2016-11-10 575 瀏覽
收工過左銅鑼灣同個老朋友食生日飯去到先知呢間韓國菜 坐落係酒店到 不過放心 價錢算公道 唔會同個『貴』字掛勾重點真係要講講個炆牛肋骨 一擺上枱已經聞到一陣陣香味 份量亦都非常夠咬落去 炆得非常非常入味 非常有咬口 拎黎送飯真係一流另外叫左個石頭伴飯 餐牌可以俾客人選擇牛肉/雞肉/豬肉我地叫得太多牛既菜 所以我地石頭飯簡左豬肉樓面姐姐好好人 叫我地撈個飯時一D都唔熟手 主動過黎幫忙另外我地又叫左個 紫菜牛肉包飯 不過不失 不過餡料非常足夠 如果係兩個人黎食既話 一般叫一份 份量都已經非常足夠每次食韓國野我都會返個泡菜餅 當然今次我都叫左個泡菜餅 滿足自己既食欲喇非常夠味 如果想再食得濃味D既 你可以點佢提供既醬汁既 我自己就覺得就咁食都已經好好味 好夠味喇話到明慶祝 點可以唔叫返枝米酒飲 樓面姐姐都細心 知道米酒一定會有沉殿物 會主動去幫你搖晃一下枝米酒 再倒入一個大碗度 非常細心好人埋單先岩岩好500蚊倒 以坐落係酒店既食肆黎講 絕對係個公道既價錢
收工過左銅鑼灣同個老朋友食生日飯
話到明慶祝 點可以唔叫返枝米酒飲
樓面姐姐都細心 知道米酒一定會有沉殿物
會主動去幫你搖晃一下枝米酒 再倒入一個大碗度 非常細心好人

2016-11-09 198 瀏覽
到而家韓國都係大熱炸雞我都愛上左食韓國野啦今次我又來食韓國嘅餐廳呀係開始食主菜之前佢都會好似韓國咁樣比一啲唔同嘅小菜俾我哋錢就包括有泡菜,加青瓜啦薯仔等等韓式炸雞肉+沙律 $148真係幾好食比較甜啦唔叫左好辣嘅食肉嘅份量都好多啦唔會好肥嘅好多肉而且沙律都唔會話太甜肌肉咩都好有肉汁嘅所以係好味嘅而且呢都好快就有食紫菜牛肉包飯 $68真係超好食呀好少見到牛肉包煩呢係咁多牛肉嘅而且係呢個紫菜包牛肉係突晒出嚟啦,入邊啲牛肉同埋雞蛋但都係好好食嘅同埋夠酸酸甜甜真係超抵食呀炒辣芝士年糕拉麵 $88大家都係睇到啲芝士真係超級無敵多啦姐同埋一個拉麵 唔怕好辣同埋真係韓國拉麵尤其是係啲年糕都好多個分量韓式拌飯 $78呢個都係超級好食得出你一個啲肉同有新鮮啲飯飯呢都係一粒粒嘅咁所以呢就煮得唔錯而且食落去酸酸甜甜咁樣好開胃份量都好大架
到而家韓國都係大熱炸雞
而且食落去酸酸甜甜咁樣好開胃
份量都好大架
  • 紫菜蔬菜包飯 $68
2016-11-09 501 瀏覽
上星期剛從首爾返港. 首爾天氣忽然變冷, 跌至零度左右. 在天寒地凍之下, 無意中發現石鍋小店, 薯仔排骨湯同韓式豆腐湯都唔錯. 返到香港都想回味吓.首爾家有石鍋湯供應, 就襯天氣轉涼的一個晚上回味一下.首爾家位置偏離銅鑼灣旺區, 加上喺樓上, 平日晚上客人不多, 可以靜靜享用晚餐.餐廳韓式小店格局, 設有矮屏風私隱度高.韓餐必備前菜有六小碟, 除大路泡菜外, 尚有大豆芽、薯仔、魚乾、翠玉瓜等, 每樣都做得剛好.韓式純豆腐湯配上白飯, 軟豆腐滑溜. 韓式辣湯尚有其他雜錦海鮮如蝦、魷魚、蜆肉等, 辣湯帶有鮮味, 模仿韓國人一口湯一口白飯也不錯.炆牛肋骨上時非常滾燙, 牛肋骨帶點肥, 炆得很淋身, 一咬即開, 紅蘿蔔白蘿蔔炆得十分入味, 湯底用上紅棗, 帶有甜甜的味道, 秋冬食用十分滋補.辣炒年糕味道不辣, 韓式年糕帶點硬, 始終不及喺韓國食用的煙軔.韓式炒粉絲粉絲質地爽滑, 條條分明, 加上麻油香味沒有不好吃的理由.韓式梅子茶第一次飲用, 同日式相比, 韓式帶有更多甜味, 似乎韓國人都喜歡甜甜辣辣的味道.

首爾家有石鍋湯供應, 就襯天氣轉涼的一個晚上回味一下.

餐廳韓式小店格局, 設有矮屏風私隱度高.
2016-11-08
2K
2016-11-09 178 瀏覽
得知銅鑼灣新開了韓國小店,位於隆堡柏寧頓酒店樓上。 位置也算好找,附近亦非常熱鬧。 甫坐下,店員先送上六小碟小食,分別是泡菜、大豆芽、銀魚仔,海帶等等,邊吃邊等主菜。 醃牛肋骨( $138) 是店員推介的,說是店內招牌。既然如此,不用多說,一於點一碟試試! 牛肋骨輕輕煎每邊大概3分鐘就可以了,肉質比較厚,肥美嫩滑,入口juicy,醃味非常好吃,忍不住多吃幾件! 牛排骨湯 ($108) 排骨湯也是店員推介我們的,味道較清淡,鍋內放了幾大件大大的排骨,可見用料十足。 鍋內除了湯外,還有些粉絲和雞蛋絲,湯是滾燙燙的,很滿足! 傳統石頭拌飯(牛肉)($88) 吃韓國菜當魚不少得點個傳統石鍋飯,用上小鍋子盛載,香味充分散發出來,配上多款配料,令味道更加突出,自行加入辣醬後風味更佳。 海鮮蔥油餅 ($88) 一份有切成6塊,皮香內屬軟,稍嫌不夠焦香,自行把蔥油餅放進燒烤板內稍稍煎過,金黃香脆,入口惹味。 飲料方面有很多韓式罐裝飲品選擇。 韓國葡萄汁 ($20) 可樂( $20)
得知銅鑼灣新開了韓國小店,位於隆堡柏寧頓酒店樓上。

醃牛肋骨( $138)

牛排骨湯 ($108)

鍋內除了湯外,還有些粉絲和雞蛋絲,湯是滾燙燙的,很滿足!

傳統石頭拌飯(牛肉)($88)

海鮮蔥油餅 ($88)

飲料方面有很多韓式罐裝飲品選擇。
韓國葡萄汁 ($20)
可樂( $20)

2016-11-02
2016-11-06 441 瀏覽
早 2 日同朋友cwb 行行下街肚餓,佢話想食韓國野,於是介紹我地去銅鑼灣邊寧頓街13-15號隆堡柏寧頓酒店1樓食 ~佢唔講我都唔知果頭有得食韓國野!一上到 1 樓,就見到首爾家韓國料理。一坐低,職員先為我地奉上唔同種類既 side dishes !估唔到有咁多款,overall 我最中意芽菜、海帶同泡菜 ~ 點左個紫菜牛肉包飯,口感非常豐富,味道唔錯,而且 d 飯包得好札實,完全唔會鬆散! 牛尾湯入面勁多牛尾,相當足料,朋友同我都勁中意食~個湯味道有少少淡,不過可以自行加上鹽、胡椒粉! 主菜我地點左純味特級牛肋骨,牛肋骨肉質鮮嫩,燒起後食上口又唔會有油膩感,一 d 都唔肥,值得一試~ 另一個主菜就係炒粉絲,由紅薯製成既韓式粉絲,不易折斷,油不多而且條條分明,食上口十分滑溜,Q彈有韌度,加上好多牛肉,成碟炒粉絲變得好香 ~ 最近埋單每人 $200 頭,比起平時食既韓國野算平呀!話哂我地叫做 0係酒店入面食 wor =]
早 2 日同朋友cwb 行行下街肚餓,佢話想食韓國野,

佢唔講我都唔知果頭有得食韓國野!

一上到 1 樓,就見到首爾家韓國料理。

點左個紫菜牛肉包飯,

牛尾湯入面勁多牛尾,相當足料,朋友同我都勁中意食~

個湯味道有少少淡,不過可以自行加上鹽、胡椒粉!

主菜我地點左純味特級牛肋骨,

另一個主菜就係炒粉絲,

由紅薯製成既韓式粉絲,不易折斷,油不多而且條條分明,

最近埋單每人 $200 頭,比起平時食既韓國野算平呀!

話哂我地叫做 0係酒店入面食 wor =]
2016-11-03
慶祝紀念
紀念日
2016-11-05 478 瀏覽
平時食韓國野多數都喺燒肉 嗌餸食二選一 今次嚟首爾家點諗到可以一次過滿足到我兩個願望👅-先叫咗韓式拌飯 ($78)都喺個句見到隻太陽蛋就已經好開心~ 可惜今次無燶邊 小小失望~今次揀咗豬肉 其他配料都足 加埋辣醬 撈埋蛋汁 真喺每次食每次都好令我回味 不過個飯略嫌淋咗啲同濕咗小小-炆牛肋骨 ($128)呢個又喺每次必食😂 呢到嘅牛肋骨炆到幾軟糯 唔會好韌 佢個汁幾清甜 蘿蔔幾淋 而且好入味👅 送飯一流💓-五花肉 ($128)呢個脂肪分佈好靚~ 無咩調味 就咁燒夠哂原汁原味 唔夠味可點一點佢個辣豆瓣醬 正啊~👍🏼-醃豬皮 ($88)燒咗之後膠質好重😍 女士必食啊 補充骨膠原💓 而且佢醃個醬汁幾好食 唔錯唔錯~-重點喺 燒肉佢仲會送個蒸水蛋俾你👅 放喺爐燒 個底燒到有小小焦香味 而且入面又有啲蔬菜粒 店員又會幫你睇火 得就幫你拎起食得 個蛋整得幾滑💓另外佢啲小菜都好多碟 全部都好食又開胃👅-估唔到一次過可以滿足哂兩個願望 仲要味道唔錯👍🏼 如果好似我成日三心兩意 不妨可以嚟呢到試下👅

韓式拌飯
先叫咗韓式拌飯 ($78)

炆牛肋骨 ($128)
炆牛肋骨

五花肉 ($128)
五花肉

醃豬皮 ($88)
醃豬皮

另外佢啲小菜都好多碟 全部都好食又開胃👅

2016-11-03
韓式拌飯
醃豬皮
2016-11-04 294 瀏覽
今次同朋友慶祝生日,佢揀咗呢間由佢朋友介紹喺銅鑼灣嘅韓國菜館. 由地鐵站出口行過去大約行一個字左右, 但係要睇招牌指示,因為佢係喺一幢酒店大廈裏面, 而呢一棟大廈除咗酒店之外仲有幾間餐廳, 所以係搵嘅時候要專心小小!  餐廳環境乾淨企理,座位同座位之間嘅距離適中,坐落去感覺唔會太過逼夾. 裝修同埋環境好傳統韓國feel!  坐坐下嘅時候亦都發現有韓國人入嚟食嘢, 證明依間家韓國餐廳啲嘢夠正宗! 好值得一提嘅就係-餐廳用嘅韓燒爐係由韓國大宇製造, 我覺得佢既吸油煙嘅能力好強,喺用餐時同用餐後都唔會覺得有太大嘅油煙味!呢度嘅韓國菜好正宗,拌菜同埋泡菜都好齊全,味道十分之傳統,唔會太鹹亦唔會太甜,呢度用既醬汁亦都十分之講究,佢哋有提供韓式豆瓣醬,芝麻油同埋醬油. 服務員講呢度嘅醬油係自家調製!出餐嘅時候佢哋會將一把較剪同一把鉗擺喺一個有水嘅壺度, 呢個做法係十分之正宗,我喺韓國嘅時候見到當地嘅韓燒餐廳都係咁樣樣做! 蔬菜韓式拌飯 $78個韓式拌飯都做得幾傳統, 內容有紅蘿蔔絲,白蘿蔔絲,紫菜,生菜同埋一隻半熟嘅雞蛋,喺食之前吉爛隻蛋嘅蛋黃然後同啲飯一齊攪拌,味道方面呢個飯其實係偏淡嘅,佢唔會

蔬菜韓式拌飯 $78
蔬菜韓式拌飯
個韓式拌飯都做得幾傳統, 內容有紅蘿蔔絲,白蘿蔔絲,紫菜,生菜同埋一隻半熟嘅雞蛋,喺食之前吉爛隻蛋嘅蛋黃然後同啲飯一齊攪拌,味道方面呢個飯其實係偏淡嘅,佢唔會太鹹亦都唔會太甜,感覺清新!

純味特級牛肋骨 Bone Beef Rib $138
純味特級牛肋骨 Bone Beef Rib
牛嘅味道十分濃, 燒嘅時候有好大浸牛嘅牛脂油味,十分之香, 肉質亦都十分之有咬口, 煮熟咗之後嘅牛十分之juicy, 我本人好鍾意食牛,所以我好enjoy呢一度菜!

豬裏脊肉 Pork Rib Fillet $128
豬裏脊肉 Pork Rib Fillet
依個豬裏脊肉-肉質十分之新鮮, 瘦肉部分較為多但亦有少少脂肪, 燒嘅時候香噴噴,口感煙韌彈牙 !

醃燒牛肉 Marinated Grilled Beef $128
醃燒牛肉 Marinated Grilled Beef
呢個醃燒牛肉,同之前嗰個牛肋骨食法十分之唔同,依個係enjoy佢醃製過嘅香味同埋enjoy薄切牛肉嗰種口感, 但同之前兩款肉一樣,肉係十分之新鮮, 口味方面呢,佢嘅醃味已經十分知足夠,無需要加豆瓣醬或者醬油,芝麻油!

值得一提嘅就係,呢一間餐廳嘅服務做得好好,服務員間唔中會過嚟幫我哋換燒烤板又會過嚟幫我哋燒嘢同埋剪啲肉. 出餐速度亦十分之快,大約都係十分鐘之內出到餐!

如果行開銅鑼灣又想食一啲較為正宗啲嘅韓國菜,呢一間首爾家係一個好好嘅選擇!
2016-10-26
慶祝紀念
生日
2016-10-06 1151 瀏覽
甚麼都要講彩頭, 有時曾經吃過好味的東西, 再去的話可能未有預期的效果。炆牛肋骨  $128連白飯一碗, 送上檯時香噴噴, 石窩內的料有很多, 牛肋骨都有四、五件(大小不一), 還有紅、白蘿蔔, 煮得腍熟兼吸盡醬汁, 甜甜地很好吃。不過牛肋骨並不是件件都炆得腍, 炆得腍的當然是好吃, 肉鬆化筋黏糯;偶爾會吃到一兩件像圖片的未炆腍肉, 肉質會幾粗糙。韓式冷湯麵  $88喜歡吃這種清爽無油, 酸甜甜的開胃麵, 麵湯上浮著冰塊, 並非每間韓式料理店會跟足這個做法;吸著麵條連薄冰, 呼嚕呼嚕, 酸咪咪還吃出水梨的清甜, 彈牙的麵條, 加一點點黃芥辣在湯內同吃同喝, 少少攻鼻還正得多呢!味道 3環境 3.5服務 3衛生 4抵食 3
炆牛肋骨  $128
韓式冷湯麵  $88

味道 3

環境 3.5

服務 3

衛生 4

抵食 3
2016-07-15 2628 瀏覽
去銅鑼灣行街買手機,買完手機就穩地方食野,因為趕住翻屋企,就系地鐵附近穩間來食野。其實依家韓國餐廳甘多,D名都系差唔多,來e度都係因為個名睇過我記得,首爾家。沒到飯點,都唔算多人。韓式炒粉絲 HK$ 88,韓國的泡菜韓國嘅粉絲,酸甜爽口,加D冬菇好香身,炒得有D濕度,不會好干頗算開胃。辣炒芝士年糕拉麵 HK$ 88,辣辣哋,而且D汁都入味,芝士味好濃,我比較中意食芝士,所以我朋友覺得有點膩,但係我就覺得好巖我。又年糕又拉麵,又軟又爽,口感豐富。燒牛肋骨 (醃) HK$ 138,因為之前已經食得太多燒雞了,所以我哋都費事又烤雞,醃製好嘅牛肋,自己控制好火候,入味,如果有DD隆,我覺得更加香。切得均勻。蔬菜選咗,鮮生菜籃 HK$ 40,幾種蔬菜一起,品種豐富,洗得乾淨。食完過炒年糕有點膩,食呢個就中和下。青檸檬汽水 hk$ 28,夏天我都系檸檬汽水,藍藍地,加冰,一啖透心涼。朋友點咖啡,距話算可以,當然就唔夠咖啡店嘅正宗有嘅喇,但係都系咖啡味好濃。
沒到飯點,都唔算多人。

2016-06-28
2016-06-26 5783 瀏覽
柑太父母都愛煲韓劇,父親節無話一定要食中餐的,今年父親節決定和爸媽去食韓國菜。香港韓國菜館已食過很多,近年新開的韓國菜館多是主打炸雞小食特飲,和爸媽去食韓國菜就要選一間接近如韓國旅行時所吃到的傳統風味,因此聽朋友介紹選去首爾家。雖然是大熱天時,但店內擺位寬敞舒適,而店內的裝潢頗有韓國小店的風格,不以新派裝潢吸引顧客,反其道以傳統的格局,帶出韓國傳統料理的宗遠流長,讓人感覺好似日本傳統食店一般,讓人對韓國的食物更加尊重。而在有冷氣就可以任性的情況下,於是點了一個4人份BBQ套餐。店內侍應全是韓籍,所以溝通上有少許困難,但英語及簡單的中文他們是聽得懂的,而且餐桌上有一張簡單韓語的餐桌紙,點水點菜的韓文皆有,方便食客。一開爐,就見到一塊中間有一個大窿的烤板,隨後侍應將一碗湯汁置於大窿上,我們還以為是用作灼食物的湯底。過了一會,那個 “湯汁” 開始凝固,才知那是一碗燒蛋。一整碗燒的蛋中間比一般沿邊而燒的較嫩滑。首先登場的是韓式泡菜飯,泡菜餅的只屬微辣,整塊煎餅厚度夠,煎得外皮微脆口,裡面軟熟,入口一陣陣微微的辣醬風味,刺激起大家的食欲,口感一流。這套餐內可食兩款牛肋骨,一款特級牛肋骨不加醃料,
餐前小菜
韓式泡菜餅
這套餐內可食兩款牛肋骨,一款特級牛肋骨不加醃料,可吃出其高質的原汁原味,肉質鮮甜,牛肋骨這種近骨位的牛肉,牛脂香較重,一放上烤板即香氣四溢,而切開入口後,發覺牛肉的鮮味慢慢溶化而出,肉汁流過齒間的感覺實在是非常美妙,絕對是牛魔王必點之選。
燒肉三食
純味特級牛肋骨
另一款是有醃味的牛肋骨,醬汁微甜,比原味的弄得更鬆軟一點,醬汁濃淡適中而入味均勻,燒時發覺味道甚至較特級牛肋骨更勝一籌,相信是醃製的醬汁的功勞。
醃牛肋骨
而這裡的牛肋骨分量極多,一條肉條不連骨已經超過了火爐的直徑,分量比起很多坊間同類店舖為多,而同料新鮮而入味

五花腩肉的肥和肉相間有序,烤後已不覺脂肪層,油脂已滲入肉層內,甘香可口,聽說正宗的韓國烤豬肉不可用急凍豬肉,否則不可烤出爽口彈牙的質感,而我們所點的五花腩燒好後,一食便先感到外層的脆,內層的多汁嫩滑,而因為厚度剛好的關係,不會過於油膩,絕對是喜愛韓燒的女士的福音。
五花腩
雞肉切成均勻的柳條狀,在烤板上快炒一會便可上碟,亦是鮮嫩美味,而因為很快便炒熟的關係,所以更能試出雞肉的嫩滑質感,新鮮的雞肉味道刺激味蕾,令人想再食多些。
燒雞肉
這套的肉量絕不欺場,還有好幾道菜式未上桌,好在每碟肉旁伴有洋䓤,放上烤板輕輕一烤,去除了生洋䓤的辛味,只餘甜味,吃下可幫消化醒胃,繼續戰鬥。而我們亦有蔬菜盤讓我們包好烤肉一齊食用,減少油脂感,而蒜片燒好亦感刺激肉質,令口感更佳。
生菜籃
牛肉石頭伴飯來了,幸好這伴飯材料多,飯量適中,伴有大量韓式紫菜,每口飯都味道十足。從未見過一個伴飯內的牛肉如此多,雖是小小的一鍋飯,值得一讚。
傳統石鍋伴飯
韓式炒粉絲內的蛋絲,細緻的分成蛋黃絲和蛋白絲,十分精緻,而粉絲炒得非常入味,彈牙而不膩,可惜我們眾人已經吃得很飽,無法完全將它消化。
韓式炒粉絲
吃到此時,已捧着大一個大肚子了,侍應拿走我們的烤板及收拾碟子,以為已完成這餐了。但轉眼間侍應又拿來一個火鍋般大鍋子來,原來還有最後一道鮮牛肉鍋麵,其實這店給我們上的每一道菜皆有其次序,侍應會因應我們吃到某階段才安排下一道菜,因此這道鍋麵必須在最後才安排上桌。當堂睇到眼都凸出來。
鮮牛肉鍋麵
牛肉鍋麵的湯是另上,而亦要重新加熱煮滾,因為鍋內的材料全是新鮮生料,這牛肉鍋麵主要是牛肉和大量蔬菜及茹類,湯滾起後再下兩個麵餅吸收精華,喝下第一口湯,才知這個牛骨湯頭才是靈魂所在,清甜而不油膩,而夾雜著牛骨的濃郁味道,一邊喝着湯一邊食這麵,不知不覺慢慢地就吃到一滴湯都無剩下。還好,最後有橙作飯後果,確是很豐足的一餐。
飯後果
題外話/補充資料: 成日會自己出外找韓國菜食的爸媽起初覺得這兒的侍應好像不太主動來換烤板,要我們要求才換,後來遇到那唯一一位講中文的侍應問她,才知原來每碟烤肉旁放置了一片切成波浪紋的紅蘿蔔,是用來擦淨烤板,這真是一個既傳統又方便的方法。
2016-06-22
韓式炒粉絲
飯後果
  • 牛肋骨
2016-06-25 3695 瀏覽
特意過來首爾家,食下傳統韓味甜品。7点前比較少人,之後,有很多 Reserved Table 呢!2個人,點了3餸1甜品。坐下就有小巧的前菜。薯仔軟身又入味,少許甜甜的。青豆也乾身又脆。泡菜就少辣。燒牛肋骨$138先來雞蛋在爐中煮。口味是清淡的,配牛肋骨食,可以呀!長長ㄧ條牛肋骨,可剪成6小片。牛肋骨也很厚身。牛肋骨挑了沒有任何醬料。但燒好後,肉汁多,加些醬料已經很正啦!我最喜歡就拌洋蔥一齊食。炆牛肋骨$128之後食炆牛肋骨,又是另一種風味。牛肋骨炆到完全入味,充滿香甜。又有肥位,整個配搭令我很滿足。除了5/6 大件牛肋骨,還有紅、白蘿蔔,都係完全吸收湯汁精華。香甜湯汁,加碗飯就 perfect!喜歡甜食牛的,不要錯過。辣炒芝士年糕拉麵$88辣炒芝士年糕拉麵用上彈牙韓式公仔麵。想不到也是比較香甜。少辣程度。年糕不算多,也不夠軟身。韓式雪糕甜餅$88最後食了韓式雪糕甜餅。是傳統甜燒餅。食落外皮被煎香,有些鍊奶,質地是 QQ的。混上2款雪糕食,確實很不錯,亦飽肚。

特意過來首爾家,食下傳統韓味甜品
2個人,點了3餸1甜品
坐下就有小巧的前菜。
前菜
薯仔軟身又入味,少許甜甜的。
青豆也乾身又脆。
泡菜就少辣。
燒牛肋骨
先來雞蛋在爐中煮。
口味是清淡的,
配牛肋骨食,可以呀!
燒牛肋骨
長長ㄧ條牛肋骨,可剪成6小片。
牛肋骨也很厚身。
牛肋骨挑了沒有任何醬料。
但燒好後,肉汁多,加些醬料已經很正啦!
我最喜歡就拌洋蔥一齊食。
炆牛肋骨
之後食炆牛肋骨,又是另一種風味。
牛肋骨炆到完全入味,充滿香甜。
又有肥位,整個配搭令我很滿足。
炆牛肋骨
香甜湯汁,加碗飯就 perfect!
喜歡甜食牛的,不要錯過。
辣炒芝士年糕拉麵
辣炒芝士年糕拉麵用上彈牙韓式公仔麵。
想不到也是比較香甜。
少辣程度。
年糕不算多,也不夠軟身。
韓式雪糕甜餅
韓式雪糕甜餅
最後食了韓式雪糕甜餅。
是傳統甜燒餅。
食落外皮被煎香,有些鍊奶,質地是 QQ的。
混上2款雪糕食,確實很不錯,亦飽肚。
2016-06-22
2016-06-23 1262 瀏覽
韓流甚勁,甚至帶動韓食,也成為一時之選。是日來食韓國野,一方面是想食炸雞,另一方面,也是對泡菜的味道久違了。炸雞方面,這裡的炸雞有原味和辣味,辣味是甜辣味,和韓式辣醬味道差不多,只是沒有這麼辣,就番我啲不是大辣怪的口味。水準不錯,基本的外脆內軟,表皮不會過厚,雞肉亦不會過乾,伴碟有一團醬汁較濃的沙律,可以隨後吃中和番,也可以以炸雞蘸點同食,風味不俗。除此之外,也吃了一個泡菜煎餅,上碟時熱氣騰騰,煎得頗香脆,泡菜味道濃郁,但也是不會太辣。這裡就見仁見智,若是嗜辣的朋友就會覺得不夠正宗和過癮,我自己就覺得還好,幾對口味。

2016-06-21 850 瀏覽
每隔一段時間身邊總有朋友要吃一餐韓國菜,首爾家算新開,相信食物正宗,因為侍應都是韓國人,同係韓國吃差唔多炸雞我麻麻地,雞肉嫩滑但其實咕嚕雞球有d似,炸粉厚同凍凍地,我覺得好甜,好彩旁邊配番沙律懶人當然要叫燒好左肉,牛肋骨牛肉好入味,肉味濃,不需要加任何醬料已經好好味.包生菜一定超正,配飯都一流牛肉汁回味無窮~朋友都大讚石頭拌飯配料相當豐富,有飯焦香,總覺得韓國飯特別好食,好中意呢種硬度,加上韓式辣醬好惹味炒辣年糕年糕唔算辣,質感有咬口,醬汁甜甜地,魚片同雜菜炒加上半溶芝士,我覺得普通啦本身對年糕冇特別研究豆腐湯豆腐夠滑,湯底有鮮甜味而且好足料,辣味岩岩好整體幾滿意,服務態度幾好可能剛剛開業, 環境舒適,坐位亦寬敞, 岩哂一大班朋友一齊黎,加上食物質素唔錯,我會再黎
石頭拌飯

炒辣年糕
豆腐湯豆腐夠滑,湯底有鮮甜味而且好足料,辣味岩岩好
2016-06-05 1167 瀏覽
香港真係有正統的韓國餐!朋友帶咗我去!仲話我知牛肋骨煲好靚!於是我就抱着試下既心態!估不到賣相有睇頭!大大份!牛肋骨份量仲好多!我一個人食不哂!太可惜啦!D 湯汁要來撈飯一流!牛肋骨軟硬適中!充滿香濃的牛味!前菜味道唔錯!有韓國泡菜,薯仔,青豆角!我最欣賞就係薯仔啦!甜甜地!又腍腍地,仲有芝麻!單食呢個餸飯都得!原來仲免費加!唔講你唔知呀
香港真係有正統的韓國餐!

!原來仲免費加!唔講你唔知呀
2016-04-18 1639 瀏覽
近年韓風在香港已經無人不曉,身邊朋友幾乎每日話題都涉及韓國的太陽的XX,當然我也一樣😁打得火熱之傺來個韓焼 兩個女仔唔想諗食乜,叫個2人set邊食邊講,又消磨了一個美好晚上 韓燒爐中的蛋,非常滑,不油不膩 烤肉,我們選了豬頸肉及韓式豚肉,配上新鮮生菜和蒜頭、辣汁非常惹味 大醬豆腐湯,味道較濃,可以淡一點比較好,但豆腐入口滑流,配合白飯 食韓燒沒有海鮮蛋餅又點算為韓燒畫上完美句點口感不會太槳口而且海鮮尚當爽口

韓燒爐中的蛋,非常滑,不油不膩
食韓燒沒有海鮮蛋餅又點算為韓燒畫上完美句點

口感不會太槳口而且海鮮尚當爽口