餐廳: 香香宮煮 (金輝大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-10-26 77 瀏覽
係尖沙咀金馬倫道呢間香香宮煮火鍋店,門口好大個位寫住餐廳名,上一層樓梯就係,一入到餐廳門口,好大個宮廷門牌,仲有好多宮廷衫同埋一張龍椅,宮廷風十足。餐廳入邊每間卡位仲有唔同宮殿嘅牌面,裝備非常有心思,而且餐牌佢都係用咗好多古代人嘅命名,太可愛了。今次試下佢個卜卜蜆,估唔到份量都好多,成個煲都係蜆,都唔細隻,而且好新鮮,啲湯都好甜,而且有好多芽菜,可以唔洗再另外叫菜食。而佢啲牛肉大部分都係手切,有埋重量計算,可以自由選擇細份或者大份。
2021-10-24 95 瀏覽
早兩日天氣凍,咁我就帶咗父親大人去打個邊爐🫕,餐廳已舊式宮廷嘅裝飾為主,今次我哋叫咗個花膠雞湯鍋😛,雞湯好濃郁,未打邊爐之前,我哋都飲咗一大碗,飲完之後,成個身都暖曬,花膠真材實料好大嚿,好多骨膠原😝,我哋每人都食咗三大嚿,另外仲有半隻雞添,隻雞嗰啲肉都好嫩滑😜打邊爐梗係要叫牛肉,我哋叫咗個手切本地牛肉,碌兩碌就食得啦,牛肉肉質都好靚之後仲叫咗個餃子拼盤,拼盤裏面有四款各兩隻(韭菜豬肉餃,黑松露蟹肉餃,蟹黃餃,鳳尾鮮蝦雲吞),佢依四款餃子都好足料,而且唔會容易散開,平時去打邊爐啲餃子啊雲吞成日打打下都散晒,但係依一間就唔會啦,兩個人食剛剛好👍🏻最後當然要叫黃金響鈴,超多鹹蛋黃喺個響鈴裏面,小編超鍾意呢款響鈴,所以每次叫依一款響鈴,我仲要唔擺落個湯度,就咁夾上來食,怕啲鹹蛋跌晒落個湯度😆😆😆最後,我哋叫咗一咋竹蔗茅根水,佢用咗個好古色古香嘅器皿去裝,我哋每人平均都飲咗三杯左右🤗

2021-10-21 88 瀏覽
一推門入內就見到龍椅🤩腦中有兩三秒閃過宮廷菜嘅picture😂然後出現宮心計好多乜乜宮🤣🤣餐廳無論佈置去到擺設都極盡心思!成個場都充滿清朝氣氛,如果玩COSPLAY著住件清兵衫(心口有個勇字)嚟打邊爐一定超級爆🤪點餐紙係聖旨嚟㗎,咁都比佢諗到...真係好有Gimmick👍🏽建寧公主特色卜卜蜆鍋🍲成個鍋都搵唔到一隻壞蜆,隻隻都好新鮮!味鮮甜大細適中,份量仲勁多!手切封門柳:牛肉味極為濃郁🤤不過封門柳係牛腹腔位置,會有啲啲內臟嘅一味道,如果鍾意食羊肉一定要試吓果陣蘇味😬手打蟹子鮮蝦丸:超彈牙!蝦味濃,如果多人一定要多叫兩份😋即炸響鈴:即叫即炸果然勁脆,放入湯索一索食極都唔膩😍陳年花雕醉雞:花雕酒香撲鼻加埋落個湯底度,同卜卜蜆好夾,成個鍋食晒😜

手打蟹子鮮蝦丸:超彈牙!蝦味濃,如果多人一定要多叫兩份😋
即炸響鈴:即叫即炸果然勁脆,放入湯索一索食極都唔膩😍
  • 卜卜蜆鍋
2021-10-21 2265 瀏覽
-🌬🌬終於感受到涼意最啱就係同三五知己去打邊爐 滾下滾下今次就去左香香宮煮食午市火鍋見openrice 12:00-16:45 全單65折😮抵食😋呢間打邊爐好有特色 其實一年前已經好想試吓見到佢成個皇宮咁佈置一入門口仲有張金碧輝煌嘅隆椅可以打卡仲有啲衫掛系到 俾你Cosplay下皇上皇后✅花膠雞湯鍋 (半隻) $298呢款雞湯飲落去有好重嘅鹹蛋黃味 🤤超級濃郁😍我哋每人都飲左兩碗 花膠份量亦都好多 都有6-7塊每一塊都好厚 亦好黏口 明顯膠質好重至於雞肉 侍應攞到過嚟都仲未退冰 9成9都係冰鮮雞但肉質又出奇地嫩 估佢唔到😂✅花花公主牛魔王拼盤 (S)$398拼盤有七款唔同牛嘅部位 建議如果有塊牌介紹返每款牛肉嘅種類會更好今次其實都唔知邊部份打邊部份😅整體上牛肉都不過不失 牛柳粒 個人覺得有驚喜度 ✅肉丸拼盤(10粒) $128豬肉丸、牛丸、松露芝心墨魚丸、蟹子鮮蝦丸、蟹子墨魚丸個人覺得丸類比較普通全部都好食 夠爽口 但係冇咩記憶點😅✅餃子拼盤 (4粒) $88黑麥皮韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃蟹黃餃、鳳尾鮮蝦雲吞其中鳳尾鮮蝦雲吞最特別 原隻鮮蝦包入雲吞 🍤外皮滑dudu內餌爽口彈牙✅脆炸黑
🌬🌬終於感受到涼意

建議如果有塊牌介紹返每款牛肉嘅種類會更好
今次其實都唔知邊部份打邊部份😅
整體上牛肉都不過不失 牛柳粒 個人覺得有驚喜度

✅肉丸拼盤(10粒) $128
豬肉丸、牛丸、松露芝心墨魚丸、蟹子鮮蝦丸、蟹子墨魚丸
個人覺得丸類比較普通
全部都好食 夠爽口 但係冇咩記憶點😅
✅餃子拼盤 (4粒) $88
黑麥皮韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃
蟹黃餃、鳳尾鮮蝦雲吞
其中鳳尾鮮蝦雲吞最特別
原隻鮮蝦包入雲吞 🍤外皮滑dudu內餌爽口彈牙

✅脆炸黑松露午餐肉 $78
同朋友都冇試過食唔餐肉有黑松露味 最後決定叫埋呢款
淡淡既松露味 唔會搶咗午餐肉本身既豬肉味 都幾有特色😆
2021-10-17 109 瀏覽
香香宮煮 (尖沙咀)古典風系列🥰🥰 尖沙咀有間古色古香的打邊爐餐廳,一於大吃一頓😚 今次被安排坐「延禧宮」~~ 🥢平陽公主:消暑冬瓜瑤柱鍋 $198大大片厚切冬瓜放在鍋的正中央位置😍 入面加了瑤柱、雞肉、蝦🦐等食材,味道清甜不油膩🥰不用擔心食完會口渴或熱氣~🥢頂級雪花牛肉 $198/200g牛肉肥瘦均勻,牛味頗重,再吸收湯底的精華,味道豐富☺️🥢香香宮煮肉丸拼盤 $128/10 粒一共5款,每款各2粒,其中蟹籽蝦肉丸非常爽口,手打墨魚🦑丸鮮味十足好彈牙~ 另外黑松露醬墨魚丸入面有芝士,很特別😉🥢自家製足料竹蔗茅根 $68涼茶甜度恰宜,而且盛裝涼茶的器皿很復古😝 份量也不少,大約有6杯滿 (銀色杯子)🥰*需加一服務費地址:尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
香香宮煮 (尖沙咀)

古典風系列🥰🥰

🥢平陽公主:消暑冬瓜瑤柱鍋 $198

🥢頂級雪花牛肉 $198/200g
牛肉肥瘦均勻,牛味頗重,再吸收湯底的精華,味道豐富☺️

🥢香香宮煮肉丸拼盤 $128/10 粒

🥢自家製足料竹蔗茅根 $68

*需加一服務費
地址:尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
2021-10-17
  • 消暑冬瓜瑤柱鍋
〖 香香宮煮 💕 尖沙咀 〗天氣涼左想嘆下宮殿式邊爐?🔥「香香宮煮 」宮廷式火鍋駕到🏆瑰麗堂皇宮殿裝潢別具心思✨身處宮殿入面嘆頂級雪花牛☺️本宮真係好滿足呀!😍 【建寧公主:特色卜卜蜆鍋 ($198) 】宮殿風火鍋煲打卡一流!值得讚係蜆鍋起碼有60隻蜆超足料呀👏🏻每隻蜆都真係脹卜卜🤤 入口非常鮮甜。散發陣陣莞茜香兩個人真係食極都仲有蜆😂 【酒香陳年花雕浸牛展($148) 】花雕浸牛展令本宮非常驚喜❤️牛展完全索哂花雕酒香就連淥完都仲有濃濃花雕味呀😮令本宮非常滿足! 【頂級雪花牛肉($198) 】頂級雪花牛肉的確軟䭃又唔韌😛牛脂香滿溢。牛味馥香濃郁吸收哂卜卜蜆湯底海鮮精華入口非常美味!😚 【香香宮煮餃子拼盤($128) 】鳳尾鮮蝦雲吞內藏原隻鮮蝦非常足料🍤蟹黃餃包著滿滿蟹粉再吸收蜆湯底海鮮鮮味本宮覺得得一隻唔夠喉呀🤤 ========================== 好味指數:😋😋😋😋打卡指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻抵食指數:🤑🤑 ==========================
〖 香香宮煮 💕 尖沙咀 〗
天氣涼左想嘆下宮殿式邊爐?🔥
「香香宮煮 」宮廷式火鍋駕到🏆
瑰麗堂皇宮殿裝潢別具心思✨
身處宮殿入面嘆頂級雪花牛☺️
本宮真係好滿足呀!😍

【建寧公主:特色卜卜蜆鍋 ($198) 】
宮殿風火鍋煲打卡一流!
值得讚係蜆鍋起碼有60隻蜆超足料呀👏🏻
每隻蜆都真係脹卜卜🤤

入口非常鮮甜。散發陣陣莞茜香
兩個人真係食極都仲有蜆😂

【酒香陳年花雕浸牛展($148) 】
花雕浸牛展令本宮非常驚喜❤️
牛展完全索哂花雕酒香
就連淥完都仲有濃濃花雕味呀😮
令本宮非常滿足!

【頂級雪花牛肉($198) 】
頂級雪花牛肉的確軟䭃又唔韌😛
牛脂香滿溢。牛味馥香濃郁
吸收哂卜卜蜆湯底海鮮精華

抵食指數:🤑🤑

==========================

2021-09-27
  • 酒香陳年花雕浸牛展
椰子雞鍋好重味精,完全食唔到鮮味😡脆鯇片又多骨又唔脆,豬腰同半熟五花腩係有一陣豬臭味,淮山片係片片又啡色, 有根, 咬都咬唔到, 最後都係係湯底裹淆湯😑😑另外我地仲點左個墨魚丸, 都係變壞左, 我小朋友食以為唔熟, 我再食原來真係臭😨最後同侍應反映, 都退返入廚房, 亦沒有計入賬單內。羊肉片好厚切,要有牙力先咬得開。成餐飯最好食係個韮菜豬肉餃同埋黃金響鈴。你去度可以掃code入會, 就送你一份響鈴最後小朋友都冇咩食到⋯ 要叫個蘭州拉麵⋯ 唔係都唔知食左d咩⋯最後點解要叫野飲, 因為真係好多味精好口渴埋單$1717😑冇下次👋🏻食材唔新鮮扮貴貨
椰子雞鍋好重味精,完全食唔到鮮味😡
脆鯇片又多骨又唔脆,
豬腰同半熟五花腩係有一陣豬臭味,
最後同侍應反映, 都退返入廚房, 亦沒有計入賬單內。
羊肉片好厚切,要有牙力先咬得開。
成餐飯最好食係個韮菜豬肉餃同埋黃金響鈴。
你去度可以掃code入會, 就送你一份響鈴
最後點解要叫野飲, 因為真係好多味精好口渴
埋單$1717😑冇下次👋🏻
食材唔新鮮扮貴貨
火鍋
2021-10-15
5 分鐘 (堂食)
2021-10-15 156 瀏覽
又到B女生日的大日子,我和C當然要和她慶祝一番,既然大家都咁鍾意食火煱,一於揾間有特色的火鍋店一邊淥一邊傾。店子以中國宫廷為主題,最吸晴莫過於一入門口見到一張金碧輝煌的龍椅,絕對係一個打卡的好位置,卡位亦以“宮”名命名,我們今日就是被安排坐在“慈禧宫”,真是好有特色,未開始食已經覺得好開心。雍穆公主花膠雞湯鍋$298~湯底以純雞湯再加入南瓜蓉熬成,又清又鮮甜。大家先飲左2碗雞湯, 之後再打邊爐。鍋底附上半隻半熟雞件和魚肚,雞件嫩滑有雞味,魚肚索滿雞湯也很美味。花花公主牛魔王拼盤(大) $498~足4人份量,種類也豐富,有本地手切牛肉、牛、安格斯牛肉、牛舌片、牛黄喉、雪花牛、飛驒牛、牛柳粒、下層是花雕浸牛肉。手切牛~牛味濃,肉質又腍又軟。牛~口感爽脆。安格斯牛肉~軟嫩多汁,油脂分佈平均,正!牛舌~爽脆牛味濃,好味!雪花牛~牛味香濃,軟嫩順滑。飛驒牛~油花豐富,味道香醇甜美,入口即溶。香香公主海鮮拼盤(細)$398~有大蝦、扇貝、 翡翠螺、大蜆、鮑魚、蠔6款海鲜,每款海鮮均有4隻,十分抵吃。大蝦~肉質鲜甜爽脆,好新鲜。扇貝~嫩滑肥美,啖啖肉。蠔~肉質鮮甜肥美,好正!鮑魚~肉質嫩滑,口感

鍋底附上半隻半熟雞件和魚肚,

雞件嫩滑有雞味,魚肚索滿雞湯也很美味。

手切牛~牛味濃,肉質又腍又軟。

牛~口感爽脆。

安格斯牛肉~軟嫩多汁,油脂分佈平均,正!

牛舌~爽脆牛味濃,好味!

雪花牛~牛味香濃,軟嫩順滑。

飛驒牛~油花豐富,味道香醇甜美,入口即溶。

香香公主海鮮拼盤(細)$398~

大蝦~肉質鲜甜爽脆,好新鲜。

扇貝~嫩滑肥美,啖啖肉。

蠔~肉質鮮甜肥美,好正!

鮑魚~肉質嫩滑,口感飽滿,鮮甜美味。

手打黑松露魚滑 $108~ 黑松露味濃郁,爽脆彈牙。

香香宮煮雜菜拼盤$98~
有番茄、蓮藕片、生菜、津白、金菇菜、黑木耳和油麥菜,全部都十分新鮮,份量也多。

2021-09-28
午餐
  • 香香宮煮雜菜拼盤
  • 香香公主海鮮拼盤
  • 花花公主牛魔王拼盤
  • 雍穆公主花膠雞湯鍋
之前一直都好想試下E間香香宮煮, 今日襯打完風, 陽光普照於是就嚟會一會E位“香香公主”! 餐廳環境幾大, 一入門口已經見到一個位置可以換上宮廷服, 坐係皇椅打卡影相, 入面除咗一般嘅坐位, 仲有一格格嘅卡位, 一格一宮殿, 枱上仲有一份聖旨點餐紙, 夠哂好玩! 🌟建寧公主E個其實係特色卜卜蜆鍋嚟, 內有大量卜卜蜆, 係大量!!! 而配料方面更加係重口味之選😋🤤, 係芹菜, 芫荽, 辣椒同蒜蓉, 卜卜蜆粒粒都開哂口, 大粒鮮甜無沙, 湯汁勁鮮甜, 整番碗湯飯超正!🌟酒香陳年花雕浸牛展濃濃嘅花雕酒滲哂入d牛展到, 快手焯一焯塊牛展, 入口除左充滿蜆肉鮮甜味, 仲有淡淡酒香, 肉味濃郁, 口感柔嫩🌟香香宮煮雜菜拼盤拼盤擺有多款時令蔬菜, 娃娃菜同油麥菜烚一烚非常吸湯, 蓮藕爽脆甜美, 整體幾新鮮🌟日式蟹柳🌟龍口粉線湯汁掛哂上粉絲上面, 加上爽爽脆脆嘅口感, 味道不錯!

🌟建寧公主

🌟酒香陳年花雕浸牛展

🌟香香宮煮雜菜拼盤

🌟日式蟹柳

🌟龍口粉線
湯汁掛哂上粉絲上面, 加上爽爽脆脆嘅口感, 味道不錯!
2021-10-10
  • 酒香陳年花雕浸牛肉
  • 特色卜卜蜆鍋
2021-10-14 91 瀏覽
經常在網絡上看到有人介紹香香公主這間餐廳 ,看到裝修特色 ,擺盤餐具等等都很有中國古典風格,所以今天約了朋友們一起來試試。我們被安排坐到坤寧宮的卡位, 但是有一邊被牆身的柱頂住,變相會坐得很迫 。桌子空間都不算大,香港始終土地有限。剛坐下來職員就會捧上四碟前菜和九格工的調味料。我們點了卜卜蜆的湯底,火鍋爐貫徹了中國宮廷的風格。湯底上枱時冒出了白煙,很有格調,是打卡的不二之選! 湯底味道很足夠,帶一點點糊椒的辣味,卜卜蜆數量很多,應該超過一斤,而且吃了十多隻都沒有沙子,這點很重要!還有大部分蜆都是能夠打開的,只有幾隻是不夠新鮮沒有開口。本地手切牛肉上臺時大家都哇哇聲因為牛肉看起來色澤鮮嫩,擺盤器皿都是很精緻。牛舌亦是另一推介的食物,切得很薄,淥一淥就可以食,爽口唔會韌。但是接下來的食物水準,沒有對得起它的價錢。鳳尾鮮蝦雲吞 - 看到是推介的所以點了一份,可惜絕對失望,雲吞皮很厚! 餡料只是放了一隻蝦和豬肉一起。 感覺有點奇怪,蝦肉不算鮮味,沒有很特別。桂花/珊瑚雙拼 - 份量偏小,但是都要138元,珊瑚切得太細 淥完之後比手指尾還短,食得唔夠過癮手打蟹子墨魚丸 -唔知點解淥完出嚟,食既時

桌子空間都不算大,香港始終土地有限。
剛坐下來職員就會捧上四碟前菜和九格工的調味料。

還有大部分蜆都是能夠打開的,只有幾隻是不夠新鮮沒有開口。

本地手切牛肉上臺時大家都哇哇聲

但是接下來的食物水準,沒有對得起它的價錢。
鳳尾鮮蝦雲吞 -

桂花/珊瑚雙拼 -

手打蟹子墨魚丸 -
唔知點解淥完出嚟,食既時候有陣燶燶哋嘅味道。但是價錢不便宜又不想浪費所以勉強吃下

即炸黃金響鈴-
響鈴的外層包裹了鹹蛋黃,但是 鹹蛋黃的香味不足夠而且響鈴不夠鬆化。

紫菜腐皮卷
極度不推介!! 整體又厚又硬又大舊
唯一好處係可以幫你填到好飽肚

竹蔗茅根 -
份量少,只夠裝到滿5杯的份量左右。但味道都清甜。

自家製薏米水-
飲水好過!!!!無味!嘥錢!

如果以人均$480蚊一位的價錢。
其實我們點的餸菜不算很多。
而且這個價錢性價比絕對是低 。。。。
我用五百蚊可以在外面的火鍋店吃到更好的質素和更多款式了。。。。

2021-10-11
  • 特色卜卜蜆鍋
  • 手切本地牛肉
2021-10-13 1460 瀏覽
門口超有中國宮廷風裝飾🧧一開門就見到皇帝座位👑卡位仲有唔同宮廷名,超多款湯底選擇,仲賦於每個湯底一個公主名稱👩🏻‍🦰好有心思~🍅長平公主.豬軟骨蕃茄湯鍋 $198大量配料包括蕃茄🍅豬軟骨🍖芫荽🌱白蘿蔔🍖豬軟骨,啲肉可以咬,蕃茄湯入哂落啲肉度!🍅蕃茄,大大塊~湯底好湯鮮茄味!夠哂甜~🥩頂級雪花牛肉  200g $198雪花牛肉一卷卷插喺冰上面,擺碟都幾靚吖🥰油脂分佈正常,放落煲度就可以打返開,長條狀嘅牛肉,牛肉味濃郁彈力十足🤪一啲都唔韌!好食!🥟香香宮煮餃子拼盤 8粒 $128一共有4款餃子🥟鳳尾鮮蝦雲吞🦐蟹黃餃🦀黑麥皮韭菜豬肉餃🍖黑松露蟹肉餃🦐鳳尾鮮蝦雲吞,成隻鳳尾鮮蝦放入雲吞裡面,好容易就睇到熟未,因為隻蝦變到橙黃色就食得啦~咬落去啖啖肉!蝦殼都喺個雲吞裡面🤣應該喺中間切一刀再包入雲吞中!🦀蟹黃餃,橙黃色蟹黃帶有濃烈蟹膏味,夠鮮甜!🥬香香宮煮雜菜拼盤 $88油麥菜🥬生菜🍅蕃茄🍄金菇
門口超有中國宮廷風裝飾🧧一
開門就見到皇帝座位👑
卡位仲有唔同宮廷名,超多款湯底選擇,仲賦
於每個湯底一個公主名稱👩🏻‍🦰好有心思~

🍅長平公主.豬軟骨蕃茄湯鍋 $198
大量配料包括蕃茄🍅豬軟骨🍖芫荽🌱白蘿蔔
🍖豬軟骨,啲肉可以咬,蕃茄湯入哂落啲肉度!
🍅蕃茄,大大塊~
湯底好湯鮮茄味!夠哂甜~
🥩頂級雪花牛肉  200g $198

🥟香香宮煮餃子拼盤 8粒 $128
🦐鳳尾鮮蝦雲吞,成隻鳳尾鮮蝦放入雲吞
🦀蟹黃餃,橙黃色蟹黃帶有濃烈蟹膏味,夠鮮甜!
🥬香香宮煮雜菜拼盤 $88
油麥菜🥬生菜🍅蕃茄🍄金菇
午餐
2021-10-11 87 瀏覽
9月有壽星女生日, 想找一個特別的地方慶生,我們選了吃火鍋。 香香宮煮是一家與別不同的火鍋店,店名已十分盞鬼, 進門隨即步入一個的打卡區 ,有金光閃閃的龍椅,龍袍以及皇后和妃嬪,以至小太子和小公主的服飾,一家大細來吃飯,可以免費拍宮廷合家照,十分呃Like, 相當超值 !每個卡座均以宮殿命名,有延禧宮、永和宮、慈寧宮、坤寧宮、景仁宮等。餐牌捲成奏摺, "傳哀家懿旨" ,下面還印有"公主駕到",認真有板有眼。一首先端上九宮格子,供自調醬料。醬油、黑蒜油、黑醋。 蔥蒜、芝麻、辣椒、芫茜都有。雍穆公主花膠雞湯鍋(半隻) $298~雞湯底是黃色因為有南瓜,香滑有雞味,濃稠度適中。先放入花膠,至於雞件因已預先煮至六七成熟,食用前不久放入就可以。花膠很腍滑,雞肉夠鮮嫩,吸收了湯底精華,十分美味。花花公主牛魔王拼盤(大) $498~圖左至右:本地手切牛肉、牛、安格斯牛肉、牛舌片(捲成玫瑰花形)、牛黃喉(白色)、雪花牛、飛驒牛、牛柳粒、下層是花雕浸牛肉。各有千秋,喜歡牛舌片捲成玫瑰花型,賣相已很吸引,帶點羶香有頭。“飛驒牛”是指在岐阜縣內經過14個月以上肥育的黑毛和牛。油脂均勻,牛味濃郁。雪花牛油
9月有壽星女生日, 想找一個特別的地方慶生,我們選了吃火鍋

首先端上九宮格子,供自調醬料。
醬油、黑蒜油、黑醋。 蔥蒜、芝麻、辣椒、芫茜都有。

雍穆公主花膠雞湯鍋(半隻) $298~
雞湯底是黃色因為有南瓜,香滑有雞味,濃稠度適中。

花膠很腍滑,雞肉夠鮮嫩,吸收了湯底精華,十分美味。

花花公主牛魔王拼盤(大) $498~
圖左至右:

雪花牛油脂旺盛, 入口融化。

香香公主海鮮拼盤(細)$398~
有大蝦、扇貝、翡翠螺、大蜆、鮑魚、 十分豐富。
大蝦鮮甜爽彈,扇貝大隻肉厚多汁,鮑魚鮑味十足,帶點煙韌。

手打黑松露魚滑 $108~
魚味濃郁而旦打得很軟滑,渗出黑松露香味。

香香宮煮雜菜拼盤$98~
蔬菜非常新鮮,番茄、蓮藕片、生菜、津白、金菇菜、黑木耳。大棵清爽,是高質蔬菜。

香香宮煮
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
+852 23381515
  • 花花公主牛魔王拼盤(大)
  • 香香公主海鮮拼盤
  • 香香宮煮雜菜拼盤
  • 手打黑松露魚滑
其實去尖沙咀成日行過見到樓上佢個牌都好好奇, 喺OpenRice睇到佢門口有得着宮廷服影相又幾得意先知道佢地係食養生鍋加打邊爐。所以就特登搵咗國慶前一日book咗枱去試吓。估唔到7pm一上到去人山人海簡直係全院滿座, 真係冇諗過佢哋會咁爆。一坐低枱面已經有準備好嘅火鍋點料, 幾樣小碟前菜同埋一份好靚捲埋嘅菜單就好似以前古時皇上嘅奏摺。諗咗一陣決定試佢既胡椒酸菜魚鍋, 15分鐘左右酸菜魚鍋一上枱就係鍋散出一陣嘅煙霧離漫既白煙好得意, 真係識用心思搞下氣氛咁當然要相機食先。佢同其他出面酸菜魚唔同嘅係佢呢個睇得出係高級嘅一塊塊魚塊好大舊。食出嚟魚肉真係好滑好滑而且冇骨。酸菜魚湯又唔太辣甜甜地真係飲咗好多碗湯。基本上兩個人食完呢個鍋叫多幾樣配菜打邊爐就真係已經好飽, 而且佢嘅小碟前菜又真係幾好食特別推介佢個鮑魚超嫰。仲有叫咗佢醉雞件都真係唔錯雞肉好滑, 仲有鴨血,竹笙同響玲。食完呔佢仲會一人送一個牛奶布甸俾你食。估吾到送既牛奶布甸好濃牛奶味又幾好味。整體而言呢間又係另一間性價比高而且地點係好方便嘅尖沙咀, 真係可以叫三五知己食嘢加吹水享受一個晚上, 仲可以着佢嘅清朝服裝影相打卡添。

2021-09-30
  • 胡椒酸菜魚鍋
2021-10-09 73 瀏覽
菜式选择多,摆盘精美,味道好,服务也好。汤底里面已经有很多配菜了,点菜时需要减量。每道菜量其实都不小,虽然在菜单上看起来很少。饺子拼盘是其中最好吃的! 刺身也是特别好吃。
酸菜鱼锅底
2021-10-05 49 瀏覽
今天跟幾個朋友約吃鍋,來到尖沙嘴一帶。朋友預訂了這家名字很酷的火鍋,叫香香宮煮來著!一進門看到餐廳的擺設就有一種到宮殿的feel啦,還有宮廷裝可以借來穿搭拍照呢。每張靠窗檯上都有一個宮殿的匾額,很有意思呢!點餐單上的選擇真的很多,想吃啥都有。我們決定選了養顏美容的花膠雞鍋,搭配一些蔬菜肉片丸子等等,準備開動囉。花膠雞湯鍋湯很鮮美,喝得到滿滿的雞油香,雞肉在一旁想吃多少下多少,肉質非常軟嫩,一口雞肉一口雞湯好美味!雜菜拼盤非常大一盆,只是因為價位高也實在說不上物超所值啦,但連葉菜品質都很好。不過手打鮮蝦丸真的出乎意料美味,非常Q彈十分推薦。飲品方面我們選一壺竹蔗茅根,沁涼又解膩,搭配花膠雞湯最適合不過了。整體而言,食物品質很好,價位合理,環境舒適。推薦給想聚餐吃鍋的朋友們囉

花膠雞湯鍋

雜菜拼盤