4天前 0 瀏覽
午市地道推介配飲品 – 檳城街頭排骨山 配米粉 ($52)排骨份量大,很濃郁的蒜香,芫西味,帶點胡椒味,排骨的肉夠腍和入味,排骨的碗內的汁是酸酸的,是醋,很開胃,用碗內的汁來撈米粉係好好味。米粉軟硬適中。 Classic Recommendation with free drink –Jumbo Spare Ribs w/ Rice Vermicelli ($52)The ribs is big. The meat is tender with rich flavor of the garlic, coriander with hint of pepper. The sauce in the bowl is sour and appetizing, it’s vinegar. It’s good to go with the rice vermicelli.The texture of the rice vermicelli is just fine. 午市地道推介配飲品 – 雞絲魚丸蝦湯麵 ($48)湯底夠蝦味,夠熱碗內混合油麵和米粉,麵質軟硬適中。魚丸細細粒,彈牙,雞絲沒有甚麼

檳城街頭排骨山 配米粉
午市地道推介配飲品 – 檳城街頭排骨山 配米粉 ($52)
適中。

雞絲魚丸蝦湯麵
午市地道推介配飲品 – 雞絲魚丸蝦湯麵 ($48)
湯底夠蝦味,夠熱
碗內混合油麵和米粉,麵質軟硬適中。
魚丸細細粒,彈牙,
雞絲沒有甚麼味道。

Shredded Chicken & Fish Ball Mee in Prawn Soup ($48)
The soup base has enough flavor of shrimp and is piping hot.
It includes noodles and rice vermicelli. Both texture is fine.
The fish ball is small but chewy.
The chicken meat is plain.

手工拉茶
熱手工拉茶 (午餐包括的)
下單時服務員會先問要不要少甜,我點了少甜
拉茶味道清甜的,茶味不算濃郁,甜度濃度適中

The Tarik (Milk Tea)
You could choose the sweetness when placing order.
I chose less sweet. The flavor is just fine and balance.

桔仔話梅水
熱桔仔話梅水 (午餐包括的)
有粒話梅和青檸,味道清新也不會太甜
Panama Orange & Sweet Plums Drink
It’s refreshing with flavor of sweet plum and panama orange

上菜快速
服務ok
沒有收加一

Quick service without 10% service charge.
檳城街頭排骨山 配米粉
  • 檳城街頭排骨山
2024-04-07 77 瀏覽
火山排骨可算是近期最熱門的泰國菜,一直想試,可是見到人家的照片,高聳入雲好比一座放在餐桌的珠峰,一兩個人根本不可能吃得完所以見到這家餐廳的午餐有一位用的「檳城街頭排骨山」就立即點來試試了。迷你版疊起來最高點也幾乎有我手掌的長度,看上去份量很多但大部分是骨,所以一個人是吃得完的肉都附在骨中間,要用手慢慢撕開才吃得到,趕時間的話可能不太適合。不過肉質炆煮過十分軟稔,關節間的軟骨也咬得開。排骨本身沒有明顯的調味,但是點些碟底的泰式醬汁,青檸魚露和蒜頭添上一點酸辣鹹香,泰國菜的味道才會出來。這個青色的醬汁還真的是整道菜的靈魂主食是一碗清湯米粉,幾乎無味。如果同行有朋友吃喇沙最好留起少量湯底加下去午餐還包一杯飲品,加$3揀了凍桔仔茶。兩顆小小的桔仔泡在茶裏不太出味,忍不住撈出來揑一下再浸一會,桔仔的香氣出來了,沒常見的檸茶那麽酸,感覺比較清新

2024-02-09 209 瀏覽
撘上馬六嘅食事之旅,灰常嘅滿足我嘅肚皮!🥘🍚先講下佢哋嘅海南雞飯,雞皮滑不溜手,一咬落去,雞肉嘅嫩滑啱啱好,仲有油飯嘅香氣四溢,一粒一粒咁分明,我跟住只係想用古惑仔嗰句「正」嚟形容。轉頭再嚟個海鮮喇沙一人鍋,講真,湯底夠晒惹味,而家諗起啲湯都會流晒口水,唔會辣到你嗌救命,啱哂怕辣嘅我。未完,嘗咗佢哋嘅椰汁涼粉,咁清新嘅口感喺重口味之後嚟點個似清涼解膩,我都想讚一句:「嘩唔少得!」😋😍食物可以形容為家常味道,令人懷念。馬六,記住呢個名字,對於想要食得安心食得開心嘅你,真係一個唔錯嘅選擇!撐唔撐?撐晒啦!👍🏻

2024-01-11 226 瀏覽
中午今日想食辣野行行下見到啲間今日唔多人即刻心郁郁想去試下其實佢午市係有好幾款套餐既都唔一定淨係得辣野不過我想食辣麻見到其中一款,岩曬我口味🔆炭燒豬頸肉喇沙份量都唔小喎,聞到已經好香底湯好夠濃郁!小小辣夠曬野味!個麵底都岩岩好,唔會太硬或太淋,適中至好!炭燒豬頸肉,雖然薄切,但口感一流,無乾柴既感覺,又夠入味,不錯! 最後加杯餐茶,都係叫反一向既🔆凍檸茶走甜有驚喜,係青檸檬做檸底,正呀! 夠曬清爽!
中午今日想食辣野
行行下見到啲間今日唔多人

即刻心郁郁想去試下
其實佢午市係有好幾款套餐既

都唔一定淨係得辣野

不過我想食辣麻
見到其中一款,岩曬我口味

🔆炭燒豬頸肉喇沙

份量都唔小喎,聞到已經好香
底湯好夠濃郁!小小辣夠曬野味!

個麵底都岩岩好,唔會太硬或太淋,適中至好!

最後加杯餐茶,都係叫反一向既
🔆凍檸茶走甜

有驚喜,係青檸檬做檸底,正呀!
夠曬清爽!
2023-11-21 249 瀏覽
檳城街頭排骨山米粉 $52泰國近年興起的火山排骨我也曾在曼谷夜市裡吃過,惹味非常上次lunch time來已經想試試這個新menu,怎料竟然售罄,今天終於試到了!排骨份量對於lunch來說是足夠的,未至於泰國版的巨型size但也算肉量不少,亦有不少軟骨味道方面雖然有點酸辣,面頭有充足的蔥、蒜蓉及芫茜碎,卻少了青辣椒 (泰國版下的是青辣椒而不是蔥,可能這是檳城版不是泰國版的關係? ),辣度方面自然少了許多。我會說這個是溫和版的火山排骨吧,遷就了香港人的口味。排骨肉質也貼近泰國的,嫩滑不像「煲湯豬肉」附上的米粉(可選配白飯)份量也蠻足夠,但湯的份量可以多一點
檳城街頭排骨山米粉

檳城街頭排骨山米粉 $52

泰國近年興起的火山排骨我也曾在曼谷夜市裡吃過,惹味非常
味道方面雖然有點酸辣,面頭有充足的蔥、蒜蓉及芫茜碎,
我會說這個是溫和版的火山排骨吧,遷就了香港人的口味。
排骨肉質也貼近泰國的,嫩滑不像「煲湯豬肉」
附上的米粉(可選配白飯)份量也蠻足夠,但湯的份量可以多一點
2023-11-21
檳城街頭排骨山米粉
2023-11-14 167 瀏覽
每一天都叫外賣,懶得煮了,通常食茶餐廳或麵家就當一個lunch,偶然想有異國風情,就叫泰式韓式日式等。星馬是我偶然會叫的餐廳。這次叫了海南雞鮮雞湯米粉,米粉含數很足,但海南雞每件仲短過手指尾指,是一隻迷你size的雞件,這方面不甚滿意,味道則ok !

外賣送餐
2023-08-22 371 瀏覽
今日返工好想食碗熱辣辣嘅麵,一打開外賣app, 就見到呢間馬拉菜,決定叫一碗叻沙食😋點左香葉烤雞扒喇沙摻摻,米粉加油麵,麵唔價腍,叻沙湯微微辣,椰香十足,非常濃郁!烤雞亦份量非常多,香嫩可口😋
❤️柴灣·馬六❤️餐廳裝潢採用了現代化風格座位都幾寬敞舒適 光線充足夠精神有得揀坐卡位/大木長枱桌與桌之間留有距離感 可以暢快傾偈💬雖然係連鎖餐廳但質素唔錯 價錢可接受🌈海南雞飯拼肉骨茶海南雞飯係傳統的口感 雞肉嫩滑 油飯香糯 粒粒分明 真係食到啲油香味肉骨茶則用豬骨+香料慢慢熬煮而成湯汁味道濃郁 有啲藥材香味幾好飲😉👌🏻🌈喇沙一人鍋好抵食一個人足夠飽到快活過神仙🤣🤣用喇沙湯底又惹味但唔會太辣🥵有牛肉片/雞肉/生菜/蕃茄/粟米🌽菇菌等打造嘅口感風味好豐富建議食咗其中一款肉再後加 更加濃肉味🌈椰汁涼粉(涷)非常清涼解渴 椰汁🥥味夠濃滑 甜香可口涼粉口感滑捋捋 甜蜜蜜又開胃解膩配住火鍋🍲食好似冰火二重奏🔥❄️😂
❤️柴灣·馬六❤️

🌈喇沙一人鍋
好抵食一個人足夠飽到快活過神仙🤣🤣
用喇沙湯底又惹味但唔會太辣🥵
建議食咗其中一款肉再後加 更加濃肉味

🌈椰汁涼粉(涷)
非常清涼解渴 椰汁🥥味夠濃滑 甜香可口
涼粉口感滑捋捋 甜蜜蜜又開胃解膩
配住火鍋🍲食好似冰火二重奏🔥❄️😂

2022-09-22 1003 瀏覽
今日又係進補身子嘅時候。諗到補身不如就去附近嘅東亞菜餐廳- 馬六食返個著名肉骨茶。如果我冇記錯,據說肉骨茶嘅發明係來自馬來西亞碼頭附近嘅一啲食店,由於碼頭附近嘅勞工工作辛苦,需要大量嘅蛋白質,但係銀両同午飯時間又有限,碼頭附近嘅餐廳就有人發明左呢個肉骨茶俾啲工人進補身體。其實肉骨茶的茶指嘅係湯,全名意思就係有排骨同埋有湯嘅藥膳。我叫的係巴沙肉骨茶米線。呢間嘅肉骨茶好有藥湯味,好飲。洋蔥仲有三幾大粒,啱晒我嘅口味。以佢嘅排骨有骨得來筋肉都夠厚,我呢個小食肉獸都夠飽。另外米線非常彈牙,比起喺街上面食嘅其他米線好食好多,但係又唔會太難消化,加埋啲湯,一個字,正!

2022-08-20 691 瀏覽
星期六晚上去左柴灣馬六,食星馬泰菜。2人行晚餐,叫左班蘭多士,馬拉盞通菜,巴東牛肉飯,curry samosa同雞c 扎肉湯河。個加哩角同個多士一般般。多士無想像中咁好食,咖哩角個皮厚左小小。但個雞c 湯河好食個湯好香雞味,雞c唔會好鞋。巴東牛肉飯都好食,牛肉好淋,個汁有小小辣但好野味。整體黎講,個main course 唔錯。
巴東牛肉飯都好食,牛肉好淋,個汁有小小辣但好野味。
整體黎講,個main course 唔錯。
2022-06-06 629 瀏覽
馬六,位於柴灣興華商場,屬於區內少數有質素的連鎖式東南亞菜式餐廳。餐廳以東南亞菜式為主,晚上6:00前更加有下午茶餐牌,價錢相對較為親民。餐廳東南亞菜式選擇非常多,海南雞雞,肉骨茶,咖央多士等等應有盡有。個人推介檳城蝦麵,蝦麵湯底味道濃郁,材料非常豐富,新鮮大蝦,糖心雞蛋,豆卜,豆角,豬腩片,而且蝦麵底用上正宗黃麵配米粉,一碗麵有兩種口感。飲品配上椰汁冰,味道不會太甜,入口感覺極像椰汁沙冰,夏天絕對透心涼。

2022-06-06
2022-05-14 1170 瀏覽
📍#馬六#MFJ柴灣 #MFJ新加坡菜 #MFJ馬拉菜 人均消費: HKD70難得落街午餐,走咗去一直想試嘅馬六 @malacca_cuisine ! 眼見平時都幾多人食! 餐牌唔算超多野食,不過勝在價錢夠親民唔太貴! 👎🏻馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶🐔$85海南雞就必試㗎喇,仲要係海南雞加肉骨茶先$85 !不過真係好失望!雞唔止冇雞味,仲要係無味,又鞋!個油飯根本就唔香,肉骨茶亦都普通!雖然份量多,但真係唔好食🆗老街雞絲扎肉清雞湯米線🐔$58清雞湯就普通啦,唔係好香,但又唔係冇味嘅!雞絲唔太多,不過啲扎肉就真係麻麻地,好彩$58唔係貴🆗新加坡大蝦喇沙米線🦐$75相對其他來講,呢個就有啲味😂 不過佢個喇沙唔太香,仲有啲杰杰地,冇人哋喇沙咁好味!⭐️娘惹蘿蔔餅🥕$16最好食竟然係個蘿蔔餅!炸得好香口,蘿蔔絲都好有口感,跟餐加$16都抵食?🆗南洋班蘭咖吔多士🍞$22都係跟餐叫嘅咖吔多士,不過多士唔係太脆口,咖吔味唔濃,反而班蘭味多啲雖然價錢親民,份量又多,不過食物就麻麻哋!試過就算了😆#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagr

📍#馬六

娘惹蘿蔔餅

🆗南洋班蘭咖吔多士🍞$22
南洋班蘭咖吔多士

美祿哥斯拉

雖然價錢親民,份量又多,不過食物就麻麻哋!試過就算了😆

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #malaysianfood #malaysiancuisine #singaporeanfood #singaporeancuisine #相機食先 #美食推介 #柴灣美食 #馬拉菜 #星加坡菜
2022-04-21
娘惹蘿蔔餅
2022-05-05 582 瀏覽
2022年5月4日 星期三呢排終於可以去返四人一枱堂食,所以今日就約咗屋企人係柴灣食lunch呢間餐廳係興華商場新開張大約半年左右,一直都想搵機會黎食入到去見到裝修好新淨,燈光夠光猛,而且位置闊落,坐得幾舒服有提供午市餐牌,午餐可以配一杯熱飲,選擇都幾多,加上價錢唔算太貴,仲有圖片附上,睇落幾吸引,好快我哋就已經決定好食咩,仲點埋餐等左大約10分鐘,無諗到食物仲早過飲品送到,先黎有巴生肉骨茶湯米粉,一黎到已經充滿肉骨茶既香味,飲落去味道更加濃郁,感覺落左唔少藥材,有杞子既香,而排骨都幾多,食入口好腍又入味之後食物陸續送到,呢個係大蝦喇沙摻摻,有好多配料,湯底好濃,唔算太過辣,但係越食越惹味,豆卜吸收晒湯汁,所以更加好食仲有檳城蝦麵,蝦夠晒彈牙,每一啖都食到蝦味,而且仲有乾蒜,令到味道更加昇華,雞蛋都好入味,吸收左湯汁飲品方面有呢杯凍椰子班蘭冰,飲落去完全唔覺得淡,有足夠既椰子同班蘭味,加上好冰凍,食完嘢再飲成個喉嚨都好清涼另一杯飲品就係熱桔仔話梅水,冇諗過桔仔同話梅都幾配合,飲完之後覺得好清潤,食完熱氣嘅再飲就啱晒,酸酸地幾易入口我哋三個人去食買單都係$220,除翻開都係70幾蚊左右,
2022年5月4日 星期三
呢間餐廳係興華商場新開張大約半年左右,一直都想搵機會黎食

入到去見到裝修好新淨,燈光夠光猛,而且位置闊落,坐得幾舒服

我哋三個人去食買單都係$220,除翻開都係70幾蚊左右,性價比幾高,可以日後再去!!
2022-05-04
2022-01-21 531 瀏覽
柴灣新開分店餐廳設計輕簡約 環境舒適有多種星馬地道美食當中的海南雞、喇沙、肉骨茶都非常出色晚市套餐仲有主菜 + 小食 + 甜品性價比高新加坡喇沙摻摻喇沙湯底小辣椰香味重配料有魚蛋、魚蛋片半隻烚蛋、大蝦半片及豆卜米粉和油麵吸收了喇沙的味道茶燻鴨喇沙摻摻喇沙料加埋一大份茶燻鴨胸好好味 好飽娘惹茶燻鴨配雞油飯 又係勁大塊茶燻鴨胸雞油飯加上半隻烚蛋脆卜卜的魚乾仔 花生正宗巴生肉骨茶配雞油飯 (唔記得影相)肉骨茶香濃帶有一點藥材味湯裡有杞子、原個蒜頭、冬菇豬肋骨軟硬適中配上油炸鬼及雞油飯自家製娘惹班蘭糕 班蘭葉造型食完肉骨茶 喇沙熱辣辣食呢件淡淡班蘭味冰凍大菜糕就o岩啦
柴灣新開分店
餐廳設計輕簡約 環境舒適

有多種星馬地道美食
當中的海南雞、喇沙、肉骨茶都非常出色
晚市套餐仲有主菜 + 小食 + 甜品
性價比高

新加坡喇沙摻摻
喇沙湯底小辣椰香味重
配料有魚蛋、魚蛋片半隻烚蛋、大蝦半片及豆卜
米粉和油麵吸收了喇沙的味道
茶燻鴨喇沙摻摻
喇沙料加埋一大份茶燻鴨胸
好好味 好飽
娘惹茶燻鴨配雞油飯
又係勁大塊茶燻鴨胸
雞油飯加上半隻烚蛋
脆卜卜的魚乾仔 花生

正宗巴生肉骨茶配雞油飯 (唔記得影相)
肉骨茶香濃帶有一點藥材味
湯裡有杞子、原個蒜頭、冬菇
豬肋骨軟硬適中

2021-12-22
  • 茶燻鴨喇沙摻摻
  • 正宗巴生肉骨茶配雞油飯
2022-01-20 396 瀏覽
見到馬六開咗好多分店又成日咁多人排隊就試下佢先😁-馬六無骨海南雞飯 $60+$10轉雞髀+$22椰青海南雞份量勁多!超抵食🤩除咗份量多質素都唔差,啲雞又滑又嫩,都幾有雞味😛仲要係黃薑雞油飯,好香😋椰青夠凍好清甜🤓-正宗巴生肉骨茶配雞油飯 $65+$8紅棗桂圓枸杞茶我每次見到肉骨茶就忍唔住想食😂好鍾意飲佢個湯,佢個藥材味都幾香,同埋都比好多舊肉食完超飽🤣肉骨茶配紅棗桂圓枸杞茶,超養生組合👍🏻-羅惹參峇啦啦 $28見佢個名咁特別就嗌嚟試吓,係炒蜆黎,啲醬好惹味,好似XO醬咁,但佢再咸香啲🥰
見到馬六開咗好多分店又成日咁多人排隊就試下佢先😁
馬六無骨海南雞飯 $60+$10轉雞髀+$22椰青

仲要係黃薑雞油飯,好香😋
椰青夠凍好清甜🤓
正宗巴生肉骨茶配雞油飯 $65+$8紅棗桂圓枸杞茶

肉骨茶配紅棗桂圓枸杞茶,超養生組合👍🏻
羅惹參峇啦啦 $28