餐廳: 香香宮煮 (金輝大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-10-05 55 瀏覽
打邊爐嘅地方好多, 但呢間真係又好食又抵食又啱打卡😋一入到去見到張點菜單已經覺得好得意😛打邊爐竟然仲有前菜食~個涼拌鮑魚好好食,蕎頭我都好鍾意❤️特色卜卜蜆湯底😋啲蜆又大粒又多,多到兩個人根本食唔曬,我諗起碼都有超過50隻蜆~只係$198,超抵!湯底好清甜,仲要咁多蜆但係一粒沙都食唔到酒香陳年花雕浸牛肉😋啲牛肉好有入味,錄熟完之後仲食到酒味,牛肉份量都多;另外仲叫咗個手切封門柳😋好有牛味好好食,一啲肥肉都冇,但我就鍾意花雕浸牛肉多啲香香宮煮肉丸拼盤😍😍必叫!成餐飯最驚喜係個丸!手打蟹籽鮮蝦丸勁彈牙,松露芝士墨魚丸味道同啲芝士勁夾,一咬就爆出黎~最估唔到係個爽骨豬肉丸,有啲一粒粒嘅嘢喺度好特別😍係食過係咁多間邊度入面最好食嘅丸,物超所值~公主油炸鬼😋第一次試呢個配搭好特別😍攤凍少少之後啲油炸鬼係脆脆地,鮮蝦滑勁彈牙,仲有好多粒蟹籽😍呢間餐廳我會俾90分😍價錢合理得來份量又多,啱晒同一大班朋友仔嚟打邊爐😋

打邊爐竟然仲有前菜食~個涼拌鮑魚好好食,蕎頭我都好鍾意❤️

特色卜卜蜆湯底😋

酒香陳年花雕浸牛肉😋

啲牛肉好有入味,錄熟完之後仲食到酒味,牛肉份量都多;
另外仲叫咗個手切封門柳😋
好有牛味好好食,一啲肥肉都冇,但我就鍾意花雕浸牛肉多啲

香香宮煮肉丸拼盤😍😍必叫!

公主油炸鬼😋

2021-10-04 44 瀏覽
今日同朋友落尖沙咀打邊爐,而呢間係好有宮廷特色嘅香香宮煮,店內已經幾乎爆滿,好在事前訂左位。餐牌好特別,好似聖旨咁。首先,湯底我地揀左建寧公主特色卜卜蜆鍋,裡面勁多卜卜蜆,我諗都有最少30,40隻,而且啖啖肉,好過癮。而手切封門柳係一隻牛得好少部分呢隻肉,食落牛味勁出,有些啲咬口,唔錯唔錯。廣島蠔大隻新鮮。黑松露蟹肉餃餡料足夠,好多蟹肉而且松露味濃。而食太多肉就當然食啲美濃水蓮黎平衡一下。鴨血爽滑彈牙,好岩食。另外仲嗌左竹蔗茅根,係佢地自家製仲要好足料。食到最後,我地再加碼叫羊肉片同薯粉,羊肉份量多,而薯粉好吸到湯汁勁好味。呢間實有下次,好多岩食嘅野叫。

今日帶爸爸👨🏻去威😌 兩父女行街睇戲食飯,帶佢黎尖沙咀依間「香香宮煮」火鍋店。知佢一向喜歡歷史,對歷代皇宮史亦有一定認識,所以我相信,佢一定會喜歡這間餐廳。裝潢走宮殿風,大門口有張金燦燦龍椅給人打卡拍照。 我和爸爸👨🏻穿梭到「永和宮」歎火鍋盛宴。-餐廳的特色湯底有很多選擇。 最後爸爸選擇了我至愛的❤️「雍穆公主·花膠雞湯鍋」❤️佢說我這個中女要多吃花膠補充骨膠原😒火鍋湯底確實優質! 加入厚切花膠,滾起後先嚐一碗,味道甘香;再加入鮮雞件,湯頭多了份鮮香。雞件亦很嫩口,肉質彈牙。-火鍋配料亦很出色❤️蜂巢冰豆腐 呈網狀的質感,像海綿般吸盡鮮湯,所以吃下去爆汁美味。-❤️鮮淮山呈白色條狀的淮山,口感爽脆。-❤️香香公煮餃子拼盤鳳尾鮮蝦雲吞、黑松露蟹肉餃、韭菜豬肉餃及蟹黃餃餃子皮薄餡多,每款味道突出,味道由淡至濃排列去品嘗。 漂亮的鳳尾蝦蝦肉爽彈;黑松露蟹肉十分香口,蟹肉真材實料。最愛是蟹黃餃👍🏻蟹膏、蟹籽、蟹肉混和! 味道十分鮮香。-❤️脆鯇腩片片片厚切,魚皮煙煙韌韌有咬口,肉質彈牙!-❤️半熟五花腩 脂香油豐,肉質咸香,十分惹味!配送彈牙的日本稻庭烏冬,很滿足。-❤️自家製竹蔗茅根消暑又解渴
我和爸爸👨🏻穿梭到「永和宮」歎火鍋盛宴。
餐廳的特色湯底有很多選擇。
最後爸爸選擇了我至愛的
❤️「雍穆公主·花膠雞湯鍋」❤️

佢說我這個中女要多吃花膠補充骨膠原😒
火鍋配料亦很出色
❤️蜂巢冰豆腐

呈網狀的質感,像海綿般吸盡鮮湯,所以吃下去爆汁美味。
❤️鮮淮山

呈白色條狀的淮山,口感爽脆。
❤️香香公煮餃子拼盤

鳳尾鮮蝦雲吞、黑松露蟹肉餃、韭菜豬肉餃及蟹黃餃
最愛是蟹黃餃👍🏻蟹膏、蟹籽、蟹肉混和! 味道十分鮮香。
❤️脆鯇腩片

片片厚切,魚皮煙煙韌韌有咬口,肉質彈牙!
❤️半熟五花腩

❤️自家製竹蔗茅根

消暑又解渴
2021-09-30 63 瀏覽
今晚約了一個素食的朋友一起打邊爐,她很喜歡一些特色的火鍋,今晚便選擇了這裏和她共度一個不一樣的晚上。由於好朋友喜歡喝酒,便選擇了獺祭45大吟釀720ML$488,這款來自日本的清酒,雖然不是頂級的,但是在香港都很有名氣,平常在超市買到都要差不多$200至$300 ,在這裏以這個價錢來說,非常抵喝。由於這裏的清酒,大部份都是凍飲,侍應很窩心用熱水筒幫我們暖清酒,熱飲味道不算濃烈,易於入口,香氣四溢。花膠雞湯鍋,材料十足,貨真價實,味道清甜可口,用來作為素食的火鍋湯底,非常合適。蜂巢冰豆腐$48,冰豆腐吸收了湯底的鮮甜味道,入口溶化,是火鍋必點的一道配菜。生根 $38,喜歡吃硬的,只需1分鐘便可進食,煙煙靭靭。如果喜歡吃腍一點,放在湯裏十數分鐘,非常好吃。炸芋頭$48,芋頭經過炸過之後,吸湯能力非常之好,味道比想像之中更佳。公主油炸鬼$68,油炸鬼釀滿墨魚滑,加上三文魚子的味道,放在雞湯內味道更佳。三絲素菜餃$78,材料全部以素菜為主,味道清甜可口。

三絲素菜餃$78,材料全部以素菜為主,味道清甜可口。
尖沙咀打邊爐午市有六八折呀!建寧公主。特色卜卜蜆鍋($198)卜卜蜆鍋!真係超多蜆啊淨係食蜆都已經飽咗一半🥰仲會買芹菜、芽菜等等清甜嘅湯底!頂級雪花牛(200g-$198)雪花紋分布得好靚嘅牛😋!極濃牛肉味放落去3秒就食得! 佢哋仲有個冰底保溫🧊保持佢嘅新鮮度!香香宮煮- 餃子拼盤($88) 四粒餃子! 要各有特色,其中一隻更加係原隻蝦放左落個餃子度啊🥟! 黑松露蟹肉餃都好味!皮薄餡靚😋薯粉($22)卜卜蜆同埋芹菜加埋個湯底好清新,煮到透明嘅薯粉!吸收晒湯底嘅日月精華!☺️!打邊爐係必須要加薯粉🥰冰🧊菜( $48 )冰菜嚟打邊爐口感爽爽脆脆😋!仲要索晒個湯底!自家製竹蔗茅根( $68 )唔會好甜嘅竹蔗茅根用嚟打邊爐啱晒佢哋裝住竹蔗茅根個股都好古色古香啊飽飽嘅一餐,下次再嚟試吓其他類型嘅邊爐先🫕
尖沙咀打邊爐午市有六八折呀!

建寧公主。特色卜卜蜆鍋($198)

卜卜蜆鍋!真係超多蜆啊
淨係食蜆都已經飽咗一半🥰
仲會買芹菜、芽菜等等清甜嘅湯底!

頂級雪花牛(200g-$198)

雪花紋分布得好靚嘅牛😋!
極濃牛肉味放落去3秒就食得!
佢哋仲有個冰底保溫🧊
保持佢嘅新鮮度!

香香宮煮- 餃子拼盤($88)

薯粉($22)
卜卜蜆同埋芹菜加埋個湯底好清新,煮到透明嘅薯粉!
吸收晒湯底嘅日月精華!☺️!打邊爐係必須要加薯粉🥰

冰🧊菜( $48 )
冰菜嚟打邊爐口感爽爽脆脆😋!
仲要索晒個湯底!

自家製竹蔗茅根( $68 )
唔會好甜嘅竹蔗茅根用嚟打邊爐啱晒
佢哋裝住竹蔗茅根個股都好古色古香啊

飽飽嘅一餐,下次再嚟試吓其他類型嘅邊爐先🫕
2021-09-27 54 瀏覽
近排係網上見到有間新開嘅火鍋店🤤『香香宮煮』有配著宮廷風格嘅名,去到嘅時候都發現唔單止個名有宮廷feel,連室內裝修都充滿住宮殿建築風格!一入門口仲有龍椅同埋古代服飾比我哋打卡😻可惜我哋太肚餓,無好好利用打卡位影多幾張靚相🥺長平公主👑豬軟骨蕃茄湯鍋 $198我哋選擇左呢個蕃茄湯鍋🤤一上到黎就有好香濃嘅蕃茄味,而且仲用咗好多唔同嘅配菜!一個鍋除咗有豬軟骨同蕃茄之外仲有好多唔同嘅蔬菜🥬半熟五花腩 $78一開始見到仲以為係Bacon🤣點知烚熟咗之後,口感一d都唔似🤭而且我覺得好好味。五花腩上面豬肉同肥肉完全係五五分,食落唔會覺得好肥膩🥰頂級雪花牛肉 $198雪花牛肉嚟到嘅時候係放喺一個好靚嘅磐石,烚完味道好充斥住牛味,基本上可以唔使用醬汁食都可以👍🏻唯一美中不足係記得要比少少時間佢融雪,但個味道絕對價得你等一陣😚香香宮煮雜菜拼盤 $98原本諗住叫雜菜拼盤就可以食多d唔同嘅菜🥬但原來嘅蕃茄湯入面已經有好多嘅蔬菜,不過集材拼盤入面都有生菜、娃娃菜、金菇等等原本蕃茄湯鍋都冇嘅菜👍🏻手打黑松露墨魚滑 $108一開始未烚嘅時候無乜黑松露味,仲要有d普通嘅感覺勝在比左2條🤤無諗過烚完之後口感十分Q彈之外

長平公主👑豬軟骨蕃茄湯鍋 $198

半熟五花腩 $78

頂級雪花牛肉 $198

香香宮煮雜菜拼盤 $98

手打黑松露墨魚滑 $108
一開始未烚嘅時候無乜黑松露味,仲要有d普通嘅感覺勝在比左2條🤤無諗過烚完之後口感十分Q彈之外,仲吸左好多蕃茄湯嘅味道💝但又唔會搶左黑松露嘅味道❤️‍🔥這個黑松露墨魚滑真係非常推介💯
15 分鐘 (堂食)
2021-09-27 41 瀏覽
餐廳宮廷式佈置,環境一流,我們被安排入座坤寧宮,座位舒適寛敞。餐牌也別出心裁,以「傳哀家懿旨」點菜。前菜四小碟,有花生、中華沙律、涼拌飽魚、蕎頭。雍穆公主花膠雞湯鍋 ($298)花膠雞湯底足料味道濃,就咁飲都唔錯,跟湯底半隻雞都算大隻,來到是半熟的,可自行淥熟不會太老。加拿大象拔蚌刺身 ($688)象拔蚌刺身,鮮甜新鮮手切封門柳 200g ($228)酒香陳年花雕浸牛肉 ($148)蟹黃餃 ($98) 鴨血 ($58)桂花蚌 ($128) 娃娃菜 ($38)整體食物新鮮,部份款式都幾特別,不過價錢不算抵食。其中有插曲是當晚有朋友生日買了蛋糕,到上蛋糕時見蛋糕款式簡單以為時店家送的,再問之下發現是調換了其他枱的蛋糕,好彩未切,否則就食左人地個蛋糕。

雍穆公主花膠雞湯鍋 ($298)

加拿大象拔蚌刺身 ($688)
象拔蚌刺身,鮮甜新鮮

手切封門柳 200g ($228)

酒香陳年花雕浸牛肉 ($148)

蟹黃餃 ($98) 鴨血 ($58)
桂花蚌 ($128) 娃娃菜 ($38)

2021-08-15
10 分鐘 (堂食)
2021-09-27 34 瀏覽
位於尖沙咀呢間火鍋店,聽個名已經覺得好特別,一去到成間店都坐滿人,叫唔到夏天咁熱都咁多人打邊爐,相信一定好好食,結果都無令人失望。呢幾日都成三十幾度,叫返個冬瓜瑤柱鍋消消暑最適合不過。個湯係成個冬瓜咁上,中間有啲肉粒、蝦肉、瑤柱同翅,平時打邊爐從來都唔飲湯底,呢個冬瓜湯好飲到我都飲左唔少,好清甜,十足屋企人平時煲既冬瓜湯。本身鍾意打邊爐,點少得牛肉片同羊肉片,今次試左佢個手切安格斯牛肉,兩個人食叫左細份,有200g,夠晒食,最重要係啲牛肉有陣牛肉香味。
2021-09-25 38 瀏覽
記得一年前黎過依間餐廳,至從返左工之後就好少行過尖沙咀,又唔想同人喺尖沙咀迫,變相食少咗好多尖沙咀既美食😕上星期難得有日平日放假,同朋友encore依間餐廳,就係鐘意佢嘅氣氛同環境。一如既往,用既都係九宮格形式咁上醬料,多夠衛生又夠美觀!值得讚既係佢既有生蒜仲有炸蒜,炸完蒜頭既油勁香呀湯底我地叫咗蕃茄豬軟骨湯。依個湯我俾90分㗎,入面真係有幾多豬軟骨,用湯底煮到入晒味淋晒,啲蕃茄都一樣!湯底同海xx既有得比。頂級雪花牛肉。用咗一個好artistic既方法上盤,本身都少少擔心佢得個樣,但食落去既口感同油脂分布都對得住佢個title,唔係街邊買幾十蚊薄薄地又一大舊脂肪既cheap肥牛!仲叫咗好多火鍋必叫配料,份量十足!叫咗蕃茄湯既好處就係,可以煮完烏冬之後送湯食🥰就好似圖入面咁,每餐都要食澱粉質既你一定要試呀!另外值得讚既係佢既蟹黃餃都幾特別,夠晒足料。

湯底我地叫咗蕃茄豬軟骨湯。

仲叫咗好多火鍋必叫配料,份量十足!

另外值得讚既係佢既蟹黃餃都幾特別,夠晒足料。
2021-09-24 33 瀏覽
有咩正得過夏天開大冷氣打個靚邊爐?呢日就同左朋友嚟呢間高質邊爐試吓,喺尖沙咀位置非常方便,環境大玩宮庭feel都好有特色,ig見到好多人會著佢提供既衫cosplay 🤣🤣🤣有九宮格配料任裝😆咁同朋友就試咗佢個卜卜蜆鍋,一開火已好鬼香,啲蜆極靚接近完全冇沙(得兩隻有少少,算好好),又開晒口真係卜卜聲咁,鮮甜味美,我諗有7-80隻蜆😂😂😂真係食蜆食飽好滿足👍🏻搞到個湯都勁鮮甜正😍另外叫左花雕牛同黑毛豬,睇相都知靚肉,配埋個鮮甜蜆鍋食好一流,啲牛有淡淡花雕味都好鬼正😆

有九宮格配料任裝😆

2021-09-24 32 瀏覽
呢間係位於尖沙咀嘅香香宮煮,係一間以宮廷作為主題嘅火鍋店,入面嘅裝修都別具特色,好值得打卡影相。泰式冬蔭公卜卜蜆湯鍋:呢度嘅湯鍋用左不同嘅公主嚟命名,我哋呢次依個係泰順公主,其實係泰式冬蔭公卜卜蜆湯鍋。入面嘅蜆份量都好多,啲蜆夠哂大隻,洗得夠乾淨,一粒沙都食唔到,佢哋嘅冬蔭功嘅味道好地道,有種去咗泰國嘅感覺,夠哂惹味,用嚟做火鍋湯底就最啱。手切頂級安格斯牛肉:嚟到火鍋梗係要食牛啦,呢度最多人推介嘅就係手切頂級安格斯牛肉,見到肉身嘅雪花平均,食落陣陣嘅肉香,口感柔軟無比,吸埋冬蔭公湯底嘅惹味,令肉味更加突出。
火鍋迷嘅我唔知食咩好,最後都係揀咗打邊爐,香香宮煮非常古色古香,環境簡直係宮殿式,好似置身古代皇朝咁,別樹一幟🤩特色卜卜蜆鍋- 卜卜蜆近排好鍾意叫,卜卜蜆鍋非常有質素,湯底鮮甜,而且蜆肉新鮮大大粒,仲好足料🥰頂級雪花牛肉 (200g) - 雪花牛肉一上枱就已經好驚艷,牛肉切片厚薄適中,油脂分布又夠晒平均,煮熟後入口即融,食得超級滿足🤤手打蟹子鮮蝦丸- 手打丸果然夠晒彈牙,蟹子份量足,仲咬到啖啖鮮蝦,真心唔錯,每口都係享受,好味道啊☺️

2021-09-10
  • 頂級雪花牛肉
2021-09-23 29 瀏覽
試試呢間宮廷風嘅火鍋店🍲~🥥椰子雞湯$298一嚟到就聞到香甜嘅椰子味,一路食覺得椰子簡直係源源不絕。鮮甜又清香,淨飲湯都一流,而且雞肉比想像中嫩滑。🥢鴨血$58嫩滑得嚟又有啲Q彈。雖然配椰子雞湯都好味,但麻辣湯先係絕配。🥢雜菜拼盤$98一盤包括唐生菜、油麥菜、金菇、木耳、番茄🍅。雖然望落價錢幾貴,但係大概有其他火鍋店三、四碟嘅份量。🥢羊肉$58肥瘦適中,夠羶味又嫩滑。🥢蘭州拉麵$38拉麵吸收晒湯底嘅甜味。加埋醬料架嘅芝麻、炸蒜、芫茜好惹味。📍香香宮煮 (尖沙咀)尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
試試呢間宮廷風嘅火鍋店🍲~

🥥椰子雞湯$298

🥢鴨血$58

🥢雜菜拼盤$98

🥢羊肉$58
肥瘦適中,夠羶味又嫩滑。

🥢蘭州拉麵$38
拉麵吸收晒湯底嘅甜味。加埋醬料架嘅芝麻、炸蒜、芫茜好惹味。

📍香香宮煮 (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
2021-09-23 17 瀏覽
這間以清朝宮廷為主題的火鍋,在網絡上非常受歡迎,是打卡的熱點。雍穆公主花膠雞湯鍋一隻$398,花膠是很好質素的花膠,放在湯內滾一會,已經很軟綿綿了。雞肉以差不多熟了,所以只需在湯內數分鐘,便可進食到鮮甜美味的雞肉。雞湯味道鮮甜美味,先喝幾碗至常識。魚滑雙拼$128 ,包括手打黑松露魚滑和瑤柱干貝滑,各有各的味道,爽口彈牙。娃娃菜$38、蓮藕片$42、鮮淮山$48,蔬菜放在雞湯內,可以保持其原有的味道。竹笙$78,吸收了湯底之後,味道更鮮甜可口。即炸響鈴$68,這個本身已經很香脆的響鈴,放在雞湯內,只需幾秒鐘便可進食,非常方便。

竹笙$78,吸收了湯底之後,味道更鮮甜可口。

2021-09-22 27 瀏覽
同屋企人諗唔到食咩就最啱食火鍋,貪佢咩都有😛 今次就嚟到尖沙咀呢間香香宮煮,餐廳裝扮到好似中國啲宮殿咁,仲有一啲道具俾你喺度影相添,幾得意。等我重點講以下幾樣💁🏻‍♀️椰子雞湯鍋火鍋湯底就揀咗椰子雞湯,滿滿嘅椰子果肉放咗喺一旁,加埋雞件,食落好有雞湯味又好鮮甜🤤花花公主牛魔王拼盤呢個牛魔王拼盤揀咗細份嘅,但上到枱都好多下,總共有五六款牛,牛舌好軟嫩👍🏻 其他款牛都唔錯,好有牛肉味手打蟹子蝦滑呢個蝦滑都幾推薦,佢肉質好彈牙但又有保留到蝦嘅鮮味,絕對唔hea👍🏻香香宮煮響鈴拼盤呢個拼盤有兩款:即食嘅鹹蛋黃味 + 正常火鍋版本,鹹蛋黃好足,你仲可以見到半隻鹹蛋黃黐住添,三個人食,一人一條就啱啱好自家製竹蔗茅根裝住竹蔗茅根嘅呢個器皿好特別,好打卡able,而飲落亦都真材實料,同埋有個重點就係:好夠凍!打邊爐飲特別爽!

椰子雞湯鍋

花花公主牛魔王拼盤