雖然這是一間細小的居酒屋,但裝潢非常有日本feel,絕對沒有侷促的感覺!原來店後面還有一個開放空間,最適宜用來開party!日本酒:文佳人純米吟釀($300)高知駅釀製的清酒,帶點果香,非常易入口。前菜:榨菜漬($28) - 唔辣又爽口。串燒: 鷄腎串 、鷄尾串、日本鷄肝師傅燒烤得恰到好處,最喜歡鷄尾串,鷄尾嫩滑又帶點油香,餐廳又為每枱客人準備一個爐仔來保温串燒,非常體貼,值得一讚!👍稻草熏烤鰹魚Bonito Tataki ($128)唔好錯過食鰹魚,因為係高知縣特產,師傅用稻草煙熏鰹魚,鰹魚除咗加添煙熏香味,還能保存到魚肉嫩滑!油甘魚琉球($88)來自沖繩島的油甘魚,預先要浸係醬汁一會,然後才切開,厚切有口感,非常鮮味。金宮燒酎汁浸帆立貝($88)帆立貝首先也是用金宮燒酎浸過,中間夾雜著蕃茄,酸酸甜甜好開胃。我哋兩個係「問題女子」😜😜,但日本經理非常有耐性講解每一道菜色做法和特色,今晚除咗食到美味的食物,還可以增加知識添!
日本酒:文佳人純米吟釀($300)
高知駅釀製的清酒,帶點果香,非常易入口。
前菜:榨菜漬($28) - 唔辣又爽口。
串燒: 鷄腎串 、鷄尾串、日本鷄肝
稻草熏烤鰹魚Bonito Tataki ($128)
油甘魚琉球($88)
金宮燒酎汁浸帆立貝($88)
2023-04-18
2023-04-18 363 瀏覽
店面已很吸睛,內裡前舖有四張枱及吧枱,後舖露天還有多張小食企位高枱,很有風味。日籍店員精通英語和粵語,而且態度親切,殷勤地介紹各式食品的做法和來源,當然來居酒屋自然要飲酒,各叫了梅酒和大大杯High Ball。前菜很特別炸菜漬物,串燒就叫了雞腎、雞皮和雞肝,都很惹味,魚生店員就推薦厚切油甘魚和甚有特色的金宮燒酎汁浸薄切帆立貝,好鮮味而且份量也不少,更有飛機貨白珠牡蠣,當然必試,廚師即席汁燒上枱很鮮味,之後餐廳音樂突然轉為地道鼓樂且加大音量,原來廚師即席表演稻草熏烤鰹魚,頓時全場香氣撲鼻,上枱的厚切鰹魚配乾蔥蒜泥及沾上柚子汁,實在超正,好一頓充滿純正日式氣氛的居酒屋。
2023-04-18
2023-04-17 327 瀏覽
高知駅 餐廳中環蘇豪嘉咸街46號地下G/F, 46 Graham Street, Soho, Central新開的居酒屋呢, 門口刻意的雜亂在中環多是靚妝餐廳形成了一個強烈的對比。每發現新餐廳, 都會想先人一步去試詆水準。串燒有個爐一路保持溫度。燒大蝦,大隻肉質彈牙哦,去掉蝦腸位置抹上了蒜汁來調味。燒豚肉大蔥,油香豐富。中,用了黑胡椒調味冷盤蕃茄加話梅汁,去了皮,吸了酸酸甜甜架梅香,好多汁juicy 雞肝刷了層燒醬汁,好粉好食鏗魚salad ,炙燒了面層,加牛油果同淋上醬汁辣辣地,問了是泡菜蜜糖汁,鏗魚食落質地結實,有咬口。牛油洋蔥麵豉湯煮蜆,好重牛油香,一吃愛上牛油濃郁的湯另一道是煙燻鏗魚,也是出名的菜式之一。蘸酸汁享用,同平時食刺身的體會分別好大的。見到佢成條魚肉串起燒,陣香味即傳到成餐廳每個角落,燒到表面熟,1成熟中間仍是刺身。Highball ,是日本whisky 加冰
高知駅 餐廳
中環蘇豪嘉咸街46號地下

串燒有個爐一路保持溫度。
燒大蝦,大隻肉質彈牙哦,去掉蝦腸位置抹上了蒜汁來調味。

燒豚肉大蔥,油香豐富。中,用了黑胡椒調味

雞肝刷了層燒醬汁,好粉好食

牛油洋蔥麵豉湯煮蜆,好重牛油香,一吃愛上牛油濃郁的湯

餐廳每個角落,燒到表面熟,1成熟中間仍是刺身

Highball ,是日本whisky 加冰
2023-04-17 222 瀏覽
好耐無去過日本,好掛住日本居酒屋… 老公同事介紹完全有日本feel居酒屋,連侍應都係日本人識講中文,仲見有日本人常客入去店內濃厚日本居酒屋色彩,似高知縣做主題,每晚師父示範傳統烤高知最有名 - 鰹魚,一邊飲酒一邊欣賞黑板寫上是日精選,經常會轉每次都要望一望,待應非常friendly會介紹有咩新鮮貨到店內有outdoor,壁畫畫上高知縣名物,高知城、桂濱、弘人市場、坂本龍馬….前菜炸菜漬中國炸菜食得多,第一次食日本炸菜,店員介紹前菜漬都係日本婆婆醃製送到香港,本店獨有!炸菜漬入口唔咸,似新鮮泡菜,雖然醃製,但入口仍然食到菜本身爽甜電氣Bran High Ball店員介紹電氣Bran High Ball,用日本電氣白蘭 (Denki Bran) 加梳打,微微焦糖味道鳴子舞高知出產清酒「鳴子舞」入口好醇清爽,唔辛口,好適合女仔飲牛油果蟹肉沙律見到一梳梳蟹肉加埋牛油果同清新青瓜,作為前菜又清新又鮮甜,上面仲有魚子同蟹子加添幾分鮮味稻草熏烤鰹魚 Bonito Tataki鰹魚係高知縣特產,用傳統嘅方法稻草熏烤,外層熏過,內面肉質仍然保持鮮嫩,夾旁邊茗荷絲、炸大蔥一齊食,呢個食法香港少有,唔駛去到

前菜炸菜漬

電氣Bran High Ball

鳴子舞
高知出產清酒「鳴子舞」入口好醇清爽,唔辛口,好適合女仔飲

牛油果蟹肉沙律

稻草熏烤鰹魚 Bonito Tataki
鰹魚係高知縣特產,用傳統嘅方法稻草熏烤,外層熏過,內面肉質仍然保持鮮嫩,夾旁邊茗荷絲、炸大蔥一齊食,呢個食法香港少有,唔駛去到日本食到高知風味

油金魚流球
用沖繩做法,用「獅王」油金魚係日本Q嘜認証有質素保證。油金魚先用醬油漬半日,無需點豉油已經好鮮甜

牛油清酒煮蜆
牛油香撲鼻入口有清酒香,大蜆煮得剛熟,肉質嫩滑,一啖酒一啖蜆,非常滿足

吞拿魚尾扒
吞拿魚尾扒係香港比較少有,店員講話餐廳入冰鮮貨,數量有限。吞拿魚加上醬油燒到脆卜卜,再加上木魚同薑蓉,癖走吞拿魚金屬汁,入口真係好有魚味

海膽意粉
意粉用海膽汁煮諗,意粉煮出Al Dente質感彈牙富嚼勁,再加上北海道海膽,十分鮮味

• 鰹魚半敲燒
  • 油金魚流球
  • 牛油清酒煮蜆
  • 吞拿魚尾扒
朋友又有好介紹,趁著星期五心情靚靚去拜訪,近 Soho 呢間高知駅。日本人做經理,廣東話口音未正。佢非常熱情介紹食物,我接受了佢嘅建議,先點了電氣 Bran High Ball,因為特別,混合了威士忌及大量香料,比一般 highball 無咁濃,冇咁辣,我覺得配串燒非常啱。同伴嗰一杯係男梅酒,非常濃郁的紫蘇葉香,味道甜美,好飲。先講重點稻草燻烤鰹魚,喺香港真係唔見有第二間做,用正宗日本稻草,明火在面前燒烤,等於表演一樣,聞到香噴噴的煙熏味,真係冇理由唔點,一各四片,都只不過係$128,完全唔貴,味道非常特別,極之香,軟林林的質地,完全冇鰹魚一般的腥味。仲食咗兩款鰹魚菜式,鰹魚他他,混合了高知農作物之一的青蔥,夾埋啲洋蔥絲及薑絲食,幾好味!香辣鰹魚片半牛油果,配搭唔同,呢款有啖啖肉口感,另一風味。串燒食咗三款雞尾串肥嘟嘟,日本雞肝非常香,雞胸軟骨串極爽,剛好坐吧枱看着面前燒烤,每台客人都有一個爐仔放串燒保溫,好細心,燒得好好。鐵板芝士炒蛋,在面前混合日本蛋、蔥及木魚,而之前雞蛋已加了味醂、水及豉油調味,芝香加蛋香,食得滿足。魚香辣雞翼,非常酥脆。員工很有禮貌,店子雖然細細,但佈置得很有氣

同伴嗰一杯係男梅酒,非常濃郁的紫蘇葉香,味道甜美,好飲。

香辣鰹魚片半牛油果,配搭唔同,呢款有啖啖肉口感,另一風味。

魚香辣雞翼,非常酥脆。

員工很有禮貌,店子雖然細細,但佈置得很有氣氛,呢間小店要再嚟。
朋友👱🏻‍♀️知道我鍾意食日本🇯🇵料理,每發現有好嘅日本🇯🇵餐廳🍴都會介紹俾我,呢次佢👱🏻‍♀️仲叫埋我一齊去添,咁我就梗係開心出席啦🤩餐廳名字叫「高知駅」,多年前去過 高知,不過就唔太熟悉 高知 有乜嘢美食😅,呢日終於飛雲嚟啦 🤩,我哋一邊食,餐廳總廚 同 日籍員工 經常為我哋介紹,等我哋知多啲👍,餐廳多使用產地直送形式購買,可以買到好多特別又新鮮嘅食材🤩$240「金紋世界鷹 純米吟醸 300ml」:係「小山本家酒造」嘅產品,淡麗辛口型,有清爽口感同果香,非常容易入口,有頗長嘅 aftertaste😋$28「開胃菜 Starter」:係「漬榨菜」(ザーサイ、漬物の搾菜),一啲都唔辣,味清、口感爽脆😋,幾特別🤩$88「油甘魚琉球」:呢個係時令菜式,「油甘魚」非常普遍,呢個「油甘魚琉球」就油份極充足但係又唔膩,甘甜鮮味😋$68「牛油果蟹籽沙拉」:牛油果🥑加蟹籽加大量蛋黃醬造成嘅沙律🥗,簡單好味😆$68「白酒牛油蛤蜊 Clams」:蛤蜊好肥美,每一隻都幾乎填滿個殼,用白酒牛油煮增添香味😋$128 「吞拿魚尾扒」:呢個「吞拿魚尾巴」形狀係一個大圓圈,好似一隻巨型啡菇咁🤩;魚皮燒到脆脆哋仲有少少c

$128 「吞拿魚尾扒」:呢個「吞拿魚尾巴」形狀係一個大圓圈,好似一隻巨型啡菇咁🤩;魚皮燒到脆脆哋仲有少少charcoal 香😋,魚肉味道濃郁😋,上邊仲加咗大量鰹魚乾絲,更加惹味😋

$128「稻草熏烤鰹魚 鰹のタタキBonito Tataki」: 燒着嘅稻草有紅紅火焰🔥🔥🔥,都真係幾大火🔥,廚師叉住鰹魚(カツオ skipjack tuna)放喺火中間熏烤接近1分鐘,鰹魚最外邊微熟,裏邊仲喺 sashimi,廚師跟住將鰹魚厚切一片片,鰹魚有濃郁煙熏味,水份有稍為蒸飯,令到 umami 更集中,正所謂有 tons of umami 😋;餐廳仲話每日都會有新鮮 カツオ skipjack tuna 送到餐廳🤩

$68「海膽意大利扁麵 Sea Urchin Linguine」:最後嚟個「海膽意大利麵」,用咗北海道🇯🇵海膽,將海膽撈勻喺意大利扁面先食,又係充滿 umami, 為呢呢餐畫上完美嘅句號🤩
2023-04-12 153 瀏覽
店內麻雀雖少卻五臟俱全 菜式用上地道的高知縣材料 侍應會在現場介紹每道菜式 誠意滿滿 感覺到這裡的菜式都是用心之作.日本高知縣面向太平洋而盛產豐富的海鮮料理 其中鰹魚產量更居日本之冠 提到高知鄉土料理 熏烤鰹魚更被視為高知縣的靈魂美食 稻草大火高溫將表面炙烤成半熟 與赤身軟腍的魚肉交織出外酥內嫩的口感 稻草煙薰時更為鰹魚增添一股煙燻風味🐟.鮟康魚肝奈良漬於坊間居酒屋較少見 鮟康魚肝調味得宜且口感順滑 搭配清新的青瓜片 能中和濃烈的魚乾味道 另外也很喜愛手作免治雞肉蓋 市面大多是月見雞肉棒 以雞肉餅呈現的相對較少 焦脆的雞軟骨串混合金黃色的蛋黃 咬下去雞肉及雞軟骨的比例恰到好處 滋味可口🍳.小店坐落於中環嘉咸街的斜路上 幾張木枱十多個坐位 配以牆上一些日本海報 頗地道的日式風味 放工後想與朋友小酌一番 這間居酒屋會是不錯的選擇🍶
2023-04-12 127 瀏覽
星期五一定要食好D! 🥰 同朋友本身想食其他野 但無哂位 見到有間裝修好日式既居酒屋 決定去試試!雞頸肉串 ($19)日本黑豚腩肉串 ($38)去居酒屋又點可以唔叫串燒呢! 大推腩肉串!! 肥瘦適中 好適合送酒!鮟康魚肝奈良漬 ($58)鮟康魚肝好特別! 平時食既係硬既一塊塊魚肝, 但呢度係將佢打成蓉 再撈埋奈良漬 好有口感!! 😍 同埋配左青瓜來食 好解膩! 稻草燻烤鰹魚($128)呢個係高知既名物! 廚師用燒稻草的煙慢慢煙燻鰹魚肉 再放人冰水緊實肉質 食個陣可以加上蒜 蔥 去除腥 大推點酸汁食 !! 好提鮮 未試過既一定要試下! 🌟話梅水果茄 ($58)金宮燒酌汁浸帆立貝 ($88)柚子魚生沙律 ($98)高知料理中意用水果入饌 所以我地叫左3款都係有水果係入面既! 魚生沙律用左高知既柚子 配埋幾款魚生 魚子同埋帶子 酸酸甜甜 做starters岩哂! 😋文佳人 純米吟釀 ($300)呢個係高知縣釀造既清酒 好易入口 有少少熱帶水果既香甜 輕鬆就KO一支! 🤣餐廳仲無限時 可以慢慢坐慢慢食慢慢傾計 好正!! 😍

雞頸肉串 ($19)
日本黑豚腩肉串 ($38)

鮟康魚肝奈良漬 ($58)

稻草燻烤鰹魚($128)

話梅水果茄 ($58)
金宮燒酌汁浸帆立貝 ($88)
柚子魚生沙律 ($98)

文佳人 純米吟釀 ($300)

餐廳仲無限時 可以慢慢坐慢慢食慢慢傾計 好正!! 😍

2023-04-12 101 瀏覽
等朋友喺中環放工,朋友介紹話呢間居酒屋d野食好唔錯,於是今晚決定去呢間日本居酒屋食dinner。一入到去日本老板好熱情,介紹特色野食比我地,我地就叫咗幾招牌菜。先黎一個開胃菜先,野菜燉牛舌,燉得好淋好入味。燒虎蝦, 蒜蓉汁同呢間店嘅特制汁,蝦殼燒到脆卜卜,好香蝦味,個汁同蝦都非常夾。鰹魚他他,係用大蔥,明河,味噌,醬油一齊撈埋食,好fresh,好青新。燒日本播磨白珠牡蠣,師傅用話清酒同自家制浜燒汁一齊燒,隻蠔非常肥美,好鮮甜,配埋個汁都好惹味。稻草熏烤鰹魚,師傅係用日本稻草燒再煙熏一下,老板話同埋大蒜絲夾埋燒堅魚一齊食,點埋佢地嘅秘制醬汁,鰹魚外面熏得好香,鰹魚非常新鮮,都係第1次食,非常唔錯。去居酒屋唔少得叫d酒飲吓,我比較鍾意飲甜d嘅酒,就叫咗白桃濁酒,好香白桃味,酒精濃度唔算太高,好啱女仔飲。

先黎一個開胃菜先,野菜燉牛舌,燉得好淋好入味。

居酒屋我去得多,個人黎講就我就好有經驗,第一樣野必定要先嗌返杯生啤,同一大伙們碰碰杯,基本禮儀啦;跟住就由佐酒小食食起,由淡到濃慢慢加上去,遁序漸進,最後每人整返杯燒酎,夾返D串燒,麵食,成個體驗咁就為之最fit啦。👇🏻📌佐 酒 小 食 -  ▪️ 雜 菜 煮 牛 舌 - ▪️ 鰹 魚 他 他 - ▫️ 先黎個開胃小食「雜菜煮牛舌」,牛舌煮到勁腍身入味,入口即化,味道較得岩岩好,唔會太鹹;「鰹魚他他」用上蔥絲、茗荷絲、味噌、醬油、清酒、青瓜絲一齊攪勻食,口感鮮甜清爽,配搭sake非常夾。📌浜 燒 - ▪️ 泰 國 虎 蝦 -▪️ 日 本 播 磨 白 珠 牡 蠣 - ▫️ 一路睇住師傅燒,一路聞住香味,好過癮,第一個燒物「泰國虎蝦」爽口彈牙,蝦頭蝦膏香味濃郁,非常滿足;「日本播磨白珠牡蠣」肉質相當肥厚,入口夠哂鮮甜,呢個必食!📌廚 師 推 介 -▪️ 鰹 魚 半 敲 燒 - ▫️ 輪到佢地最主打既「鰹魚半敲燒」,用上高知縣盛產鰹魚,運用日本稻草煙燻既傳統做法,將鰹魚帶出香鮮味,再配搭薑蓉、炸大蔥絲、蘿蔔絲僻走魚腥味,再點埋酸汁,完美配搭。▪️ 酒 類 - ▫️ 佢地酒類選擇好多,有清酒、生啤、cocktai
居酒屋我去得多,個人黎講就我就好有經驗,第一樣野

必定要先嗌返杯生啤,同一大伙們碰碰杯,基本禮儀啦;

跟住就由佐酒小食食起,由淡到濃慢慢加上去,遁序漸進,

📌佐 酒 小 食 -
▪️ 雜 菜 煮 牛 舌 -

▪️ 鰹 魚 他 他 -
鰹魚他他

▫️ 先黎個開胃小食「雜菜煮牛舌」,牛舌煮到勁腍身入味,
入口即化,味道較得岩岩好,唔會太鹹;「鰹魚他他」用上蔥絲、
雜菜煮牛舌

茗荷絲味噌醬油清酒青瓜絲一齊攪勻食,
口感鮮甜清爽,配搭sake非常夾。

📌浜 燒 -
▪️ 泰 國 虎 蝦 -

▪️ 日 本 播 磨 白 珠 牡 蠣 -
日本播磨白珠牡蠣

▫️ 一路睇住師傅燒,一路聞住香味,好過癮,第一個燒物
泰國虎蝦」爽口彈牙,蝦頭蝦膏香味濃郁,非常滿足;
泰國虎蝦

日本播磨白珠牡蠣」肉質相當肥厚,入口夠哂鮮甜,
呢個必食!

📌廚 師 推 介 -
▪️ 鰹 魚 半 敲 燒 -
鰹魚半敲燒

▫️ 輪到佢地最主打既「鰹魚半敲燒」,用上高知縣盛產鰹魚
運用日本稻草煙燻既傳統做法,將鰹魚帶出香鮮味,
鰹魚半敲燒

再配搭薑蓉炸大蔥絲蘿蔔絲僻走魚腥味,
再點埋酸汁,完美配搭。

▪️ 酒 類 -

▫️ 佢地酒類選擇好多,有清酒生啤cocktail
生啤

其中要推介既呢杯最強Lemon sour用左急凍檸檬
純米大吟釀

所以入口檸檬香味突出,夠哂透心涼呀。
最強lemon sour
2023-04-11
15 分鐘 (堂食)
生啤
純米大吟釀
最強lemon sour
中環新開了日式居酒店,OT的日子立即來試試。高知駅主打用高知的食材製作的高知料理。高知位於四國,盛產各種蔬果魚類。菜單分兩類,一是固定菜單,一是黑板上的菜單。黑板上的菜式會不定期更改,根據有什麼新鮮的食材去更換菜單。強烈推薦大家多點黑板上的菜式。總廚表示可以提前預約,並講低想食的材料/菜式,可以提前準備。嗚子舞 300ml $280去到居酒屋,酒一定是少不得,來試高知菜,當然要試高知產的清酒,嗚子舞的酵母曾飛往宇宙,再深沉6000米大海,以古法施壓釀造,中段開始偏辛口感。柚子刺身沙律 $98三文魚、油甘魚、帆立貝、魚子、黑魚子、柚子汁和柚子。魚是手釣的,並非網釣,食得出的新鮮。柚子亦用了高知縣出產的柚子,味道清新多汁,酸甜味適中。和牛可樂餅 $88可樂餅剛剛即叫即炸,上枱的時候還很熱。入面有薯蓉和芝士,加上和牛肉,可以配上柚子醬品嘗,減低油膩感。炸地瓜條 $58高知盛地瓜,炸地瓜條味道濃郁,配上明太子醬一流。雞頸肉串 $38雞尾串 $38雞翼串 $38串燒亦是居酒屋必點,推薦雞頸肉和雞尾。韭菜炒日本雞肝 $88下酒菜必備炒雞肝,配上sake飲,正!鰹魚半敲燒 $128/100gram高
中環新開了日式居酒店,OT的日子立即來試試。
嗚子舞
嗚子舞 300ml $280
柚子刺身沙律
柚子刺身沙律 $98
和牛可樂餅
和牛可樂餅 $88
可樂餅剛剛即叫即炸,上枱的時候還很熱。
炸地瓜條
炸地瓜條 $58
高知盛地瓜,炸地瓜條味道濃郁,配上明太子醬一流。
串燒
雞頸肉串 $38
雞尾串 $38
雞翼串 $38
串燒亦是居酒屋必點,推薦雞頸肉和雞尾。

韭菜炒日本雞肝
韭菜炒日本雞肝 $88
下酒菜必備炒雞肝,配上sake飲,正!
鰹魚半敲燒 $128/100gram
高知的代表料理,不得不提的一定是鰹魚半敲燒,用稻草燒鰹魚表皮,再放上滿滿的蔥蒜、薑末一起享用。
店員即場用稻草煙燻鰹魚。
鰹魚半敲燒
鰹魚肉質緊實、脂肪豐富,配上茗荷、紫蘇葉、用蒜蓉整的酸汁、薑蓉和炸洋蔥絲。不得不說,配上不同的配料後令鰹魚的味道升華了!終於明白為什麼鰹魚半敲燒是高知必試料理。
本來想再叫蜜瓜,但原來蜜瓜只可以存放5日,過左果味會冇咁濃郁,餐廳嚴格控制品質,蜜瓜剛好琴日用完。店員表示這款蜜瓜是全港獨家。蜜瓜糖度在13-15度之間,雖然甜度唔算高,但果味十足,下次要黎試下!
Lunch menu都抵食。
嗚子舞
柚子刺身沙律
和牛可樂餅
炸地瓜條
串燒
韭菜炒日本雞肝
2023-04-07 113 瀏覽
呢間超有特色嘅居酒屋,位於上環嘉咸街,雖然要行一條好長嘅斜路先上到嚟,但係為咗今日嘅美食都係好值得。餐廳以高知縣嘅特色料理為主題,雖然係小店,但係職員同埋舖頭嘅裝修都好高質,令你覺得身處喺日本嘅居酒屋咁。電氣Bran High Ball用咗日本嘅電氣白蘭 (Denki Bran)做base,佢本身都係一支雞尾酒,所以味道有少少甜,加梳打水勁夾。長芋山葵漬 & 螢光魷魚沖漬伴海膽汁舖頭有好多款漬物可以揀,今次我哋就試咗長芋山葵同埋螢光魷魚,長芋山葵勁爽口,螢光魷魚味道偏濃,好啱送酒!稻草熏烤鰹魚師傅拎咗個鐵箱上黎即場用稻草熏熟鰹魚嘅表面。猛火烤魚表面烤至微焦離火,再放人冰水緊實肉質。呢種做法係高知県嘅特色,之所以用到稻草其實係為咗去除鰹魚嘅腥味。咁繁複嘅煮法,出黎嘅就係一碟鮮嫩可味嘅鰹魚料理。虎蝦又係一味令人難忘嘅菜式,虎蝦鮮甜彈牙。居酒店必食之選。和牛三角腩和牛夠晒肥美,入口即化,油香留晒喺口腔度。雞翼串燒雞翼外脆内嫩,鎖住勁多肉汁喺雞皮入面。

電氣Bran High Ball

長芋山葵漬 & 螢光魷魚沖漬伴海膽汁

稻草熏烤鰹魚

虎蝦
又係一味令人難忘嘅菜式,虎蝦鮮甜彈牙。居酒店必食之選。

和牛三角腩
和牛夠晒肥美,入口即化,油香留晒喺口腔度。

雞翼串
燒雞翼外脆内嫩,鎖住勁多肉汁喺雞皮入面。
2023-04-07 121 瀏覽
朋友食完覺得好正,介紹左我黎呢到☺️好有日式小店嘅感覺,由香港站行上黎都要7分鐘左右時間,環境相對寧靜,放假前一晚黎小酌一杯,感覺去左日本嘅居酒屋一樣🏮今次食左幾款串燒同幾樣魚生,特色💮開胃菜🥕$28店家自製醃蘿蔔,清爽開胃💮鮟康魚肝奈良漬🥒$58店員建議夾青瓜食,味道係濃烈嘅魚乾味道,口感順滑💮話梅水果茄🍅$58本身蕃茄已經比平時食嘅甜,浸上甜酸話梅汁,令蕃茄甜味更突出,仲有淡淡桂花味💮金宮燒酌汁浸帆立貝🥃$88黑板上嘅菜式都係店家整嘅fushion日式菜,擺盤好西式,但日系感滿滿。底部灑上燒酌,食嘅時間連蕃茄搭上切片帆立貝,肉質鮮甜,味道非常特別💮柚子魚生沙律🥗$98成個沙律魚生多過沙律菜,勁抵食,有三文魚、帶子、吞拿魚、三文魚籽、同一勺魚子醬。配上西柚同沙律醋,魚肉肥美新鮮,唔膩💮雞尾串$ 19、雞頸肉串 $19、日本黑豚腩肉串$38、日本雞肝🐓$38串燒燒好後會放係一個爐仔上面,keep住溫暖,雞頸肉同雞尾我都未食過😆出奇地好食,肉質好軟嫩。雞肝質感緊緻結實;黑豚腩肥瘦均勻💮稻草燻烤鰹魚🐟$128睇住廚師係面前用稻草燒🤩帶一陣草香氣,附有日本茗荷、薑蓉、特製柚子汁,夾唔同嘅香料就

今次食左幾款串燒同幾樣魚生,特色

💮開胃菜🥕$28
店家自製醃蘿蔔,清爽開胃

開胃菜

💮鮟康魚肝奈良漬🥒$58
店員建議夾青瓜食,味道係濃烈嘅魚乾味道,口感順滑

鮟康魚肝奈良漬

💮話梅水果茄🍅$58

話梅水果茄

💮金宮燒酌汁浸帆立貝🥃$88

金宮燒酌汁浸帆立貝

💮柚子魚生沙律🥗$98

柚子魚生沙律

💮稻草燻烤鰹魚🐟$128
睇住廚師係面前用稻草燒🤩帶一陣草香氣,附有日本茗荷、薑蓉、特製柚子汁,夾唔同嘅香料就有唔同嘅風味,個人最鍾意柚子汁,除去左鰹魚嘅腥味仲帶到另一種鮮味出黎,咸咸酸酸,魚肉口感細嫩嫩滑

💮最強Lemon Sour🍋 $78
飲到日本嘅味道😋檸檬雪成冰,酒味加上檸檬汁清新味道,配串燒食好夾!!

最強Lemon Sour

💮白桃濁酒🍑 $68
驚個酒精太濃所以加左梳打,我諗如果唔加桃味會更濃,味道唔會太甜,果味香濃

白桃濁酒
鮟康魚肝奈良漬
話梅水果茄
金宮燒酌汁浸帆立貝
柚子魚生沙律
最強Lemon Sour
白桃濁酒
2023-04-07 83 瀏覽
老公趁假期前帶我去中環蘇豪試新餐廳,佢保持神秘感冇講食乜,直到去到店前先知係我最愛嘅日本嘢,外觀已極具日本風餐廳,入店內麻雀雖少五臟俱全,坐位滿滿,好彩老公預早訂位。店員話留咗露天位問我哋介唔介,我哋當然唔介喇,好似去咗日本咁, 感覺店員同客人好close。好有氣氛。Menu 選擇也不少 飲翻杯Small beer 同我嘅選擇最强 lemon sour 先。好爽呀! 好chill!開胃小食 坐低就送上 炆煮牛舌年糕牛舌煮得入味配Q 彈年糕。鐵板芝士炒蛋 店員推介 $58燒熱嘅鐵板送上時還霧煙,點員隨即倒入準備定嘅蛋漿內有芝士同cream,不停兜炒,蛋漿慢慢 凝固,香滑蛋跟芝士嘅拉絲,掂喎! 話梅水果茄 $58老公同我都好欣賞,香甜又多汁,凍凍話梅香又好醒胃。香辣鰹魚片伴牛油果 $98牛油果夾住醃過嘅鰹魚片,魚質緊緻配牛油果軟滑有層次口感又出奇夾喎,有點驚喜。柚子魚生沙律 $98材料豐富,有多款魚生角配上酸酸甜甜汁。三文魚,油甘,吞拿,帶子同三文鱼子,每款獨立好鮮,做沙律都好出色。鰹魚半敲燒 $128 (必食之選)用咗稻草薰烤鰹魚,好多客人都圍觀。表現即燒,味道同醃嘅完全不同,外面燒烤過

好有氣氛。

好爽呀! 好chill!

開胃小食 坐低就送上 炆煮牛舌年糕
牛舌煮得入味配Q 彈年糕。

鐵板芝士炒蛋 店員推介 $58

話梅水果茄 $58
老公同我都好欣賞,香甜又多汁,凍凍話梅香又好醒胃。

香辣鰹魚片伴牛油果 $98

柚子魚生沙律 $98

鰹魚半敲燒 $128 (必食之選)
用咗稻草薰烤鰹魚,好多客人都圍觀。
表現即燒,味道同醃嘅完全不同,外面燒烤過內裡軟棉。

2023-04-06
  • 稻草薰烤鰹魚
中環一向都係一個中西澮合嘅地方 有好多唔同嘅嘢食 今次嚟到呢間日本嘅餐廳 非常推薦店主係一個日本人 但係佢會嘗試同你講廣東話介紹食物😆感覺好親切 舖頭望落去個門面好細但原來入面仲有室外同室內環境 坐得好舒服😌今日主要想同朋友過嚟食下啲小食 本身都唔太肚餓 😆牛油果蟹肉沙律🥗$68入面嘅蟹肉非常豐富 啖啖肉 牛油果又好新鮮 加埋少量嘅芝麻醬同埋蔬菜 食落非常開胃牛油clams $68我非常鍾意呢碟 佢嘅clams牛油味非常香 而clams 嘅size 唔係細嘅版本 係偏向比較大嘅 😄食落去啖啖肉 好有口感 唔似平時出邊食嗰啲細細粒 🥲牛肉虎蝦$98好大隻就咁咬個外殼都已經食到好香嘅炭烤味 啲蝦肉非常彈牙 又唔柴 燒得剛剛好😏👍🏼日本白珠牡蠣🦪$78講說 我真係未試過食牡蠣有咁新鮮既海水味 食落完全冇腥味 仲非常鮮甜 呢個價錢係好值得👍🏼👍🏼油甘魚琉球 $88魚生好新鮮 完全冇腥味 油脂分布得好恰當☺️稻草熏烤鰹魚$128超級正😍未食過呢類烤魚 外皮燒得好香同埋係熟既 但裡面就係完全生同埋凍既😆真係好佩服師傅有咁高既烹調技巧鳴子舞 深海酒$280好中意呢款清酒 🍶飲落口好香醇 一啲都唔苦 我

今日主要想同朋友過嚟食下啲小食 本身都唔太肚餓 😆

油甘魚琉球 $88
魚生好新鮮 完全冇腥味 油脂分布得好恰當☺️

稻草熏烤鰹魚$128

鳴子舞 深海酒$280
好中意呢款清酒 🍶飲落口好香醇 一啲都唔苦 我好怕飲到苦既酒 不知不覺就會飲多左🤣重點係有靚靚清酒杯揀😍🥰