馬哥孛羅咖啡廳

Cafe Marco
2016-04-07 9980 瀏覽
第151篇, 開開心心寫篇給笑臉的, 在電腦中有好多相片都是未寫的餐店, 因為我是一個很喜歡吃Buffet的人, 就寫 Cafe Marco的 Lunch Buffet吧, Let's go Go Go Go~2015.12.28 今年聖誕前後公司額外放多了幾天假給員工當作新年禮物, 再加上自己取了好幾日假期接連在一起就放一個長假充充電, 是日為星期一, 決定約阿弟一家大小去吃自助午餐聚一聚, 近年常去的是Cafe on M 或 Sheraton, 自己唔悶啫, 與大家聚餐偶爾都要轉一轉場呢!   Cafe Marco 成人收費HK$308, 小童$198 + 10%.  今期撞正有Chartered Cards Promotions八五折, 而原來在此酒店消費都可享受海港城商場X'MAS 優惠: 渣打咭簽賬滿$1,800有Starbucks Coffee Vouchers 4張$25元送, 所以感覺上好抵 餐廳用餐區安排唔錯, 唔會好迫好嘈, 侍應幫到手快手一眼關七, 感覺良好!大家 settle down我就去攞幾隻即開生蠔開開胃先:師傅快手, 唔該晒!  蠔肉質厚實, 入口滑

餐廳用餐區安排唔錯, 唔會好迫好嘈,
侍應幫到手
快手一眼關七, 感覺良好!

大家 settle down我就去攞幾隻即開生蠔開開胃先:
Fine de Claire
師傅快手, 唔該晒!  蠔肉質厚實, 入口滑, 味微甜;  蠔裙邊十分彈牙,帶海水味, 好吃!
Fine de Claire
小朋友忍唔住, 攞咗聖誕cup cake
壽司唔差, 飯粒正常, 至少無實的的又或者好鬆散, 放得入口.
刺身叫了三文魚腩, 肥美可口, 其他有甜蝦, 八爪魚等等.
八爪魚好好食!
凍海鮮都有唔少選擇:
凍蟹、蝦、翡翠螺、青口
通常食完以上食物, 即我的'頭盤'後我就直接跳去甜品一環及食雪糕, 但今日honey話海南雞飯值得一試, 好啦, 見你咁熱誠推, 取回一客試試, 果然唔錯, 雞滑飯香!
其實這兒熱盤都頗多選擇, 但我已急不及待~ 食雪糕, MOVENPICK!!!
有八款口味任選
似乎是酒店自制雪糕
自制雪糕新地
今餐用咗大約$1900, 但我可以話好開心, 一家人一起雖然說吃什麼都特別好吃, 但有時都要花費一吓, 尤其是節日, book個自助餐全家人聚餐, 熱熱鬧鬧開開心心, 你見到老人家同小朋友由個心笑出嚟嘅笑容真係咩都假, 值得嘅!
2015-12-28
2 分鐘 (堂食)
  • 雪糕
在這裡吃過多次自助餐,下午茶及晚餐時段也吃過,因有會員優惠推廣7折,有些月份買3送1,四人吃餐最優惠 講番食物質素及價錢比較,海港城裡同集團的三間酒店,這裡算是最抵吃的一間 食物補充得很快,不時有大廚出來查看食物消情,侍應收碟服務也很有效率  凍海鮮方面都算肥美,凍蝦大隻夠彈牙 魚生也有多款,師傅絕不留手,非常厚切,可惜沒有帶子刺身…香蒜蒸開邊龍蝦,蒜味很重,個人認為海鮮熱食似終好味過凍吃,以前這裡更有師傅即煎新鮮龍蝦,夠火候,香氣撲鼻  甜品區新加了即製雞蛋仔,但可惜師傅手工未夠成熟,賣相也不太討好  外皮軟身,粉厚之餘也沒蛋味,雞蛋仔必定要外脆內軟才好吃!今期推廣中式食品,更見加插了很多懷舊小吃, 有齋燒鵝 大白兔糖,陳皮梅  等等,童年時的乾糧雜食……包羅萬有!本人覺得吃下午茶時段比較抵吃,因為食物跟午餐時段差不多,只係少了某些海鮮…但今期主題推廣中式食品,感覺上沒有國際美食那麼多選擇,起碼少了那些cold cut及芝士類食品,對我而言沒大分別 因為我很少吃,但朋友愛吃的便有點失望 整體上,食物味道也不過不失,加上優惠後平均每人四百多元的自助晚餐算是ok!

海鮮類
 凍海鮮方面都算肥美,凍蝦大隻夠彈牙
魚生也有多款,師傅絕不留手,非常厚切,可惜沒有帶子刺身
魚生刺身
蒜香蒸開邊龍蝦
甜品區
 外皮軟身,粉厚之餘也沒蛋味,雞蛋仔必定要外脆內軟才好吃!
薄餅窩夫區
即製雞蛋仔
今期推廣中式食品,更見加插了很多懷舊小吃, 有齋燒鵝
大白兔糖,陳皮梅
 等等,童年時的乾糧雜食……包羅萬有!
傳統小吃
因為我很少吃,但朋友愛吃的便有點失望

2016-01-12
魚生刺身
蒜香蒸開邊龍蝦
傳統小吃
  • Tea Buffet
2016-02-02 7254 瀏覽
曾經有一年的生日,有位長輩硬要請食飯,選址當然由長輩話事,做後輩的,不會諸多事實。但今年生日,卻由咱們後輩話事,於是選址是香港酒店的馬哥孛羅咖啡廳。既然是吃自助餐,當然是有不同的菜式可拱選擇,由沙律到海鮮刺身,以至熱盤到甜品,實在是應有盡有的。沙律主要由沙律菜,凍肉火腿以及煙三文魚所組成,當中亦有橄欖等選擇,而在下則主要選擇了煙三文魚及沙律菜,並沒有加上任何沙律醬,全以吃掉蔬菜的原有的味道。海鮮方面,有海螺蟹及小龍蝦,還有蝦在內,當中也包括了大的龍蝦和青口。而在下則選了龍蝦和部份海鮮,各款都具備了鮮甜味道。龍蝦可選大或小,而大龍蝦則開了邊呢!而刺身方面,則有三文魚鯛魚和希靈魚,在下只選了三文魚和帶子,帶子卻是鮮甜柔糯。除了長腳蟹和一般的蟹外,今晚亦有大閘蟹供應,每人一隻吧大閘蟹內的蟹膏也頗多,非常柔糯,滋味十足。熱葷亦有很多選擇,當中有咖哩,炒菜炒飯等供應,但是在下卻並非每道菜都能品嚐得到的。而在下則選了印度或咖哩雞和薄餅,亦有中式包點。甜品方面,一看就佑多花款,多以蛋糕為主,當然少不了雪糕和豆腐花吧。常中的海綿蛋糕則最合在下心意,質感柔軟若綿,豆腐花也頗為幼滑。今晚所吃的食物雖多,但

今晚所吃的食物雖多,但也不會拿取得太多呢!
2015-11-21
2015-12-13 8809 瀏覽
週年慶祝會,一間交通方便又連接大商場的酒店餐廳,固然是個穏當的推薦,更何況有其他意義呢!由碼頭一來走來都人山人海,穿過商場上階梯就輕易找到。一如其他酒店門口,已經有食客魚貫進入。。。不少都是大家庭聚會呢,而我們被分到中間位置,比較方便領取食物,很好。可以是老牌酒店樓底不算高,裝潢較實而不華,勝在空間都很闊落,每枱相隔較遠很舒適。冷盤選擇有龍蝦、長蟹腳、龍蝦仔、麵包蟹及即開生蠔等,基本的海鮮都有,新鮮度正常,亦補充流轉得很快,而龍蝦及長蟹腳肉質都彈牙,只是海水味道未夠,鮮味未夠滿足,而海蝦尺寸偏細,色澤不夠鮮艷。三文魚未見有雪,刀功切得較薄,味道可以接受。其實熱盤不是太吸引,未見有其他燉湯,一般中式老火湯,味道可以不會太咸。反而牛扒跟羊架,肉質比較優秀,咬落質地鮮嫩,肉味香濃,雖然要點一下醬汁先夠咸度,但不似其他自助餐會帶雪藏味。意粉即叫即煮,自選材料、份量及醬汁,忌廉汁帶有奶香,調稠得很好,熱騰騰又湯濃味足,值得一試。原來有提供煎熟的開邊龍蝦,需求量較高所以要等大約十五分鐘,被煎香的蝦肉帶點焦,熱食蝦味偏重,熟度剛好,口感彈牙,較冷盤好味及受歡迎。反觀沙律菜供應正常,蔬菜都很乾淨新鮮,
,較冷盤好味及受歡迎。
反觀沙律菜供應正常,蔬菜都很乾淨新鮮,唯配菜選擇不多,連粟米粒、提子亁都未提供,有點失望。另附近有幾款HAM及其他餐前小食,味道都美味
最驚喜的是有限定的大閘蟹送,一人一隻還跟姜茶,大概有四兩左右,蟹黃不太多,味道一般
甜品都有很多款式,而特別鍾情MOVENPICK的雪糕,口味有十幾種還有雪芭呢,差不多每種都有品嘗到,大滿足~我都試了梨跟青檸雪芭,青檸酸味十足,梨香又甜

總括而言,酒店服務都可接受,若未見食物水準提高,恐怕食客數量依然偏低。
  • 香煎龍蝦
2015-11-29 8541 瀏覽
有朋友生日,諗住食好啲,所以決定搵間酒店食自助餐。聽人講過喱間唔錯,而且地點方便,就黎試一試。預先book左位,黎到等左幾分鐘就有得坐。環境好舒服,每張枱之間嘅距離都ok,唔會好迫。同埋喱日唔多人,唔會話好噪。拎野食嘅位setting唔錯,鬆動嘅,就唔算好大堆頭好多野食,不過冷盤就都算多選擇,有龍蝦、長腳蟹、青口、螺等等。最吸引我嘅,就係佢有即開生蠔!因為生蠔係師傅一隻一隻嘅開,所以預左要排一排隊,好彩嘅就係今日無咩人,大約每次等3分鐘左右。同埋每次淨係拎得3隻開蠔開得都幾乾淨,無沙無碎嘅。唔算好肥美亦唔係太厚肉,不過仼食黎講都合格嘅,因為好新鮮,幾有蠔味同鮮甜味。其餘冷盤都ok嘅,開邊嘅龍蝦肉質一般,反而長腳蟹就有啲驚喜,好鮮甜爽口喎。翡翠螺都係麻麻,有沙。沙律吧好多選擇,一般嘅羅馬生菜、紅毛、車厘茄、煙三文魚等都有嘅。而salad dressing方面,我都係最鐘意千島醬,調味幾出色。熟食就以西式肉類做得比較吸引我。有羊架、燒牛肉之外,仲有烤龍蝦同即炒嘅龍蝦意粉。烤龍蝦唔係成日有,佢廚師烤完就會有個ding ding通知大家去排隊拎。我拎左3轉,烤得都好好,肉質爽口彈牙,少量適當嘅

熟食就以西式肉類做得比較吸引我。有羊架、燒牛肉之外,仲有烤龍蝦同即炒嘅龍蝦意粉。烤龍蝦唔係成日有,佢廚師烤完就會有個ding ding通知大家去排隊拎。我拎左3轉,烤得都好好,肉質爽口彈牙,少量適當嘅調味,帶起左蝦肉本身嘅甜味,自助餐黎講,已經算好高水準,值回票值。
其他嘅熟食,做得不過不失,正常酒店嘅quality。而甜品同雪糕我就唔算話食左好多款,因為實在太飽
希望下次黎食可以試埋佢地甜品師傅嘅手勢啦。

不過另外係服務方面,我好想俾番少少意見。食自助餐,一定會係咁拎野食,自自然然張枱就好多碟,正常酒店嘅侍應都會好勤去收碟。但係根據我觀察,最主要因為喱度嘅侍應人手唔係好夠,導致根本收唔切啲碟,我地食左一陣已經需要自己諗辦法去疊下啲碟,呢一點係高級酒店少見嘅,希望佢地能夠改善一下,咁就可以令個用餐體驗更進步。
2015-10-29 9135 瀏覽
從未試過食自助餐可以如此慳腳骨力,因為兜一個圈已經行晒兼一眼睇晒, 龍蝦梅嘅, 食羊架無薄荷醬點,咩雪糕都話無, 侍應見到碗碟直情視而不見, 擺到成枱都係,要攪到我自己搬走去另一張枱。講到食物味道,只可比四個字評語(完全唔掂), 湯類食物, 啲湯得個咸字, 花生糊好似飲花生油咁, 我十點幾走時,都仲有成大煲好似未郁過, 諗都諗到好食到咩程度。

2015-10-28
$422.4 (晚餐)
慶祝紀念
生日
2015-10-21 8602 瀏覽
ERDINGER Wheat Beer 艾丁格小麥啤酒 $90: 8.5分, 是晚就選來艾丁格小麥啤酒, 始終加入小麥的啤酒比較少見嘛. 啤酒汽泡細密, 質感清爽, 帶果香, 很討好.Roast marinated spare rib with cabbage salad and barbecued corn 燒豬肋骨配椰菜沙律及燒粟米 $160: 8.5分, 在各款選擇中, 先揀來燒豬肋骨配椰菜沙律及燒粟米. 豬肋骨燒得香口, 相當肥美, 配上的燒粟米亦幾甜美的.Roast herb-marinated half chicken with carrot and potato salad 香草燒雞(半隻)配甘筍薯仔沙律 $160: 8分, 接下來, 也揀選了香草燒雞(半隻)配甘筍薯仔沙律, 半隻的燒雞, 份量算不少了, 肉質未算太嫩滑, 但香草味道就是幾香濃的, 配上甘筍薯仔沙律, 也不錯.Pan-fried sausages “Nürnberger”style with sauerkraut and mashed potato 香煎紐倫堡式肉腸配酸椰菜及薯蓉 $150: 8.5分,
Pan-fried sausages “Nürnberger”style with sauerkraut and mashed potato 香煎紐倫堡式肉腸配酸椰菜及薯蓉 $150: 8.5分, 本來只打算一人一款主菜, 但好像不太夠喉, 那就在加算一款香煎紐倫堡式肉腸配酸椰菜及薯蓉, 肉味香濃, 熱度對辦, 配襯一口艾丁格小麥啤酒, 當然的匹配.
Selection of ice cream (2 scoops) 雪糕 (兩球) $85: 8.5分, 來到甜品的環節, 不用說甚麼, 是來六球Movenpick雪糕吧, 這樣子吃雪糕, 才見滿足吧. Movenpick雪糕, 質感香滑, 這晚的六款味道中, 我就最喜歡雲尼拿, 瑞士朱古力, 以及啤梨. 吃完那麼多肉類主菜, 吃吃雪糕消滯, 實是最佳享受.
Apple strudel with vanilla sauce 蘋果酥卷配雲呢拿汁 $85: 8.5分, 也來一客經典的德國甜品, 蘋果酥卷配雲呢拿汁, 蘋果酥卷熱辣辣, 酥皮幾香脆, 蘋果不會太蓀, 加上雲呢拿汁同吃, 是幾甜美的.
2015-09-30 8749 瀏覽
今天下午去左呢間食lunch buffet,之前見有咁多負評,又話少野食唔好食,但我去到見到又唔係喎,有好好多野食呀,閒日去食,埋單277,都唔算好貴,係食得超飽囉!午餐buffet都有馬卡龍食,我少可見到,我之前都係食晚餐或sundaybrunch先食到馬卡龍,呢度馬卡龍仲有好多款味道! 海南雞飯一碗,我覺得所有食物中最好食,比其他酒店的好食點! 熱食款有些食物普普通通,但味道唔差, 甜品款都唔少,豆腐花,楊x金撈都幾好食, 有movenpick雪糕超過十款,好多味道都有,buffet食到咁多味都抵食啦! 午餐8折,食落又唔覺差,又多野食,ok的!
2015-09-30
  • 海南雞飯
  • 煎牛仔骨
2015-09-21 7238 瀏覽
Cafe Marco自助餐司令有尼間酒店既會員卡,所以間唔中都會黎食下。隔左一段時間冇黎過,一黎即刻比驚喜我啊,啲甜品轉曬新款之餘,仲非常吸引啊。一開波拎左沙律食先,款式好多,有整好左既,亦都有得自己隨便配搭既,司令最中意夾埋煙三文魚去配沙律菜啊。之後主攻海鮮,Cafe Marco好既點就係有即開生蠔,雖然每次只可以三隻三隻咁拎,但師傅手腳都算係快,唔需要等好耐就拎到,即煎龍蝦亦係回本位😋!其他既海鮮亦都鮮甜,燒牛肉同羊架猶其出色!但唔多講啦,大家有性趣自己去試試佢啦。食左兩三輪,司令即刻進攻甜品,將有興趣既拎曬返尼,估唔到一排冇去,甜品都進步唔少,唔知係咪天氣漸涼,佢地特別出左一個暖櫃裝住既甜品系列,入面既蘋果金寶真係非常好食,好似岩岩出爐咁,熱辣辣,又香玉桂味,尼到既馬卡龍甜度比較低,但司令覺得反而仲好,一口氣食四五六粒都唔會漏,其他既蛋糕亦多數行精緻路線,但又唔會得個樣。特別一提既係尼到既雪糕係用movenpick,而且每次供應成個雪糕櫃咁多既款,司令望過都起碼超過十款架(唔似有啲自助餐咁小家,每次供應得2-3款味),仲有專人筆雪糕比你添,唔驚啲雪糕比人整到大雜燴咁啦。非常推薦大
Cafe Marco自助餐
食左兩三輪,司令即刻進攻甜品,將有興趣既拎曬返尼,估唔到一排冇去,甜品都進步唔少,唔知係咪天氣漸涼,佢地特別出左一個暖櫃裝住既甜品系列,入面既蘋果金寶真係非常好食,好似岩岩出爐咁,熱辣辣,又香玉桂味,尼到既馬卡龍甜度比較低,但司令覺得反而仲好,一口氣食四五六粒都唔會漏,其他既蛋糕亦多數行精緻路線,但又唔會得個樣。特別一提既係尼到既雪糕係用movenpick,而且每次供應成個雪糕櫃咁多既款,司令望過都起碼超過十款架(唔似有啲自助餐咁小家,每次供應得2-3款味),仲有專人筆雪糕比你添,唔驚啲雪糕比人整到大雜燴咁啦。非常推薦大家去trytry啊。
馬哥索羅咖啡廳
地址:尖沙咀廣東道3號馬哥孛羅香港酒店1樓
分數:9/10
2015-09-14
現金券
2015-09-16 6246 瀏覽
經常行過酒店,見到有個好抵的藍莓芝士蛋糕賣酒店出售的蛋糕大約六寸,只係賣$78心諗有無咁抵,就買個試下買藍莓芝士蛋糕要上食BUFFET果層上到去就會見到有個凍櫃,放住好多個藍莓芝士蛋糕咁啱同事生日,就買個藍莓芝士蛋糕同佢慶祝藍莓芝士蛋糕個樣好靚,而藍莓份量有三粒到,但藍莓醬就有好多仲有個好靚靚既盒放住藍莓芝士蛋糕個芝士味好濃同細滑唔會令人有種好溜既感覺而芝士味都好香濃,亦唔太甜我可以一個人一次食半個,一日食一個
經常行過酒店,見到有個好抵的藍莓芝士蛋糕賣
酒店出售的蛋糕大約六寸,只係賣$78
心諗有無咁抵,就買個試下

買藍莓芝士蛋糕要上食BUFFET果層
上到去就會見到有個凍櫃,放住好多個藍莓芝士蛋糕

咁啱同事生日,就買個藍莓芝士蛋糕同佢慶祝
藍莓芝士蛋糕個樣好靚,而藍莓份量有三粒到,但藍莓醬就有好多
仲有個好靚靚既盒放住
藍莓芝士蛋糕個芝士味好濃同細滑
唔會令人有種好溜既感覺
而芝士味都好香濃,亦唔太甜

我可以一個人一次食半個,一日食一個
2015-09-10
外賣自取
I haven't been to Marco Polo Hotel for a while. I think there are many food choices, but the service is a bit worse than expected.First, the receptionist forgot the table we booked, and she had to go back and check again before showing our way to the right table. I didn't expect superb service for a buffet, but that was a huge mistake I'd say.As for the food, there're plenty of options for seafood, including oysters, prawns, lobster claws, crab feet, crayfish, mussels, etc. For me, I'm not a big

As for the food, there're plenty of options for seafood, including oysters, prawns, lobster claws, crab feet, crayfish, mussels, etc. For me, I'm not a big fan of oysters so I won't comment it. For others, I feel like they are okay, but not really good. For example, the lobster claws are quite chewy. The seafood is mostly fresh, though maybe a bit over-frozen. Other starters including smoked salmon is actually pretty good.

There are also lots of options including indian food, western and chinese food. The naan was very chewy and I didn't like it, but the curry was okay. The hainanese chicken was pretty good, but the bbq pork wasn't.

As for desserts, they served movenpick ice cream. There were many flavors to choose from and they were really delicious—probably the best dessert there was the icecream.

Overall, a lot of choices for food. Taste is good, but not great. Service a little bit substandard compared to other 5-star hotels.
2015-08-19
  • smoked salmon
  • ice cream
2015-07-21 11135 瀏覽
今晚家姐萬歲, 訂左枱食buffet~~~~黎到Cafe Marco 一入門口就見到佢地既buffet table同desert table, 門到有一排新鮮既生猛龍蝦同即開生濠等緊我地, 口水已經洗緊出黎, 櫈都未坐就急不及待去尋找我地既目標, 美國波士頓龍蝦 同黎自澳洲既 Conffin bay 生蠔我地食完成打生蠔同 幾轉龍蝦先記得未影相囉.........原來佢有幾款龍蝦 美國波士頓生猛龍蝦, 燒完之後廚師煮得岩岩好,冇過熟,味度仍然鮮甜,又彈口,另外開邊手掌咁大既龍蝦,份量好足, 幾時出去拎都好多人,餐廳都有Keep住refill,有膏同冇膏,味道同燒龍蝦唔同, 有另一翻滋味,正呀!仲有龍蝦仔我就唔想晒肚食龍蝦仔喇, 味道未知, 個樣都幾ok既。我家姐中意蟹多啲,專食雪蟹、長腳蟹、蟹殼有膏架,仲有蟹槓, 但我唔好蟹喇,只係試左佢地既長腳蟹.....蟹腳好正,啲肉爽口,鮮甜,唔會林patpat, 有個經理見我地係到拆殼好似同隻蟹腳博鬥緊,好鬼論盡,就即刻拎多隻龍蝦鉗比我地,都幾醒目喎!講到鮮甜好味, 最值得一試既真係即開生蠔,係黎自澳洲既 Conffin bay ,海水味比較
今晚家姐萬歲, 訂左枱食buffet~~~~

波士頓生猛龍蝦
即開生蠔

長腳蟹呀!!!
龍蝦鉗
講到鮮甜好味, 最值得一試既真係即開生蠔,係黎自澳洲既 Conffin bay ,海水味比較重, 偏咸既,雪一下已經吞左入肚.......haha~~~
生蠔
仲有大量新鮮既青口, 藍青口, 翡翠螺同上面個啲都冇得比, 真係只見到龍蝦蟹同蠔~~~~~
食到呢到已經覺得值回票價
4款刺身
食完刺身就開始試下啲熟食喇~~~
燒牛肉同羊架
燒牛肉個樣好似好生, 但食落都好嫩滑, 唔會韌, 牛味濃, 都食得過~~~~
羊架黎喇, 又一至愛食品, 啲肉一啲都唔hi, 羊味比較重, 但就唔會蘇,我家姐一啲蘇味都頂唔順都食得到, 值得一試。
食到呢到已經好鬼飽,所以其他熟食都冇咩興趣(一來唔吸引,二來唔想晒肚喇),仲要留肚食甜品架~~~~呵呵!
甜品
幾款甜品造型都幾靚
, 開心果紅莓 食到中間有一粒粒開心果溶 唔會太甜, 同個外型一樣屬於清淡型既甜品
玫瑰花外型好靚,都幾吸引,食落去有小小酸酸地,同樣地都唔會太甜 。
唔知點解甜品雖然應該係甜, 但反而覺得啲甜品唔好太甜咁先可以突顯出甜品師傅有細心考慮到喜愛食甜品既人唔係食佢既甜, 而係食佢既滋味!
豆腐花 本身望到甜品吧都想整返婉架喇 但行完一round 返黎見到已經冇得乘, 隔離有個廚師fill緊野, 見到佢fill fill 下行開左,諗緊有冇搞錯,咁都唔fill 埋佢
,但轉頭見到佢拎住一桶豆腐花出黎,原來啲豆腐花係酒店自己制既
, 岩岩新鮮整好出黎,仲熱辣辣,滿足咁拎左返位食 配住軟林林既紅豆食,岩岩好唔會覺得淡口反而有小小甜 再搭埋 豆腐花既滑流 真係一聲就吞左 最後口入面仲有啲紅豆召下召下都幾得意, homemade 得黎唔錯喎
朱古力噴泉~~~
朱古力噴泉都好耐冇食過喇, 聞落就好香朱古力味,本身諗住啲朱古力會甜到流, 但入口反而有小小朱古力既苦味 再配埋甜甜地既棉花糖, 中和返朱古力既苦味 又夾得幾岩喎!
仲可以配雪過既蜜瓜,外熱內冷, 都幾特別,而淡淡地既蜜瓜一樣可以同朱古配合到, 但係美中不足就係因為蜜瓜雪過,放一陣再食會出水份 出黎, 令啲朱古力凍左,入到口兩者就冇咁夾, 所以大家下次記得親熱親新鮮就好食左佢喇!
最後推介Movenpick 雪糕,香濃幼滑,仲有Minions 最愛既Banana 口味~~~~~~
題外話/補充資料: HSBC, 恒生, 渣打信用卡都有85折!!!!
波士頓生猛龍蝦
甜品
  • 長腳蟹
  • 美國波士頓燒龍蝦
2015-04-11 15413 瀏覽
好失望!相都費事影!為佢,專門開户口寫負評,希望不要有人再做水魚!因為阿女生日,又撞正有「小朋友免費」優惠,決心去試下。作為服務行業,尤其酒店,有些地方係絕對零容忍的,就係「服務態度」,但呢間酒店,絕對難以置信的差!1.接線生很無禮貌,我打電話去問「近唔近page one那邊」,他們就無尾音的答:「下!差好遠吖嘛,我地係香港酒店,你查清楚先。」然後收線!哼,你們會俾幾錢買呢個服務質素呢?2.我拎生蠔,想攞檸檬時無位放碟,唯有放在本來放壽司碟的位上(當然無壽司啦,個位係吉的),但負責壽司部的侍應就同我講「喂小姐,唔可以咁放碟喎!」,呢一句「喂小姐」,又值幾多?3.攞刺身時,會將碟刺身「碰」一聲放在枱,你會唔明自己得罪佢啲咩,仲要又唔肯定刺身可以拎走定點,完全零。交。流係咁依,都要提一提食物質素的:~牛肉係鞋的,同侍應的面口差不多~蟹腳好多,冰仲多,因為「唔夠時間溶雪囉!」~有即燒龍蝦,味道可以,前題係你願意用一半用餐時間來排隊,每次可以拎1隻咋,唔耐既,平均排25分鐘1隻咁囉!~粥無味既,用水浸住米咁解價錢方面:588大人,未計加一,呢期優惠小朋友11歲以下免費,原價338,但要俾加一,

好失望!相都費事影!
為佢,專門開户口寫負評,希望不要有人再做水魚!
因為阿女生日,又撞正有「小朋友免費」優惠,決心去試下。
係咁依,都要提一提食物質素的:
~牛肉係鞋的,同侍應的面口差不多
~蟹腳好多,冰仲多,因為「唔夠時間溶雪囉!」
~粥無味既,用水浸住米咁解
價錢方面:588大人,未計加一,呢期優惠小朋友11歲以下免費,原價338,但要俾加一,我的例子:4大2小,連加一就盛惠:2588大元。
講真,2千幾我覺得真心唔值,你收我3舊幾就話,5字頭我期望起碼有禮貌啦!
👿bad list forever!
2015-04-10
慶祝紀念
生日
2015-02-25 19610 瀏覽
嘩~好多小朋友走黎走去,又多內地人,-.-打爛碟, 撞到d 人倒捨d 湯汁碟d人滴晒落d客件3同櫈度, 道歉冇, 懶懶閒咁話拎去洗好此等於冇洗生蠔係正, 好新鮮~咸左d.即開, 但好似限量咁, 排幾個人就冇晒,得個吉!龍蝦仲衰, d肉鞋的, 唔止要等佢出.仲要排, 早幾輪有人排住一有, 即搶晒 !叫人唔駛食啦等人地夾晒早果段, 我地先出去拎, 點知又係吉, 伯母話新鮮返左, 未溶,要等, 足足等左4個字拎到返枱凍冰冰=.=未試過食自助餐d人要搶book 得位就預左份量, 人又不足, 食物不足 , 服務唔得
嘩~好多小朋友走黎走去,
又多內地人,-.-
打爛碟, 撞到d 人倒捨d 湯
汁碟d人滴晒落d客件3同櫈度, 道歉冇, 懶懶閒咁
話拎去洗好此等於冇洗
新鮮生蠔
伯母
龍蝦仲衰, d肉鞋的, 唔止要等佢出.仲要排,
早幾輪有人排住一有, 即搶晒 !叫人唔駛食啦
等人地夾晒早果段, 我地先出去拎, 點知又係吉, 伯母
話新鮮返左, 未溶,要等, 足足等左4個字
拎到返枱凍冰冰=.=

未試過食自助餐d人要搶
book 得位就預左份量,
人又不足, 食物不足 , 服務唔得

2015-02-24
2014-12-12 24856 瀏覽
難得朋友一聚,有個大肚媽媽提議話想食lunch buffet。另一位友人又話想食生蠔,所以係open rice搵下資料就book左呢間餐廳喇。佢標明話係海鮮午餐,所以我都比左小小期望。冷盤海鮮有愛爾蘭生蠔,開邊龍蝦仔同鉗,仲有蝦,青口,蜆同螺。都幾附合佢個標題。冷盤泥講,我淨係對生蠔,龍蝦仔有興趣。啲生蠔都算肥美,偏重咸海水味,係我既喜好。開邊龍蝦肉質爽口,吾錯吾錯!食左幾輪冷盤就夾左啲salad,salad選擇不小,另外佢知龍蝦汁南瓜salad好特別,鐘意龍蝦汁既朋友記得吾好錯過。薯仔salad都係我大愛。至於熱葷我就無食過,款式吾算好多。不過仲有湯面炒飯嗰啲都正正常常。甜品款式都吾算有咩大驚喜,但味道還是不錯。而最令好驚喜係佢個朱古力cake竟然係甘濃郁,口感軟腍腍。。。大推介最愛雪糕係我平時最愛用泥終結我完滿既一餐。食左個瑞士朱古力雪糕真係好正,吾單止味道濃濃的,而雪糕夾雜住朱古力薄片,口感富有層次嫁!另外焦糖味都吾錯,大家可以試試。埋單用恆生有85折,一人300有找可以話算抵食,但前題係如果你個人鐘意食生蠔,龍蝦仔甘就回哂本喇
所以係open rice搵下資料就book左呢間餐廳喇。

佢標明話係海鮮午餐,所以我都比左小小期望。

開邊龍蝦肉質爽口,吾錯吾錯!

,鐘意龍蝦汁既朋友記得吾好錯過。薯仔salad都係我大愛。

口感軟腍腍。。。大推介

你個人鐘意食生蠔,龍蝦仔甘就回哂本喇
2014-12-11