2011-12-05
話說女朋友想食韓國野就同佢試下依間野啦,入去之前我女朋友見到都有d猶豫入唔入好,因為佢一直好鍾意食韓國野,同佢都食過係尖咀好多間係韓國人開既餐廳,所以佢對韓國野都係幾有要求的。咁一入到去啦,我女朋友就問係唔係韓國人既師傅,個侍應就話唔係,女朋友都有d失望。anyway, 我同佢分別點左一個海鮮烤肉豆腐鍋同埋番茄泡菜烤肉豆腐鍋+一個韓式考年糕丁屎咁多既前菜唔講咁多啦,d泡菜完全唔入味.....海鮮烤肉豆腐鍋:食過正宗韓國豆腐湯既都知,湯既賣相係紅色啦,一見到個湯係白到似清水咁咁都深知不妙!個鍋d料係多,但係個湯味精勁重、偏鹹,已經冇叫咩小辣,但係一d辣味都冇!番茄泡菜烤肉豆腐鍋:賣相又係同上面一樣(白到似清水),已經係賣泡菜鍋,入面可以係得果丁d咁多既泡菜(重要完全唔入味+係白色的泡菜)!d番茄食落重要係有陣縮味!韓式考年糕:係三樣入面算係最食得落肚既一樣,d年糕真係唔多入味,份量又唔係多都可以賣成$4x一個碟本身入黎諗住會有最鍾意食既韓國壽司,最後原來冇都算啦!一間韓國餐廳攪咁多唔關事既野,可以又有羅宋湯又有心太軟,但係連本身韓國既主菜都可以做得咁差,係唔係應該集中小小攪好佢呢?入得黎
丁屎咁多既前菜唔講咁多啦,d泡菜完全唔入味.....
海鮮烤肉豆腐鍋:
番茄泡菜烤肉豆腐鍋:
d番茄食落重要係有陣縮味!
韓式考年糕:
但係連本身韓國既主菜都可以做得咁差,係唔係應該集中小小攪好佢呢?入得黎就唔係預左飲你既羅宋湯食你同既心太軟啦!
最後賣單連加1要成$183, 早知去前面燒味店賣盒叉飲食都冇咁嬲!
題外話/補充資料:
話說走果時有班[b]韓國旅客[/b]係度周圍睇d餐廳,最後重要入埋去依間野都食,唔知佢地食完有咩comment呢?