2018-06-20 107 瀏覽
没想到在尖沙咀也可以找到這樣悠閒傾解的好地方。店裡的環境帶有文青的感覺。。。亦有供大家影相的位置。。。食物的選擇都不少。。店裡全是自助的,要到收銀機點餐付款及取餐。用完餐後也要記得自己收拾餐具到指定地方。。我們點了「全日早餐」,又真的不錯的。雖然這菜式看下去好似很簡單,但是味道都不錯,最重要食材質量。。當然不少得叫㯛花茶慢慢傾解吹水啦!!玫瑰苿莉花茶~好清新!另外那壺是藍梅水果茶,都很有清甜的藍梅味。

亦有供大家影相的位置。。。

食物的選擇都不少。。

店裡全是自助的,要到收銀機點餐付款及取餐。
用完餐後也要記得自己收拾餐具到指定地方。。

當然不少得叫㯛花茶慢慢傾解吹水啦!!

玫瑰苿莉花茶~好清新!
另外那壺是藍梅水果茶,都很有清甜的藍梅味。
2018-06-19 110 瀏覽
動漫迷、文青必入來的地方,餐廳座位,與附近年輕人市集共同使用地方,因此擺設上,有很多主題。今日市集擺賣的包括,美少女戰士💃🏼、我係小忌廉👗、以及百變小英💫。紅桑子芝士蛋糕 🍰全日早餐🥓🥐🍳($88)有一點油膩,但是整體味道良好。蔬菜,用了紅酒醋非常香甜,酸酸地,開胃。餐廳使用的番茄仔好新鮮,而且輕微烤焦,所以暖暖地,同其他材料溫度好配合。炒蛋好滑好香,暖暖地、質感好紮實。有些少蘑菇牛角包🥐微烤焦了的麵包,份外香口煙肉、香腸烤香腸使用灰雞肉腸,但注意,時日香腸口味未必符合你口味,因此可以事先詢問餐廳。有機檸檬薑茶($58)薑茶,好暧胃,飲咗落去,肚子好舒服😌薑汁不會泰龍,恰到好處你啊你啊 - 蘋果雪梨汁 ($48)用新鮮蘋果、雪莉打成,而且因為使用天然材料,不會過甜, 反而會有清新的感覺。

紅桑子芝士蛋糕 🍰
紅桑子芝士蛋糕

全日早餐🥓🥐🍳($88)

全日早餐  -  番茄仔

炒蛋好滑好香,暖暖地、質感好紮實。
全日早餐  -  炒蛋

有些少蘑菇
全日早餐  - 蘑菇

牛角包🥐
全日早餐  -  牛角包

微烤焦了的麵包,份外香口

煙肉、香腸
全日早餐  -  香腸

有機檸檬薑茶($58)
有機檸檬薑茶

薑茶,好暧胃,飲咗落去,肚子好舒服😌薑汁不會泰龍,恰到好處

你啊你啊 - 蘋果雪梨汁 ($48)
你啊你啊 - 蘋果雪梨

紅桑子芝士蛋糕
有機檸檬薑茶
你啊你啊 - 蘋果雪梨
之前已看過雜誌介紹這間以post card 為主題的餐廳,想不到要用「人山人海」來形容!朋友在尖沙咀上班,午餐也有幫襯過,她也估不到晚市也如此多人。餐廳有部分的座位是和式的,客人除鞋後就可以席地而坐。但我們懶得要把鞋除又著,就坐在正常的餐枱那邊。這店以自助形式,先在收銀處落單,然後拿一個pager,當食物準備好時,就可以去拿取食物,而客人也需要在用餐完畢後自行把杯碟清理,效率高之餘又節省人手。食物的價錢合理,本身都不寄予太大期望,但朋友多次「拍心口」說這裡的食物很有水準。果然,我點的煙三文魚火箭菜沙律很大碟,用料新鮮!最驚喜的是用了較為貴價的串串蕃茄!很大粒,咬下去是爆汁的!朋友的黑松露汁什菌意粉也是有份量的,意粉軟硬適中,在意粉上面加了點芝士碎,看得出每個步驟都是用心的,絕對能夠媲美大餐廳的水準。朋友點了個名字搞鬼的飲品:「曖昧」,其實是strawberry blueberry yoghurt smoothie,而我因該咳只可飲熱飲,就點了以壺上枱的薰衣草茶。另點了檸檬糖漬餅一件share,很好味,餅以海綿蛋糕和mousse相間,軟滑好味,甜和酸很夾。初時以為繁忙時間,所以每枱限時1

初時以為繁忙時間,所以每枱限時1.5小時,後來才發覺,原來晚一點有甜品放題!人龍又再出現,相信要交枱就是要為這批客人作出準備!
總的來說,這裡的食物水準絕對高水準,地方大又坐得舒服,而且以明信片作主題又特別,絕對為這個商場帶來人氣。
2018-06-15
2018-06-17 154 瀏覽
今日同朋友去開尖沙咀試姊妹裙,就打算係附近食埋下午茶先,行下行下去到平時冇乜人嘅首都廣場,上到二樓發覺居然好熱鬧,原來係間cafe中間有好多小檔賣嘢,主要係動漫物品,吸引左好多人幫襯Cafe 感覺同我想像中嘅悠閒好唔同,可以話係人山人海,我同朋友好彩都搵到位坐,原來呢間cafe 係自助形式,要自己出去落單、攞嘢食同清理枱面不過太多人聚集嘅關係,感覺有點嘈雜同好難行,周圍亦放左幾個櫃擺放卡通物品作展示店中亦有明信片賣終於走到counter,食物選擇都算多,有意粉、沙律🥗、薄餅、甜品🍮及飲品等,價錢唔算貴,蛋糕🍰實物亦有放進玻璃櫃給人參考點完嘢食後,等了好一段時間才可以出去拎,第一樣試嘅係煙三文魚白汁意粉,新鮮熱辣,味道唔錯,煙三文魚份量都算多,唯獨覺得意粉內有太多蒜頭,蒜味比較大我地再點左份all day breakfast,賣相幾吸引,見到會有種放假嘅感覺,食物包括香腸、煙肉、菇🍄、炒蛋、沙律菜🥗、蕃茄仔同牛角包🥐,味道正常,只係略嫌香腸煎得有點焦黑,而沙律可以多點汁壓軸嘅甜品係最好食,叫草莓🍓芝戀,粉紅色係女生嘅最愛,蛋糕🍰賣相吸引,食落酸酸甜甜好清新,好適合夏天食,配搭士多啤梨令人

店中亦有明信片賣

煙三文魚白汁意粉

All  day  breakfast

壓軸嘅甜品係最好食,叫草莓🍓芝戀,粉紅色係女生嘅最愛,蛋糕🍰賣相吸引,食落酸酸甜甜好清新,好適合夏天食,配搭士多啤梨令人好開胃

草莓芝戀

大家如果怕人多就最好閒日嚟,可能週末去cafe 會遇上活動,會比較多人。另外小小建議餐廳可停用即棄餐具🍴,因為唔太環保。而大家食完嘢亦要有手尾地清理自己嘅垃圾,咁先有公德心㗎!
2018-06-16
5 分鐘 (堂食)
2018-06-16 102 瀏覽
香港郵意喺尖東一個幾靜既商場入面,講真如果唔係最近有一個展覽喺嗰度,都真係唔知佢存在。上到去發現原來個場都幾大,中間做展覽,側邊都仲有好多座位。後面有好多明信片睇,好本土,仲可以即場寄,遊客黎一定覺得好好玩。搵咗個位先去睇menu,呢度同好多cafe一樣都係自助既,睇啱就去叫,之後佢會比舊野你拎返去坐住等,唔洗戇居居企喺度,好方便。而且今晚同舊同事食飯,好耐冇見,梗係捉緊機會起勢咁講野啦。講咗一陣都餓,咁啱野食就到了,我叫既係卡邦尼意粉,濃郁既芝士鋪滿意粉面頭,但唔算好膩,意粉煮得軟硬度剛好。對面既係煙三文魚意粉,同樣都係極多芝士,不過煙三文魚肉質緊實帶點咸,正好同兩個同樣都係以奶油為基調既意粉調和。好老實講,喺輕食為主既cafe,主食做到呢個質素我就好收貨了。反而我對飲品會有多少少期望。我揀咗既係牛油果smoothies,入口好滑,有豐富牛油果既味道,真係鍾意牛油果既人一定唔會失望!呢度野食真係唔貴,所以在職貧窮都可以叫完正餐野飲加個甜品都唔肉赤!我地叫咗蘋果批加雪糕,蘋果批熱辣辣,甜度適中。

• 煙三文魚意粉
2018-06-15 4360 瀏覽
大概年半前,到訪過一次「香港郵意明信片航海主題咖啡廳」,當時仲喺開晌灣仔嘅一條後巷,貪佢一派悠然,環境有個性,咖啡亦沖調得唔錯。最近,睇到食友嘅食評,先知搬咗過嚟尖沙咀嘅「首都廣場」,繼之前去過荃灣嘅「地皇廣場」,又一個劏場變死場,真喺唔知「香港郵意」開晌度有無得搞。今晚老婆有中學同學聚舊飯局,得一支公,所以,就過嚟「香港郵意」嘆嘆咖啡食餐飯。跟灣仔店好唔同,地方頗大,呢度哋全開放型,以之前部份嘅劏鋪變為用餐區,公共空間感強,而裝修簡約,以淺木色系為主,悠然隨意,亦頗有文青氣氛。座位喺自由選擇,鍾意坐晌邊就坐晌邊,唔怕唔習慣嘅,可以試吓坐晌如榻榻米嘅地蓆座,鋪晒座墊,小弟就無試坐,但睇起嚟就幾舒服咁。現場好多後生仔女,並且以女生多,小弟就得一支公,所以,就自己搵個自閉位嘅二人座,靜靜局食好嘢。餐牌印晌晒一張張嘅A5紙,主食包括沙律、意粉、薄餅、全日早餐。飲品選擇亦非常之多,類別分為沙冰、梳打、花茶及多款咖啡系飲品。甜品當然唔少得,兩頁紙合共有成15款,如提拉米蘇、芝士餅、班戟……等等。晌收銀落單後,便有個傳呼器,等佢響就即喺食物整好,自行晌櫃枱出餐位攞食物,而餐具就擺晌櫃枱旁。溫馨提示
,真喺唔知「香港郵意」開晌度有無得搞。
溫馨提示,呢度叫得全自助,就連食完嘢嘅收拾都要幫幫手,自行將餐盤收拾好。目測所見,枱面上都無乜點見到有啲無收拾起嘅托盤或餐具,可見大部食客都好自律
。只可惜,除咗啲花茶茶壺喺玻璃外,其他餐具、餐碟都喺塑膠,否則就喺紙兜,都比較唔環保
。然而,如果能夠將廚餘、膠餐具、紙餐具分開回收,晌唔環保之中,再做多少少,都叫做好過乜都唔做啫

班尼迪克蛋 $98

講賣相,就肯定喺差咗少少喇,主要因為兩隻班尼迪克蛋嘅蛋白部份睇起嚟煮到散咗,無咗尼迪克蛋盪吓盪吓嘅誘惑感。不過,基本上味道就唔太大影響嘅。題外話,咪睇隻白色餐碟以為喺瓷嚟,其實喺膠底,而且,圓周大過個木托盤,搞到切嘢時隻碟搖嚟搖去,唔多方便。
班尼迪克蛋
切開蛋黃,仲喺做到流心效果,伴上酸酸甜甜嘅荷蘭汁,糝咗少少巴馬臣芝士碎,再墊埋巴馬火腿,整體嘅味道真喺唔錯。不過,仍有改善空間,第一就喺巴馬火腿炸得乾身咗,去走咗啲油香,其實,小弟就覺得唔需要炸,烘番暖就可以;第二就喺個英式鬆餅包底,雖然烘過,但似乎烘過籠少少,有些微乾,加上把膠刀真喺唔太夠力,切起嚟有點韌嘅感覺
班尼迪克蛋
相反,要讚讚嘅喺啲伴菜,啲沙律菜咬落「索索聲」,故然新鮮爽脆,淋上經處理過嘅黑醋,酸香細緻;而啲蕃茄唔喺普通貨式嘅車厘荷,而喺串茄,更清甜、更多汁,好食
拿鐵咖啡 $38

杯拿鐵無太刁鑽嘅拉花,但拉得都好細緻,而且,入口口感好均勻,撞奶泡嘅手勢十分好,加上咖啡底好醇和,喺一杯好有質素嘅拿鐵。
拿鐵咖啡
蘋果蓉烤批配雲呢拿雪糕 $42

千呼萬喚始出來嚟形容呢個蘋果蓉烤批就最適合,因為拎班尼迪克蛋時,個店員話焗緊,大概要20min後就有,啱啱好我都應該食完份班尼迪克蛋,但點知之後問過幾次都話焗緊,足足額外再等多25分鐘先有
。然而,講番個蘋果蓉烤批本身,其實口感、味道確喺唔錯,外皮幾酥香,而蘋果蓉柔滑富蘋果香。以個人而言,如果加入玉桂,以及混入少少蘋果粒,相信味道、口感更有層次。此外,本身配雲呢拿雪糕,可能無晒貨,球雲呢拿雪糕得丁多,故就搭多球冧酒提子雪糕,兩個雪糕都正。
蘋果蓉烤批配雲呢拿雪糕
蘋果蓉烤批配雲呢拿雪糕
今回餐廳只叫「香港郵意」,無咗「航海主題」,所以,就唔似嗰時灣仔店咁有啲航海地圖、帆船模型……等等,不過,繼續保留英式紅郵筒,一角牆邊擺咗好多明信片作販賣,當中不乏本土特色,更可以代寄到世界各地。
臨走,見超多人排隊,可以用誇張嚟形容
,因為8:30pm後有班戟放題,所以,大概八點三、四左右,就有店員會跟你講用餐時間去到8:30pm,雖然唔會真喺趕你走,不過,我就覺得可以晌落單時提一聲嚟食晚餐嘅客人知就好啲,唔使有啲咩唔愉快事發生嘛。
未必人人都喜歡全自助模式,因為又要自己拎嘢、執嘢,不過,小弟就幾鍾意,夠自在,無乜人理唔緊要,最緊要啲嘢好食。綜合今餐體驗,食物算有一定水準,但正如上文所講,仍有改善空間,而且,服務都要改善一下囉。
拿鐵咖啡
2018-06-14 99 瀏覽
話說今日係我與她的文青日。早去左歷史博物館睇一場人類古文明起源既展覽,然後搵到不遠既地方有呢間香港郵意餐廳。去到門口,餐廳收銀旁邊有一排螢幕睇到好多西餐揀,基本例如意粉、Pizza同沙律等等,價位都唔算貴。於是我與她就叫左個龍蝦茄醬意粉同卡邦尼意粉,再叫左杯cappuccino 同香芋奶茶。由於個場都比較大,俾左錢都會收到個通知bibi機,個餐準備好就會響。作為一間文青餐廳,杯野飲係最緊要既。而我地叫果杯cappuccino 同香芋奶茶味道同個拉花一d都唔失禮,尤其香芋果杯個色都好靚,她都讚不絕口。另外個個卡邦尼意粉都中規中矩,份糧有少少岩女仔多d,如果男仔可能要叫多個先夠飽。而我自己叫果個龍蝦意粉就真係有足料睇相就知!順手講下個文青裝修都相對其他餐廳都好有特色,走廊都有唔同時事議題關注事項,冷知識同埋以簡約風格介紹都覺得間餐廳有心俾人知多d香港身邊既人和事。

2018-06-03
午餐
  • 香芋奶茶
2018-06-14 79 瀏覽
朋友係尖沙咀返工,所以都知邊到有好地方坐同食,今次朋友帶左我黎香港郵意,傾下計,飲下野,地點都好方便,係尖沙咀地鐵站步行過黎只需5分鐘左右。餐廳地方好大,好寬敞,坐得好舒適,一D 壓迫感都冇,餐廳不設服務, 每晚8:30後歡迎自帶食物,最低消費一杯飲品,離開前必須自行清理,所以點坐都唔會有人趕你走啦。我地點了一份食物,同兩杯飲品煙白汁三文魚意粉-三文魚頗多,唔會腥,汁可以多返少少,意粉口感適中,食物水準不要期望太高,又未至於特別美味,我覺得可以環保一點,全部都用即棄。鮮奶抹茶&朱古力咖啡味道不太甜。

我地點了一份食物,同兩杯飲品

鮮奶抹茶&朱古力咖啡
味道不太甜。
2018-06-13 93 瀏覽
朋友相約到尖沙咀購物,逛了一會兒便有點累,可能是因為是工作太辛苦,太消耗腦力的關係,所以我們便找個寫意的地方休息一下!我們點了全日早餐、蛋糕及飲品。全日早餐食材包括巨形香腸、煙肉、蛋、蕃茄、菇及牛角包,十分豐富!食物份量多,而味道都不錯,牛角包十分香脆、美味!但腸仔及菇偏油膩了一點,而且沒有茄汁豆,十分可惜!我知道這裡有pancake放題,但8:30才開始,所以故意不選pancake,想待下次才品嚐!我選的是楓糖果實磅蛋糕,非常簡單的清蛋糕加上糖漿,簡單可口!飲品方面,因精神欠佳,所以點了濃縮咖啡。一杯小小的咖啡,味道還可以,喝完精神煥發!這餐廳是一個十分寫意的地方,沒有用餐時間限制,可以自由自在的慢慢吃,慢慢享受!

2018-06-13 95 瀏覽
最近看到餐廳在做甜品放題的推廣,本來是打算吃放題的,但是考慮到放題我們也吃不下,還是單點好了,所以我們食完晚餐後,大概8點左右到達,當時人並沒有很多,而且餐廳是自由入座,我們就揀喜歡的位置坐下然後研究餐牌。食物是到外面購買後再通知去取,大概等了15分鐘就可以取。Cappuccino $38 拉花好漂亮如果(藍莓火龍果乳酪冰)$58這個我很推介,顏色很漂亮,而且飲品裡沒有另外加糖,非常健康的飲品👍🏻焦糖朱古力香蕉班戟$58香蕉是加上焦糖燒過,班戟上有忌廉再配上提子冧酒雪糕,不會太甜楓糖果實磅蛋糕$38楓糖淋在蛋糕上很美味,這個在家的話也要試一下。整體來說,餐廳環境寧靜,食物價格不太貴,重點也不會有人管你,跟朋友在這裡聊天聚會的話非常適合。

食物是到外面購買後再通知去取,大概等了15分鐘就可以取。

Cappuccino $38 拉花好漂亮

如果(藍莓火龍果乳酪冰)$58

焦糖朱古力香蕉班戟$58

楓糖果實磅蛋糕$38
楓糖淋在蛋糕上很美味,這個在家的話也要試一下。
2018-06-12 108 瀏覽
好久冇去上樓cafe,香港郵意在尖沙咀位置方便。再見紅色郵筒~現場staff唔多,自由坐,感覺很自在,很多大枱,適合三五知己聚會。自己一個人黎都得,有很多書可以借閱。美少女戰士主題好特別,有大量poster和精品,給動漫迷一個聚腳點。Menu以西餐為主。全自助形式,去櫃台落單,取 vibrator,響時去pick up,食完後再自行收拾。曖昧($58),strawberry, blueberry yogurt smoothie,果味可以再重些,乳酪可再多些,太多冰。香草蒜油意粉($58),意粉很有彈性,超多蒜頭和洋蔥,配簡單的黑椒調味,咁先食到意粉的真味。煙三文魚火箭菜薄餅($128)Pizza好大份,用上薄脆餅底,都幾多配料,有煙三文魚、翠肉瓜、茄子、黃椒、火箭菜、芝士,蕃茄醬多了些,不過都唔錯。
好久冇去上樓cafe,香港郵意在尖沙咀位置方便。

再見紅色郵筒~

自己一個人黎都得,有很多書可以借閱。

Menu以西餐為主。

煙三文魚火箭菜薄餅($128)

• 香草蒜油意粉
2018-06-12 118 瀏覽
一去到見到環境都唔錯,7點50分落單時收銀問可唔可8點半交枱。。。。我表示有小小難因為我地6個人, 咁收銀就話盡量 因為8點半有貼甜品放題等到8點10分左右先有野飲拎, 8點25分先有意粉拎。。。。pizza仲要等。。。仲發現原來落漏左一個意粉 不過收銀妹妹好好幫我地落返仲快比返我地。。。等到8點七pizza先到, 食物味道都般 有小小咸 環境係幾好 只係等耐小小

等到8點七pizza先到, 食物味道都般 有小小咸
環境係幾好 只係等耐小小
2018-06-11 110 瀏覽
輕輕鬆鬆在尖東找嘢食,去咗香港郵意。他們是自助式的,要自己清潔,所以啲枱面未必咁乾淨。不過這間餐廳的環境都舒適,人流唔多,可以買post card. 算係特色之一。叫咗個蒜香意粉,味道適中,份量偏小。加上每人一定要嗌一杯飲品,所以午餐時段來講也算貴。但好處就係坐得舒適,服務人員不會講你走,你可以慢慢享受休閑一個下午茶。飲品選擇種類特別,有花茶,有不同的特別飲品,嘗試新嘅嘢同不想排隊可以黎試吓食。當然如果可以乾淨啲會更加之好。

2018-06-11
1 分鐘 (堂食)
2018-06-10 155 瀏覽
今日放工就同朋友黎到位於尖沙嘴首都廣場既香港郵意食晚餐久仰大名,知道呢間餐廳好多人黎食我地就食第一輪,八點半要還枱第二轉d人就黎食甜品放題,臨走見到條龍勁誇張,好彩食早d個轉姐黑松露雜菌意粉($68)鋪係意粉上面既黑松露既芝士真係可以多到嚇親你雖然係有d imbalance,但係就啱曬cheese同埋黑松露醬lovers既:P提拉米蘇($38)咖啡味道有點overwhelming蛋糕比例較低,所以對d cream既要求就更高啦係有空氣感既,比較foamy同light~檸檬糖漬凍餅($38)從未食過檸檬凍餅架我覺得佢既檸檬香味幾突出d cream唔漏,好light~罪惡感降到最低lol面頭灑上很多果皮碎,澀澀的味道點綴舊cake係幾特別既綠野仙蹤 Avocado Smoothie ($58)呢杯smoothie係今晚既highlight!係unexpected 既佢avocado既味道好濃郁,口感好厚重再加上佢唔係好甜,感覺好清新、natural附上餐牌比大家排隊等位既時候參考下,一坐低就可以盡情enjoy美食xdd
今日放工就同朋友黎到位於尖沙嘴首都廣場既香港郵意食晚餐
久仰大名,知道呢間餐廳好多人黎食
我地就食第一輪,八點半要還枱

黑松露雜菌意粉($68)
鋪係意粉上面既黑松露既芝士真係可以多到嚇親你
提拉米蘇($38)
咖啡味道有點overwhelming
蛋糕比例較低,所以對d cream既要求就更高啦
係有空氣感既,比較foamy同light~

檸檬糖漬凍餅($38)
從未食過檸檬凍餅架我
覺得佢既檸檬香味幾突出
d cream唔漏,好light~
罪惡感降到最低lol
面頭灑上很多果皮碎,澀澀的味道點綴舊cake係幾特別既

綠野仙蹤 Avocado Smoothie ($58)
佢avocado既味道好濃郁,口感好厚重
再加上佢唔係好甜,感覺好清新、natural

2018-06-01
2018-06-10 107 瀏覽
超級無敵伏。Pancake好似粉皮甘乾,你會覺得自己食緊麵粉配雪糕咁。唯一接受到係心太軟。鐘意心太軟嘅人可以試下,不過相信無人會想狂食心太軟想填飽肚嘅人可以黎伏下
超級無敵伏。
Pancake好似粉皮甘乾,你會覺得自己食緊麵粉配雪糕咁。
唯一接受到係心太軟。
鐘意心太軟嘅人可以試下,不過相信無人會想狂食心太軟

想填飽肚嘅人可以黎伏下