同媽媽嚟附近買電器買到攰就坐低食啲嘢估唔到都幾有水準下午茶餐都幾抵食而且好多選擇係「大包圍」啱曬我呢啲有選擇恐懼症嘅人事實唔少選項都係什錦、雙拼就好似我媽媽又想試海南雞又想試肉骨茶佢就有一個選項係食曬2樣嘢真心正啲雞超抵讚好滑,一啲渣都無雞皮油香而不膩油飯粒乾身有咬口肉骨茶藥材味唔會太重啱香港人口味什錦椰漿飯係更啱花心嘅人一個飯有曬炸雞翼、流心蛋、魷魚、牛腩、魚仔乾、花生……食落真係好滿足小食同嘢飲都好唔錯特飲只要加8蚊非常街坊價班蘭椰子味道好配合襯托埋啲嘢食就最啱美祿特飲好豐富適合鐘意香甜口味嘅朋友蜆隻隻入曬味微微辣調味好特別細細隻份量剛好個多士又係好正牛油夠曬多咖吔味道好突出呢個下午茶真係食到好飽!
同媽媽嚟附近買電器
買到攰就坐低食啲嘢
估唔到都幾有水準

下午茶餐都幾抵食

而且好多選擇係「大包圍」
啱曬我呢啲有選擇恐懼症嘅人

事實唔少選項都係什錦、雙拼
就好似我媽媽又想試海南雞

油飯粒乾身有咬口
肉骨茶藥材味唔會太重
啱香港人口味

什錦椰漿飯係更啱花心嘅人
一個飯有曬炸雞翼、流心蛋、魷魚、牛腩、魚仔乾、花生……

食落真係好滿足

細細隻份量剛好

個多士又係好正

牛油夠曬多
咖吔味道好突出

呢個下午茶真係食到好飽!
2022-01-06 639 瀏覽
我同女女都好鍾意食海南雞,最近屋企附近開咗間星馬菜餐廳馬六,即刻放學去食個lunch。餐廳環境佈置好清新,坐喺卡位度,非常舒適。海南雞飯$70海南雞超滑嫩,好有水準,油飯夠香,配冬瓜湯。海南雞飯拼巴生肉骨茶 $85我就試下海南雞拼肉骨茶,肉骨茶香濃,好足料。午市套餐加八蚊可以選擇特飲,我揀咗熱香茅蜜,驅寒潤喉。囡囡最愛美祿哥斯拉,香甜美味,仲有啲脆脆。加22蚊配個小食咖央多士, 多士香脆裏面有咖央同牛油,美味而邪惡。

餐廳環境佈置好清新,坐喺卡位度,非常舒適。

海南雞飯$70

海南雞超滑嫩,好有水準,油飯夠香,配冬瓜湯。

海南雞飯拼巴生肉骨茶 $85

我就試下海南雞拼肉骨茶,肉骨茶香濃,好足料。

午市套餐加八蚊可以選擇特飲,我揀咗熱香茅蜜,驅寒潤喉。

囡囡最愛美祿哥斯拉,香甜美味,仲有啲脆脆。

2022-01-06
  • 海南雞飯
2022-01-04 155 瀏覽
柴灣開左馬六😌終於有間馬拉野食,今日放假黎食下午茶,菜單價錢由$48起,選擇都幾多,跟餐包餐飲。.叫左「海南雞飯$60」,雞肉唔錯,滑得黎好香,3種醬料都好惹味,油飯就油左啲啲。「大蝦雞串吉羅咖喱麵$62」咖哩麵有少少辣,豆卜大蝦好入味,雞串好滑。「馬拉盞通菜$26」下午茶加通菜好抵👍🏻炒得岩岩好唔會太咸。另外加多份「雞肉串燒$26」.餐飲擇熱桔仔話梅水係包埋,特飲加$8桂圓紅棗茶,都好好飲👍🏻
2022-01-03 107 瀏覽
🍽 Boneless Hainanese Chicken Rice with Singapore Laksa💰 HK$85 (Lunch)🍽 Boneless Hainanese Chicken Rice with Bak Kut Teh in Klang Style💰 HK$85 (Lunch)Always a big fan of Singapore food especially Hainanese Chicken Rice🐔 I could eat it every single day HAHA! Finally satisfied my craving for Hainanese Chicken😝We ordered two lunch sets and a snack for sharing!🐔Boneless Hainanese Chicken Rice with Singapore LaksaWe ordered two portions of chicken rice because we were both quite hungry on that day. W
💰 HK$85 (Lunch)
💰 HK$85 (Lunch)

We ordered two portions of chicken rice because we were both quite hungry on that day. When they served it, there was ginger scallion sauce, oyster sauce and chili sauce for the chicken. The meat was tender and juicy, perfect with the flavorful rice in chicken oil. For Singapore Laksa, there was shrimp, tofu Puff, egg etc with rice noodles. The soup was made with coconut milk and curry paste base which was creamy and intense.

🐔Boneless Hainanese Chicken Rice with Bak Kut Teh in Klang Style
Bak Kut Yeh included spare ribs, tofu puff, bean curd sheet and garlic. It had strong herb flavours. I love the taste so much!

🐠Deep Fried Fish Skin with Salted Egg Yolk
This is my all time favorite food! I always buy a big pack of fish skin and ate it during my free time🤣 The deep fried fish skin tasted excellent! They put tones of salted egg yolk on top of the fish skin! Very crispy!
2021-12-25 120 瀏覽
今日仔仔上完興趣班一出嚟就話肚餓,正值下午茶時段,見馬六有位就入去食嘢醫肚。 唔好睇仔仔人仔細細,佢食量好驚人架😜一個人可以清晒成碟飯,我地叫咗兩碟飯同埋加配咗兩款小食。 【無骨海南雞飯】 $60▪︎無骨最方便啱晒我呢啲懶人▪︎飯同雞份量都好足▪︎海南雞皮香肉嫩,點埋三款醬撈飯食一流。 【燒雞雞油飯】 $53▪︎燒雞好香口,雞皮脆卜卜,雞肉嫩咬開有肉汁。 🍴小食【班蘭咖吔多士】$22▪︎一碟4件,香脆多士夾住咖吔醬及牛油,下午茶跟餐加配價$22,抵食! 【新加坡咸蛋黃魚皮】 $28▪︎超邪惡嘅小食,新鮮炸好隨即上檯,又熱又脆,好重咸蛋黃味。 環境:餐廳裝修用心,牆身貼上色彩繽紛牆紙,吸引眼球。座位多數是寬敞的4人卡位。

【無骨海南雞飯】 $60

▪︎無骨最方便啱晒我呢啲懶人
▪︎飯同雞份量都好足
▪︎海南雞皮香肉嫩,點埋三款醬撈飯食一流。

【燒雞雞油飯】 $53

▪︎燒雞好香口,雞皮脆卜卜,雞肉嫩咬開有肉汁。

🍴小食
【班蘭咖吔多士】$22

【新加坡咸蛋黃魚皮】 $28

環境:

餐廳裝修用心,牆身貼上色彩繽紛牆紙,吸引眼球。
座位多數是寬敞的4人卡位。
2021-12-23 98 瀏覽
馬六 - 親民星馬菜今日黎到一間集新加坡和馬來西亞菜的餐廳,在全港都有分店,最近在港島東開設新分店,賣點是選擇多而且性價比高。南洋咖吔班蘭多士 $26馬來西亞經典的小吃,入口溶化的牛油加上咖吔班蘭,還有脆口的多士。檳城烤蔥餅配咖喱汁 $42香酥鬆化的香烤蔥餅,配上香濃的咖喱汁。新加坡魚丸魚條喇沙 $65滿滿椰香味的喇沙,有彈牙的魚蛋和魚條,配上米線和油麵混合着的口味。馬六無骨海南雞飯 $72起了骨啖啖肉的海南雞飯,雞皮滑,雞肉嫩,配上三色醬汁和油香的油飯。
馬六 - 親民星馬菜

南洋咖吔班蘭多士 $26

檳城烤蔥餅配咖喱汁 $42
香酥鬆化的香烤蔥餅,配上香濃的咖喱汁。

新加坡魚丸魚條喇沙 $65

馬六無骨海南雞飯 $72

2021-12-22 71 瀏覽
琴日冬至個仔一早因為咬叉整甩咗第1隻乳齒,全日冇心機食飯今日咁啱陪朋友仔睇單位,所以順手帶佢食嘢。因為佢上次見到爸爸食炸魚炸相,咁啱呢到又新開一間,點知有喎食評鹹蛋黃炸魚皮 - 必食!呢個真係好食!連我個仔都like👍🏻脆卜卜,鹹蛋黃份量啱啱好,唔會太鹹又唔會冇味!雞絲扎肉米線呢個原本嗌俾自己,點知呀仔話唔鐘意摻摻,就食咗我個碗,一個人仔可以食晒2/3麵🤣麵精黎,我都好鐘意佢個清雞湯,啲雞絲又好嫩🥰唔食蛋嘅小朋友都愛上左呢個流心蛋!小朋友肯食嘢,為母倍感安慰🫂檳城蝦麵個蝦湯好湯,碗摻摻好大碗,好飽肚!啲蝦好有蝦味!好鮮!椰青原本叫俾個仔試🤣佢好抗拒陣椰味,同我細個一樣!但原來檳城蝦麵配椰青係咁夾架!少少辣,食一啖濃味麵,飲一啖椰青水🎉仲能夠帶出椰青嘅味!服務我哋坐嘅時候有好多人都係等tea time (個陣仲有10分鐘左右),食客問meun,原來係以入座計,所以職員都有同佢哋解釋返個安排。岀面真係好多人排隊,不過個場原來都好大,分前後2part…所以我哋等都係5分鐘左右
琴日冬至個仔一早因為咬叉整甩咗第1隻乳齒,全日冇心機食飯

食評

鹹蛋黃炸魚皮 - 必食!

雞絲扎肉米線
小朋友肯食嘢,為母倍感安慰🫂

檳城蝦麵
個蝦湯好湯,碗摻摻好大碗,好飽肚!啲蝦好有蝦味!好鮮!

椰青
原本叫俾個仔試🤣佢好抗拒陣椰味,同我細個一樣!
但原來檳城蝦麵配椰青係咁夾架!
少少辣,食一啖濃味麵,飲一啖椰青水🎉仲能夠帶出椰青嘅味!

2021-12-22
  • 咸蛋黃炸魚皮
2021-12-19 86 瀏覽
連鎖星馬餐廳馬六開咗柴灣分店,今日收工就同朋友去試呢間嘅下午茶,餐廳都幾爆,幾乎滿座,幸好剛剛有位😅餐廳裝修簇新,舒適光猛,卡位多,坐低店員就有禮地遞上餐牌,口罩袋同濕紙巾👍下午茶選擇多,價錢由💰48起,主食連飲品,亦可以+💰8轉地道飲品😄海南雞(油飯)拼巴生肉骨茶海南雞去骨,嫩滑啖啖肉,油飯香口唔油膩,巴生肉骨茶藥材味唔太濃,易入口,材料多,有子、蒜頭、豆卜、枝竹同大大嚿排骨😋大蝦喇沙摻掺喇沙湯底微辣帶椰香,麵係油麵+米粉,有大蝦、豆卜、魚片條,魚旦同溏心蛋,大碗抵食👍雞肉串燒一人一串,雞肉燒得香口,配沙爹醬,地道街頭風味😋熱手工拉茶,老街椰汁冰手工拉茶少甜順滑,椰汁冰清甜,椰香味濃😋

海南雞(油飯)拼巴生肉骨茶

大蝦喇沙摻掺

雞肉串燒
一人一串,雞肉燒得香口,配沙爹醬,地道街頭風味😋

熱手工拉茶,老街椰汁冰
手工拉茶少甜順滑,椰汁冰清甜,椰香味濃😋
2021-12-15
下午茶
海南雞飯配甘甜椰子班蘭冰放工來到屋企附近,原來興華廣場新開了兩間東南亞菜,一間是越南菜,另一間是新加坡及馬來西亞菜,今次就先試一下星馬菜,可能下星期會再試越南菜吧。自選晚市套餐 (100元)主菜 - 馬六無骨海南雞飯小食 - 娘惹咖哩角(2件)飲品 - 椰子班蘭冰印象最深刻的反而是翠綠色的椰子班蘭冰,冰冷甘甜,班蘭味令人難忘。無骨海南雞飯就合格有餘,雞件滑溜,沾上醬汁/薑蓉/辣醬及油飯,交織出錯綜複雜的味道。咖哩角等了約10分鐘才上菜,入口熱辣辣好食!馬六 新加坡/馬來西亞菜柴灣環翠道11號興華廣場1樓114A號鋪#馬來西亞菜 #馬六 #新加坡菜 #柴灣 #海南雞飯 #椰子班蘭冰 #咖哩角 #班蘭 #Singaporefood #Malasianfood #Chaiwan #coconut #香港 #Hongkong #Ilovehongkong #hongkonggayau #dinner #晚餐
海南雞飯配甘甜椰子班蘭冰

自選晚市套餐 (100元)
主菜 - 馬六無骨海南雞飯
小食 - 娘惹咖哩角(2件)
飲品 - 椰子班蘭冰

馬六 新加坡/馬來西亞菜
柴灣環翠道11號興華廣場1樓114A號鋪

2021-12-14
2021-12-14 90 瀏覽
中午食飯時間, 去了公司附近商場新開的新加坡餐廳試試海南雞飯可能比較遲去食飯, 不用等太久就有位坐底先看餐牌, 就點了"馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶", 可以順道試埋肉骨茶及點了杯老街椰汁冰, 侍應提醒是沙冰的版本不消一會海南雞飯拼肉骨茶就送上先試喝一啖肉骨茶, 湯帶有一點藥材味, 但不會過份濃烈, 還好我本身不太喜歡過濃的藥材味,這是我接受到的口味, 湯裡有些杞子, 蒜頭, 還有些冬菇, 豬肋骨咬下去軟硬適中, 還有肉香味, 很好吃!海南雞, 雞件很夠滑, 皮與肉之間的骨膠原啫哩還保存到, 證明一定是浸雞時間掌握很好飯是粒粒分明, 很爽身, 有些雞油味很好吃雞配上的三種醬汁都有試, 黑醬油是黏稠的, 味道少少鹹帶一點點甜;酸辣汁, 有微微的辣帶微酸, 很去油膩感薑蓉, 有淡淡薑味, 也是好吃最後, 喝一下椰汁沙冰, 椰漿味濃郁, 而且冰冰涼涼很舒服
可能比較遲去食飯, 不用等太久就有位
及點了杯老街椰汁冰, 侍應提醒是沙冰的版本
不消一會海南雞飯拼肉骨茶就送上

飯是粒粒分明, 很爽身, 有些雞油味很好吃
酸辣汁, 有微微的辣帶微酸, 很去油膩感
薑蓉, 有淡淡薑味, 也是好吃
老街椰汁冰
最後, 喝一下椰汁沙冰, 椰漿味濃郁, 而且冰冰涼涼很舒服
2021-12-14
老街椰汁冰
  • 馬六無骨海南雞飯
  • 巴生肉骨茶
2021-12-09 97 瀏覽
馬六,位於柴灣興華商場,鄰近地鐵站,交通非常方便,餐廳以新加坡及馬來西亞茶式為主,屬於柴灣區內極少數的東南亞菜餐廳。餐廳新開張不久,顧客亦算多,傍晚時段亦全場爆滿,晚上六點前入座點餐更有下午茶時段。檳城蝦麵,以傳統馬來西亞方式制作,鮮甜清蝦湯作湯底,配以油麵米粉麵底,兩種不同口感麵底,檳城蝦麵獨有。蝦湯鮮甜,配有腩肉,糖心蛋,蝦肉,豆卜,材料十足。餐廳亦有大量小食可供選擇。值得推介餐廳白咖啡,味道香濃而不會太甜。

值得推介餐廳白咖啡,味道香濃而不會太甜。
2021-12-07
2021-12-07 1179 瀏覽
連環兩天試兩間新店😂,吃貨寶寶沒理由不去吧這間比越北更有驚喜同一集團,兩國美食服務態度和環境兩間差不多最欣賞就是這店,將食物分拆👍👍👍,換個合理價錢放上桌上,客人🉑 以一個價錢感受兩款食物⭐肉骨茶油飯💲92包括一set肉骨茶油飯,還可以自選一個小食,一杯飲品肉骨茶重蒜味,唔算正宗肉骨茶小編👉覺得👌 配料(豆卜,腐竹,冬菇,豬助骨等。。。)非常大碗,豆卜夠晒腍,非常入味,腐竹就欠了點火喉,硬了點,豬助骨夠厚腍,肥瘦剛好👍👍👍,還有油炸鬼,用來浸湯吸味👍👍👍超足料👍👍👍⭐小吃炸蘿蔔餅👌 飲品:凍桔仔話梅冰👌 ⭐海南🐔飯併喇沙💲88三黃雞,夠滑,肥瘦適中油飯不會超油,味道👍👍⭐喇沙米線(魚蛋片幾條,半隻半生熟蛋,蝦半片,豆卜等。。。)米線吸收了喇沙味道👍👍👍小辣,椰香味重⭐海南雞套餐💲92海南雞飯個湯,不好飲,像味精加冬瓜的湯😁配了一個小食:⭐自家製娘惹班蘭糕(2件)這糕像大菜糕似的,但又無大菜糕好食。。。。😢飲品:南洋白咖啡👍,夠香濃選擇多元化👍👍👍如果又不想獨食一款口味,這種share價錢👍👍👍希望保持水準,某些食物質素有待改善
連環兩天試兩間新店😂,吃貨寶寶沒理由不去吧

這間比越北更有驚喜

同一集團,兩國美食

服務態度和環境兩間差不多

⭐肉骨茶油飯💲92

包括一set肉骨茶油飯,還可以自選一個小食,一杯飲品

肉骨茶重蒜味,唔算正宗肉骨茶
小編👉覺得👌

配料
(豆卜,腐竹,冬菇,豬助骨等。。。)
超足料👍👍👍

⭐小吃炸蘿蔔餅👌

飲品:凍桔仔話梅冰👌

⭐海南🐔飯併喇沙💲88

三黃雞,夠滑,肥瘦適中

油飯不會超油,味道👍👍

⭐喇沙米線

(魚蛋片幾條,半隻半生熟蛋,蝦半片,豆卜等。。。)

米線吸收了喇沙味道👍👍👍
小辣,椰香味重

⭐海南雞套餐💲92

海南雞飯個湯,不好飲,像味精加冬瓜的湯😁

配了一個小食:

⭐自家製娘惹班蘭糕(2件)

這糕像大菜糕似的,但又無大菜糕好食。。。。😢

飲品:南洋白咖啡👍,夠香濃

選擇多元化👍👍👍

如果又不想獨食一款口味,這種share價錢👍👍👍

希望保持水準,某些食物質素有待改善
  • 凍桔仔話梅冰
  • 南洋白咖啡