2017-10-30 1015 瀏覽
三年前幫襯過一次,當時味道都還算ok,價錢亦算平。今次一個人叫左一個一人餐,盛惠$89。因為太肚餓,個湯一上就比我飲左一大半蛋花豆腐湯,味道清甜。沙律選擇左螺肉泡菜沙律,螺肉好大粒,泡菜亦都好開胃主菜叫左金菇肥牛豆腐飯,我直接將d飯倒左落d湯度,當湯飯食。對於$89一人餐黎講,份量都算好多,一個人食完全手機得好飽。味道稍微小辣,湯底仲有韓國粉絲,直情飽到可以唔洗食宵夜。飲品叫左冰紅茶,味道不算太甜,茶味亦都足夠!可以當飯堂。
因為太肚餓,個湯一上就比我飲左一大半
蛋花豆腐湯,味道清甜。

沙律選擇左螺肉泡菜沙律,螺肉好大粒,泡菜亦都好開胃
飲品叫左冰紅茶,味道不算太甜,茶味亦都足夠!

可以當飯堂。
2017-10-13 854 瀏覽
今日約左個舊同學出來行街買野同吹水, 好啦, 行行下大家覺得見累想坐低, 就入左女人街搵左呢間位于旺角 "首爾" 食個 late lunch. 打開個 menu, d相都幾吸引 wor, 樣樣都想食, 我地得兩個人, 唔理喇, 食左先講, 我地揀左好一陣終于叫左: 韓式牛肉鐵板飯, 豬頸肉滑蛋炒烏冬, 海鮮蔥餅, 韓風一口雞 (呢個係後加).首先上係鐵板牛肉飯, 賣相幾令 wor, 隻蛋半生熟係飯上面我至中意, d牛肉係牛肉粒, 都有十幾粒唔少wor, 我最喜愛就係佢個鐵板汁,  甜甜地, 有似食緊日式鐵板汁, 好香送飯一流!然後就黎左豬頸肉滑蛋炒烏冬, 上檯個陣bill晒煙, 應該係即炒唔係 microwave 叮熱個種. 味道都ok, 中規中距, 大人細路都arm食!海鮮蔥餅好味呀!可能我本身中意蔥味道啦, 蔥餅我去韓式餐廳好多時都會叫. 煎得剛剛好唔噥 wor, 佢個蔥餅汁好好味, 酸酸辣辣好正!我地兩個大食妹, 後來加追左個韓風一口雞, 唔食多d邊度有力行街呢, 其實呢個係炸雞黎, 不過size比較細可以一口一件. 唔錯呀,  炸到金黃色, 唔噥, 粉唔厚, 有肉汁, 個汁好似

!

我地兩個大食妹, 後來加追左個韓風一口雞, 唔食多d邊度有力行街呢, 其實呢個係炸雞黎, 不過size比較細可以一口一件. 唔錯呀,  炸到金黃色, 唔噥, 粉唔厚, 有肉汁, 個汁好似係加左調味料得番茄汁, 三十幾蚊, 抵食到痺
!!

埋單一百鬆d, 每人六十幾,  食到超級飽, good! 可以 encore, 下次叫其它野食試下先
鐵板牛肉飯
海鮮蔥餅
豬頸肉滑蛋炒烏冬
2017-10-07
鐵板牛肉飯
海鮮蔥餅
2017-10-05 528 瀏覽
lunch唔知食咩好,經朋友推介食呢間韓國餐廳。午餐有set,有飯有麵有烏冬揀,仲配餐飲,幾抵!唔想食飯所以叫左個烏冬。金菇肥牛烤肉豆腐鍋配韓國手打烏冬--一上菜d湯仲滾緊,熱辣辣,正!配烏冬要加5蚊,但烏冬唔知係咪煮得太耐,唔彈牙,超淋好彩d餸夠多撘夠返。內有豆腐、金菇、牛肉同蛋。豆腐超滑!蛋都好似溏心蛋咁。 希望下次烏冬會有改善。

金菇肥牛烤肉豆腐鍋配韓國手打烏冬--
2017-10-01 397 瀏覽
係旺角行街街到5:30pm 仲食到下午茶石鍋豬肉年糕烏冬, 選了不辣湯底。量都唔少, 好飽。 石鍋泡菜餃子烏冬, 也選了清湯, 泡菜餃子好飽滿, 不錯。下午茶野飲, 紅棗蜜就要加$5。
係旺角行街街到5:30pm 仲食到下午茶

石鍋豬肉年糕烏冬, 選了不辣湯底。量都唔少, 好飽。

石鍋泡菜餃子烏冬, 也選了清湯, 泡菜餃子好飽滿, 不錯。

下午茶野飲, 紅棗蜜就要加$5。

2017-09-03 698 瀏覽
首爾在旺角一共有兩間分店,但兩間既質素都分別有不同。午市時間,都係咁多人,冷氣都係咁大好喜歡餐前的栗米羹湯,夠味精味不過呢間分店會比另外果間較稀身,唔夠creamy,但飲完次次都想encore石鍋飯是必食的,加埋隻窩蛋撈,更好味!泡菜及肉都份量多,一個人食,夠晒飽記得一路食一路撈底,因為即使上左桌,但石鍋熱力持續,會有飯焦係底的。我就離不開湯麵,可惜中左伏,面身好軟,好似煮左好耐咁,唯一好食就係啲雜菌,最後只係食左一半就停手。套餐配炸雞翼,配上附上的酸甜醬,幾開胃,不過不失。下次都係繼續食石鍋食物,其餘都是麻麻地。
首爾在旺角一共有兩間分店,但兩間既質素都分別有不同。

午市時間,都係咁多人,冷氣都係咁大

蛋花栗米羹湯

好喜歡餐前的栗米羹湯,夠味精味

泡菜窩蛋牛肉飯

石鍋飯是必食的,加埋隻窩蛋撈,更好味!
泡菜及肉都份量多,一個人食,夠晒飽

雜菌豬骨湯拉麵
香炸雞翼

套餐配炸雞翼,配上附上的酸甜醬,幾開胃,不過不失。

下次都係繼續食石鍋食物,其餘都是麻麻地。

2017-08-26
蛋花栗米羹湯
泡菜窩蛋牛肉飯
2017-08-07 598 瀏覽
已經好一段時間沒有去旺角女人街食飯了。今日同幾個友人去了久違了的首爾韓國餐廳。地址唔難搵,就在女人街第三段,山東街同豉油街中間。記得以前試過佢個鐵板燒味道印想唔錯,今次就叫左個泡菜鐵板燒重溫一下。 我揀左烤肉,即係泡菜炒烤肉鐵板燒,午市套餐 $44,包餐湯和餐飲。一上台就聞到個鐵板香氣撲鼻。泡菜炒烤肉的味道濃烈刺鼻,很香很有鑊氣的味道。因為鐵板很熱,泡菜的辣汁在熱辣辣的鐵板上彈下彈下,賣相很吸引!食落去覺得泡菜同烤肉味道幾夾,泡菜酸酸辣辣的,烤肉味道也可口很惹味,炒埋一齊味道又香又辣又醒胃。鐵板上的泡菜汁同飯撈埋一齊也很好味,很好餸飯,平時唔多食飯的我把所有飯食光光了!難得的是味道同我之前食的沒多大差別,水準能夠keep得到 !如果烤肉(即糸豬肉)唔啱食,可以揀雞肉(同價)或者牛肉粒(加4蚊). 因爲天氣熱, 朋友話唔想食熱野,所以佢叫左個韓式牛肉拌飯,  午市套餐 $43,包餐湯和餐飲.  個飯是暖暖的, 配菜就是涼涼的. 我見附近幾檯都有人叫伴飯, 覺得都應該唔錯. 上臺個刻覺得賣相都唔錯, 底部系飯上面鋪滿配菜和牛肉粒, 感覺很豐富! 牛肉粒分量很多下, 起碼有十五粒牛肉粒!

因爲天氣熱, 朋友話唔想食熱野,所以佢叫左個韓式牛肉拌飯,  午市套餐 $43,包餐湯和餐飲.  個飯是暖暖的, 配菜就是涼涼的. 我見附近幾檯都有人叫伴飯, 覺得都應該唔錯. 上臺個刻覺得賣相都唔錯, 底部系飯上面鋪滿配菜和牛肉粒, 感覺很豐富! 牛肉粒分量很多下, 起碼有十五粒牛肉粒!  配菜有青瓜絲, 粟米粒, 韓式粉絲, 韓式醃青瓜, 木魚絲. 另外有一碗伴飯汁. 拌飯顧名思義是撈飯, 友人很快就將拌飯汁倒入飯內連牛肉連配菜mix埋一齊,佢話味道唔錯,夏天食一流,唔怪得附近幾檯都有叫拌飯啦!  仲有, 原來揀牛肉先要加4蚊, 即系, 如果叫韓式烤肉或雞肉拌飯, 午市套餐只是 $39 連埋餐湯和餐飲, 好抵食!

另外個男仔朋友中意食炒飯, 就叫泡菜大蝦炒飯, 午市套餐系 $50, 都唔貴呀. 個飯炒出來都好香, 有鑊氣, 似系即炒熱辣辣出晒煙. 大蝦都算幾大隻, 有五隻. 朋友話d蝦肉質唔錯幾彈牙. 個飯落左雞蛋, 粟米同埋烤肉炒, 加埋泡菜同蝦, 材料豐富,口感一流!

另外一題個餐湯, 只有一款:豆腐蘿蔔蛋花湯, 呢個湯都唔錯呀, 清清地, 又有豆腐同蛋, 覺得幾健康!

餐飲如果叫熱的就免費, 凍飲就加$2, 汽水罐裝加$5.  我地叫左冰紅茶, 凍檸茶, 凍咖啡。  食韓國料理辣野當然要配凍飲啦!

雖然天氣都幾熱, 幸好餐廳冷氣都夠凍, 所以熱食都無問題.  此餐廳的食物質素不錯keep到, 服務正常,價錢相宜,我應該會繼續幫襯!
泡菜炒烤肉鐵板燒
泡菜炒烤肉鐵板燒,午市套餐
韓式牛肉拌飯
泡菜大蝦炒飯
2017-07-11 557 瀏覽
星期一收工心情低落, 諗起仲有四日要捱就覺得辛苦咁既時候當然要約下朋友仔出黎食個飯吹個水大家都唔想諗食咩, 就決定係旺角通菜街睇到邊間順眼就入邊間啦經過"首爾 "見到門面幾順眼, 就行左入去啦首爾既價錢都幾大眾化, 咁我地兩個人就梗係叫二人餐啦秘製烤肉豆腐鍋+另加烏東整體黎講成個鍋份量都比較少, 肉少豆腐少年糕少, 個味唔夠辣, 烏東就淋得制唔夠煙韌傳統石頭鍋飯+另加烤肉石鍋飯比出面既少左D配料, 口感少左, 個肉老得制又乾得制, 但個味都OK既韓風一口雞雞份量算幾多, 但睇OPENRICE人地既一口雞係有芝麻既, 點解我冇, 但食落都OK既整體黎講每人100多1蚊食到D餐韓國野都算係咁, 雖然味道就合格ONLY, 但勝左算平
星期一收工心情低落, 諗起仲有四日要捱就覺得辛苦

咁既時候當然要約下朋友仔出黎食個飯吹個水

經過"首爾 "見到門面幾順眼, 就行左入去啦

首爾既價錢都幾大眾化, 咁我地兩個人就梗係叫二人餐啦

秘製烤肉豆腐鍋+另加烏東

整體黎講成個鍋份量都比較少
, 肉少豆腐少年糕少, 個味唔夠辣, 烏東就淋得制唔夠煙韌

傳統石頭鍋飯+另加烤肉
石鍋飯比出面既少左D配料, 口感少左, 個肉老得制又乾得制
, 但個味都OK既

, 但食落都OK既

2017-07-10
2017-03-14 814 瀏覽
想食個午餐再反工者。入去話要搭坐。我五介意。只係你地5:15完下午茶。。我都做过reception 。全場得一兩張枱都話要搭。。。。有冇誇張左。。我男朋友食左野。陪我食坐10分鐘都完拉下午茶。。。要最低消費。。。晚餐咩。。。食個反都搞我我火爆!
2017-03-05 785 瀏覽
前陣子還是寒氣逼人,除了煲仔飯,韓國石鍋飯亦不失為一個好選擇。前菜四小碟包括泡菜、粉絲、青瓜及藕片。爽爽辣辣的開個胃口,作為前菜少少的已然足矣。炸雞脆粉少,仍食到雞的肉汁和滑溜,本身已夠味,小人喜歡不沾茄汁來吃它的原味。烤肉石鍋飯就跟預期一樣,很多烤肉和泡菜,當蛋液爬到下層熱呼呼的飯粒時,熟度剛剛好,連料連飯一起送進嘴裡,就是一口的豐富滋味。別忘掉鍋邊的飯焦,亦是烘得脆脆的,建議先吃,免至鍋身太熱燶了變苦。吃後渾身暖笠笠,亦屬一條解凍良方!

前菜
石鍋飯
吃後渾身暖笠笠,亦屬一條解凍良方!
前菜
石鍋飯
2017-02-19 628 瀏覽
行經女人街,見到新開舖的韓式食肆,剛巧又有點肚餓,便進去試試吧。石鍋泡菜豚肉湯烏冬,辣味十足,難得一見以蕃茄伴碟,泡菜及肉片份量適中,烏冬質感亦不錯。泡菜肉醬炒麵,外型極似豉油皇炒麵,只有少量肉碎,以$36下午餐來說,的確不能要求太多。整體來說,這是間一以韓式名字打造的港式食肆。
整體來說,這是間一以韓式名字打造的港式食肆。
2017-01-14
2017-02-03 638 瀏覽
行旺角行到攰加肚餓五點幾六點左右走左入依間韓式餐廳食個好早既晚餐《傳統石頭鍋飯》個石頭鍋都夠熱 做到有飯焦效果個醬汁唔辣偏甜 味道普通不過不失《豆腐鍋烏冬》湯烏冬味道比上面個飯辣加上個石鍋好熱令到可以不停滾冬天食最啱豆腐都夠滑 湯底濃不過食得慢啲烏冬會林晒鍾意食硬身烏冬嘅 建議問佢拎定個碗 肉唔算林 但味道都可以總括呢間韓國餐廳不過不失不過旺角好多餐廳下次可能會試其他😝
行旺角行到攰加肚餓

肉唔算林 但味道都可以
總括呢間韓國餐廳不過不失
不過旺角好多餐廳
下次可能會試其他😝
兩個小女人難得放假,梗係一齊行旺角,行到肚餓餓,於是我地放棄朗豪坊,行去支持小店,行下行下,行左去女人街,係無咩方向感亂行,行到累就行左入「首爾」。間店都好有情趣既,黑媽媽,有好多聖誕燈飾既吊燈,水吧個面比較似日式多過韓式,情侶去食的話幾有MOOD,兩個女人吹水都好得既,於是我地拍板叫左傳統石頭鍋飯(烤肉),芝士炒年糕,炸一口雞,前菜(泡菜加青瓜),餐湯(蛋花粟米湯),可能個日我個人好凍所以我好鍾意個餐湯(蛋花粟米湯),雖然細細碗,但我好夠,之後前菜(泡菜加青瓜)就正正常常冇咩特別,比較值得推介的是傳統石頭鍋飯(烤肉),好正呀,牛肉真是入味架,天寒地凍暖笠笠,鍾意叮飯焦的話,必叫架不過一開始其實是個炸一口雞上先,唔粉,但普通,唔算好有印象,另外芝士炒年糕,芝士咪個醬係好好的,但我不太鍾意個炸麵底,我朋友話好食,不過我唔太鍾意,但年糕配芝士係好的配搭,整體水平唔錯,服務人員都好既,可以再嘗埋其他。暫時冇錢去首爾,就去住位於香港旺角女人街的港式「首爾」飯店吧!
2017-01-14
10 分鐘 (堂食)
  • 傳統石頭鍋飯(烤肉),芝士炒年糕,炸一口雞,前菜(泡菜加青瓜),餐湯(蛋花粟米湯)
2016-12-20 829 瀏覽
今晚行完旺角食埋晚飯,先慢慢返屋企! 經過見到鋪面ok又好耐未食過韓國野,就入去首爾試下,一坐底侍應好快就拎左d前菜比我地慢慢食住先,叫我地慢慢揀好食咩先叫返佢,侍應服務態度非常好呀👏🏻,2個人前菜都有4款,泡菜,青瓜,蓮藕片,粉絲,前菜味道都幾好食,食完即刻更加開胃!年糕烤肉鍋烏冬底,熱辣辣石鍋上枱,一鍋份量都幾多,配料好多,溫泉蛋,粟米,獅子狗,鳴門卷......,烤肉半肥瘦,食落好淋好入味,鍋底既烏東索晒郁濃湯底,非常惹味!辛辣麵粉年糕,都底一d都唔乾身,辣辣地好惹味撈埋青瓜絲一齊,一啖裡面又有爽口既青瓜絲又有彈牙既麵食落口感更顯層次,年糕煙煙韌韌,都好好味!大蝦泡菜烤肉炒飯,飯都炒好乾身,辣辣地都幾惹味胡麻玉子沙律,始於係送既不過不失,食落可以減少油膩感,都唔錯!
今晚行完旺角食埋晚飯,先慢慢返屋企!
大蝦泡菜烤肉炒飯,飯都炒好乾身,辣辣地都幾惹味
2016-09-20 1110 瀏覽
今日陪朋友去買波鞋,係好景商場,諗住係附近求其搵間餐廳食!就轉左去女人街搵食!我地見到間韓國野入面都唔少客人!諗住應該唔錯就入左去食!我同朋友叫左個石頭鍋飯同泡菜餃子湯烏冬!泡菜湯烏冬,泡菜味唔重,但湯比較辣,菜肉餃子好好味,皮唔會太厚!唔錯!石頭鍋飯我地要左烤肉,烤用其實係肥牛可惜有點太熟!會乾左d!但拌飯好好味!唔會太濕,味到重!岩哂我食得濃既口味!飯焦亦好脆!好好味我會介紹朋友黎食因為唔太貴又好味
我地見到間韓國野入面都唔少客人!諗住應該唔錯就入左去食!
我同朋友叫左個石頭鍋飯同泡菜餃子湯烏冬!

我會介紹朋友黎食因為唔太貴又好味
下午茶
2K
2016-09-17 2644 瀏覽
韓風吹吹吹,吹到而家都仲一直愈開愈多。首爾石鍋燒年多前同朋友食過一次,一直都好想再泥多次,趁住今日放假,就同朋友去回味一下! 今日再來,已經開左分店,分店坐位更加舒適,食物選擇更多更有特色。牛肋肉生菜包 三件($50) 牛肉油脂滿滿,包在青翠嫩綠的生菜試再加上蒜片、辣醬等,口感非常豐富! 韓風一口雞($25) 炸雞外層脆卜卜,香口且肉質嫩滑,配上茄汁又幾好味! 香煎泡菜餃子 三件($28) 泡菜餃子一份三件,餃子入面包住泡菜、粉絲等,香口惹味,餃子皮薄易入口。 女神雞翼 三件($28) 雞翼是珍寶size的,肉厚肥美,外層香脆,內層肉質嫩滑,配有三款醬汁包括芥末沙律、沙律、泰式辣醬。 海鮮蔥餅 5.5吋($40) 蔥餅比外面吃到的做得非常出色,一般吃到的麵粉太厚,而這裡的麵粉比例剛剛好,香脆可口,配料還有蝦仁呢! 阿豬媽炒雜菜($38) 雜菜有西蘭花、玉米筍、菜心、冬菇等,清甜爽口!傳統烤肉石頭鍋飯($65) 石頭鍋飯粒有嚼口,很香!烤肉份量夠多,配合不同配料和辣醬風味十足,惹味又好吃! 泡菜窩($65) 跟飯 轉手打烏冬加$9 泡菜鍋份量超足,而且夠熱辣辣,手打烏外

牛肋肉生菜包 三件($50)

韓風一口雞($25)

炸雞外層脆卜卜,香口且肉質嫩滑,配上茄汁又幾好味!

香煎泡菜餃子 三件($28)

女神雞翼 三件($28)

海鮮蔥餅 5.5吋($40)

阿豬媽炒雜菜($38)

雜菜有西蘭花、玉米筍、菜心、冬菇等,清甜爽口!

傳統烤肉石頭鍋飯($65)

泡菜窩($65)

跟飯 轉手打烏冬加$9 泡菜鍋份量超足,而且夠熱辣辣,手打烏外嫩滑煙韌,豆腐非常嫩滑,泡菜湯底很香,不會很辣,非常惹味!

跟餐飲半價 鮮檸蜜(半價後$9)

值得一提,店內職員服務很好,上菜又夠快,一定會再來!

店名:首爾石鍋燒
地址:旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下C舖