2010-04-05
數聞葵芳有一間"cafe"好出名,所以我o地就o向果間"cafe"邊飲邊等~一去到,當堂俾佢嚇o左一嚇~ 間o野o向係一條冷巷o度,心諗︰「唔通d咖啡好好飲??」本宮問老闆娘︰「有咩一可以拉到花?」,老闆娘話︰「我老公咩都拉到~」唔通espresso 都拉到咁強?! 行4人,3個叫o左老闆娘話網絡好出名o既flat white,而另一個叫Americano,仲叫o左個芒果拿破崙~ 作為一個對咖啡有少少認識o既本宮,對住e杯連最基本o既latte art都拉到咁肉酸,真係相當之失望~ 啖一淡友人1 o既flat white,再啖友人2o既flat white,再飲自己杯flat white,就更加失望,因為3杯flat white味道都唔同,好明顯係任個咖啡師沖,冇份量,冇比例可言~ 我果杯咖啡味好弱~ 只係滑而唔濃~ 而份芒果拿破崙,味道一般,並唔係驚為天人~作為一間cafe,最少最少都要坐得舒舒服服,令人可以消磨半日,可惜e間o野連坐一陣都極度唔舒服~ 點值得特登去呢???http://hk.myblog.yahoo.com/ultrabearhk/article?mid=354