2021-10-05
馬祖無限時台灣養生涮涮鍋 (旺角).台式火鍋近年係香港真係勁hit,係旺角新開嘅呢間連平日夜晚都好爆場,好彩我地book定前面一對情侶walk in都無位,食完發現真係好唔錯,最屈機嘅係佢無限時!.▪️$398任食套餐 ▪️.去到先揀湯底,鴛鴦鍋加$48,想食鴨血就梗係要揀番個麻辣鴨血凍豆腐鍋,另外台式火鍋店,都要叫返個馳名嘅養生鍋,我揀咗養生蟲草花桃膠雞鍋,大推!呢個湯底係越煲越好食😋個雞真係超級入味同嫩口,男朋友唔係特別喜歡食雞都話超好食.一嚟到就有個前菜小食,就係shake shake地瓜條,本來以為冇乜特別,出乎意料地好好食,外脆內甜,有辣粉,甘梅粉,蕃茄粉同埋紫菜,我揀咗紫菜粉,食完一條又一條!.我地揀左最平嘅set,因為佢最大嘅分別係肉嘅質素,但我倆其實唔算係好喜歡食肉,所以無乜所謂揀個最平任食就夠(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)結果無令我失望仲好驚喜,原來最平嘅set 有呢個安格斯牛頸脊都勁好食! 任食真係唔係好多餐廳會比高質食材,但呢個牛入口腍身又有牛香.呢到嘅丸類都好高質,貢丸彈牙充滿菇香;另外仲有爆芝牛丸,真係要細細啖咬,因為熱辣辣真係會爆出黎,我都差少少辣親🥵😛.飲品方面,依家出面
▪️$398任食套餐 ▪️
飲品方面,依家出面嘅台式火鍋餐廳好多都會有自家製嘅飲品,通常都有好多係冷泡茶,呢度除咗有冷泡茶同埋冬瓜茶,最令我難忘嘅就係愛文芒果茉莉花茶,淡淡的芒果香再加上茉莉花茶,甜度適中,完全唔會過甜又唔會過淡,打完邊爐好快就飲完一支ψ(`∇´)ψ
最令我驚喜嘅呢度竟然係會有熱飲櫃,入邊有熱嘅紙包茶,維他奶等等,雖然話打邊爐熱辣辣你未必會想飲熱野,不過係食完之後我飲咗一包熱烏龍茶感覺好解膩👍🏻🥰
最後梗係有甜品環節,呢度有好多雪糕杯選擇,Movenpick 以及Häägen dies,仲有kitkat脆皮雪糕條😋
📌 馬祖無限時台灣養生涮涮鍋 (旺角)
旺角彌敦道628號瓊華中心11樓
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️