2016-02-19 1126 瀏覽
韓風熾熱不退, 每隔一段時間總要吃一餐韓國菜才心足.這次來到首爾家, 地點不太好找, 但食物絕對好吃而正宗, 因為不論大廚, 部份侍應都是韓國人呢! 在這裡吃的東西, 真的和我在韓國吃到的沒有太大差別!餐紙上, 教你怎樣跟韓國侍應溝通, 好好笑!!奉上五種款式的泡菜左上) 泡菜辣到我吃了一口便投降.(中上) 大豆芽味道偏淡.(右上) 翠玉瓜富有麻油香,(左下) 小魚乾味道香濃, 不會過硬, 更加入腰果增加香氣,(中下) 薯仔香甜軟糯,紫菜牛肉包飯 ($68)韓式壽司跟日式壽司最大的分別, 就是韓式壽司用上麻油味的紫菜, 令壽司本身的味道也昇華了, 而餡料方面也不盡相同, 除了有雞蛋, 紅蘿蔔, 酸瓜, 青瓜等, 更加入了柔軟又香濃的牛肉, 面層更灑滿點點的芝麻, 使味道更富層次.不過如果加添一些麻油菠菜會更好, 味道會更加香濃, 不過可能現在不是菠菜的當造期吧!鮮牛肉八爪魚鍋 ($320)鮮牛肉八爪魚鍋本來是小辣的, 但不嗜辣的的我要求了”走辣”, 一滴辣醬都沒有加. 能夠吃辣的朋友還是點原本的版本好了, 比較正宗嘛!湯窩大得驚人, 佔了半張桌的空間呢! 面頭放有八爪魚一隻及大量的牛肉
韓風熾熱不退, 每隔一段時間總要吃一餐韓國菜才心足.
餐紙上, 教你怎樣跟韓國侍應溝通, 好好笑!!
奉上五種款式的泡菜:
(左上) 泡菜辣到我吃了一口便投降.
(中上) 大豆芽味道偏淡.
(右上) 翠玉瓜富有麻油香,
(中下) 薯仔香甜軟糯,
紫菜牛肉包飯 ($68)
紫菜牛肉包飯
鮮牛肉八爪魚鍋 ($320)
湯窩大得驚人, 佔了半張桌的空間呢! 面頭放有八爪魚一隻及大量的牛肉, 另外,伴菜也有不少, 有翠玉瓜, 冬菇, 金菇, 洋蔥, 紅蘿蔔等, 有肉有菜, 相當均衡.
牛肉食得出是上等貨色, 肉味濃郁, 脂肪比例適中, 不會煮到一鍋都是油. 肉質不韌卻有嚼頭, 絕不是劣質肥牛可比擬啊!
鮮牛肉八爪魚鍋
八爪魚則好好笑, 原隻的放在鍋中, 其觸鬚遇熱收縮, 好像會跳舞一樣.
本來有一隻手掌般大的, 煮後, 縮細了不少, 但仍然足夠三至四人分吃, 味道鮮甜彈牙.
吃完肉和菜, 更可以放麵條, 煮出來的麵條好像陽春麵, 爽滑到不得了!
材料好像一個”小邊爐”, 冬天來吃這個, 對著爐火, 喝著熱湯, 身體頓時暖笠笠. 湯底集合了肉類及蔬菜的精華, 味道清甜可口, 而且沒有加添味精, 多喝幾碗也對健康無負擔啊!
鮮牛肉八爪魚鍋
辣炒芝士年糕拉面 ($88)
集合多款韓國布篷馬車的小吃於一身, 包括有魚旦串, 芝士麵, 辣炒年糕, 但三者同吃其實又是prefect match.
泡麵煮得剛剛好, 好有嚼頭, 加上大量芝士, 夾起來會有牽絲效果, 味道香濃又煙韌. 韓式魚旦切成三角形, 彈力十足, 口感很好.
辣炒年糕亦都好煙韌, 辣度對於不嗜辣的我來說屬於中等, 令我一邊吃一邊流鼻水, 但又忍不住偷吃, 欲罷不能這四個字就最適合形容了!
辣炒芝士年糕拉面
就是藍莓加梳打水加糖漿的味道, 味道甜中帶微酸, 解渴解辣必備良品.
2016-02-18
2016-01-01 2035 瀏覽
很久沒吃韓燒,這次跟友人試了這所首爾家。喜歡吃韓式餐廳的其中一個原因是因為這些小碟,每次看見都雀躍不斷,這裡的泡菜特別好吃。還未開始燒肉類,店員先放蛋於中間,蒸好了再換爐燒,這個蒸蛋,內裡有點雜菜粒與蔥粒,但味道相對較淡。先點飲料青檸檬汽水($28)、紅醋汽水($28)前者味道較易入口且帶微檸檬酸,後者只有甜味。終於到了燒肉類的環節,這次簡單點了兩道肉類。辣烤豬肉($128)這個豬肉實際上是一群豬肉條,辣味十分夠,但放在爐上感覺像炒豬肉,辣醬的包圍導致難以看清肉類的熟透度,吃了幾次不同的熟度,但味道亦是只有辣,肉質偏硬。牛脷($108)外貌不太討好,對比起豬肉這個是沒有調味,但吃下質感不錯,味道就談不上什麼了,很淡。最後把配菜都放到爐上燒,野菜花的時間較長。韓式炸醬麵($98)賣相不俗,醬料味道鹹中帶點甜,韓式炸醬麵是偏甜的,這個有做得到。把所有撈勻上碟。配著一小片清新的醃蘿蔔,麵條Q彈彈牙,每條麵條都掛滿甜甜的醬汁,加上蘿蔔的爽口,惹味非常。韓式炸雞肉($148)這個炸雞,雞肉先用牛奶浸泡一小時,後加上炸粉炸,令到炸雞的雞肉特別嫩滑,有醬的炸雞惹味,但即使是原味的炸雞亦不會感覺到「熱
很久沒吃韓燒,這次跟友人試了這所首爾家
蒸蛋
青檸檬汽水($28)、紅醋汽水($28)
先點飲料
青檸檬汽水($28)、紅醋汽水($28)
前者味道較易入口且帶微檸檬酸,後者只有甜味。
終於到了燒肉類的環節,這次簡單點了兩道肉類。
辣烤豬肉
辣烤豬肉($128)
牛脷
牛脷($108)
最後把配菜都放到爐上燒,野菜花的時間較長。
韓式炸醬麵
韓式炸醬麵($98)
韓式炸雞肉
韓式炸雞肉($148)
這個炸雞,雞肉先用牛奶浸泡一小時,後加上炸粉炸,令到炸雞的雞肉特別嫩滑,有醬的炸雞惹味,但即使是原味的炸雞亦不會感覺到「熱氣」,粉漿夠薄而且酥脆。配以旁邊的沙律更覺清新。
最後附上餐牌
韓式炸雞肉
2015-12-19 1856 瀏覽
早兩晚又有機會同朋友去食韓國嘢。可惜得兩個人可以叫嘅嘢真係唔多,其實我覺得去食韓國嘢最好有三至四個人,因為一般嘅韓國嘢份量都係比較大,兩個人叫兩份野,其實都真係好飽架。今晚我哋就叫左韓式炸醬麵,同埋韓式炸雞塊。兩樣嘢都好好食!今次係我第一次食韓式炸醬麵,同中式炸醬麵好唔同嘅事韓式嘅味道比較甜,嗰醬顏色都比較黑,而且好杰,食落好似食緊蠔油撈麵咁,不過就唔係咸嘅係偏甜既。麵嘅質地比較彈牙清爽,我都幾鍾意呢種面嘅質地。至於炸雞,呢度嘅炸雞都非常之好食,佢冇好厚嘅炸粉,我估佢哋只係將啲雞上左少少粉就炸喇,炸嘅功夫都非常之好,啲雞塊都好脆架。至於個醬汁味道就唔算辣,唔食辣既朋友都應該食得到。有機會一定會再嚟食過!仲要搵多幾個人一齊嚟食,試多幾樣野呀嘛。

今晚我哋就叫左韓式炸醬麵,同埋韓式炸雞塊。兩樣嘢都好好食!

2015-12-17
1K
2015-12-09 1791 瀏覽
又約了同事在銅鑼灣聚餐,本來打算不怕熱氣吃韓燒,誰料去到首爾家後卻吃了部隊鍋等等的韓式料理。首爾家位於隆堡柏寧頓酒店1樓,酒店旁邊有lift直達首爾家。七時許人不多,唯人流慢慢從七時半左右陸續增加,生意也頗不錯。餐前小食除了泡菜、芽菜等之外,還有燒魚乾,味道甜甜的,相當香口惹味,令人吃不停口。泡菜酸辣香濃,與部隊鍋湯底的味道差不多,也是相當韓式。餐牌有齊中、英、韓三種文字,整體價錢合理,與一般韓燒食肆差不多;唯一是部隊鍋較貴,反而令我們揀選部隊鍋來看看它究竟有什麼特別之處。梅子汽水($28): 梅子非常甜,就像可樂糖的味道一樣,但攪拌後梅子與汽水混左一起,甜甜酸酸,相當fresh。韓式牛肉拌飯($78): 這跟傳統的韓式拌飯差不多,除了牛肉外,還有雞蛋、芽菜、紅蘿蔔絲、紫菜等等的配料,還附有韓式辣醬供一起攪拌後進食;醬汁香辣,飯粒都沾滿韓式辣醬,十分香口;拌飯有多種配料,口感和味道均富層次。唯獨是牛肉的味道並不突出。韓式醃炸雞+原味炸雞(雙拼$148): 炸雞熱騰騰且皮脆肉嫩,沒有拒絕不吃的理由。原味炸雞相對地普通沒有特別評價,但韓式醃炸雞的醬汁既甜且酸,別有一番風味。韓式部隊鍋($2
韓式部隊鍋($280)相當精緻,用料包括午餐肉、腸仔、茄汁豆、芽菜、泡菜、蘿蔔絲、韓式年糕等等,面頭還放了半塊芝士,賣相還不錯,可是獨欠一點肉(e.g. 五花腩片);
部隊鍋的用料相對簡單,配料味道難以有什麼突出的地方。重點是放在其湯底,首爾家的部隊鍋湯底味道非常香濃,小辣而且微酸,配這個辛辣麵食的確不錯,湯底除了惹味,喝起來果真沒有油膩的感覺。
2015-12-08
2015-12-07 1163 瀏覽
十二月臨近年尾, 節日又多, 早排朋友生日, 之前都講開, 好耐未食過韓燒, 今次就係銅彎行完街,就去首爾家試試啦。早由我地book 定枱, 唔等就ok la.....入到去我地影左小小相, 就開始食啦一入到去,場地尚食闊落, 坐得幾舒既。前菜都擺的好的色, 一小碟一小碟, 的的色色, 酸酸地, 辣辣地, 幾開胃。一開頭,先燒左塊牛扒, 同牛舌。塊牛,脂肪同牛質既比例分明,兩邊考燒肉之後,都已經聞到小小牛香味,咬口都好爽。牛舌就又爽又好彈牙。整體感覺良好既。睇完韓劇, 韓引發作可以再黎。

早由我地book 定枱, 唔等就ok la.....

入到去我地影左小小相, 就開始食啦

一入到去,場地尚食闊落, 坐得幾舒既。

一開頭,先燒左塊牛扒, 同牛舌。

咬口都好爽。牛舌就又爽又好彈牙。

整體感覺良好既。睇完韓劇, 韓引發作可以再黎。
2015-12-04
2015-12-07 1123 瀏覽
近十年, 香港也學了台灣, 很多商廈都改成了酒店, 這間Hotel Pennington於14年中開業, 樓高廿四層, 最低的三層分別租了給三間不同的餐廳, 這韓店位於大樓最低層的一樓.韓國料理特點是前菜, 去過韓國的人皆知, 每個地方和餐廳的前菜都有不同的特色, 當然, 香港的韓國餐廳則少了這點差異地, 小碟三款: 紅醃大白菜、糖番薯、芝麻豆芽.據聞....韓國人食牛肋骨, 一定是選用韓國牛的牛肋骨, 會不會用日本或澳洲和牛?? 又或美國安格斯??? 走時唔記得問一問老闆.... 每間餐廳都有獨製秘方醃製牛肋骨, 當中重中之重的材料, 就是雪梨, 雪梨成份中的酵素, 不單令肉質纖維變嫩, 更增加了牛肋骨的清甜味. 韓國炆牛肋骨韓國菜之寶, 炆牛肋骨的味道, 除了醬料是重點,烹調時間也是因素, 炆得夠耐, 一咬便骨肉分離, 一般家庭式的炆牛肋骨, 都是用超市醃醬貨式, 而有誠意的廚師, 都會有自家醬料,炆煮幾小時, 即使再厚的肉, 咬落不韌, 仍然幼嫩, 還有那百分之十左右的肥肉, 化成軟軟豐腴油脂, 增加肉質口感和香味. 炆牛肋骨鍋中, 竟然放了兩三件煙韌年糕, 真有心思... 不
炆牛肋骨鍋中, 竟然放了兩三件煙韌年糕, 真有心思... 不銹鋼筷子, 比木/竹筷重得多, 握在手中,冰涼感覺之餘, 更覺得好似是手指舉重訓練....

2015-12-01
2015-11-24 1192 瀏覽
朋友生日, 睇完戲之後就走左食韓國野, 呢排興呀!係野食黎之前, 有好多伴碟, 細細蝶,同睇戲1樣。燒肉之前梗係先試個泡菜開開胃先,泡菜感覺好好,酸酸辣辣, 算正宗, 仲1啲酸宿味都無....放耐D都無問題, GOOD.啲豬肉牛肉都係用返傳統韓肉調味料滲, 辣辣地, 肉質都幾彈牙.另外個爐通風都唔錯, 又唔係太痴底。食得熱氣, 飲返個節瓜豆腐湯飲, 清清地,小小似日本面事湯, 中和返食濟既感覺, 再食過。
朋友生日, 睇完戲之後就走左食韓國野, 呢排興呀!

係野食黎之前, 有好多伴碟, 細細蝶,同睇戲1樣。

另外個爐通風都唔錯,
又唔係太痴底。

中和返食濟既感覺, 再食過。

慶祝紀念
生日
2015-11-20 1330 瀏覽
今天老婆仔因公事要先去一去銅鑼灣所以我們便在銅鑼灣尋找晚餐食物我突然想吃韓國食物網上搜尋到這間評價也不錯食物也多元化因此決定來一試發現這間餐廳的佈置很有特色充滿韓國氣氛有韓國特色的飾物掛在牆上原來老闆娘是韓國人怪不得佈置得這麼特別向老闆娘詢問一下有什麼推介她能以流利的普通話和我們溝通本來我們不打算吃韓燒但老闆娘向我們強烈建議醃大腸說是親自醃製的所以我們點了128元的醃大腸另外再加128元的豬頸肉除了韓燒外我們還點了88元的韓式純豆腐湯還有麵類選了98元的韓式炸醬麵以及88元的炒辣芝士年糕拉麵先送上的當然是韓式小碟有泡菜、芽菜、瓜等充滿韓國的味道小型韓燒開始了其實食材只有醃大腸和豬頸肉其實我和老婆仔平時都不吃豬大腸的不過今次老闆娘很有誠意的推薦下即管一試沒想到豬大腸竟然也能如此美味首先豬大腸沖洗得很乾淨之前我吃過沖洗不乾淨的豬大腸而不敢再吃而且這裡醃得非常入味吃下去除了口感外幾乎不太能辨認這是豬大腸但同時又有其口感難怪老闆娘這麼強烈推介相比之下豬頸肉就普通了一點雖然同樣有口感但沒有醃料感覺不太突出至於兩款麵類韓式炸醬麵感覺也很傳統和我們在韓國吃到的一樣份量很快多幾乎單吃這個就飽了幸好醬汁
今天老婆仔因公事要先去一去銅鑼灣
就似和老婆仔一起拜訪了一個傳統家庭一樣
2015-11-17
韓式小碟
2015-11-15 1430 瀏覽
你知道,酒店餐廳,全部都係與酒店掛上關係,好多酒店,佢地食嘅都係摘星的保證,而大部分出名的餐廳,唔係中菜就係日本菜或西菜,你好少會吃到其他的類型。上次吃過casa Pennington 的海鮮晚餐,質素高而且唔貴,非常令人有好感,朋友D講開,呢間酒店有間韓式餐廳,價錢以酒店定價來講非常抵食,而且辣炆牛肋骨係香港食過數一數二。當人一聽到數一數二,你就自然被好奇心驅使的情況下睇下究竟葫蘆裡有乜野藥買,特別係韓風依舊強勁的情況下,為什麼酒店咁有先見之明會開韓式美食店呢,一於試下有幾特別,同埋睇下朋友D所說的準確性。星期三晚上到黎,人不多,原來呢度仲可以食燒肉,基本上係好典型的家庭型店,更有韓國Oppa註場,睇個勢,就算錯亦不會係超錯,至少唔係梨乜梨乜的任食韓燒層次。叫杯飲品先,這裡有各式不同的飲品,我叫了紅醋汽水和青檸檬汽水,味道幾特別,酸酸甜甜,配搭好少係香港嘅韓式店見到。韓式四小碟,有泡菜芽菜翠玉瓜和薯仔,我最喜歡係泡菜同芽菜,基本上試埋呢個都知道佢嘅質素絕對唔簡單,至少泡菜的辣和芽菜簡單的美已經告訴你他們絕對不是韓風而開的吸金店,而係真心為你係酒店裡提供第一間以韓式風格為主的有心人。餐

餐單中有一個好特別的炸紫菜,如果你好喜歡好喜歡好喜歡好喜歡好喜歡好鹹好鹹好鹹好鹹好鹹的紫菜,你叫啦。我真係唔識欣賞呢個炸紫菜,一口鹹勁,絕對唔係人人受得到,我想加點飯或湯我覺得可能會好一點。
辣炆牛肋骨,朋友D告訴我這是好好味好好味的選擇,的確,牛肋骨非常大條,每啖吃下去也是軟綿綿又淋又鬆軟的牛肋骨肉,而其辣味野性又帶牛的強勁味道,還有那些大大舊,全部都吸收了牛肉帶給大家的牛的野性味道,我忍唔住叫碗白飯去佐呢個汁同牛肋骨,非常精彩,不枉我尊乘來到。
辣炆牛肋骨
人蔘雞湯係另一必點之選,一放上枱已經有陣陣的香味,就正如今晚追韓風一樣,空氣中傳播和散佈的都是人蔘雞的味道,雞非常大隻,又滑又鮮甜,裡面的餡料一向不是我杯茶,但湯頭和雞卻叫人欲罷不能。
韓式炒粉絲,點可以少得呢個必點的項目,唔會好似外間炒得又油又濕,乾身的炒粉絲絕對係像在韓國吃到的地道味一樣,好此道者絕對要試下。
小試牛刀的二人晚餐,試左最基本的韓國菜,粉絲人蔘雞牛肋骨全部合格,呢個韓風絕對係吹得有力度,下次叫多啲朋友可以試下燒肉等質素如何,相信,那韓風一定會吹得更勁更狠。

如果你喜歡酒店餐廳,又希望可以吃到韓式風味,我想大概你可以有個新選擇了。
首爾家韓國料理 Seoul House

銅鑼灣邊寧頓街13-15號隆堡柏寧頓酒店1樓

2015-10-14
  • 辣炆牛肋骨
2015-11-03 888 瀏覽
最2日喺銅鑼灣同朋友行街 行行吓想食韓國菜 我係Openrice 揾在間韓國菜喺我哋附近 呢間餐廳係酒店內要乘電梯才度 雖然唔算好就腳但係呢度裝修都幾骨子 幾舒服 座位都好闊堂我哋兩個都係食肉獸 當然要食下呢度嘅燒肉啦我地點左豚肉,牛肋骨等..我哋兩個話晒都係食家 當然我哋先燒一下蔬菜來食 清一清口腔跟住到主角牛肋肉 個樣賣相非常靚未食已經覺得好吸引 好新鮮呢隻係靚牛肉 所以不要燒太耐 大概一分鐘已可以食啊燒嘅過程聞到好香味一入口後 好似係口腔來慢慢溶化感覺 而且非常有牛味另外呢度嘅豚肉都好新鮮 但當然冇牛肉咁好味啦 但調味都剛好,好有口感 亦不算好肥利 我哋食韓燒當然都不忘飲下啤酒 我哋邊傾計 邊燒肉 一食陣間已差不多兩個鐘啊呢無論係食物或者係環境裝修 氣氛 都好適合傾計同韓燒 下次再嚟過
呢間餐廳係酒店內要乘電梯才度 雖然唔算好就腳
但係呢度裝修都幾骨子 幾舒服 座位都好闊堂

我哋兩個都係食肉獸 當然要食下呢度嘅燒肉啦

我地點左豚肉,牛肋骨等..

我哋兩個話晒都係食家 當然我哋先燒一下蔬菜來食 清一清口腔

跟住到主角牛肋肉 個樣賣相非常靚
未食已經覺得好吸引 好新鮮
呢隻係靚牛肉 所以不要燒太耐 大概一分鐘已可以食啊
燒嘅過程聞到好香味
一入口後 好似係口腔來慢慢溶化感覺 而且非常有牛味

2015-10-31
2015-10-15 1467 瀏覽
首先我們找這間店都找了一段時間因為我們誤會了是柏寧酒店所以行了去皇室堡原來係近富豪酒店那邊哈哈大家唔好搆錯枉我們還是港島地頭蟲OMG咁都弄錯哈哈入座前先唔介紹美食先介紹下這三位可愛男生啦最年輕的2位一位是港男一位是韓男另一個我們不好意思再打探下去了我們這班人妻好像有種大姐姐想戲負他們這三位害羞的小弟弟的感覺可能現在已經很少見到這種純真的面孔雖然唔真實但是想像不到這裡可以給人年輕的感覺重申我們還是年輕的人妻哈哈點完餐後立刻送上一些前菜&醬汁泡菜吃下去感覺新鮮不會有雪藏味六款不同的前菜全部都新鮮精緻美味這款應該都是前菜之一因為我們沒有點任何蒸蛋生雞蛋醬放在中間的火爐上慢慢的把蛋煮熟蛋慢慢散發蛋香每人分小小品嘗感覺超級滑是一個不錯的前菜哩道好特別的係提供三層架精美慳位每份肉都跟一份洋蔥三款肉都喺好新鮮肉汁又多又juicy烤燒完入口都好鬆軟加配燒完洋蔥一同放入口份外好味絕對唔會鞋口對得起份價錢豬皮就比較有咀嚼感炒辣芝士年糕拉麵這款如果不食得辣的人就要小心一點因為有2位姐妹叫救命但對於我黎說其實只是普通辣不過食得出辣椒醬都幾多是一款幾特別的菜式又辣又甜又濃濃芝士香多重口感於一身不過順帶一提這款都

首先我們找這間店都找了一段時間

2015-09-13
慶祝紀念
生日
2015-10-11 1298 瀏覽
好美味的炆牛肋骨這張相發佈在facebook,有幾位朋友問我是否去了韓國,好搞笑呢,其實只是到了公司附近首爾家食了個晚飯而已小店位於銅鑼灣邊寧頓街7-11旁邊,當日早了點收工,到餐廳時人流不太多感到更舒服,空間感大,燈光光猛~裝潢頗別緻的,好有韓國FEEL,餐廳的服務生大都是韓國人,用英文溝通沒問題食物屬區內中等,款式也多,有各式小食,韓燒、湯、主食和甜品都是幾十蚊到百多元有交易前菜也是任食的,很喜歡他們的甜薯仔,好腍又入味,一點也不味精~有homemade的感覺泡菜也沒有平時食的咸,感覺健康一點OPPA店員推介純味特級牛肋骨$138看到那牛肋骨脂肪比例平均,紋理分明,份量也十分合理,是原條的牛肋骨OPPA為我們燒肉,直接把整條放下爐上煎,香氣迫人一下子就熟啦,牛肉肉質嫩滑也多肉汁,肉質充滿彈性,一點也不油膩,另外可沾上醬汁來食,之不過我比較喜歡食原味的~我們另外點了炆牛肋骨$138,是物超所值的那塊牛肋骨好大件,足足一個飯碗般大~但好入味而且好腍,但腍之際肉質還保留住一點咬口和肉香,那濃郁的肉汁充滿味蕾,我心想他們是如何處理肉類的呢,平時我在家炆肉類,即使把它切得好細塊也不能做到如此

好美味的炆牛肋骨
小店位於銅鑼灣邊寧頓街7-11旁邊,
當日早了點收工,到餐廳時人流不太多感到更舒服,
空間感大,燈光光猛~裝潢頗別緻的,
食物屬區內中等,款式也多,有各式小食,韓燒、湯、主食和甜品
都是幾十蚊到百多元有交易
泡菜也沒有平時食的咸,感覺健康一點
OPPA店員推介純味特級牛肋骨$138
OPPA為我們燒肉,直接把整條放下爐上煎,香氣迫人
一下子就熟啦,牛肉肉質嫩滑也多肉汁,肉質充滿彈性

炆牛肋骨
我們另外點了炆牛肋骨$138,是物超所值的
那塊牛肋骨好大件,足足一個飯碗般大~但好入味而且好腍,
平時我在家炆肉類,即使把它切得好細塊也不能做到如此入味,這個菜相信是十分多功夫才能做得好的
燒牛肉飯卷
燒牛肉飯卷$68

味道方面不過不失,牛肉有點韌,飯也有點乾身,相對之前的菜色比較失色,不過才$68而已,份量很大方,用來填肚也不錯
炆牛肋骨
  • 燒牛肉飯卷
  • 特級牛肋骨
這天晚上,有朋自遠方來,當然少不免吃個飯,本來想去遠一點,但朋友剛剛下機,舟車勞頓一頓也想早一點休息,酒店大堂職員就介紹了在他們酒店一旁的韓食店給我們。見它位於酒店內但索價合理,就一於發揮大無畏的精神,當晚七時多,人流不多,靜靜地傾下計都唔錯的!店字每隔兩張枱都設有屏風,私隱度高,加上枱與枱之間相隔都不太近,感覺都幾舒服的先送上四式的前菜,甜酸辣爽脆粉糯的口感也齊備,喜歡微辣的大白菜泡菜,也喜歡甜糯的甜薯,清淡爽口的芽菜也很討好,前菜雖一丿不如別人家有十多款,但也算出色,很有家的感覺韓式豆腐湯材料也挺多的,豆腐,冬菇,雜菜等煮成的湯底帶點微辣,惹味過癮!店員把一個壼狀的東西放到火爐的中間,初時我也不知道是什麼來,之後它開始不住地翻滾,原來是蒸蛋來的呀!媽呀!我好喜歡吃爐邊蛋的喔!完全是意料之外,Oppa 幫我們煮好,火喉控制得超好,入口是剛熟透的狀態,滑溜不老。調味不會很濃,入口有點葱花的香氣,蛋香保持得不錯!水冷麵麵條放在冰凍的湯入面,伴著蕃茄片,青瓜,半隻蛋,已醃的酸蘿蔔片,牛肉等食材,麵條入口煙煙韌韌,有種透心涼的感覺,仲可以加上麻醬或酸醋自行調味,不過我就咁食都覺得幾對胃口!牛
這天晚上,有朋自遠方來,當然少不免吃個飯,
酒店大堂職員就介紹了在他們酒店一旁的韓食店給我們。

見它位於酒店內但索價合理,就一於發揮大無畏的精神,
當晚七時多,人流不多,靜靜地傾下計都唔錯的!

韓式豆腐湯
店員把一個壼狀的東西放到火爐的中間,
水冷麵
不過我就咁食都覺得幾對胃口!
牛肋骨
Oppa 主動幫我們燒肉,不過就覺得燶左啲啦!
撇開燶左同乾左的問題,牛肋骨本身調味都唔差的,入口甜甜地而厚薄也算適中。
仲有叫左燒帶子
又係俾Oppa 用猛火燒到乾左少少,呢個本來都只會有鮮味,燶左我話好食都係呃你啦!
帶子
甜品點左 回憶的紅豆冰,係唯一一個刨冰的甜品,其他都係魚仔燒同埋甜餅啦!總數不多於五款吧!
上枱如一座小山丘,上面放滿了豆大的紅豆粒,粉圓,再淋上煉乳及黃豆粉,
份量也是挺大的(另有大份選擇,這個是小份)
回憶的紅豆冰
冰是比較大粒的冰塊,不如雪花碎那種的四散,拌了黃豆粉,味道清清甜甜,
紅豆略帶淋身但不失口感,作為完美的句號!
回憶的紅豆冰
食完餐飯,成個感覺似去左食私房菜,因為客人唔多,店員或Oppa都會好專注去幫你。
我地大概九點多走,已見到店員在吸塵了,平常的餐廳遇到拖地等活動,總會覺得自己在打擾中,
但在這裡卻感覺舒服,可能就是家的感覺,對嗎?

2015-09-23
帶子
3K
2015-09-30 1072 瀏覽
韓風吹了好一陣子, 最近熱潮開始有回落跡象.我始終喜歡傳统的韓式店, 比較平實不花巧. 相約友人去了銅鑼灣一間晶品酒店內的韓國餐廳. 裝潢一貫韓風, 坐位擺設亦寬敞, 可享受美食之餘又可慢慢聊天.先選一杯柚子蜜潤潤喉店員奉來前菜有薯仔, 泡菜, 芽菜和青豆BBQ豬裡脊肉紋理均勻, 燒至金黄非常香口; 肉質軟腍, 唯獨欠缺調味, 可謂原汁原味BBQ帆立貝帶子鮮甜, 加少許檸檬汁提升了鮮度不知為何沒有調味醬調提供韓式泡菜鍋每次食韓餐必選之一, 喜歡材料豐富, 有口感. 湯底辣度剛好, 不會辣到流鼻水, 越食越滋味. 蔬菜亦吸盡精華, 讚!傳統石頭拌飯熱辣辣的石鍋將邊位飯粒烤焦, 最期待就是這效果, 好香口.將所有餡料撈混, 再加韓式辣醬, 簡直好食到停不了口.最後奉送時令生果
韓風吹了好一陣子, 最近熱潮開始有回落跡象.

先選一杯柚子蜜潤潤喉
柚子蜜
店員奉來前菜有薯仔, 泡菜, 芽菜和青豆
前菜 (薯仔, 泡菜, 芽菜, 青豆)
BBQ豬裡脊肉

BBQ豬裡脊肉
BBQ帆立貝

帶子鮮甜, 加少許檸檬汁提升了鮮度
BBQ帆立貝
不知為何沒有調味醬調提供

傳統石頭拌飯

熱辣辣的石鍋將邊位飯粒烤焦, 最期待就是這效果, 好香口.

將所有餡料撈混, 再加韓式辣醬, 簡直好食到停不了口.
最後奉送時令生果

題外話/補充資料: 整體水準中等. 服務員質素就麻麻, 韓國籍店員溝通是問題之一, 香港人店員又欠缺知識...有待改善
2015-09-29
前菜 (薯仔, 泡菜, 芽菜, 青豆)
1K
2015-09-28 860 瀏覽
我們兩個非常熱愛吃韓國料理之前也聽朋友介紹說這間非常不錯所以我們找了一天過來試試看餐廳裡大部份都是韓國服務生,會講英文跟國語餐廳環境雅緻用上小屏風作間隔,可加強一點私人的用餐空間餐廳提供韓燒,湯,飯,小食,甜品等等的種類多元化座一下不久,服務生就立刻送來前菜我個人最愛甜薯仔跟魚片重點是前菜可添加的紫菜牛肉包飯 ($68)裡面有牛肉,還有黃瓜、紅蘿蔔、青瓜跟蛋絲麻油味夠香,好吃!韓國炸雞伴沙拉 $148份量蠻多的,雞炸得香酥鬆脆配上醬來吃不會很油膩,很容易食上癮的 韓辣醬辣的很過癮我們都比較偏愛這款口味的PS:它們家的水果沙拉好好吃炆牛肋骨($128)必點,必點,必點!很重要所以要說三次!除了牛肋骨外,裡面更有紅蘿蔔、白蘿蔔、冬菇、年糕,紅棗牛肋骨炆得非常鬆化入味,油脂也香口不膩裡面的配料也一樣相當的入味!!!我足足食了一大碗白飯這間絕對值得一試~炆牛肋骨真的好好吃~~~~
我們兩個非常熱愛吃韓國料理

之前也聽朋友介紹說這間非常不錯

所以我們找了一天過來試試看

餐廳裡大部份都是韓國服務生,會講英文跟國語
餐廳環境雅緻

用上小屏風作間隔,可加強一點私人的用餐空間
餐廳提供

韓燒,湯,飯,小食,甜品等等的

種類多元化
座一下不久,服務生就立刻送來前菜

我個人最愛甜薯仔跟魚片

重點是前菜可添加的
紫菜牛肉包飯 ($68)

裡面有牛肉,還有黃瓜、紅蘿蔔、青瓜跟蛋絲

麻油味夠香,好吃!
韓國炸雞伴沙拉 $148

份量蠻多的,雞炸得香酥鬆脆

配上醬來吃不會很油膩,很容易食上癮的
韓辣醬辣的很過癮

我們都比較偏愛這款口味的

PS:它們家的水果沙拉好好吃
炆牛肋骨($128)

必點,必點,必點!

很重要所以要說三次!

除了牛肋骨外,裡面更有紅蘿蔔、白蘿蔔、冬菇、年糕,紅棗

牛肋骨炆得非常鬆化入味,油脂也香口不膩

裡面的配料也一樣相當的入味!!!

我足足食了一大碗白飯
這間絕對值得一試~

炆牛肋骨真的好好吃~~~~

2015-09-21