餐廳: 香香宮煮 (金輝大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
環境以宮廷風做主題, 整個店內都會充滿中國古代風格、裝潢古色古香, 設有龍椅及宮廷服飾, 打卡一流✨這間火鍋店特設多款特式招牌湯底, 普安公主·黑胡椒肉蟹濃湯鍋、蘭陵公主·胡椒酸菜魚鍋、煳陽公主·芥菜潮汕豬骨煲自行掃ǫʀ下單, 圖文並茂、非常方便, 有系統完全沒有漏單情況, 值得一讚上👍🏻我們點了湯底 棄穆公主·花膠雞湯鍋🍲 是店內招牌湯底之一, 湯底配料非常豐富, 除了有雞件之外, 更有花膠, 湯底養生又清甜, 雞肉嫩滑, 建議先喝一碗湯, 品嘗一下滋潤湯底的原味道, 真材實料👍🏻花花公主牛魔王拼盤(細) 拼盤擺盤精緻, 充滿仙氣, 一份有齊七款手切靚牛, 有頂級安排斯牛肉、本地手切牛肉、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒及牛舌花, 牛肉質素高、牛味濃又夠肉汁、油花分布均勻、肉質軟嫩非常豐富, 牛魔王必食推介😍伊比利亞橡果豬🐷 清晰呈現大理石紋般的油花、肉質軟腍、纖維細緻, 沒有肉筋、爽口又帶點煙韌松露芝心墨魚丸(四粒) 自家手打丸, 材料新鮮、墨魚丸味道鮮甜、口感爽滑彈牙, 內餡有芝心, 層次感提升脆炸黑松露午餐肉 濃濃黑松露味、餘韻悠長, 午餐肉炸至金黃香脆, 每條啖啖肉、充

我們點了
湯底
棄穆公主·花膠雞湯鍋🍲

伊比利亞橡果豬🐷

松露芝心墨魚丸(四粒)

脆炸黑松露午餐肉
濃濃黑松露味、餘韻悠長, 午餐肉炸至金黃香脆, 每條啖啖肉、充滿著絲絲鹹香的肉絲, 咬落有口感

香香宮煮響鈴拼盤
拼盤分別有傳統原味響鈴及黃金響鈴, 新鮮即炸, 非常脆口, 吸滿濃濃花膠雞湯汁, 十分滋味

飲品
ʜᴏᴇɢᴀᴀʀᴅᴇɴ / sᴛᴇʟʟᴀ (𝟓𝟎𝟎𝐦𝐥 )🍺
火鍋是最佳配搭

火鍋配料及湯底質素高質有特色, 服務員非常勤力主動收碟又細心加湯, 另特設三個獨立房間, 可以與家人朋友擁有私人空間開ᴘᴀʀᴛʏ一樣正👍🏻, 值得再回顧💕
  • 棄穆公主·花膠雞湯鍋
2023-11-06 32 瀏覽
這間位於尖沙咀的特色火鍋店,裝潢走復古宮廷風,大門設置華麗的金碧輝煌龍座,並提供免費古著服裝,可以穿上宮廷服飾打卡拍照,享受一下穿越時空的樂趣。🐥昭陽公主椰子雞湯鍋秋意正濃,這個椰子雞湯鍋,滋潤養生。湯底椰子味香氣馥郁,雞肉新鮮嫩滑,加上鮮甜海蜆,非常足料。🐮花花公主牛魔王拼盤牛魔王必點的拼盤,一次過可以吃到不同部位,包括頂級安格斯牛肉、手切本地牛肉、新鮮牛展、頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒及牛舌花,大滿足。🐙手打蟹子墨魚丸爽滑彈牙,口感煙韌鮮味。🐷伊比利亞橡果豬油花細緻肉質鮮嫰,味道及色澤吸引,肉味香濃。🥠香香宮煮響鈴拼盤香酥鬆脆,味道香濃,口感脆トト,火鍋必備。🦐陳年花雕醉海蝦海蝦新鮮彈牙,酒味不算太濃,老幼皆宜。🥤自家製足料竹蔗茅根甜度適中,清熱解毒。

🐥昭陽公主椰子雞湯鍋

🐮花花公主牛魔王拼盤

🐙手打蟹子墨魚丸
爽滑彈牙,口感煙韌鮮味。

🐷伊比利亞橡果豬
油花細緻肉質鮮嫰,味道及色澤吸引,肉味香濃。

🥠香香宮煮響鈴拼盤
香酥鬆脆,味道香濃,口感脆トト,火鍋必備。

🦐陳年花雕醉海蝦
海蝦新鮮彈牙,酒味不算太濃,老幼皆宜。

🥤自家製足料竹蔗茅根
甜度適中,清熱解毒。
2023-10-25 90 瀏覽
一入到門口就見到中國宮廷格局嘅設計。有不同嘅宮殿座位,仲有大人小朋友古代服裝可以俾你着住影相留念好過癮,好像穿梭時空。呢度食火鍋,個火鍋一出場,就已經好有睇頭!大大嘅一個金屬鍋,加上乾冰嘅煙霧效果,令我好期待!雍穆公主·花膠雞湯鍋 (半隻) $318用上三黃雞每天新鮮熬製,配上大大塊厚身花膠,好有質感。雞嘅份量,估唔到半隻都有咁大,肉質好香滑。滋補靚湯好清甜,飲啖湯再打邊爐,正吖。 花花公主牛魔王拼盤 (細) $428一盤牛肉拼盤有齊頂級安格斯牛肉、手切本地牛肉、新鮮牛展、頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒同牛舌花,超級豐富!牛黃喉口感特別爽脆,全部牛肉好新鮮,口感嫩滑。手打蟹子鮮蝦丸 (四粒)$68每一粒都真材實料手打丸,充滿彈性同埋鮮甜。伊比利亞橡果豬 $178 平時只係鍾意食牛,估唔到呢個豬咁香!肉質清晰大理石紋般嘅油花,肉味芳香濃郁,好值得食 !即炸黃金炒響鈴用特選腐皮炸香而成,再用鹹蛋黃醬炒香,好食到好似薯片咁脆,仲有好香嘅鹹蛋黃味好滿足!香香宮煮雜菜拼盤 $98 有選擇困難症嘅我,叫呢個拼盤一流,有齊不同嘅精選蔬菜好新鮮,份量可以夠4人食都得。自家製足料竹蔗茅根 $78壺身似足古
一入到門口就見到中國宮廷格局嘅設計。

雍穆公主·花膠雞湯鍋 (半隻) $318

花花公主牛魔王拼盤 (細) $428

手打蟹子鮮蝦丸 (四粒)$68
每一粒都真材實料手打丸,充滿彈性同埋鮮甜。

伊比利亞橡果豬 $178

即炸黃金炒響鈴

香香宮煮雜菜拼盤 $98

自家製足料竹蔗茅根 $78
壺身似足古代宮廷,好有儀式感,大大渣,味道清甜,清熱解渴。
2023-10-24
  • 即炸黃金炒響鈴
最近天氣開始轉涼 怕冷的我便火鍋癮起與朋友相約在尖沙咀 選中這間香香宮煮餐廳走中式宮廷風 有龍椅皇袍格格衣物可以隨便換裝打卡 見外國人玩得挺興奮坐位算是闊落 服務也不錯間中會來加湯玩味餐牌選擇五花八門 湯底有超過十款全部都幾足料 某些時段有優惠更加抵食 - ღ 期間限定 - 茶樹菇雜菌濃雞湯鍋 ·· $𝟑𝟏𝟖菇菇湯底呈啡色 裡面菇及雞件份量不少滾起後飲一碗 飲落都幾鮮甜似媽咪靚湯有茶樹菇冬菇雞肶菇等 愈滾湯底愈濃郁之後烚食材加湯亦是加雞湯 頗真材實料 -ღ 花花公主牛魔王拼盤(細) ·· $𝟒𝟐𝟖牛肉款式及份量相當多 乾冰上檯打卡靚拼盤內有 安格斯/牛展/肥牛/牛肉粒仲有牛舌及牛黃喉 豐富到兩個人吃不完安格斯嫩滑 牛展肉粒有𡁻口牛黃喉爽脆-ღ 蟹黃餃 ·· $𝟕𝟖/𝟒 𝐩𝐜𝐬餃子款式很特別 我倆都喜歡蟹黃便試試質感粉粉地帶點蟹油蟹黃香氣 味道不錯ღ 即炸黃金炒響鈴 ·· $𝟗𝟖響鈴沾滿炒香的鹹蛋黃 十分香口又邪惡-ღ 伊比利亞橡果豬 ·· $𝟏𝟕𝟖伊比利亞豬吃橡果長大 肉質嫩滑較健康-ღ 香香宮煮雜菜拼盤 ·· $𝟗𝟖這麼多肉肉很容易吃膩 叫個菜盤清爽些蕃茄蓮藕金菇娃娃油墨生菜等
最近天氣開始轉涼 怕冷的我便火鍋癮起

ღ 自家製足料竹蔗茅根 ·· $𝟕𝟖
自家製竹蔗茅根清甜解渴 壺身很有特色

2023-10-17
2023-10-24 59 瀏覽
朋友喜歡打邊爐,今次就帶我來到這間宮廷主題火鍋店。昭陽公主椰子雞湯鍋(HK$298)湯底材料十足,雞肉嫩滑,椰子味道清甜,值得推介。花花公主牛魔王拼盤(細) (HK$428)每款牛肉都好高質,牛肉味道濃郁。第一次吃牛黃喉,口感爽脆。伊比利亞橡果豬(HK$178)肉質口感柔軟,肉汁豐富,吃起來不覺油膩。香香宮煮響鈴拼盤(HK$88)兩款響鈴我都好喜歡,必點。手打蟹子鮮蝦丸(四粒) (HK$72)鮮味十足,口感彈牙。竹笙(HK$88)口感脆嫩,吸盡湯底精華,非常可口。自家製足料竹蔗茅根(HK$78)味道清甜,打邊爐必備。
朋友喜歡打邊爐,今次就帶我來到這間宮廷主題火鍋店。

昭陽公主椰子雞湯鍋(HK$298)
湯底材料十足,雞肉嫩滑,椰子味道清甜,值得推介。
花花公主牛魔王拼盤(細) (HK$428)
每款牛肉都好高質,牛肉味道濃郁。第一次吃牛黃喉,口感爽脆。
伊比利亞橡果豬(HK$178)
肉質口感柔軟,肉汁豐富,吃起來不覺油膩。
香香宮煮響鈴拼盤(HK$88)
兩款響鈴我都好喜歡,必點。
手打蟹子鮮蝦丸(四粒) (HK$72)
鮮味十足,口感彈牙。
竹笙(HK$88)
口感脆嫩,吸盡湯底精華,非常可口。
自家製足料竹蔗茅根(HK$78)
味道清甜,打邊爐必備。
午餐
2023-10-21 60 瀏覽
尖沙咀宮廷火鍋秋天了,又到了吃火鍋的季節,尖沙咀金馬倫道有很多餐廳,這間非常有特色的火鍋店出了不同火鍋湯底,有很多打卡位,門口有張龍椅和宮廷衫供人影相,卡座全部都有宮廷名,充滿中國宮廷感覺。湯底點了蘭陵公主:胡椒酸菜魚鍋自家醃製香甜酸菜配上龍躉片,肉質厚實,湯頭非常惹味,酸酸的帶點胡椒辣香花花公主牛魔王拼盤(細)牛肉種類很多,拼盤有:頂級安格斯牛肉、手切本地牛肉、牛展、頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒和牛舌花,最喜歡雪花肥牛松露芝心墨魚丸(四粒)大大粒手打墨魚丸,還有芝士醬流出香香宮煮響鈴拼盤原味響鈴和鹹蛋黃響鈴各三件伊比利亞橡果豬薄切肥美豬肉打邊爐一流,充滿豬肉香味陳年花雕醉海蝦鮮甜爽口彈牙的海蝦直接剝殼吃用自家製足料竹蔗茅根 清甜清熱解渴服務質素:8/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
尖沙咀宮廷火鍋

秋天了,又到了吃火鍋的季節,

湯底點了蘭陵公主:胡椒酸菜魚鍋

花花公主牛魔王拼盤(細)

松露芝心墨魚丸(四粒)
大大粒手打墨魚丸,還有芝士醬流出

原味響鈴和鹹蛋黃響鈴各三件

伊比利亞橡果豬
薄切肥美豬肉打邊爐一流,充滿豬肉香味

陳年花雕醉海蝦

環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2023-10-10
2023-10-21 42 瀏覽
今日就同咗朋友去香香香宮煮食飯,一入到去就見到宮廷座駕嘅打卡位, d店員仲着咗啲宮廷服裝, 幾特別我哋就叫咗期間限定嘅消暑排骨山, 一上到枱就見到勁大舊排骨排成山, 每舊排骨都好重膠質, 用手食幾有風味, 湯底仲有好香濃嘅豬骨精華另及, 叫咗花花公主牛魔王拼盤, 賣相好精緻, 有齊唔同嘅部位既牛, 脂肪花紋好靚, 加上唔同嘅切法, 牛味更出伊利比亞橡果豬, 呈大理石花紋, 好香豬味, 煮耐咗都仲保留到彈性嘅肉質😌紫菜櫻花蝦豬肉丸, 手打質感比較彈牙, 紫菜同櫻花蝦既香味慢慢滲出, 咬落更香口😋仲叫左鴨血, 同埋香香公主響鈴拼盤, 兩款唔同響鈴嘅質感, 幾有空氣感, 大概放入湯底3秒左右, 就啱啱好索到少少湯汁, 但仍然保留到鬆脆既口感👍竹蔗茅根都係打邊爐必備, 呢到既係自家製, 比較清甜😋最驚喜係有Bailey 奶凍, 質感好嫩滑, 帶少少咖啡酒香味😌

竹蔗茅根都係打邊爐必備, 呢到既係自家製, 比較清甜😋

同朋友相聚,最喜歡打邊爐享美食,今次就到咗❣️香香宮煮❣️。走入餐廳好似走進古色古香嘅皇宮,滿溢著濃郁嘅古風氣息📜。火鍋嘅配料琳琅滿目,肉類、海鮮、蔬菜一應俱全,仲有新鮮嘅刺身同各種酒類,等你同朋友們一路食火鍋,一邊暢飲喝歌🍻。除咗可以享受美食,更有宮廷風味嘅打卡點,可以著上宮廷衣服影靚相。𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 建寧公主·特色卜卜蜆鍋卜卜蜆鍋係我今次嘅重點推薦🌟,鍋入面嘅蜆同蔥蒜等香料烹煮,鮮味十足。蜆嘅份量超多,淨係食蜆都值回票價😋👍 花花公主牛魔王拼盤有安格斯牛肉、牛柳粒、牛舌、牛黃喉等🥩,新鮮嘅肉質經過火鍋烹煮之後,口感更加鮮嫩,肉味濃郁。👍伊比利亞橡果豬呢款伊比利亞橡果豬嘅肉質嫩滑,香濃嘅肉味同滲出嘅油花香氣相融,令人食欲大開。👍 日本廣島蠔日本廣島蠔大大隻,每一隻都脹卜卜。口感豐滿,充滿鮮味,營養豐富,簡直係滋補佳品。📍香香宮煮 尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥

📍香香宮煮
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
  • 特色卜卜蜆鍋
2023-10-06 126 瀏覽
呢間位置勁方便地鐵站行幾步就到 同朋友都分別食過✅💯用皇宮宮殿做主題 都幾有格調坐得舒服😛 食物都大大份又高質💕價錢合理假日夜晚好full架‼️❣️ 昭陽公主 椰子雞湯鍋 $298高質嘅湯底‼️呢度湯底選擇好有特色 自家製好多料💁🏻‍♀️ 本身已經有好多塊雞 又生滾到熟仲係好滑🐣 最驚喜係竟然有蜆係個湯底✨ 椰子味🥥超級香 就咁飲都飲咗幾碗🤣💯 湯底鹹鹹甜甜好有層次 帶出食材鮮味💕❣️ 香香宮煮響鈴拼盤 $88超邪惡一半係普通一半係鹹蛋黃😈😈 鹹蛋黃超香 甘香濃郁 新鮮炸起脆卜卜仲有豆味😍❣️ 花花公主牛魔王拼盤(細) $428有安格斯牛、牛展、肥牛、牛肉粒、牛舌、牛黄喉🐮好好食‼️超級豐富而且每款肉都好多塊🥩🥓真係 no brainer 一班朋友 share食 啱晒🤙🏻 最鍾意安格斯 牛舌 肥牛只係少少肥好香🐄 竟然有黄喉好感係爽脆好得意( ⸝⸝•。•⸝⸝ )❣️伊比利亞橡果豬 $178橡果豬幾乎好食過牛肉🥺 超香嘅豬味🫦❣️手打蟹子墨魚丸4粒 $68超彈牙勁有鮮味 雖然有啲貴不過打邊爐點少得☺️💯❣️ 竹蔗茅根 一渣份量好多 而且個壺好有宮廷feel✅✨
呢間位置勁方便地鐵站行幾步就到 同朋友都分別食過✅💯

❣️ 香香宮煮響鈴拼盤 $88
超邪惡一半係普通一半係鹹蛋黃😈😈
鹹蛋黃超香 甘香濃郁 新鮮炸起脆卜卜仲有豆味😍

❣️ 花花公主牛魔王拼盤(細) $428
有安格斯牛、牛展、肥牛、牛肉粒、牛舌、牛黄喉🐮
好好食‼️超級豐富而且每款肉都好多塊🥩🥓

• 即炸黃金炒響鈴
  • 自家製足料竹蔗茅根
  • 花花公主牛魔王拼盤
2023-10-04 82 瀏覽
今日做嘢做到好夜,真係身心疲累,好需要搵個地方食餐好,啤一啤佢。諗起附近之前食過呢間幾有特色嘅打邊爐,呢個鐘數唔使排隊,所以就衝左上去。首先整兩杯大嘅啤酒消一消工作上嘅疲累先。然後叫咗個花膠雞湯做湯底,呢個火鍋湯底上到嚟都幾架勢,騰雲駕霧咁,忍唔住擺隻手落去摸下。個湯底包咗半隻雞,佢呢半隻雞係原味冇加調味料。但係擺咗落去煮完之後都好滑,如果嫌唔夠味嘅話可以點吓豉油已經好好味。不過喺擺隻雞落去之前,我會建議大家試吓個湯先,我自己就飲咗三碗,因為我覺得個湯好甜,啲花膠就要煲耐啲先夠入味。另外我叫咗個小食係花雕醉蝦,我覺得呢個都幾抵食,因為佢有六隻。隻隻都勁大隻,好入味,最重要係新鮮彈牙,真係不得了。然後我哋叫咗個花花公主牛魔王細拼盤,包括左六款唔同嘅安格斯牛部位同埋黃喉。佢每一款都有五片,其實兩個人食嘅話真係好充足嘅份量。當中我幾鍾意食佢呢個牛趾,口感比較爽。除咗牛之外,佢個橡果豬都好出色,因為個肉味都幾出,而且個口感都軟身啲,食落去感覺好嫩。然後仲叫咗個手打蟹籽墨魚丸,佢呢度啲手打完真係好彈牙,好食到男朋友一邊嗌飽一邊係咁塞落口。最後叫咗個響鈴拼盤,一款係加咗鹹蛋黃,一款係普通響鈴。佢啲

隻隻都勁大隻,好入味,最重要係新鮮彈牙,真係不得了。

當中我幾鍾意食佢呢個牛趾,口感比較爽。

最後叫咗個響鈴拼盤,一款係加咗鹹蛋黃,一款係普通響鈴。佢啲肯定全部新鮮炸起,所以脆卜卜好香口,最重要係唔同其他地方咁會有浸油溢味。不過加咗鹹蛋黃嘅就真係有啲膩,最好搵多啲朋友分享吓。
2023-09-26
$500 (宵夜)
2023-10-03 89 瀏覽
🇭🇰香香宮煮 |宮廷式火鍋♨️📍1/F, Golden Glory Mansion, 16 Carnarvon Road, Tsim Sha Tsui呢間在裝潢風格上獨具特色,一走就能感受到濃郁的古代氛圍,而餐廳使用了古代器皿作為餐具,讓人彷彿置身於宮廷之中,有一種古色古香的感覺。這裡的菜品更是讓人驚艷。首先推薦的是花膠雞湯,湯頭鮮美濃郁,花膠的鮮味與雞湯的滋潤相得益彰,建議點牛魔王拼盤,內有安格斯牛、牛展、肥牛、牛肉粒、牛舌和牛黃喉為主要材料,肉質新鮮,口感嫩滑。特別的菜品是伊比利亞像果豬,豬肉肥瘦適中。在竹蔗茅根,這道菜品是絕對的招牌菜,風味獨特,值得一試。另一道推薦的菜品是手打墨魚丸,口感爽彈 !食火鍋再配上竹蓆茅根,清涼下火🔥This restaurant is unique in its decor style, immersing guests in a rich ancient atmosphere. The use of ancient utensils as tableware adds to the feeling of being transported into
🇭🇰香香宮煮 |宮廷式火鍋♨️

This restaurant is unique in its decor style, immersing guests in a rich ancient atmosphere. The use of ancient utensils as tableware adds to the feeling of being transported into a royal court, creating a nostalgic and charming ambiance.

The dishes here are truly stunning. I highly recommend the Fish Maw Chicken Soup. The soup is rich and flavorful, with the delicate taste of fish maw blending perfectly with the nourishing chicken broth. I also suggest trying the Beef King Platter, which includes premium ingredients such as Angus beef, beef tendon, fatty beef, beef cubes, beef tongue, and beef tripe. The freshness of the meat and its tender texture are impressive. Another exceptional dish is the Iberico-like Fruit Pork, with a perfect balance of lean and fatty pork cuts. Lastly, I recommend the Handmade Squid Balls, known for their refreshing and bouncy texture. Pair it with the Sugar Cane and Imperatae drink in your hot pot for a refreshing and satisfying contrast.
2023-09-19 90 瀏覽
-兩年前已經嚟過呢間位於尖沙咀嘅宮廷 - 香香宮煮呢間打邊爐好有特色 成個皇宮咁佈置一入門口仲有張金碧輝煌嘅龍椅打卡仲有皇冠帶 宮廷衫可以換 俾客人扮下皇上皇后👸🏻🤴🏻.✅雍穆公主·花膠雞湯鍋 (半隻) $318屋企人大讚呢個湯好清 完全冇味精嘅味道👅😍我哋每人都飲左3-4碗 花膠份量亦都好多又好厚至於雞肉 真係有半隻雞🤭肉質質地嫩滑✅花花公主牛魔王拼盤 (S) $428拼盤有七款唔同牛嘅部位 頂級安格斯牛肉、手切本地牛肉、新鮮牛展、頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花整體上牛肉都好腍👍🏻 安格斯同牛柳粒 個人最鍾意😍✅松露芝心墨魚丸(4粒) $72松露味道好突出🤗入面包心芝士微微爆漿 效果加分✅伊比利亞橡果豬 $178大約有10片豬肉 好濃豬肉味 肥瘦均勻有咬口✅香香宮煮響鈴拼盤 $88識揀一定係雙拼 兩款都有上枱已經聞到淡淡的鹹蛋黃香味 讚👅✅脆炸芋頭魚 $68多數齋舖先會見到嘅芋頭魚 竟然打邊爐都有得食😂覺得幾特別就叫咗 味道就係你諗得到嘅嗰一種✅竹蔗茅根 $78年紀大了 冰凍啤酒已經唔係我打邊爐必備嘅飲品竹蔗茅根就係佢嘅取代品😆

兩年前已經嚟過呢間位於尖沙咀嘅宮廷 - 香香宮煮
😍我哋每人都飲左3-4碗 花膠份量亦都好多又好厚
至於雞肉 真係有半隻雞🤭肉質質地嫩滑

✅花花公主牛魔王拼盤 (S) $428
拼盤有七款唔同牛嘅部位
頂級安格斯牛肉、手切本地牛肉、新鮮牛展、
頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花
整體上牛肉都好腍👍🏻 安格斯同牛柳粒 個人最鍾意😍
✅竹蔗茅根 $78
年紀大了 冰凍啤酒已經唔係我打邊爐必備嘅飲品
竹蔗茅根就係佢嘅取代品😆
2023-09-19 113 瀏覽
成日係IG都見到呢間打卡餐廳🌝 今日終於過到嚟一試😎 入到去好似返去咗古代嘅宮廷劇咁🤣 有太和殿、永和宮、慈寧宮etc…..妃嬪住呢🌝 裝修真係不得了🤩不過都係嗰句打邊爐最緊要係嗰湯底,今次叫咗建寧公主特色卜卜蜆鍋,佢係用大量沙白蜆配蒜蓉及辣椒,啲蜆入味又鮮味,仲要好足料🙆🏻‍♀️ 前菜我要咗涼拌爽口魚皮,唔好俾佢嗰魚皮字眼令你卻步,佢哋可以整得好爽,係脆卜卜,加埋啲秘製醬汁,更加一流‼️嚟得呢間餐廳就一定要嗌牛同豬食🤩 佢嗰花花公主牛魔王拼盤同伊比利亞橡果豬都好高質😳 好香自身嘅肉味,肉質都好靚🌝香香宮煮響鈴拼盤 - 佢有三啲原味,三個鹹蛋黃🌝 如果中意食鹹蛋黃嘅,唔嗌拼盤都得,真係好正🤩 食完返唔到轉頭🌝松露芝心墨魚丸(四粒) - 入面爆芝士,彈牙🤩自家製足料竹蔗茅根 - 一大渣,絕對夠飲😎整體來講,呢度用餐體驗好好,食物質素👍🏻賣相👍🏻 坐得舒服👍🏻

松露芝心墨魚丸(四粒) - 入面爆芝士,彈牙🤩

自家製足料竹蔗茅根 - 一大渣,絕對夠飲😎

2023-09-17 75 瀏覽
位於尖沙咀嘅《香香宮煮》,之前已經嚟過一次,今次二訪因為無論環境抑或食物都係吸引店內設計以清代公主為主題,每個卡位更以宮殿名命名,充滿古代宮廷風🍲雍穆公主·花膠雞湯鍋 (半隻) - 湯鍋用上三黃雞餚製,味道鮮甜,再加上養顏滋補嘅花膠和另上嘅雞件,份量相當豐富🥢花花公主牛魔王拼盤(細) - 有多款牛嘅不同部位,包括頂級安格斯牛肉、牛切本地牛肉、新鮮牛𦟌、頂級雪花肥牛、牛黄喉、牛肉粒和牛舌花,款款都新鮮好味,當中我最喜歡頂級安格斯牛肉,油脂分布均勻,入口嫩滑又有咬口🥢伊比利亞橡果豬 - 肉質嫩滑,豬肉味濃,推介!🥢手打蟹籽墨魚丸 - 大大粒,入口非常爽口彈牙🥢香香宮煮響鈴拼盤 - 口感脆而不油,再用秘製鹹蛋黃醬炒香,香味十足🥢香香宮煮餃子拼盤 - 有黑松露蟹肉餃、蟹黃餃、韭菜豬肉餃和豚肉龍蝦餃各一粒,每粒都皮薄餡靚,味道都各有特色🥃自家製竹蔗茅根 - 壺身有對立體龍鳳,好有古代宮廷感,飲落夠冰凍,清熱下火

🥢伊比利亞橡果豬 - 肉質嫩滑,豬肉味濃,推介!

🥢手打蟹籽墨魚丸 - 大大粒,入口非常爽口彈牙

同事聚會,話呢間餐廳好食,於是收工晚上就一行五人齊齊入宮打邊爐😂整個餐廳係以清宮為主題做裝修,旁邊卡位還有不同xx宮命名,好鬼馬🤣湯底叫了⭐平陽公主.消暑冬瓜瑤柱鍋一上桌就是乾冰伺候,煙霧圍繞十分有面🤩視覺效果滿分,湯底除了冬瓜瑤柱還有雞肉素翅蟹柳等等,湯底鮮得不得了,燉到最後吃化到綿軟的冬瓜,好吃😋⭐手切本地牛肉牛肉一上來也是嘩一聲,手切牛肉很新鮮,有牛味但不騷,肉質彈嫩,好吃⭐手工餃/滑/丸子分不同口味,餃子是現包的,滑和丸子都很彈牙,沒有不好吃的,餃子大大粒飽滿⭐黃喉第一次吃黃喉,原來是牛心管,很厚實彈牙,值得一試⭐伊比利亞橡果豬豬肉也很彈牙,肉片是厚切的,不騷⭐花雕鮑魚鮑魚超大一只,有半個手掌那麼大,酒味有點但不濃,彈牙,能吃出鮑魚味,超滿足這餐飯人均消費500,我覺得是物有所值,所有食材很新鮮,分量也大,同朋友聚會很好的選擇。門口還有道具服和龍椅可以影相,盡興的一餐
湯底叫了
⭐平陽公主.消暑冬瓜瑤柱鍋

⭐手切本地牛肉

⭐手工餃/滑/丸子

⭐黃喉
第一次吃黃喉,原來是牛心管,很厚實彈牙,值得一試

⭐伊比利亞橡果豬
豬肉也很彈牙,肉片是厚切的,不騷

⭐花雕鮑魚