又來到每個月食好西嘅時間,阿女帶我去食呢一間廚師發辦順便慶祝埋母親節。$1000內嘅菜單已經有好多嘢食,一於嚟介紹一下。先有前菜三道,由淡食到濃味。用上高湯煮嘅蟹肉同秋葵搖身一變整成啫喱,好滑好特別。食用仙人掌脆身冇草青感。之後嘅刺身非常之有水準,當日是令嘅螢光魷魚🦑最為有印象,入口仲有啖啖膏液!鰤魚一物兩食,就咁食已經油脂澎湃,師傅用火槍燒過之後更加滋香。壽司有八款:深海池魚、梳子魚、金木雕、北海道帆立貝、野生銀鱈魚、松葉蟹膏壽司、中拖羅、北海道馬糞海膽,每一款都常溫進食,新鮮度出色,而且師傅已經為每一件壽司做好調味,食客連豉油都唔使點!特別鍾意佢嘅野生銀鱈魚,同樣帶有油脂感,魚香脆可口美,另外佢嘅中拖羅完全無筋口位,入口好軟好柔。最後仲有和食、湯品同甜品🍮

最後仲有和食、湯品同甜品🍮
2023-05-19 47 瀏覽
很久沒吃Omakase,看到了$988的tasting menu,當然要去一試前菜三品秋葵蟹肉清湯,入口即溶化,很順滑日本仙人掌,口感像蘆薈,清甜爽口合桃小女子,小魚乾配上合桃刺身四款深海池魚,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香螢光魷魚及醋麵豉,每一隻都非常飽滿活赤背,灑上柚子皮,入口鮮甜鰤魚,一件刺身,一件輕輕火灸過,紅肉魚,肉質緊實,油脂豐腴和食南京燒,有獨特的香味,配上香茅作調味料,配上金箔紫菜,清爽帶點泰國風味手握壽司8貫石鯛魚,師傅已經落晒調味,魚肉口感有咬口針魚,魚肉面爽介了幾刀,好爽,彈牙青魚,配上昆布,夾住一起吃,一件很獨特的壽司,細嫩鮮美,清爽香濃北海道帆立貝配柚子皮,帆立貝肉厚鮮甜,令人懷念火灸梭子魚,配上數粒芝麻,好淋野生銀鱈魚BB配醋麵豉,銀鱈魚本身就很肉質嫩滑,油份重中拖羅,色澤鮮紅沒有筋,入口有一種溫暖的感覺北海道馬糞海膽,看著師傅一層一層的把海膽放上,很期待,海膽甘口鮮甜,帶一點海水的咸香,令人忘懷最後是舞茸湯,湯頭十分清,一點油份也沒有,為整頓飯,作為結尾

前菜三品
秋葵蟹肉清湯,入口即溶化,很順滑
日本仙人掌,口感像蘆薈,清甜爽口
合桃小女子,小魚乾配上合桃

刺身四款
深海池魚,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香
螢光魷魚及醋麵豉,每一隻都非常飽滿
活赤背,灑上柚子皮,入口鮮甜
鰤魚,一件刺身,一件輕輕火灸過,紅肉魚,肉質緊實,油脂豐腴

手握壽司8貫

石鯛魚,師傅已經落晒調味,魚肉口感有咬口

針魚,魚肉面爽介了幾刀,好爽,彈牙

北海道帆立貝配柚子皮,帆立貝肉厚鮮甜,令人懷念

火灸梭子魚,配上數粒芝麻,好淋

野生銀鱈魚BB配醋麵豉,銀鱈魚本身就很肉質嫩滑,油份重

中拖羅,色澤鮮紅沒有筋,入口有一種溫暖的感覺

2023-05-01
2023-05-18 18 瀏覽
早陣子去日本旅遊訂了Omakase,回到香港,又想念了,發現銅鑼灣有$988 tasting menu,早一天就訂座了餐店坐位不多但很闊落舒服,tasting menu有前菜/刺身/和食/壽司及熱湯一共有三款前菜日本仙人掌,第一次吃新鮮的仙人掌,很新奇,咬下去帶爽,像蘆薈似的秋葵蟹肉清湯,啫喱狀的,味道清甜,入口即化合桃小女子是魚乾配甜甜的合桃刺身共四款,每一款都很新鮮深海池魚,清爽口感,帶點油脂,肥美螢光魷魚,輕輕火炙的魷魚,脹卜卜,味道鮮活赤背,加上柚子皮碎,新鮮的活赤背,無懈可擊鰤魚刺身2件,紅肉魚,一次過品嚐彈牙清爽和濃郁溫厚的味道和食是南京燒,魚質嫩滑無骨,調味料用香茅,所以味道帶點泰式風情,加上金箔紫菜,擺盤精美,感覺像fusion 菜一樣手握壽司八貫石鯛魚,脂肪豐富, 肉身充滿甘香油脂針魚,入口好爽,看著廚師一刀刀切下去,讚青魚配昆布,個人很喜歡這款,口感豐富,青魚跟昆布味道好夾,又不會蓋過青魚的魚香北海道帆立貝,肉非常的厚,鮮甜的口感,好新鮮火灸梭子魚,炙燒魚皮令油香突出銀鱈魚配麵豉,銀鱈魚肉質滑,油份重,也是我喜歡之一中拖羅,恰到好處的魚油脂,非常甘香北海道馬糞海膽,

一共有三款前菜
秋葵蟹肉清湯,啫喱狀的,味道清甜,入口即化
合桃小女子是魚乾配甜甜的合桃

刺身共四款,每一款都很新鮮
深海池魚,清爽口感,帶點油脂,肥美
螢光魷魚,輕輕火炙的魷魚,脹卜卜,味道鮮
活赤背,加上柚子皮碎,新鮮的活赤背,無懈可擊
鰤魚刺身2件,紅肉魚,一次過品嚐彈牙清爽和濃郁溫厚的味道

手握壽司八貫
石鯛魚,脂肪豐富, 肉身充滿甘香油脂

針魚,入口好爽,看著廚師一刀刀切下去,讚

北海道帆立貝,肉非常的厚,鮮甜的口感,好新鮮

火灸梭子魚,炙燒魚皮令油香突出

銀鱈魚配麵豉,銀鱈魚肉質滑,油份重,也是我喜歡之一

中拖羅,恰到好處的魚油脂,非常甘香

北海道馬糞海膽,海膽鮮甜鮮味,鋪滿壽司上,非常足料

最後是一碗熱哄哄的舞茸湯

2023-05-16 14 瀏覽
哩日約咗朋友去咗銅鑼灣食Lunch Omakase 🍣餐廳裝潢充滿日式,好光猛又企理,感覺好乾淨我地選了$988(1人前)🥗前菜三品擺盤精緻🏵有秋葵蟹肉菓子,仙人掌,合桃魚乾先食味道清新秋葵蟹肉菓子仙人掌第一次食,味道比較酸,但點旁邊既黑蜜糖又幾特別😉最後先食味道濃郁合桃魚乾🥢刺身4款石錭配酸汁味道很清新鰤魚2食,首先食前面柚子糊椒刺身先,之後食燒過配三色漬赤貝😍非常爽脆,配柚子皮更加鮮甜清新安康魚肝係海中鹅肝口感順滑🤤柔嫩香醇🍲和食西京燒銀鳕魚外層香脆,肉質嫩滑🐟完全唔腥👍配埋芥末籽醬好香口🍣手握壽司八贯羽太壽司金目鯛北海道凡立貝鯖魚梳子魚喜知次中拖羅北海道馬糞海膽有幾款第一次食😁羽太壽司屬於石斑種類,口感煙韌,帶點爽口梭子魚既魚皮上有斑紋很特别🤩炙燒魚皮令油香突出,魚油滲入魚肉及米飯中,非常甘香喜知次是北海道深海魚王肉質細緻鮮美湯樱花蝦面豉湯甜品紅豆雪糕總括質素好高,新鮮食材,師傅好用心烹調每道菜式👍店員親切友善

我地選了$988(1人前)

🥗前菜三品

擺盤精緻🏵有秋葵蟹肉菓子,仙人掌,合桃魚乾

先食味道清新秋葵蟹肉菓子

🥢刺身4款

石錭配酸汁味道很清新

鰤魚2食,首先食前面柚子糊椒刺身先,之後食燒過配三色漬

赤貝😍非常爽脆,配柚子皮更加鮮甜清新

安康魚肝
係海中鹅肝口感順滑🤤柔嫩香醇

🍲和食
西京燒銀鳕魚
外層香脆,肉質嫩滑🐟完全唔腥👍配埋芥末籽醬好香口

🍣手握壽司八贯
喜知次
中拖羅
北海道馬糞海膽

有幾款第一次食😁
羽太壽司屬於石斑種類,口感煙韌,帶點爽口

喜知次是北海道深海魚王肉質細緻鮮美

樱花蝦面豉湯

紅豆雪糕

2023-05-08
午餐
2023-05-15 16 瀏覽
銅鑼灣呢間鮨悠見網上都唔少人推薦,依家佢地做緊個set $988 ,就已包刺身、壽司、前菜、主食、湯同甜品前菜 3 點蟹肉清湯羊羹/仙人掌/合桃配魚乾師傅建議由蟹肉羹食先,味道最鮮甜同埋試到蟹肉既鮮味;至於呢個仙人掌我都真係第一次食,佢個味就好似蓮霧咁,清甜多汁食既時候加啲黑糖就剛好中和返/最後既合桃魚乾係我最鐘意,全部香口越食越開胃~ 刺身4選深海池魚-肉質細緻爽口味道甜美再配埋酸汁一齊食令味道再昇華赤貝-外層爽脆入口爽口彈牙食既時候加少少wasabi即可鮟鱇魚肝- 一入口就感覺到綿密細膩口感,配埋青瓜漬可以平衡返油膩感池魚-配三升漬味增加上芝麻 食既時候夾埋紫菜一齊食好香口和食燒銀雪魚配芥末子醬 –銀鱈魚西京外皮燒得焦香但入口肉質依然嫩滑,配上芥末醬黎食剛好,另外旁邊呢個胡蘆伴菜都可以食埋,佢造型好可愛~壽司 8 貫-羽太(即日本既石班) 肉質非常爽滑有好濃魚味再配牙蔥既獨特香味黎食兩者好夾-金目鯛 肉質細嫩甘甜,因魚肉有豐富油脂,所以師傅火灸過後入口更香口味美-北海道帆立貝 肥美鮮甜,加少少柚子皮即可提鮮-鯖魚卷 味道較濃加白板昆布一齊食,可以中和一下-松葉蟹伴蟹膏 呢個
銅鑼灣呢間鮨悠見網上都唔少人推薦,依家佢地做緊個set $988 ,就已包刺身壽司、前菜、主食、湯同甜品

前菜 3 點
蟹肉清湯羊羹/仙人掌/合桃配魚乾

刺身4選
深海池魚-肉質細緻爽口味道甜美再配埋酸汁一齊食令味道再昇華

赤貝-外層爽脆入口爽口彈牙食既時候加少少wasabi即可

池魚-配三升漬味增加上芝麻 食既時候夾埋紫菜一齊食好香口

壽司 8 貫

-北海道帆立貝 肥美鮮甜,加少少柚子皮即可提鮮
-鯖魚卷 味道較濃加白板昆布一齊食,可以中和一下
-松葉蟹伴蟹膏 呢個正呀入口係滿滿蟹肉再加埋蟹膏味道鮮味濃郁
-梭子魚 夏季常見白身魚,肉質雪白清香,幼嫩鮮甜火灸過後令油份滲出再配磨香芝麻黎食好香口
-中拖羅- 顏色粉紅,油分恰到好處而無筋,入口即融而魚味濃厚
-馬糞海膽-色澤橙黃,味道濃郁口感嫩滑

吸物-湯
櫻花蝦麵豉湯

紅豆雪糕
銅鑼灣地段搵到$1000唔使嘅廚師發辦,當然要大力推介,位要渣甸中心6樓!👍🏻廚師發辦✨先付三點高湯蟹肉秋葵羹,整成啫喱嘅口感,食落清新。第二道為可食用仙人掌,口感類似台灣蓮霧,爽爽脆脆的再加上黑糖為醬汁相當夾口;最後有日本銀魚仔配上甜蜜蜜合桃。刺身愛女薄切,晶瑩通透嘅魚肉食落魚味頗重,可以點上酸汁和蔥花;赤貝新鮮爽口又夠厚身;鰤魚上配上柚子胡椒,食落爽嫩有油脂感,腩位部份做上火炙,更逼出油份,軟柔得過份。和食銀鱈魚西京燒入口肥美,魚肉帶甜且無骨,加上芥末醬絕對係幸福嘅味道。手握壽司一共八款,包括▫️深海池魚▪️梳子魚 ▫️金木雕▪️北海道帆立貝▫️野生銀鱈魚▪️松葉蟹膏壽司▫️中拖羅▪️北海道馬糞海膽小編特別喜歡梳子魚配上磨香左嘅芝麻碎,肉質細緻;北海道帆立貝嗰種口感真係令人回味,貝質鮮甜厚滑;北海道馬糞海膽入口夠冰凍,近乎即溶嘅狀態;松葉蟹膏壽司食落甘飴,更有櫻花魚乾灑面,味道濃郁。吸物櫻花蝦麵豉湯相對地鹹香,清一清口腔裏面嘅魚香,預備食埋個紅豆雪糕作結。

👍🏻廚師發辦

▫️中拖羅
▪️北海道馬糞海膽

吸物
2023-05-14 74 瀏覽
#銅鑼灣地膽 今次去鮨悠食omakase,地點位於渣甸中心6樓;晚市主打廚師發板,我地揀左 悠Tasting Menu !全吧枱設計坐得舒服!🍴悠-廚師發辦 $988/位 (包括先付三点、刺身 4点、和食、壽司 8貫、吸物及甜品)🥗先付三点:有清湯蟹肉洋羹,淡淡嘅清湯十分鮮味;第一次食日本食用仙人掌,配上黑蜜糖,味道酸中帶甜,好fresh!第三樣就係合桃小女子魚乾,味道偏甜好開胃!🍣刺身4点:有薄薄香甜嘅深海池魚、口感綿密嘅鰤魚配柚子胡椒及炙燒鰤魚腩配三色漬超鮮味嘅活赤貝同以紫菜包住嘅池魚磯邊卷!各有特色,鮮味十足!🐟和食:銀雪魚西京燒配葫蘆瓜同芥末籽醬,煎得好薄脆嘅魚皮香口惹味!配埋滑溜魚肉,味道適中好夾!🍣壽司 8貫:有鮮甜爽口北海道帆立貝、肉嫩香甜金目雕、炙燒後迫出魚油嘅梭子魚、脂香綿密嘅中拖羅魚香滿滿嘅鯖魚配白板昆布, 口感帶點煙韌嘅野生銀鱈魚bb配醋麵豉醬、獨特香氣嘅鮟鱇魚肝及我最愛嘅北海道馬糞海膽,香濃厚實,入口鮮甜甘香溶化!🍲吸物:櫻花蝦麵豉湯,味道適中又暖胃! 🍦甜品有我最鐘意嘅紅豆雪糕,香甜可口;為精彩嘅Omakase劃上完美嘅句號!鮨悠 Sushi Yuu地址:📍銅

🍲吸物:櫻花蝦麵豉湯,味道適中又暖胃!

鮨悠 Sushi Yuu
地址:📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓
2023-05-07 29 瀏覽
如果海浪是大海的日常🌊那omakase就是車車的日常🤭今晚車車又同Caca一齊食好西, 嚟到位於銅鑼灣嘅鮨悠, 餐廳環境舒適, 長長嘅L型枱坐滿左人, 期待住師傅烹調嘅食物!✨️前菜清湯蟹肉洋羹, 洋羹入面有秋葵同蟹肉, 入口清淡鮮味, 日本食用仙人掌配黑蜜, 食落爽爽脆脆幾清新, 湯煮蕨菜, 爽口juicy幾開胃✨️刺身刺身有分別有深池配酸汁/活赤貝/鰤魚配柚子胡椒+另一片係鰤魚腩位配三升漬/池魚磯邊卷, 款款都相當新鮮甜美✨️和食銀雪魚西京燒配蓮藕片/葫蘆瓜/芥末籽醬食落甜甜地, 好厚肉, 鮮嫩彈牙壽司✨️羽太 石斑魚嘅一種, 魚味較淡, 肉質清爽彈口✨️甘目鯛油份重一點點, 口感柔軟✨️北海道帆立貝厚身鮮甜✨️梭子魚微微爽彈有油香✨️北海道牡丹蝦配蝦頭膏灸燒過嘅蝦頭膏甘香✨️鯖魚配白板昆布用紫菜夾住帶點紫蘇花, 質感厚實✨️中拖羅肉質肥美, 油脂甘香✨️北海道馬糞海膽鮮甜味美好滿足✨️櫻花蝦麵豉湯麵豉湯味道剛好唔會太咸✨️紅荳雪糕
如果海浪是大海的日常🌊
那omakase就是車車的日常🤭

✨️前菜

✨️刺身

✨️和食
銀雪魚西京燒配蓮藕片/葫蘆瓜/芥末籽醬
食落甜甜地, 好厚肉, 鮮嫩彈牙

壽司
✨️羽太
石斑魚嘅一種, 魚味較淡, 肉質清爽彈口
✨️甘目鯛
油份重一點點, 口感柔軟
✨️北海道帆立貝
厚身鮮甜
✨️梭子魚
微微爽彈有油香
✨️北海道牡丹蝦配蝦頭膏
灸燒過嘅蝦頭膏甘香
✨️鯖魚配白板昆布
用紫菜夾住帶點紫蘇花, 質感厚實
✨️中拖羅
肉質肥美, 油脂甘香
✨️北海道馬糞海膽
鮮甜味美好滿足

✨️櫻花蝦麵豉湯
麵豉湯味道剛好唔會太咸

✨️紅荳雪糕
2023-04-25
2023-05-07 13 瀏覽
很久未食Omakase ,今晚超🈵️足蟹肉清湯鮮味,配搭羊羹原來好夾、仙人掌未食過,有驚喜,合桃魚乾惹味。食廚師發辦刺身,當然是重點。幸好刺身新鮮💯,鮮甜😋😋。深海池魚、赤貝等全部優質,味道好像去了在日本的餐廳一樣那麼新鮮🥰🥰之前重點吃刺身,對熱食冇期望。但這間餐廳的廚師發辦連熱食都落了心思,銀鱈魚BB 外皮香脆,魚肉嫩滑,還有麪豉汁連胡蘆蓮藕伴菜也一絲不苟,造型有🩷每件手握壽司🍣的飯都柔軟適中,海膽🈵️溢,北海道帆立貝夠鮮、梳子魚加芝麻又香、中拖羅肥美、松𦳑蟹加櫻花蝦乾配搭香口豆腐樱花蝦湯簡單但好味,紅豆雪糕不過甜看着廚師精心炮製每一道菜色,弄出超高質的食物,渡過了一個開心的晚上!😌
很久未食Omakase ,今晚超🈵️足

豆腐樱花蝦湯簡單但好味,紅豆雪糕不過甜

2023-05-06 10 瀏覽
Omakase 一直令人期待,這間質素高,完全沒失望前菜有蟹肉清湯羊羹、仙人掌、合桃配魚乾,蟹肉鮮甜佩清湯,將本來平平無奇的羊羹升級。仙人掌做前菜夠特別,十分爽口加埋啲。合桃魚乾惹味!食刺身最重要是新鮮,這間餐廳食刺身不但新鮮,而且有鮮甜的感覺。擺盤精緻,👍🏻深海池魚用花瓣襯托,美麗絕倫赤貝橙橙地的顏色已很吸引,實在令人心心眼😍😍真的非常爽口👍🏻👍🏻銀鱈魚BB 熱辣辣,煎得外皮香但保留雪雨的鮮美, 配搭麪豉汁夠特色又好味。連胡蘆蓮藕伴菜也一絲不苟,造型有🩷思食做手握壽司🍣看似平平無奇,但都看到廚師的技術。每一件壽司廚師都用熟練的手法搓飯,看着廚師農飯團在小心翼翼地將新鮮的魚生放在飯團上,十分療癒🥰無論北海道帆立貝、梳子魚加芝麻、中拖羅、松𦳑蟹加櫻花蝦乾都很好吃,最愛是海膽壽司,無腥味又夠鮮
Omakase 一直令人期待,這間質素高,完全沒失望

2023-05-04 13 瀏覽
很久沒有在香港吃過那麼高質素的Omakase,今晚這個真是難忘的用餐體驗🥰前菜- 蟹肉清湯羊羹、仙人掌、合桃配魚乾平時很怕式樣更估不到這個用蟹肉㗎,清湯造成的羊羹是那麼美味。仙人掌更加從未食過原來味道咁甜,又爽口感特別,合桃魚乾做前菜更加醒胃刺身一向是我的至愛,每款刺身不但新鮮,而且有一種清甜的感覺,明顯是上佳的貨品香味,👍🏻深海池魚透明通透,配花瓣同藝術品無異🥲赤貝又爽又甜,銀鱈魚BB 聽到個名已經想食😋😋配 麪豉汁💯和食燒銀雪魚燒得非常香口,肉質嫩滑,胡蘆蓮藕做伴菜也很好吃看着廚師用純熟的手法做手握壽司🍣像一場表演。北海道帆立貝、梳子魚加芝麻、中拖羅、松𦳑蟹加櫻花蝦乾、海膽🈵️瀉的壽司都吸引到不🉐️了!湯用豆腐樱花蝦「淆」,紅豆雪糕做甜品,為這完美的一餐畫上句號

🥰前菜- 蟹肉清湯羊羹、仙人掌、合桃配魚乾

和食燒銀雪魚燒得非常香口,肉質嫩滑,胡蘆蓮藕做伴菜也很好吃

2023-05-01 336 瀏覽
同朋友仔食Omakase就最開心啦!今次就同車車🚗黎到銅鑼灣一間人氣日本餐廳,只做廚師發板,非常專業、專注!👧🏻Caca今次食乜嘢?Omakase Menu $1976 (二人前)前菜三品▫️清湯蟹羊羹(秋葵、蟹肉 )晶瑩剔透嘅清湯係以日式羊羹製法造成,清楚見到裡面秋葵同埋蟹肉,非常精緻!▫️涼伴蕨菜,微酸夠開胃。▫️食用仙人掌,口感有似蘆薈,外皮更脆,內裡更多汁。刺身四選▫️池魚-味道清甜。▫️活赤貝-爽口彈牙,略帶海水味道。▫️鰤魚+腩(配柚子楜椒),魚肉與魚腩對比分明,油脂美味。▫️池魚磯邊卷-紫菜卷包住嘅飯變成池魚肉卷,口感鮮嫩。壽司8貫▫️羽太(石班魚)- 較清甜,與食用花搭配更清香。▫️金木鯛 - 肉質彈牙。▫️北海道帆立貝,肉質肥美,柚子更突出解味。▫️牡丹蝦(配蝦頭膏)蝦肉好鮮甜,與面頭嘅蝦膏係絕配滋味!▫️鯖魚(白板昆布)- 與白板昆布搭配口感豐富。▫️梳子魚 - 第一次嘗試,魚味較濃,口感較實在。▫️中拖羅 - 肥美而不膩。▫️北海道馬糞海膽 - 滿滿的海膽,新鮮豐富。▫️銀鱈魚西京燒配芥末子醬 - 嫩滑肉質配上甜而微辣芥醬,非常美味。吸物-湯▫️櫻花蝦麵豉湯甜品▫️紅豆雪糕

👧🏻Caca今次食乜嘢?
Omakase Menu $1976 (二人前)
前菜三品
▫️涼伴蕨菜,微酸夠開胃。
▫️食用仙人掌,口感有似蘆薈,外皮更脆,內裡更多汁。

刺身四選
▫️池魚-味道清甜。
▫️活赤貝-爽口彈牙,略帶海水味道。
▫️鰤魚+腩(配柚子楜椒),魚肉與魚腩對比分明,油脂美味。
▫️池魚磯邊卷-紫菜卷包住嘅飯變成池魚肉卷,口感鮮嫩。

壽司8貫
▫️羽太(石班魚)- 較清甜,與食用花搭配更清香。
▫️金木鯛 - 肉質彈牙。
▫️北海道帆立貝,肉質肥美,柚子更突出解味。
▫️牡丹蝦(配蝦頭膏)蝦肉好鮮甜,與面頭嘅蝦膏係絕配滋味!
▫️鯖魚(白板昆布)- 與白板昆布搭配口感豐富。
▫️梳子魚 - 第一次嘗試,魚味較濃,口感較實在。
▫️中拖羅 - 肥美而不膩。
▫️北海道馬糞海膽 - 滿滿的海膽,新鮮豐富。

吸物-湯
▫️櫻花蝦麵豉湯

▫️紅豆雪糕
2023-04-25
  • 牡丹蝦
2023-04-14 30 瀏覽
#鮨悠 體驗了一場極致的Omakase盛宴。讓我們一起來看看這次的菜單🍽️。前菜篇🦀蟹肉秋葵洋羹(寒天製):口感滑嫩,蟹肉的鮮味與秋葵的爽口為這道菜增色不少。 🌵日本食用仙人掌配黑糖蜜食:仙人掌的清新搭配上黑糖蜜的甜美,創意十足。 🐠合桃小女子魚仔:小巧可愛的造型,合桃與魚仔的組合帶來了豐富的口感層次。刺身🐟深海池魚配酸汁:魚肉鮮美,搭配特製酸汁更顯美味。 新鮮赤貝刺身配柚子皮:赤貝的口感緊實,柚子皮的香氣令人陶醉。鰤魚刺身,配柚子胡椒:魚肉鮮嫩,柚子胡椒的提味作用讓味蕾為之一振。鰤魚刺身輕灸 配三色漬:魚肉經過輕灸後更具口感,三色漬為這道菜增添了層次感。🍱池魚姬邊卷入邊有細蔥,醃蘿蔔,芝麻,酸薑:滋味豐富,層次分明,魚肉與蔥蘿蔔等食材的組合相得益彰。主食🐠太刀魚南京燒伴南瓜蓉蘆筍,紫蘇花:太刀魚的香氣濃郁,南瓜蓉與蘆筍的口感互補,紫蘇花更為整道菜增添了視覺效果。壽司🍣石斑魚壽司魚肉鮮嫩,口感非常好池魚壽司魚肉有著獨特的口感和風味,搭配上壽司飯的滑嫩,讓人不禁想再咬一口。金目鯛壽司魚肉非常漂亮,口感也非常好,搭配上壽司飯更是一絕。北海道帆立貝壽司肉鮮美,口感爽滑,非常適合搭配梅酒🥃享用。

前菜篇

刺身🐟

深海池魚配酸汁:魚肉鮮美,搭配特製酸汁更顯美味。

🍱池魚姬邊卷

主食🐠

壽司🍣

石斑魚壽司
魚肉鮮嫩,口感非常好

池魚壽司

金目鯛壽司
魚肉非常漂亮,口感也非常好,搭配上壽司飯更是一絕。

北海道帆立貝壽司
肉鮮美,口感爽滑,非常適合搭配梅酒🥃享用。

輕灸太刀魚配柚子胡椒壽司
是一款非常特別的壽司,太刀魚經過輕微的灸燒,搭配上柚子胡椒的微辣風味,讓人驚喜連連。

灸燒梭子魚壽司
魚肉質地軟嫩,口感非常好,且搭配上醬汁的風味更是讓人垂涎欲滴。

大吞拿魚腩壽司
魚腩肉質地鮮嫩,入口即化,搭配上壽司飯更是美味無比。

海膽壽司
海膽的鮮甜味道非常濃郁,口感也非常好,是壽司中的一大經典。

甜品🍧
日本曲奇雪糕:香甜可口,為這場Omakase盛宴劃上圓滿的句點。

#銅鑼灣美食 #日本料理 #Omakase #鮨悠 #刺身 #壽司 #日本甜品 #美食推薦 #食評 #香港美食 #hkfoodie#hkmama #hkbaby #hkmamablogger #瑜珈媽媽 #yogamama #我叫天天 #翁柏天 #香港媽媽 #香港bb #育兒日常 #打卡 #親子日常 #我愛媽媽 #帶著呀仔食好西 #湊住呀仔都要食好d #ilovehk
2023-04-11 398 瀏覽
朋友移民在即,外國食日本菜比較貴,所以就同佢食餐Omakase當餞行。鮨悠同其他鮨店最大分別係每位食客黎到,店長會以茶道迎客。茶道嘅開端由和果子開始。之後店長會親自泡製抹茶,茶味回甘,正好中和剛才和果子嘅甜膩。朋友鍾意清酒,我地就叫左哩枝浦霞12,口感清爽甘甜,都算易入口。我自己唔太好清酒,只係小酌幾杯,另外叫左哩杯桃汁,離遠已經聞倒桃香味,又唔會太甜。Omakase套餐分左兩個價位,分別係悠($1,480/人)同悠($1,880/人),我地揀左後者,最大分別係多左刺身同和食,不過壽司就會少左,如果想食飽啲就建議揀前者。先黎前菜三點,順時針方向分別係蟹羊羹、伊達玉子同白梅貝,特別鍾意伊蛋王子,幾滑唔好太甜。鮫蝶魚魚邊三食 - 同一款魚,唔同切法令口感稍有不同,爽口得黎唔會太油。北海道真蠔雖然唔算好大隻,不過都肥美飽滿,配以土佐醋食,酸酸地幾開胃。鰹魚bb刺身厚切油潤,旁邊俾大量鰹魚碎圍住,令口感更豐富。北海道赤貝、北寄貝 - 兩款刺身都好爽口,不過我就鍾意前者多啲,因為佢多左陣爽甜味。北海道毛蟹已經去殼,啖啖肉食得方便,蟹肉仲帶少少海水鹹味,旁邊係毛蟹蟹膏,味道非常濃郁。間八黎自鹿兒島
和果子
抹茶
浦霞12
桃汁

蟹羊羹、伊達玉子、白梅貝
鮫蝶魚魚邊三食
北海道真蠔
鰹魚bb刺身厚切油潤,旁邊俾大量鰹魚碎圍住,令口感更豐富。
北海道赤貝、北寄貝
北海道毛蟹
間八黎自鹿兒島 , 食落帶啲爽口,腩位加左少少味噌,非常肥美。
吞拿魚腩好肥美,師傅將魚腩煙燻令油香更突出,上面加左啲櫻花蝦同炸蒜,多左啲脆口感。
吞拿魚腩
石村小芋 - 師傅將芋頭同冬菇、粟米仔、蘿蔔同露筍一齊住,清一清味蕾再迎接之後嘅壽司
石村小芋
左邊係青吉啫喱,酸酸甜甜好醒胃,右邊係自家醃蘿蔔夾芝士,蘿蔔爽脆,加埋芝士口感幾特別。
青吉啫喱 & 醃蘿蔔夾芝士
帆立貝壽司 - 師傅喺帆立貝表面界左幾刀,黎增加口感,帆立貝味道鮮美,上面放左柚子皮提鮮。
帆立貝壽司
深海池魚壽司 - 深海池魚網燒過,魚油甘香不膩,上面加左少少柚子胡椒,多左少少辣味。
深海池魚壽司
牡外蝦壽司鮮甜爽彈,上面還放了蝦膏,味道濃郁。
牡丹蝦壽司
赤鯥魚壽司輕燒過,魚油都迫晒出黎,師傅加左長蔥令整體油而不膩。
赤鯥魚壽司
中吞拿魚腩壽司油脂豐富,下面加左紫蘇葉,配搭幾新鮮,紫蘇葉味道雖然突出,但又唔會蓋過中魚腩嘅油脂香味,估唔到又幾夾。
中吞拿魚腩壽司
師傅話哩個鮑魚海膽丼淨係鮑魚都煮左四個鐘,所以食落有咬口得黎又唔會太韌,加埋馬海道馬糞海膽真係冇得輸,下面個白飯都唔簡單,因為係加左鮑魚肝醬入去煮,所以每一啖都食倒濃濃嘅鮑魚味,超正!
鮑魚海膽丼
前面係布甸蛋 ,食落好滑好香蛋味,帶少少彈口,後面係江戶前玉子,口感就比較軟綿,唔會太甜啱晒我。
布甸蛋 & 江户前玉子
五彩和牛 - 和牛出面五顏六色嘅係五彩米,平時比較少見,因為係慶節先會整,除左更加吸睛之外,軟嫩和牛仲會多左啲脆口感。
五彩和牛
食完油脂咁豐富嘅和,再飲返個舞茸清湯,清清地都唔錯。
舞茸清湯
最後以水信玄餅作結,哩個水信玄餅因為加左蝶豆花,所以係帶夢幻紫藍色, 配埋黑糖、黃豆粉同紅豆蓉黎食,非常滿足。
水信玄餅
總結,鮨悠價位同其他高級鮨店差唔多,但有部份菜式出面未見過,確係有驚喜,另外一開頭嘅茶道充滿儀式感都令成餐飯變成好特別嘅體驗。
和果子
五彩和牛
舞茸清湯
水信玄餅
2023-04-06 47 瀏覽
每月一次的我omakase又嚟啦,我嘅噢媽卡些伴侶今次就揀左呢間位於銅鑼灣既鮨悠!朋友極力推介嘅Tasting Menu🔥,食得勻各種時令刺身🐟同精緻日式料理🇯🇵!成個氛圍都好relax😌,一黎既開胃菜🥢就已經食到好滿足啦😋!我哋今次揀咗呢個$988嘅餐單,性價比超強,食到勁飽🥰🌟前菜三品🍱:- 寒天蟹肉秋葵💎,清新有趣嘅口感😋- 食用仙人掌🌵配食用花瓣同黑蜜糖,食落同蓮霧一樣🤤- 琥珀合桃配魚乾,甜甜地收尾💕🌟刺身🍣:- 深海大池魚🐠,肉質柔軟帶魚香,再加上食用花瓣同蘿蔔蓉,美味無比😋!- 野生赤貝🐚,新鮮爽脆帶甜!- 鰤魚,柚子胡椒 三色漬- 池魚基邊卷,用芽蔥、蘿蔔漬、薑捲着一齊食,別有一番味道🥰🌟和食🍛:- 太刀魚南京燒紫蘇花🌸日本番薯蓉,太刀魚燒得香濃,番薯蓉甜美軟綿!🌟手握壽司八貫🥢:- 以太魚即石斑🐟,彈牙有口感,清香魚味,好適合做第一件壽司,打開頭炮!- 地金目鯛🐟,魚油極香~- 北海道帆立貝🐚,肉厚爽甜!- 池海池魚🐠,口感軟糯,味道濃郁 - 中toro,又知感十足,入口即溶😍!- 梭子子魚,肥美鮮甜,上面加左芝麻,更加香口- 太刀魚,火灸過既太刀魚,魚肉嫩滑,師傅既

我哋今次揀咗呢個$988嘅餐單,性價比超強,食到勁飽🥰

🌟前菜三品🍱:
- 寒天蟹肉秋葵💎,清新有趣嘅口感😋
- 食用仙人掌🌵配食用花瓣同黑蜜糖,食落同蓮霧一樣🤤
- 琥珀合桃配魚乾,甜甜地收尾💕

🌟刺身🍣:

- 野生赤貝🐚,新鮮爽脆帶甜!

- 鰤魚,柚子胡椒 三色漬

🌟和食🍛:

🌟手握壽司八貫🥢:

- 地金目鯛🐟,魚油極香~

- 北海道帆立貝🐚,肉厚爽甜!

- 池海池魚🐠,口感軟糯,味道濃郁
- 中toro,又知感十足,入口即溶😍!

- 梭子子魚,肥美鮮甜,上面加左芝麻,更加香口

- 太刀魚,火灸過既太刀魚,魚肉嫩滑,師傅既切法,令魚肉加強口感
- 北海道馬糞海膽🐚,甘甜唔腥,非常回味!

🌟吸物🍲:
- 舞茸菇湯🍄,三𦳑作點綴,熱辣辣夠滋味!

🌟甘物🍨:
- 曲奇雪糕🍪冰淇淋,甜品同樣令人有驚喜😍!

師傅設計嘅餐單包含各種時令食材🍁,特別鮮味,全程都唔使醬油碟🥢,真係可以品嚐到食材原始嘅味道👍🏻👍🏻!