2021-06-06
棉登徑一向多日本名店,呢日就去咗棉登徑新開張幾個月已經大獲好評嘅鮨白鳥食lunch。鮨白鳥由九州師傅原田誠先生主理,因為我唔係食omakase,所以就未獲安排坐喺吧枱,但坐喺大枱位置就比較寬敞,坐得舒適,私隱度亦較高。 Lunch Set選擇頗多,包括:刺身定食丶壽司定食及海鮮丼。我嘅目標非常明確,就係鮨白鳥名物--和王海膽丼 ($368) 啦! 和王海膽丼包沙律丶茶碗蒸丶和王海膽丼丶味噌汁丶甜品,豐富又滿足! 沙律用上新鮮沙律菜,加上酸甜開胃嘅醋汁,非常醒胃!入面仲有魚刺身,有少少似秘魯ceviche。茶碗蒸口感滑溜溜,帶有海鮮高湯嘅鮮甜,入面亦加咗幾粒小帶子,鮮度更為提升! 麵豉湯:和王海膽丼真係好正, 「和王」即係「和牛界王者」,係熊本縣產嘅極上牛種,必須經過特別飼養28個月以上,而油花標準等級達到6以上並獲得A5或A4級別,所以品質非常高!這碗和王海膽丼鋪滿「和王」和牛,和牛油花分佈平均,火炙後逼出油脂香,再放上色澤金黃嘅海膽,夾埋一齊食簡直係幸福嘅感覺。飯方面亦一絲不苟,選用日本九州產嘅日光米,米飯有黏性帶咬口,口感更勝其他日本米。 一頓完美嘅午餐點少得甜品作結?估唔到今次有
麵豉湯:
一頓完美嘅午餐點少得甜品作結?估唔到今次有我最愛嘅抹茶蕨餅!蕨餅口感軟糯,充滿抹茶嘅濃郁回甘,好滿足!