餐廳: 鮨文
資訊:

2017-07-17 327 瀏覽
這一間 鮨文 , 名字響噹噹的 , 早已成為一眾 foodies 朝聖之地 ~喜好美食的我們 , 又怎會不到此一嚐究竟 ~Menu ~  當晚 Omakase $ 1850/位 , 的菜式如下 ....先出場 , 打響頭炮的是 茶碗蒸 , 廚師把火喉控制恰到好處 , 蛋滑味鮮 , 加上粒粒肥大飽滿的三文魚籽 , 正 !刺身 : 真鯛、飛魚、毛蟹、天婦羅帆立貝、白燒禮魚、天然鮪魚3點 ; 師傅的刀功一流 , 每一刀都切得乾淨俐落 , 魚肉切得厚薄適中 , 海產十分鮮味可口 , 水準很高 ~握壽司深 : 深海池魚、赤貝、穴子、鮪魚臉頰、三文魚子、鮑魚酒蒸、雲丹盛滿、手卷 ; 師傅握壽司的手法獨到 , 壽司飯握得軟硬適中 , 配合完美的魚生配料 , 吃下去是十分有活力的 , 每一件都別樹一格 ~   最後 , 就是 湯 & 果物 ~ 總括來說 : 食物高水準 , 服務一流 ~ 本篇完 ~
喜好美食的我們 , 又怎會不到此一嚐究竟 ~

總括來說 : 食物高水準 , 服務一流 ~

本篇完 ~
2017-07-14 343 瀏覽
元朗鮨文可以話係今時今日香港最熱爆既師父發辦壽司店價錢雖然較貴,但絕對值得,因為質素真係相當高唔止係食物上,係連同服務水準都相當一流果種體貼係難以用筆墨形容黎到先知原因吞拿魚有分後生吞拿魚同老年吞拿魚食法後生吞拿魚味道滑D都鮮D年老吞拿魚就帶D口感豐富D,2樣都食曬係最好日本生蠔都係高級,入口滑溜,唔駛點汁都好好食三文魚子軍艦壽司個紫菜真係好脆,三文魚籽好新鮮,入口有爆口既感覺最重要既主角登場,海膽刺身杯,海膽鮮味好濃烈而且真係好大杯海膽,食完真係好興奮絕對係日本壽司迷必到既食店
元朗鮨文可以話係今時今日香港最熱爆既師父發辦壽司

價錢雖然較貴,但絕對值得,因為質素真係相當高
唔止係食物上,係連同服務水準都相當一流
果種體貼係難以用筆墨形容

年老吞拿魚就帶D口感豐富D,2樣都食曬係最好

日本生蠔都係高級,入口滑溜,唔駛點汁都好好食

最重要既主角登場,海膽刺身杯,海膽鮮味好濃烈
而且真係好大杯海膽,食完真係好興奮

絕對係日本壽司迷必到既食店
我有個住喺元朗嘅朋友, 出咗名識飲識食, 當然我覺得佢係勁有錢啦所以通常佢係Facebook放得上相嘅, 都一定係食好野! 某天看到他的呃 like 相, 係一個震撼人心的海膽杯 個一刻印象已經好深刻,  加上我老公係海膽嘅超級粉絲, 未有得去日本食就唯有喺香港頂住癮先啦!但係一餐晚飯嘅 omakase, 差唔多要成$2000 架! 所以我都要留俾一個特別嘅日子先會同佢去食 適逢當天是我們的10周年 咁當然要熱烈地慶祝一下啦!期待已久的 明星 omakase, 就係因為我遲左定位, 坐唔到吧枱坐 table, 一樣食得舒適當晚全場爆滿, 由師傅安排了$1850 的 omakase, 跟我預算的差不多今晚的茶碗蒸, 蛋好滑, 味道有點鹹香, 上面還加上金箔, 感覺超貴氣岩蠔, 入口海水味重, after taste 回甘特別長, 礦物味道甚濃Sashimi天然油甘, 魚肉紮實而且入口口感有彈性, 味道鮮甜~!毛蟹~ 店員說是把北海道的毛蟹拆肉, 上面添上蟹膏, 互相輝映更能帶出蟹肉的精華味道怪不得元朗嘅富貴朋友對鮨文一直讚不絕口, 今晚果然見識到廚師發板的風采帆立貝 Tenpura點解上
 個一刻印象已經好深刻,

所以我都要留俾一個特別嘅日子先會同佢去食
 適逢當天是我們的10周年
 咁當然要熱烈地慶祝一下啦!

Sashimi

天然油甘, 魚肉紮實而且入口口感有彈性, 味道鮮甜~!

帆立貝 Tenpura

點解上邊會有海膽嘅~點解嘅?點解嘅?
帆立貝嘅外層炸得薄脆可口, 仍然keep住鮮嫩多汁, 跟香濃嘅海膽一冷一熱,
味道豐富之餘層次更上一層樓!

酒煮粒貝

好多浜燒屋都有呢度料理, 肉質非常爽脆!

天然鮪魚三點

是我最愛的 Tuna, 中拖羅同大拖羅有幾咁好味! 我相信都唔使我講大家都知啦!

但係喺香港比較少有嘅吞拿魚額頭就真係不得了, 用火槍輕輕炙一下,
肉質鮮嫩而且鮮甜, 入口充滿油香!
前菜非常特別,  接下來是手握壽司, 有冇聽過魴鮄魚呢?
哈哈我見識少今次真係第一次食好搞笑, 魚肉入口夠爽脂肪少有淡淡的魚香

金目鯛
因為燒過所以有陣陣的微焦香味, 令魚皮入口更加有嚼勁,
同樣師傅將魚脂逼出來, 口味芳香濃郁!

石垣貝新鮮彈牙,口感不錯! 太刀魚肉質甜而帶點甘香!

三文魚籽
 每一粒都晶凝通透, 入口爆汁而且無腥味!

鮑魚
有好爽脆之餘⋯⋯帶有幸福的感覺!
鮑魚肝整成嘅膏都特別清甜, 我決定多蘸一點

師傅特地提點我哋用飯把餘下的鮑魚肝醬一拼吃落肚, 才是最充實的感覺!

原來海膽杯有個好靚嘅名, 叫做雲丹盛滿

本來我一心一意向海膽杯衝過去, 但係係呢個時候師傅突然跳出嚟話,
今晚嘅食客有口福了, 點解呢點解呢?

原來有一板列入 Top 10 海膽嘅, 可以俾我哋選擇

要成三千幾蚊一板, 只可以做到10 件壽司, 無論質素定係價值都遠遠超越其他雲丹!
我當然雀躍的試一下啦! 同埋師傅成日都好搞笑 ,
叫我用手拎起食, 要用手去感受一下件壽司嘅美味!
其中一款就係白海膽壽司

海膽色澤新鮮, 香而不腥, 質地 creamy! 味道濃郁到極致!
吃後果然十級滋味無窮, 師父果然冇介紹錯, 十分出色的海膽壽司

食咗咁多刺身, 最後飲返碗熱呼呼的魚湯! 連湯都鮮甜到不得了!
手卷都特別過人

果物一點都不馬虎, 是赤肉蜜瓜, 上枱嘅時候店員仲幫我噴上威士忌!
蜜瓜本身已經又甜又多汁, 加上威士忌嘅酒香味, 今晚的廚師發板完美謝幕

師傅仲好窩心咁行出嚟為我地介紹每道特色料理.
同一時間滿足我哋味覺跟視覺上的享受

慶祝紀念
紀念日
2017-07-11 296 瀏覽
香港有很多日本餐廳,連鎖式的日本餐廳處處皆是,要在眾多日本餐廳突圍而出,現在除了看味道外,還要看劉德華所說的服務態度。雖然今天天氣不是太好,但仍不會阻擋到出發住美食日之路。跟女朋友去到元朗這間餐廳,為了品嘗這間餐廳的美食,早於一個月前已經訂好枱了。店舖非常簡約,簡簡單單兩個字「鮨文」掛在店外,再配合灰色的瓷磚,打造這間隱世餐廳。步入餐廳,見到餐廳大致分為兩部份,一邊有10張椅的吧檯,令一邊則有兩張四人檯的座位,即時話全間餐廳最多只可以容納18個食客,餐廳不設計過多的座位,是因為想令每一個顧客可以享受這頓Omakase (廚師發辦)的盛宴,希望顧客有一個難忘的經驗。茶碗蒸:一個簡簡單單的蒸蛋,蒸蛋上鋪滿了黑松露及金箔,而蒸蛋內材料亦很充足,有冬菇、蒸蛋底部還有幾粒瑤柱。蒸蛋好滑,廚師就連一個蒸蛋蒸的時間都拿捏得好準確。當吃完這個茶碗蒸後,店員取了一份前菜,筍加芝麻令到筍更加香,平時不吃筍的我,不知不覺也吃多了,亦令我更加開胃。岩蠔:店員隨後送上一隻岩蠔,比想像中大隻,蠔身飽滿多肉肥美,店員亦千叮萬囑不要點其他汁來吃這個岩蠔;入口海水味濃郁,而且入口質感奶滑。天婦羅帆立貝:有別於傳統的天婦

天婦羅帆立貝
天婦羅帆立貝:有別於傳統的天婦羅,傳統天婦羅通通都是炸的,但這個天婦羅帆立貝用了海膽及輕燒過的帆立貝,再用一塊紫菜包裹著。海膽膏橙黃,紋理及海膽膏的顆粒清晰分明,味道濃厚入口嫩滑;隨即在嘴裡化開,濃郁甘香。而帆立貝肉質具彈性,質感出奇地爽脆。紫菜雖然已經林了(或者是廚師刻意將紫菜處理過)但也沒有破壞這個食物的完整性。

毛蟹、太刀魚
毛蟹:廚師已經將毛蟹的蟹肉擦出,不用自己親手將蟹肉拆出就能享用,真的很體貼。毛蟹肉質飽滿而鮮嫩多汁,蟹味鮮甜及濃郁,蟹肉上淋有濃郁美味的蟹膏,份量也很充足。眾所週知毛蟹以蟹膏最為出色,毛蟹蟹膏濃郁;而每口均有蟹肉及蟹膏,究竟是蟹膏點綴了蟹肉?還是蟹肉點綴了蟹膏?誰是主誰是配?很難得出一個答案。但我只是知道每口都令我齒頰留香,除了份量少外,我也想不到半點批評。

鮪魚三點、赤鯥、吞拿魚面額、北寄貝
太刀魚:輕輕炸過的太刀魚配上一口白飯,看似份量有點不足,但我想廚師是希望每位客人都能品嚐每道菜的真味。太刀魚雖然炸過,但全不油膩;魚皮甘香香脆。加上廚師淋了紫菜汁在太刀魚上面,令太刀魚更容易入口,而紫菜汁裡亦有一點點的金箔令到這個太刀魚點點發光。而這裏的店員,亦強調先食太刀魚再吃白飯,吃完太刀魚後,口腔充滿太刀魚的甘香,當再吃白飯時,不需添加任何東西,亦令白飯滿有魚香。

鮪魚三點:鮪魚即是吞拿魚,普普通通的吞拿魚都有三種食法,不到你不服。
店員上菜後,逐一解釋這三款吞拿魚的部位及食法。店員建議我們先吃中間的中拖羅,其次再吃右邊的大拖羅,最後才吃左邊的赤身。赤身是位於吞拿魚魚背,謂之赤身是因為肉呈赤紅色,一般來說魚味較淡;而拖羅肉呈粉紅色,魚味濃郁及肉質軟滑而油潤,拖羅其實可以再細分,但這裏不在細談了。先吃中間的中拖羅部位,味道清甜,而這個部位的拖羅,丁點兒魚筋也沒有,完全體會到什麼叫做入口即溶,而且脂肪比例亦都恰當好處;再吃第二食的大拖羅,看上去已經看到魚油滲出,而且網紋幼細像雪花般,入口嫩滑,而且滿有魚脂的香味;最後就是吃赤身,廚師已經在赤身面上蘸上新鮮的山葵,可能先吃了頭兩件拖羅,魚香仍在口腔裏,令本身有點腥的赤身,都變得美味。

赤鯥、吞拿魚面額、北寄貝:再來三件壽司,赤鯥是一種只可以在天然環境中成長,不能人工飼養的魚類,因此極為矜貴。赤鯥肉甜又夠爽脆;今次廚師將赤鯥輕輕燒過,再加上黑松露作點綴,入口即溶,油脂甘美。 吞拿魚面額:餐廳表示因為天然油甘不當造,所以用吞拿魚面額做代替,意想不到的是吞拿魚面額比拖羅更有口感。北寄貝:當店員告知這個是北寄貝,我有點疑惑,因為平時食開的北寄貝是紅色的但這個北寄貝卻是灰色的,原來我們平時食開的已經煮熟過,因此呈現紅色,而這件是真正的北寄貝刺身,味道鮮甜味美。

三文魚子、牡丹蝦
三文魚子、牡丹蝦:牡丹蝦大隻,亦在牡丹蝦面上燒過,新鮮而且爽口;每一粒三文魚子都好飽滿,一咬開三文魚子,絕無腥味,而且三文魚子立即在口腔內爆開,那種衝擊就像每一束煙花在天空中綻放的一剎那,短暫但來得漂亮。

鮑魚の酒蒸し
鮑魚の酒蒸し:鮑魚鮮甜而且有趙口,只是只有兩小件,略嫌太少;而且奉上鮑魚鵝肝醬及一小口白飯,店員表示當食完鮑魚後,可以將白飯放入鮑魚鵝肝醬內拌勻再吃,味道極為濃郁,就像淆了一段時間而變成濃縮的醬汁。

雲丹盛滿
雲丹盛滿:對着這個海膽飯,心裏忽然有種莫名的感動。「雲丹盛滿」這麼高貴的名字,其實「雲丹」是日本漢字,解作「海膽」,「雲丹盛滿」就是說將海膽載到最滿,看着每一顆的海膽,顏色橙黃且色澤均勻,和較早前食過的天婦羅帆立貝一樣,都是粒粒分明;入口即化,一點腥味也沒有,當吃完後成個口腔都充滿海膽的迴響,久久不散。

湯、果物
湯、果物:用餐接近尾聲了,店員在奉上一碗白湯,店員表示湯用魚淆了兩小時,湯的味道鮮甜,沒有魚腥味亦不太油;店舖亦很溫馨奉上飯後果,一份赤肉蜜瓜,店員亦都為我們噴上威士忌,蜜瓜散發出點點威士忌的酒香,原來都好match!

臨別了,有點不捨,這餐Omakase 的確令我留下一個深刻的印象,店員好耐心解釋每道菜的食法,感受到整間店舖是想食客明白自己在吃什麼,尊重每一樣食材,那份精神的確令人尊敬。
天婦羅帆立貝
  • 魚湯
  • 三文魚子
1K
2017-07-08 259 瀏覽
Omakase!如果要吃當然好多地方都有,但呢間真係長期要等,重要等,朋友一向喜歡吃Omakase,所以就同朋友去了吃了個超級美味嘅Omakase晚餐!人而今晚只有一款Omakase 選擇!當然之前已經做了功課知道大約嘅價錢!首先按住個餐牌上菜,茶碗蛋打開個碗蓋,上面放了少少金箔碎,而蛋上面就放了好多蟹肉,入口鮮甜美味,湯底用了木魚淆製而成,所以個蛋入口除了好嫩滑外味道亦好鮮味!而第一道菜感覺已經十分精緻!每道菜都係一道跟住一道菜上枱,讓你可以於每道菜中慢慢品嘗過中真味!接住就係岩蠔,來自日本德島縣嘅野生岩蠔,上枱時見到佢嘅大少差不多有我半隻手咁大,每天由日本直送,超級新鮮,而這隻岩蠔最特別之處在於它是野生的,所以大小不一,但入口後有微微的金屬味,腹肚肥厚,咬破後奶香四溢,口感綿密,味道真係唔同一般嘅養蠔可以相比!之後一道就係深海池魚同毛蟹一齊上,深海池魚刺身,味道爽甜,肉質爽更滑肥美! 而個毛蟹肉上配上了蟹膏,蟹膏味鮮香濃,而蟹肉質鮮甜再來天婦羅帆立貝,廚師直接交到手中,用手吃更能感受原味,上面重有最愛嘅海膽伴隨,海膽鮮甜美味,帆立貝用了個好薄嘅炸漿,所以入口時外脆內軟味道鮮甜爽口!

首先按住個餐牌上菜,茶碗蛋

而個毛蟹肉上配上了蟹膏,蟹膏味鮮香濃,而蟹肉質鮮甜

再來天婦羅帆立貝,廚師直接交到手中,用手吃更能感受原味,上面重有最愛嘅海膽伴隨,海膽鮮甜美味,帆立貝用了個好薄嘅炸漿,所以入口時外脆內軟味道鮮甜爽口!而因為廚師係即做,所以一完成後即時由廚師親手送上,體驗到廚師對食物同客人嘅一份尊重!

真的一道接一道,酒煮粒貝,用一隻好精緻嘅碟上盛上一隻海螺,而將海螺肉切成粒狀,再用清酒煮熟,味道卻很濃郁,甘甜又嫩滑爽口。而藏在螺殼內重有被酒浸住嘅海帶,入口爽口重帶少少酒味!

接住係天然鮪魚3点,分別係大拖羅上加了少少wasbi ,中拖羅配上柚子汁,重有件鮪魚腩,重有件用火炙過嘅魚頭希有位置腦天,三件味道各有特色,比較喜歡中拖羅是魚腩上半段,油分比大拖羅少,但較有魚味,加埋個柚子汁十分香,而腦天最矜貴,即拖羅背近頸的兩條肉,每條僅重100克,比一般拖羅少油,爽口且非常罕有。有機會吃到啲咁美味嘅位置,確實大開界!

食物只係餐牌嘅一半!已經好似吃了好多珍貴嘅食材!接住係師傅嘅手握壽司,件件都係精心製作!有魴鮄魚壽司,粉紅與白色交集的魚身肉質紮實,味道清甜,配埋個壽司飯一齊入口味道更佳!
另一件真調魚壽司,師傅用火輕炙一下,入口感受到真調嘅魚香同肥美!

太刀魚就炸後再灑上金箔,入口嘅肉質肥美結實,口感煙韌,正!
而個三文魚籽軍艦,啲魚籽大大粒,入口時爆開個種口感又係十分完滿!

今次用較新鮮嘅了花竹蝦替代北寄貝,蝦肉肉質結實帶爽,蝦味鮮香清甜!
鮑魚之酒蒸,用酒蒸熟之鮑魚肉質彈牙爽口,加埋蟹膏入口更加新味!
今餐最愛嘅一道菜,雲丹盛滿,用大量嘅海膽鋪滿了整個碗,上面重有隻刺身蝦,望到已經覺得好正!入口時更加感動,每啖都係超鮮甜嘅海膽,真係令人十分回味!絕對不是平時個種細細粒嘅海膽可以比拚!

加多個手卷同個湯,而經可以係今餐嘅尾聲了!

最後上埋個噴了威士忌嘅哈密瓜,入口超甜!

以呢個質素,係其他地方食可能唔得!雖然感覺有啲貴,但食材質素真係一流,當然服務亦十分之好!重有師傅嘅親切態度同客人打成一片嘅氣氛,絕對係難得!
$2035 (晚餐)
2017-07-03 348 瀏覽
本人幫襯過兩次,剛開張嘅時候第一次食係覺得好好。但今次再去試就令我相當失望。首先,當日我地去食之前師傅冇提到海膽杯冇足夠貨材,食到咁上下師傅先講冇足夠貨材,所以要另外一樣野頂上。第二,師傅人數不夠,不能照顧所有客人,當日我和朋友可以話成餐飯餓住食,個師傅1個人serve 6個人,我地不停望住佢整比其他人食,等左好耐先到我哋食得一件 ,感覺好似乞兒咁,又唔係平。整體評分,食物唔係唔好食,但呢個價錢不值,加上如果貨源不足就應該客人一入嚟你就講比我知等我地決定係咪繼續食,服務真心好失望,唔會再幫襯
2017-07-01 477 瀏覽
住了元朗很久,也聞說有一間日本餐廳很高評價,愛吃日本料理的我,當然要試,於是適逢星期五於是試下。話說一個月前訂枱,侍應姐姐遞上餐牌,已經好期待,最終到了昨天可以品嘗了。餐廳外觀: 都好日本,木趟門、磚牆。入面bar 枱對住司傅,司傅會在你面前表現刀工,準備食材,用不刀處理不同食材,你會見到他們拿了成條魚上來處理,很有趣。座位略迫。主點食物方面: 與朋友叫了一個十貫壽司的omakase,而朋友叫了一個sea urchin teshoku 。首先兩者都有茶碗蒸,上面有金簿裡面係蛋,底有貝柱,不錯。十貫壽司由司傅根據時令選擇,今次有1.金線鯛(正)2.油甘魚(正)3.赤身吞拿魚(比普通人吞拿魚好吃但比拖羅遜色)4.深海池魚(油香)5.北海道甜蝦(青了層柚甘子,無驚喜)6.三文魚籽(有少許酒香)7.火炙吞拿魚面頰(爽口)8.重頭戲海膽(正)9.海鰻(一般)10. 右口魚(唔好以為打錯真係右口魚😜)(很好味)仲有魚骨味噌湯,蔥花吞拿魚手卷😋,最後甜點上菜時司傅會一一介紹,仲要用手食🤚,係新鮮美味既😋,可以食到特別既魚,性價比高。而朋友則是兩點魚生(甜蝦、油金魚)、海膽飯、魚骨味噌湯、甜點。為假期
十貫壽司由司傅根據時令選擇,今次有
1.金線鯛(正)

2.油甘魚(正)

3.赤身吞拿魚(比普通人吞拿魚好吃但比拖羅遜色)
4.深海池魚(油香)

5.北海道甜蝦(青了層柚甘子,無驚喜)
6.三文魚籽(有少許酒香)

7.火炙吞拿魚面頰(爽口)

8.重頭戲海膽(正)

9.海鰻(一般)
10. 右口魚(唔好以為打錯真係右口魚😜)(很好味)

仲有魚骨味噌湯,蔥花吞拿魚手卷😋,最後甜點
為假期劃上完美句號,大家不妨試下其lunch set

兩點刺身
  • 海膽軍艦
  • 深海池魚壽司
  • 蔥花吞拿魚腩
2017-06-26 261 瀏覽
今次飲吓梨酒,真係冇介紹錯,甜甜嘅梨配淡淡嘅酒味幾啱我飲鯛魚白子,稠綿細滑味道鮮腴太刀魚天婦羅,啖啖肉食得好滿足,加埋個金箔汁更顯矜貴吞拿魚面珠,師傅唔講我就以為佢係牛肉,口感軟得嚟有咬口,都幾特別日本紅衫魚,紅衫魚就見得多,日本種同埋刺身用就未試過,味道好鮮甜呀深海池魚小肌,非常考功夫嘅一味壽司,唔係周圍都食到架海膽杯,好耐冇見過佢有啲掛住,嘻!!淨係睇樣已經引死人呢一餐食得好滿足吵呀,Omakase就係食師傅為你泡製嘅驚喜
今次飲吓梨酒,真係冇介紹錯,甜甜嘅梨配淡淡嘅酒味幾啱我飲

鯛魚白子,稠綿細滑味道鮮腴
太刀魚天婦羅,啖啖肉食得好滿足,加埋個金箔汁更顯矜貴

深海池魚

小肌,非常考功夫嘅一味壽司,唔係周圍都食到架

海膽杯,好耐冇見過佢有啲掛住,嘻!!淨係睇樣已經引死人
2017-06-23 10203 瀏覽
這家「鮨文」在元朗可以話係無人不知,無人不曉,我一直都期待有機會可以一嘗滋味,,而據說餐廳極難訂枱,於是早在一個月前訂好枱,到今日抱住緊張又興奮既心情與朋友由大圍山長水遠黎到元朗,雖然天氣不似預期,橫風橫雨,暴雨連連!但都無阻我地今日黎呢到食好西既決心,六點已經黎到餐廳門口,可惜餐廳原來六點半先開,因師傅還在準備食材當中,所以唯有繼續擺陣(等多陣)正所謂皇天不負有心人,六點半終於準時開門,果然好切合日本人既傳統文化-準時! 要先講講餐廳既門面極為低調,只有一個簡單既躺門出入口及一個簡約既招牌燈箱,一啲都唔顯眼,令人感覺內裡是否臥虎藏龍 走入餐廳內座位不多,全餐廳只有18個座位!(其中10個係bar枱位置及兩張長方形枱共8座位), 後來從餐單上得知餐廳這樣設計的原因係想顯示對每一個客人的專重及重視,令佢地更容易服務每一個客人提供更佳服務,這貼我覺得他們非常貼心,抵贊餐廳係以Omakase方式點餐,Omakase既日語意思即係廚師發辦,是品嘗日本料理既最高境界因為師傅會為你選最優質、當造的食材作為今次既餐單。而選材、烹調、氣氛全由師傅即席作主。我地今次選左1800/每位既Omakase餐單

因為師傅會為你選最優質、當造的食材作為今次既餐單。而選材、烹調、氣氛全由師傅即席作主。我地今次選左1800/每位既Omakase餐單,這個餐單係今日師傅精心安排,全部揀選時令食材
服務員送上餐單時仲會貼心問我地餐單上有無野係會敏感或唔鐘意食,如有會安排其他食物代替,幸好我有「美食焚化爐」之稱號,咩嘢好味既都會食,所以不需錯過師傅精心而定既每一樣美食

[茶碗蒸]為今次嘅Omakase揭開序幕! 千萬不要睇佢看似平平無奇,其實蒸蛋內暗藏玄機!蒸蛋表面鋪上金箔及黑松露作為點綴, 蒸蛋內落足料包括香茹及瑤柱等,食落溫度剛剛好,並且食到好香嘅黑松露味道,蛋香且入口即溶!
食完蒸蛋後,店員立即為我們送上精美嘅餐前佩菜, 筍乾佩埋芝麻黎食口感爽脆,芝麻令筍乾味道更加提升

岩蠔

再黎係送上[ 德島縣岩蠔]岩蠔既色澤睇上去超新鮮,而且多肉肥厚,足足有手掌咁大
食落有淡淡既海水味,口感奶滑,成隻蠔大大啖食落口超滿足,之後仲有回甘味!

[天婦羅帆立貝] 雖然叫做天婦羅,但就唔係出面食開既天婦羅, 帆立貝表面輕輕燒過, 上面再舖上馬糞海膽, 表層再用爽脆嘅紫菜包住! 微凍海膽極鮮甜和質感細滑,佩埋微溫既彈牙帆立凡夾住一齊食簡直perfect match, 脆脆紫菜包住食更能顯示畫龍點睛既效果

之後店員送上[太刀魚], 太刀魚表面輕輕炸過,炸到金黃色,表面舖左新鮮濕紫菜醬汁,店員建議先吃太刀魚再吃太刀魚底下既飯,太刀魚外脆內軟,有軟綿綿絲滑魚鮮質感,另外把飯和濕紫菜醬汁混埋一齊食,味道有層次

吃完太刀魚後馬上[深海池魚]加[北海道松葉蟹],這個深海池魚的最大特色是池魚用炭火燒過,因池魚油脂較多,用炭火燒能能把池魚多餘的脂肪全部迫走,再者,這樣的池魚就會帶有炭火的香味,這個池魚的口感食起黎十分清爽的口感,魚味比較濃!而北海道的松葉蟹可算是蟹中的極品,而且唔洗拆殼啖啖肉真係好爽,而佢既蟹肉比起其他蟹比較,肉質較纖細,蟹肉超鮮甜,且蟹味濃郁,入口鮮嫩。而松葉蟹既上面仲放滿左松葉蟹既蟹膏,食落去的香氣真係難而形容,嗰種味道係慢慢融化在口裏,逐漸地顯現出來,濃郁蟹膏,細緻豐富的滋味令人滿足。不過人係貪心既,唯一批評下既係如果佢可以再多啲蟹肉同蟹膏咁就最好不過啦~
鮪魚3点

[吞拿魚三味] 一次過滿足三種滋味,中間既係(中拖羅)而右邊既係(大拖羅)左邊既係(赤身)店員介紹時教我地先食中間,之後食右邊,最後先食左邊

以我所知,唔係少筋多油就係一定係靚拖羅,唔同部位有唔同口感,沒雪花紋的部位,可品嚐到鮮嫩肉質及清甜魚味,而佈滿油脂散花紋的部份則能吃到滿口魚油香味。
而食拖羅必須順次序品嚐,因為每吃一段,都會把之前一段的味道蓋過。
當我食首段(中拖羅),完全嚐出魚的清甜味,吃到第二段的(大拖羅),魚呈粉紅色,肉質油潤而軟滑,魚味濃郁入口即溶化,油香在口中簡直可用濃情化不開形容,油香一直留在口中揮之不去
,最後既(赤身)口感雖有韌性,但完全能夠食到吞拿魚既魚香,加上佢用咗wasabi莖部,比較辣口,更能帶出吞拿魚既鮮味!品嚐這三段拖羅,我就像踏上吞拿魚極致滋味之旅

由左至右分別係[北寄貝]
[吞拿魚面額]
[赤鯥],佩菜係淮山

呢度既北寄背同出面食到既色澤好大分別,出面既係呈鮮紅色,而呢度既係呈藍白色,店員話我知係因為極新鮮先做到,因佢地係 將北寄貝話生生拍死,所以好爽口及清甜鮮味。而吞拿魚面額則比起拖羅有口感,食落會雖有根但味道絕對唔輸蝕

最後既[赤鯥],聽聞有關西魚王之稱!因為魚既口腔黑色所以又被稱為「喉黑」,係稀有衿貴的高級日本魚,小弟都係第一次見 一試果然不同凡享,佢既肉質極之鮮嫩,一咬落去成口都係魚香,且油脂甘美,入口即溶,肉質鮮甜又帶爽脆感! 令我一試難忘!

講到食鮑魚,識食一定係食[和歌山鮑魚],雖然係切開左上碟,但如果拼埋既話到估到隻鮑魚有幾巨形,首先呢個鮑魚口感煙韌有咬口,鮑魚本身都幾清甜,但呢味鮑魚我覺得值得講既重點係佢既鮑魚肝醬,因店員介紹時表示叫我們先吃鮑魚再用鮑魚肝醬撈飯食,本看上去無太大期望 但一食竟滋味無窮
因鮑魚肝醬係極濃味,可以用高濃度鮑魚汁黎形容, 撈埋飯一齊食唔食出鮑魚鮮味,重點係一啲都唔腥!! 不過鮑魚嘅分量我覺得可以多少少

牡丹蝦,三文魚子

[三文魚子壽司]係我食過最好味既,佢地既三文魚子不但只粒粒飽滿,而且彈性十足,一啖放入口咬落去,嗰種感覺好奇妙,真係有如黃河氾濫一發不可收拾,每次咬一粒都好似爆炸咁,好刺激

[ 牡丹蝦壽司]表面有燒過,蝦算大隻,雖無太大驚喜,但味道其實是好好味既, 只不過光芒比三文魚子蓋過而已!

雲丹盛滿

最後,我今餐最期待嘅畫面出現啦! 簡直係味覺,視覺及嗅覺嘅大衝擊。 而食呢碗海膽杯必須冒著生命危險,因為一唔小心分分鐘膽固醇爆錶, 不過小弟我本死無大害, 美食當前一定去到盡! 海膽黃而鮮艷,瓣塊大小平均,非常肥美! 我相信佢既海膽絕對多個啲飯,大大啖放入口,嗰種爆汁既滋味真係唔講得笑,口感濃稠甘香,絲絲軟滑感,令我齒頰留香,呢個海膽如果比我比分,我絕對會畀一百分

快樂嘅時光過得特別快終於嚟到最後嘅鮮果同湯時間,湯係用白身魚煲左兩小時,所以鮮味十足,而鮮果係宮崎赤肉蜜瓜,清甜可口, 可以話係為今餐Omakase劃上一個完美既句號

我覺得呢間餐廳雖然收得貴,唔係個個人負擔得起,但係絕對物超所值。 因為佢用嘅全部都係日本頂級食材,並且由師傅精心製作嘅心血結晶,食嘅每一款食物都感受到 師傅嘅一絲不苟精神, 每個菜式都令我感到賞心悅目! 講真唔需要遠赴日本就可以食到,真係算好值得! 現在唯有努力啲搵錢,有機會再嚟啦
2017-06-19
鮪魚3点
牡丹蝦,三文魚子
雲丹盛滿
鮨文 Omakase 晚餐 $1500/位 ————————————————整體得分:9分 (10分滿分)間日本野雖然要入到元朗先食到,而且價錢都頗高,不過真係物超所值👍🏻無論係頭盤嘅水蛋,之後嘅壽司仲有👅超愛嘅海膽飯都做得好完美😍新鮮就唔在講,仲要入口即口,配合下面軟硬度同酸度適中嘅飯食,成個人幸福到好似溶化左咁☺️.每一樣野都能夠將本嘅味道誘發出黎!令所有菜式都升華到另一個層次😱另外片入面有杯白色嘅物體,👅唔會係到話你知係咩,睇落好怪咁,不過好好食!一定要試😏
鮨文
Omakase 晚餐 $1500/位
————————————————
整體得分:9分 (10分滿分)

間日本野雖然要入到元朗先食到,
而且價錢都頗高,不過真係物超所值👍🏻
無論係頭盤嘅水蛋,之後嘅壽司
仲有👅超愛嘅海膽飯都做得好完美😍
新鮮就唔在講,仲要入口即口,
配合下面軟硬度同酸度適中嘅飯食,
成個人幸福到好似溶化左咁☺️
每一樣野都能夠將本嘅味道誘發出黎!
令所有菜式都升華到另一個層次😱
另外片入面有杯白色嘅物體,
👅唔會係到話你知係咩,
睇落好怪咁,不過好好食!一定要試😏
2017-06-18 515 瀏覽
Omakasa,是作為所以壽司愛好者都想接觸到的一個終極層次,是為壽司界的最極至享受。今次我就來到一間人人聞風而至的頂級壽司店-【鮨文】,一嚐其終極的美味。由於它的名氣之大,我老早就要打電話來訂枱,其他想walkin 的朋友真的不用想,一定無位。店內十分整潔光猛,以木為主調,幽雅特緻。本來我們想要求坐到Bar欣賞壽司師傅的功架,但因為位置都一早full了,唯有下次。Omakasa有幾個價位,今次我們食的是 $1800 的Omakasa,完全沒有留手。其實我們見到$1800價位的Omakasa份量還蠻多的,講真我都怕吃不完。不過千山萬水才訂到位就決定要食豪一點。先來一個香噴噴的茶碗蒸,一打開碗蓋,香氣已經源源不絕地送入鼻腔,刺激著我的嗅覺。蛋上有好多蟹絲和黃泊作點綴,既高貴又引人入勝。吃一口蒸蛋,蛋滑味香,蟹的鮮香味和瑤柱粒的鹹香充滿口腔。岩蠔比想像中要大隻許多!本以為大隻肉質就會稔身,但完全超出預期,它的肉質好爽口彈牙,味道帶有少少海水味,不太鹹,奶味突出。毛蟹 & 拖羅師傅精心炮製的兩片拖羅,一片用上柚子汁去調味,帶出魚的魚味,開胃醒神。另一片用網燒過,魚香和魚油更出。毛蟹的肉絲加上

毛蟹 & 拖羅
師傅精心炮製的兩片拖羅,一片用上柚子汁去調味,帶出魚的魚味,開胃醒神。另一片用網燒過,魚香和魚油更出。毛蟹的肉絲加上蟹膏的鮮香味,入口回甘,食的時候可以蘸上柚子汁。

海膽帆立貝天婦羅
我們在享受前一道菜的時候,師傅就端上了這個海膽帆立貝天婦羅,說可以先吃這個。海膽本身凍食,帆立貝天婦羅就熱騰騰的,一凍一熱的口感好過癮。海膽鮮甜,巾帆立貝雖然是炸,但外脆內嫩。
鮪魚三點

拖羅三點
我就最愛吃吞拿魚,所以這個拖羅三點十分吸引我。食的時候有次序,先食中拖羅,之後食面脥,最後食大拖羅。中拖羅以柚子汁提味,肉質鮮嫩,味道香甜。面脥的部份就卷著BB蔥,上有芥末的根部,甜甜的又帶有少少辣。最後的大拖羅油份比較多,入口油香四瀉,魚肉入口即溶。

鴨胸、鱧魚和白梅貝
一碟三味,鴨胸燒到帶少少焦香,但同時肉質保持嫩口。鱧魚非常可口,雖然它是鮭魚類,但食落似鰻魚的味道,可能用燒汁燒的關係。白梅貝整整一顆好吸引,肉地好彈牙,味道也甜美。

突然師傅端來一個小甜點,原來用來清味蕾,食一下道美食。
握壽司

壽司共有三款,分別有池魚、赤鯥和北寄貝。
所有壽司的飯和魚肉的比例都好恰當,飯的握度適中,入口不會硬實。池魚甜美,赤鯥因為燒過,油香迫了出來,加上魚肉上面的魚籽,味道鹹中帶鮮。北寄貝爽口,鮮甜就不在話下。

鮑魚配鮑魚肝醬
鮑魚切成磈,旁邊有一小碗用鮑魚肝部磨成的肝汁,用來蘸鮑魚食。肝汁帶有少少的鹹味,所以鮑魚不用調味,而且鮑魚用質好嫩實,整體的感覺不錯。飯是用來最尾蘸肝汁食的,味道可以用一個字來概括:鮮!

海膽杯
期待已久的海膽杯終於出現,好多海膽在飯上,一隻大甜蝦在面!海膽好奶滑細嫩,甘甜回香,吃完感覺好滿足。

魚湯
奶白的魚湯好重魚味,好像魚的精華都在裡頭,每一口都有濃濃的奶香味。

吞拿魚蓉手卷
紫菜好脆身,吞拿魚蓉非常細滑,麻香十足,飯也有調味過,握力適中。
果物
最後的水果是噴上whisky的密瓜,好香味又juicy,水份滿滿!甜度十足,為今日劃上完美句號。

有生之年可以品嚐如此美食,人生一樂也。
2017-06-14
$2000 (晚餐)
鮪魚三點
2017-06-16 283 瀏覽
【鮨文】作為一間高級的壽司店,它並沒有虛張聲勢地座落在高價地段,反而是隱身在元朗的小小街角內。它的名氣之大,吸引各路饕客來到一嚐師傅的出色手藝。為了要在一賭其風光,我早在兩個月前就訂枱了。店內麻省雖小,但五臟俱全。我今次沒有上bar枱,反而坐在餐廳的角落,以期待的心情享受著。今次我們的目標是 $1800 的 Omakasa,正所謂大有大食,一於來一次盡興的。茶碗蒸熱騰騰的一碗上枱,一打開碗蓋香氣四溢,除了濃濃的蛋香,還有蟹的鮮香味。矜貴的賣相盡是吸引,黃泊混在其中作裝飾。蛋蒸得好香滑,裡面有瑤柱粒和蟹肉,鮮味十足。岩蠔十分大隻,足足有我手掌大。雖然大隻但蠔肉非常爽脆!入口彈牙爽口,尤其蠔邊更是清爽,加上檸檬汁,鮮味更加特出。它不是海水的鹹香,而是有濃濃的奶油香。毛蟹 & 拖羅拖羅是野生的吞拿魚,所以肉質特別實正。師傅一片加上柚子汁,而另一片是燒過,燒過的拖羅油香更甚。毛蟹起肉之後混上蟹膏一同食用,慾仙慾死的鮮香味在口中力久不散。好欣賞師傅的刀功,拖羅切到厚薄均勻。其肉質上盛,完全吃不到有筋。海膽帆立貝天婦羅海膽鮮甜甘味,質感creamy,帆立貝天婦羅炸到香脆可口,內裡肉質嫩滑!兩者一凍

毛蟹 &拖羅

海膽帆立貝天婦羅
海膽鮮甜甘味,質感creamy,帆立貝天婦羅炸到香脆可口,內裡肉質嫩滑!兩者一凍一熱,十分有趣的配搭,但同是又互相補足。
拖羅三點
一點三款,賣相好精緻。粉紅色的中拖羅,用油子汁作調味,入口即溶,油份滿滿。之後就食吞拿魚的腦脥肉,卷著芽蔥,去一去油膩感,上有芥末的根部作調味,肉感好嫩滑。最後食最肥美的大拖羅,因為大拖羅的魚油比較豐富,所以燒一燒過後食會更能帶出其油香。
鴨胸
鱧魚
白梅貝

鴨胸、鱧魚和白梅貝
鴨胸燒到好香口,但又保留了肉質的水份和肉感。鱒魚其實都是鮭魚科,它的肉感比較彈牙,燒完之後十分香口,魚邊焦香,芥末根部的碎粒調味,甜甜辣辣的提昇了魚不少鮮味。而白梅貝大粒而且肉甜,肉質新鮮彈牙,食完還可以食其下面的昆帶,可以降膽固醇。

中間食一個小甜點過場,清一清味蕾。
握壽司
之後就食握壽司,有三款,分別由右至左為池魚、赤鯥和北寄貝。
赤鯥先用火𤆥燒香,將魚脂迫出,同時亦使魚皮帶有嚼感,魚身入口魚油香濃,我十分喜歡魚身上面的魚籽,鹹香味好鮮明。池魚精瑩通透,鮮甜味美。北寄貝吃著帶有果香,質地彈牙煙韌。這些握壽司的飯疏密有致,入口不會一舊舊。

鮑魚配鮑魚肝醬
鮑魚十分軟身鮮味,質感鮮嫩!旁邊有一小碗由鮑魚肝磨成的醬,十分清甜,可以把鮑魚蘸上這些肝醬再送入口中。最後可以把飯混上醬再食,當飯吸收了醬的鮮,簡直是美食。
海膽杯
如次澎湃的視覺效果!滿滿金黃色的海膽鋪滿了整個碗,上面有一隻大大隻的甜蝦。海膽好甘香、creamy,份量之多令人一飽口福之慾。
魚湯
湯頭好香甜,奶白色的湯說明了它的真材實料。每啖湯都香濃,感覺像在飲濃縮了三倍的魚湯。
吞拿魚蓉手卷
魚蓉好髮化,魚肉混合了芝麻,所以麻香味十足。
果物
最後食份水果這頓omakasa就完滿結束。這個密瓜真的多汁香甜,噴上威士忌作調味,酒香溶入果肉,但又不會嗆,大大增加了密瓜的甜。

食完這頓omakasa直覺美食的層次真的可以去到一個神才能觸及的位置,而鮨文正是一個可以讓我一嚐極至的美食,今晚的到來簡直不枉也。
其次值得一提這裡的服務真的十分貼心,不時有人來倒茶。如果有任何人問我推薦一間壽司店食omakasa,鮨文是也。
2017-06-14
毛蟹 &拖羅
鴨胸
鱧魚
白梅貝
2017-06-13 1336 瀏覽
鮨文係元朗好出名,今天終於嚟到。坐bar 枱,我鍾意!因為可以滿足視覺同味覺嘅享受。我哋選了$1,500的套餐,食物由師傅安排,我哋都唔知食乜㗎前菜已經夠特別,鮮淮山:原來浸過Wasabi ,入口爽脆之餘,亦有微微辛辣的感覺再來係黑松露瑤柱蒸滑蛋:蛋好滑,有瑤柱嘅鹹香外,仲有黑松露的香味,再加上金箔,實在太名貴啦刺身有4款:當中真鯛的魚肉結實又有彈性,捲上溫室BB芽一起吃,味道清新北海道毛蟹的蟹肉+蟹膏,點上少少的葱醋,更能帶出蟹肉的鮮味壽司有7款:其中的赤青魚係季節性的,不是經常有得食。赤貝:師傅大力一拍,赤貝就慢慢自行(再立刻放入口中,赤貝好似在口中唔凍蠕動咁),而肉質就非常爽脆。Toro: 肉質鮮嫩,魚味清甜並帶有少少油香最其待的海膽杯出場啦,見到師傅一層一層咁將海膽放在杯裏面,海膽鮮甜又唔腥,真係值回票價之後,師傅話我哋食咗咁多凍野,俾我哋飲返碗熱辣辣的魚湯(好細心呀)最後出場的就係赤肉蜜瓜,侍應仲幫我地噴上威士忌,蜜瓜又甜又多汁,食時仲有陣陣嘅威士忌香味

刺身有4款:
當中真鯛的魚肉結實又有彈性,捲上溫室BB芽一起吃,味道清新

北海道毛蟹的蟹肉+蟹膏,點上少少的葱醋,更能帶出蟹肉的鮮味
壽司有7款:
其中的赤青魚係季節性的,不是經常有得食。
Toro: 肉質鮮嫩,魚味清甜並帶有少少油香

2017-05-22
  • 海膽杯
  • 真鯛
2017-06-09 161 瀏覽
我和朋友選擇星期一到鮨文,因為終於訂到位啦!我倆選擇坐吧台,可以一邊聽師傅講解,一邊欣賞師傅的刀工。坐了一會,發現看著師傅每切一片生魚片,生魚片的香味就出現。而且一邊師傅講解食材,好像上了一堂日式料理堂。值得推薦的有很多,我選了幾款重點推介:1) 日式魚子蒸蛋魚子浸過甜醬汁,蛋好順滑,是我人生中吃過印象最深刻的魚子蒸蛋!很開胃,是一道高質素的前菜。2) 帶子天婦羅海膽卷第一次吃帶子天婦羅&第一次吃這樣子的配搭很新鮮的帶子!很鮮味的一個卷物!鮨文一大美食!3)海膽壽司很正宗的日式壽司造法: 用黃醋浸泡過的飯、恰到好處的握壽司配上新鮮的食材。4) 海膽杯不得不提的鮨文「海膽杯」,食完會真心好飽的!師傅真貼心啊,見我瘦瘦的,比多了我很多海膽!很高興,當然也好好吃!雖然元朗是遠離市區,但是鮨文真的是值得搭車入去食餐飽!
我和朋友選擇星期一到鮨文,因為終於訂到位啦!

我倆選擇坐吧台,可以一邊聽師傅講解,一邊欣賞師傅的刀工。
坐了一會,發現看著師傅每切一片生魚片,生魚片的香味就出現。
而且一邊師傅講解食材,好像上了一堂日式料理堂。

值得推薦的有很多,我選了幾款重點推介:

1) 日式魚子蒸蛋
很開胃,是一道高質素的前菜。

2) 帶子天婦羅海膽卷
第一次吃帶子天婦羅&第一次吃這樣子的配搭
很新鮮的帶子!
很鮮味的一個卷物!
鮨文一大美食!

3)海膽壽司

4) 海膽杯
不得不提的鮨文「海膽杯」,食完會真心好飽的!
師傅真貼心啊,見我瘦瘦的,比多了我很多海膽!
很高興,當然也好好吃!

雖然元朗是遠離市區,但是鮨文真的是值得搭車入去食餐飽!
2017-05-29
$2000 (晚餐)
  • 生魚片,帶子海膽卷,海膽杯
2017-06-07 1069 瀏覽
身邊的朋友對鮨文一直讚口不絕,聞名不如見面,今晚就相約居住於元朗的朋友一起到此享用廚師發板:Omasake $1800/位《茶碗蒸》 - 主要用上濕紫菜加上蒸蛋,拌勻後整體有淡淡紫菜香味。當中亦放了香菇和多粒瑤柱提味,表面亦灑上了金箔,增添了氣勢。//剌身//《初鰹》- 即是鰹魚BB。炭燒過,有陣陣炭香,可以芥末調味。魚肉爽口,雖然脂肪較少,但經輕燒後亦能帶出淡淡魚脂香。《深海池魚》- 雖然池魚一年四季也有,但現時正值池魚季節,池魚肉質亦最佳。此剌身肉質軟熟、有肉感,可見表面亦以火輕灼熟,並以薑蓉調味去腥味,再卷著可提味的BB蔥。《毛蟹》- 蟹肉拆出並拌上蟹膏,現時亦是毛蟹時節。毛蟹本身味道鮮甜,拌上蟹膏味道變得香濃而不膩。土佐醋味道只屬微酸,有提味之用。《中拖羅》- 又肥又滑,中拖羅入口不至於有立即溶化之感,但不失魚脂味而又魚味十足,配以青柚子作調味。《厚燒大拖羅》- 用火燒過,外層香口有色澤,以薑蓉、大蔥及芥末作調味,再於燒過後將魚油倒回剌身上,味道具層次。大拖羅通常帶有肉筋,亦是最香之處,所以入口雖然即溶但亦可再慢慢細嚼肉筋,陣陣香溢味道於口腔內徘徊久久不散。《帆立貝天婦羅配海膽

Omasake $1800/位

//剌身//

《帆立貝天婦羅配海膽》- 帆立貝的外層炸得薄而脆,而且顏色淡白而非一般的黃金,所以油膩感極少,令人難以抗拒;而帆立貝肉質嫩而多汁,配以香濃的海膽一併入口,有一軟一脆、一熱一冷之口感,味道亦豐富,紫菜新鮮脆口,令整體更加分。

《白梅貝配香魚》- 這兩款是九州食材。同碟有BB香魚,外層微脆,肉質甜而又帶點甘香,可點上青檸汁提味。
白梅貝大粒而且肉甜,肉質新鮮彈牙,不錯。

//壽司// 用手拿取,一件入口。可用面前的濕毛巾把手指輕輕沾濕,令手指不會黏著壽司

《鰯(Sardine)》- 時令魚。有細軟骨但可照食用。有香蔥及薑蓉至頂,用上豉油調味再用火𤆥,油脂立即溢出,十分香濃。

《平政魚》- 與油甘魚同科不同種,味道鮮甜,油份比較少及肉質較爽口。

《真鯛》- 日本最大的𩶘魚,清甜滑嫩。

《金目鯛》- 金目鯛先用火𤆥燒香,同樣地將魚脂迫出,亦令魚皮帶有嚼感,入口香濃且溶化。

《三文魚子》- 一粒粒晶瑩剔透有光澤,入口不單有嚼感,十分煙韌,而且三文魚子汁爆出絕無澀味,香甜而不腥。

《吞拿魚赤身》- 無肉筋,本身以配上醬油調味,令其鮮味更出,加上紫菜很可口。

《鮑魚配鮑魚肝醬》- 鮑魚軟身十分鮮嫩;鮑魚肝醬比蟹膏清甜,所以多蘸亦不會膩。
鮑魚肝醬矜貴,所以師傅會多給一個小飯團讓食客伴餘下的鮑魚肝醬。

《海膽杯》- 赤海膽蓋過杯面十分澎湃!色澤新鮮,每口都有滿滿的海膽,味道甚濃郁,回味無窮!

朋友沒有點選海膽杯,但
點選了另外兩款同樣出色的海膽壽司

-《北海道噴火灣赤海膽壽司》- 味道較濃,價錢亦較貴。其味道香濃而鮮甜,味道會於口內慢慢滲出來。

-《白海膽壽司》- 白海膽比較creamy - 無豉油,只配上俄羅斯魚籽醬輕作調味,但因為海膽味濃,所以魚籽醬會被蓋過但這點不重要,主角還是白海膽。

《魚湯》- 因為面層會有薄薄一層魚油,所以先以筷子拌勻。魚湯顯白,味道有陣陣魚的鮮甜味道,的確以鮮魚淆製而成。

//手卷//

《白身魚》- 因為肚子太撐所以要求只要半個。白身魚蓉味道和口感有點像吞拿魚蓉,味淡而鮮甜,內裡的。

//果品//

《日本哈蜜瓜》- 這個日本哈蜜瓜本身多汁又甜,再噴上威士忌作調味,然後滲入果汁之中,酒味不多但加上威士忌的甜很特別。
2017-06-05
$2030 (晚餐)