餐廳: 香江花月 (百誠大廈)
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-06-18 282 瀏覽
食物不過不失 但係D服務真係好差 一入去已經好似爭佢地錢咁 D服務員完全無笑容 講野語氣衰 講真 咁既收費 仲要醬介再加一服務費 根本無服務可言 座位成晚頂住雙腳 廁所極度污糟 真心好差既經驗 絕對無下次
2022-06-18
在疫情的期間,的確有不少的食肆因為生意轉淡而被迫關閉;但同時也有不少的食店以不同的綽頭,包括食物質素﹑主題﹑打卡點等等去努力吸引唔同年齡層既食客光顧。今日小編與老公就黎到香江花月去試下佢地主打既養生美顏湯底先!香江花月佐敦店既位置又係非常方便,由佐敦站裕華國貨出口,上地面後轉右,經過連鎖化妝品店既燈位後,舉高頭就會即刻望到火鍋店既名稱,非常容易辨別。上到2樓一出升降機就會見到架打卡用既人力車 (雖然無得坐上去有點可惜),非常吸晴。用餐途中與店員傾開,原來佢地既設計想將大家帶返去50年代既舊香港,一邊享受邊爐既感覺同時也感受到以前多姿多采既個種華洋風尚文化。入座後無耐店員就先為大家準備一小碗暖暖既茉莉花雪梨,響富有特色既碗加入雪梨茶,令碗內既金魚變得栩栩如生,好似識郁既感覺! 而雪梨茶偏向淡口,作為清新自己既喉嚨迎接之後既食物既感覺非常好。茉莉花雪梨後,店員都簡單介紹佢地既主打湯底包括牛乳玫瑰鍋﹑金箔清酒海鮮鍋﹑初菊龍井雞鍋。諗諗下小編對酒既興趣唔大,而雞鍋其實相對唔少地方都有以雞為主打既湯底,所以小編就試下牛乳玫瑰鍋 ($168),另外見到餐單內有非常吸引 - 以不同既牛牛牛部位作為配

茉莉花雪梨後,店員都簡單介紹佢地既主打湯底包括牛乳玫瑰鍋﹑金箔清酒海鮮鍋﹑初菊龍井雞鍋。諗諗下小編對酒既興趣唔大,而雞鍋其實相對唔少地方都有以雞為主打既湯底,所以小編就試下牛乳玫瑰鍋 ($168),另外見到餐單內有非常吸引 - 以不同既牛牛牛部位作為配搭既香江拼 ($788),另外就試下佢地既三色餃($88)以及三色墨魚丸($78)吧;另外去完自助醬料區後,發覺已經開始肚餓之下,都點選左炸豆腐粒以及飲品,下文再詳細介紹。

等左大約10分鐘左右,率先到達既就係牛乳玫瑰鍋既湯底 - 雪白既色澤未試都已經覺得好吸引,響玫瑰作為色彩上既調劑下,實際會令味道更豐富既材料就係玫瑰花下既南瓜,小編會極力建議大家先飲牛乳湯底,因為暖暖既牛乳味會令你更有食慾去享受之後既食物,同時留意到店員加添湯底個陣會用返上湯,當然希望品嚐到最濃感覺既話就係而家喇。

由於鍋底幾深而會令初滾所需要既時間更長,小編就趁機報告下小食同飲品先:
1) 炸豆腐粒:爽脆而唔油膩,似乎係即刻而有隔油先送到我地面前,所以利用牛奶湯底中和既感覺好好。
2) 翠竹江 ($68):利用枇杷葉﹑鹹柑桔以及薄荷葉而製成既飲品。或者你會覺得類似薄荷青檸梳打既感覺,但實際上鹹柑桔既角色能夠令你有更潤喉既感覺,響清新口腔去迎接其他食物個陣會幫到更多。

3) 瑰洛月 ($88):利用洛神花﹑玫瑰花以及蘋果而製成既飲品 - 當你一見到由洛神花所製成既玫瑰花冰個陣,相信呢杯飲品都已經成為打卡位,同時又唔會因為有太多冰水既關係而令味道變淡。小編覺得洛神花味道相對唔算太濃而有特別既酸味,怕酸既朋友可以唔洗太擔心。

打卡既過程中到重點既食物 - 香江拼到左喇! 小編見到個份量都稍為寒一寒,因為香江拼每款牛肉既配搭同份量都似乎適合3-4人用,所以大家之後點選個陣都可以留意返。
香江拼包含以下既幾款牛既部位:
a) 手切肥牛:推介。唔同好薄切既情況下佢地用心將牛捲成花花既形狀,又係個令人吸晴既時刻吧。手切牛特色就係稍為涮一涮就食得,肉質幾嫩滑,而可能係因為牛乳湯底既關係,建議大家沾少少醬料再食,會令牛既肉味更加突出;

b) 牛柳粒:可以。牛柳粒係比較難控制生熟既食材,所以小編都建議響湯滾既情況下去煮,會令牛肉更容易熟透而食得滿足。
c) 安格斯肥牛:非常推薦。肉味濃厚,入口個陣雖然無手切牛咁嫩滑但勝左有強烈既牛肉味,塊數唔多所以大家要珍惜品嚐喇。

d) 牛展:推介。牛展涮既方法好簡單 - 基本上只要見到佢邊位開始收縮就即刻可以食。亦因為牛展既部位問題,食個陣有充足既筋鍵位等你有強烈既口感。

e) 牛白肉:非常推薦。牛白肉係牛心臟附近既肉,所以其他每隻牛可提供既牛白肉量唔多。而大家亦唔好以為包括心臟既肉一定係肥脂肪 - 當你輕輕涮完後,食落去應該會覺得有偏滑既肉質,唔會咁易令你有罪惡感架。

f) 牛心頂:非常推薦。牛心頂 - 以小編理解應該係喉嚨附近既位置,都係稀少既部位。但食個陣有少少軟膠/軟骨既感覺令你覺得好有新奇感。
g) 黑柏葉:推介。稍為涮涮就已經會熟,食個陣雖然與一般牛柏葉既質感差唔多,但黑柏葉會更爽脆。
h) 牛脷:推介。牛脷既話小編就覺得唔駛沾醬而直接煮熟後即食就可以。今晚小編試既呢個品種就好多牛香,唔算薄切既情況下好有嚼口。

食左一輪既牛肉後已經令小編與老公都覺得有飽肚感覺,不過仲有三色餃同三色墨魚丸既關係,都要繼續努力!
三色餃由黑松露長腳蟹餃﹑芝士鮮菌餃﹑以及野生松茸餃而製成,顏色既配搭相信會令你非常容易分辨款式。長腳蟹餃最令小編深刻,因為餃既肉入面的確會見到一定數量既蟹肉;而芝士鮮菌餃食個陣唔算有太強既芝士味,反而會令你同松茸餃既味道有少少混淆。
至於三色墨魚丸方面,當見到「鹹蛋黃」「黑松露」「蟹子」呢3個配搭個陣,就即刻令小編非常期待,因為3款都係濃味既選擇下,結果當然係由每啖都感覺到有蛋黃粒既鹹蛋黃勝出;而黑松露未入口已經聞到陣陣香味而令人印象深刻;至於蟹子份量比一般蟹子包心餃等既多很多,但始終濃味上仍有少少既距離。

經過大約2個鐘既努力後,小編與老公終於食哂喇! 響呢個時候,大家可以出去正門旁既右方等候區,其實入面有間隱蔽既房仔有夜光波波打卡位呢!
題外話/補充資料: 之前去訂枱個陣,店員都溫馨提示我地預約會比較滿既關係,所以唔會有即時入座既服務;但臨走時店員告知原來荃灣廣場已經開左新分店,之後約其他鍾意火鍋而又住得遠個陣就可以多個好選擇! 亦希望可以分散到少少人流等更加多既朋友可以試到啦。
2022-06-06
  • 三色墨魚丸
  • 牛心頂
  • 牛白肉
  • 安格斯肥牛
2022-06-17 252 瀏覽
聽名字就知是走懷舊路線。主打精緻配料及多款超好打卡鍋底,裝潢上亦落足工夫,50年代華人洋行作靈感,營造老香港的氛圍,未入門口巳有置身時光隧道的感覺💟不得錯過打卡位,就是門口的發光波波鏡室,配合鏡子的反映,很迷幻,狂影相打卡之後,就可進入火鍋店,牆邊放滿懷舊的撥輪電話,舊式打字機及留聲機等,通通呈現眼前,全都是打卡位😎食物同樣講究,其中湯底就主打養生款式。招牌牛乳玫瑰鍋 $168 奶白色的湯底,是以北海道牛奶製作,熬煮時還加入了日本玫瑰花,令奶白湯底帶著怡人的玫瑰花香火鍋配料方面,就十分講求視覺效果。其中香江拼 $788以不同的牛肉部位,拼湊出立體花花,捧上桌已十分搶眼,款式有牛柳粒、安格斯牛、牛白肉、牛展、牛心椗、牛柏葉及牛脷等三色餃 $88 自家製三色墨魚丸$78七彩繽粉 ,有黑松露長腳蟹餃、芝士鮮菌餃及野生松茸餃,餃子更會在客人柯打後才即包,以保新鮮👍🏻花花綠綠 都好搶眼,成盤蔬菜靚到插花藝術咁呈現眼前,份量亦不小💯多款主題的特飲,如加入菠蘿的鳳琉香及蝶中花,每杯$68up
聽名字就知是走懷舊路線。

火鍋配料方面,就十分講求視覺效果。其中香江拼 $788

• 自製三色墨魚丸
  • 日本牛乳玫瑰鍋
  • 香江拼
2022-06-14 244 瀏覽
應該係全香港最靚嘅火鍋店✨香江花月以懷舊做主題 成間餐廳嘅裝修/設計都充滿古典風味 好似穿越時代返咗50年代嘅舊香港咁🇭🇰場內好多打卡位 亦都好大好寬躺 坐得好舒服 啱晒約埋班姊妹嚟 一邊食一邊傾偈再一邊影相打卡😎一早聽講過呢度主打新穎又好味嘅養生美顏火鍋湯底🥘例如美顏花膠雞鍋/金箔清酒海鮮鍋等等 揀咗一輪終於揀好啦😆▫️日本牛乳玫瑰鍋雪白嘅湯底 玫瑰花瓣喺面頭飄浮 超靚🌹用咗北海道全脂牛奶 所以奶味十分香濃 滲出淡淡玫瑰嘅香氣 好好味😋同牛肉好夾▪️香江拼呢個係一個全牛拼盤 啱晒我哋兩個牛魔王🐮最正嘅係安格斯肥牛 油脂最重 入口溶化🤤手切肥牛算厚切 牛味比安格斯更濃郁👍🏻平時打邊爐好少食牛柳粒 原來效果都唔錯 質感好稔 另外仲有牛展/牛白肉/牛心頂/黑柏葉/牛脷 一次過食到咁多唔同種類 大滿足❣️見到隔籬枱點左華人塔 有牛肉/豬肉/海鮮 用巴黎鐵塔做擺盤 都好靚呀😆▫️三色餃▪️三色丸呢度有提供唔同嘅丸類同餃類 唔想諗就好似我哋咁叫三色啦😌餃👉🏻黑松露長腳蟹/芝士野菌/野生松茸丸👉🏻鹹蛋黃/黑松露/蟹子全部都好有特色 唔似坊間來來去去都係得嗰啲 而且味道好唔錯 特別係餃子🥟皮薄得嚟唔易散▫️花花

▫️日本牛乳玫瑰鍋
▪️香江拼
▫️三色餃
▪️三色丸
呢度有提供唔同嘅丸類同餃類 唔想諗就好似我哋咁叫三色啦😌
餃👉🏻黑松露長腳蟹/芝士野菌/野生松茸
丸👉🏻鹹蛋黃/黑松露/蟹子
▫️花花綠綠
打邊爐最尾唔少得要食埋菜🥬我哋呢款以蔬菜為主 另外亦都有主要係菌類嘅三菇六菌🍄

大家食之前或者之後 記得去入口隔離有間房 入面好多變色波波同兔仔 好啱影相打卡㗎📸另外最近喺荃灣廣場都開咗新分店 多個地區選擇 就更加方便大家啦♥️
2022-06-13 188 瀏覽
係網上見到介紹呢間,去到都多人,等左一陣位,門口有波波打卡位,環境都好好見到牛乳玫瑰火鍋打卡好靚,但我地麻麻地牛乳就無叫到了最後叫左鴛鴦鍋 (沙嗲)-手切肥牛肥牛好新鮮,切得岩岩好唔會太厚同太簿-瑰洛月打卡好靚,飲落淡淡地好清新野食有質素,唔會淨係打卡但唔好食,食完好滿足

見到牛乳玫瑰火鍋打卡好靚,但我地麻麻地牛乳就無叫到了
最後叫左鴛鴦鍋 (沙嗲)

-手切肥牛[必叫]
肥牛好新鮮,切得岩岩好唔會太厚同太簿

-瑰洛月
打卡好靚,飲落淡淡地好清新

野食有質素,唔會淨係打卡但唔好食,食完好滿足
2022-06-12 186 瀏覽
One of the most instagrammable places for hotpot. Spacious and relaxed environment, the restaurant is sectioned off w/ different “themes” across the space and even has a special room dedicated to photo taking - go find it!!Price: ~HK$400-800ppQuality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend: 💖💖💖💖Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: Food wise you get what you pay for, decent list of food options, definitely a place to go for a casual night outDISHES: 🐮Beef platter 牛肉香江拼 - just get this if you’re

Price: ~HK$400-800pp
Quality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend: 💖💖💖💖
Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

DISHES:
🐮Beef platter 牛肉香江拼 - just get this if you’re here for the beef tbh they include all beef parts ranging from beef tripe to fatty beef, good to share between 2/3 ppl

🌽🥬Veg basket - another dish that can be easily shared between a few people, quality choice if you’re not too fussy about your veggies, just look at that basket!
2022-06-05 370 瀏覽
好耐冇打邊爐喇,同朋友去咗呢間最近好受歡迎,位於佐敦嘅香江花月,食返個高質邊爐🫕佢主打配搭新穎嘅養生美顏火鍋湯底,餐廳裝修集懷舊復古及酒吧風格於一身,帶你穿越重回50年代的舊香港,感受昔日五光十色的華洋風尚文化,環境光猛乾淨舒適~仲有多個打卡位,最特別嘅係有個房間入面充滿兔仔裝飾+幻彩燈光嘅波波,影相效果好特別!食嘢之餘仲可以影相打卡,一次過滿足兩個願望😍湯底款式非常特別,我就選擇左「初菊龍井雞鍋」,入面有半隻雞,口感嫩滑,然後湯底吸收左雞肉嘅精華,鹹香鮮味十足~特色火鍋料-華人塔(牛,豬,海鮮)三層巴黎鐵塔嘅造型,牛肉和豬肉都是玫瑰花造型,同蟹一齊放喺頂層,夠晒氣派,打卡一流~牛肉油花均勻,肉質嫩滑。中下層海鮮有青口、蟹、蜆、大蝦等等,其中我最鍾意就係鮑魚,好新鮮,煮熟咗之後爽口彈牙~三色餃包括有黑松露長腳蟹餃,芝士鮮菌餃、野生松茸餃,每一款都好有特色,其中個人最鍾意黑松露長腳蟹餃,黑松露味夠晒突出!黑色嘅餃子夠晒特別啊~三色丸三色丸分別有黑松露、鹹蛋黃同埋蟹子三款口味,孩子咬落卜卜脆好有口感,鹹蛋黃味道都好惹味。花花綠綠蔬菜拼盤包含娃娃菜、皇帝菜、菜心、生菜、椰菜花、蕃茄仔同埋粟米

特色火鍋料-華人塔(牛,豬,海鮮)

三色餃

三色丸

花花綠綠
蔬菜拼盤包含娃娃菜、皇帝菜、菜心、生菜、椰菜花、蕃茄仔同埋粟米仔等等,款式繁多,而且裝盤好精美~

特色小食-金粒豆腐
外脆內軟,入口即溶~必食之選❤️

特飲-鳳琉香
造型特別,上枱嘅時候會現場即刻用氮氣拉出一個波波,菠蘿味好香濃。

2022-06-01 3258 瀏覽
餐廳嘅枱與枱之間唔會相隔得太近,坐位都好寛敞舒適而且侍應嘅服務態度親善有禮,仲會主動幫忙加湯 日本牛乳玫瑰鍋$168呢個湯底真係超吸睛😍😍兩朵牛乳玫瑰加上食用花瓣,靚到唔捨得食🙈加埋營養豐富嘅南瓜,好養生,用黎打邊爐簡直一流 香江拼 $788呢個全牛晏真係超正👍🏻手切肥牛簡直係冇得頂,肉味重而香滑牛白肉➕️牛心頂➕️牛脷,食落爽口得黎又有牛味牛柳粒➕️安格斯肥牛➕️牛展啖啖肉,肉味香濃,仲一啲都唔嚡,真係好滿足😌 三色餃$88餃子好大粒,而且粒粒都真材實料,有黑松露長腳蟹餃、芝士鮮菌餃同埋野生松茸餃,三款不同口味,帶來不同享受❣️ 自制三色墨魚丸$78第一次食鹹蛋黃墨魚丸,鹹蛋黃包在中間,都幾特別,仲好有咬口,黑松露同埋蟹子都好爽滑彈牙,好味😋 芥末八爪魚$68呢個食落唔會好辣,八爪魚係煮熟咗,配上新鮮芥末,so yummy ❤️ 花花綠綠$98蔬菜擺放到好似一個色彩繽紛嘅花籃,有各式各樣嘅蔬菜🥬,當中包括蕃茄仔,粟米心,唐生菜,西洋菜,白菜仔,皇帝菜,娃娃菜,椰菜花等,款款都新鮮又好味 鳳琉香$68呢杯打卡一流,個波波配合埋杯飲品,真係好靚好match 💛飲落有點兒似fruit punch 瑰洛
餐廳嘅枱與枱之間唔會相隔得太近,坐位都好寛敞舒適
而且侍應嘅服務態度親善有禮,仲會主動幫忙加湯

日本牛乳玫瑰鍋$168

日本牛乳玫瑰鍋

香江拼 $788
呢個全牛晏真係超正👍🏻
香江拼

手切肥牛簡直係冇得頂,肉味重而香滑
牛白肉➕️牛心頂➕️牛脷,食落爽口得黎又有牛味

三色餃$88

自制三色墨魚丸$78

自制三色墨魚丸

芥末八爪魚$68

花花綠綠$98

鳳琉香$68
鳳琉香

瑰洛月$68
一見到朵玫瑰就即刻心心眼🌹🌹洛神花飲落略帶微酸,最啱打邊爐消消滯,配埋新鮮紫蘇葉,味道都幾夾幾清新
瑰洛月

瑰洛月
  • 花花綠綠
  • 自製三色墨魚丸
2022-06-01 328 瀏覽
疫情緩和咗,今晚就同班閨蜜放肆一下~我哋「港女」精挑細選之下揀咗去 {香江花月} 烚吓烚吓~ 因為佢間舖頭出名周圍都係打卡位,同埋最緊要最緊要係連食物嘅擺盤同飲品嘅裝飾都係勁靚。👍👍餐廳裝修好復古,有好多懷舊嘅物品俾大家影相,好似人力車、舊郵筒、留聲機啊之類,同埋佢仲set左一間房仔比客人入去影相打卡,入面放咗好多鏡、燈嘅顏色仲會不停轉,又有好多兔仔擺設同七彩波波,不過都要排下隊等一陣,建議食飽先慢慢排,企下當幫助消化。一坐低會有welcome drink - 細細個茶杯仔入面係凍荔枝茶,甜甜地,幾好飲,可惜太細杯唔夠候,飲完至發現杯底有條立體既小錦鯉,好得意。我哋叫咗牛乳玫瑰鍋,個鍋入面有嚿玫瑰花形狀嘅冰牛乳,加埋啲花瓣,好似一幅圖畫泔呀! 侍應姐姐會俾我哋影幾張相之後佢先開火,舊冰牛乳就會慢慢溶化㗎喇。 我哋等佢一滾起即刻筆啖湯飲,原來仲有木瓜一齊滾,不過味道唔係好出😅因為唔係太多人鍾意食牛所以我哋都冇嗌到牛肉拼盤,我見隔離枱個牛拼盤一上枱大家都嘩嘩聲,原來佢係用個圓形圈圈既木盤放住d牛肉、牛雜,包住個鍋泔擺,好夾呀,d牛肉片又捲埋玫瑰泔,又真係好吸晴喎~ 咁除咗靚,佢地火鍋配菜質
疫情緩和咗,今晚就同班閨蜜放肆一下~

咁除咗靚,佢地火鍋配菜質素都唔錯,其中最特別都係冬甩墨魚果籽,佢係墨魚滑加左nuts,食落好有咬口~

我哋叫左4杯特飲,都唔平,要$88一杯。

-鳯琉香
侍應姐姐上枱時會打d氮氣係杯野飲上面,會漲起左個好迷幻既水晶球🔮,不過佢好快會消失,我哋仲未嘩完已經冇左😅影唔切相🤣🤣 朋友話呢杯好好飲,勁菠蘿味好香。

-星江夜-
插住支試管做裝飾,朋友話佢好似荔枝梳打😅 冇乜特別

桃花緣同翡翠沁 我同另外一個friend飲完都唔唔係好記得個味道.

我哋四個女仔食到捧住個肚走呀🤣
呢餐埋單 $23xx. 好貴呀!! 不過真係好適合打卡,同埋其實座位都好舒適,同隔離枱都保持住一個距離,環境都唔算好嘈吵,都好啱我哋姊妹傾吓計~

*好彩有個醒目嘅姊妹提早三星期預約否則我諗我哋都未必咁順利食到🙌🏼🙌🏼

⭕佢哋間舖頭我已經係第二次過嚟食,佢哋食物質素,而且環境服務/態度都各方面都好好,地方都好闊落坐得好舒服😎😉雖然價錢方面係中上,但係食物質素絕對對得住個價錢🤙👍所以有時候不妨對自己好啲,食返啲好嘢都唔錯㗎😊😄另外,鋪頭仲有個神秘小位置,可以畀你哋瘋狂打卡📸向左拉就可以睇到條短片㗎喇,佢個場景嘅顏色係會不停咁樣自動調節,可以俾你影到唔同效果嘅相🥰包您滿載而歸🔸日本牛乳玫瑰鍋 $168初頭個湯底未至於咁濃,一路食慢慢煮煮耐咗,佢嘅牛乳🍼玫瑰湯底就會越嚟越入味,而且佢嘅玫瑰花瓣係可以食用嘅🌹🔸華人塔 $688入面包左牛 、豬、海鮮、元貝、鮑魚、蝦等等,各樣食材都超級新鮮✨👍幾欣賞佢個蟹鉗有幫我哋預先夾好咗,方便進食,啱曬我呢啲本身唔擅長食蟹嘅人,都可以容易食到😊加上佢用巴黎鐵塔造型上碟,絕對打卡 able👍💞🔸三色餃 $88分別係黑松露長腳蟹餃,芝士鮮菌餃、野生松茸餃😉每款都各有特色,我比較喜歡食黑松露長腳蟹餃,佢既黑松露味好出😎出面較少食到🔸自家製三色墨魚丸 $78分別係3隻口味:鹹蛋黃、黑松露、蟹籽👐我覺得最特別鹹蛋黃味,食落口每啖都有鹹蛋黃味😍🔸花花綠綠 $108佢係個蔬菜盤,蔬菜好新

🔸日本牛乳玫瑰鍋 $168

🔸華人塔 $688

🔸三色餃 $88

🔸自家製三色墨魚丸 $78

🔸花花綠綠 $108
佢係個蔬菜盤,蔬菜好新鮮好靚仔,另外佢嘅份量都超多😂

🔸黃金炸魚皮 $68
佢個鹹蛋黃炸魚皮同出面嘅炸魚皮係唔同㗎,佢係新鮮即炸嘅,食落口零舍香脆👍👍鹹蛋黃愛好者,必定要試😀😄

🔸鳳琉香 $68
飲落好似fruit punch,菠蘿香味都幾強😍👐最主要係個香精波波好打卡able📸

🔸蝶中花 $68
之前飲左鳳琉香,今次試蝶豆花味,淡淡既蝶豆花味好fresh,飲落幾舒服😀👐
2022-05-24 364 瀏覽
估唔到火鍋餐廳都環境靚到爆,兼集合復古味道及酒吧浪漫💕裝潢,食物又極有水準的!餐廳主打配搭新穎且震撼味蕾的養生美顏火鍋湯底,配以多款富話題性的人氣特色配料。帶我穿越重回50年代的舊香港,感受昔日五光十色的華洋風尚文化。而且其中一個特色打卡位相信好多女生bling bling 眼,是光影波波打卡位,伴隨著燈光顏色慢慢轉變,心情都有不同的感受,變成彩虹🌈般的心情!#火鍋 湯底我選咗養生鍋的牛乳玫瑰湯,淡淡牛奶🥛香味和玫瑰🌹味好夾呀!吃火鍋也可以吃得健康呢!華人塔 巴黎鐵塔造型好吸晴,有牛、豬及海鮮🦞!高質的肉質嫰滑油脂均勻。海鮮的鮑魚、羔蟹、青口、大蜆及帆立貝又鮮味十足!三色餃手工餃好有心,有黑松露長腳蟹、芝士鮮菌及野生松茸,還有三色丸的咸蛋黃、黑松露及蟹籽,咬口十足!聽講新店已登陸荃灣廣場啦,更方便港九新界愛好打邊爐🍲的朋友仔!香江花月 Victorian Era佐敦佐敦道35號百誠大廈2樓全層

華人塔

三色餃

香江花月 Victorian Era
佐敦佐敦道35號百誠大廈2樓全層
香江花月—一間以復古風、50年代懷舊香港為主題既打卡火鍋店,整間餐廳裝修設計、環境氛圍都充滿古典時期既舊式香港既風格,而從食物擺盤、特色飲品等可見餐廳重視食材既精緻度、尤其係食客既視覺享受🥢 火鍋店主打養生美顏火鍋湯底,例如日本牛乳玫瑰鍋,乳白色既湯底係由北海道全脂牛奶製作而成,並加入左日本玫瑰食用花瓣、木瓜等,整體湯底滋潤順滑,令淥熟既食物都擁有淡淡既牛乳香♨️ 食材方面,不得不提既有全牛既香江拼,當中有8款唔同牛既部位,整體肉質鮮嫩,牛肉既質素不容置疑~ 另外,自家製三色墨魚丸同樣出色,有咸蛋黃、黑松露、蟹子口味,彈牙爽口~ 相反,飲品方面雖然真係美輪美奐,但味道不過不失,而且價格過高~ 總結而言,整體用餐體驗可觀性極高,食物質素好,不過性價比相對較低🥢
一入到嚟坐低就已經惗好咗食啲乜嘢之後,到時你就響度叫我哋揀嘢飲。原本惗住飲水就算,同行有人已經,嗌咗嘢飲。但侍應,不停催促我,如果打卡就唔好嗌哩啲啊。我已經講咗幾次唔使啦,個侍應就話,你惗唔到我幫你嗌啦🙂,佢惗住幫我嗌杯最貴嘅😅。 最後逼於無奈,我就嗌咗一杯$68嘅嘢飲,入嚟之前係唔知道一定要嗌嘢飲? 為何顧客在拒絕,之後仍要這樣? 食得唔多開心,唯有安慰下自己個景係靚嘅。呢間餐廳打卡一次就夠,沒有下次的感覺。
❥ ੈ 香江花月‧₊˚♡ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ 最近超級人氣火鍋知唔知係邊度?係呢到啊🫰🏻超級懷舊𝗙𝗲𝗲𝗹!! 帶你穿越重回50年代的舊香港🙆🏻‍♀️感受昔日五光十色的華洋風尚文化🛺個場勁大勁寬躺,而且處處都係打卡位( ・᷄ὢ・᷅ )下次一定要攜帶閨蜜嚟瘋狂打卡丫!仲設有等候室,旁邊仲有間室🙈成間房都係波沒🫧勁瘋狂不停影相📸️嚟食野記得預留時間打卡😁!見人人食牛肉🙆🏻‍♀️今日試下佢啲海鮮先🥰ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ ⊰⊹═══════════⊹⊱᯾湯底᯾秘製花雕豬肚🔹香濃嘅花雕味᯾勁多材料🫶🏻就算飲咗啲湯底都唔覺口渴😋᯾特色火鍋料᯾華人塔♒︎牛•豬•海鮮(蟹🦀️元貝·鮑魚·蝦·青口·大蜆)成座巴黎鐵塔咁🗼淨係個樣都贏晒啦😆♒︎牛肉同豬肉♒︎都整到玫瑰花咁🌹牛肉勁Juice😍食完一舊又一舊~成想再食多幾朵♒︎蟹🦀️♒︎睇落唔係街市行過見到嘅普通蟹🦀未煮熟而家係橙色😍教吓大家呢隻蟹會比較多肉至於佢叫咩蟹呢~我都唔知😆得閒真係要去街掃下街先得!🫶🏻而且蟹蓋啲膏超級正!♒︎鮑魚(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)♒︎ 靚仔店員教我地大概1分鐘就食得因為佢哋介花介得比較深🙈果然不出佢所料食落岩岩
❥ ੈ 香江花月‧₊˚♡

最近超級人氣火鍋知唔知係邊度?
係呢到啊🫰🏻
感受昔日五光十色的華洋風尚文化🛺

個場勁大勁寬躺,而且處處都係打卡位( ・᷄ὢ・᷅ )
下次一定要攜帶閨蜜嚟瘋狂打卡丫!
仲設有等候室,旁邊仲有間室🙈成間房都係波沒🫧
勁瘋狂不停影相📸️嚟食野記得預留時間打卡😁!

見人人食牛肉🙆🏻‍♀️今日試下佢啲海鮮先🥰

⊰⊹═══════════⊹⊱
᯾湯底᯾秘製花雕豬肚
🔹香濃嘅花雕味᯾勁多材料🫶🏻
就算飲咗啲湯底都唔覺口渴😋

᯾特色火鍋料᯾華人塔♒︎牛•豬•海鮮
(蟹🦀️元貝·鮑魚·蝦·青口·大蜆)
成座巴黎鐵塔咁🗼淨係個樣都贏晒啦😆

♒︎牛肉同豬肉♒︎都整到玫瑰花咁🌹
牛肉勁Juice😍食完一舊又一舊~成想再食多幾朵

♒︎蟹🦀️♒︎睇落唔係街市行過見到嘅普通蟹🦀
未煮熟而家係橙色😍教吓大家呢隻蟹會比較多肉

因為佢哋介花介得比較深🙈果然不出佢所料
食落岩岩好~

♒︎青口♒︎,平視我都唔太好~不過佢哋嘅野食實在太新鮮
連青口咬落去都係鮮嫩多汁😋

♒︎蝦🦐♒︎亦好新鮮爽口彈牙~如果可以大隻啲就更加爽!

火鍋配料᯾
♒︎三色餃♒︎
黑松露長腳蟹餃、芝士鮮菌餃、野生松茸餃
三隻都各有特色🫰🏻個人比較喜歡吃橙色果隻🫰🏻

♒︎三色丸♒︎鹹蛋黃、黑松露、蟹籽
鹹蛋黃超級特別🙈好吃😋其他兩隻都好香濃

᯾蔬菜拼盤᯾
♒︎花花綠綠♒︎成個盆栽🪴🙆🏻‍♀️超級吸睛💗

᯾特色小食᯾
♒︎芥末八爪魚🐙♒︎
竟然係新鮮辣椒八爪魚!真係第一次食新鮮嘅芥末爪魚

᯾特飲᯾(每人點選一款)
♒︎鳳琉香♒︎
杯上面嗰整個波波🫧真係唔捨得整爛佢
酸酸甜甜😋好清新唔會太甜
♒︎翠竹江♒︎
🫶🏻雖然冇鳳琉香咁吸睛!!不過亦都係唔錯嘅選擇
⊰⊹═══════════⊹⊱

2022-05-20 313 瀏覽
香江花月(佐敦)-南瓜糕 $26奶皇金絲雞 $36金魚餃 $38鮑魚燒賣 $68啤梨咸水角 $36火龍紫米炒飯 $88金玉滿堂 $128松露三色海鮮炸麵 $148-香江花月除了火鍋之外還有點心!超精緻的說🤍價錢也很合理而且味道很不錯 環境舒適和朋友長輩去都很合適 是想要二訪的店咸水角很足料 包了韮菜豬肉餡甜點方面喜歡南瓜糕 外皮煙韌不會太厚內裏是滿滿的芝麻雷沙餡 吃一個已經很滿足私心推薦松露炸麵 奉上濃郁湯汁而且松露香氣十足 還可以吃到不少帶子海蝦粒
香江花月
啤梨咸水角 $36
火龍紫米炒飯 $88
金玉滿堂 $128
松露三色海鮮炸麵 $148
香江花月除了火鍋之外還有點心!
超精緻的說🤍價錢也很合理
而且味道很不錯 環境舒適