2019-06-19 274 瀏覽
一向都有食養心殿, 幾間分店都去過, 但是TST 呢間真係好唔掂, 地下又"扇", 未用的筷子有前一手的菜漬, 店入口已經係有問題, 完全唔覺得是去一間中價火鍋店, 爛舊的門口, 加上店員服務態度是黑口黑面的。
2019-06-17
2019-06-14 298 瀏覽
下雨天仍無損我哋心情去食打邊邊。這間養心殿專門是做養生鍋的,裝修得古色古鄉用很多木製品,屏風枱同椅子等都是用上木製比人一種親切感覺。醬汁區有豉油、蒜泥汁、辣椒、蔥等。餐具齊全這裡養生鍋都有好幾款,最後我揀了美人鍋。美人鍋 $188湯底材料有桃膠、原隻烏雞、杞子、南棗同金華火腿用老火肴制而成的。真的好足料用上原隻烏雞夠大隻,肉質鮮嫩唔會老身,湯底濃郁喝下好潤喉好補夠滋潤,啱曬女士們飲用。霜降肉眼肥牛 $178牛肉同油脂分佈均勻,肉質鮮嫰。蟹籽墨魚滑 $88新鮮蟹籽配新鮮墨魚感覺清新,口感彈牙。冬瓜件 $48冬瓜件放在鍋中將湯汁滲透入冬瓜內,美味解暑。

醬汁區有豉油、蒜泥汁、辣椒、蔥等。

餐具齊全

這裡養生鍋都有好幾款,最後我揀了美人鍋。

美人鍋 $188

霜降肉眼肥牛 $178

牛肉同油脂分佈均勻,肉質鮮嫰。

蟹籽墨魚滑 $88
新鮮蟹籽配新鮮墨魚感覺清新,口感彈牙。

冬瓜件 $48
冬瓜件放在鍋中將湯汁滲透入冬瓜內,美味解暑。

2019-06-12 220 瀏覽
今日入廸廸尼睇我愛人,但我要去開會,開埋個會就去搵朋友!約左隻佬同朋友係尖沙咀等我!去睇愛人就一定要食台式火鍋襯下啦!黎到門口好暗 🤣 入到去仲未有人,我地3個包場呀 🤩 我地入座梗係澎澎聲叫野食啦!成3點半喇 😭 勁餓!我地叫左 麻辣同薑母鴨鴛鴦鍋,大既手切本地牛,餃子,生菜,老油條同響鈴!估唔到個鍋入面都勁多鴨肉,上次食都冇付乳跟,今次仲每人一碟,好正囉!當然麻辣湯個鴨血簡單係精髓啦!大家就我都唔可以叫太辣 🤣🤣

黎到門口好暗 🤣 入到去仲未有人,我地3個包場呀 🤩

2019-05-04
  • 鴨血
  • 薑母鴨鍋
  • 麻辣鍋
2019-06-08 211 瀏覽
養心殿係台式養生火鍋係尖沙咀岩開左分店專程去試下我地選擇湯底都選左好耐因為樣樣都想試款款睇落都好正最後要左麻辣火鍋有台灣直送既豆腐加鴨血Mix寧神養心鍋佢有唔同中藥材鮮雞同20斤鮮魚煲成 四小時精製而成唔係講笑見到佢有成隻烏雞有鮮魚頭飲左一啖湯好滋潤好補既感覺果種鮮味真係不得了我平時唔飲湯都飲到停唔到口好高質素麻辣火鍋要左中辣非常惹味唔係得個辣字係又辣又香火鍋料要左鵝肝墨魚丸小羔羊肉片炸午餐肉好欣賞佢既手打丸彈牙有口感入面包左鵝肝非常有心思味道又好夾炸午餐肉好簡單既食物但佢一點唔馬虎炸得好香脆又唔油整體黎講非常高質素
養心殿係台式養生火鍋

又唔油

整體黎講
非常高質素
2019-06-07 329 瀏覽
保證下次不會再來!如果想要唱k加打邊爐也要三思!本來好好的與姊妹們慶生,但敗慶而回!**注意……是5号K房,千萬不要去!1. 餐廳在地庫,而K房更在餐廳後欄的位置,就是一個儲物和洗手間的位置,K房外放滿雜物,一進K房就是一股up味兼非常冷! 全晚K房就像雪櫃,想較細一點又給經理較回最冷,好像是想控制天花滴水情況!2. K房系統是國內系統,歌曲不新,歌曲全是簡體字,音響效果還可以,但不要有太大期望!3. 食物選擇不多,選了一些蔬菜,最後也没有來,原來除了生菜和水耕菜,其他的菜都沒有,火鍋怎能連菜也沒有?!而且要追才告知沒有,不會主動告知客人,這是怎樣的服務??!4. 吃了一小時左右,突然跳了電制,卡拉ok system 和火鍋爐都off了,waiter努力搶修,停吃停k 15分鐘後才回復正常,5分鐘後再跳制!後來更發現是火鍋爐漏電,連侍應在處理時都觸電,幸好沒有大礙! 這樣換爐弄來弄去45分鐘過去了!東西沒吃多少,歌也没唱多少首!只感氣憤!5. 然後枱上裝在天花的冷氣滴水,更滴到鍋去和在地上,週圍濕漉漉的!最生氣是那女經理的態度……我也沒辦法,我哋都未試過,我們要求她要給我們一個折扣,

**注意……是5号K房,千萬不要去!

5. 然後枱上裝在天花的冷氣滴水,更滴到鍋去和在地上,週圍濕漉漉的!最生氣是那女經理的態度……我也沒辦法,我哋都未試過,我們要求她要給我們一個折扣,她居然說只可全單9折,連被滴水的煱都要計錢,只肯換另一個,最後4000元的最低消費不到,食物普通,牛肉較厚切少許但沒有肉味,豬肉片更有蘇味,不推介!

6. 全晚唯一可取是努力維修的侍應生哥哥,完全沒有黑面,默默地維修跟進,觸電仍如常服務我們,我們對他亦十分欣賞!總體而言,食物一般,沒有特別食材,湯底味道可以,但飲完口渴,味精重,貴!環境差劣!絕對不推薦,没有下次!
  • 沒有,很普通的食材
2019-06-05 446 瀏覽
每逢朋友生日,,特別日子,,唔係睇戲就食下野唱下K下次可以黎依到一試朋友BOOK左間房為佢女朋友慶祝生日入面係打邊爐同唱K合於一身黎到既時候我地叫到一枱都係野食!!哈哈由於好多朋友在場,,唔係太方便影太多相所以就一張做個小小既總結其實野食黎講係唔差,,牛同豬食落都係爽口我地叫左4個湯底1. 麻辣湯底小辣  (4個之中最濃既一款  辣度係小小小小小辣果種)2 .酸菜白肉鍋 (湯底幾好飲  酸酸地  但唔算好特別)3. 寧神養心鍋 (最好飲既湯  有驚喜)4. 養生鍋 (味道較淡  野食食落冇乜味)特別食法  喜歡飲湯既人  2+3溝埋都唔錯不滿既地方較多1. 環境因為獨立房間  所以有獨立冷氣但冷氣位偏偏係正兩個火煱頂火煱既熱氣係冷氣出風位凝回變番水滴落黎  多次滴到我朋友山左個冷氣又會好熱好焗唔好彩既分分鐘滴到D野食  有待改善2. 食物D菜居然冇晒...打邊爐冇菜食硬係差咁DD得番D瓜類  可能琴晚真係唔好彩...
每逢朋友生日,,特別日子,,唔係睇戲就食下野唱下K
下次可以黎依到一試
朋友BOOK左間房為佢女朋友慶祝生日
入面係打邊爐同唱K合於一身

黎到既時候我地叫到一枱都係野食!!哈哈
由於好多朋友在場,,唔係太方便影太多相
所以就一張做個小小既總結
其實野食黎講係唔差,,牛同豬食落都係爽口

我地叫左4個湯底
2 .酸菜白肉鍋 (湯底幾好飲  酸酸地  但唔算好特別)
3. 寧神養心鍋 (最好飲既湯  有驚喜)
4. 養生鍋 (味道較淡  野食食落冇乜味)

特別食法  喜歡飲湯既人  2+3溝埋都唔錯

山左個冷氣又會好熱好焗
唔好彩既分分鐘滴到D野食  有待改善

2. 食物
D菜居然冇晒...打邊爐冇菜食硬係差咁DD
得番D瓜類  可能琴晚真係唔好彩...
2019-06-04
生日
2019-06-02 287 瀏覽
7點前埋單半價!!好鍾意同男朋友周圍搵平野食5:15黎食,7點前埋單就得半價黎食真係好抵!!湯底要左麻辣拼酸菜白肉個湯底本身都好多野食麻辣有鴨血酸菜白肉有寬粉,酸菜同白肉湯底有得免費加追鴨血或酸菜白肉一份我揀左鴨血~個寬粉我覺得要快d 食曬,因為口感好qq, 如果太耐就會好易斷同冇qq 既口感😂好鍾意食莞茜的我好開心因為果到自助醬料有勁多莞茜比我夾🤣🤣叫左:1)細的手切牛肉2)響鈴3) 黑松露蝦丸4)鵝肝墨丸5)萵苣好似叫左好少野,但其實好夠飽的後加左6) 寬粉 (因為真係好好食)7)蝦丸但最後都有野食剩,太飽了!手切牛肉真係好好食,下次要叫大份!響鈴有好多條,最後我地食剩左兩條,因為太飽同怕熱氣😅黑松露蝦丸幾好食,好濃的黑松露味~鵝肝墨丸就一般般啦,突顯唔到鵝肝味下次要再黎食過🤤🤤🤤
7點前埋單半價!!

好鍾意同男朋友周圍搵平野食
5:15黎食,7點前埋單就得
半價黎食真係好抵!!

湯底要左麻辣拼酸菜白肉
個湯底本身都好多野食
麻辣有鴨血
酸菜白肉有寬粉,酸菜同白肉
湯底有得免費加追鴨血或酸菜白肉一份

2)響鈴
3) 黑松露蝦丸
4)鵝肝墨丸
5)萵苣
好似叫左好少野,但其實好夠飽的
後加左
6) 寬粉 (因為真係好好食)
7)蝦丸

但最後都有野食剩,太飽了!

手切牛肉真係好好食,下次要叫大份!

響鈴有好多條,最後我地食剩左兩條,因為太飽同怕熱氣😅

黑松露蝦丸幾好食,好濃的黑松露味~

鵝肝墨丸就一般般啦,突顯唔到鵝肝味

下次要再黎食過🤤🤤🤤

手切牛肉(細)
即炸響鈴
蝦丸

2019-06-01
$225 (其他)
手切牛肉(細)
  • 黑松露蝦丸
  • 寬粉條
2019-06-02 300 瀏覽
養生又養心鮮白色湯底嘅寧神養心鍋 以川芎、 白芷 、天麻、 當歸、 鮮鷄、 豬肉及鮮魚淆成,滾起時已聞到好香藥材味! 未食先飲頭啖湯,飲落好香藥材味,但又唔會過濃,入口舒服又好味呢!"湯渣"有竹絲鷄及魚頭, 今次呢個魚頭真係好大個,要煲耐少少,食時肉質烚完都仲係咁滑; 另外由於個魚頭煎香左,一D都唔腥, 魚雲又夠多, 煲到D骨都腍晒, 證明真係長時間淆成! 以魚及鷄肉煲成嘅湯底,十分鮮味打邊爐一定唔少得手切肥牛 手切肥牛食好新鮮,肉味更加重,而且一片片都厚薄適中,入口即溶,都好好食!另一喜愛 鴨血是台灣的地道食物 食落唔會好散 幾特別 好似豬红小羔羊肉片,羊肉是我每次打邊爐必點 這裡的羊肉片肥瘦適中,有少少羊羶香味。再加上 墨魚丸,手打真的比較好食,比較彈牙。餃類點了自家製極品水餃 每隻都肥嘟嘟,烚完都成隻匙更咁大隻,有成隻蝦及木耳豬肉作饀料,皮薄餡靚!一邊飲湯一邊品嘗到新鮮材料 呢度絕對不錯👍🏼這𥚃食物很新鮮,坐著食著慢慢傾都食不完,最好的是不限時,真的很舒服,會再來。
養生又養心

另一喜愛

鴨血是台灣的地道食物 食落唔會好散 幾特別 好似豬红
鴨血

小羔羊肉片
再加上 墨魚丸,手打真的比較好食,比較彈牙。
餃類點了自家製極品水餃

手切牛
雪花肥牛
鴨血
2019-05-30 142 瀏覽
今個星期日日都落大雨,無啦啦勁凍,最適合當然係去烚下烚下啦!難得打電話黎話唔使等位,即刻打的去開爐先!第一次黎呢間分店,燈光黑黑沉沉,加上身處地牢既,一坐低就好嘈,說實話坐得唔係幾舒服。落單後,好快就開始上菜,前後唔使15分鐘,已經成檯食物+湯都滾埋。揀左鴛鴦湯底-麻辣鍋+養生鍋,兩樣都係皇牌,所以味道唔多講。麻辣鍋唔係淨係得個麻味,成煲辣椒,睇見都正!仲可以免費多一份鴨血,夠入味而且唔腥,同台灣個D有得比。極上雪花肥牛-冇叫到最貴既手切牛肉,因為呢碟都已經好正,肥瘦分明,夠厚同埋入口即溶寬粉條-呢個特別推介,浸落麻辣湯度食,索哂味後超正!口感好QQ,好特別即炸脆響鈴-食過最好味既響鈴!浸左湯都仍然好脆,兼且好大條,$68抵食!千層凍豆腐-我唔記得左湯底本身都好似有,所以食極都仲有哈哈炸芋頭-另一推薦!我平時唔點食芋頭因為覺得好粉好漏,但呢隻表面係炸過,所以有D脆脆地咁,好食手工丸類拼盤-價錢略貴,不過芝士牛肉丸好食呢度D分量好唔同,有D好大碟(如芋頭響鈴),有D又好少(如丸類),所以最適合一大班朋友黎開餐,可以試多幾樣呀!

極上雪花肥牛冇叫到最貴既手切牛肉,因為呢碟都已經好正,肥瘦分明,夠厚同埋入口即溶
寬粉條呢個特別推介,浸落麻辣湯度食,索哂味後超正!口感好QQ,好特別

千層凍豆腐-我唔記得左湯底本身都好似有,所以食極都仲有哈哈

手工丸類拼盤-價錢略貴,不過芝士牛肉丸好食

2019-05-29
  • 即炸脆響鈴
2019-05-29 122 瀏覽
想試這間台式火鍋店好耐啦,終於抽到時間黎啦,入到去已經被它充滿中國特色的室內設計吸引了,有如置身於宮廷後花園一面下棋,一面吃火鍋,空間好寬敞。講到火鍋湯底,個個都好想試呀,但怕自己虛不受補,揀左個"酸菜白肉鍋",好開胃,酸尾尾的,餐廳貼心在會預多一小碟酸菜白肉在旁,加完水之後都可以繼續放新的材料保持湯底的味道及水準,湯底還有QQ寬條麵,入味又彈牙。不能不提的火鍋材料,選了極上雪花肥牛、厚脂黑毛豬梅花肉都好新鮮,好嫩口,還有鵝肝墨魚丸,好特別呀,加上食落鵝肝味道都好濃郁,唔洗點醬料都別具風味。
2019-05-28 145 瀏覽
香港人一年四季都喜歡吃火鍋,從來沒有季節之分。周末經朋友介紹來到尖沙咀的養心殿,嚐嚐朋友口中「不一樣的火鍋湯底」。 麻辣鍋+酸菜白肉鍋 $128身為一個無辣不歡的嗜辣者,每次火鍋必點麻辣鍋,這個麻辣湯頭的確辣得有層次,吃得出由多種香料和材料調配而成。辣度選的是小辣,不會令舌頭有麻麻的感覺,辣度也不會掩蓋食材的味道。湯底加入龍眼肉亦是我從未嘗試過的,與一般麻辣火鍋只有「死辣」味道完全不一樣。另一款酸菜白肉鍋也毫不吝嗇配料,有經腌製的大白菜、豬腩肉、QQ寬條麵,酸酸的很醒胃,現在想起來口水也直流。另外點這兩款湯底可以免費追加鴨血/ 酸菜白肉一份。極上雪花肥牛 $188雪花肥牛脂肪紋分佈平均,下鍋數秒亦可見到牛肉已經開始變色可以食用。牛肉入口即融,麻辣香味也不能掩蓋牛肉香味,令人忍不住一塊接一塊。手工丸類拼盤 $108拼盤包含鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸、芝士牛肉丸、墨魚丸、蝦丸、梅菜豬肉丸每款各2粒。 手工丸非常彈牙,黑松露蝦丸的黑松露味香濃,鵝肝墨魚丸口味特別,由墨魚丸包裹著一小塊鵝肝,想不到鵝肝的香濃味道不會因此流失,非常好吃。炸午餐肉 $58這盤午餐肉的分量很多,每塊都是厚切,外皮炸得香脆

麻辣鍋+酸菜白肉鍋 $128

極上雪花肥牛 $188

手工丸類拼盤 $108

炸午餐肉 $58
這盤午餐肉的分量很多,每塊都是厚切,外皮炸得香脆,放在麻辣鍋裏滾一下,入味也不失本身的香味,非常邪惡。

雜錦蔬菜盤 $68
有生菜、金菇和玉米等,蔬菜新鮮,玉米香甜。

中式屏風為每桌增加一定的私隱度,能有一個小空間和朋友一邊聊天一邊享受美食。店員的服務態度也值得稱讚,主動三四次為我們加湯,下次也會再來。
  • 手工丸類拼盤
  • 鴨血
  • 黑松露蝦丸
  • 鵝肝墨魚丸
K房都冇咁細,d裝修仲衰過大陸,係冇裝修可言,超級污糟!6-8人房坐4個都迫!似雜物房多過餐廳!同朋友黎慶祝生日,結果仲衰過去大排擋!從來未試過咁差,食大排擋d服務都都好過!千祈唔好俾網上d相呃到!員工仲要完全無心處理,話係老闆d朋友book左隔離房所以安排我地坐呢間!所謂嘅唱K打邊爐,食物質素一般,但要接受咁嘅環境同服務,勸大家真係去唱k好過,k buffet 質素都好過呢度!如果要評分,無論食物、環境、服務,無一樣係正常餐廳水準,以後其他分店都唔會再去!
從來未試過咁差,食大排擋d服務都都好過!
2019-05-23
生日
2019-05-22 6316 瀏覽
平時都比較少行到黎棉登徑呢頭,原來都開咗唔少食肆。酸菜白肉鍋湯底方面,唔少都係出面比較少見嘅,例如有美人鍋、養生鍋,入面都加入咗唔同嘅藥材。 最後揀咗款清清地嘅酸菜白肉鍋。本來以為鍋入面只會有少量配菜,但估唔到一打開就見到係足有一鍋配菜,變得非常抵食。酸菜白肉鍋入面大致有醃製大白菜、豬花腩、蕃茄同埋QQ闊條麵涮鍋小羔羊肉片好明顯食得出羊肉片係有少少嘅羊騷味,但係絕對係容易接受嘅味道,食落肉質鮮嫩,而且味道豐富。 海鮮拼盤打邊爐最鍾意嗌呢類拼盤, 唔怕嗌得太多嘢食,又可以試多幾款式食材。呢個海鮮拼盤有海蝦、帶子同埋九孔,即係鮑魚。海蝦好新鮮,上枱時仲好生猛,肉質厚實而且充滿鮮味。手工丸類拼盤咁啱賣曬芝士牛肉丸,所以多左兩粒黑松露蝦丸。黑松露蝦丸入口彈牙,又好重黑松露味。另外仲有鵝肝墨魚丸、 蝦丸、墨魚丸同埋梅菜豬肉丸。什錦蔬菜盤本來以為只會有綠色蔬菜唔會有菇類,又估唔到會有幾款菇,仲有埋粟米。食台灣嘢梗係要嗌埋台灣小食,鹽酥雞炸得香脆又可口,雞件唔會太細件,食落好有口感。原來酸菜白肉鍋仲可以追加多一份酸菜白肉,千祈唔好錯過。
平時都比較少行到黎棉登徑呢頭,原來都開咗唔少食肆。

酸菜白肉鍋

涮鍋小羔羊肉片

海鮮拼盤
海蝦好新鮮,上枱時仲好生猛,肉質厚實而且充滿鮮味。

手工丸類拼盤
另外仲有鵝肝墨魚丸、 蝦丸、墨魚丸同埋梅菜豬肉丸。

什錦蔬菜盤

原來酸菜白肉鍋仲可以追加多一份酸菜白肉,千祈唔好錯過。

2019-05-19
  • 海鮮拼盤
  • 手工丸類拼盤
2019-05-19 128 瀏覽
香港呢排終於出現主打台式火鍋的餐廳,令酷愛台式火鍋的我不需要飛轉台灣都可以解饞了。這裡有六款台式湯底,麻辣鍋、酸菜白肉鍋、寧神養心鍋、秘制薑母鴨鍋、美人鍋及養生鍋。是日多人,我哋選擇了其中三款,我最鍾意是「美人鍋」,材料豐富,有大量烏骨雞和桃膠,感覺非常滋補養生。其實麻辣湯底我都好喜歡,可惜這裡湯底的鴨紅和豆腐不似台灣咁可以無限追加,就好像韓國餐廳來到香港d泡菜都有收錢一樣,令人非常冇癮。除咗湯底,其他配料質素亦很高,手切牛肉 味道上乘,手工餃同埋手工丸值得特別一提,每一款都非常有特色,全人手製造,非常彈牙。總體來說,都是非常滿意的一餐😋

總體來說,都是非常滿意的一餐😋
2019-05-10
2019-05-15 140 瀏覽
今日同朋友係尖沙咀行街突然想打邊爐就黎左養心殿😋一坐低睇餐牌已經覺得好多款選擇d湯底又特別,我地最後揀左酸菜白肉鍋同麻辣鍋 ,兩個鍋都好好食!酸菜白肉鍋入面有好多白肉仲有寬粉條酸酸甜甜 d湯就咁飲都不錯👍🏻麻辣鍋味道都好濃但又唔算好油膩!佢既響鈴同炸餐肉真係每次黎必點輕輕放一放落湯底 又吸到湯底既味又保持住脆卜卜😍!!魚皮餃同黑松露蝦丸都好推介因為魚皮餃既餡好多肉汁,而黑松露蝦丸就好彈牙,都好重黑松露香👍🏻雪花肥牛份量好多,質素都算高兩個女仔真係食到好飽🤣
今日同朋友係尖沙咀行街
突然想打邊爐就黎左養心殿😋
一坐低睇餐牌已經覺得好多款選擇
酸菜白肉鍋入面有好多白肉仲有寬粉條
酸酸甜甜 d湯就咁飲都不錯👍🏻
麻辣鍋味道都好濃但又唔算好油膩!
佢既響鈴同炸餐肉真係每次黎必點
輕輕放一放落湯底 又吸到湯底既味
又保持住脆卜卜😍!!
魚皮餃同黑松露蝦丸都好推介
雪花肥牛份量好多,質素都算高
兩個女仔真係食到好飽🤣
2019-05-14