菜好脆,影完相一定要儘快食,拖羅蓉口感好綿,三文魚籽好鹹鮮🤤🔸玉子:玉子好香蛋味,口
💛好味指數:4.6/5💛
💜回頭指數:4.6/5💜
✅Business Omakase Lunch$680
🔸先付

🔸茶碗蒸

茶碗蒸口感滑溜🤤芡汁係北海道毛蟹,入面有芫荽、冬菇、魚片🥚
🔸鱈魚白子

🔸醬油煮日本八爪魚

八爪魚煮得好腍身,好入味🐙
🔸天婦羅

天婦羅是沙錐魚、青椒、蕃薯,配海鹽和天婦羅汁
💛壽司

🔸金目鯛:魚味好香,配烏魚籽粉帶出鮮味✨
🔸黑鯥魚:魚肉軟身,有燒過更加香🤓
🔸墨魚仔配墨魚鬚:墨魚爽口彈牙🦑配海鹽和檸檬皮幾清新🍋
🔸野生油甘魚:魚香軟滑,我最中意呢款🥰
🔸海鰻:魚肉偏軟身,醬汁好食😋
🔸赤身:魚味好濃,油份相對較少
🔸竹莢魚:第一次食呢款魚,配香蔥又好夾幾好食
🔸大拖羅:好肥美😍充滿油脂,配山葵漬
醬油漬
🔸海膽:平川水產嘅海膽,味道好鮮甜完全無腥味😋

🔸玉子:玉子好香蛋味,口感鬆軟好似食緊蛋糕咁☺️
🔸吸物:麵豉湯,有昆布和豆腐粒
🔸甜品:豆腐雪糕,豆腐味好出😋

🐻總結
餐廳有個超大嘅Led燈螢幕,會播放啲風景相,估唔到可以事先準備生日祝福,好有驚喜😍

📍鮨盛 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道122-126號中港中心11樓
🍥 #鮨盛 #omakase #廚師發板又到咗稿賞自己食好嘢嘅日子😆 今日嚟到阿士甸食omakase🥰 我哋lunch嚟食,原來夜晚包場仲可以唱卡啦OK添🥰 師傅喺日本學藝超過十五年,信心保證!(而且仲服務好好,又好好傾😆🪷 黑莓貝、沖繩水雲黑莓貝甜甜哋,加上嚟自沖繩嘅水雲,酸酸甜甜好好味🥰🦀 北海道毛蟹肉蒸蛋毛蟹肉蒸蛋超級滑!食到裏面有蟹肉😚 上面仲擺咗啲蜆肉同菇、蒸蛋中間仲有一塊類似鳴門卷嘅嘢,彈牙香口🥰☁️ 北海道鱈魚子加咗少少醋,再燒一燒,唔會太生,而且咬落去反而會更creamy🥰 而且師傅話佢對腸胃、皮膚都好好㗎😚🐟 汁煮鮟鱇魚肝好好味!第一次食到咁creamy嘅魚!好似食緊甜品咁,好幸福🥰🥰🎓 春魚(出世魚)出人頭地嘅意思,肉身腍,加酸汁、新鮮磨嘅烏魚籽,吊出魚嘅鮮味,仲有少少鹹鹹香香😋🍤 沙䱦魚天婦羅另外仲青椒同菇嘅天婦羅,可以沾海鹽或天婦羅汁😋 我覺得魚天婦羅沾海鹽會比較鮮😋!🍣 壽司七貫🐚 北海道北寄貝新鮮劏嘅北寄貝,拍落去仲會郁,係爽口嘅🥸加咗青檸汁同岩鹽口提升鮮甜味😙🦑 墨魚加咗橘子粉,好香😍🐡 黑鱗佢係只能手釣不能網捕嘅深海魚,非常珍貴😍 壽司裏面藏咗啲蔥花,唔需
🍥 #鮨盛 #omakase #廚師發板

🪷 黑莓貝、沖繩水雲
黑莓貝甜甜哋,加上嚟自沖繩嘅水雲,酸酸甜甜好好味🥰

🦀 北海道毛蟹肉蒸蛋

☁️ 北海道鱈魚子

🐟 汁煮鮟鱇魚肝

🎓 春魚(出世魚)

🍤 沙䱦魚天婦羅

🍣 壽司七貫
🐚 北海道北寄貝
🦑 墨魚
加咗橘子粉,好香😍
🐡 黑鱗
佢係只能手釣不能網捕嘅深海魚,非常珍貴😍 壽司裏面藏咗啲蔥花,唔需要其他特別調味已經好鮮甜😍
🐠 金目鯛
金目雕嘅紋好靚😍 裏面藏咗啲烏魚籽,提升口感同更鮮美😚
🍣 秋刀魚
輕輕燒香表面,再加上薑蔥,完全去除腥味😋
🍣 拖羅
加咗岩鹽,唔會好似豉油咁影響拖羅嘅鮮甜,仲好肥美添🥰
💖 北海道根室馬糞海膽
勁勁勁creamy肥美好好味🥹🥹

🌯 北海道魚籽拖羅蔥花手卷
刺身份量勁多,超級鮮甜肥美,好好味🥹 食過昩好味嘅手卷!

🥚 玉子
好甜嘅自家製玉子,仲用咗高湯😋

🍨 麵豉湯、甜品
雪糕可選芝麻或者豆腐味,鬆軟好味☺️
2022-10-22
午餐
仲未去到日本旅行,但係喺香港都一樣食到日本滋味。今次去尖沙咀鮨盛食OMAKASE,有大大LED屏幕入邊播放日本風境,有恍如置身日本嘅感覺。-BUSINESS LUNCH OMAKASE $680⭐️Appetizers胡麻豆腐配黑螺肉⭐️Tamago北海道毛蟹肉茶蒸煮-蛋好滑,蟹肉鮮甜⭐️Seasonal Dish竹簽魚刺身 -輕燒過嘅竹簽魚,食落少少油潤,配上酸酸甜甜麵豉汁,口感豐富。⭐️天婦羅有沙錐魚、青椒同蕃薯,沙錐魚肉質好滑,加埋你外層鬆脆,yummy!⭐ Sashimi-鱈魚白子-綿密柔滑,鮮味滿佈口腔 -鮟鱇魚乾-煮得非常入味~入口即溶。⭐ Sushi壽司共有十貫,分別係石垣貝、左口魚、燒秋刀魚、昆布甜蝦、深海池魚、金目鯛、醬油漬赤身、吞拿魚、海膽、海鰻重點介紹北海道海膽,色澤金黃,入口鮮甜,而吞拿魚,係嚟自青森縣大間嘅野生吞拿,味道較濃郁鮮香!海鰻我亦都印象好深刻,入口即化香甜。玉子燒用特別製法,一層一層,口感好似蛋糕,好特別美味。⭐拖羅手卷拖羅油脂分泌豐富,無筋,配上香蔥,啖啖滿足!最後係豆腐昆布味噌湯及甜品~⭐甜品係雪糕或者咖啡。當日有黑芝麻同抹茶雪糕整體今餐 #Omakas
-BUSINESS LUNCH OMAKASE $680

⭐️Appetizers

胡麻豆腐配黑螺肉
⭐️Tamago

北海道毛蟹肉茶蒸煮-蛋好滑,蟹肉鮮甜
⭐️Seasonal Dish

⭐️天婦羅

⭐ Sashimi

-鱈魚白子-綿密柔滑,鮮味滿佈口腔
-鮟鱇魚乾-煮得非常入味~入口即溶。
⭐ Sushi

重點介紹北海道海膽,色澤金黃,入口鮮甜,

玉子燒用特別製法,一層一層,口感好似蛋糕,好特別美味。
⭐拖羅手卷

甜品係雪糕或者咖啡。

當日有黑芝麻同抹茶雪糕
整體今餐 #Omakase 食材新鮮,食到好多時令食材~開心 又大滿足~暫時讓味蕾滿足一下去想去旅行嘅慾望。
90 分鐘 (堂食)
  • 北海道海膽
2022-10-23 47 瀏覽
慶祝生日之選💖適逢男友生日,去咗呢間廚師發辦慶祝😆午市價錢好抵$480起😍生日就食好啲食咗商務餐($680)前菜去到甜品,全部都好有心思。仲可以預先比定祝賀片段或者相片佢哋幫忙播出嚟添😛 南瓜豆腐吞拿魚角煮好特別,甜甜地好重南瓜味。北海道毛蟹茶碗蒸食到一條條蟹絲。好鍾意鱈魚白子,佢哋特別配上白子汁,令味道更加濃郁,口感更綿。熟食醬油煮八爪魚好軟熟,沙嘴魚天婦羅咬落去仲有咔咔聲夠晒脆!壽司方面,鍾意左口魚,比較油膩嘅魚就會稍微用火燒一燒,口感更多層次~金目鯛烏魚子粉亦都好唔錯。更加唔少得醬油漬赤身同大拖羅Wasabi醬油漬🥰

2022-10-22 300 瀏覽
我都試過幾間Omakase,大部分質素都好好👍🏻除咗食物好,服務都非常好~而且同個師傅好有互動🤓今次我去到尖沙咀中港中心11樓【鮨盛】試個Omakase入面裝修好豪華好靚,分咗兩邊廂,位置都算多!仲有大大個LED mon可以寫Happy birthday🎂慶生日,或者會一路播住櫻花🌸紅葉🍁好有Feel$680 商務套餐 lunch set🔸汁煮黑梅貝配豆腐第一次食呢款貝,肉質清爽而且好甜,再用豆腐中和味道👍🏻🔸北海道毛蟹蒸蛋本身毛蟹甜,肉汁落晒蛋度,吸收晒~都諗到係好香好甜,入面仲有啲菇、魚片,好豐富!🔸北海道毛蟹配蟹膏將個毛蟹拆開骨,淨返肉好貼心💛配上蟹膏更有濃濃嘅蟹味🔸北海道鱈魚白子配安康魚肝都係第一次食,原來白子係咁清甜!個魚肝好滑,好好食😋呢個值得一試!🔸馬鮫魚刺身個刺身配上麵豉醬,唔洗點豉油都有味道~🔸炸天婦羅入面有青椒、番薯、鱈魚,同平時食開個啲唔同,好特別,又有另一番風味!尤其是個番薯好香,個鱈魚好滑🐟🔸九款壽司(由於放唔到多相,所以9件合成一張相)-左口魚好傳統嘅左口魚味道,OK-金目鯛呢款魚係貴價魚,都係第一次食到,真係好清甜魚香味!-秋刀魚平時食秋刀魚都係熟肉,細細
我都試過幾間Omakase,大部分質素都好好👍🏻
除咗食物好,服務都非常好~而且同個師傅好有互動🤓
今次我去到尖沙咀中港中心11樓【鮨盛】試個Omakase
入面裝修好豪華好靚,分咗兩邊廂,位置都算多!

$680 商務套餐 lunch set
🔸汁煮黑梅貝配豆腐
第一次食呢款貝,肉質清爽而且好甜,再用豆腐中和味道👍🏻

🔸北海道毛蟹蒸蛋
本身毛蟹甜,肉汁落晒蛋度,吸收晒~
都諗到係好香好甜,入面仲有啲菇、魚片,好豐富!

🔸北海道毛蟹配蟹膏
將個毛蟹拆開骨,淨返肉好貼心💛配上蟹膏更有濃濃嘅蟹味

🔸北海道鱈魚白子配安康魚肝

🔸馬鮫魚刺身
刺身配上麵豉醬,唔洗點豉油都有味道~

🔸炸天婦羅

🔸九款壽司(由於放唔到多相,所以9件合成一張相)
-左口魚
好傳統嘅左口魚味道,OK
-金目鯛
呢款魚係貴價魚,都係第一次食到,真係好清甜魚香味!
-秋刀魚
平時食秋刀魚都係熟肉,細細條成條,原來秋刀魚都好大片肉,半生熟咁,更突出秋刀魚嘅味道!
-蛋黃醬富山灣白蝦
好多蝦,師傅話一家大細係晒度😅但好滑入口即溶,正!
-火炙竹莢魚
呢款魚都係第一次,又幾好食🤤
-鰤魚腩
呢款一試難忘,可能係腩位,特別之香~
-中拖羅混大拖羅
好榮幸食到兩種拖羅,混合一齊口感好豐富,見到脂肪比例岩岩好,都知道一定係好好味😋
-迷你海膽卷
來自青森縣大間嘅海膽,師傅特別推介~充滿好香好甘嘅海膽味,係呢個小小嘅卷入面!當堂眼睛發亮🤩
-燒鰻魚
望住師傅由新鮮生嘅,用火槍燒到平時鰻魚咁嘅色,又唔會燒到好熟,半生熟咁保留返肉質嘅鮮嫩

🔸拖羅蓉手卷
呢個不得了,好香拖羅味!入面都係滿滿的拖羅蓉,材料一點都唔少!

🔸玉子
🔸麵豉湯
🔸雪糕/飲品
我揀咗雪糕,是日口味有芝麻味及抺茶味,所以我哋一人一款口味,抺茶味好濃郁又唔會苦澀💚我中意!芝麻味就淡啲清新啲,都好味的!

總結:$680有這麼多食物,真的是10分超值!而且食到的刺身壽司都是不普通,平時比較少食到,令我見識更多學到好多嘢!
雖然話而家日本開返關,但機票都好貴,同埋始終close左幾年,身邊好多朋友都抱觀望態度唔敢咁快去住,所以都仲係唯有喺香港食住壽司先。鮨盛係尖沙咀一間新開嘅鮨店,Omakase Lunch分左$480同$680都可接受,朋友移民在即,就同佢黎哩度食當係薦行。今次我地揀左Business Omakase Lunch($680/人),入面包左前菜、刺身、季節料理、壽司、手卷、玉子燒、味噌湯同甜品。前菜有兩款,present得幾靚。前面波形係毛蟹忌廉餅,炸皮香脆唔會太硬,中間餡料軟滑,後面係醋味噌鰻魚,食落酸酸地,魚肉帶少少咬口,下面墊底係露筍。蒸蛋熱辣辣,口感滑溜,入面加左冬菇同鳴門卷。鱈魚白子好滑完冇冇腥味,師傅加左柚子啫喱,除左可以僻腥味之外,酸酸地仲好開胃。竹簽魚刺身 - 師傅將竹簽魚輕燒過,所以食落會帶少少油潤,魚肉上面加左味噌醬,酸酸甜甜令味道更豐富。天婦羅拼盤- 拼盤有舞茸、沙追魚同日本南瓜,天婦羅炸得酥脆,炸漿唔會太厚或太硬,亦唔會成口油,就咁蘸天婦羅汁或者岩鹽已經唔錯。左口魚壽司 - 左口魚本身有少少腥味,所以師傅都特登加左辣蘿蔔蓉上去,只係略嫌wasabi多左少少。魷魚壽司

前菜
蒸蛋熱辣辣,口感滑溜,入面加左冬菇同鳴門卷。
鱈魚白子
竹簽魚刺身
左口魚壽司
魷魚壽司 - 魷魚柔軟得黎有咬口,師傅加左岩鹽、柚子同紫穌花,清新之餘亦令味道更突出。
魷魚壽司
金目鯛壽司 - 金目鯛魚油甘香,肉質柔軟得黎帶啲彈口,上面放左烏魚子粉提味。
金目鯛壽司
沙甸魚壽司 - 沙甸魚喺日本菜黎講唔算常見,肉質非常軟滑,魚味亦較濃,薑蔥僻腥之餘亦唔會太搶。
沙甸魚壽司
海鰻壽司 - 雖然唔算厚身,勝在冇碎骨,配埋鰻魚醬都唔錯。
海鰻壽司
秋刀魚壽司 - 秋刀魚肉質柔軟有彈性,但因為本身同樣容易有腥味,所以師傅加左薑蔥同白板昆布僻腥。
秋刀魚壽司
吞拿魚壽司 - 吞拿魚用醬油醃漬過,味道特別濃郁,上面加左wasabi莖提鮮。
吞拿魚壽司
大拖羅壽司 - 一睇大拖羅啲油花就知入口即融,師傅界左兩刀,所以食落好滑完全冇筋。
大拖羅壽司
吞拿魚蓉手卷 - 吞拿魚蓉好軟滑,紫菜亦夠乾爽脆口。
吞拿魚蓉手卷
玉子燒 - 玉子燒睇落簡單,但要整得好食都唔易,哩度嘅玉子燒都幾滑,而且調較到啱返香港人口味唔會太甜。
玉子燒
食完飲埋個味噌湯,唔會太鹹。
味噌湯
最後可以揀雪糕或者飲咖啡,雪糕係朱古力味,都幾濃朱味。
朱古力雪糕

總結,鮨盛嘅廚師發辦雖然唔見有海膽同三文魚籽,不過壽司款式都算少見,同埋可以一次過食倒天婦羅同玉子燒,啱晒心多多想一次過食幾樣嘅朋友。
鱈魚白子
大拖羅壽司
吞拿魚蓉手卷
味噌湯
2022-10-20 171 瀏覽
🤎💛🧡邊個話𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞唔抵食?🥢相信好多人都對Omakase有偏見🥹咁係因為你哋未遇到自己鍾意嘅餐廳啫!😤今日Lunch Time去咗尖沙咀依度食Omakase(有提前訂位),入到去有種日本嘅感覺🇯🇵餐廳以木系為主題,舒服又夠光🤭影件壽司都特別靚!❣️𝐁𝐔𝐒𝐈𝐍𝐄𝐒𝐒 𝐋𝐔𝐍𝐂𝐇 𝐎𝐌𝐀𝐊𝐀𝐒𝐄❣️ $680依個套餐有前菜Appertizers、刺身Sashimi 、季節料理Seasonal dish、 壽司、Sushi、手卷 Hand roll、玉子 Tamago、湯 Soup 、甜品Dessert💕都幾豐富,而且份量都足夠!🥢醋麵豉鰻魚· 水雲-開胃嘅醋麵豉搭配肉質細嫩嘅鰻魚,作為前菜最好不過🌱水雲就係海髮菜,滑溜嘅藻類 口感一絲絲似麵條,好特別🥚茶碗蒸-滑溜口感,當中仲有蟹肉提鮮🍋檸檬醋白子-食之前先輕拌,令檸檬醋混合白子,味道清新🍋白子口感軟滑細膩如忌廉,旁邊仲有昆布🐟炙燒鮫魚-炙燒好香,亦令鮫魚肉質多一份層次,鮫魚肉質滑嫩帶有少許膠質感覺,沾少少醋麵豉味道更鮮🍤天婦羅-有青椒仔、沙追魚、南瓜天婦羅,可以沾上海鹽或者天婦羅汁,沙追魚外層薄脆,肉質雪白滑嫩💛天然左口魚-魚油味香,
🤎💛🧡
邊個話𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞唔抵食?🥢

Business Lunch Omakase

醋麵豉鰻魚· 水雲

🥚茶碗蒸-滑溜口感,當中仲有蟹肉提鮮

檸檬醋白子

炙燒鮫魚

天婦羅

💛天然左口魚-魚油味香,肉質滑嫩

🖤炙燒黑木魚-肉質結實,火炙後有烤香味

❤️金木鯛-滑嫩口感好連貫 由肉質到魚皮都有,魚皮上烏魚子粉增加口感

🤍墨魚仔-肉質爽脆鮮甜,柚子岩鹽增添不少清新香味
金木鯛

🤎沙甸魚-肉質滑嫩仲好細緻,冇腥味

💙秋刀魚-醋昆布令整體更酸甜開胃,肉質滑嫩新鮮

🧡醬油漬赤身-肉質實又帶少少爽口

💜海膽軍艦-選用北海道銀次郎海膽,味道濃郁口感軟滑
海膽軍艦

❤️大拖羅-厚度足夠,油脂分布完美,有入口即化感覺
大拖羅

🖤手卷-吞拿魚蓉三文魚子黃蘿蔔,餡料豐富

🥚玉子-味道甜甜,口感有如千層蛋糕,蛋香味濃

🥣麵豉湯-清而不濃,當中有豆腐粒、昆布

🍨甜品-朱古力雪糕軟滑又濃郁
手卷

今次Omakase份量好足夠,師傅上菜節奏拿捏得剛剛好!依個價錢喺尖沙咀來講,都幾抵食!而且件件都好新鮮,質素好高!BTW記得save post,方便向店員查詢有關套餐啦!

📍鮨盛
天婦羅
金木鯛
海膽軍艦
2022-10-18 34 瀏覽
今日同女朋友週年紀念日就帶佢最喜愛的omakase而今日揀左呢間朋友介紹高質既新店lunch omakase有2款,不同價錢一場黎到緊係食豪d $680!環境都好有格調,有日本著名既紅葉做背景好有日本既感覺先付前菜分別有螺肉,好爽口白子好新鮮茶碗蒸火喉剛好,蛋好嫩滑全部都好滿意好開胃刺身提提大家$680先有的非常值得春魚配上酸甜醬汁,好有風味壽司到最精彩既部分,每一貫都係師傅用心制作再同我地介紹,好細心分別有石門貝———-食前師傅用力拍一拍令到貝肉收縮,食落更爽口!金目鯛———-表面加上烏魚子粉,令鮮味更出秋刀魚————加上昆布,味道好夾中拖羅————出自青森県既野生中拖羅入口即融,油香十足海膽———-用上2種高級海膽,鮮味爆燈甜品分別係紅豆及芝麻雪糕甜度剛好,可以消膩安排得好好
今日同女朋友週年紀念日
就帶佢最喜愛的omakase
而今日揀左呢間朋友介紹高質既新店

lunch omakase有2款,不同價錢
一場黎到緊係食豪d $680!

環境都好有格調,有日本著名既紅葉做背景
好有日本既感覺

先付

前菜分別有螺肉,好爽口
白子好新鮮
茶碗蒸火喉剛好,蛋好嫩滑
全部都好滿意好開胃

刺身

提提大家$680先有的
非常值得
春魚配上酸甜醬汁,好有風味

壽司

到最精彩既部分,每一貫都係師傅用心制作
再同我地介紹,好細心
分別有

石門貝———-食前師傅用力拍一拍令到貝肉收縮,食落更爽口!

金目鯛———-表面加上烏魚子粉,令鮮味更出

秋刀魚————加上昆布,味道好夾

中拖羅————出自青森県既野生中拖羅
入口即融,油香十足

海膽———-用上2種高級海膽,鮮味爆燈

甜品

分別係紅豆及芝麻雪糕
甜度剛好,可以消膩
安排得好好

2022-10-16 38 瀏覽
想有驚喜既話,通常都會簡廚師發板,因為你永遠都唔會知下一道菜係食咩!而且仲好考師傅嘅刀工同埋「表演」🤭一坐低,廚師就會問定客人有冇乜嘢唔食得,就會用另一款代替.▪️LUNCH OMAKASE $680北海道毛蟹蒸蛋 |蟹肉鮮甜 作為前菜熱身👌🏻白子筍菜 |新奇既口感,入口即溶,絕對值得一試竹籤魚 |燒過表皮魚d油脂出曬黎🤤mix埋柚子味 正 天婦羅|由侍應另上~沙錐魚 拖羅 海膽 左口魚 秋刀魚每一款刺身,師傅都用咗唔同嘅製作方式有火焰、有蔥、有柚子、有昆布等等賞心悅目之餘,更唔會有重疊既感覺!啱晒d相機食先既朋友😬😬手卷 |由魚籽、拖羅同黃葉制既黃瓜撈埋一齊,豐富嘅層次玉子|厚身q彈麵豉湯 + 甜品|朱古力味雪糕.餐廳性價比十分高,絕對唔會食唔飽🐥

▪️LUNCH OMAKASE $680

北海道毛蟹蒸蛋 |蟹肉鮮甜 作為前菜熱身👌🏻
白子筍菜 |新奇既口感,入口即溶,絕對值得一試
竹籤魚 |燒過表皮魚d油脂出曬黎🤤mix埋柚子味 正
天婦羅|由侍應另上~
沙錐魚 拖羅 海膽 左口魚 秋刀魚
每一款刺身,師傅都用咗唔同嘅製作方式
有火焰、有蔥、有柚子、有昆布等等
賞心悅目之餘,更唔會有重疊既感覺!啱晒d相機食先既朋友😬😬
手卷 |由魚籽、拖羅同黃葉制既黃瓜撈埋一齊,豐富嘅層次
玉子|厚身q彈
麵豉湯 + 甜品|朱古力味雪糕
餐廳性價比十分高,絕對唔會食唔飽🐥

2022-10-15 23 瀏覽
前菜 - 枝豆豆腐併水果蕃茄,鍾意食枝豆嘅人一定要試!豆腐有好濃郁嘅枝豆味,入口質感順滑-壽司:深海池魚 - 肉質爽厚,有咬口,味道鮮甜,完全唔會韌-日本海老 - 肉質綿密,味道甘甜,沾少少醬油提升味道,滋味鮮甜清爽-白魷魚 - 咬落肉質結實,清脆嘅口感,魷魚上面灑左d燒烏魚子磨成嘅粉末,味道更加鮮味-剝皮魚 - 第一次食呢款魚刺身,配搭埋紫蘇花一齊食味道幾夾,清甜新鮮,入口爽滑-金目鯛 - 淡粉色嘅肉質,油脂量適中,肉質緊實有咬口,味道鮮美🤤🤤-赤身 - 呢款係醬漬赤身,食落肉質更爽厚,有咬口,味道鮮甜,完全唔會韌
壽司
深海池魚 - 肉質爽厚,有咬口,味道鮮甜,完全唔會韌

2022-10-15 153 瀏覽
今日到訪-家新開的omakase. 餐廳位於中港中心十一樓。餐廳的面積唔細,空間感十足,坐得舒服。午餐只有兩款選擇,分別為$480或$680。Lunch omakase $480(壽司十二件)先送上前菜:南瓜豆腐、醋汁鰻魚這自家南瓜豆腐十分香滑,滿有南瓜的甜香,配上彈牙的鰻魚,微酸的醋汁遇上味噌,味道濃郁又醒胃。茶碗蒸這蒸旦賣相不錯,蒸旦十分香滑,茨汁有淡雅的鮮味。看過許多師傅的手法,由平民的到米芝蓮的星級的。可是今日看到在面前的師傅下刀不太利落,唔知味道如何呢。左口魚這左口魚幾特別,有魚籽、炙燒左口魚裙邊等,味道濃厚,還有火炙香。池魚這池魚不是最肥美的那-種,口感比較爽,加上惹味薑蔥,味道是ok的。黒目這黑目比較少吃,沒有魚脂,切得厚實,口感比較韌。金目鯛這金目鯛有少少乾身,但口感爽口,表面輕輕火炙,加上烏魚籽粉,味道濃厚。魷魚這鱿魚配上岩鹽、檸檬,口感不是很柔軟,但味道十分清新。沙甸魚這沙甸魚細細件,口感幾油潤,after taste 有少少甘口的味道。梭子魚這梭子魚經火炙,有甘香的火炙味道,切得厚身,加上醋面鼓,是幾合拍的配搭。海鰻這海鰻沒有細骨,而醬汁的味道剛剛好,加上火炙,逼

空間感十足,坐得舒服。

午餐只有兩款選擇,分別為$480或$680。

Lunch omakase $480(壽司十二件)

先送上前菜:南瓜豆腐、醋汁鰻魚

茶碗蒸
這蒸旦賣相不錯,蒸旦十分香滑,茨汁有淡雅的鮮味。

左口魚

黒目

這黑目比較少吃,沒有魚脂,切得厚實,口感比較韌。

金目鯛

魷魚

這鱿魚配上岩鹽、檸檬,口感不是很柔軟,但味道十分清新。

沙甸魚

梭子魚

海鰻

這海鰻沒有細骨,而醬汁的味道剛剛好,加上火炙,逼出魚脂香,味道不錯。

醬油漬赤身
這赤身幾新鮮,口感柔軟,滿有醬油甜香風味,加上芥末吊起鮮味,不錯。

秋刀魚

這秋刀魚不是最肥美的,而那漬昆布的微酸有少少提味解膩的作用。

大拖羅
這大拖羅口感柔軟,沒有筋部,但魚脂沒有很豐厚,味道幾ok.

海膽

這海膽的紫菜是脆的,但海膽有苦味。

手卷

這個是比較tasty 的手卷,每-口都有吞拿魚和三文魚籽,加上脆口紫菜,味道豐富,好吃。

玉子
這玉子是暖的,口感軟滑,不是軟綿滑得像旦糕的質地,但旦味幾出,是ok的

咖啡

咖啡是tiny size, 但味道甘香香濃,沒有酸或苦味,加上香滑的忌廉奶,不錯。

其實看到師傅不停的出出入入,不停的disturb, 感覺不是味兒。

看到咁多好評,期望太高,有少少失望。好在有相為証,師傅差點兒沒給我們海膽壽司,少了-件。無言。

2022-10-15
2022-10-12 30 瀏覽
今日去咗尖沙咀鮨盛到食午餐餐廳嘅午餐omakase set勁抵食前菜係免治雞肉丸 水雲海膽蒸蛋 海膽非常鮮味 蒸蛋滑捋捋白子 咬落去爆漿勁creamy 赤貝加柚子醋啫喱 漬青瓜 味道更加清新 汁煮鮟鱇魚肝 魚油味香濃金鯛立鱗燒青檸 外皮超級脆卜卜魚肉嫩滑 超正壽司環節石垣貝 加左青檸岩鹽金目鯛 加左烏魚子粉火炙北海道魷魚 配紫蘇花北海道島蝦配富山縣白蝦 上面有柚子 有兩種唔同嘅層次火炙大分縣右口魚裙邊配蘿白蓉葱花 魚油香濃火炙赤鯥魚 加咗青檸同竹炭鹽青森縣產嘅嘢生拖羅 近魚骹位置 一啲筋都冇北海道東澤水產海膽軍艦青森縣產嘅嘢生拖羅燒海鰻手卷 肉質有彈性配埋鰻魚汁超好食布甸玉子

前菜係免治雞肉丸 水雲

青森縣產嘅嘢生拖羅

燒海鰻手卷 肉質有彈性配埋鰻魚汁超好食

布甸玉子

1K
見到尖沙嘴有間新開廚師法辦,就趁放假去食下個$680嘅午市廚師法辦!呢到食物好多都配上酸酸的調味料,更能突出高質食材鮮味。💟前菜係水雲、黑毛背,水雲配上酸梅香味,清新開胃。另外黑毛貝味道甜香有嚼勁。💟北海道生蠔嘅生蠔肉creamy 肥美,上面係一層清新嘅酸味調味,食左蠔肉後清甜香慢慢滲出😋💟鮟鱇魚肝是碎上的,撈了粒粒芽蔥,更能突出魚肝香,食過後鮮甜味留口中😋💟金鯛立鱗燒非常高質素,外層脆皮配高質素魚肉,入面滲出軟嫩油脂香,加上青檸後味道更突出。💟池魚肥美有口感,入面更加了wasabi配飯醋香,幾有層次感。💟剝皮魚比較少見,但味道清香,食落去等多陣,鮮甜味後勁留口中💟金目鯛搭配了烏魚子,咬落去鮮甜,入面超軟嫩口感,好有水準😋💟赤紅魚以竹炭鹽火炙過,魚肉肉質超鮮甜,加上焦香味,味道更突出😋💟希寧魚夾了蔥夾在中間,加上面頭嘅姜,同魚嘅鮮味成對比,味道更有層次感💟青森野生赤身食落去竟然都有d油脂香,texture淋香無筋。💟三文魚筋子粒粒肥美飽滿,食落去香口juicy,配飯更能突出鮮甜味。 💟火炙拖羅燒到半溶半焦狀態,食到滿滿油脂香兼入口即溶,正!😋💟海膽壽司上嘅海膽分量都多,用上白海膽,味道

金鯛立鱗燒

赤紅魚

希靈魚

青森野生赤身

三文魚筋子

火炙拖羅

海膽壽司

💟海膽壽司上嘅海膽分量都多,用上白海膽,味道清中帶鮮甜

💟最後上手卷前,師傅會問你飯嘅份量,真係好貼心!外層紫菜好香脆,而入面嘅tuna係師傅慢慢剁出來兼挑了根的tuna,配上薑更香口

💟最後食埋甜品真係大🈵️足!特別喜歡他們的豆腐雪糕,味道淡香不會太甜。

整體而言,呢到服務好好、擺碟精緻,而且食材高質,$680呢個價真係好高性價比!

ps餐廳內還有led wall 同房,可以自己customise顯示圖案/private party!
金鯛立鱗燒
赤紅魚