2010-07-18 6 瀏覽
跟來哥哥妹妹都迷上了韓國風~碰巧今天經過發現了韓國首都命名的店舖~一於內進一試~~可能時間還早的關係~~完全不用等位便可入座~~環境偏暗~~位置不算太多~妹妹還發現很多位置都~~留座~~的哥哥妹妹點選了一個2人套餐~其中包括~兩客前菜 辣味炒年糕 海鮮豆腐鍋 牛肉石頭鍋飯~由於二人都不太吃得辣~特意吩咐要了少辣的~~辣味炒年糕:由於少辣的關係~所以沒感到辣~但味道依然美味~海鮮豆腐鍋:事前待應告知會有少許辣~但味道很好~豆腐很滑~再加上鍋中的粉絲很吸味~~很快便被2人吃光光了~牛肉石頭鍋飯:味道很淡~加了配給的醬汁依然不夠~最後把前菜中的泡菜加進去便好一點~
跟來哥哥妹妹都迷上了韓國風
~碰巧今天經過發現了韓國首都命名的店舖~一於內進一試~~

哥哥妹妹點選了一個2人套餐~其中包括~
兩客前菜
辣味炒年糕
海鮮豆腐鍋
牛肉石頭鍋飯~由於二人都不太吃得辣~特意吩咐要了少辣的~~

辣味炒年糕:由於少辣的關係~所以沒感到辣~但味道依然美味~

2010-07-11
2010-07-16 4 瀏覽
早排見到飲食男女有介紹旺角一間平令正既燒烤既出名好去處, 所以慕名以去.發覺真係無介紹錯!! 最平既燒烤套餐都只係98蚊,仲包2杯野飲,超級抵食。,難得去到,當然都要試下個石頭鍋飯,都只係加多38蚊.個飯有少少辣,味道幾特別!有時仲有85折優惠添!如果想食平野,e間係個唔錯既選擇
e間係個唔錯既選擇
2010-07-15
1 分鐘 (堂食)
2010-07-13 12 瀏覽
其實前一晚同男朋友行過見到已經想試下o係門口睇bbq menu都覺得d野食幾ok同埋價錢都好合理但基於我唔想食肉ge關係所以冇食到~~星期日晚游完水有強烈想食佢ge感覺所以最後都去左食入座時已經差唔多10點呢間野9:30後入座仲會有85折bbq set最貴o個個都係$188, 加埋一折左都唔使$100一個我同男朋友叫左$148 o個個set青口, 蝦, 牛肋肉, 烤肉(即豬肉), 牛舌, 肥牛, 冬菇因為我唔食牛舌, 問過佢地係可轉其他同價錢或平d ge食品但最後我地都冇轉到..我第一次試食牛舌餐仲有兩杯冷/熱飲送牛肋肉 - 開頭以為剛剛好就好味, 原來要燒到全熟, 好熟好熟先好食 good!蝦 - 應該係冰鮮蝦, 但燒左出黎好好味 冬菇 - 是新鮮的!! 很香~其他食品都中規中矩, 冇問題, 好味的我地後來再加多個雞肉石頭飯好味道!!大家去光顧的時候都要叫一個石頭飯試下我們會再光顧
其實前一晚同男朋友行過見到已經想試下
但基於我唔想食肉ge關係所以冇食到~~
星期日晚游完水有強烈想食佢ge感覺所以最後都去左食
入座時已經差唔多10點
呢間野9:30後入座仲會有85折
我同男朋友叫左$148 o個個set
因為我唔食牛舌, 問過佢地係可轉其他同價錢或平d ge食品
但最後我地都冇轉到..我第一次試食牛舌
餐仲有兩杯冷/熱飲送

蝦 - 應該係冰鮮蝦, 但燒左出黎好好味
冬菇 - 是新鮮的!! 很香~
其他食品都中規中矩, 冇問題, 好味的

我地後來再加多個雞肉石頭飯

• 石頭飯
  • 烤蝦
  • 烤牛肋肉
2010-06-12 5 瀏覽
星期六同女朋友睇完戲去女人街食飯, 見到呢間餐廳有個Q版韓式燒烤,好似幾過癮就試試啦~叫左個套餐再加蝦同青口, 套餐有牛肋骨,牛肋粒,豬,雞同菇,海鮮幾新鮮,青口跟蒜蓉一齊燒幾好味,牛肋粒醃得好好食有免費既菊花茶同酸梅湯送, OK~ 間餐廳既情調吾錯,個Q版韓式燒烤爐的的式式,最ARM拍拖既情侶,我女朋友燒得幾開心。。拍拖既好地方~
好似幾過癮就試試啦~
海鮮幾新鮮,青口跟蒜蓉一齊燒幾好味,牛肋粒醃得好好食

有免費既菊花茶同酸梅湯送, OK~

我女朋友燒得幾開心。。

拍拖既好地方~
2010-06-06
  • BBQ
2010-05-18 12 瀏覽
不嬲周圍搵石頭飯食,經過呢間話新開,咪試下都唔太大祈望,環境一般,黑得濟緊係叫左一個主打石頭飯先啦,再試下個烤肉年榚煱之類既野前菜兩小碟,可以唔食主菜到,聽聲已feel到有料到,自從上環間石頭飯執左之後,搵唔返呢種熱辣辣既聱,一放低,見到有隻生旦加分!其他都係個d菜呀,肉呀咁,重點係有個d韓國醬料,得!有上環個間9成水準!另外個碗都可以,又係熱辣辣,不過似d味精水咁,有待改進啦價錢都平呀,加埋都係$112,ok!
不嬲周圍搵石頭飯食,經過呢間話新開,咪試下
都唔太大祈望,環境一般,黑得濟
緊係叫左一個主打石頭飯先啦,再試下個烤肉年榚煱之類既野
前菜兩小碟,可以唔食

另外個碗都可以,又係熱辣辣,不過似d味精水咁,有待改進啦
價錢都平呀,加埋都係$112,ok!
2010-05-17
  • 石頭飯
2010-05-14 15 瀏覽
琴日去左呢一間朋友介紹新開既餐廳朋友話佢d石頭飯幾好食...我同我1位朋友去我入去叫左個牛肉石頭飯...佢岩岩果日個牛尾骨湯同一口雞都做緊特價..我個朋友就叫左個牛尾骨湯...+多個白飯都係 $29 好鬼抵食之後我地嗌埋一口雞*樣樣都幾好食....個石頭飯侍應攞埋黎果陣仲係好熱...仲有佢個石頭醬幾特別...總括黎講又平又正..
琴日去左呢一間朋友介紹新開既餐廳
朋友話佢d石頭飯幾好食...
我同我1位朋友去
之後我地嗌埋一口雞*
樣樣都幾好食....個石頭飯侍應攞埋黎果陣仲係好熱...
仲有佢個石頭醬幾特別...
總括黎講
又平又正..
2010-05-13
  • 石頭飯..牛尾骨湯...一口雞
2010-05-13 15 瀏覽
我本身好鍾意食韓國嘢,見到旺角竟然開咗一間,評價又5 VS. 2, d人又話好正宗,即刻衝去試...試完之後, 我終於明白點解之前有食評話呢間嘢好有hurt, 因為我真係好hurt...2個人叫咗3樣嘢1. 豚肉海鮮豆腐窩-- Menu幅圖好靚, 一上台, E? 嘩! 咁淺色咁"希"嘅? 成碗水, 幾粒無味海鮮仔,幾粒肉仔........勁難食....送白飯....諗住起碼有d飯落肚呀...點知...d飯係凍的...仲要唔熟...2. 燒牛肋骨-- 超級油....一碟7舊, 有3舊係有丁屎咁多肉同鬼死咁大舊肥膏, 另外果4舊淨係得骨....成碟嘢最多係---油3. 韓式年糕炒海鮮-- 又係得幾粒無味海鮮仔...個汁勁淡,d年糕勁粉........................其間不斷傳出微波爐嘅叮叮聲....其實我見佢咁嘅價錢, 都唔expect係正宗, 但相似嘅價位, 以前嘅韓食家整得好好多(好可惜close咗), 仲要平d...其實呢間一d都唔平. 人哋韓食家平, 起碼交到果個價位應有嘅貨, 仲worth. 呢間咁嘅嘢, 唔使錢我都唔去. 唔明之前d食評點解話佢正宗, 尖咀韓國街

2個人叫咗3樣嘢

其間不斷傳出微波爐嘅叮叮聲....

其實我見佢咁嘅價錢, 都唔expect係正宗, 但相似嘅價位, 以前嘅韓食家整得好好多(好可惜close咗), 仲要平d...其實呢間一d都唔平. 人哋韓食家平, 起碼交到果個價位應有嘅貨, 仲worth. 呢間咁嘅嘢, 唔使錢我都唔去. 唔明之前d食評點解話佢正宗, 尖咀韓國街任何一間都正宗+好食過呢度.....
其實呢間一d都唔平, 我果咁嘅3碟嘢加埋一要$190, 食完都唔知食咗d咩. 尖咀韓國街叫2樣嘢都只不過係$200多dd. 你自己揀嘞.
  • 生飯
  • 水+鹽+辣粉嘅湯
2010-05-10 21 瀏覽
母親節去左呢間新開既舖頭食飯~阿媽話要試特別野,所以叫"烤肉石頭飯",我就叫左個"年糕烤肉鍋"。間舖侍應夠多,一舉手就有人行埋D野賣相好靚,不過無影到相我個年糕鍋D湯少少辣,但係好夠味個石頭飯連平時唔食外國野既阿媽都話好食。佢仲點名讚D醬好食~好在今次試新野無撞板~埋單仲開心,成餐加埋唔使$120。連佢都話又扺又好食~下次一定會再黎~
母親節去左呢間新開既舖頭食飯~

阿媽話要試特別野,所以叫"烤肉石頭飯",

我就叫左個"年糕烤肉鍋"。

間舖侍應夠多,一舉手就有人行埋

D野賣相好靚,不過無影到相

我個年糕鍋D湯少少辣,但係好夠味

個石頭飯連平時唔食外國野既阿媽都話好食。

佢仲點名讚D醬好食~

好在今次試新野無撞板~

埋單仲開心,成餐加埋唔使$120。

連佢都話又扺又好食~

下次一定會再黎~
2010-05-09
慶祝紀念
母親節
  • 烤肉石頭飯
  • 年糕烤肉鍋
2010-05-09 13 瀏覽
星期六晚同埋朋友大概七多D點鐘行街經過女人街見到尼間餐廳,應該系新開張,見裝修都幾IN,而且干凈企理,系女人街好難得,如果唔記錯,系女人街好似得一間韓國餐廳,于是入去試下。 入到里面座位已經差唔多坐滿,里面的確幾有格調。我叫左個石頭鍋牛肉飯同埋海鮮炒年糕,有小菜免費小菜送,系薯仔魚仔同埋泡菜。首先講下個免費小菜,薯仔同魚仔好野味,但我更加中意個泡菜,辣辣地,甜甜地,唔錯。 石頭鍋牛肉飯$58,上菜時都仲“吱吱”聲,好熱,侍應好體貼甘俾左兩支更,裝醬料個器皿好得意。撈下撈下,好過癮,除左牛柳粒,里面仲有好多配菜,有紅蘿卜,白蘿卜,粟米,冬菇,菜。里面有飯焦,好香,我覺得唔錯。海鮮炒年糕$48,有青口,蝦,同埋日本餐廳成日出現紅色一圈一圈個D,我唔知叫咩名。海鮮好新鮮,唔會腥,年糕軟綿綿,里面有D彈牙,好過癮,D汁少少辣,真系唔錯。論裝修,服務,食物,價錢,我覺得系女人街黎講我覺得系水準之上,會再黎過。
一間韓國餐廳,于是入去試下。

海鮮炒年糕,有小菜免費小菜送,系薯仔魚仔同埋泡菜。
地,唔錯。

,真系唔錯。
2010-05-08
  • 海鮮炒年糕
  • 石頭鍋牛肉飯
(非會員)
2個人見到openrice有3個好評..諗住試下..放工特登出來..點知旦星期5..七點中來到..得3張台...一見都知唔對路..不過還掂都來到..冇理由唔食..叫左個牛肉石頭飯...d牛食..唔知咩來...叫左海鮮餅... 好水...唔夠乾身..叫左一口豆付...28蚊..我覺得我行出去食4舊 臭豆付會開心d埋單136...一定唔會再黎...
叫左個牛肉石頭飯...d牛食..唔知咩來...
叫左海鮮餅... 好水...唔夠乾身..

埋單136...
一定唔會再黎...
2010-05-07
慶祝紀念
紀念日
2010-05-06 36 瀏覽
朋友生日,去呢間新餐廳CELEBRATE~ 等左15 分鐘先有抬。。。。。。。叫左番茄泡菜豆腐鍋,我自己本身好鐘意酸酸辣辣既味道, 有D番茄容O系泡菜湯底。。mix 埋既味道吾錯。。牛肋粒石頭飯同烤肉石頭飯都吾錯, 40幾蚊仲平過明洞EXPRESS, 有個醬配埋比你自己加多D韓式燒牛肋骨,呢個配生菜同蒜片一齊食,個FD話吾錯。。總括黎講都吾錯~ 價格OK, 服務態度吾錯, 滿意~ 都會再黎!!

韓式燒牛肋骨,呢個配生菜同蒜片一齊食,個FD話吾錯。。

2010-05-05
  • 韓式燒牛肋骨, 牛肋粒石頭飯
2010-05-02 11 瀏覽
今日同朋友去旺角行街, 行完肚餓就周圍睇下邊度有野食, 知道女人街有好多食肆, 我地就行去睇下食邊間好. 行到女人街中間o個段, 見到一間新開的餐廳叫"首爾", 食韓國野的, 我同朋友商量左陣, 之後就入去試下哩間韓式餐廳.我地點左三樣野, 一個係侍應推介的招牌菜, 海鮮烤肉豆腐鍋, 之後我地揀左件牛肉石頭飯, 同埋辣炒年糕.野食未到前, 侍應俾左小菜我地, 跟個鍋同飯送的, 有青瓜條同泡菜, 聽侍應講話係自家醃的, 好少餐廳會做哩d煩野, 覺得哩間鋪好有hurt , 味道都唔錯 , 飯前小食好開胃呀.首先講個海鮮豆腐鍋: 個湯底好正, 有少少辣, 好足料, 有埋粉絲底, 仲配埋個白飯添, 份量都 唔少, 值得推介, 正!! 跟住就係牛肉石頭飯: 開頭以為係肥牛, 原來係牛肉粒, 唔係牛肉醉, 醃得好好味, 又唔會覺得 硬,一個傳統韓式石頭飯o既樣, 有d 蔬菜絲, 冬菇絲, 中間有個生蛋等, 另外有個醬係俾我地加落d飯度撈埋一齊食的,
野的, 我同朋友商量左陣, 之後就入去試下哩間韓式餐廳.

, 飯前小食好開胃呀.

唔少, 值得推介, 正!!

另外有個醬係俾我地加落d飯度撈埋一齊食的, 個醬甜甜地, 有少少辣,
好有韓國風味.

再黎就係辣炒年糕: 用左韓國長條型o既年糕, 煙煙un un , 有d 淮白同嗚門卷?? 個賣相唔錯
味錯都唔差.

到埋單o既時候, 嘩!! 都係百幾蚊咋!! 平時去食韓國野, 邊有哩個價錢, 勁平呀, 好抵, 又好食,
向女人街黎講, 哩間真係唔錯, 最衰今日我兩個人, 食唔到咁多(其實我地都好大食......
), 下
次一定會再黎試埋其他食品

2010-05-01
  • 海鮮烤肉豆腐鍋
  • 牛肉石頭飯
  • 辣炒年糕
2010-04-30 18 瀏覽
聽同事介紹,女人街新開左間韓國餐廳幾好食,特登同男朋友去試一試 ! 叫左:1)海鮮豆腐鍋 $52呢個系個侍應推介既~ 個湯底好正 !!! 同食開個D韓國餐廳好吾同,男朋友都話送飯一流~ 有蝦。青口。魷魚。豆腐。韓國魚片。烤肉。粉絲。蛋~~~好豐富 最正都系個湯底。。系香港未食過 !!!!!!!!! 2)烤肉石頭飯 $35哇。。好平。。D肉醃得好好食3)一口豆腐 $28D豆腐幾滑,一定要跟醬食。。D醬好野味~~ 4)海鮮炒年糕 $48有蝦。青口,魚餅,韓國年糕~ 比系明洞同莊園,一個無海鮮既辣炒年糕都要六七十蚊,男朋友都話呢到好抵食!!平時D韓國餐廳好貴,無林過呢個價錢可以到韓國餐, 真系好抵 !!!!! 吾記得帶相機TIM ~~~ 不過我最鐘意都系海鮮豆腐煲既味道~~~~

叫左:
1)海鮮豆腐鍋 $52
呢個系個侍應推介既~
最正都系個湯底。。系香港未食過 !!!!!!!!!
2)烤肉石頭飯 $35
哇。。好平。。D肉醃得好好食
3)一口豆腐 $28
D豆腐幾滑,一定要跟醬食。。D醬好野味~~

4)海鮮炒年糕 $48
有蝦。青口,魚餅,韓國年糕~

平時D韓國餐廳好貴,無林過呢個價錢可以到韓國餐, 真系好抵
!!!!! 吾記得帶相機TIM ~~~
不過我最鐘意都系海鮮豆腐煲既味道~~~~
  • 海鮮豆腐煲, 石頭飯
同朋友兩個人,原本打算去食酸辣粉,但都棄權左。行過女人街,見到『首爾』,新開啵。 見門口個牌既『一口豆腐』幾吸引,就入左去啦。一坐低....哇....餐牌唔算多野。 但十樣有九樣都冇。好彩樣樣都係飽肚,當做唔食小食囉......叫左 海鮮炒年糕 $48 & 泡菜烤肉鍋$45。(埋單 $102, 有加一?)一上枱, 果然係小食....炒年糕係 街口 $5 腸粉 既份量。所謂既海鮮,係3-4 片鳴門卷,加兩"大"片 魚腐。年糕,咬落去係實的的咁,中心部份仲有少少乾。味道.....正常。隨泡菜烤肉鍋上既『小菜兩款』,係兩款泡菜,大白菜+青瓜。已經冇expectation,但都唔好少過吉x家 既 $4 泡菜啦。係送既就差咁遠?泡菜鍋,話粉絲底,可以加 $5 轉烏冬(轉的話,跟上既飯會冇左),我地冇轉到。但係....佢講個d 韓國粉絲......只係龍口粉絲。又幼,入口時係淋到....唔咬都爛。 食過韓國粉絲都知唔應該係咁。烤肉部份,烤肉既份量大概有 4 份肥牛咁多。 但佢係豬肉。 味道係醃得唔錯。仲有隻生蛋打係面既。上枱都仲熱辣辣。總括: 味道係正常,韓國菜,辣囉。 但好明顯冇落心去做,同埋未

同朋友兩個人,原本打算去食酸辣粉,但都棄權左。

總括: 味道係正常,韓國菜,辣囉。 但好明顯冇落心去做,同埋未準備好囉。原本想食既『一口豆腐』都係冇得供應既。

其實,人客並唔係只求飽肚架...........
乜都冇....delete 左個d 都係冇架....
份量太少
2010-04-27