馬哥孛羅咖啡廳

Cafe Marco
2013-12-13 7242 瀏覽
好重芝士味,不是太鬆軟的那種,頂的藍莓與藍莓醬好夾,食完沒有太heavy感。6寸的蛋糕,足夠6個人每人一片,朋友食到讚不絕口,好開心!加上用白色盒子包裝,份外精緻
6寸的蛋糕,足夠6個人每人一片
,朋友食到讚不絕口,好開心!

加上用白色盒子包裝,份外精緻
2013-12-11
外賣自取
  • 甜品
2013-11-23 6080 瀏覽
第一次來Café Marco食dinner buffet, 星期日至四要成HKD478位加一架…因為有朋友係呢度既會員, 話有旬嘢益街坊, 米約齊腳去擦餐勁囉! 我地6:30pm準時到達餐廳, 人多既關係, 慘被安排分開一大一細枱坐。 餐廳空間感大, 以白色為主調既裝潢, 顯得格外乾淨俐落! 見到細小既人龍, buffet閞始左喇…行一圏睇真d先, 都几多嘢食喎…刺身及壽司: 三文魚、吞拿魚、熟蝦、赤貝等無喱味道, 似雪藏左好耐甘喎, 得甜蝦比較鮮甜咋。熱葷: 咖喱雞、羊、豬等, 唔太辣, 肉質比較韌。白切雞肉几嫩滑。清蒸魚, 魚肉有點老。德國腸啖啖肉。沙嗲豬串燒就口感硬左d。燒豬仔肉排, 肉質有d乾爭爭。片皮鴨, 皮同肉片得恰到好處,鴨肉唔油膩, 加上青瓜、京葸、甜醬後再包上薄餅皮食用, very yummy! 薄餅皮夠薄但數量太少, 亦無refill, 簡直嘥哂d鴨。牛扒, 肉質實淨有嚼頭。海鮮: 生蠔比較細隻, 入口好鹹。凍青口、蟶子、蜆及翡翠螺毫無鮮味。長腳蟹,鮮味十足。蘇格蘭蟹鉗, 肉質爽滑。熟龍蝦及凍龍蝦, 龍蝦肉比較鞋口。甜品: 最好食係粟子蛋糕, d粟子茸好幼滑。 芒果

囉! 我地6:30pm準時到達餐廳, 人多既關係, 慘

刺身壽司: 三文魚、吞拿魚、熟蝦、赤貝等無喱味道, 似雪藏左好耐甘喎, 得甜蝦比較鮮甜咋

! 薄餅皮夠薄但數量太少
鮮味十足。蘇格蘭蟹鉗, 肉質爽滑
。熟龍蝦及凍龍蝦, 龍蝦肉比較鞋口。
甜品: 最好食係粟子蛋糕, d粟子茸好幼滑
。 芒果卷實左少少。 朱古力蛋糕, 有濃郁
既朱古力
。 芒果慕絲及芝士蛋糕既味道較淡。 最難頂係綠茶蛋糕, 綠茶味太濃, 質
感又散又濕。 聽講馬卡龍係好嘢來, 滿心期待, 點知第一次食, 發覺甜得滯
, 個餅有
d似雞蛋仔但硬硬的又唔鬆脆, 雞蛋仔仲好食呢! 嗜甜既我, 唔信邪, 再來一件有咖
啡夾心既馬卡龍, 感覺上好些少, 但都真係唔多啱我食囉
! 雪糕係大牌子既
Movenpick, 每次只可以取三球。
生果: 得兩款太少了, 西瓜一d都唔甜, 好彩有火龍果, 夠鮮甜

餐飲: 包一杯餐茶, 我地每人另外加左HKD48, 可以任點任飲啤洒、果汁、汽水及一
般既餐茶。 後尾餐廳又為每位客人贈送一杯潤喉熱飲
, 早知唔加錢喇!
餐廳既服務都唔錯, 侍應生們好nice, 收碟又快, 還會為客人既手袋或隨身物品扣上
防盜安全扣呢
! 可惜食物質素麻麻, 一次夠了!
2013-11-17
其他
今天又是我公司的聚餐的日子,今次選擇了「Cafe Marco」食dinner buffet,價錢成人都要$478+10%一位,我們一共9個人坐的位置都好近buffet 枱,所以取食物都非常方便,雖然如此,可是不少的counter 取食物都要排隊,buffet 一開始已經有十幾人排隊,每次可取三隻生蠔,生蠔的size 都幾細隻,問了廚師才知是澳洲的coffin bay ,初次入口都是感到比較鹹身,食了三隻都未能那麼快滿足,都是食咗其他東西才回來再食生蠔。開生蠔的counter 旁邊就是煮pasta及活煮龍蝦counter ,便是的排了不少人取龍蝦,所以我是想到都是遲些少才取龍蝦,於是我唯有取了龍蝦counter 旁邊的焗蠔先。焗蠔用了一些乾蒜及菠菜去焗,而且都幾細隻,入口真是好鹹又乾,後來我都是放棄只食了一隻。壓軸的當然是冷盤,龍蝦、蜆、長腳蟹、翡翠螺、青口、蘇格蘭蟹......,後其才轉咗凍蝦,有膏的龍蝦都是出了兩次,每次都好快俾人夾晒,幸好我都夾到一件,其後只得龍蝦鉗及冇膏的龍蝦開邊。幸好龍蝦的肉質都不會好韌,肉質晤算是好鮮甜,肉都是比較少。蜆及蟶子都是冇味,一點鮮味也沒有。 其後說

其後說到沙律方面,款式方面用shooter杯裝有蝦沙律、蟹肉沙律、八爪魚醋......其他沙律更有腸芝士沙律、五香牛肉、帶子青木瓜沙律、煙三文魚、巴馬火腿配蜜瓜...... 蟹肉沙律入口帶點微酸,材料有蕃茄粒、酸瓜、青瓜及蟹柳。蝦沙律只是有一粒蝦肉而且冇味,parma ham 鹹香味一般,都是晤夠肉香,塊蜜瓜晤夠甜。腸芝士沙律有一些青瓜、芝士、車厘子及腸仔,味道都是較清。帶子青木瓜沙律有紅洋蔥、青木瓜絲、帶子粒....帶子都幾爽不過鮮味一般,個沙律都幾清新。

刺身整體都不是太鮮刺身款式都有熟蝦、魷魚、甜蝦、三文魚、立魚、吞拿魚、八爪魚......三文魚及吞拿魚都冇魚味,又欠而且吞拿魚及立魚咬落又有筋,是希靈魚比較好食,魚子都好爽口,更是帶點酸香,甜蝦都算鮮甜日式冷麵及稻庭烏冬都有,更有一些配料及冷麵汁可以自已調配,配料有七味粉、紫菜、海苔......
之後試咗個中東烤餅及烤肉,不過個餅真是好乾又硬,個烤肉更是又硬又冇肉香。印度咖喱有印度烤雞、羊肉、薯仔雜豆......整體都不會好辣都迎合晤係太食得辣的客人。熱葷的選擇較少,我都只是試了少許,烤雞胸伴蕃茄粒、白酒煮青口、紅酒燴豬柳伴栗子、中式蒸魚、楊州炒飯......烤雞胸伴蕃茄粒我食過幾片,幸好都不會太嚡口,加上蕃茄粒酸酸地都幾開胃。楊州炒飯炒得都夠乾身。白酒煮青口都不錯,青口都好爽口入味。餐湯我試了一碗蕃茄湯,味道偏酸但都幾好飲。
都是講下今天的主角即煮活波士頓龍蝦,不過都是排隊又長等得耐,每次煮兩隻,一開二後總共四件半隻龍蝦,即是每次可有四位客人先取龍蝦,每次大約等10分鐘,但buffet開始到9時都有十幾人等緊,所以我都食咗甜品先才排隊取龍蝦。龍蝦都不是好多肉,不過即煮都烤得好香,都好爽彈更有三款汁可自行配搭,有蕃茄荷蘭汁、香辣茄汁及荷蘭汁
甜品款式都好多,雪糕選用了movenpick,而且有專人舀雪糕都好衛生,同時她又可以幫客人即做waffle雪糕加埋雪芭都有十款,後來我試了兩款雪芭分別是lime 及passion &mango ,不過都幾酸。雪糕的配料真是好多,而且更有馬卡龍,mm豆、朱古力碎、棉花糖、蛋卷......甜品枱雖是不是好大,但甜品款式都晤少,例如有豆腐花、朱古力噴泉、杏仁露、美式芝士餅、法式燉蛋、西米布甸、芒果蛋白卷......那麼我試過的甜品都不少,例如法式蛋白蛋糕(floating island)食落一陣泡,都帶有雲呢拿味,不過偏甜。沙巴翁芝士班戟的質感都幾軟身,有蛋香味同時有少少酒香,這是凍食。法式燉蛋的賣相令人感到最驚喜,用了個蛋殼裝住燉蛋,可是焦糖不是好夠脆,質地較實,不過好重蛋香。香草青檸士多啤梨凍忌廉一句已經可以表達,就是太酸又水汪汪。此外椰汁芒果西米布甸的芒果汁味道都是偏酸,但內有爆珠更是令人好有爆漿的口感,椰汁味香和西米都好爽口彈牙。美式芝士餅失敗在cream cheese 的味淡,餅身及消化餅底又腍。芒果綠茶mousse 真是好有清新的綠茶香,有綠茶粉的口感,而且帶點少許苦澀,最佳的就是比較低糖又不會太甜。最後杯餐飲凍檸檬茶是好苦澀難飲。
服務都好有效率,收碟都幾快,環境都不算好大,食物方面即開生蠔、魚生、龍蝦counter都經常出現排隊情況,排隊每次都要超過15分鐘,值到晚上九點幾都有人龍的情況,有點不快。生蠔又細粒,凍食龍蝦有膏的都只是refill 兩次之後都冇,最後只得龍蝦鉗!!熱食的款式不多,熱食的龍蝦又少肉,甜品的水準真是好一般,如果成五百元一位的自助餐我個人覺得晤值。
2013-09-13
5 分鐘 (堂食)
2013-10-04 3624 瀏覽
從前在香港食自助餐,價錢與食物質素及服務是成正比的,但現在似乎此情不復再了!昨晚一行三人到Café Marco食自助餐慶祝生日,七點去到只有五成客,被安排到一角的卡位,無可否認卡位是比較舒適,但對食自助餐而言卻是十分不便,因為它們的卡位是單邊出入的,坐在入面的朋友要前往取食物就有點……食物方面種類真的真的不多,但質素卻不見十分突出:長蟹腳 – 係不斷refill,但除鉗外,一般都較瘦細龍蝦鉗 – 一剪開就流出好多水,而且無咩味螺 – 好多沙生蠔 – 味道可以,有好濃既海水味,但細得可憐,而且每次只限兩隻,一直都無需要排隊,到後期終於都肯比四隻魚生 – 三文魚厚切,但唔夠肥美,有時仲有筋咬唔到,希靈魚有點咸但還可以,帶子反而係全晚最好的,十分鮮甜,可惜又係每次只可要一隻,縱使係全晚都無需排隊主打既即煮波士頓龍蝦 – 每次煮四人份量,每一轉要等十分鐘以上,味道可以肉質單牙,但要等太耐了,我們三個人只取了一隻分享甜品 – 馬卡龍係水準之上,藍莓芝士蛋糕還可以,紅莓芝士餅一點芝士味都唔覺,雪糕係moven,有幾好味都應該唔入酒店數吧熱食一點都唔吸引,只試了一個南瓜湯,但一點都唔突出巴拿馬哈蜜瓜,食一片就唔枇再食服務方面,三個人食完放左四隻碟係枱,三個人輪流出去取完食物回來,那三隻碟仍在枱上….負責分食物既服務員,一點笑容也沒有都算,同佢講只要三文魚跟帶子,最後碟上加多份八爪魚,過去要燒牛肉,服務員慢慢地黑起面行過黎切,跟住望住燒牛肉問要燒汁定黑椒,反而係分雪糕的女服務員要一讚,硬硬的雪糕就純熟地一球一球的靚靚的遞上.最後的餐荼 – 凍檸茶,因為下等既檸檬令成杯茶變得不知所謂以原價加一後過五百既自助餐黎講可以作出不建議去食既評價吧!
題外話/補充資料: openrice 的優惠卷只可四人以上用,cafe打黎reconfirm booking 時會問你join唔join member,但 join左都只係75折吧,一般信用咭都有85折吧!
2013-10-03
生日
2013-09-29 3025 瀏覽
一家14人齊齊食自助餐,以為貴野會好啦,點知...一去到就攞左好多長腳蟹,之前去詔一間酒店好好味!!!所以好想再食,點知攞九好多之後先知中伏~_~完全無味lo!!!!真係好掂!!攞左好多舊都無味...激死我:@之後個度有即煮龍蝦,每次只煮4舊,爆多人排...每次都要排20min...痴~~排完試下啦,點知得好少肉wo,一口食完就無,又5係特別好味..真係zzzd三文魚又5令,無咩味,得個厚字..平時我都會食好多gama,都食左2次無攞lu...屋企人都5想食..d甜品普普通通啦@@個度無咩食,所以食左2,3轉有得食下馬卡龍^^個檸檬好酸><雪糕係movenpick,都有幾多味,點都有多d啦!!!xde間酒店自助餐真係....全場得好少野食...唉..無樣好食~_~個度個電子爐有d剌耳聲...好辛苦...搞到耳鳴真係無咩好...所以我5食再去lu.....
一家14人齊齊食自助餐,以為貴野會好啦,點知...
無味海鮮
少肉龍蝦
三文魚剌身
多款甜品
d甜品普普通通啦@@個度無咩食,所以食左2,3轉
馬卡龍
有得食下馬卡龍^^個檸檬好酸><
朱古力雪糕

真係無咩好...所以我5食再去lu.....
2013-09-08
朱古力雪糕
2013-09-26 2076 瀏覽
朋友join左marco polo club 所以一齊去.buffet有75折, 不過都唔係特別平, 埋單每人$400場地冇景, 好似個飯堂咁都有d好野, 生蠔新鮮, 煎龍蝦同局蠔都ok, 雪糕ok之不過最重要係其他冷盤海鮮好好好好唔店, 龍蝦肉霉, 勝子有沙, 東風騾怪味食完之後30分鐘開始黎料, 屙左成晚米水屎, 家陣仲有d脫水以後唔會再去!!!p.s 以上內容屬實,本人亦已睇醫生,我想問下openrice憑咩話我內容失實唔俾我post?
朋友join左marco polo club 所以一齊去.

場地冇景, 好似個飯堂咁

都有d好野, 生蠔新鮮, 煎龍蝦同局蠔都ok, 雪糕ok

以後唔會再去!!!

2013-09-24
2013-08-12 926 瀏覽
前晚已經在另一酒店享有過自助餐,昨晚又到另一酒店吃自助餐,吃過自助餐後,返到屋企已經差不多晚上十一時,回家後將昨天的午餐及下午茶先行寫下文章,自助餐卻留待今天寫好了。去年十一月底,在下已為 Cafe Marco 寫過食評,今次卻因食物有所不同,所以又寫多一篇。而今次到達時間同樣是下午六時半,侍者安排了一排長長的餐桌給咱們,當安頓後,便可出去拿食物。和上次一樣地,先取生蠔,生蠔是即開即食,愨內充滿了海水,今趟只滴上檸檬汁,一口一隻生蠔,味道新鮮甜美也沒有腥味,所以生蠔亦很新鮮。刺身包括了三種魚生,有三文魚,鱲魚及吞拿魚,其中三文魚和吞拿魚是在下喜歡吃的刺身,今次的魚生味道就較普通。今次吃的龍蝦只是凍食,沒有去拿香煎龍蝦。今次的龍蝦膏卻有很多,差不多佔了半隻,而且肉質都很鮮甜的。而沙律有著各式各樣的凍肉,火腿及沙律菜,在下主要吃蔬菜,因此少取凍肉及火腿,而在下例必不需要添加任何沙律醬,隨即吃掉。今晚除了龍蝦之外,還有澳洲和牛,每次只可以取一塊,每一塊和牛的份量都是這樣大小,沒有特別大或小的。廚師會即場把和牛煎得 Medium 熟,不會 overcook,因此吃下都感到鮮味。這是第二塊和牛。

刺身包括了三種魚生,有三文魚鱲魚吞拿魚,其中三文魚和吞拿魚是在下喜歡吃的刺身,今次的魚生味道就較普通。
三文魚,吞拿魚及鱲魚
這是第二塊和牛。除了和牛之外,在下還加添了印度飯印度咖哩雞。除此之外,還有印度咖哩羊肉牛肉,可是在下既然嚐試和牛,就不試其他牛肉,而半肉在下不嗜好的。印度飯呈修長狀,與平時吃開的米飯不同,但米飯卻又粒粒分明;而咖哩卻未見很辛辣辛辣度可以接受的。
餐湯是香草青頻果忌廉湯,忌廉湯稠密度適中,也帶微微的香草及蘋果味道。
其實吃到這裡,在下幾近飽肚了,因此開始要食甜品了。

甜品吧看來,有各式的蛋糕和糕點,在下只是選擇了三款甜品士多啤梨凍忌廉太陽花籽杯蛋糕椰子七彩蛋糕。其中士多啤梨凍忌廉有點像慕絲強糕般的口感,而杯蛋糕上的太陽花籽造成一個忌廉,前者及後者都十分滑溜。
而最後就是Mövenpick 雪糕,這品牌雪糕是由瑞士入口,當中包括多種口味,而在下只是選擇了士多啤梨和朱古力口味,入口時感到滑溜和幾香口的。
這裡的環境及服務,一如上次般,沒有太大的分別,只是坐的位置卻有別於上次。
2013-08-11
2013-08-12 1921 瀏覽
來到孕期最後階段,孕媽媽其實不太能(胎兒日大開始逼著胃部)亦不想常常過份暴食;可在炎炎夏日帶著寶寶,在週末時段吃buffet實在是太舒服又便利的親子消暑活動,所以上月尾又約了blog友媽媽一家,齊到Cafe Marco食tea buffet!  預先講明,這裡大部分食物無論是選擇或質素,均遠不及妹店港威酒店的Three on Canton豐富吸引;但它亦有過人之處,首先是近期的梵高藝術展,成間店內擺滿了充滿朝氣的太陽花,以及梵高多幅名作,頓時令人心情大好!  又逐一介紹下午茶自助餐的食物吧,繼兩款果汁(分別是芒果汁及葡萄汁,味道遠不及Sheraton The Cafe),又有一款中湯,水準均是平平。之後有數款賣相不算吸引的muffin、danish,沒試了,以及Pizza及steak cut fries,其中薯條算是難得好吃的一樣。 來到熱盤選擇可算少之又少,繼炒米、炒麵、炒飯等頹食,熱葷的蓮藕豬手沒有改錯名,蓮藕是多過豬手十倍以上! 愛爾蘭炆羊肉其實味道挺好,但羊肉實在非常稀少,好不容易才撈到兩細粒.... 蒸豆腐無特別,比較開心是有時蔬供應,感覺上比較健康。再走幾步還有一個corn

來到熱盤選擇可算少之又少,繼炒米、炒麵、炒飯等頹食,熱葷的蓮藕豬手沒有改錯名,蓮藕是多過豬手十倍以上! 愛爾蘭炆羊肉其實味道挺好,但羊肉實在非常稀少,好不容易才撈到兩細粒.... 蒸豆腐無特別,比較開心是有時蔬供應,感覺上比較健康。再走幾步還有一個corner,有燒雞翼/膇、腸仔、魚柳、牛扒、雞心豆、沙爹等雜食供應,可是大多是快餐店水準,稍試幾款後就沒興趣再返兜了。

這裡的沙律也很乏味,以生菜為例,用的是普通生菜而非羅馬生菜,其他的配料也不新鮮吸引,連平時喜歡吃上一碟沙律的我也提不起興趣去拿。還有更多的冷盤及cold cut小吃,也是賣相與選擇均不吸引,又是提不起興趣去試。冷盤中有日式冷麵,可仍然沒試,至於刺身就吃了兩款,其實總共選擇也只得三款而已,連三文魚刺身沒有(壽司就有,不過總共選擇也不多,而且賣相不吸引),re-fill又很慢,以及擺放得頗為淩亂,整潔度很低分.... 還是晚市有專人負責切會比較好。其實冷盤中最吸引是蜜瓜及哈蜜瓜,十分的甜美,可惜就是沒有巴馬火腿,唯有當是生果淨吃好了。
這頓幫襯得比較多的咸點算是各式小脆法包多、芝士及三文治,令人慨嘆是這裡芝士也特別渣,質素欠佳,不過有款多士上的芝士又會美味得多,可見餐廳不是沒有靚貨,而是下午茶推較次等的平貨。三文治也試了兩款,在云云選擇中已算不錯的了。
buffet中也有中式的粥粉飯麵及點心檔,當中較為吸引是海南雞飯,味道不錯拿給識食寶寶很快就清光了;至於粥檔,配料選擇並不少,不過主角的雞粥色水很怪,我自己沒試,也沒敢拎給寶寶。點心則有有蒸馬拉糕、燒賣、炸春卷等,賣相平平也引不起我的興趣。

其實整個buffet真的非常沉悶,令人提不起勁,還好在來到甜品環節重現曙光! 其實我不是特別喜歡朱古力噴泉,但配料之中有buffet打底之寶---火龍果,又有菠蘿及多款配料,包括寶寶喜歡的軟糖,也可以給他稍為放肆一次吧!
至於全場最開心,而是唯一一個回本位,就是下圖的movenpick雪糕櫃! 雖然選擇沒有綠茵閣的豐富誇張,但也有8款之多,而且大多是個人心愛(也是M記最強勢的)奶味而非果味系列,實在令人無比興奮開心! 另一邊還有即焗的機械,可惜出品不是心太軟,而是疏乎厘,不過味道也不差呢!
8款movenpick任食!
來到甜品檯又是令人很開心,因為加插了太陽花的甜品選擇,份外精美吸引!! 當中推介之最要數太陽花cupcake,既好睇又美味,我前後吃了兩隻;另外沾滿「太陽花籽」的朱古力棉花糖也很別致,寶寶十分喜歡! 還有一款不是梵高特色甜點,但也很美味的是蛋白蛋卷,質感極其潤澤鬆軟,甜度又合適很討喜;其他甜品如雜果海綿蛋糕、芝士餅、燉蛋、蘋果金寶、啫哩杯、果撻、brownie則未算很突出,不過味道總算達到酒店級水平,比咸食類要吸引太多了。
甜品
太陽花cupcake
來吃下午茶自助餐,當然少不了下午茶靈魂的scone,不過這裡的出品較乾較實,比不上Three on Canton;如配上clotted cream會好一點,不過果醬選擇只得橙味,沒士多啤梨/玫瑰果醬,始終有欠風味。最後還有蘋果金寶、豆腐花,以及水果碟,總的來說甜品環節算是最出色的一環(幸好)!
雖然食物選擇不及早前所試的其他酒店buffet正斗,然而對於雙B來講已經很豐富吸引,無論是水果、果汁、壽司卷(淨飯+紫菜)、雞飯、三文治、scone、蛋糕,都讓他們吃得很開心! 至於我與老公,第一碟當然是先吃水果,除了主打清腸胃的火龍果,清甜的蜜瓜、以及果盤中的益眼藍莓也是推介,我們都是一吃而吃。

由於沙律太不吸引,我接著直接向刺身及熱盤進攻。刺身的吞拿魚有點根,不過新鮮度與魚味都不差,也吃了4-5件,其他的刺身壽司就算了吧。熱盤的沙嗲及燒雞都非常不濟,芝士也不行,三文治、脆多士等就還好,不過也是一件起、二件止算了。

老公果然是辣魔,很快去就吃到紅油淨雲吞,我也試了一隻,的確不錯,算是咸食中最驚喜的。他也拎了雞粥,賣相太差沒試,steak cut fries則是另一項驚喜,十分美味,不過來自助餐吃薯條實在太那個了,所以拎了一轉就夠了。我則繼續取了中湯、牛肉、豆腐及肉醬taco,除了刺身之外,其他仍是令人失望,特別牛肉是嚡到吞不到的程度,唉.... 至此對咸食已經沒了期望,決定提早開始展開暴吃movenpick:一來就先取最愛的香濃Swiss Chocolate及香甜Caramel口味,並且加上藍莓粒,以及特多朱古力醬,超美味超滿足!
Movenpick
如此美味的雪糕當然也與寶寶分享了,當然份量不可以太多;同時間也一起開始品嚐甜品,當中太陽花cupcake面層的花花又是深得寶寶喜愛,至於cupcake就基本上落在媽媽肚中。要讚那開心果醬的cupcake很香,質感鬆軟潤澤,相當美味呢,好吃得後來要再encore;太陽花籽棉花糖也令寶寶很興奮,雖然最後掉地的比吃進肚的還多。老公拎了豆腐花,也許是加了紅豆的關係,出奇地好吃;還有蛋白卷蛋又是無比鬆香軟綿,也是推介之列,後來也有重溫。

老公繼續吃中式點心,我無興趣還是努力吃movenpick雪糕好了,這次是焦糖+雲尼拿味,加上雲尼拿吉士汁,又是香甜美味,那香濃的奶味與細滑的質感實在是一流。再試更多的熱盤,繼續還是失落,結果變本加厲再取三球movenpick,這次要了Swiss Chocolate、Hazelnut,以及Maple Walnut,真是每一款都非常美味,令味蕾帶來無比享受,好幸福!
Movenpick
吃到中段侍應就連番詢問餐飲選擇,就提早選點吧;我點了凍檸茶,結果飲的是老公,玩的是寶寶;沒錯,好動寶寶十分喜歡吃檸檬,吃完又將之與太陽花併湊一起,大玩art creation,不亦樂乎。另一杯餐飲點了熱咖啡,不過最後飽到沒有飲就離開,兩杯也不知水準如何。

繼續吃吧,老公拎了新鮮出爐的原味souffle,成品賣相很一般,但吃來有很香很濃的蛋白味,我挺喜歡的! Brownie也算香濃不俗,還有脆筒就沒特別。我也encore了太陽花cupcake、蛋白卷蛋、scone及士多啤梨撻,當然少不了movenpick雪糕! 這次又要了Swiss Chocolate、雲尼拿,以及Creme Brulee口味,真好吃!
Movenpick及甜點
來到最後一輪,老公始終不是甜魔,仍然主攻咸食;我也趁機痴吃了多兩粒辣味紅油雲吞,同時掃埋最後一轉的movenpick---今次要了Swiss Chocolate、Caramel及雲尼拿味,亦是個人至愛的三款口味,再拌以朱古力味的souffle同吃(也不錯但以原味較香較推介),超級滿足!

雖然平均食物質素較為一般,不過以$228的價位又有OR的8折優惠,折後$205/位也算可接受,而且個人實在鍾愛梵高、太陽花,以及美味又多選擇的movenpick雪糕,總共吃了十多球絕對夠回本,感覺非常滿足! 最後這次雙B約會實在十分開心,期待下次再聚再食再玩呢!

2013-07-28
太陽花cupcake
Movenpick及甜點
2013-07-01 2499 瀏覽
鑑於之前滿多OK的評分,曾經想打退堂鼓去返BLT食brunch. Anyway, here I came. The buffet lunch was okay but given the price (HKD 300 @) and its variety of food, I would like to give it a higher rating. First of all, you don't want to miss the firm and crispy textured shrimps. They had a pure flavor that I skipped the dipping sauce. So were the jade whelks- fresh, chewy, and sweet. Of course, not all of them were jumbo size but the smaller ones were as tasty as the bigger ones. Unlike some of others mentioned before tha

Unlike some of others mentioned before that the crusher claws were salty and rubber-like, I was fortunate enough to pick the good ones. They were again, firm, juicy, and sweet. But, you had to act fast because many people were crazy about them as we were. I spotted some took like 15 pieces once @.@

However, I had to admit that the Australian oysters were just fair. They were fresh, crispy, but not much after taste. For sure, who would expect Gillardeau for a $300 meal? Above all, now isn't really the oyster season. Maybe we should come back another time for the oysters.

Other dishes like the steamed fish, siu-mei, made-to-order noodles, sashimi, and tempura veggie were ordinary. That was not a bad thing at all
. One highlight was the braised beef shank. It was tender and well balanced.

I probably had too much before that I could only try out the sesame dessert soup which was exactly how I liked it- not too sweet and full of flavor.
2013-06-30
  • Crusher claw
  • Mussel
  • Sesame dessert soup
  • Shrimp
  • Jade whelk
結婚一週年紀念日,老公見我近日瘋狂追鴨,一星期前已預訂鴨仔自助午餐慶祝,非常期待!自助餐正午12時開始,之前見網友提到鴨仔甜品一開始就被搶光光,今次預定時間準時到逹。一入坐已急不及待尋找鴨仔甜品,甜品部放左B.Duck鴨仔同水泡做裝飾,不過鴨仔cupcakes已只剩3隻,鴨仔icing cookies亦只剩3件!在我開心拍照時,老公提醒再拍就沒得吃囉,才快手留起2件靚靚鴨仔cupcakes和icing cookies!後來發現只有第一輪的鴨仔cupcakes才有3D的鴨仔造型朱古力片,之後的就變成頹版的平面鴨仔轉印紙,可能趕制關係,圖案稍微有點不完整。還好我和老公有私藏2份原裝版鴨仔cupcakes和icing cookies,留待甜品時間再慢慢品嚐。Cupcakes味道還好,上面的cream偏甜,鴨仔朱古力裝飾當然非常甜。Icing cookies造型可愛,但味道偏甜,重點是已經受潮變軟,香脆口感欠逢。同場還有鴨仔奶酪,上面放上鴨仔轉印紙裝飾,但只限首輪啊!後續的就變成普通的甜品,沒有鴨仔裝飾咯。這個口感軟滑,奶味很香,好吃!重點推介鴨仔抺茶mousse cake,鴨仔甜品中最好吃的

自助餐正午12時開始,之前見網友提到鴨仔甜品一開始就被搶光光,今次預定時間準時到逹。一入坐已急不及待尋找鴨仔甜品甜品部放左B.Duck鴨仔同水泡做裝飾,不過鴨仔cupcakes已只剩3隻,鴨仔icing cookies亦只剩3件!

重點推介鴨仔抺茶mousse cake,鴨仔甜品中最好吃的!香濃的綠茶味,甜道適中,口感軟滑,這是我唯一有添吃的甜品,其他都是試試就好。鴨仔裝飾是全個朱古力,也是唯一能夠安全保留到最後的。這款蛋糕維港鴨仔展出期內可以訂購啊,2磅盛惠$690。
同場還有鴨仔號列車,這是蘋果味蛋糕卷,味道OK但沒有抹茶mousse cake出色。不幸的是,鴨仔列車中途被人斬首,還好酒店方面迅速換上新的蛋糕卷,令鴨仔重生!
同場還有鴨仔cheese cake, 這個造型相對沒其他甜品精美。個人不偏好cheese cake, 味道和市面水準相若,喜歡cheese cake的可以一試。這隻鴨仔亦難逃被虜走的命運,溫馨提示:到進先拍照,待甜品時間再去就甚麼都沒有了!
鹹點方面有鴨仔形狀的薯餅,個人認為只吃到麵粉,卻吃不到薯仔味道,這個就可以pass了。

要重點推介的是即開法國生蠔,鮮甜肥美,每人每次限取2隻,我和老公都各自吃了半打以上,真的很有水準。廚師亦很細心,逐隻清洗乾淨再上碟,感覺非常良好。魚生質量亦不錯,三文魚很新鮮,吞拿魚還OK但沒三文魚好。長腳蟹亦頗新鮮,可以一吃。

另外,值得一提的是自家製迷你漢堡,有5-6款不同口味的漢堡肉,有蘋果牛肉漢堡,香草火雞漢堡等等,還有十多款醬汁和配料任你組合,很特別,味道很好。

最後要提一提雪糕部,這裏提供8種口味的Mövenpick雪糕,提供非常多的選擇,可以用杯裝或配雪糕筒,配料有10多種隨你選擇,喜歡雪糕的一定要留肚呀!

這次自助餐吃得十分開心,亦品嚐過各種鴨仔甜品。整體食物種類和味道均屬中上水平,反而鴨仔甜品造型精美但味道沒太大驚喜,但可以一次過見到大量鴨仔甜品,的確令人心花怒放。

在場所見酒店已經密密refill甜品,無奈大家都衝著鴨仔而來,實在有點供不應求,建議提早到逹,以免失望而回。
2013-05-19
紀念日
  • 鴨仔抹茶mousse cake
  • 法國生蠔
  • 迷你漢堡包
由於見評價不是太好,所以從來我都沒有考慮過食,不過都係隻RUBBER DUCK的關係,就來食LUNCH BUFFET。食物方面:性價比都算高,以 $26X 的價錢,可以食到生𧐢,雖然SIZE很小,但味道不錯,幾新鮮;不過開𧐢的員工的技術就很差,很多碎殼;甜品就尚算不錯;雪糕有MOVENPICK,有成10殼,很好;不過其他的食物,就很一般,不過以價錢來說,都算抵食服務態度:差;普遍都是不願意返工和服務客人;切魚生的,切完後都“掟”俾人今次的主角:RUBBER DUCK的甜品,只係“等”有鴨樣的甜品出來,出咗來後掛住影相,到想食時,就很飽。

題外話/補充資料: 其實今次寫食評的原因,都是想表達我對香港人的自私的憤怒。我都算早到,12:02左右(12:00開始),點知兩個主角(有RUBBER DUCK樣的CAKE),其中一個CAKE個鴨身而經不俾人攞咗,但是個CAKE原封不動;另一個CAKE的鴨頭俾人切緊,切完之後個CAKE都是原封不動;兩家人都只是將個裝飾品放在自己的枱面。這個兩個CAKE在之後兩小時都是和一個普通的CAKE一樣,放了兩小時,直至有人食完才換過新的;幸好,我坐得好近,有幸影到相,可惜兩個都好快俾人攞咗隻鴨,其中有個小妹妹企在個CAKE附近望住個鴨頭,等阿媽開刀,個阿媽就等冇人影相就立刻開刀,前後唔夠3分鐘,個鴨頭就咁不見了;我都唔明而家的父母為了自己的兒女的開心,就要犧牲了其他人的權利 或者酒店放一個係度俾人影相(不准食)會較好
2013-05-18
2013-05-07 256 瀏覽
波士頓龍蝦沒有鮮味刺身, 大致上ok, 但只得三文魚, 吞拿魚, 醋王魚龍蝦意粉廚師即叫即煮,汁好香有龍蝦味,蝦肉鮮甜,值得一讚雪榚有10多款味道 -- 開心果笆菲, double cream cheese,焦糖,咖啡,vanilla,青檸,朱古力........仲有好多 toppings 任你加... 值得一讚
波士頓龍蝦沒有鮮味
刺身, 大致上ok, 但只得三文魚, 吞拿魚, 醋王魚
龍蝦意粉廚師即叫即煮,汁好香有龍蝦味,蝦肉鮮甜,值得一讚

仲有好多 toppings 任你加... 值得一讚
2013-05-05
$268.2
母親節
  • 龍蝦意粉,三文魚漢堡
2013-04-27 206 瀏覽
近年每次吃buffet,心理都很怕要排隊等即開oyster / 即切魚生 / 即製 pancake 等。這裡最最大的好處就是少人,當然,少人是因為不算抵食,所以環境較清靜也較少自遊人,針無兩頭利啦!涷海鮮有蟹腳,青口,蝦,蟶子等。蟹腳一般,不算粗。蟶子有小小沙刺身都是例牌野,勝在夠新鮮。有些前菜小吃,味道不俗。煙三文魚蘆筍卷最好味,前後吃了五件!還有幾款cheese, cold cut等。見到有Spanish ham配蜜瓜,但ham沒有太多咸香,淺嚐一件就夠了。熱盤有即切西冷,鐵板燒,羊架,咖喱,即煮龍蝦意粉,燒味,湯等等。即切西冷值得encore, 肉質juicy 而且沒有燒得太乾太熟,但掛住食就忘記拍照了各類食物味道都ok,款式一定和紅磡海逸的超長自助餐枱無得比,但老實說也夠吃有餘了。甜品款式大約十多款,質素有點強差人意。brownie, cheesecake, 木糠布甸,lemon tart等等都沒有一款味道突出,沒能留下印象。。雪糕櫃是一大亮點,有十一個味的movenpick!!!!!!!!! 還有超多配料!今天試了其中九個味 (哈哈 勁誇張) 其中朱古力和tiramisu 最

刺身都是例牌野,勝在夠新鮮。

還有幾款cheese, cold cut等。

今天試了其中九個味 (哈哈 勁誇張) 其中朱古力和tiramisu 最好味!
自助餐包一杯餐飲,要了熱啡,只屬一般。

性價比不算太高,但如果adhoc想食自助餐又唔想同人迫想靜靜地傾下偈,這是不錯的選擇。
2013-04-20
  • 雪糕
父親大人牛一, 全家總動員出去食buffet慶祝, 由於要就我方便, 所以選擇咗呢間, 見佢介紹坐位有250個, 我仲以為好大地方tim~~ 上到嚟先睇到原來好細, 好處就係少人, 冇咁嘈, 少人爭食, 唔好處就係少食物選擇.............. 龍蝦海鮮湯送的, 每枱都有, 睇下你有幾多人, 我地7個人就比咗2甩........個湯好多料, 有龍蝦仔、魷魚、藍青口、魚、蜆、薯仔等等.........好濃味, 但我覺得鹹咗d~ 冷盤 我當時去到, 刺身只有4坎, 三文魚、吞拿魚、希靈魚、八爪魚, 唔知遲d有冇refill其他款, 因為我食咗一轉就冇再食lu~~ 基本上都好新鮮, 即叫即切, 但唔大片, 不過都叫厚切..........其餘仲有d壽司、冷麵、日式小食、生蠔、蜆、長腳蟹、龍蝦、白灼蝦等等............但大部份都偏鹹, 其是生蠔同蟹......... 頭盤1個中式湯, 1個西式湯, 仲有d麵包、芝士、沙律菜等等~ 但我冇興趣, 一樣都冇試過lor~~ 熱盤 有印度咖哩、中式、西式、日式、燒味等等, 但竟然即切果d係豬扒, 唔係牛又唔係羊, 有d

龍蝦海鮮湯

冷盤

頭盤

熱盤
有印度咖哩、中式、西式、日式、燒味等等, 但竟然即切果d係豬扒, 唔係牛又唔係羊, 有d失望lor~~ 如果想返本, 食多幾片和牛啦~~ 但每人每次只限一塊仔, 所以要行多幾轉...............

甜品
西式cake都有十款八款, 全部都偏甜, 中式糖水有豆腐花同馬蹄水, 但最吸引都係雪糕, 有成差不多廿款, 不過唔知係咩牌子? 可選擇淨雪糕、加wofu、加甜筒, 仲要有好多配料比你選, 有糖、朱古力等十多款, 好似去咗夾糖咁, 好開心...........
, 隔離仲有個小型朱古力噴泉, 有少許生果同棉花糖比你玩..........

飲品
每人送一杯, 額外的要自費~

其實如果你唔係食好多, 只想搵地方靜靜地傾下計, 食嘢又唔駛爭, 呢度確實係一個唔錯的選擇.............

好奇怪地呢度一開頭收碟好快, 但夜咗少少, 唔知係咪有d伙計收咗工, 冇乜人收碟, 好多時拎完嘢食返嚟都未收碟lor~~

我食咁多間buffet, 唯一係呢間拎生蠔係唔駛等, 仲要係叫開果只tim............鍾意食生蠔的人真係最啱~~

2012-05-30
生日
2013-01-21 181 瀏覽
週六早上於馬哥孛羅咖啡廳享用早餐,食物款式不少,有各式火腿凍肉、煙三文魚冷盤、各式包點、班戟熱盤、美味粥麵、沙律吧、日系美食、各式生果及燕麥早點等等。種類繁多,普遍賣相不俗。但因時間關係,實無暇試盡各款美食。簡單吃了數片火腿、牛角酥、班戟及奄列熱盤便匆匆離開,食物味道整體印象中規中矩喇!
[19/1/2013; Sat]
2013-01-19
$230 (早餐)