2011-04-08 18 瀏覽
叫左個二人餐$188頭盤泡菜好難食周打魚湯完全唔覺有魚味主菜:年糕烤肉豆腐鍋配飯海鮮烤肉豆腐鍋配烏冬因為韓國野一向好辣就叫左小辣點知黎到個湯完全係白色既一d辣味都冇所以就叫侍應加少少辣湯上去果度d侍應個個都黑口黑面唔想做咁款但我估唔到侍應拎走碗野再拎返黎就變左全紅湯辣到死佢既辣又唔係韓國野應該有果種辣感覺只係加辣油烏冬質素同超市平價包裝烏冬冇分別,仲要加5蚊碗飯硬到傻,食左兩啖都食唔落d餸好普通唔值呢個價錢唯一正常係甜品叫左心太軟同焦糖燉蛋不過不失
叫左個二人餐$188

辣到死
佢既辣又唔係韓國野應該有果種辣
感覺只係加辣油

烏冬質素同超市平價包裝烏冬冇分別,仲要加5蚊
碗飯硬到傻,食左兩啖都食唔落
d餸好普通
唔值呢個價錢

唯一正常係甜品
叫左心太軟同焦糖燉蛋
不過不失
2011-04-04
10 分鐘 (堂食)
2011-04-07 47 瀏覽
本身都幾鐘意食韓國野~~諗住去試下啦..點知=.='' 比FOOD COURT 仲要差~~琴晚點左個 188既套餐 , 可以各項2款...頭盤 : 泡菜 + 泡菜,燒雞 泡菜得個甜字, 有少少辣 , 食左一D都唔覺得自己食緊泡菜囉~(可能我同食韓國食到既味道相比啦) 湯: 係周打湯個白湯 煮到好似開糊仔咁(好"傑")..=.= 主菜 : 炒粉絲 + 牛XX石頭碢飯 (唔係好記得個名)D 粉絲唔似平時食開果種韓式粉絲(可能我見識少) , 味道一般 石頭飯..個賣相都OK, 味道都係一般...牛肉就幾好既~~全餐飯 係得個甜品 :焦糖燉蛋 好食D...凍檸水 : 無甜味..(可能佢為我健康著想啦)唔會再去~~
琴晚點左個 188既套餐 , 可以各項2款...
頭盤 : 泡菜
+ 泡菜,燒雞

湯: 係周打湯
個白湯 煮到好似開糊仔咁(好"傑")..=.=

主菜 : 炒粉絲 + 牛XX石頭碢飯 (唔係好記得個名)

全餐飯 係得個甜品 :焦糖燉蛋 好食D...
凍檸水 : 無甜味..(可能佢為我健康著想啦)

唔會再去~~
2011-04-06
2011-04-03 33 瀏覽
番工前 同卡車食個lunch先本身想去既餐廳搵唔到 就行入通菜街搵食行到首爾門口 店員說了一句 "有位" ,我地就入左去 因為趕時間坐底左之後 好快就決定到食咩 非常好 我點了鮮茄免治牛肉石頭鍋飯(通常見到有蕃茄既菜式都會係我心選)餐飲:熱菜蜜卡車點了烤肉韓式石頭鍋飯試左佢d烤肉&泡菜烤肉夠腍又夠味第一次食泡菜,唔知算唔知好味,淨係覺得辣 haha其實整體都很好,可以再去!
番工前 同卡車食個lunch先
本身想去既餐廳搵唔到 就行入通菜街搵食
坐底左之後 好快就決定到食咩 非常好
餐飲:熱菜蜜
-牛肉好騷 ,味道不錯 ,只是飯不夠乾身!
卡車點了烤肉韓式石頭鍋飯
試左佢d烤肉&泡菜
烤肉夠腍又夠味
第一次食泡菜,唔知算唔知好味,淨係覺得辣 haha
其實整體都很好,可以再去!

2011-04-01
-牛肉好騷 ,味道不錯 ,只是飯不夠乾身!
(非會員)
2011-03-19 19 瀏覽
個晚同三個朋友去食晚飯~~ 無咩諗頭,行過見佢黑黑地..咪走入try 吓lor!!! 望住個menu ...好多野都想食吓~~ 最後都係叫咗個鐵板雞肉飯.....加d小食... 份量ok多,,,d雞肉差d食唔哂(本人好大食)!!!! 我朋友就食咗海鮮湯烏冬~~都好正!!! 個湯我都忍唔住飲多佢兩啖^^ hahaa~~~ 我地今次散叫..無咁底.....所以建義大家可以叫個餐share~ 各樣都ok ~~ so 可以返"桌" 下次要試埋佢個甜品( becoz 今次太飽)
望住個menu ...好多野都想食吓~~
最後都係叫咗個鐵板雞肉飯.....加d小食...
份量ok多,,,d雞肉差d食唔哂(本人好大食)!!!!
各樣都ok ~~ so 可以返"桌"
下次要試埋佢個甜品( becoz 今次太飽)
2011-03-15
5 分鐘 (堂食)
  • 鐵板
  • 湯烏冬
(非會員)
2011-03-16 5 瀏覽
再次同好友黎到首爾韓國餐廳..個名真係好特別..今次竟然唔洗等位...好過上次好多.等左成20分鐘..今晚既座位舒適不錯..場景氣氛柔和深藍色既燈色..食客如雲..招待態度唔錯..今晚我同好友唔BBQ lu...叫左個2人D套餐...蠻豐富架.牛助骨肉烤肉豆腐鍋烤肉石頭鍋"飯(小小飯.好味D)韓風一口雞(我至愛啊..點小小紅色醬)韓國炒粉絲(ok..好味..粉絲同蛋.泡菜結合xD)最+ 2個飯後甜品..我就一定 心太軟啦(發現.心太軟好似皮脆函暖.改良了+1). 我好友叫左 蘋果卷(味道.OK.) 10hkd優惠價.抵食!!服務態度唔錯..小小女人街地區有良好招待服務態度.+1.!!
再次同好友黎到首爾韓國餐廳..個名真係好特別..

今次竟然唔洗等位...好過上次好多.等左成20分鐘..
今晚既座位舒適不錯..場景氣氛柔和深藍色既燈色..
食客如雲..招待態度唔錯..

今晚我同好友唔BBQ lu...
叫左個2人D套餐...蠻豐富架.
牛助骨肉烤肉豆腐鍋
烤肉石頭鍋"飯(小小飯.好味D)
韓風一口雞(我至愛啊..點小小紅色醬)
韓國炒粉絲(ok..好味..粉絲同蛋.泡菜結合xD)

2011-03-15
慶祝紀念
紀念日
2011-03-02 8 瀏覽
今晚8點幾進去吃左2人的188套餐,每個項目可choose 2 款本來幾抱期待,因為很中意吃韓國野最終失望而回頭盤煙鴨胸沙律.......ok泡菜............超咸&辣,難吃湯周打魚湯............很希的忌廉湯,魚在哪裡啊?主菜豬肋骨意粉..........骨ok,但意粉難吃蝦球石頭窩飯............簡直就是靠醬撈飯吃,一點都不像石頭窩飯甜品焦糖燉蛋.............超希的蛋香蕉班cake.......很硬的皮飲品華田..............很希的華田呢個價錢,講真呢條街仲有其他更好的choose試完就算啦不過無下次啦~~餐廳的服務態度不錯但一間餐廳始終以提供美食為本d野不好吃,都是做不長啦
本來幾抱期待,因為很中意吃韓國野
最終失望而回

頭盤
煙鴨胸沙律.......ok
泡菜............超咸&辣,難吃

周打魚湯............很希的忌廉湯,魚在哪裡啊?

主菜
豬肋骨意粉..........骨ok,但意粉難吃

甜品
焦糖燉蛋.............超希的蛋
香蕉班cake.......很硬的皮

飲品
華田..............很希的華田

呢個價錢,講真
呢條街仲有其他更好的choose
試完就算啦
不過無下次啦~~

餐廳的服務態度不錯
但一間餐廳始終以提供美食為本
d野不好吃,都是做不長啦
2011-03-02
2011-02-12 11 瀏覽
好想食韓國野, 但又唔想食韓燒openrice一下, 發現li間未試過, 一於試下叫左個2人餐D ($188)飯前小食 - 份量少, 蘿卜只有3小粒燒牛筋骨豆腐鍋 - 個湯幾好味...但D牛筋骨有少肉, 又肥辣炒年糕 - 都OK牛肉石頭鍋飯 - 石鍋唔夠熱, 冇咩飯焦一口雞 - 表面唔咸, 但入面D雞肉好咸, 連我li個食得咸既都話咸...總括黎講, 不過不失唔可以話難食, 但又未可以推介叫人黎食
好想食韓國野, 但又唔想食韓燒
openrice一下, 發現li間未試過, 一於試下
叫左個2人餐D ($188)

飯前小食 - 份量少, 蘿卜只有3小粒
辣炒年糕 - 都OK
牛肉石頭鍋飯 - 石鍋唔夠熱, 冇咩飯焦

總括黎講, 不過不失
唔可以話難食, 但又未可以推介叫人黎食
2011-02-11
10 分鐘 (堂食)
2011-02-11 10 瀏覽
即興來個飯聚,友人毫無頭緒,好吧,那麼由婢人拍板,直奔首爾。想試這間餐廳已久,可是每次都擦身而過,今次終於有機會。晚上八點左右,餐廳外未見人龍聚集,一抵達即可入內,省卻等位時間,餐廳內,枱枱滿座,食客不少。餐廳以沉實設計為主,配以藍色的燈光,讓人舒服,如果格局寛敝些,會令人坐得更舒服。甫坐下,待應送上熱茶和奉上餐牌,餐牌上的選擇頗多,最後選了個158的二人餐。前菜+石頭鍋+石頭飯+炒年糕+飲品2杯前菜可口,但份量略嫌太少。辣炒年糕味道普通,與預期那酸甜而帶微辣的版本有差別。烤肉石頭飯烤肉不肥,鍋底有飯焦,把材料拌起來吃好味之餘還有微微的飯焦香。熱辣辣海鮮石頭鍋湯底有粟米,湯清甜而微辣,大蝦2隻,粉絲綿而豆腐滑。不錯的選擇,有下次。
即興來個飯聚,友人毫無頭緒,
好吧,那麼由婢人拍板,直奔首爾。
想試這間餐廳已久,可是每次都擦身而過,
今次終於有機會。

晚上八點左右,
餐廳外未見人龍聚集,
一抵達即可入內,省卻等位時間,
餐廳內,枱枱滿座,食客不少。

餐廳以沉實設計為主,配以藍色的燈光,讓人舒服,
如果格局寛敝些,會令人坐得更舒服。
甫坐下,待應送上熱茶和奉上餐牌,
餐牌上的選擇頗多,
最後選了個158的二人餐。
前菜+石頭鍋+石頭飯+炒年糕+飲品2杯
前菜可口,但份量略嫌太少。
辣炒年糕
味道普通,與預期那酸甜而帶微辣的版本有差別。
烤肉石頭飯

熱辣辣海鮮石頭鍋

湯底有粟米,湯清甜而微辣,大蝦2隻,粉絲綿而豆腐滑。

不錯的選擇,有下次。
2011-02-10
  • 烤肉石頭飯、海鮮石頭鍋
2011-01-31 7 瀏覽
是日補祝本人和朋友生日叫左個4人餐另再散嗌4人餐有4樣野我地叫左:1.泡菜石頭飯2.大蝦石頭飯3.年糕豆腐煱+烏冬4.烤肉炒粉絲另再散嗌蝦蔥餅,3菇煱除左石頭飯幾好食外,其餘都好普通但係最令人激氣係個男仕應,勁冇禮貌,唔想出黎做咪返屋企囉!
是日補祝本人和朋友生日
2.大蝦石頭飯
3.年糕豆腐煱+烏冬
4.烤肉炒粉絲

另再散嗌蝦蔥餅,3菇煱

除左石頭飯幾好食外,其餘都好普通
但係最令人激氣係個男仕應,勁冇禮貌,唔想出黎做咪返屋企囉!

2011-01-30
慶祝紀念
生日
2010-12-12 3 瀏覽
環境幾新潮型格, 音樂一路播住korean songs , 都幾有韓feel呢~我叫左一個石頭飯同豆腐煲, 好好味, 鍾意辣既人一定會覺得好味. 價錢合宜,食物選擇都算多, 係旺角有D ok o既服務都算少有.有飯前小食, 泡菜, 白飯, 好有口感, 今餐都令我好滿意, 下次有機會一定會再幫襯.

2010-12-09
2010-11-21 20 瀏覽
系旺角好難穩到間好的韓國餐廳, 最近聽朋友女人街開左間叫“首爾”,今日叫埋幾個朋友一齊去試下。間餐廳都唔系難揾,就系百老匯戲院兜入女人街。門口有部大電視不停播韓國歌手的MV,入到里面覺得幾有格調。里面主要食石頭鍋飯同秘制豆腐鍋,一場黎到,當然要樣樣都試下。我地一行4人,叫左一個韓國二人餐,同埋一個韓西FUSION餐。 先講個韓國二人餐,我地叫左個其中比較貴的套餐都系$158其中包括海鮮烤肉豆腐或番茄泡菜烤肉豆腐鍋,2選1,我選左海鮮烤肉豆腐鍋(湯底香辣,非常鮮味,正!)有烤肉石頭鍋飯,雞肉石頭鍋飯,或牛肉石頭鍋飯,3選1,我地選左烤肉石頭鍋飯(飯焦金黃,好香,撈飯的醬少少辣,帶甜味,非常正!)辣炒年糕(辣味適中,年糕好彈牙)4款泡菜(泡菜同蘿卜好醒胃)2杯飲品 再講個FUSION二人餐,$168頭盤有串燒泡菜牛肉,煙鴨胸沙律(串燒泡菜牛肉好野味,是新鮮好味的配搭,煙鴨胸沙律好醒胃,蘋果好新鮮)餐湯有羅宋湯,忌廉周打魚湯(同西餐廳差吾多,ok)主菜有牛柳伴立魚柳配紅酒汁,韓燒野雞仔,大蝦泡菜烤肉炒飯,3選2(選左野雞仔同炒飯,野雞好香好嫩滑,大蝦泡菜炒飯好野味,飯夠干,夠香)甜品有心太軟

先講個韓國二人餐,我地叫左個其中比較貴的套餐都系$158
辣炒年糕(辣味適中,年糕好彈牙)
4款泡菜(泡菜同蘿卜好醒胃)
2杯飲品

再講個FUSION二人餐,$168
餐湯有羅宋湯,忌廉周打魚湯(同西餐廳差吾多,ok)
甜品有心太軟,焦糖燉蛋,法式蘋果卷,香蕉PANCAKE,4選2(選左心太軟同燉蛋,心太軟簡直無懈可擊,一插只更落去就好似火山爆發,朱古力味香濃,燉蛋上面熱,下面凍,好特別,同埋D蛋好滑)
2杯飲品

總的黎講,好滿意尼餐,價錢便宜,味道好,特別推薦海鮮烤肉豆腐鍋,烤肉石頭鍋飯,串燒泡菜牛肉,朱古力心太軟
2010-11-21
0 分鐘 (堂食)
  • 辣炒年糕
  • 石頭鍋飯同最好味既心太軟
同細妹去買嘢順便食飯,突然間好想食韓國嘢所以喺OPENRICE搵。因為想買嘢GE地方近首爾,所以就試吓佢。7:30左右去到,唔使等位,不過要佳喺個暗住,ZIP咗喺條柱後面=_=",都好GE,嗰個位冇其他位咁迫。叫咗個SET D,有1個鍋、1個石頭飯+2個小食+飲品+甜品。前菜: 冇味蘿白同冇味蓮藕,白豆都唔好食。=_="我寧願要啲現成買GE泡菜算啦……極上牛肋骨鍋: 單叫呢個鍋價錢比其他鍋喺貴啲,上GE時候喺分開豆腐鍋同牛肋骨(牛仔骨),個豆腐鍋啲味唔錯,好夠味。不過唔好諗住佢喺好正宗韓式鍋。牛肋骨食唔出喺咩極上,普通牛仔骨咁啦,OK好食。下次會叫個豆腐鍋算數,唔好搞咁多。牛肉石頭飯: 如果佢唔落咁都醬會好食啲。份量好足,亦夠熱。唔錯海鮮炒年糕: 真喺麻麻地,啲海鮮唔知點解好腥。=_="可能唔喺海鮮炒會好啲一口炸雞粒: 其實都OK。不過唔多特別,我細妹喺因為想食呢個雞粒先叫呢個餐。雞炸得有少少乾。飲品: 凍檸茶,比較細杯。同埋比多少少冰好啲。甜品: 焦糖燉蛋- 好味(當然唔可以太高要求) 蘋果卷- 個皮唔太得,啲蘋果就OK好食。

飲品: 凍檸茶,比較細杯。同埋比多少少冰好啲。

甜品: 焦糖燉蛋- 好味(當然唔可以太高要求)
蘋果卷- 個皮唔太得,啲蘋果就OK好食。
2010-11-17
$103.5 (晚餐)
  • 豆頭鍋
2010-10-23 14 瀏覽
9月13日晚約了朋友到MK閒逛, 來之前已和朋友於OPENRICE搜尋附近有什麼特式菜食, 無意間就找到此店, 就決定到這兒吃晚飯來回了2次才找到...(店子不太起眼, 我們又自視過高以為是對面較多食肆的一邊, 一面傻更更地找=.=""")到了店, 7時多, 9成幾滿座, 店員安排予座位, 嘩.....好狹窄, 還有柱位頂住, 枱亦很細, 朋友嬌小緊緊涉得入, 比著是我?哈哈....枱子緊貼鄰座, 一座下就能和鄰座可以打成一片, 完全零距離無奈下仍要點餐, 要了一個2人餐+牛肉石頭鍋飯2杯飲品先來飲品2杯, 醬料和小碟(why冇泡菜/蘿蔔/青瓜, 俾得d白烚藕片和豆角), 嗜辣的我們看到後有點失望店員再為我們擺下一組迷你爐具, 很快燒烤拼盆亦上枱,碟子食物擺得企企理理, 不是滿滿的感覺怕吃完不夠飽, 不理還是燒燒燒, 牛肉粒沒有期待的好吃, 好韌, 蝦不是太新鮮, 其中有兩隻是霉的,反而牛舌, 牛肉片, 豚肉片較為好味, 食物還有墨丸, 冬菇, 鴨胸, 腸片..., 醮上醬汁味道是可以的,期間牛肉石鍋飯亦到, 枱面已沒有多餘空間, 飲品被近近的烤爐彈上幾十顆油於杯面上, 不能再飲石鍋飯
9月13日晚

枱子緊貼鄰座, 一座下就能和鄰座可以打成一片, 完全零距離

無奈下仍要點餐, 要了一個2人餐+牛肉石頭鍋飯2杯飲品
, 嗜辣的我們看到後有點失望
店員再為我們擺下一組迷你爐具, 很快燒烤拼盆亦上枱,
碟子食物擺得企企理理, 不是滿滿的感覺怕吃完不夠飽,

石鍋飯附上一只雞蛋, 牛肉是之前所說質素不太好的牛肉粒....不過, 終於見到泡菜同辣醬, 勤勞的將她撈撈撈,
感覺像樣得多,而味道亦不錯, 香香帶辛辣, 惹味~
本來想試試這裡的甜品, 但地方實在多油煙, 沒有給人慢慢品嚐甜品的環境和節奏,
吃擺枱面的食物便急急腳埋單, 去糖百府好過....

迷你爐具+狹窄小枱+難食小碟
感覺豐富但不飽的燒烤拼盤
最像樣的牛肉泡菜石鍋飯
燒烤食物, 一般啦
最像樣的牛肉泡菜石鍋飯
2010-10-21 16 瀏覽
個friend想食韓燒,就建議依間,除咗係自己想試下依間外,貪佢有得燒,又有得食石頭鍋飯,應該有一樣啱口味!7點到唔使等位,佢有佢幫我哋"針"茶,我有我哋睇Menu,主要都係Sets為主,有二人餐的石頭鍋飯,也有二人餐的韓燒(可以再加錢要石頭鍋飯、甜品),當然也有散講的Menu啦。一行三人,主攻都係韓燒Menu為主,韓燒都分四個唔同的餐,價錢貴D就多D嘢。最後揀咗個第二便的韓燒再加一個雞肉石頭鍋飯,韓燒餐都算豐富,有四隻中蝦、四隻青口、四塊鴨胸、四條肥牛、四片牛舌、還有幾塊豬肉、牛肉。唔知因為得我哋燒,定係既定的規則,我哋有兩個Q版的韓燒鐵板爐,每人還奉上一個食物夾專for韓燒。佢無俾油我哋,加上又無經歷,我哋一開始燒牛舌就黐底。所以奉勸一句,先要燒D油分較多的食物,避免黐底!D食物都算新鮮,唔需要加任何調味都可以。至於雞肉石頭鍋飯,由於上枱時顧住燒,無攪攪佢,只見佢中央有"pat"辣醬,就好驚好辣。過咗陣,個friend動手攪佢,見佢微微焦黑的飯焦出現,好辣的擔心就減少,取而待之的是脆脆的期待。"畢"咗碗飯一試,辣的程度是可以接受,反而飯焦的過癮令整個飯生色不少!食到碗底一粒都無。最
至於雞肉石頭鍋飯,由於上枱時顧住燒,無攪攪佢,只見佢中央有"pat"辣醬,就好驚好辣。過咗陣,個friend動手攪佢,見佢微微焦黑的飯焦出現,好辣的擔心就減少,取而待之的是脆脆的期待。"畢"咗碗飯一試,辣的程度是可以接受,反而飯焦的過癮令整個飯生色不少!食到碗底一粒都無。最後以兩杯熱檸水作為晚的謝幕。
每人70有2的價錢,免去大型韓燒的油煙味,同時亦可食石頭飯,實在兩全其美!

2010-10-20
2010-10-13 22 瀏覽
很久沒吃韓國菜,雖知道尖沙嘴金巴利街一帶最多韓國菜館,港島區也有不少好選擇,但不想去太遠,一番搜尋之下,發覺這家位於旺角「女人街」中的韓國菜館評價不錯,一於去試下。其實「女人街」的各式食肆愈開愈多,到處都是食店,但都是以中西餐或日本菜為多,賣韓國菜的餐廳卻絕無僅有,唯一最近的已是「漢陽苑」。所以這間開張了應該不太久的「首爾」,可能真是這區中吃韓國菜的好選擇也說不定。去的時候是晚上,可能時候尚早吧,一去到便有位,不過這裡其實生意都很不錯,很快便已座無虛席,假如遲一步才來到的話,相信便一定要等位了。這裡的二人套餐有四款之多,價錢由最經濟的$128到最貴的$188都有,因為$138的套餐最為吸引,所以叫了這款套餐一試這店子的食物水準。先來的是兩小碟四款的前菜,分別有「辣泡菜Kimchi、青豆角、蓮藕片和辣魚仔」,這些先頭部隊的質素只是一般而已,沒甚特別,唯有寄望其他的菜式能有更多驚喜。「泡菜烤肉豆腐鍋」隨後便到,這「泡菜烤肉豆腐鍋」的味道不錯,滾燙的辣湯夠醒胃,泡菜、烤豬肉和豆腐這簡單的配搭也猶如鐵三角一樣,在沾上了惹味的辣湯後給客人帶來濃烈而刺激的感受,成為這晚自己吃得最滿意的一道菜。「雞

先來的是

雞肉石頭鍋飯」的配料是齊全的,有雞肉、雞蛋、粟米、芽菜等等,把所有配料連同附上的甜辣醬混為一起後趁熱吃,味道本應不錯,不過隨鍋飯附上的甜辣醬不是太多,所以味道稍淡,需要加上額外的甜辣醬例在飯面撈勻一起吃,才能使味道增添,變得更為好吃。

海鮮薄餅」(小)的海鮮其實只得十隻左右的小蝦而已,其他海鮮欠奉
,味道普通,即使沾上用來點薄餅吃的酸汁後,效果也不是太好,自己不是太喜歡那味道。

餐飲要了較為特別的「酸梅湯」,希望它能減低韓菜的辣度和比較解渴,但這裡的酸梅湯明顯地是溝得較稀的,冰塊也較多,使味道變得較淡,令人有點失望

這食店的檯是不太大的,當所有食物都放在桌子上後,便顯得有點擠逼。而且這店的燈光方面也比較暗,或許店主覺得這樣可增添情調,吸引情侶到來幫襯吧
!不過我和老婆大人兩個已是老夫老妻
,家常便飯一餐,這浪漫的情調便可有可無,我寧願光猛一點好過了