餐廳: 香香宮煮 (金輝大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-05-06 65 瀏覽
今日約左表哥補祝生日🎂 我book 左依間「香香宮煮」😋 最愛既火鍋店之一。 鍾意佢好多特色既湯底、多款式既食物、友善既服務同宮殿既裝橫。 每次同朋友黎光顧,大家都食到好滿足。 -餐廳地點位於加拿芬道金輝大廈,The One商場對面,地段相當方便。 一入餐廳,就仿如穿梭到古代,去了清朝。遠離了尖沙咀繁華喧鬧既大街。 門口有張九五之尊既龍椅及宮廷服裝給客人影相留念📸️。 室內亦劃分了不同的卡位,亦以歷代帝皇命名。 所用的餐具器皿亦有著古典風。-雖然疫情漸穩定,大家都沒有鬆懈👍🏻 入座前職員會替我們量體溫、派酒精濕紙巾及替我們約餐具再一次加熱消毒,食得十分安心。-餐廳的湯底款色多,今次我們選擇了「 特色卜卜蜆湯鍋」蜆的份量多,入口軟嫩無沙;加入新鮮芽菜、芹菜。湯底鮮甜香不算濃味,一款很適合炎夏時份的火鍋湯底。-「香香宮煮肉丸拼盤」 有五款:鵪鶉蛋豬肉丸、手打鮮牛丸、鵝肝墨魚丸、蟹籽鮮蝦丸及蟹籽墨魚丸丸子粒粒飽滿很彈牙,款款都有驚喜,例如墨魚丸裡釀了鵝肝餡。-「鮮淮山及竹笙 」淮山健脾去濕又健康,口感很爽脆;竹笙同樣營養價值高,養生美顏,外型瘦長呈網狀,咬下去有爆汁既口感。-「西班牙黑毛豬 」

餐廳的湯底款色多,今次我們選擇了「 特色卜卜蜆湯鍋」

「香香宮煮肉丸拼盤」
有五款:鵪鶉蛋豬肉丸、手打鮮牛丸、
鵝肝墨魚丸、蟹籽鮮蝦丸及蟹籽墨魚丸
丸子粒粒飽滿很彈牙,款款都有驚喜,例如墨魚丸裡釀了鵝肝餡。
「鮮淮山及竹笙 」

「西班牙黑毛豬 」
色澤新鮮,肥瘦均勻,肉質鬆化

「陳年花雕醉雞」
十級推薦! 雞肉放在鍋裏滾熟後,入口依然酒香撲鼻、嫩滑可口。

「美國桶蠔」
每次火鍋都愛點美國桶蠔,喜歡其巨無霸既size ,即使熟了亦不會縮水;而且肥美肉厚味甜。

最黎來一客彈牙薯粉!大滿足😙

「自家製竹庶水」夠哂冰凍!解渴又消暑😋
2020-05-06 48 瀏覽
朋友最近在網上得知一間宮廷火鍋店成為大熱門,心思思想去試試,光聽名字已經覺得很有新意,就是香香宮煮,把美食和華麗宮廷相結合,會產生怎樣的火花?步入店內,已經深深感受宮廷奢華的氣息,不但是裝修環境上打造成清朝宮殿的樣子,燈光也是特意挑選的,更讚的是居然還有變裝區可以任意拍照留影,男士可以裝扮皇帝上朝,女士可以打扮為妃子侍女穿越古代,反串不同角色亦得🤭🤭🤭,歡樂的變裝打卡,可說是值回票價。來到座位上,每個於位都有橫額寫上坤寧宮,慈寧宮,永和宮,就連餐牌也是特意卷起來繫上絲帶,印上傳哀家懿旨,模仿為帝后的奏摺,宮廷氣氛濃厚,置身其中真的很容易就代入角色。復古也要與時俱進,抗疫期間衛生當然是重點,香香宮煮這一點就做到一絲不苟,為客人提供了獨立包裝的消毒啫喱,濕紙巾,更有口罩收納夾方便放置口罩,膠片很挺身,可以多次循環使用。⭐花膠雞湯鍋所謂宮廷宴,餐桌上自然是尊爵餐宴,以湯底來說,不但有多款選擇,食材也矜貴,要滋補養顏,我們就點了花膠雞湯鍋。一鍋湯底送上,除了鍋盤特別吸睛,用仿古黃銅之外,湯料居然超級豪邁地放了滿滿的花膠配料,配上雞湯熬煮,整鍋都是一片奢華的金黃色,飽含滿滿精華及豐富膠質。先品嚐

⭐花膠雞湯鍋
所謂宮廷宴,餐桌上自然是尊爵餐宴,以湯底來說,不但有多款選擇,食材也矜貴,要滋補養顏,我們就點了花膠雞湯鍋。一鍋湯底送上,除了鍋盤特別吸睛,用仿古黃銅之外,湯料居然超級豪邁地放了滿滿的花膠配料,配上雞湯熬煮,整鍋都是一片奢華的金黃色,飽含滿滿精華及豐富膠質。先品嚐一口雞湯,滋味無比,喝下去竟然不覺得油膩,還很香甜呢!
最後放入半隻雞熬煮,沒有煮好久就吃,雞的肉質很鮮嫰,雞皮亦沒有很多油脂,而且塊塊雞件都是厚切,幾乎每一口都是香滑雞肉,令我滿心滿足。

火鍋邊爐除了湯底,最重要的還是配料,香香宮煮擁有多道獨家食材,我們點了玉面公主四國牛肉拼盤,美濃水蓮,龍鬚菜苗,香香宮煮肉丸併盤,勁辣牛丸等。

⭐玉面公主四國牛肉拼盤
打邊爐少不了牛肉,這個拼盤擺盤方式非常特別,搭配乾冰伴飄出陣陣白煙,氣勢非凡,更擁有澎湃份量,是由日本飛驒和牛,澳洲和牛,韓牛,頂級雪花肥牛所組成。和牛擁有香甜軟嫩感,雪花肥牛油脂豐富順口,不同口感一次全吃到。

⭐香香宮煮肉丸併盤
香香宮煮是手工肉丸,粒粒紮實飽滿,口感爽彈,最印象深刻是手打牛丸,手打鵝肝墨魚丸。牛丸牛肉的口感有如山竹牛肉般香滑,鮮牛肉味香濃,非常好吃。手打鵝肝墨魚丸即有墨魚應有的爽口彈牙,一口咬開,有醬爆的感覺,入面的鵝肝醬緩緩流出,味道甘香可口。

⭐勁辣牛丸
這個也是手打的,牛肉中拌入花椒,香辣得來有點麻,相當過癮。

⭐龍鬚菜苗
這是我第一次吃到這種菜,原來是台灣的品種,清涼爽口的口感,用來打邊爐很不錯,還讓夏天都清爽了呢!

⭐自家制竹蔗茅根
一大壺送上來,仿古的瓶子又讓我的朋友大叫非打卡不可。我自己則非常喜歡竹蔗茅根水,不會過甜,味道清涼,味道剛好而且不帶渣滓,溫度涼涼的不會太凍,用厚身的瓶子裝住,喝了好久溫度也保持的很好。確實是誠意之作。

2020-04-26 44 瀏覽
想起很久沒有去食火鍋,最近的天氣涼了少少,便相約朋友來到尖沙咀的香香宮煮食晚餐。餐廳裝修富有中國古代宮廷風格,環境寬落舒適,門口還有一個配置龍椅的角落供食客影相用,有宮廷服飾可以換。特色卜卜蜆鍋賣相精緻,用上古色古香的爐。海蜆大隻多肉,鮮甜彈牙,配料豐富,有香芹,芫茜,辣椒等,味道濃郁,令湯底鮮甜可口。手切頂級安格斯牛肉 (大)用冰墊底保持新鮮,雪花油脂分佈平均,肉質嫩滑鮮甜,軟稔有咬口,牛肉味濃郁。手打黑松露墨魚滑份量較多,墨魚肉質白而清澈,有豐富膠質,十分彈牙爽滑,香甜可口。黑松露味道濃郁,同墨魚的味道配搭好夾。白鱔片新鮮即切,嫩滑鮮甜,魚香味散發,肉質較爽脆滑溜。手打蟹籽鮮蝦丸蝦味濃郁,咬下有蟹籽的香脆口感,爽滑可口。珊瑚 桂花蚌雙拼鮮甜滑溜,蚌的肉質厚身爽脆,入口鮮甜味散發,吸收湯底的鮮甜精華。即炸響鈴即叫即炸,香脆可口,富有腐皮的香味,惹味而不油膩。餐廳還會送上口罩儲存盒和暫存套,貼心方便。

特色卜卜蜆鍋

手切頂級安格斯牛肉 (大)

手打黑松露墨魚滑

白鱔片
新鮮即切,嫩滑鮮甜,魚香味散發,肉質較爽脆滑溜。

手打蟹籽鮮蝦丸
蝦味濃郁,咬下有蟹籽的香脆口感,爽滑可口。

珊瑚 桂花蚌雙拼

即炸響鈴
即叫即炸,香脆可口,富有腐皮的香味,惹味而不油膩。

餐廳還會送上口罩儲存盒和暫存套,貼心方便。
2020-04-24 59 瀏覽
疫情下,冇得一大班人去,人少少食唔到太多嘢由入座到清潔餐具都令人食得安心,工作人員好有禮貌,食物種類夠款選擇人少少,叫咗象拔蚌,波波蜆煲(超級多蜆),仲有花雕浸牛肉,鵝肝墨丸,鵝腸,黃金響鈴(大推)。。相已經盡影,下下都食晒先記得
疫情下,冇得一大班人去,人少少食唔到太多嘢
相已經盡影,下下都食晒先記得

• 即炸響鈴
2020-04-24 55 瀏覽
香香宮煮裝修以宮廷風為主,每一個卡位都以紫禁城內廷命名,就連鼓油壺都係古代酒壺造型,非常特別。佢地仲有個打卡位,提供左古裝服、龍椅比食客,極富娛樂性。由於限聚令,我地分開左兩張枱坐。分叫叫左冬蔭功卜卜蜆鍋同花膠雞湯鍋。冬蔭功卜卜蜆鍋入面有好多蜆、秀珍菇同番茄,啲蜆好新鮮,隻隻都開口,味道鮮甜。花膠雞湯鍋湯底色澤金黃,味道濃郁順口,雞件本身已經煮熟,只要放入鍋度滾一滾就食得,咁d雞就唔會因為滾得太耐而鞋口。花膠大件厚身,充滿骨膠原。火鍋配料方面,我地叫左幾個拼盤:香香公主牛魔王拼盤、香香宮煮海鮮拼盤、餃子拼盤、肉丸拼盤、響鈴拼盤同雜菜併盤,上菜後侍應好細心咁幫我地分碟。香香宮煮海鮮拼盤有蝦、扇貝、蠔、蜆、青口,d蝦大大隻好爽口,蠔夠曬肥美。香香宮煮牛魔王拼盤擺盤好靚,d牛肉質唔錯,安格斯肉脂分佈平均,牛胸尖好爽口。香香宮煮餃子拼盤有齊曬四款特式餃子,分別有韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃,蟹黃餃、鳳尾鮮蝦雲吞。蟹黃餃好有蟹香,鳳尾鮮蝦雲吞賣相精美。香香宮煮肉丸拼盤拼盤包括左有五款手打丸,每款都好有特式。香香宮煮響鈴拼盤有原味和咸蛋黃味兩隻味,響鈴即叫即炸熱辣辣,咬落去好鬆脆。咸蛋黃味香脆惹味,絕

香香宮煮海鮮拼盤
有蝦、扇貝、蠔、蜆、青口,d蝦大大隻好爽口,蠔夠曬肥美。

香香宮煮牛魔王拼盤
擺盤好靚,d牛肉質唔錯,安格斯肉脂分佈平均,牛胸尖好爽口。

香香宮煮餃子拼盤

香香宮煮肉丸拼盤
拼盤包括左有五款手打丸,每款都好有特式。

香香宮煮響鈴拼盤
有原味和咸蛋黃味兩隻味,響鈴即叫即炸熱辣辣,咬落去好鬆脆。咸蛋黃味香脆惹味,絕對值得推介。

雜菜拼盤- 份量十足,d菜好新鮮。
2020-04-24 49 瀏覽
之前已經黎呢度食過一次,印象唔錯,見最近做緊promo,openrice訂枱全單68折,當然要再encore啦。餐廳除左食客量體溫同提供酒精搓手液之外,入座之後侍應仲會幫手消毒餐具,食得更放心,非常貼心。餐廳走清延風,一入鋪就見到張龍椅,非常搶眼。呢度仲提供左唔少清朝服裝供照相之用,絕對係有得食有得玩。冬蔭功卜卜蜆鍋 - 鍋入面有好多蜆,隻隻新鮮清甜,湯底酸辣度剛剛好。花膠雞湯鍋 - 湯底金黃濃郁,花膠厚身,雞件嫩滑啖啖肉。香香宮煮餃子拼盤 - 有韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃、蟹黃餃、鳳尾鮮蝦雲吞,皮薄餡靚,特別係鳳尾鮮蝦雲吞,唔只賣相靚,蝦肉仲好爽彈。香香宮煮海鮮拼盤 - 有海蝦、廣島蠔、大蜆、青口同扇貝,每款海鮮都非常新鮮。香香宮煮肉丸拼盤 - 莧菜豬肉丸、鮮牛丸、蟹子墨魚丸、蟹子鮮蝦丸同鵝肝墨魚丸,彈牙好味。香香公主牛魔王拼盤 - 賣相精美,有安格斯牛肉粒、牛肉片、牛胸尖、牛舌等,絕對啱晒牛肉控。香香宮煮響鈴拼盤 - 有原味和咸蛋黃味,鬆脆可口,但唔會好漏。雜菜拼盤 - 估唔到份量咁多,每款的好新鮮。

花膠雞湯鍋 - 湯底金黃濃郁,花膠厚身,雞件嫩滑啖啖肉。

雜菜拼盤 - 估唔到份量咁多,每款的好新鮮。
2020-04-23 25 瀏覽
一直都好想試吓呢一間咁有特色嘅宮廷火鍋專門店,今次見到OpenRice有優惠終於可以係試吓,有七折真係比原價抵好多。餐廳無論係裝修,餐單等等小細節上面都充滿着宮廷特色,仲有啲唔同嘅宮廷服可以比鍾意打卡嘅朋友影吓相。好得意😝一坐低侍應哥哥已經將搓手液同埋口罩套比所有嘅食客。之後仲幫手係我哋面前消毒晒所有打邊爐要用嘅器具同埋碗碟碟。而家咁嘅敏感時間真係覺得好貼心啊。首先叫咗個湯底先,今日我哋叫咗個花膠雞湯半。半隻其實兩個人都夠食,因為佢啲花膠都好大塊,而且啲雞都好滑,配埋啲湯一齊食原汁原味👍,而且個湯底真係一流係用雞湯嚟煲㗎!搞到我飲咗幾碗飲到有啲飽。至於火鍋配料方面就叫咗幾款唔同嘅,例如肥牛,鵝腸等等大老爺。但係特別要推介嘅係佢幾款丸同埋餃類。我哋叫咗個黑松露墨魚丸,一食就好明顯知道佢係手打嘅,充滿墨魚同埋松露香氣!另外我哋仲帶咗個蟹黃餃,顧名思義蟹黃餃入邊係滿滿嘅蟹膏,一咬落去啲蟹黃咇晒出嚟好滿足。我仲叫咗個即炸響鈴,呢個係一定需要推介俾大家。因為呢個肯定係即刻炸之餘仲熱辣辣咁。除咗浸落湯度食之外都可以即食熱辣辣咁好好味。鍾意嘅可以叫埋鹹蛋炸響鈴,下次可以試吓。海鮮方面我哋今日就叫咗個

海鮮方面我哋今日就叫咗個生蠔同埋大扇貝。生蠔好新鮮,就算煮完之後都唔會縮水。兩個人食四隻份量啱啱好,至於大扇貝方面同樣係四隻,大扇貝唔使煮咁耐見到個裙邊縮水,就可以食咁樣可以好食啲。

總括來講,呢間火鍋店好值得再去,就係個湯底都已經值回票價。
2020-04-18 70 瀏覽
疫情開始放緩,所以為食的我又要出動了,首先當然要吃個高質火鍋,於是便來了香香宮煮。侍應會貼心地把所有餐具都放進熱滾水消毒一下。特式卜卜蜆鍋平日吃火鍋麻辣湯底吃得多有點膩,所以想嚐嚐其他湯底,這個卜卜蜆鍋很少見,於是便抱著中伏的心態點了。湯底來的時候真的嚇一大跳呢,因為裡面全是新鮮的蜆,可以擺滿兩個大碗,所以湯水非常清甜無味精,全部是蜆的鮮甜味。手切頂級安格斯牛肉牛肉的紋理很好,肉脂分佈平均,放在滾熱的湯底涮一涮便可以吃,肉質極嫩滑,而且牛香味濃,沒有半點雪藏味。即炸響鈴每次吃火鍋響鈴是必點,而且即炸的響鈴更加是色香味俱全,浸一浸湯底已經能夠充分吸收湯底之精華,而且還能保持香脆口感。珊瑚,桂花蚌雙拼兩款蚌均是生猛即開,口感也是非常爽脆鮮甜,配合卜卜蜆湯味道很夾。手切新鮮牛胸尖很多人未必知道這是甚麼,它是牛胸前肋骨上的一塊筋膜肌肉,一隻牛只有一小塊牛胸尖,故相當珍貴,吃落鮮牛味比手切牛更濃厚,而且口感是爽彈的,滋補又美味。手打黑松露墨魚滑本身墨魚滑已經很嫩滑,加入了黑松露則另有一番風味,墨魚滑裡面有大量新鮮墨魚粒粒,吃起來很彈牙可口。手打蟹籽鮮蝦丸光看外貌已經極為吸引,新鮮蝦肉塞滿了成粒蝦

侍應會貼心地把所有餐具都放進熱滾水消毒一下。

特式卜卜蜆鍋
手切頂級安格斯牛肉
即炸響鈴
珊瑚,桂花蚌雙拼
手切新鮮牛胸尖
手打黑松露墨魚滑
手打蟹籽鮮蝦丸
光看外貌已經極為吸引,新鮮蝦肉塞滿了成粒蝦丸,吃起來鮮蝦味十足,而且又有蟹籽的香味襯托,具有層次感。
香香宮煮餃子拼盤
蟹黃餃的蟹膏味有一點過濃,令到口腔內吃後會有一陣蟹鮮味不散。韭菜豬肉餃比較大眾化,皮薄餡靚,咬開肉汁鮮嫩豐富,沒有令人失望。
2020-04-14 646 瀏覽
香香宮煮係一間特式宮廷火鍋店,除左玩食字之外,火鍋店入面仲有多套格格裝,俾大家做一晚公主過下癮。另外,餐廳入面嘅卡座仲以紫禁城內廷嘅東方宮命名,都幾棧鬼!最近因為疫情好多食店都做promo,香香都做緊openrice訂枱全單68折,勁抵!值得一讚係,食店除左例牌會幫食客量體溫同提供酒精搓手液之外,每位食客仲會送一個口罩套,另外餐具都放入一個大盆入面,食客入座之後侍應就會倒水並加熱消毒,食得更放心。哩卷懿旨其實係menu,豬牛雞羊海鮮丸餃滑豆品蔬菜麵食都一應俱全。醬芥每位$25,一般常用嘅醬料都有。泰式冬陰功卜卜蜆湯鍋($198)哩個冬陰功卜卜蜆鍋酸辣度啱啱好,入面有好多蜆、秀珍菇同番茄。卜卜蜆唔會太細隻,都有睇頭。酒香陳年花雕浸牛肉($148)哩個花雕牛肉唔係好大份,大約有六七款,兩個人都食倒。牛肉唔會太薄有啲厚度,食落好有咬口,加埋花雕酒嘅香味,冇得彈!白鱔片($88)白鱔片肉質結實,如果大塊少少更好。手打蟹籽墨魚丸($68)墨魚丸入面加左墨魚肉,除左墨魚味十足之外,仲特別彈牙,唔會成口粉咁。手打蟹籽蝦滑($108)蝦滑一條大約分倒四粒,同樣都好彈牙,非常新鮮。薯粉($22)薯粉煮到

醬芥每位$25,一般常用嘅醬料都有。

泰式冬陰功卜卜蜆湯鍋($198)

泰式冬陰功卜卜蜆湯鍋

卜卜蜆唔會太細隻,都有睇頭。
泰式冬陰功卜卜蜆湯鍋

酒香陳年花雕浸牛肉($148)

哩個花雕牛肉唔係好大份,大約有六七款,兩個人都食倒。

酒香陳年花雕浸牛肉

白鱔片($88)

白鱔片肉質結實,如果大塊少少更好。
白鱔片

手打蟹籽墨魚丸($68)

手打蟹籽墨魚丸

手打蟹籽蝦滑($108)

蝦滑一條大約分倒四粒,同樣都好彈牙,非常新鮮。
手打蟹籽蝦滑
薯粉($22)

薯粉煮到半熟就食得,煙煙韌韌幾好食。

薯粉
總結,火鍋料全部都好新鮮冇得挑剔,而家openrice訂枱仲有68折,抵食好多,喺屋企屈到悶想出街食下飯一定唔會失望。
手打蟹籽墨魚丸
手打蟹籽蝦滑
2020-04-14 281 瀏覽
宮廷式陳設,入座後,先上個席前小食,有涼拌鮑魚丶黑木耳絲丶酸蕎頭丶花生,等齊人就開始叫餸喇~雍穆公主:花膠雞湯鍋 (半隻) $298花膠雞湯係有一個方形銅色湯鍋奉上枱,滾起之後就先試吓個湯底,好濃,花膠都有大約7、8件酒香陳年花雕浸牛肉 $128-聞到酒香,但淥完後無哂酒味脆鯇腩片 $88-新鮮,爽脆,但份量偏少公主油炸鬼 $68-蟹籽蝦膠油炸鬼,油炸鬼吸哂D湯即食會好腍,攤凍一陣,油炸鬼會脆返DD,口感較好爽脆豬潤 $68皇帝菜 $38手打鵝肝墨魚丸 (八粒) $98-彈牙墨魚丸,𥚃面包著一小片鵝肝白鱔片 $88-唔算新鮮,肉質有D霉,麻麻地陳年花雕醉雞 $78-淥熟後仲有微微酒味,唔錯豬肚 $48美濃水蓮 $58-好少食到,口感清甜爽脆,值得一試半熟五花腩 $78-平時韓燒就食得多,原來打邊爐都幾好味蒿筍 $38薯粉 $22自家製即炸魚皮 $68公主醬介 $25/位 以宮廷主題係有gimmick,湯底唔錯,但食材方面就只屬一般,勝在服務搭夠,都可以一試嘅~
雍穆公主:花膠雞湯鍋 (半隻) $298

酒香陳年花雕浸牛肉 $128
-聞到酒香,但淥完後無哂酒味

脆鯇腩片 $88
-新鮮,爽脆,但份量偏少

公主油炸鬼 $68

爽脆豬潤 $68

皇帝菜 $38

手打鵝肝墨魚丸 (八粒) $98
-彈牙墨魚丸,𥚃面包著一小片鵝肝

白鱔片 $88
-唔算新鮮,肉質有D霉,麻麻地

陳年花雕醉雞 $78
-淥熟後仲有微微酒味,唔錯

豬肚 $48

美濃水蓮 $58
-好少食到,口感清甜爽脆,值得一試

半熟五花腩 $78
-平時韓燒就食得多,原來打邊爐都幾好味

蒿筍 $38

薯粉 $22

自家製即炸魚皮 $68
公主醬介 $25/位

今日去左尖沙咀既香香宮煮打邊爐呢度除左打邊爐出色之外,呢度既裝修都好有風色,探用左傳統中國宮廷風格,將唔同既卡位改成唔同宮殿既夠,又提供宮廷服飾試穿,可以cosplay 下,影相留念。今日我地就坐坤寧宮不論餐埋、點菜紙定濕紙巾,全部都有特色設計過。湯底揀左花膠雞湯,半隻雞煮到七成熟,只要稍稍再煮返熱就食得。雞肉嫩滑,湯又夠濃郁,記得一定要飲返幾碗湯先好打邊爐!其他配料我地就揀左羊肉、珊瑚蚌、冬瓜、烏冬、菜心苗。兩個人食都夠哂。冬瓜同烏冬配呢個湯底食都好正
今日去左尖沙咀既香香宮煮打邊爐

今日我地就坐坤寧宮

不論餐埋、點菜紙定濕紙巾,全部都有特色設計過。

冬瓜同烏冬配呢個湯底食都好正

2020-04-11 43 瀏覽
今日同女友去尖沙咀依間「香香宮煮」火鍋店慶祝生日🎂。 好喜歡餐廳裝潢走宮廷風格,例如一入門口就看見金壁輝煌龍椅、亦有多套宮廷服裝、大紅花燈、仿古醬油器皿等等,加上每卡座位都編了一個宮殿名稱,令人感覺如穿越去到清朝般。 今晚我和女友來到永和宮來一場火鍋盛宴。-除了喜歡餐廳裝潢、寛敝乾淨環境外,亦很欣賞餐廳在疫情下的消毒工夫。 餐廳奉送口罩膠套、獨立包裝消毒液及濕紙巾。還窩心地即席為客人消毒餐具,令人食得放心👍🏻。-餐廳的「聖旨」menu 很豐富 ,特色湯底也有很多選擇。 最後我選擇了女友至愛的「雍穆公主·花膠雞湯鍋」。我地認為火鍋湯底係最重要,然而這個雞湯鍋實在令人喜出望外,可以說是遇過的最好喝。 湯底色澤金黃,滾起後先品嚐一碗,味道十分甘甜濃郁,加了南瓜🎃去餚製,口感亦很順滑。 花膠和鮮雞逐小加進鍋內,湯底味道多了鮮香。雞件很嫩口而肉質有彈性,花膠亦很厚身! 這個湯底實在大讚。-火鍋配料有很多,我們先點了數款先來蜂巢冰豆腐、竹笙及極品棉花魚肚。 它們呈網狀的質感,亦像海綿般吸收盡湯汁,所以咬下去份外juicy 。-「香香宮煮 餃子🥟拼盤」有哂四款signature 。韭菜豬肉餃、黑松露
今晚我和女友來到永和宮來一場火鍋盛宴。

還窩心地即席為客人消毒餐具,令人食得放心👍🏻。

火鍋配料有很多,我們先點了數款
先來蜂巢冰豆腐、竹笙及極品棉花魚肚。

「香香宮煮 餃子🥟拼盤」有哂四款signature 。韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃、
蟹黃餃、鳳尾鮮蝦雲吞。餃子皮薄餡多,每款味道突出,例如蟹黃餃有香醇的蟹香。 鳳尾鮮蝦雲吞賣相亦漂亮,蝦肉爽彈。

「珊瑚、桂花蚌」亦很爽甜。最後黎手打彈牙稻庭烏冬,夠哂滿足。仲有特色器皿盛戴著自家製薏米水😋
2020-04-09 31 瀏覽
為食妹👧🏻一入餐廳見到甘樣以為去錯地方。🤣🤣呢間餐廳好特別。幫襯就可以免費著宮庭服影靚相。🤩Surprise🤩哈哈。。著公主衫滿足下好奇心先。😍家下消毒最緊要。開住個爐滾滾滾。咩菌都死哂。👏👏愛美嘅為食妹👧🏻嗌咗滋補嘅花膠🐔湯鍋。🐔半隻+花膠用碟送上。湯滾咗就可以落主角架啦。🤤飮番碗🐔湯補補先。好骨膠原牙🤪桂花㭋+珊瑚㭋~新鮮彈牙。滾兩滾食🉐️粉絲索晒d🐔湯。滋味百倍。👍🏻
哈哈。。
著公主衫滿足下好奇心先。😍
家下消毒最緊要。開住個爐滾滾滾。咩菌都死哂。👏👏
愛美嘅為食妹👧🏻嗌咗滋補嘅花膠🐔湯鍋。
🐔半隻+花膠用碟送上。湯滾咗就可以落主角架啦。🤤
飮番碗🐔湯補補先。好骨膠原牙🤪
桂花㭋+珊瑚㭋~
新鮮彈牙。滾兩滾食🉐️
粉絲索晒d🐔湯。滋味百倍。👍🏻
  • 花膠雞湯鍋
2020-04-09 41 瀏覽
香香宮煮火鍋店以清朝背景作佈置,仲可以玩穿戲服影相,有得食有得玩,環境特別令人幾開心。今晚揀咗建寧公主即是特色卜卜蜆鍋,冇想到啲蜆真係好多,而且好嫩,湯底配料好多芫荽芽菜,味道非常之甜,先食啲蜆然後菜,之後再飲湯,實在是非常好的開始。食火鍋必點牛肉,有不同種類牛肉揀,我始終最鍾意手打本地牛肉,好得,有啲筋,更好咬口。白鱔片很肥很滑,必點。手打鵝肝墨魚丸四粒值得隻手指公,墨魚丸本身Q彈,鵝肝完整中央,口感味道都超正。仲食咗油麥菜,蜂巢冰豆腐,完美滿足。非常時期,跟足政府指示之外,更在面對灼碗碟消毒,咁就食得唔擔心啦!

白鱔片很肥很滑,必點。

仲食咗油麥菜,蜂巢冰豆腐,完美滿足。

這是一間裝修非常豪華的一間火鍋店,以中國皇宮作背景,一上到去就會看到一張非常搶眼的龍椅,而且提供古代服裝,可以在這裏拍,張皇帝照。在吃飯的同時也可以有些娛樂。而每一個卡位都有一個宮,感覺好特別而且新鮮。而且這裏的擺設亦很華麗,醬料很整齊而且, 很有氣派,另外他們的豉油壺用一個古代酒壺盛載,很有特色。而他們的點菜紙設計像聖旨一樣很有氣派。我點了酸菜魚鍋及一些火鍋配料例如,牛胸尖,韭菜餃,花雕醉雞及黃芽白等。酸菜魚鍋不會太辣,太刺激反而可以食出魚的鮮味。如牛胸尖很特別,不是在普通的火鍋店可以食到,而口感有少少像豬頸肉,但沒有那麼油膩,比較清新。花雕醉雞有香濃酒味,而且很味入味,雞肉很滑,有雞味。還有韭菜餃及黃芽白。我們還點了天地一號蘋果醋,食火鍋是配這飲品,很開胃。總結:香香宮煮是一間很有氣派的火鍋店,除了可以食到高質素,有特色的火鍋之外,還可以一坐他們龍椅打卡。

在吃飯的同時也可以有些娛樂。
而每一個卡位都有一個宮,感覺好特別而且新鮮。

而他們的點菜紙設計像聖旨一樣很有氣派。

酸菜魚鍋不會太辣,太刺激反而可以食出魚的鮮味。

花雕醉雞有香濃酒味,而且很味入味,雞肉很滑,有雞味。

還有韭菜餃及黃芽白。

我們還點了天地一號蘋果醋,食火鍋是配這飲品,很開胃。